28.02.07, 17:33
Co mam zrobic-nadalam przesylke zwykla polecony list poprostu.Nie doszedl do
odbiorcy.Nie mam potwierdzenia nadania bo nie daja przy takich przesylkach.
Stracilam towar a kupujacy kasę.Jak mam to zalatwic by bylo ok?Dodam ze
kupujacy przeslal mi za malo na konto...
Obserwuj wątek
    • jolunia01 Re: HELP!! 28.02.07, 18:06
      Przy poleconych ZAAWSZE dają potwierdzenie nadania. Co do reszty - jeśli
      kupujący zapłacił ci za mało trzeba było zażądać dopłacenia, natomiast co do
      straty towaru i pieniędzy - nie należy wysyłać niczego przesyłka
      nierejestrowaną, a jeśli już to cos wartosci do 5 zł.
    • elmek Re: HELP!! 01.03.07, 12:46
      Zgubiłaś potwierdzenia nadania, albo to nie był "list polecony". Tak czy inaczej
      wina leży raczej po Twojej stronie (chyba, że wysłałaś zwykłym listem na prośbę
      kupującego).
      • laleczka17 Re: HELP!! 03.03.07, 19:26
        raczej nie moja wina.pocztytaj regulamin allegro- kupujacy placi za przesylke,
        tak wiec od niego zalezy jaka chce-paczka list przesylka polecona
        ekonomiczna ... skoro mi przeslal 5 zl uczynilam co moglam.Nie mialam
        potwierdzenia nadania bo byl to zwykly polecony plus zakupilam gruba koperte.I
        nie jest to moja wina ze wartosc paczki wynosila np. 50zl, skoro ostatnio
        klient przeslal mi za przesylke o wartosci 5,50 zl 9,50 na paczke, za ktora
        zaplacilam i tak 8zl.Pomyslal a ta pani nie.I teraz chce zwroyu kasy a ja sama
        nie mam paczki ani towaru.
        • jk Re: HELP!! 04.03.07, 11:57
          Nie ma czegoś takiego jak "zwykły list polecony". Albo zwykły, albo polecony.
          Ty wysłałaś zwykły, stąd brak potwierdzenia.

I to twoja wina, bo trzeba była napisać na aukcji, że tyle i tyle wynoszą koszty
          wysyłki (np. 8 zł), wysłałabyś poleconym (z potwierdzeniem!!!) i miałabyś teraz
          spokój.
          • jola_wroc Re: HELP!! 04.03.07, 13:07
            racja za 5zł to spokojnie mogłaś wysłać polecony, zeby wyslac zwykly list za
            5zł musiał by ważyć ok 2kg.
            Ile czasu mineło od nadania przesyłki?
            • kropkacom Re: HELP!! 05.03.07, 13:59
              > raczej nie moja wina.pocztytaj regulamin allegro- kupujacy placi za przesylke,
              > tak wiec od niego zalezy jaka chce-paczka list przesylka polecona
              > ekonomiczna ... skoro mi przeslal 5 zl uczynilam co moglam.

To prawda kupujący płaci za przesyłkę ale to Ty powinnaś z góry napisać
              dokładnie jaka będzie opłata pocztowa i co wejdzie w jej skład(np. opakowanie).
              Poza tym to już chyba oczywisty standard że towar wysyła się poleconym. Jest
              wtedy dowód że paczkę w ogóle posłałaś i można jej w razie czego szukać potem na
              poczcie. Na specjalne życzenie można wysłać zwykłym listem ale to już duże ryzyko.

> teraz chce zwroyu kasy a ja sama
              > nie mam paczki ani towaru.

