moopie23 Zawiodłam się :( 24.02.11, 16:12 Mam cztery Effuniaki w rozmiarze 75F (w tym z nowszych Wyzwolenie z Grawitacji) i wszystkie pasują idealnie. Zamówiłam przedwczoraj czarnego HP w moim, jak mi się wydawało, standardowym rozmiarze u pani Ewy. Przyszedł dzisiaj i... prawie nie mogę się dopiąć :(( Obwód ma w spoczynku 62 cm... a po chyba maksymalnym naciągnięciu 76 cm (na super ścisło mam pod biustem 75 cm..)! Załozyłam go z przedłużką i ma tez za wąskie fiszbiny :( Jestem wściekła, bo po raz pierwszy padłam ofiarą loterii rozmiarowej w Effuniakach... na stronie powinno byc napisane, że ten model ma o wiele ściślejszy obwód... Stanikomarka nie powinna wypuszczać modeli tak różniących sie od siebie pod względem wymiarów obwódów... Odpowiedz Link
kryklu Re: Zawiodłam się :( 24.02.11, 19:43 Mam o wiele więcej niż cztery effuniaki. Plunge kupowałam zawsze w rozmiarze 70GG, pomimo mniej lub bardziej ścisłych obwodów i pewnych różnic wielkości misek. Miękkie halfy są na mnie dobre w rozmiarze 70G. HP okazały się dobre dopiero z obwodem 75. Chaberek jest dobry w rozm. 70G. Nie jestem z tego powodu ani rozczarowana, ani tym bardziej wściekła :) Po pierwsze, nie spotkałam dotąd firmy trzymającej zawsze rozmiarówkę. Po drugie, wiele może zależeć od cech mojego osobistego biustu (wiem, że wiele osób nosi plunge i halfy w tym samym rozmiarze, a ja nie). Odpowiedz Link
moopie23 Re: Zawiodłam się :( 25.02.11, 01:32 Kryklu, ja też mam więcej Effuniaków niż te cztery w rozmiarze 75F... Ale wszystkie, absolutnie wszystkie z obwodem 75. Brałam pod uwagę to, że miska może mi wypaść inna w HP, bo to inny krój, ale tak ciasnego obwodu nie przewidywałam. Ale napisałam już do pani Ewy, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. No i rzeczywiście za bardzo się uniosłam ;) Odpowiedz Link
maafii pranie effuniaków 25.02.11, 21:52 na jednym z biuściastych blogów wyczytałam, że ponoć po praniu effuniaków miski należy naciągać, bo pianka w środku się kurczy... Czy to prawda? Bo właśnie uprałam mój nowiutki idealnie leżący stanik i nie chciałabym by coś się stało :( Odpowiedz Link
azymut17 Re: pranie effuniaków 25.02.11, 23:18 Ja tam nic nie naciągam, nawet nie wiedziałam, że jest taki pomysł (a wszystkie wątki Effuniakowe czytałam na bieżąco). Bałabym się robić coś takiego, by nie zniszczyć stanika. Mnie się pianka nigdy nie skurczyła, ciągle mam wrażenie, że dotyczy to osób, które piorą w ciepłej wodzie, mimo że na metce jest 30C (czyli woda chłodna). Jeśli się mylę, to przepraszam. Jedyne co robię, to po praniu i lekkim odciśnięciu układam miski, by nie były pogniecione i dopiero wieszam za mostek na suszarce. Może inni takie układanie nazywają naciąganiem? Ja bym tak nie napisała, bo później by ktoś podarł stanik twierdząc, że tak mu poradziłam :-) Odpowiedz Link
snowflake86 Re: pranie effuniaków 26.02.11, 09:01 pianka się kurczyła w którychś starszych modelach, w nowych już się nie kurczy ;) no ale prać trzeba zgodnie z przepisem na metce. Odpowiedz Link
alexis-z Re: pranie effuniaków 26.02.11, 11:24 Ja miałam czarną panterkę nisko zabudowaną, prałam ją zawsze ręcznie w letniej wodzie i w czasie suszenie delikatnie naciągałam materiał .I co z tego jak miska się i tak skurczyła. Jak jest w CH i HP nie wiem. Ktoś by mógł tu napisać. Szczególnością interesuje mnie perełka, toffi i puder. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: pranie effuniaków 26.02.11, 12:30 alexis-z napisała: > Ja miałam czarną panterkę nisko zabudowaną, prałam ją zawsze ręcznie w letniej > wodzie i w czasie suszenie delikatnie naciągałam materiał .I co z tego jak misk > a się i tak skurczyła. To zależy co rozumiesz pod pojęciem letnia woda. Woda, która w praniu odczuwa się już ciepło ma prawie 40 stopni. Większość z nas zapomina, że nasze ciała mają 37 stopni i woda w takiej tempraturze pod prysznicem na przykład odczuwana jest jako za zimna. No chyba, że mamy upalny dzień. Ciepła, przyjemna do mycia, zaczyna się dopiero od 38 - 39 stopni. I nie jest to jeszcze woda na tyle gorąca, by rozgrzać się w zimowy ranek. Mam w łazience termostat, w którym mogę nastawić sobie żądaną temperaturę wody. Sama byłam zdziwiona, że 30 stopni, to woda jest już właściwie chłodna, wcale nie letnia. A kurczenie powodowane jest niekiedy szokiem termicznym, czyli praniem w ciepłej, a płukaniem w zimnej wodzie. Skok pomiędzy 40 stopni, a 10 (zimna woda) może być zbyt dramatyczny dla gąbki. Mnie się effuniakowe gąbki nie skurczły. Odpowiedz Link
imp18 Re: pranie effuniaków 27.02.11, 17:54 ale czy tkaniny nie powinny byc już dekatyzowane żeby nie było takich numerów ? :) Ja tam zawsze piorę w ciepłej wodzie czyli pewnie ok 40 stopni, nic mi się nie kurczy, ale jakoś pranie w chłodnej do mnie nie przemawia :p Piorę zawsze ręcznie. Odpowiedz Link
ben-ec Re: pranie effuniaków 01.03.11, 21:55 Ja piorę wszystkie staniki w pralce na 30 stopni, w siatce do prania, nic się nie dzieje ani z effuniakami, ani z maskaradkami, ani z innymi usztywnianymi i miękkimi. Odpowiedz Link
i-w-ona Przezroczystości :-) 02.03.11, 20:41 Niestety, wierszem nie napiszę ;-) W kwestii miękkich staników popieram pierwsząliterę. Chciałam natomiast wspomnieć coś o dołach. Z jednej strony lubię mieć komplet, a effugacie są zazwyczaj bardzo ładne, fajne, wygodne etc. Niestety, uporczywie lubią mieć siateczkowy przód, a konkretnie część zakrywającą miejsce strategiczne ;-) Dla mnie odpada więc przebieranie się w nich przy innych osobach. Czuję się też w nich niekomfortowo, kiedy nie jestem idealnie wydepilowana (nawet, jeśli wiem o tym tylko ja). I wtedy ich nie noszę. Krótko mówiąc, są przez to trochę mało praktyczne. Zdecydowanie wolałam np. stringi od Morskiego, które część krokową miały kryjącą, a boki z siatki. Takie gacie mogłabym nosić na co dzień i praktycznie w każdej sytuacji. Dlaczego jest ich zdecydowanie mniej? I czy jestem jedyną, której to przeszkadza? Odpowiedz Link
kryklu Re: Przezroczystości :-) 02.03.11, 21:03 i-w-ona napisała: Niestety, uporczywie lubią mieć siateczkowy pr > zód, a konkretnie część zakrywającą miejsce strategiczne > I czy jestem jedyną, której to przeszkadza? Nie jedyną :) Przezroczystości w miejscach strategicznych nie deprymują mnie aż tak mocno, ale i ja też wolałabym materiał kryjący w tym miejscu. Odpowiedz Link
kwiatek04 Re: Przezroczystości :-) 02.03.11, 21:35 A ja uwielbiam przezroczystosci nawet w majtkach, a najlepiej, zeby gatki byly cale koronkowe ;) i takich mi brakuje w effuniakach ;), a szorty koronkowe, to w ogole cud, miod i orzeszki :DDDDD Odpowiedz Link
kryklu Re: Przezroczystości :-) 02.03.11, 21:45 kwiatek04 napisała: a szorty koronkowe, to > w ogole cud, miod i orzeszki :DDDDD O taaaaak, potwierdziła rozmarzona kryklu... Odpowiedz Link
ankh_morkpork Toffik i Perełka - realne obwody? 04.03.11, 20:49 Jakie są długości obwodu tych modeli w spoczynku / w naciągu? Interesują mnie dane dla obwodów 75, 80, 85. Bedę serdecznie wdzięczna, jeśli życzliwe posiadaczki wymienionych zechcą zmierzyć i odpisać :-) <dyga/> razem z informacją, jak długo stanik jest noszony w chwili pomiaru? Odpowiedz Link
kryklu HM Szarak 70G 06.03.11, 13:20 Zdjęcia sklepowe dokładnie pokazują wszelkie detale stanika, więc pod tym względem zupełnie mnie nie zaskoczył. Jednak w rzeczywistości jest o wiele piękniejszy (przydałby się lepszy fotograf sklepowy?). Perłowo-szary, skontrastowany czernią - przepiękny! Obwód równie ścisły jak w pierwszej trójcy czarnych halfów, ale miseczki nieco większe i bardziej zaokrąglające, szczególnie od dołu. Brzegi misek ani nie odstają, ani nie wbijają się w piersi - idealnie gładka linia z profilu. Ramiączka wygodne, naszyta z przodu perłowa dzianinka jest rozciągliwa, więc nie zmniejsza rozciągliwości ramiączek - bardzo dobrze. Zapięcie niestety dwuhaftkowe. Tradycyjnie przeszkadza mi brak łukowatego podcięcia dolnej części obwodu miedzy miseczkami. Miały tu być jakieś zmiany kroju, ja nie zauważyłam żadnych. W takim np. Wyzwoleniu z Grawitacji moje piersi wyglądają identycznie. Ale ja tam się nie znam :) Stanik jest bardzo starannie uszyty. Effuniaki są coraz bardziej eleganckie. Przy okazji nowych zakupów obowiązkowo zamówię sobie majtki do kompletu (są bardzo precyzyjnie obfotografowane na stronie sklepu, ale za to w sposób zupełnie nie zachęcający do zakupu - to warto zmienić :)). Odpowiedz Link
indigo-rose Re: HM Szarak 70G 06.03.11, 18:43 70G to rozmiar, który bierzesz na ogół, czy inny? Odpowiedz Link
kryklu Re: HM Szarak 70G 06.03.11, 19:01 To jest największa miska w miękkich halfach, nie mam wyboru :) . Wszystkie miękkie halfy mam 70G, poza Szmaragdem 75FF (ten mi trochę podjeżdża na najciaśniejszych haftkach). Miskowo są dobre na styk, być może 70GG byłyby dla mnie lepsze, ale tego się nie dowiem. Plunge noszę 70GG, HP Fuksję 70GG z przedłużką (tylko 1 oczko), pozostałe HP 75FF, Chabra 70G (najciaśniejsze haftki). Jeśli nie masz doświadczenia z miękkimi effuniakami, zacznij może od swojego standardowego rozmiaru usztywnianych. Odpowiedz Link
indigo-rose Re: HM Szarak 70G 06.03.11, 20:30 Skoro u Ciebie miska oczko mniejsza jest na styk, to ja na bank powinnam wziąć oczko mniejszą, bo przecież się nie skurczą, a usztywniane to mam tak na granicy... Obwód standardowy i żyjesz, czyli mnie też nie powinien krzywdy zrobić. Odpowiedz Link
kryklu Pytanie do Effuniak 06.03.11, 13:39 Czy dolna część obwodu między miseczkami nie mogłaby mieć łukowatego wycięcia? Dla szczupłych dziewczyn nie ma to pewnie znaczenia, ale dla posiadaczek wyraźnego brzucha ma. Mnie obwód w tym miejscu boleśnie wbija się w tłuszcz, zostawiając mocno czerwoną pręgę po całym dniu. Ta część obwodu i tak podnosi mi się do góry podwijając się często krawędzią pod spód. W plunge tego problemu nie miałam. Może dlatego, że niski mostek powodował, że miski na górze oddalały się od siebie a na dole zbliżały do siebie i pod mostkiem w sztuczny sposób tworzył się ten łuk na krawędzi obwodu. We wszystkich halfach ta prosta linia jest moim utrapieniem. Parę okrąglejszych dziewczyn też tutaj na to narzekało... Czy jest możliwe wprowadzenie takiej zmiany? Czy to nie popsułoby konstrukcji effuniaków? Odpowiedz Link
izas55 Re: Pytanie do Effuniak 06.03.11, 13:52 Podpisuję się pod pytaniem rękami i nogami. Tak samo jak w przypadku Kryklu, dół mostka wpija mi się w brzuch i zostawia krwawą pręgę pomiędzy piersiami. Nigdzie indziej na obwodzie nie mam żadnych śladów. Robi mi się tak zarówno w plandzach jak i piankowym halfie Odpowiedz Link
kasikk68 Re: Pytanie do Effuniak 06.03.11, 20:14 ja także się podpisuję, robi mi się tak we wszystkich effuniakach- nie mam wiele tłuszczu, jestem dość szczupła ale mimo to boleśnie się wbija a obwód nie jest za ciasny na pewno;/ ta taśma dolna podwija się pod spód i zostawia czerwona pręgi które pod koniec dnia są nieznośne. Oprócz tego zauważyłam że zostają mi na stałe już wgłębienia pod biustem i ciałko pod obwodem z przodu wraz z żebrami sprawia wrażenie jakby wystawało;/ Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Pytanie do Effuniak 08.03.11, 22:13 kasikk68 napisała: > ja także się podpisuję, robi mi się tak we wszystkich effuniakach- nie mam wiel > e tłuszczu, jestem dość szczupła ale mimo to boleśnie się wbija a obwód nie jes > t za ciasny na pewno;/ A skąd wiesz, że nie jest za ciasny? To jak definujesz za ciasność stanika, jeżeli nie pozostawianie krwawych pręg i stałych wgłębień na szczupłym (!) ciele? Probowałaś wyższego obowodu, by sprawdzić, czy jednak nie wystarczy? Odpowiedz Link
kasikk68 Re: Pytanie do Effuniak 08.03.11, 22:46 skąd wiem? ponieważ noszę effuniaki nieustannie od ponad roku i wiem jaki obwód jest dla mnie odpowiedni, nie lubię się ściskać, poza tym schudłam i czuję że obwód który nosiłam do tej pory robi się za luźny i nie czuję się w nim, jeżeli obwód podjeżdża mi w ciągu dnia w stronę łopatek i nie trzyma się stabilnie tak tak wcześniej to raczej nie oznacza zbyt dużej ciasnoty:) mam wrażliwą skórę na odciskanie się wszystkiego ale to co robią mi fiszbiny i obwód (ale tylko z przodu) w effuniakach nie robi mi żaden inny stanik. Odpowiedz Link
magda2em Re: Pytanie do Effuniak 08.03.11, 22:53 Ja nie kasikk68, ale u mnie zjawisko jest to samo. Obwód szerszy, czyli 80-tkę, nosiłam jakieś 10kg wagi i 7cm obwodu pod biustem temu, nie ma szans, żeby leżał na mnie teraz dobrze. Nie sądzę, żeby to był za ciasny obwód, raczej winne jest "zwijanie się" środkowej części obwodu, pod mostkiem i wpijaniem tylko tego miejsca obwodu w ciało. Obwód nie wbija mi się w żadnym innym miejscu, ani na plecach, ani pod pachą, tylko pod piersiami, mniej więcej na długości ok. 10cm, może 15cm. Odpowiedz Link
akj77 Re: Pytanie do Effuniak 08.03.11, 23:18 pierwszalitera napisała: > kasikk68 napisała: > > > ja także się podpisuję, robi mi się tak we wszystkich effuniakach- nie ma > m wiel > > e tłuszczu, jestem dość szczupła ale mimo to boleśnie się wbija a obwód n > ie jes > > t za ciasny na pewno;/ > > A skąd wiesz, że nie jest za ciasny? To jak definujesz za ciasność stanika, jeż > eli nie pozostawianie krwawych pręg i stałych wgłębień na szczupłym (!) ciele? > Probowałaś wyższego obowodu, by sprawdzić, czy jednak nie wystarczy? Ja dokładałam przedłużkę, to nic nie zmienia na siedząco, mimo że po plecach będzie jeździć. Stanik jest po prostu w jednym konkretnym miejscu pod piersiami za bardzo zabudowany. Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: Pytanie do Effuniak 06.03.11, 16:17 Dołączę do apelu, choć z innego powodu. Wolę staniki wykończone łukowato na dole, jak i u góry, bo proste tworzą po prostu prostą krechę dzielącą tułów na górę i dół. Jestem niewysoka i taki podział prostą linią nie wygląda na mnie zbyt dobrze. Odpowiedz Link
akj77 Re: Pytanie do Effuniak 06.03.11, 18:37 I ja się pod tym podpisuję. Zauważyłam ten problem dopiero po pewnym czasie noszenia HP - zostawia mi ślad pod piersiami na środku i ten ślad już nie chce znikać tak łatwo, muszę robić kilkudniowe odwyki od tego stanika :-( Gdybym stała cały dzień, nie byłoby tego problemu, ale kiedy siedzę, brzuch zaczyna mi się pod samym biustem i HP mi ten brzuszek odcina. Nie ma to nic wspólnego z za ciasnym obwodem, bo ile bym nie przedłużyła, na siedząco i tak się wbija. Dla przykładu - Masquerade Aragon ma nieco podobny fason, ale większe wycięcie pod piersiami i nic takiego się nie dzieje. Chaber również ma w tym miejscu niemal prostą linię, ale dzięki wyjątkowo miękkiemu wykończeniu zostawia nieco łagodniejsze ślady. Jednak nie powinno tak być. Szczególnie że HP i Chaber to w tej chwili dwa najlepsze moje staniki i najchętniej nosiłabym je na zmianę. Ewo, uwzględnisz to w kolejnych konstrukcjach? Odpowiedz Link
magda2em Re: Pytanie do Effuniak 06.03.11, 18:52 Mam dokładnie to samo - i od Chabra, i od CH Perełki :( Zanim zauważyłam, co się dzieje, dorobiłam się brązowej linii pod piersiami, która nie chce zniknąć :( Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Pytanie do Effuniak 07.03.11, 12:42 Oj, ja się nie podpiszę, nie wiem, czy dobrze rozumiem problem, ale mi takie proste wykończenie na dole wyjątkowo pasuje. Staniki zakończone na dole takimi łukami, albo, co gorsza, o konstrukcji "fiszbiny nie wbudowane w obwód" z reguły bardzo mi się odciskają na fiszbinami na żebrach. Zaznaczam, że nie mam żadnego halfa, być może w tych modelach takie posunięcie jest potrzebne, ale plunge to jedyne staniki, których nie czuję na sobie i drżę na samą myśl o ewentualnych zmianach konstrukcyjnych. Odpowiedz Link
akj77 Re: Pytanie do Effuniak 07.03.11, 12:58 pinupgirl_dg napisała: > Oj, ja się nie podpiszę, nie wiem, czy dobrze rozumiem problem, ale mi takie pr > oste wykończenie na dole wyjątkowo pasuje. Staniki zakończone na dole takimi łu > kami, albo, co gorsza, o konstrukcji "fiszbiny nie wbudowane w obwód" z reguły > bardzo mi się odciskają na fiszbinami na żebrach. Zaznaczam, że nie mam żadnego > halfa, być może w tych modelach takie posunięcie jest potrzebne, ale plunge to > jedyne staniki, których nie czuję na sobie i drżę na samą myśl o ewentualnych > zmianach konstrukcyjnych. W tych plunge effuniaka, które mam, nie odczuwam tego problemu - są nieco mniej zabudowane w omawianym miejscu niż halfy piankowe. Odpowiedz Link
magda2em Re: Pytanie do Effuniak 08.03.11, 13:59 W plunge też nie miałam tego problemu, ślady owszem, były, ale znikały najdalej po paru godzinach. Odkąd noszę Chabra i Perełkę CH - przestały znikać. Odpowiedz Link
ptysiowa_7 HM Szarak 06.03.11, 19:07 Stanik ładny, chociaż mnie szczególnie nie zachwycił, może dlatego, że hafty na miskach i obwód są bardzo jasne, prawie białe, a ja nie przepadam za takimi kontrastami miski/obwód. Chciałam spróbować jeszcze raz z miękkimi half-cupami Effuniak po porażce z Krokodylem. Myślałam, że w tamtym staniku problemem była tasiemka, tu jej nie ma, ale to nie rozwiązało problemu. Nadal góra miski odstaje, poza tym stanik spłaszcza pierś i od strony mostka i od strony pachy. Po prostu krój nie dla mnie. Z tym się w sumie pogodziłam. Natomiast co mnie zdziwiło, to mostek. Ten model nie powinien się nazywać half-cup, tylko full-mostek, bo to właśnie mostek jest jego nadrzędną, najbardziej wyróżniającą się cechą. Czy on musi być taki wielki i wysoki? W moim małym rozmiarze 70D miał chyba z 8 cm, inne half-cupy, które posiadam, mają 5-6 cm. Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Perełka CH, Plunge Retro i Cielisty 75D 07.03.11, 13:07 Poszukiwań effuniakowego rozmiaru ciąg dalszy. Najpierw zamówiłam kilka modeli w rozmiarze 70DD i doszłam do wniosku, że nie potrzebuję tak ścisłego obwodu. W rozmiarze 75D miska, nie naciągnięta obwodem, okazała się za duża. Z CH jestem tak samo nie kompatybilna, jak z innymi halfami. Cielisty plunge był wyraźnie za duży, odstawał, więc go odesłałam. Retro, jako mniej zabudowany, nie odstawał i uznałam, że jest dobry, dopiero po całym dniu noszenia zorientowałam się, że powinnam wziąć 75C. Do tej pory nosiłam głównie balkonetki i fullcupy, mam małe doświadczenie w plungach, a to niskie zabudowanie mnie zmyliło :). Zatem 75D wyląduje na giełdzie, przy następnym zamówieniu wezmę miskę mniej. Co do samych staników - poza halfami, z którymi nie umiem się dogadać ze względu na zbyt wąskie fiszbiny i trudno mi je w ogóle oceniać, plunge trzymają rozmiarówkę, nie widzę specjalnych różnic między poszczególnymi modelami ani w ściśliwości obwodów, ani wielkości misek. Retro jest bardzo ciekawy, w opinii dwóch osób, które widziały moje retro stanik jest... brązowy. Na skórze tej efekt znika i całkiem nieźle udaje przeźroczysty stanik. Ramiączka początkowo mi się nie spodobały, w moim rozmiarze mają centymetr szerokości, i są dość rozciągliwe, po dłuższym noszeniu stwierdziłam, że są całkiem wygodne, chociaż wolę freyowe "szelki". Cielak - klasyczny, beżowy stanik, bez fajerwerków, ale mi się podobał. Wydaje się, że efekt dekoltowy zapowiada się ciekawiej, niż w retro, ale to będę mogła stwierdzić dopiero, kiedy przyjdzie do mnie 75C. Chyba jednak zamiast cielaczka wezmę Perełkę Plunge, mam nadzieję, że wkrótce pojawią się do niej majtki do kompletu. Perełka CH - niekompatybilna, ale podoba mi się bardziej, niż na zdjęciu. Koronka i odcień podobny do Cielaka, ale koronkowy obwód i to subtelne migotanie (bardzo trudne do oddania na zdjęciach), bardzo mi się spodobały. Odpowiedz Link
beata-1978 Ewo - pytanie o tankini i stroje kąpielowe 07.03.11, 13:15 Czy i kiedy są planowane w sklepie? Tylko błagam nie pisz, że w ogóle, bo chyba będę zmuszona na wakacje wyprowadzić się na Antarktydę Odpowiedz Link
anial_ek Re: Ewo - pytanie o tankini i stroje kąpielowe 08.03.11, 13:21 wiem, ze to zaden konkret, ale moze Cie uspokoi;) jakis czas temu pytalam o kostiumy i pododno niebawem maja sie pojawic w sklepie. Nie wiem ani kiedy dokladnie, ani czy bedzie tam tankini, no ale nadzieja jest! Odpowiedz Link
beata-1978 Re: Ewo - pytanie o tankini i stroje kąpielowe 08.03.11, 13:26 Uff, no to czekam. Zwłaszcza, że podjęłam działnia dietowania się więc może i rozmiar do tego czasu mi spadnie. Odpowiedz Link
ciociazlarada HM Szarak 65DD 11.03.11, 13:28 Stanik genialny, lezy jak uszyty specjalnie dla mnie. Krawedz przestala odstawac (w Krokodylu odstaje). Ciasniejszy niz Chaber, troche luzniejszy niz Krokodyl. Na razie nosze z jednym oczkiem przedluzki, bo jestem w gorce i potrzebuje glebszej miski. Mostek wysoki, ale waski, bardzo mi odpowiada, ze kanaliki fiszbin sa naszyte na siebie. Ksztalt piersi pod bluzka idealnie okragly, ale nie ciezki, maskaradkowego efektu walu przeciwpowodziowego nie zanotowano. Jakosc rewelacyjna, ramiaczka bardzo sie poprawily, choc maja jeszcze troszke zbyt gumowe wlasciwosci. Tkanina boczkow pieknie sie srebrzy, bardzo tez lubie takie retro wzory. Jednym slowem miekkie Effuniaki zaczely spelniac 90% moich wymagan co do idealnego stanika. Wciaz marza mi sie jeszcze solidniejsze ramiaczka i mostek nizszy wzgledem boczkow, tak jak w Briannie Fauve. Effugacie mam 38, ze sa perfekcyjnie skrojone to raczej wiadomo:) Wiem, ze inne lobbystki prosily i wyprosily kryjace tyly - ja akurat wole swiecic tylkiem:), ale i tak gatki sa swietne. Odpowiedz Link
indigo-rose Re: HM Szarak 65DD 12.03.11, 11:22 Wąski mostek, brzmi super. To teraz tylko muszę kasę zbierać :) chociaż z drugiej strony, przyjdzie lato i zacznie być potrzebny strapless... no i mam dylemat. Odpowiedz Link
ciociazlarada Bierz, warto:) 12.03.11, 17:53 choć mostek nie jest tak wąski, jak np. Avocado, właśnie wyjęłam i porównałam z Niną. W Effuniaku szybciej fiszbiny zaczynają się rozszerzać, w Ninie dłużej biegną równolegle do siebie. Straplessy są zwykle gąbczaste, mam jeden i prawie go nie noszę latem, bo mi w nim za ciepło:) Odpowiedz Link
snowflake86 Re: Bierz, warto:) 12.03.11, 18:14 Popieram opinię o straplessach. Miałam mlecznego effuniaka i pianka w dotyku przypomina cienki styropian, a piersi pocą się w nim, jak w żadnym innym. Generalnie do zakładania na co dzień latem raczej średnio się nadaje, ale okazyjnie, na wieczorną imprezę, czy wyjście do pubu, jest świetny ;) Odpowiedz Link
indigo-rose Re: Bierz, warto:) 12.03.11, 22:04 Ach tak? Bo mam jedną nieco okazjonalną sukienkę bez ramiączek i dwie bluzki wiązane na szyi i to do nich chciałam straplessa. Niby mam DM Monroe, ale jest koszmarnie niewygodny, wyszłam w nim raz czy dwa i już wrzuciłam nawet na giełdę. Całe zeszłe lato przechodziłam w Cielaku, bo nie miałam niczego innego tak naprawdę i dałam radę, może ktoś kto kiedyś nosił gąbki z targu jest po prostu przyzwyczajony, nie wiem... Odpowiedz Link
snowflake86 Re: Bierz, warto:) 12.03.11, 23:23 Ja nie noszę miękusów. W ogóle. Przez okrągły rok chodzę w stanikach usztywnianych, w tym w zeszłe wakacje w effuniaku i generalnie nie mam problemu z poceniem się piersi, choćby były 30sto stopniowe upały. A w straplessie miałam mokro i nie było to przyjemne uczucie :/ Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: Bierz, warto:) 13.03.11, 00:10 Ja dla odmiany latem tylko miękusy. Freya Daisy, Freya Daisy, Freya Daisy we wszystkich kolorach:) Straplessa mam Wonderbra, tego z łapkami zamiast fiszbin i potrafi zagotować biust. Odpowiedz Link
ptasia Re: Bierz, warto:) 14.03.11, 13:40 Ha, ja podobnie jak Ciociazlarada, latem tylko miękkusy, zresztą, w ogóle cały rok wolę miękkusy ;) Na upały najbardziej lubię siateczkowe Freye - akurat Daisy nie mam, ale kiedyś miałam Madison, no i Arabella i jej kuzynki. Co do straplessów - dla mnie ten Effuniakowy jest tylko na kilka h, na jakieś większe wyjście. Strasznie sztywny, biust się w nim poci, no i niestety, odparza mnie silikon ;( Jako codzienny strapless najlepiej sprawdza się u mnie Fantasie Smoothing. Odpowiedz Link
i-w-ona Strapless 13.03.11, 12:27 Kupiłam effunikowego straplessa zeszłego lata i bardzo go sobie chwalę. Rzeczywiście jest sztywny i nieco szorstki w dotyku, ale wychodzę z założenia, że strapless nie ma być piękny i uroczy, tylko praktyczny i dość wygodny. I ten jest. Nosiłam go tylko do ciuszków, do których nie dało się założyć nic innego, bo gdzieś coś wystawało i sprawdził się nawet w upały, a w życiu nie nosiłam grubych gąbek. Te siateczkowe halfy są idealne na lato, ale nie założysz ich do wszystkiego. Ja bym odkładała kasę na oba ;-) Odpowiedz Link
mokta Re: HM Szarak 65DD 14.03.11, 12:52 A czy moglabyś coś powiedziec o miskach? dużomiskowy czy standard? chciałabym go sobie kupic ale nie wiem czy brać 75C czy 75D. Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: HM Szarak 65DD 15.03.11, 13:01 Uważam, że pojemny. Brałam na 89 w biuście i dał efekt ładnego okrągłego "spiętrzenia", bez buł - z tym, że z jednym oczkiem przedłużki. Teraz mam górkę stulecia, ponad 90 i jest trochę za mały. Odpowiedz Link
pinupgirl_dg A jak fiszbina? 15.03.11, 14:15 Ciociu Zła Rado - a jakie są fiszbiny w tym staniku? Bo dla mnie fiszbiny w plungeach są ok, nawet mogłyby być ciut węższe i tragedii by nie było, ale w HP, CH i halfkach są zbyt wąskie. Jak na tym tle wygląda Szarak? Odpowiedz Link
ciociazlarada HM Szarak fiszbina 15.03.11, 15:06 Mam Chabra w identycznym rozmiarze, fiszbina w Szaraku jest szersza o mniej więcej pół centymetra. Mam też plunge starego, jeansowego 70D (więc inny rozmiar) i fiszbina jest taka sama. Mam nadzieję, że pomogłam. Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: HM Szarak fiszbina 15.03.11, 15:49 > Mam Chabra w identycznym rozmiarze, fiszbina w Szaraku jest szersza o mniej wię > cej pół centymetra. Mam też plunge starego, jeansowego 70D (więc inny rozmiar) > i fiszbina jest taka sama. Mam nadzieję, że pomogłam. Bardzo :). Te pół centymetra daje nadzieję, bo fiszbiny CH są dla mnie na styk styków. Dziękuję! Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Czerwona Panterka 75C 11.03.11, 13:34 Przyszedł do mnie dziś i jest zachwycona. Robi niesamowity dekolt, nie podejrzewałam się o taką ładną dolinkę. Poprzednie podejścia do Effuniaka były średnio udane, bo brałam za duży rozmiar. Ten jest idealny, piękny kształt, a sam stanik jest prześliczny. Bardzo mi się podoba ozdoba na mostku. Żałuję, że nie załapałam się jeszcze na czarną panterkę. Ściśliwiec, ale bardzo wygodny. W ramiączkach na zdjęciach ta czarna taśma na dole jest ciut szersza, w moim rozmiarze wystają tylko brzegi pętelek. Dodatkowo szew łączący tę ozdobną część czarną regulowaną przebiega u mnie na szczycie ramienia, ale nie jest to specjalnie uciążliwe. Ramiączka Panterki są moim zdaniem lepsze, niż w Retro i są naprawdę bardzo ładne, pomysł przesunięcia kokardki z miejsca łączenia ramiączka z miską na same ramiączko bardzo mi się podoba. Co ciekawe, Effuniaki bardzo dobrze leżą na mnie pomimo sporej asymetrii, gdyby się jednak pojawiły Effuniaki z wkładkami, pewnie bym się skusiła Odpowiedz Link
nati_88 CH Toffik 95F i HP Czarny 95F 11.03.11, 17:51 Rozmiar wzięłam jak w plunge, czyli 95F i pasuje idealnie :) Toffik to moja wielka miłość, od kiedy tylko pojawił się w sklepie. Jak nie znoszę i nie noszę jasnych biustonoszy, tak ten jest absolutnie piękny. Materiał jest bardzo miły w dotyku a kolor idealnie pasuje do mojej skóry. Jest bardzo oszczędny w wyglądzie i to się chwali i w tym tkwi jego urok. Natomiast na początku nie mogłam się przekonac do o wiele jaśniejszych ramiączek ale jak zobaczyłam na żywo- zmieniłam zdanie Toffik mocno wypycha biust do przodu. Jest bardzo wygodny(jak to Effuniak:)) fiszbiny idealne, obwód też. HP Czarny kształtuje zupełnie inaczej niż Toffik i taki stanik tez jest potrzebny. Podoba mi się to, że jest taki czarny, delikatnie błyszczący. Obwód jest troszkę ciaśniejszy niż w Toffiku ale dalej wygodny. Miałam zostawić tylko jeden ale teraz już nie wiem, który lepszy i chyba zostawię obydwa :) Odpowiedz Link
nikusz chaber - jaki rozmiar i czy on jeszcze bedzie? 15.03.11, 12:44 poniewaz dzieki pomylce wysylkowej wlasnie stalam sie szczesliwa posiadaczka czarnego halfa i lepiej wiem, w jaki rozmiar strzelac, to rzucilam sie ogladac chabra, ale nie ma zadnego z moich prawdopodobnych rozmiarow. wiec mam 2 pytania: 1. jesli HP Czarny mam 75 F a plunge retro mam 70FF (a z brytyjczykow najczesciej 30G), to jaki chaber zalecacie? myslalam raczej o 70FF, moze nawet 70F, ktos wspominal, ze ma odczucie ze chaber jest spory w miskach? 2. czy one jeszcze wroca do sklepu w tych rozmiarach? Odpowiedz Link
akj77 Re: chaber - jaki rozmiar i czy on jeszcze bedzie 15.03.11, 14:06 nikusz napisała: > poniewaz dzieki pomylce wysylkowej wlasnie stalam sie szczesliwa posiadaczka cz > arnego halfa i lepiej wiem, w jaki rozmiar strzelac, to rzucilam sie ogladac ch > abra, ale nie ma zadnego z moich prawdopodobnych rozmiarow. > wiec mam 2 pytania: > 1. jesli HP Czarny mam 75 F a plunge retro mam 70FF (a z brytyjczykow najczesci > ej 30G), to jaki chaber zalecacie? > myslalam raczej o 70FF, moze nawet 70F, ktos wspominal, ze ma odczucie ze chabe > r jest spory w miskach? Ja mam HP fuksja 75GG i noszę z przedłużką, czyli powinien być 80G, i chabra 80FF, a powinien być 75G (już ma poprawiony obwód), bo luźny i dużomiskowy. Czyli jak masz HP czarnego 75F, to zalecałabym na pierwszy rzut oka chabra w rozmiarze 70F, chyba że HP jest na ciebie za ciasny - wtedy 75E. Oczywiście różnie bywa i najlepiej byłoby wziąć 70F i 70FF do porównania. Retro nigdy nie mierzyłam. Odpowiedz Link
bluemacia Re: chaber - jaki rozmiar i czy on jeszcze bedzie 15.03.11, 16:33 HP czarny mam w standardowym rozmiarze 75DD, a chabra w 70E. Odpowiedz Link
elle_b Halfek - jaki rozmiar? 15.03.11, 13:37 Dziewczyny proszę o pomoc w doborze rozmiaru. To mój pierwszy halfcup i pierwsze takie problemy z effuniakiem. Początkowo myślałam że jest po prostu za mały (wzięłam miskę mniej niż dotychczas (bo ostatnio schudłam 4kg) i dla porównania wcześniejszy rozmiar). Mój standardowy dotychczas rozmiar 70FF ładnie przylega i obejmuje piersi ale koronka na obu piersiach u góry odstaje i piersi nie tworzą okrągłych kul ale jakby takie zadarte noski coś jak w fantasie, natomiast w mniejszym 70F piersi są super zebranie i wypchnięte do przodu, tworzą super kule, koronka odstaje minimalnie na mniejszej piersi, na większej bardzo ładnie przylega, nic się nie wbija ale mostek odstaje jakieś pół cm. Efekt jest super, ale wydaje mi się trochę za mały, może dlatego że nigdy nie miałam hlafa i efekt odsłonięcia piersi przerósł moje oczekiwania a może przez ten odstający mostek. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link
agafka88 WĄTEK ZAMKNIĘTY 15.03.11, 16:40 Ponieważ wątek przekroczył 500 postów zapraszamy do pisania w nowym wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,123245220,123245220,EFFUNIAK_12.html Odpowiedz Link