pompeli 78/102 30.05.10, 12:09 Sprawa wygląda tak: Najwygodniejszy usztywniany stanik mam 80E i nie było źle, dopóki się nie rozciągną w obwodzie. Teraz zaczął mi tradycyjnie "podjeżdżać" z tyłu, więc go odstwiłam. Jedyny stanik który mi teraz pasuje to miękki 80D, który moim zdaniem to wcale D nie jest, bo pasuje idealnie, nic nie wyskakuje, nic nie podjeżdźa, biust wygląda i trzyma się super. No ale, chciałabym kupić kilka nowych staników i tu zaczynają się schody. Tu gdzie mieszkam, można zapomnieć o tradycyjnych sklepach, zostaje mi online. Ale jak jest z rozmiarówką? Bo w sklepach to jest wolna amerykanka jeśli chodzi o rozmiary i trzeba mierzyć. A online? Myślałam, żeby spróbować 34(75)F i ewentualnie na początku nosić dodatkową haftkę z tyłu, bo nauczona doświadczeniem wiem, że obwód się rozciągnie po czasie. Mam rację? Odpowiedz Link
maheda Re: 78/102 - pompeli 30.05.10, 19:04 Myślę, że jak będziesz miała stanik, w którego miseczkach będzie Ci się mieścił biust, to obwód 75 wcale nie będzie ścisły - chyba, że trafisz na stanik o wyjątkowo ścisłym obwodzie :) Tak, myślę, że na początek rozmiar 34(75)F będzie OK, ale spróbuj też, jak się będziesz czuła w stanikach o rozmiarze np. 32(70)G. Odpowiedz Link
pompeli Re: 78/102 - pompeli 30.05.10, 19:57 Dzięki za potwierdzenie mojego przekonania. Co do 32G, to raczej nieosiągalne, ponieważ ja po prostu jestem szeroka w żebrach(zawsze byłam) i po prostu nie ma mowy o wciśnięciu się w tak mały obwód :( Chociaż jak kiedyś będę w sklepie stacjonarnym i miała możliwość przymiarki, to przymierzę i 32G :) Odpowiedz Link
pantona 80/99 30.05.10, 12:25 obecnie noszę 80E,wydaje mi się dobrze leży i nakładam wysoko zabudowane,półmiękkie Odpowiedz Link
maheda Re: 80/99 - pantona 30.05.10, 19:06 Jeśli masz jędrny biust, to stanik w tym rozmiarze, przy założeniu, że ma naprawdę ścisły obwód, powinien być niezły, jak mi się wydaje :) Spróbuj kiedyś, jeśli będziesz miała okazję, spróbować staników w rozmiarze około 75F, z tych samych modeli, w których dobre jest też 80E. Odpowiedz Link
jjm-g Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 30.05.10, 18:09 Po dokonaniu pomiaru zgodnie z instrukcją na stronie lobby moje rozmiary to obwód pod biustem : 76cm , a obwód w biuście : 112cm.Obecnie noszę rozmiar stanika w obw.80 , a miska E. Jest to stanik trochę za duży w obwodzie i ma on zbyt długie ramiączka (nawet po max. przyciągnięciu), co powoduje , że biust jest położony zbyt nisko. Ponadto przy wykonywaniu energicznych ruchów piersi "wylewają się" lekko ze stanika. Proszę o pomoc w ustaleniu mojego rozmiaru stanika. Odpowiedz Link
maheda Re: 76/112 - jjm-g 30.05.10, 19:15 Proponuję zacząć dobieranie sobie rozmiaru stanika od okolic brytyjskiego 32(70)HH, a potem zobaczyć, w którym kierunku dalej iść. Istnieją staniki (np. George z Cleo, linia Panache), w których przypuszczalnie wystarczającym obwodem będzie obwód 75, a kto wie, czy nie 80, ale wtedy z odpowiednio przeliczoną miseczką - czyli okolice 34(75)H lub 36(80)GG (lub 36(80)G). Jednak wszystko trzeba oczywiście sprawdzić doświadczalnie, na własnej skórze. Polecam przyjrzenie się artykułowi podlinkowanemu w mojej sygnaturce, a dotyczącego poprawnego zakładania biustonosza :) Odpowiedz Link
jjm-g Re: 76/112 - jjm-g 30.05.10, 21:58 maheda napisała: > Proponuję zacząć dobieranie sobie rozmiaru stanika od okolic brytyjskiego > 32(70)HH, a potem zobaczyć, w którym kierunku dalej iść. > > Istnieją staniki (np. George z Cleo, linia Panache), w których przypuszczalnie Witam, Dziękuję za cenne rady. Nie miałam nawet zielonego pojęcia, że istnieją takie rozmiary. Może nareszcie mój koszmar się skończy. Zaczynam poszukiwania. Jeszcze raz wielkie dzięki. > wystarczającym obwodem będzie obwód 75, a kto wie, czy nie 80, ale wtedy z > odpowiednio przeliczoną miseczką - czyli okolice 34(75)H lub 36(80) GG (lub 36(8 > 0)G). > > Jednak wszystko trzeba oczywiście sprawdzić doświadczalnie, na własnej skórze. > > Polecam przyjrzenie się artykułowi podlinkowanemu w mojej sygnaturce, a > dotyczącego poprawnego zakładania biustonosza :) > Odpowiedz Link
estin 73/96 30.05.10, 18:39 Mierzone wedle forumowych instrukcji 73 pod i 96 w biuście. Kalkulator pokazuje mi 30FF - i mam taki stanik, ale... Lewa miseczka jest za mała. Poza tym posiadam 28G tej samej firmy (Masquerade) i wydaje mi się odrobinę wygodniejszy, ale również ta nieszczęsna lewa miseczka... 28FF ma za małe miseczki. Przy tym prawa już jest na granicy bycia za dużą. Jaki rozmiar powinnam wypróbować? Niestety nie mam w okolicy dobrego sklepu, więc będę musiała zamówić coś "w ciemno". Będę wdzięczna za porady. Odpowiedz Link
maheda Re: 73/96 - estin 30.05.10, 19:17 Jeśli 30FF ma za małą miseczkę, trzeba brać 30G. Niestety, staniki różnią się między sobą luźnością obwodu, wielkością miseczek - z tego powodu nie da się powiedzieć Ci przez internet, na odległość, że na pewno odpowiednim dla Ciebie rozmiarem będzie rozmiar X lub rozmiar Y. Wszystko trzeba sprawdzić osobiście. Znakomita większość z nas zaczynała, zamawiając staniki przez internet i je wymieniając. Powodzenia :) Odpowiedz Link
blrm Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 31.05.10, 09:42 witam! mam 84 pod biustem mierzone bez stanika i 105 w biuscie mierzone zgodnie z Waszymi instrukcjami... lewą pierś mam nieco wiekszą, mój najwygodniejszy stanik to EU-80D (GB-36D), ale zawsze noszę go krzyżując ramiączka. Mam problem z "opadającymi stanikami" i nie wiem od czego to zalezy, wydaje mi się, że wszystkie ściągnięte na maximum ramiączka są za długie :( proszę o rozmiar brytyjski i europejski, pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 84/105 - blrm 31.05.10, 10:21 Może masz biust wysoko zawieszony i dlatego wszystkie ramiączka są na Ciebie za długie? Wtedy pozostają nożyczki, plus igła i nitka, żeby skrócić ramiączka ;) Przy Twoich wymiarach celowałabym raczej w staniki z okolic brytyjskiego rozmiaru 36(80)E (być może 36(80)F. Może się okazać, że lepiej podtrzymywać Ci biust będą staniki w rozmiarach około brytyjskiego 34(75)FF - któż to wie? To trzeba sprawdzić. Nabiustnie :) Rozmiary europejskie są problemem, bo co firma, to inna rozmiarówka ;) Ale generalnie celuj w okolice 80E-80G lub w okolice 75F-75H. Odpowiedz Link
bacia12 68/.... 31.05.10, 09:48 68 mam pod biustem. Idealnie leży 70 effuniak, z innych firm 65. Nie wiem jak to jest z tym biustem. w Zwisie mam 93, lużno bez zwisu 88. Jakie to rozmiary? Jakie brytyjskie? Plunge effuniak tak jakby miseczka ciut za duza (E), ale nie znam się niestety na plunge. Szukam teraz jeszcze jednago stanika, ale balkonetki i stroju kąpielowego. Ewa Bień ma fajne, ale troszkę drogie :( Odpowiedz Link
maheda Re: 68/93 - bacia12 31.05.10, 10:29 Czym się objawia "zadużość" plunge Ewy? Tak czy owak, nie da się Ci doradzić żadnego rozmiaru a priori - ten wątek jest do podpowiedzenia rozmiaru, od którego każda z pań SAMODZIELNIE dobiera sobie potem rozmiar stanika. Każdego stanika z osobna - a nie wszystkich hurtem. Stąd po prostu celuj w _okolice_ brytyjskich np. 30(65)F lub nawet 28(60)FF. Ostateczna decyzja zawsze należy do Ciebie. Z polskich staników też trzeba po prostu mierzyć i sprawdzać, które staniki będą OK. Z uwagi na rozbieżności w rozmiarówkach poszczególnych firm - trzeba szukać swojego rozmiaru, np. w zakresie od 65E do 65H lub w zakresie od 60F do 65I. Odpowiedz Link
bacia12 Re: 68/93 - bacia12 31.05.10, 15:11 > Czym się objawia "zadużość" plunge Ewy? Miseczki nie przylegają idealnie do biustu. Nie robi się też tzw. rowek Dziekuję za odpowiedź Celuję w Panache i boję się po prostu, ze 65 będzie szeroki. Odpowiedz Link
maheda Re: 68/93 - bacia12 31.05.10, 15:29 W niektórych modelach może się okazać za szeroki, w niektórych za wąski... Od tego są właśnie wątki producenckie :-) Raz jeszcze życzę powodzenia :) Odpowiedz Link
mpioo 79/99 31.05.10, 21:21 dopiero zaczynam przygode z bra-fittingiem, nieszczesne 75c, biust pod pacha lub wychodzi gora. Zbieram sie do pojscia do porzadnego sklepu stacjonarnego ale szczerze - rejteruje ze strachu ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 79/99 - mpioo 01.06.10, 07:57 Wg mnie możesz zacząć dobieranie od rozmiaru około 34(75)E lub ewentualnie w niektórych stanikach - od około 32(70)F lub 32(70)FF. A czego się boisz? To nie boli :) Odpowiedz Link
paulina_h81 84/69 - malobiusciasta przyjaciolka 31.05.10, 22:11 poprosze o podanie rozmiarowki angielskiej. zmierzyla sie ciasno pod biustem i wychodzi 69-70, normalnie w biuscie 84 Odpowiedz Link
maheda Re: 69/84 - paulina_h81 - przyjaciolka 01.06.10, 07:55 Może niech spróbuje zacząć od okolic brytyjskiego 30(65)C lub 30(65)D? Odpowiedz Link
paulina_h81 Re: 69/84 - paulina_h81 - przyjaciolka 01.06.10, 15:14 dziekuje, 1.5 roku temu w bravissimo dobrali jej 30DD ale pewnie teraz schudla moja magda :) Odpowiedz Link
mad_die Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 02.06.10, 15:19 Witam i od razu prosze o pomoc. Karmię i zal mi mojego biustu, staniki do karmienia jakie mam maja rozmiar w porywach 80D, a ja widze, ze miseczka za mała (stanik nie przylega do mostka...). Zmierzylam się i mi wyszlo 80/105 - to wg obliczen daje 34H - czy sie myle? Prosze o pomoc :) Bo na brastop.com dorzucili nowe karmniki ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 80/105 - mad_die 03.06.10, 11:58 Oj, w brytyjskiej rozmiarówce to raczej 34(75)G. Wedle polskiej rozmiarówki to dla odmiany teoretycznie około 75J, a w praktyce coś między 75G a 75J ;) Odpowiedz Link
nextkamiko Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 65 G 02.06.10, 23:41 witam, jestem tu nowa, wiec proszę o wyrozumiałość:-) ostatnio staram się dobrać dobry rozmiar i mam z tym trochę problemów. brafiterka wymierzyła mi 65 G, co wydawałoby mi się przesadą, ale nie mogę sprawdzić, bo w sklepach w których szukałam jeszcze tego rozmiaru nie upolowałam:-) w biuście mierzonym,tak jak piszecie na forum mam 97, pod biustem 70. Ostatnio kupiłam 70E ale co się okazało po jakimś czasie, to zaczyna być lekko luźny pod biustem, a miseczki jakby za małe- tak jakby się rozciągnął O.o? Gdybyście mogły, pomóżcie:-) jaki rozmiar sugerujecie? i gdzie w warszawie lub Lublinie znajdę sklep, gdzie ew dobiorę coś rozsądnego? Odpowiedz Link
maheda Re: 70/97 - nextkamiko 03.06.10, 12:02 Nie da się przez net potwierdzić ani podważyć tego, co stwierdziła u Ciebie osobiście brafiterka. Sugerując się Twoimi wymiarami - wydaje się, że zasugerowała Ci lekko za małą miseczkę, ale możliwe, że masz taki biust to sugerowane 65(30)G jest idealne. Polecam przejrzenie Biuściastej Mapy Świata: stanikowamapa.prv.pl/ Są na niej zaznaczone sklepy, w których można kupić staniki w szerokiej rozmiarówce, oraz w których obsługa zna się na brafittingu. Odpowiedz Link
1981azi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 04.06.10, 11:44 1) 75 cm pod biustem ; obwód biustu 89/90 cm (to moje rozmiary przed okresem). 2) Do tej pory nosiłam 75C-miseczka wydaje się być w porządku, natomiast obwód jednak za duży, często przy podnoszeniu rąk do góry, stanik idzie także do góry i uciska piersi delikatnie poniżej brodawek. Często poprawiam ramiączka, ponieważ spadają. Kupiłam zatem 70C Atlantic, ale i tutaj nie trafiłam. Biust wylewa się z miseczek. Sądząc, że w drogich sklepach Panie na pewno znają się na doborze staników udałam się do Triumpha. Zostałam tam zmierzona i podano mi mój rozmiar. Kupiłam za radą pani sprzedawczyni 75B Push up ale i tym razem nie trafiłam. Biust może nie wylewa się z miseczek (nie ma fali nad miseczkami), ale mam za to wrażenie, że moje piersi zaraz wyskoczą ze stanika. 2a) lewa pierś trochę większa Po 15 latach zmagań ze stanikami proszę o profesjonalną poradę. Mam już serdecznie dość walki z nimi. Odpowiedz Link
1981azi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 04.06.10, 11:47 1981azi napisała: > 1) 75 cm pod biustem ; obwód biustu 89/90 cm (to moje rozmiary > przed okresem). > 2) Do tej pory nosiłam 75C-miseczka wydaje się być w porządku, > natomiast obwód jednak za duży, często przy podnoszeniu rąk do góry, > stanik idzie także do góry i uciska piersi delikatnie poniżej > brodawek. Często poprawiam ramiączka, ponieważ spadają. Kupiłam > zatem 70C Atlantic, ale i tutaj nie trafiłam. Biust wylewa się z > miseczek. Sądząc, że w drogich sklepach Panie na pewno znają się na > doborze staników udałam się do Triumpha. Zostałam tam zmierzona i > podano mi mój rozmiar. Kupiłam za radą pani sprzedawczyni 75B Push > up ale i tym razem nie trafiłam. Biust może nie wylewa się z > miseczek (nie ma fali nad miseczkami), ale mam za to wrażenie, że > moje piersi zaraz wyskoczą ze stanika. > 2a) lewa pierś trochę większa > Po 15 latach zmagań ze stanikami proszę o profesjonalną poradę. Mam > już serdecznie dość walki z nimi. PS. Może są jakieś sklepy w warszawie, gdzie otrzymam profesjonalną poradę? Boję się, że mogłam się żle zmierzyć, choć starałam się to zrobić zgodnie z instrukcją. Odpowiedz Link
madzioreck 1981azi 75/89-90 06.06.10, 15:02 Proponuję brytyjskie 32(70)D, 32DD, polskie - około 70E. Zmniejszajac rozmiar stanika z 75C na 70C zmniejszyłaś nie tylko obwód, ale i miseczkę - miseczki "C" przy obwodzie 65, 70, 75,80 - to całkiem inne miseczki. Zaczynamy od dopasowania obwodu, a później kombinujemy z miseczką. W Warszawie masz całe stanikowe zagłębie - w żadnym innym mieście nie ma tylu sklepów z profesjonalnym brafittingiem :) stanikowamapa.prv.pl/ - sprawdź tutaj, gdzie będzie najbliżej :) Odpowiedz Link
ok-chan 69/88 05.06.10, 18:55 nosze biutsonosze w jozmiarze 75D. W obwodze pomimo zego ze zapinam stanik na ostatnia zaczepke zapiecie przesuwa sie w gore, a gorna krawedz miseczki wbija sie lekko w piers Odpowiedz Link
madzioreck Re: 69/88 ok-chan 06.06.10, 15:22 Proponuję rozmiar brytyjski 30(65)E, kontynentalny podobnie - okolice 65E, 65F. Przymierzając stanik, załóż go tak, jak piszą w tym poradniku, to bardzo ważne: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Powodzenia :) Odpowiedz Link
annakatarzyna.online 85/118 06.06.10, 19:47 Witam:) Obecnie dziewczyny noszę stanik 85H, ale po pierwsze trochę znowu schudłam, a po drugie zauważyłam, że mam luzy w miseczce i obwód mi zjeżdża do góry, więc rozumiem, że czas wymienić na inny, a zatem jaki? Rozmiar pod biustem 85 w biuście w tym staniku, który mam na pochyleniu 118. Liczę, że mi pomożecie:) Z góry dziękuję bardzo:) Odpowiedz Link
annakatarzyna.online Re: 85/118 06.06.10, 19:53 informacja dodatkowa: biust po "przejściach" więc z jędrnością bym nie przesadzała:) Odpowiedz Link
maheda Re: 85/118 - annakatarzyna.online 06.06.10, 23:09 A jeśli sobie ściśniesz (zawiążesz na kokardkę ;) ) obwód - czy miseczka jest dobra, czy nadal za duża? Jeśli jest za duża - spróbuj raczej rozmiaru z okolic brytyjskiego 36(80)H. Ale jeśli będzie dobra - celuj w okolice brytyjskiego 36(80)HH. Odpowiedz Link
asiuncia117 76/92 06.06.10, 20:20 Moje wymiary to 76/92, mój biust po ciąży wygląda tragicznie i chciałabym go jakoś zreanimować, nie dość, że jest oklapnięty to jeszcze mam szeroko rozstawione piersi. Próbowałam z rozmiarem 75 C, ale za luźny, Obecnie noszę 70D, ale cały czas jestem niezadowolona z wyglądu piersi, chciałabym, żeby w biustonoszu były uniesione do góry i jakoś zebrane a cały czas się rozchodzą gdzieś na boki. Nie wiem w jaki je biustonosz wcisnąć, żeby to zmienić ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link
asiuncia117 Re: 76/92 06.06.10, 21:05 zapomniałam dodać, że już nie karmię i nie wiem dlaczego we wszystkich stanikach niby dobrze leżących strasznie mi się wgniatają sutki, tzn. robią się takie "splaszczaki", chociaż miseczka niby ok a czasem nawet jakby za duża. Błagam o pomoc, bo już nie mogę patrzeć na te zwisy. Odpowiedz Link
maheda Re: 76/92 - asiuncia117 06.06.10, 23:07 A czy zakładasz sobie na pewno te staniki poprawnie? Przejrzyj artykuł zalinkowany w drugiej linijce mojej sygnaturki - odpowiednie założenie stanika jest naprawdę bardzo ważne. Staniki w rozmiarze około 70D powinny być na Ciebie dobre - być może w niektórych firmach lepiej byłoby sięgnąć jednak o miseczkę więcej. Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi z tym spłaszczaniem sutków - czy chodzi o to, że sutki się zagniatają bokiem, czy też, że się wgniatają "do środka"? Odpowiedz Link
athaya 88/105 07.06.10, 12:41 Dotychczas 80C. Stanik jest zdecydowanie za mały. Wylewa mi się górą, dołem, a i boki pozostawiają wiele do życzenia. Młoda jestem mam 26 lat, a moje piersi wyglądają jakbym była matką karmiącą ;/ Jeśli chodzi i tusze to tylko w okolicach brzucha i właśnie klucha w miejscu zapięcia. Przeważnie kupuję w Triumfie, ale jest może wśród was jakaś dobra dusz, która poleci mi lepszy sklep w Kaliszu? Bo dość już mam tych głupich spojrzeń ekspedientek i ich chichotów, kiedy jestem w przebieralni. To stresujące już na wstępie ;/ Odpowiedz Link
maheda Re: 88/105 - athaya 07.06.10, 16:05 Spróbuj w tej samej firmie staników w rozmiarze około 80E oraz 80F. Wydaje mi się, że nie powinnaś mieć problemu z tymi rozmiarami nawet w Kaliszu :) Nie przejmuj się tak bardzo ich tekstami. Najważniejsze, żebyś miała odpowiednio dobrany stanik. Poza tym - może śmieją się z opowiadanych wcześniej dowcipów :) Zawsze też możesz próbować dokonywania zakupów przez internet, są przecież już sklepy polskie, w których możesz takich zakupów dokonać. Jest też pewna liczba sklepów stacjonarnych, spójrz tutaj: stanikowamapa.prv.pl Być może znajdziesz w miastach, w których bywasz, jakiś dobry sklep. W stanikach o rozmiarówce brytyjskiej poszukaj takich w rozmiarze około 36(80)DD lub 36(80)E. Przeczytaj artykuł podlinkowany jako drugi w mojej sygnaturce, bo bardzo ważne jest też odpowiednie założenie stanika. Odpowiedz Link
athaya Re: 88/105 - athaya 07.06.10, 16:14 Dzięki wielkie maheda. Teraz przynajmniej wiem już na czym stoję. Już mi nie straszne przymierzanie ;] Jak tylko będę miała za sobą pierwsze poszukiwania i rezultaty to na pewno dam znać. Odpowiedz Link
asiuncia117 Re: 76/92 - asiuncia117 07.06.10, 17:06 chodzi o to że sutki wgniatają mi się do środka, ale moje piersi po karmieniu są w ogóle mało sprężyste i mało jędrne, więc każdy nacisk materiału powoduje, że się zniekształcają niestety. Odpowiedz Link
maheda Re: 76/92 - asiuncia117 07.06.10, 18:22 Nie ma się co tym przejmować. Do pewnego stopnia można przywrócić im jędrność :) Tylko trzeba dbać o nie. Odpowiedz Link
athaya Re: 76/92 - asiuncia117 08.06.10, 12:19 Alleluja! Po przeszukaniu połowy sklepów znalazłam coś swojego. Tylko u mnie jest, że po założeniu dobrego stanika miękkiego moja pierś ma raczej kształt stożka, a nie jest okrągła. Ale mam nadzieję, że to się za jakiś czas zmieni. Od razu sobie założyłam moje nowe cudo i wypróbowałam na wszystkie możliwe sposoby :D Najbardziej śmiać mi się chce, że mimo dobrego obwodu to nagle działam na pół oddechu. To tak ma być? O.O I to stare przyzwyczajenie i obawa, że mi coś podjedzie do góry z przodu czy s tyłu. Po za tym wyjadę się nieco chudsza niż w starym staniku. Magia :D Ba! Nawet przyłapałam kilku facetów gapiący się na mój biust :D Czyli poprawa idzie w dobrym kierunku! Odpowiedz Link
maheda Re: 88/105 - athaya 08.06.10, 22:41 Z niejaką dozą prawdopodobieństwa dobrałaś sobie jednak zbyt małą miseczkę ;) W zbyt małych robi się właśnie stożek. Pierś jest zbyt duża, żeby wypełnić całą miseczkę i w okolicach brodawki tworzy się pewien luz materiału, co w efekcie daje efekt stożkowania. Albo po prostu taki już ten krój stanika ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 74/91, kupuję 75C, dobrze?? :) - olcia85ac 16.07.10, 18:29 Jeśli ma baaardzo, ale to bardzo ścisły obwód, to dobrze ;) Ale spróbuj jednak staników w rozmiarze 70D oraz 70DD (lub70E, jeśli po D od razu jest E). Pamiętaj, żeby odpowiednio zakładać stanik - przeczytaj artykuł podlinkowany w drugim linku mojej sygnaturki. Odpowiedz Link
coder.girl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 08.06.10, 18:40 Witam, jaki rozmiar powinien być na mnie dobry? Pod biustem: 106 cm W biuście: 126 cm. Z góry dziękuję! Odpowiedz Link
madzioreck 106/126 coder.girl 13.06.10, 14:06 Proponowałabym celować w okolice brytyjskiego 42(95)G, 42FF, w naszej rozmiarówce - około 95J. Zakładając stanik, zastosuj wskazówki z tego krótkiego poradnika - to bardzo ważne: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Jeśli nie ułożymy dobrze piersi w miseczkach, nie da się określić, czy stanik jest dobry, czy nie. Powodzenia :) Odpowiedz Link
ellenell 107/134(5) Pomóżcie dobieram komuś! 08.06.10, 19:51 Poprosiłą mnie niemłoda Pani o dobór stanika, bo już nie może wytrzymać, a kiedyś z nią rozmawiałam. Nie wiem jak jej dobrać - celowałabym w 40JJ, ale forumka moot pisała, że ma takie same wymiary i nosi 40H! Zwłaszcza ją proszę o pomoc. Pani Krysia nosi rozmiar konfekcyjny 54/56, pod biustem ją mierzyłam ściśle, ale nie jestem pewna wydechu... Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link
ellenell Re: 107/134(5) Pomóżcie dobieram komuś! 08.06.10, 19:52 Oczywiście jej wymiary to pod biustem 107 a w biuście 134 nawet 135 (luźno). Odpowiedz Link
ellenell 107/134(5) Czy ktoś może oszacować rozmiar? 12.06.10, 17:16 Proszę, nie kierujcie się moimi oszacowaniami... Nie jestem jeszcze zbyt doświadczona! Niech ktoś spróbuje wstępnie oszczować, w co ta Pani powinna celować! Potem będę próbować porozumieć się z moot... Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link
madzioreck ellenel. 13.06.10, 14:13 Pierwsze pytanie - czy będziesz tej osobie towarzyszyć w czasie przymierzania? Bo jeśli tak, to będziesz po prostu mogła ocenić, co leży lepiej. Poza tym, to, ze inna forumka z takimi wymiarami nosi 40H, nie oznacza, ze inna osoba będzie nosiła to samo - na obwód w biuście składa się nie tylko obwód piersi, ale również pleców. I tak dwie osoby z 134 w biuście mogą potrzebować różnych rozmiarów - jedna będzie miała większe piersi, a węższe plecy, druga odwrotnie :) Dużo zależy tez od kondycji biustu - biusty lejące, miękkie potrzebują często mniejszej miseczki niż jędrne, twardsze. Teoretycznie powinnyście celować w 42(95)HH, ale może również pasować np. 42H, 42GG - sama noszę mniejsza miseczkę, niz pokazuje tabela. Najważniejsze jest to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html a potem ocena, czy stanik leży dobrze. Jeśli nie - korygujemy rozmiar. Powodzenia w ostanikowywaniu i szerzeniu wiedzy :) Odpowiedz Link
ellenell Re: ellenel. 13.06.10, 19:14 Wieeelkie dzięki! Zamawiać mam zamiar z internetu, więc szacuję po prostu... Dzięki za wskazówkę co do rozmiaru ;) Odpowiedz Link
whitetiggr 70/92 09.06.10, 02:08 Witam, To mój pierwszy post na tym forum, chociaż od pewnego czasu czytuję go wnikliwie :) Chcę Was zatem prosić o radę, bo przyszedł czas na zakup nowego stanika. Zapoznawszy się z instrukcjami zmierzyłam się i w obwodzie wychodzi 70, natomiast w biuście 93 w pozycji w której sobie moooocno zwisa (przypomina mi to orzechy kakaowca), na stojąco to zaledwie 89. Zaznaczę także, że piersi są bardzo - jak to tu się mówi - kompresowalne, czyli po prostu sflaczałe :/ od noszenia nieodpowiednich staników praktycznie od kiedy urosły. Opiszę teraz mój najbardziej dopasowany stanik tj. bardotka w rozmiarze 70E jakiegoś polskiego producenta (metka się sprała). W zasadzie nie ma wiele do zarzucenia, porządnie trzyma w obwodzie (to mój pierwszy stanik w którym odważyłam się wyjśc bez ramiączek), nic z misek się nie wylewa ani nie robią się bułki. Jedyny minus to 9- centymetrowe boczne wsparcia które wbijają mi się czasem w pachy (nie należę do wysokich). Wydaje mi się że fiszbiny powinny być szersze lub krótsze lub po prostu rozprostowane na końcu (celują trochę przed pachę, a kiedy je chcę odciągnąć te 2cm, tak żeby celowały w środek, robi się bułka). Oprócz tego jak się trochą zgarbię (nawet i bez ramiączek) od pachy pojawia się pozioma fałda skóry, ale właściwie to od dziecka miałam pod pachą bulwkę zamiast dołka. Drugi najbardziej dopasowany (co wcale nie oznacza dobrze dopasowany) stanik w mojej szafie to bawełniany push-up LaSenza o miseczce C i obwodzie INT-80, CDA/USA-36 lub 38 (trudno się doczytać z nadruku). Miski są w porządku, fiszbiny się nie wbijają i celuja w środek pachy. Minus - z tyłu oczywiście lekko podjeżdża chociaż jeszcze nie ma tragedii (po lekturze jednego z wątków postanowiłam przeznaczyć go do spania). Aha, i pod miejcsem gdzie kończy się ramiączko z przodu mam dołek, ale to zawsze tak jest. Cała reszta to jak się pewnie większość z Was domyśla 75C z mocno za szerokimi obwodami i za wąskimi miseczkami, których żal wyrzucić, bo ładne i żal założyć, bo niczego nie podtrzymują oprócz uczucia niechęci do coraz bardziej oklapłych "spanieli". A teraz o wyprawie po stanik. Pirwszą rzeczą którą uświadomiły mi panie sprzedawczynie, to że rozmiarówki zaczynają się od 70 (nawet porządnych drogich marek), ale to nic bo wiele z nich ściśle okalało klatkę piersiową. Prosiłam o miseczkę E ale zwykle trochę się wbijały u góry, z kolei miseczki F były dużo za luźne. Znalazłam 2 miękkie modele które by się nadawały (cena - szok), mimo wszystko jednak rozważam też hiperryzykowny zakup przez internet. Dlatego proszę Was o radę jaki rozmiar najlepiej zamówić i jaki krój będzie najodpowiedniejszy dla niskiej osoby o bardzo krótkim odcinku ramię-podstawa piersi, bo wiele staników z tylko częściowo regulowanymi ramiączkami ma je po prostu za długie nawet po ściągnięciu na maxa. Jeśli ktoś ma większe doświadczenie będę wdzięczna za polecenie konkretnych modeli i za linki do sklepów. Z góry dziękuję i pozdrawiam :) Odpowiedz Link
whitetiggr Re: 70/92 post scriptum 09.06.10, 03:48 Witam, Chciałabym dodać, że mam ochotę na to cudeńko www.figleaves.com/uk/product.asp?product=Freya-Summer-underwired-balconette-bra&product_id=FRA- AA4552&size=30f&colour=Oranges dlatego zdaję się na Waszą znajomość marek (czy ściśliwce, wąskomiseczkowce itd.). Ogólnie to jest to co mi się podoba, nie lubię wstążek, zbytnio ozdobnych koronek (delikatne mogą być), ale z kolei wszelkie wygładzacze uważam za nudne. Lubię kolory :) Może znacie jakieś ciekawe modele, które odpowiadałyby moim upodobaniom? Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 70/92 whitetiggr 13.06.10, 14:23 Witam :) Mierzyłaś się w biuście w staniku, czy bez? Pomiar powinien być w miękkim staniku, ponieważ, jeśli biust rzeczywiście trochę wisi, to pomiar bez stanika zawyży wynik. Jeśli tak, to proponuję bryt. 30(65)F, choć jeśli trafisz na dobrze trzymającą 70-tkę, to też może być, trafiają się takie ściślejsze staniki, wtedy 32(70)DD. W rozmiarówce kontynentalnej - okolice 65H, 70E, 70F, z tym, ze polska rozmiarówka jest bardzo nierówna, i zakres miseczek w danym obwodzie, jakie mogą pasować, to kilka rozmiarów, trzeba po prostu mierzyć. Pamiętaj o tym: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Modeli jest tyle, że naprawdę trudno coś doradzić na odległość, na każdy biust pasują inne kroje, fasony... Jeśli lubisz kolory, polecam obejrzeć Freya Summer :) Przepiękny :) Jeśli chodzi o opinie typu rozciągliwce/ściśliwce, dużo- i małomiskowce to masz podlinkowane te wątki na stronie głównej forum - poczytaj tam, a jeśli nie ma opinii odanym staniku - zapytaj tam lub w wątku producenta, ja nie miałam w łapkach ani na biuście wszystkich staników, więc lepiej zapytać osób, które obnaszają :) Powodzenia :) Odpowiedz Link
whitetiggr Re: 70/92 whitetiggr 13.06.10, 15:05 witam, Mierzyłam się tak jak przykazano w miękkim staniku. Chciałabym zaznaczyć że planuję zamówić właśnie freyę summer, dlatego proszę o wskazówki właśnie pod tym kątem. Na innym chątkach wyczytałam że ten model należy raczej do rozciągliwców (chociaż nikt jeszcze nie nosił go przez dłuższy czas). Myślałam zatem o 30E, ale z Pani odpowiedzi odpowiedzi wynika aż F. Mierzyłam juz kilka miseczek F przy obwodzie 70 (trzymały całkiem dobrze)i miseczki były dużo za duże, natomiast E bułkowały delikatnie. Zatem proszę o poradę odnośnie konkretnie freyi summer, na pewno zna Pani tę markę lepiej niż ja. Poza tym wiem że cięzko coś zdalnie doradzići wcale się pogniewam jeśli za pierwszym razem nie trafię (przecież zawsze mozna zamienić:) Dziękuję serdeczniei pozdrawiam pełną piersią :D Odpowiedz Link
madzioreck Re: 70/92 whitetiggr 16.06.10, 23:21 Myślałam zatem o 30E, ale z Pani > odpowiedzi odpowiedzi wynika aż F. Mierzyłam juz kilka miseczek F > przy obwodzie 70 (trzymały całkiem dobrze)i miseczki były dużo za > duże, natomiast E bułkowały delikatnie. A, bo miseczka E przy obwodzie 65 to nieco inna miseczka, niż przy 70. Jeśli w danym modelu 70E bułkuje, to 65E będzie bułkowało tym bardziej, bo jest miseczkowo mniejsze. I każdy stanik jest inny, nie ma tak, niestety, że ustalimy rozmiar i w każdym staniku pasuje. Nie mam wcale lepszej orientacji akurat we Freya Summer, bo na własnym biuscie nie sprawdziłam - mojego rozmiaru nie robią, a i nie miałam okazji ostanikowywać na żywo w tym modelu. Sprawia wrażenie rozciągliwego, więc na pewno lepszy będzie obwód 65 niż 70, natomiast miseczkę trzeba dopasować, ale proponuję celować w 30E i 30F :) Odpowiedz Link
whitetiggr Re: 70/92 whitetiggr - przymiarka 18.06.10, 19:26 Celnęłam w 30F, włąśnie przyszła :D Zmierzyłam - bez naciągania mierzy 67, maksymalnie rozciągnęłam do 84cm. Obwód dobrze mnie opina, ale nie miałam też problemu spędzić dłuższą chwilę zapięta na ostatnią haftkę. Miseczka za to zdaje się być za duża - po wygarnięciu wszystkiego jak należy, u góry zostało troszkę miejsca i się marszczy. Fiszbina celuje raczej w tył niż w środek pachy. Szykuje się zatem odsyłka, więc tylko zapytam, czy wymieniać na 30E czy może 28F? Gorąco pozdrawiam i dziękuję :) Ps: Wyznaczyłam sobie misję, że jak w lecie wrócę do domu, to ostanikuję siostrę, już posłałam jej liska do lobby. Odpowiedz Link
maheda Re: 70/92 whitetiggr - przymiarka 18.06.10, 19:33 To raczej 28F :) Ciekawe, czy wysłany lisek nie zabłądzi :D Odpowiedz Link
whitetiggr Re: 70/92 whitetiggr - przymiarka 18.06.10, 19:42 Przyjęłam. Będzie 28F. Dziękuję za nie tylko błyskawiczną, ale i jakże błyskotliwą odpowiedź. Lisek jest szczwany i na pewno da sobie radę :D hi hi hi Pozdrawiam Odpowiedz Link
sommer Re: 70/87 10.06.10, 12:46 I jeszcze oprócz zwykłego biustonosza ( do tej pory nosiłam 60G ale (pewnie efekt karmienia) piersi zrobiły się mniejsze) chciałabym kupić tankini i rozmyślam nad 65E - proszę również o konsultację tego rozmiaru. Dziękuję. a. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 70/87 sommer 13.06.10, 14:25 Brytyjskie 65E ma szansę pasować, natomiast czy tak na pewno będzie, będzie wiadomo, kiedy przymierzysz - staniki są różne, tak samo jak buty, bez mierzenia nie da rady :) Spróbuj też 65DD, w niektórych modelach może pasować :) Odpowiedz Link
civi1 83/110 09.06.10, 20:00 PO pierwszych dopasowanych stanikach i lekkim dotyciu w obwodzie muszę znów wymienić staniki. Mam jeden który leży idealnie, ale jest jedne problem: sprana matka i nie wime co to. Dziś przymierzałam beżowa freye rio mojej siostry rozmiar 36ff - obwód na 2 haftce ok, ale gdyby było bardziej ciasno bym się nie obraziła. Miseczki zbyt duże. Gaia Eva 503 - ardero.pl/ajax/pinfo/gallery/39315/1/ rozmiar 80 i (75 k nie było) obwód ok nosze 1,5 tyg nadal pierwsza haftka, miseczki.... niesamowicie pod pachami wpijają się fiszbiny - za małe?? Panache Superbra Tango classic czarne 36ff - za małe miseczki. obwód taki se Odpowiedz Link
madzioreck Re: 83/110 civi1 13.06.10, 14:32 Proponuję 36FF, 36G, w ścislejszych obwodowo modelach, w luźniejszych - raczej 34GG, 34H. Ja sama, przy 82 pod biustem wybierałam raczej ścisłe 34, luźniejsze 32, ale wszystko zależy oczywiście od konkretnego modelu: np. Arabella jest luźna i rozciągliwa, ale już Pollyanna jest ściśliwcem i nie rozciąga się w użytkowaniu. Ostateczny werdykt jest zawsze wydawany nabiustnie, bo staniki są rózżne, i w jednym lepsze będzie 36FF, w innym - 34H. Rio jest raczej ścisliwcem i dużomiskowcem, ale możesz spróbować 34G, jeśli będzie Ci wygodnie. Gdzie dokładnie wbijają się fiszbiny? Jeśli w pierś, to miseczka jest za mała/za wąska, jeśli w samą pachę - mogą być po prostu za wysokie fiszbiny dla Ciebie lub niedopasowanie ich kształtu do Twojego ciała - zdarza się. Pamiętaj, aby mierząc staniki, dobrze je zakładać: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Powodzenia :) Odpowiedz Link
civi1 Re: 83/110 civi1 14.06.10, 21:58 No właśnie problem polega na tym, ze kupiłam na allegro panache Harmony 80g pominąwszy, ze obwód na ostatnia haftkę jest nawet ciut lużnawy (lubię czuć stanik) to miseczki po porządnym wygarnięciu też sa sporo za małe. Niestety w mojej dziurze mogę pomarzyć o przymiarce w realu :( A ta jedna fiszbina wbija mi się w pierś :( Odpowiedz Link
kozzy82 Problem , ze stanikiem sportowym. 14.06.10, 23:00 Mam dobrze dopasowany stanik Freya 75 FF. Chcialam sobie kupic sportowy Freya ale 75 FF jest ciasne. Ramiaczka wrzynaja sie , przy pachach mocno w cialo. www.lace.de/commodity/5782 A znowu 75 G troche slabo trzyma biust , biust opada , bo pod biustem jest za duzo miejsca , miseczki musza byc chyba , za duze. Czy ten typ stanika jest po prostu dla mnie nieodpowiedni...? Jakie wygodne staniki sportowe mozecie polecic , do biegania...? Musza byc szerokie ramiaczka , zeby dobrze podtrzymawaly biust. Moze jakis taki , z zapieciem na plecach? Odpowiedz Link
maheda Re: 83/110 - civi1 15.06.10, 08:19 W takim razie celuj w staniki z okolic brytyjskiego 75H i potem się zastanawiaj, co dalej... Niestety, jeśli nie masz możliwości przymiarek w sklepie stacjonarnym, jesteś skazana na zamawianie, przymierzanie i odsyłanie w razie czego (lub odsprzedawanie na allegro) - tak samo, jak "stara gwardia" na Lobby, pamiętająca czasy, w których w Polsce nie było ani jednego sklepu stacjonarnego z normalną rozmiarówką :-) Odpowiedz Link
celcia.5 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 10.06.10, 13:07 Witam serdecznie Noszę rozmiar 60 JJ ( Panache ) W całym kraju i poza nim nie ma stroju kapielowego w tym rozmiarze. Moje pytanie : czy w takim wypadku warto szukać np. 65 J ? Nie znam się na tym,rozmiar i staniki dobieraly mi Panie brafitterki. Czy gdy noszę 60JJ jest szansa,że 65 J bedzie ok ? Bardzo proszę o odpowiedź. pozdrawiam ciepło Celina Odpowiedz Link
madzioreck celcia.5 13.06.10, 14:35 Oczywiście, że warto mierzyć - ja sama nosząc 32J, 32JJ, kupiłam kostium z górą w rozmiarze 65H (Panache Grace), czyli miseczka w przeliczeniu o kilka rozmiarów mniejsza, a często trafiają się też ścisłe obwody - na przykład Vodkatini miałam z obwodem 80, bo ścisły jak piorun. Także próbuj, poczytaj też watek o kostiumach kąpielowych dla biuściastych. Powodzenia :) Odpowiedz Link
celcia.5 Re: celcia.5 28.06.10, 22:22 Dziekuję ! Qrde tyko w mojej okolicy w promieniu 100 km - dalej nie szukałam - nie ma gdzie mierzyć bo takich rozmiarów nie ma i nie będzie - obdzwoniłam. Skandal ! Dziękuję, nie spocznę - będę szukać i mierzyć ! Odpowiedz Link
olimpia1983 77/97 10.06.10, 21:08 Witam! Obecnie noszę rozmiar stanika 75E ale po kilku praniach obwód robi sie nieco za luźny. Jeżeli chodzi o miseczki to jest prawie ok jeśli stanik jest miekki i dość mocno zabudowany ale jeżeli pozwolę sobie na stanik mniej zabudowany to biust mi z niego wypada. Jeśli chodzi o staniki miekkie to nie jestem do niech przekonana z tego względu że niekiedy stają mi sutki i odczuwam dyskomfort. Muszę zaznaczyć że moj biust jest dość nisko osadzony mam około 180 cm wzrostu długie nogi i krótki tułów wiec chciałabym aby biust mi podszedł troszkę do góry. W stanikach które do tej pory nosiłam to jak podciągałam ramiączka to tylko wbijały mi się w ramiona a efektu podniesienia nie było. Noszę dość duże dekoldy więc chciałabym mieć stanik który dobrze trzyma biust na swoim miejscu ładnie zaokrągla biust i nie tak bardzo zabudowany. Proszę o wskaznie rozmiaru w polskich i angielskich miarach. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 77/97 olimpia 1983 13.06.10, 14:41 W stanikach które do tej pory nosiłam to > jak podciągałam ramiączka to tylko wbijały mi się w ramiona a > efektu podniesienia nie było. Bo widzisz, dobieranie zaczyna się od obwodu. Jeśli obwód jest za luźny, to podciągnięcie ramiączek powoduje tylko chwilowe, jeśli w ogóle, podniesienie biustu, a na pewno powoduje podjeżdżanie obwodu na plecach do góry. Proponuję rozmiar brytyjski 32(70)F, choć są też staniki z ciaśniejszym obwodem, gdzie możesz spróbować 34(75)DD - np. Freya Pollyanna, noszę 75 na 74 pod biustem. Polski rozmiar - okolice (szeroko rozumiane okolice, polska rozmiarówka jest bardzo płynna) 70H, ale próbuj też 70G, 70F, bo jest naprawdę różnie. Przy Twoim rozmiarze nie powinno być problemu ze znalezieniem niezabudowanego stanika, a i wybór modeli masz ogromny, więc na pewno coś znajdziesz :) Odpowiedz Link
asvor 70,5/92 11.06.10, 14:48 Czy powinnam nosić 30f? Mam jedną La Senzę Lullaby Lace 32e i wydaje mi się, że jest ciut za duża miska, ale obwód ok:) Muszę też skrócić ramiączka, bo te są regulowane tylko do połowy. Noszę go, bo nic lepszego nie mam;) Poza tym mierzyłam Curvy Kate Showgirl Tease Me 30f, ale za duże i w szafie tylko zalega:( Fiszbina ładnie okalała pierś, obwód był w miarę stabilny choć mógłby być ciaśniejszy no ale miska tak jakby za głęboka? Jak skróciłam dużo ramiączka, to zadużość znikała. Chciałabym kupić teraz stanik do dekoltów i waham się między Pour moi? Opulence gel bra a Effuniakiem morskim... z żelka mam dostępny rozmiar 30f, z effuniaka też- 65f. Poradźcie proszę, który stanik będzie lepiej leżał, żadnego z nich nie mam możliwości przymierzenia stacjonarnie:( Odpowiedz Link
madzioreck Re: 70,5/92 13.06.10, 14:47 Nie powiem Ci, który rozmiar z pewnością będzie dobrze leżał, bo staniki w tym samym rozmiarze na metce są różne, więc dobieranie stanika w każdym modelu to osobna sprawa. W jednych będzie pasować 30F, w innych 30E, a jeszcze w innych może być lepsze np. 30DD. Szukaj w tych okolicach, nie ma innej metody niż przymierzanie i ocena nabiustna, ja mogę tylko wskazać rozmiar wyjściowy, najbardziej prawdopodobny, ale na odległość - są to zawsze tylko "okolice". Często też rozmiar jest dobry, ale krój nie dla nas, a tego naprawdę nie umiem przewidzieć, nie widząc Cię w staniku. Jeśli chodzi o zakup przez net - ryzykujesz kilka złotych na wymianę/odesłanie stanika, jeśli nie będzie pasował. Możesz też, jeśli masz taką możliwosć, zamówić z danego modelu dwa sąsiednie rozmiary, a przedtem zapoznać się z opiniami o staniku w wątku jego producenta i w wątkach Rozciągliwce i ściśliwce oraz dużo- i małomiseczkowce. Wejdź też na nasze siostrzane forum: forum.gazeta.pl/forum/f,50580,Lobby_Malobiusciastych_.html oraz pamiętaj o tym, żeby dobrze zakładać stanik: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
pasazerka_krzesla Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 12.06.10, 00:37 Witajcie :) Na początek wymiary : pod biustem 64 cm, w biuście na stojąco w staniku sportowym 82 cm, w tej pozycji kiedy "zwisają" 84cm, a 85 całkiem bez stanika. Noszę obecnie 70C - najlepszy z firmy Balaloum i niestety ciągle muszę poprawiać, w takim sensie, że trochę na plecach mi podchodzi i ciągle piersi uciekają mi tak jakby pod stanik albo na boki i muszę je tak zgarniać do środka albo tak chwytać za środek stanika (w okolicy mostka) i przeciągnąć go ku dołowi w lewo i w prawo żeby piersi zebrały się do środka, to strasznie męczące i dyskomfortowe. Marzę o staniku, który będzie mi trzymał cały dzień ładnie piersi bez poprawiania co 10 min, dodam jeszcze, że bez stanika mam jędrne piersi, ale takie bardziej jakby na boki "rozjechana", ale krągłe, bardzo chciałabym je zbliżyć do siebie i może dzięki odpowiedniemu stanikowi się to uda. Liczę na Waszą pomoc :) Odpowiedz Link
maheda Re: 64/84 - pasazerka_krzesla 14.06.10, 14:48 Raczej celowałabym w okolice brytyjskiego 28(60)E lub w stanikach Ewy Michalak - w okolice 65D. Zobacz, popróbuj... Coś znajdziesz :) Odpowiedz Link
2zuzik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 12.06.10, 11:14 Witam! mam prośbę o zdiagnozowanie mojego rozmiaru oraz mojej mamy. Bylam ostatnio z mamą w sklepie triumph, naprzymierzalysmy się, Kupilam stanik taki rozmiar jak "zawsze" i wydawal mi się ok, a wczoraj w pracy znajoma powiedziała, że spłaszcza mi biust. Jakis czas temu nieco mi się przytyło, teraz próbuję zrzucić zbędne kg i pomyslalam, że moze wlasnie przez zmianę wagi powinnam tez zmienić rozmiar stanika. Dotychczas nosilam 70D, a moje dzisiejsze wymiary to: pod biustem 80, w biuście 94. A teraz mama. Mama jest po 50-tce. Cale życie nosila 75C. W sklepie ekspedientka, gdy przyszła zobaczyć mamy biust powiedziała, ze to na pewno nie jest 75C i że z wiekiem wielkość biustu może sie zmieniać. Zresztą obie z mamą widzialysmy, ze te staniki źle leżą. Kombinowalysmy na chybił trafił ale nic dla mamy nie znalazłysmy. Zmierzyła się i ma pod biustem 80, w biuście 97 cm. Prosze kogoś w wolnej chwili o pomoc w zdiagnozowaniu nas. Odpowiedz Link
maheda Re: 80/94 - 2zuzik 14.06.10, 14:30 Wg mnie mogłabyś próbować staników w rozmiarze około 75D lub 70E. Spłaszczanie biustu jest przeważnie efektem zbyt małego stanika, który spycha stanik w dół, jednocześnie go - właśnie - spłaszczając. Spróbuj ten swój nowy nabytek założyć zgodnie z opisem podpiętym w drugiej linijce mojej sygnaturki. Odpowiedz Link
maheda Re: 80/97 - 2zuzik - mama 14.06.10, 14:32 Mamie chyba radziłabym rozpoczęcie dobierania sobie staników od rozmiaru około 75D lub 75E (z ukłonem w stronę 75E). Też trzeba zwrócić uwagę na poprawne założenie stanika oraz staranne ułożenie biustu w miseczkach, a także odpowiednie skrócenie ramiączek. Odpowiedz Link
2zuzik Re: 80/97 - 2zuzik - mama 21.06.10, 22:15 Dziękuję za rady dla mnie i mamy. Wkrótce wybierzemy się wspólnie na zakupy i będziemy eksperymentowały. Odpowiedz Link
cassiapeia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 13.06.10, 16:01 Witam, moj rozmiar to 79/104. Dodam, ze jestem mloda. Nie mam pojecia jaki rozmiar stanika powinnam nosic i nigdy nie mialam dobrego stanika. Probowalam od C do F. Prosze o podanie polskiej rozmiarowki:) Interesuja mnie staniki lekko usztywniane z fiszbinami. Czu to dobry pomysl? Z gory dziekuje! Odpowiedz Link
maheda Re: 79/104 - cassiapeia 14.06.10, 14:18 Może spróbuj od staników w rozmiarze około brytyjskiego 34(75)FF lub ewentualnie 32(70)G. W polskich rozmiarówkach będzie to około 75F do 75I lub od 70G do 70J - trudno wyczuć, dużo zależy od firmy. Zawsze też można też kupić brytyjskie staniki w polskich sklepach :) Odpowiedz Link