I ma racje że chce zwrotu pieniędzy. W końcu zakupionego towaru nie otrzymała.
              Nic w tym dziwnego.
              • laleczka17 Re: HELP!! 07.03.07, 11:13
                No własnie ja na aukcji nic nie zamiescilam ile kosztuje przesylka-liczac na
                to, ze kupujacy mial wiele komentarzy i sam sprzedawal myslalam ze wie ze
                przesylka kosztuje 8zl paczką polecona priorytetem.okazalo sie ze ta pani
                chciala abym jej nadala ekonomiczna za 3,50 ale mi tego nie napiala ze to gdy
                przesylka nie dotarla zaczela roscic pretensje.napisalam do konsultanta Poczty
                Polskiej ktory pouczyl mnie jak nadawac przesylki z cenna zawartoscia ha ha
                najlepsze jest to ze powinien to napisac kupujacej gdyz ja zawsze ZAWSZE
                wysylalam priorytetem i z zdeklarowana zawartoscia czesto, i takie paczki
                zawsze dotra.Paczki nie przesylki!!Sprawa poszla do allegro, paczke wysylalam
                13.02.Wiem gdzie jest na szczescie i wiem ze moge probowac ja odzyskac :)
                poniewaz jako uczciwy sprzedajacy zainteresowalam sie sprawa a nie olalam ja
                sobie. Piszecie mi ze moja wina ze nie napisalam ile kosztuje przesylka?Zawsze
                wszyscy kontrahenci mi przesylali za paczke priorytetowa i taka wysylalam.Nic
                nie musialam pisac.Ile kto przesle, za tyle dostanie ( albo i nie jak w tym
                przypadku) towar.Przeciez jasno jest napisane w regulaminie ze kupujacy pokrywa
                koszt przesylki.Dla mnie to znaczy ze jezeli ktos chce ryzykowac dotarcie
                przesylki i żydzi kilku zlotych wiecej to juz jego problem.Ja niem mam
                obowiazku znac cennika Poczty Polskiej przesylek ekonomicznych, priorytetowych,
                za potwierdzeniem obbioru, paczek zwyklych i innych.
                • elmek Re: HELP!! 08.03.07, 11:29
                  laleczka17 napisała:

> Ja niem mam
                  > obowiazku znac cennika Poczty Polskiej przesylek ekonomicznych, priorytetowych,
                  > za potwierdzeniem obbioru, paczek zwyklych i innych.

A kto ma znać? Kupujący ma z kapelusza wyciągnąć ile towar waży i czy łaskawie
                  zechcesz wysłać listem poleconym, czy paczką? To Ty powinnaś określić formę
                  wysyłki i kwotę jaką kupujący ma zapłacić. Różnicę między listem zwykłym a
                  poleconym też wypadałoby znać...
                • fisiula TYPOWA BLONDI 23.03.07, 01:25
                  laleczka17 napisała:

> No własnie ja na aukcji nic nie zamiescilam ile kosztuje przesylka-liczac na
                  > to, ze kupujacy mial wiele komentarzy i sam sprzedawal myslalam ze wie ze
                  > przesylka kosztuje 8zl paczką polecona priorytetem.okazalo sie ze ta pani
                  > chciala abym jej nadala ekonomiczna za 3,50 ale mi tego nie napiala ze to gdy
                  > przesylka nie dotarla zaczela roscic pretensje.napisalam do konsultanta
                  Poczty
                  > Polskiej ktory pouczyl mnie jak nadawac przesylki z cenna zawartoscia ha ha
                  > najlepsze jest to ze powinien to napisac kupujacej gdyz ja zawsze ZAWSZE
                  > wysylalam priorytetem i z zdeklarowana zawartoscia czesto, i takie paczki
                  > zawsze dotra.Paczki nie przesylki!!Sprawa poszla do allegro, paczke wysylalam
                  > 13.02.Wiem gdzie jest na szczescie i wiem ze moge probowac ja odzyskac :)
                  > poniewaz jako uczciwy sprzedajacy zainteresowalam sie sprawa a nie olalam ja
                  > sobie. Piszecie mi ze moja wina ze nie napisalam ile kosztuje przesylka?
                  Zawsze
                  >
                  > wszyscy kontrahenci mi przesylali za paczke priorytetowa i taka wysylalam.Nic
                  > nie musialam pisac.Ile kto przesle, za tyle dostanie ( albo i nie jak w tym
                  > przypadku) towar.Przeciez jasno jest napisane w regulaminie ze kupujacy
                  pokrywa
                  >
                  > koszt przesylki.Dla mnie to znaczy ze jezeli ktos chce ryzykowac dotarcie
                  > przesylki i żydzi kilku zlotych wiecej to juz jego problem.Ja niem mam
                  > obowiazku znac cennika Poczty Polskiej przesylek ekonomicznych,
                  priorytetowych,
                  >

• aurinko Re: HELP!! 24.03.07, 19:59
                  laleczka17 napisała:

> No własnie ja na aukcji nic nie zamiescilam ile kosztuje przesylka-liczac na
                  > to, ze kupujacy mial wiele komentarzy i sam sprzedawal myslalam ze wie ze
                  > przesylka kosztuje 8zl paczką polecona priorytetem.okazalo sie ze ta pani
                  > chciala abym jej nadala ekonomiczna za 3,50 ale mi tego nie napiala ze to gdy
                  > przesylka nie dotarla zaczela roscic pretensje.

Zawsze
                  >
                  pokrywa
                  >
                  > przesylki i żydzi kilku zlotych wiecej to juz jego problem.

Ja niem mam
                  priorytetowych,
                  >

Nie ma czegoś takiego jak "paczka polecona". Jest albo paczka pocztowa
                  ekonomiczna lub priorytetowa, albo list polecony (może być priorytetowy).
                  Cennik Poczty Polskiej jest ogólnodostępny na stronie PP. Twój błąd, bo po
                  otrzymaniu pieniędzy na konto moglaś się odezwać do kupującego informując, że
                  za 3,50 które dostałaś na przesyłkę wystarczy tylko na list zwykły. Nie
                  wspominając, że uniknęłabyś problemu, gdybyś z góry określiła koszt i rodzaj
                  wysyłki. Jako sprzedająca MASZ OBOWIĄZEK znać koszt wysyłki towaru, który
                  sprzedajesz, bo tylko Ty wiesz ile Cię kosztuje opakowanie oraz ile dany towar
                  waży.

Zawsze
                  >
                  pokrywa
                  >
                  > przesylki i żydzi kilku zlotych wiecej to juz jego problem.

Ja niem mam
                  priorytetowych,
                  >
            • suprice1 Re: HELP!! 07.03.07, 11:19
              Ale żescie sie uczepili tej biednej dziewczyny!!Moim zdaniem to wina
              kupujacej/kupujacego i tyle.Jest rozgoryczony, ma zal ale ma tez to na co
              zasłużyl.Moim zdaniem nie musi byc napisane w aukcji ile kosztuje przesylka, bo
              sama tez nie pisze gdy nie wiem.Dajcie już spokoj, naprawde dziewczyna zaraz
              sie załamie takimi wpisami!
              • elmek Re: HELP!! 08.03.07, 11:31
                Skoro nie piszesz ile kosztuje wysyłka, to przepraszam, ale w jaki sposób się
                rozliczasz z kupującym? Tak jak niejaka laleczka, która czeka na dobrą wolę
                kupującego, sprawdza ile jej przelał na konto i potem dopasowuje formę wysyłki
                do kwoty? No sorry, ale to jest mało poważne i, jak widać w tym temacie,
                generuje problemy.
          • laleczka17 Re: HELP!! 07.03.07, 11:15
            jk a mam obowiazek pisania na aukcji ze koszta przesylki wynosza tyle a tyle?
            Bo z tego wiem co NIE wiec mi nie pitol.
            • jk Re: HELP!! 07.03.07, 19:15
              Napisałem, że masz obowiązek? No właśnie.

Nie napisałaś tego a aukcji i teraz masz przez to problemy, a można było tego w
              _bardzo_ _prosty_ sposób uniknąć. Niestety nie skorzystałaś z tej możliwości.
              Możesz winić tylko siebie.
              • kropkacom Re: HELP!! 07.03.07, 23:16
                Laleczka, super że sprawy nie olałaś ale odwracając sprawę również kupujący nie
                musi znać cennika Poczty Polskiej. To prawda to on pokrywa koszty przesyłki ale
                to Ty jako sprzedający powinnaś podać jej koszta. Choćby dlatego że wiesz jakie
                są dokładne gabaryty(rozmiar, waga) towaru który sprzedajesz a to też ma wpływ
                na cenę przesyłki. Tak samo kupujący nie wie czy np wliczasz w cenę przesyłki
                koszt opakowania czy nie.
                Popatrz na aukcje ludzi z dużą ilością komentarzy i zobaczysz ze oni szczegółowo
                opisują koszty i sposób przesyłki.
                • izek26 Re: HELP!! 20.03.07, 09:32
                  no właśnie i tu jest "kropka nad i"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka