Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48

• kamilla_niunia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 31.05.11, 16:49
      Witam, proszę o pomoc!
      Zawsze miałam problem z dopasowaniem biustonosza bo mam duże piersi, jednak teraz gdy karmię jest jeszcze gorzej, nie mam żadnego pasującego stanika, wpadłam z tego powodu w depresję... pomóżcie! Pod biustem mam 70cm a w biuście 98cm, karmię piersią od 2 miesięcy, w tej chwili nosze tylko takie szmaciano-koszulkowe niby staniki, jeśli jednak muszę założyć normalny to jest to 80E-F albo 80D, ze wszystkich piersi wychodzą mi każdą możliwą stroną...
      • maheda Re: 70/98 - kamilla_niunia 31.05.11, 17:18
        Spróbuj raczej staników w rozmiarze 30(65)GG lub 30(65)H.
        Nie wiem, czy dobrze Ci będzie w tym rozmiarze z uwagi na obwód pod biustem, ale skoro karmisz, to Twoje piersi są teraz ciężkie, co odbija się zapewne na Twoich ramionach i kręgosłupie. Ścisły obwód może być w Twoim wypadku bardzo dobrym pomysłem.

Chyba, że trafisz na modele bardzo, ale to bardzo ścisłe - wtedy próbuj staników w rozmiarze około 70FF (lub z polskiego KrisLine - modele Fortuna, Brillant - 70G, może 70GG).
    • mimkra 75/94 31.05.11, 20:18
      Witam, Drogie Biuściaste. Potrzebuję pomocy. Mój ścisły rozmiar pod biustem to 75, w biuście 94. Dotychczas nosiłam 75D (przy jeszcze nie tak dawnym 90D to i tak ogromny postęp, a wszystko dzięki takim uświadamiającym forom jak te :).
      Jakiego rozmiaru powinnam próbować? W moich obecnych biustonoszach niby wszystko okej, ale przy położeniu się na boku, czy przede wszystkim schyleniu się lub innych ruchach, biust ucieka górą. W przypadku fiszbin - nie leżą idealnie na mostku, w górnej części łączenia miseczek odstają zupełnie. Zapięcie z tyłu troszkę idzie w górę, ale nieznacznie, warto próbować obwód 70?
      Byłabym bardzo, bardzo wdzięczna za pomoc :) Niestety mieszkam w małym mieście, o porządny sklep z bielizną ciężko, o fachowej obsłudze można pomarzyć. Zostaje mi tylko kupno przez Internet, a chciałabym ryzyko wymian ograniczyć do minimum. Pozdrawiam ciepło!
      • maheda Re: 75/94 - mimkra 31.05.11, 21:37
        Ja bym spróbowała, bo co Ci szkodzi?
        Pewnie celowałabym w rozmiar z okolic brytyjskiego 32(70)E.

Samo zapięcie może w niektórych modelach lekko podjeżdżać do góry, jeśli nie podjeżdżają boczki, które trzymają stanik w poziomie.
        • mimkra Re: 75/94 - mimkra 31.05.11, 22:26
          Ostatnie zdanie zapamiętam. Co do rozmiaru - cóż, chyba jednak warto zrobić malutką wycieczkę krajoznawczą. Jeśli trafię w coś, co będzie mi odpowiadać, pomacam, kupię i ponoszę, to łatwiej będzie później polować przez Internet. Dziękuję za rozmiarową podpowiedź :).
          Mam jeszcze jedno pytanie, ostatnie i już nie męczę. Chodzi o Shock Absorbery, bo marzy mi się wygodne bieganie. W jaki rozmiar mam celować w tych stanikach? Bo wyczytałam, że ich rozmiarówka rządzi się swoimi prawami.
          • maheda Re: 75/94 - mimkra 02.06.11, 11:54
            Zacząć mierzenie od tego samego rozmiaru, w przymierzalni poskakać i sprawdzić, czy trzyma.
            Jeśli nie trzyma - zmniejszyć obwód i/lub miseczkę, do skutku.
    • mia_siochi 83/100 31.05.11, 20:19
      Witam,

zmierzyłam się wg instrukcji.

Wcześniej nosiłam 75E, teraz karmię i kompletnie nie umiem trafić w rozmiar. 80D wydaje się najlepsze z tego co mam, ale to takie "mniejsze zło", chyba powinnam iść w stronę 75 raczej?
      • maheda Re: 83/100 - mia_siochi 31.05.11, 21:39
        A masz jakiś stanik w rozmiarze 75E?
        Możesz sprawdzić, jak się w nim czujesz, i czy wszystko w nim jest w porządku, gdy założysz go zgodnie z instrukcjami z artykułu w drugiej linijce mojej sygnaturki?
        • mia_siochi Re: 83/100 - mia_siochi 31.05.11, 21:58
          Przymierzyłąm wszystkie, jakie mam. Efekt wszędzie ten sam: obwód ok, biust lekko wylewa mi się bokami z misek, wcześniej tak nie było....
          • maheda Re: 83/100 - mia_siochi 02.06.11, 11:53
            No to celuj w większe miseczki :)
            W rozmiary na przykład 75G z polskich staników, albo z okolic 34(75)F w brytyjskiej rozmiarówce.
            • mia_siochi Re: 83/100 - mia_siochi 02.06.11, 12:01
              No właśnie zamiawiam stanik, i tak się nad tym F zastanowiłam... Miskę E biust wypełnia ładnie, tylko pod pachami trochę mi się bułkuje...
              • maheda Re: 83/100 - mia_siochi 02.06.11, 12:04
                A jeśli założysz stanik zgodnie z instrukcją w drugiej linijce mojej sygnaturki?
                To jak wtedy sprawa wygląda?
                • mia_siochi Re: 83/100 - mia_siochi 02.06.11, 12:13
                  Dobrze, ze moje dziecko taki małe, nie było zaskoczone stanikowymi przymiarkami matki ;)

Ok, jednak E :) Powygarniałam tak jak w linku, coś czuję, ze biust mi się znarowił przez noszenie tych beznadziejnych staników do karmienia...
    • skantor1985 78/ 91 ROZMIAR KOLEZANKI 31.05.11, 21:53
      Witam ponownie :)

Koleżanka nie ma dostępu do internetu i prosiła aby Pani określiła jej rozmiar biustonosz.
      Biust 91 cm
      Obwód 78 cm

Obecnie nosi 80 b, ale biustonosz odstaje od piersi, pozostawia "ślady" po ramiączka. W ciagu dnia unosi sie do góry. Czasami jest również tak, że widać jak odstaje pod bluzką, co niestety wygląda fatalnie .

Proszę o pomoc:)
      • ania7718 Re: 78/ 91 ROZMIAR KOLEZANKI 01.06.11, 15:15
        Witam, mam problem z dobraniem rozmiaru stanika. Mój obwód pod biustem 71, więc w obwodzie pasują mi 70, natomiast problem jest z rozmiarem miseczki. Dużo wcześniej nosilam rozmiar 75 D który w obwodzie był za duży. Teraz mam 70E, jest dobry, półusztywniany, firmy Gaia, większość moich biustonoszy jest tej firmy. W starych stanikach miękkich Gaia pasuje miseczka D tylko obwód jest za duży. Zastanawiam się jaki kupić miękki stanik Gaia, czy miseczkę D czt E, będę kupować przez internet. Acha, i w biuście mam 83-84 cm.
        • zawsze_zielona Re: 71/ 84_ania7718 01.06.11, 20:17
          Na Twoje wymiary najlepiej pasowalby 30(65)D. Zastanawia mnie fakt, pasuje na Ciebie 70E, czy Ty sie aby na pewno dobrze zmierzylas? Na 84 cm biuscie miska w 70E powinna byc stanowczo za duza.
          • ania7718 Re: 71/ 84_ania7718 01.06.11, 21:32
            Cześć, dobrze się wymierzyłam, mam stanik z Gaia 70 E, kupowałam w sklepie więc moglam przymierzyć. I jest dobry ten stanik, nie wędruje mi do góry, ładnie przylega. Tylko że ja mam dziwny biust, nie jest za bardzo jędrny. Lekko obwisły i ciężki.
            • ania7718 Re: 71/ 84_ania7718 01.06.11, 21:39
              Ale miseczka D też jest na mnie dobra w miękkim staniku Gaia, tyle że obwód mam za duży bo 75 jest. A w stanikach usztywnianych typu push up z wyjętymi wkładkami to D wydaje sie za małe, ale w miękkich i półusztywnianych jest ok. I nie wiem już jakie miseczki powinnam mieć. A doczytalam że jak się zmiejsza obwód tak jak ja zmniejszyłam to miseczkę się daje większą więc E jest odpowiednie ale to D też mam dobre.
              • maheda Re: 71/ 84_ania7718 01.06.11, 22:29
                Ale zmierzyłaś się w biuście schylając się w miękkim staniku tak, żeby biust w tym staniku wisiał do podłogi?
                • ania7718 Re: 71/ 84_ania7718 01.06.11, 23:11
                  Mierzyłam sie stojąc, nie pochylałam się, w miękkim staniku i bez. Ale zaraz się zmierzę jeszcze raz choć się mierzyłam już ze 10 razy
                  • ania7718 Re: 71/ 84_ania7718 01.06.11, 23:19
                    Przed chwilą mierzyłam się znów, bez stanika, bo juz w pizamce jestem i już sama nie wiem. Pochyliłam się zmierzylam tak że mi zwisały w kierunku podłogi i wyszło 85, 86. A najlepsze że jak się zmierzyłam teraz w biuście na prosto to mi wyszło 78. Zwariować można. Jeszcze sprawdze jutro w miękkim staniku ile będzie, dotąd w miękkim wychodziło mi 83-84.
                    • ania7718 Re: 71/ 84_ania7718 01.06.11, 23:23
                      Przepraszam, pomylilam się, na prosto bez stanika wychodzi mi 83-84
      • maheda Re: 78/ 91 - skantor1985 - koleżanka 02.06.11, 11:51
        A co ona nosi? Bo ja bym celowała w 75C/75D, względnie w 70D lub 70E, jeśli stanik w obwodzie będzie luźny.
        • skantor1985 Re: 78/ 91 - skantor1985 - koleżanka 02.06.11, 14:34
          Obecnie nosi rozmiar 80 b
          Większość biustonoszy ma półusztywnione. Kilka ma z firmy Kondrad, a resztę ma z tzw "ryneczku".
          A mam pytanko, jeśli zmienię miseczkę z b na c lub d, to nie będzie za duża na nią?
        • skantor1985 Re: 78/ 91 - skantor1985 - koleżanka 02.06.11, 14:39
          Zapomniałam dodać, że czasami jak zaloży biustonosz 80 b- to ma takie wrazenie jakby "wylewało się jej ciałko" spod pach albo było go za dużo;/
          • maheda Re: 78/ 91 - skantor1985 - koleżanka 02.06.11, 17:40
            To niech zaczyna próby od rozmiaru 75D lub 70DD.

Napisałam _próby_, bo ona do swojego rozmiaru musi dojść sama... Nikt tego za nią nie zrobi.
            • skantor1985 Re: 78/ 91 - skantor1985 - koleżanka 02.06.11, 19:24
              ok.
              Dziekuje!
              • ania7718 Re: 71/ 84 03.06.11, 00:00
                Pomoże mi ktoś?
                • maheda Re: ania7718 03.06.11, 10:29
                  Podaj swój obwód w biuście mierzony jak w pierwszym linku tego posta, to spróbuje pomóc.
                  Na razie dostałyśmy masę pomiarów w biuście, ale robionych inaczej, niż w pierwszym poście.
                  Jeśli w staniku, to na prosto. A jeśli w pochyleniu, to bez stanika...
                  • ania7718 Re: ania7718 03.06.11, 11:03
                    Acha, przepraszam bardzo za zamieszanie. Więc obwód mam 71, bez stanika pochylona wychodzi mi 85-85, w staniku miękkim 83-84.Mam problem z wyborem miseczki, bo obwód to wiem że 70 bo mniejszy byłby dla mnie za ciasny gdyż w Gaia 70 E mam bardzo obcisły, dopasowany i nie przemieszcza się. I jest to stanik półusztywniany, miseczka E pasuje ale D w miękkich tylko z za dużym obwodem też jest dobra. Za mała jest w stanikach całych usztywnianych typu push up z wyjętymi wkładkami których nie noszę, bo obwód jest za duży bo na 75 mimo że zapinam na ostatnią najściślejszą haftkę a biust mi wychodzi górą z miseczki. Nie wiem czemu miseczki D w miękkich są dobre a w usztywnionych już nie.
                    • ania7718 Re: ania7718 03.06.11, 11:04
                      Bez stanika pochylona 85-86, przepraszam za pomyłkę przy drugiej liczbie.
                    • maheda Re: 71/84 - ania7718 03.06.11, 12:27
                      To ja już nie rozumiem - skoro masz dobrze dobrany rozmiar, to czego oczekujesz w tym wątku rozmiarowym?
                      Gaia ma dość ścisłe obwody, stąd jej 70tki mają szanse na Ciebie pasować, ale mało firm takie ma i w większości firm trzeba celować w okolice 65tek.
                      Z Twoich rozmiarów nie wynika, jakobyś miała nosić rozmiar 70E, raczej kierowałabym się w stronę 65D, jednak to tylko cyferki, a nasze biusty to nieraz całkiem inna historia.

Jeśli biust Ci się w 70E nie przemieszcza i siedzi na swoim miejscu, a jednocześnie materiał na górze miseczek nie fałduje się, gdy jesteś w pozycji wyprostowanej, to jest to dobrze dobrany rozmiar. Najłatwiej sprawdzić to, zestawiając realia z artykułem podlinkowanym w mojej sygnaturce w drugiej linijce.

Wielkości miseczek różnią się nie tylko między firmami, ale też - jak zauważyłaś - również między modelami. Stąd może być tak, że w jednym staniku miseczka w rozmiarze 70E będzie OK, a w innym będzie np. za duża lub za mała.
                      Jeśli chcesz sobie kupić jakiś push-up, to celuj też w okolice 70E.
                      • ania7718 Re: 71/84 - ania7718 03.06.11, 14:40
                        Dziękuje za rady, jeśli będe kupować push up to napewno kupie miseczkę E, ale co zrobić w przypadku miękkiego stanika? Bo w miękkim miseczka D jest też dobra, a wszędzie przeczytałam rady że jeśli zmieniam obwód na mniejszy to miseczkę na większą. Stąd mój dylemat a będe zamawiać przez internet.
                        • maheda Re: 71/84 - ania7718 03.06.11, 17:02
                          Kupując przez internet zawsze trzeba się liczyć z tym, że stanik nie będzie pasował.
                          Na szczęście w sklepach są zwroty, więc można niepasującą bieliznę odesłać.

Nie da się nikomu przez internet doradzić rozmiaru stanika, który będzie bankowo pasował.
                          Tak naprawdę ten wątek jest wyłącznie do tego, żeby zasugerować rozmiar, od którego najlepiej rozpocząć poszukiwania, a każdy stanik kobieta musi sobie dobrać sama, indywidualnie - jeśli nie korzysta z usług brafitterki stacjonarnie.
                          Tak to już jest.
    • zebraw-paski Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 03.06.11, 16:53
      Pod biustem, na ścisło mam 73 cm, w biuście, w pozycji w pochyleniu mam 93 cm. Jakiego rozmiaru powinnam szukać? Niestety na moich obecnych stanikach (Avocado) starł się rozmiar. Zastanawiam się na zakupem Polyanny (czy to byłoby 65 F?) i z Fantasie model Gabrielle (czy 65 E lub 70 F może pasować?). Bardzo dziękuję za pomoc.
      • maheda Re: 73/93 - zebraw-paski 03.06.11, 17:04
        Dobrze celujesz. Też bym zaczynała od mierzenia brytyjskiego 32(70)E lub 30(65)F.
        Ale który z nich, w jakim modelu i jakim rozmiarze będzie Ci leżał lepiej - to już, niestety, musisz sprawdzić sama, jeśli nie masz do dyspozycji realnej bra-fitterki :)
        Powodzenia!
    • russian_roulette Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 03.06.11, 17:07
      maheda napisała:
      > Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie są pewne sw
      > ojego rozmiaru.

oh! to do mnie :) czy moge, wobec tego prosic o pomoc w okresleniu rozmiaru?
      pod biustem mam 77,5 cm
      w biuscie (pochylona, w "zwisie", bo nie mam miekkiego stanika) jest rowna 100 cm

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale przez 1,5 roku karmilam blizniaki. ale to juz bylo 3 lata temu, wiec nie wiem czy informacja jest istotna. chociaz biust niestety nie przypomina tego sprzed 5 lat :)
      normalnie nosze sie w triumphie 80c i m&s 36c
      dzieki
      • maheda Re: 77,5/?? - russian_roulette 03.06.11, 22:57
        To zmierz się w sztywnym staniku, jeśli nie posiadasz miękkiego :)
        Grunt, żeby stanik nie miał pięciu kilo gąbki, ale żeby trzymał Ci biust najlepiej ze wszystkich posiadanych.
        • russian_roulette Re: 77,5/?? - russian_roulette 04.06.11, 00:39
          ok. przyznam sie bez bicia, ze nie mialam w domu miarki i mierzylam tasiemka moze dlatego wyszlo 77 i pol :)
          Udalo mi sie pozyczyc centymetr i pod biustem jest 77 cm
          W biustonoszu w biuscie jest teraz 98 cm.
          • maheda Re: 77/98 - russian_roulette 04.06.11, 09:23
            No i dlatego właśnie mierzymy się w stanikach ;))

Proponuję rozpocząć mierzenie od staników w rozmiarach albo z okolic brytyjskiego 34(75)E, albo 32(70)F lub 32(70)FF.
            • russian_roulette Re: 77/98 - russian_roulette 05.06.11, 18:02
              Bardzo dziekuje za pomoc

Wczoraj zakupilam sobie moj pierwszy poprawny biustonosz.
              I dzisiaj mam go juz na sobie. Moj N, nieustannie zaglada mi w dekold i nie moze sie nadziwic,ze mam takie ladne, duze...oczy :)
    • m00nlight 76/ 98- po ciąży 03.06.11, 23:02

Przed ciążą miałam 77/101 i nosiłam 70FF, wydaje mi się że były ok

W ciąży nie mogłam znieść fiszbin i śmigałam w topach sportowych albo w karmniku medeli- i to był chyba błąd.

Biust w ciąży nie urósł mi wcale, karmiłam tylko 3 tygodnie i też nie odnotowałam znaczącego powiększenia, natomiast teraz trochę zmalał, jakby oklapł i mimo stosowania całą ciążę i teraz kremów do biustu wyraźnie stracił na jedrności.

Staniki sprzed ciąży chyba są za duże- kiedyś biust wypełniał miski a teraz hula w nich wiatr :/ czas na zakupy, mam nadzieję że coś da się jeszcze uratować :(
      • maheda Re: 76/98- m00nlight 04.06.11, 09:26
        Spokojnie. Pewnie, że się trochę uda uratować :-)
        Oprócz dobrze dobranych staników (co jest podstawą) polecam pływanie żabką. Genialnie działa na podniesienie i pojędrnienie piersi.

Spróbuj mierzyć 32(70)E lub ew. 32(70)F.
        • kubistka JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 05.06.11, 12:57
          Witam
          Bardzo proszę doświadczone panie w doborach staników o pomoc. Przytyłam mocno w ciągu ostatniego roku i muszę zmienić rozmiar stanika.
          Wymierzyłam się i mam pod biustem 105 , a w biuście 130.
          Wymierzyłam się jak zalecacie, na wydechu i w miękkim staniu, lekko pochylając się do przodu.

Zmierzyłam stanik , dostałam od koleżanki firmy Evans, niestety kiedyś obcięłam metkę więc nie wiem jaki to rozmiar ale zmierzyłam go , głębokość miseczki ma 35 cm, a rozpiętość bez naciągania 89 cm. Jest na mnie trochę zbyt obcisły , noszę go już tyle czasu że nie ma mowy o żadnym przyzwyczajeniu się ciała do niego. Musi być trochę większy. Natomiast miseczka leży idealnie. Jednak mój biust wygląda w nim na opuszczony. Na pewno lepiej niż w innych stanikach, takich byle jakich kupionych bez mierzenia na rynku:)
          Rozumiem, że całkiem mi nie podniesie tego biustu ale tyle naczytałam się tutaj że dobrze dobranym staniku biust wygląda bardzo dobrze, że proszę was o pomoc. Będę bardzo wdzięczna:)
          • maheda Re: 105/130 - kubistka 06.06.11, 13:22
            Chyba polecałabym rozpoczęcie poszukiwań od staników w rozmiarze około brytyjskiego 42(95)G.
            Trzeba sprawdzić, czy jest z nimi wszystko OK, a jeśli nie - próbować mierzyć inny stanik.

To wcale nie jest takie skomplikowane, popatrz na instrukcję z artykułu w drugiej linijce mojej sygnaturki :-)
    • czarny-chaber Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 05.06.11, 21:29
      Moje rozmiary:
      Pod biustem bez stanika 74-75 cm
      Biust w zwisie bez stanika i w sztywnym staniku 90-91 cm (takie same stojąc wyprostowana)

Obecnie noszę 70 D z wszytym push up'em (znanej marki na T) - na początku wydawał się idealny. Po roku noszenia. Miseczki są dobre, ale o góry nieznacznie wypychają biust(nieodczuwalne). Ramiączka zsuwają gdy się bardzo ruszam, a gdy skrócę wrzynają się. Obwód dobry, ale z przodu odciskają się fiszbiny na ciele. Stanik z przodu trochę zsuwa się w dół. Ciągle muszę poprawiać stanik, "rusza się" ze mną, na początku nie było tego problemu.

Kiedyś nosiłam 75 C ale obwód był za luźny, stanik z tyłu "szedł" do góry, miseczka wydawała się dobra. Stanik o rozmiarze 65C za ciasny.
      Bardzo proszę o podanie rozmiaru kontynentalnego. Jeśli jest możliwość, rozmiar w znanej marce bielizny damskiej na literę T.
      • maheda Re: 74/91 - czarny-chaber 06.06.11, 13:24
        Rozmiar nosisz około dobry. 70D wydaje się być niezłym rozmiarem - a że po roku jest za luźny, cóż... Widać to taki model, co się po roku rozciągnął i już Ci nie podtrzymuje biustu.
        Kup nowy, który ten biust będzie podtrzymywał - nie ma wyjścia.

Jeśli 70D jest OK w miseczce, to 65C nie ma absolutnie żadnych szans być na Ciebie w porządku, bo ten stanik będzie miał dużo za małą miseczkę - raczej powinnaś celować w okolice polskiego 65E lub nawet 65F, ale w polskim Triumphie tego nie znajdziesz.
        • czarny-chaber Re: 74/91 - czarny-chaber 06.06.11, 13:34
          Dziękuje za odpowiedź. A czy dosyć mocno odbijające się fiszbiny na ciele są wynikiem za małego obwodu? Byłabym wdzięczna jakby mogła Pani podać nazwy marek, sklepów w których dostanę rozmiar 65E.
          • maheda Re: 74/91 - czarny-chaber 06.06.11, 13:36
            W markach brytyjskich być może wystarczy Ci 30(65)DD.
            Lista sklepów, w których można liczyć na profesjonalną obsługę, znajduje się tutaj: stanikowamapa.prv.pl

A jeśli fiszbiny odbijają się na bladoróżowo, to nie jest żaden problem - tak samo odbijają się przecież majtki, staniki i tak dalej...
    • olazdaleka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 06.06.11, 05:08
      Witam i o rade prosze:)
      Poniewaz mieszkam w Australii bede sie poslugiwac brytyjskimi zrozmiarami.
      Obwod pod biustem 75.
      Obwod biustu 106.

Wiekszosc biustonoszy rozmiaru 12 jest za luzna. Wyliczylam ze jesli stanik rozmiar 10 to miseczka H. Stanik rozmiar 12 miseczka G lub GG. Jestem w 5 mcu ciazy z trzecim dzieckiem i to jest moj rozmiar ciazowy - miseczka o 1 rozmiar wieksza niz zazwyczaj. Freya Dotty rozmiar 12 G byla za luzna w obwodzie ( babka w sklepie nazywa sie brafitterka i wmawiala mi ze lezy perfekcyjnie). Hot milki pasuje w rozmiarze 10 ( i maja 6 rzedow haftek) ale G byl za maly, jestem w trakcie wymiany na H.
      Szukam stanika na reszte ciazy i do karmienia.
      Niestety tutaj jestem w sytuacji jak duzo kobiet w Polscse tzn. wiekszosc stanikow dostepna tylko przez internet.
      • maheda Re: 75/106 - olazdaleka 06.06.11, 09:27
        Wiesz co - jeśli szukasz stanika na ciążę, to naprawdę 12G mogło być OK - ostatecznie jeśli żebra Ci się rozejdą, to się musisz w ten stanik jeszcze i tak zapiąć jeszcze przez cztery miesiące.
        Podejrzewam, że po ciąży (tylko poczekaj z kupnem stanika z miesiąc albo lepiej półtora, aż się laktacja ustabilizuje) istotnie lepsze będą obwody 10 lub nawet w niektórych stanikach 8.
        Ale jakie wtedy miseczki będą na Ciebie dobre - tego, dalibóg, nie wiem.
        • olazdaleka Re: 75/106 - olazdaleka 06.06.11, 13:14
          Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz:))
      • adamantia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 08.06.11, 18:32
        olazdaleka napisała:
        > Poniewaz mieszkam w Australii bede sie poslugiwac brytyjskimi zrozmiarami.

Ale przecież posługujesz się rozmiarami *australijskimi* - australijska 10 to brytyjska 32, 12- 34, itd. :-)
        • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 08.06.11, 19:59
          Oj, już się dziewczyny nie czepiaj, co za różnica :)
    • anusiam92 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 06.06.11, 14:42
      Witam,
      proszę o pomoc w doborze rozmiaru stanika. Moje wymiary:
      71 pod biustem mierzone na wydechu, ciasno
      86 w biuście, mierzone bez stanika(z powodu braku odpowiedniego) przy lekkim pochyleniu się.

Mam szeroko rozstawione piersi, dlatego trudno mi dobrać odpowiedni stanik. Zawsze coś się wylewa po bokach :) Jeśli chodzi o w miarę dobry stanik, to na pewno nie jest to 75B, a takie do tej pory kupowałam.
      Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
      • maheda Re: 71/86 - anusiam92 06.06.11, 15:09
        Spróbuj staników w rozmiarze 70C i ew. 70D, jeśli 70C będą za małe.

Przeczytaj artykuł zalinkowany jako drugi w mojej sygnaturce i postaraj się zastosować te rady w praktyce. :)
    • silvita777 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 06.06.11, 15:20
      w biuście103
      pod biustem 93
      • maheda Re: 93/103 - silvita777 06.06.11, 15:40
        Mam nadzieję, że pomiary zostały zdjęte zgodnie z tym, co jest napisane w pierwszym poście tego wątku?

Jeśli tak, to sugerowałabym rozmiar około 85C, względnie 85D.
        • silvita777 Re: 93/103 - silvita777 06.06.11, 16:33
          Tak. Przez ostanie lata dosyć przybrałam na wadze, wcześniej nosiłam miseczkę A.
          • maheda Re: 93/103 - silvita777 06.06.11, 16:53
            Ho, ho, czego to _ja_ nie nosiłam! ;-)

Ale spróbuj tego, co powiedziałam - jeśli się okaże, że miseczki są za małe, to wtedy celuj w większe, przy tym samym obwodzie.
            Generalnie staraj się założyć stanik zgodnie z "przepisem" w artykule z drugiej linijki mojej sygnaturki :)
    • ryby2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 4899/120 06.06.11, 22:14
      chciałam zapytać jaki rozmiar stanika jest odpowiedni dla osoby o wymiarach 99 pod biustem i 120 w biuście. Moje pytanie ponawiam ponieważ nie znalazłam odpowiedzi na poprzednie zapytanie.
      • maheda Re: 99/120 - ryby2 06.06.11, 22:26
        Trudno wyczuć, jaki będzie odpowiedni dla Ciebie - do tego, to musisz dojść sama, korzystając ze ściągi w postaci artykułu z drugiej linijki mojej sygnaturki.

Ale co do rozpoczęcia szukania - zaczynałabym chyba od staników z okolic brytyjskiego 42(95)F lub 40(90)FF.
    • kitty_cat123 70/87 07.06.11, 12:08
      Chodzi mi o rozmiary polskie
      Nie odejmowałam nic od obwodu w biuście, tylko podałam faktyczny wymiar..
      Nosiłam 70D firmy MAT, ale zauważyłam, że ostatnio piersi wypadają mi z miseczek.. Włożyłam 75C i niby jest lepiej, ale też nie do końca..może dlatego,że trochę czasu już mam ten stanik..
      Ponadto moim problemem jest to, że piersi po zdjęciu biustonosza jakby ''patrzą'' w różne strony (sutki są bardziej na zewnątrz).. Lewa pierś idzie na lewo i prawa w prawą stronę.. To samo jak leżę..rozjeżdżają się na boki..
      Czy da się to jeszcze skorygować? Mam 34 lata i ciągle zmagam się z biustonoszami..i mam tego dość!
      Pozdrawiam i z góry dziękuję..
      • maheda Re: 70/87 - kitty_cat123 07.06.11, 19:01
        To, że piersi "patrzą" na boki, jest najzwyczajniejszą rzeczą na świecie - popatrz sobie na zdjęcia prawdziwych kobiecych piersi (nie poprawionych programem do obróbki zdjęć).
        Na dodatek dodam, że są to zdjęcia kobiet, które nigdy nie były w ciąży i nigdy nie karmiły:
        www.007b.com/breast_gallery.php

(uwaga - po notce na żółtym pasku można też znaleźć fotografie piersi, które uważa się za nieprawidłowo wykształcone, bądź też męskie - są one umieszczone na tle o odmiennym kolorze)

Nie wiem, czy pocieszy Cię fakt, że cechę rozjeżdżania się piersi na boki, gdy się leży, ma niemal 100% kobiet na świecie o naturalnym biuście.
        Owszem, są wyjątki, ale to naprawdę nieliczne okazy.
        Swojego czasu nawet tak sprawdzano, czy modelka ma biust swój, naturalny, czy tez silikonowy - kazano się jej położyć. Gdy biust stał - był uznawany za silikon. Gdy się rozjeżdżał na boki - wiadomo było, że naturalny.

Skoro piersi w rozmiarze 70D wypadają Ci z miseczek, wypadałoby raczej mierzyć 70E, jeśli obwód jest na Ciebie w porządku.

Ja bym jednak sugerowała, żebyś spróbowała przymierzyć staniki w brytyjskim rozmiarze około 30(65)DD lub 30(65)E, zanim będziesz próbowała innych rozmiarów.
        W polskiej rozmiarówce - 65DD, 65E lub 65F.
        No, chyba, że dostaniesz stanik o wyjątkowo ciasnym obwodzie - wtedy poproś o pomoc brafitterkę.
        Generalnie LB poleca sklepy z Biuściastej Mapy Świata: stanikowamapa.prv.pl

Polecam też Twojej uwadze artykuł podlinkowany przeze mnie w drugiej linijce mojej sygnaturki - spróbuj zakładać staniki zawsze wg tych instrukcji!
    • echo1111 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 07.06.11, 13:50
      Moje wymiary:
      pod biustem-80
      w biuście w biustonoszu 96
      noszę 80B
      proszę o podanie polskiej rozmiarówki :)
      • maheda Re: 80/96 - echo1111 07.06.11, 19:06
        Sugerowałabym raczej okolice 75D. Ale wiadomo, że nie we wszystkich modelach będzie pasować.
        • daesyy 84/103 daesyy 08.06.11, 12:45
          Witam. o to moje wymiary : 84/103. wyliczyłam sobie ,że to jest 34ff i zakupiłam online taki biustonosz. obwód odpowiada ale miseczka jest za duża! biustonosz panache harmony. sporo mnie kosztował :/
          • maheda Re: 84/103 - daesyy 08.06.11, 12:57
            Jeśli zakupiłaś online w sklepie, to masz 14 dni na jego odesłanie i ew. wymianę na inny model.

Jeśli założysz stanik zgodnie z zasadami opisanymi w drugiej linijce mojej sygnaturki - czy jest dobry?
            Od razu też powiem, że wystarczy lekko się zgarbić, a górna część miseczek na pewno będzie odstawała, dając wrażenie "za dużej" miseczki.
            Wybrałaś też akurat taki model stanika, który na niektórych piersiach tworzy na górnej krawędzi falbankę, nie przylegając gładko do ciała.

Czy masz możliwość wymiany tego staniczka? Jeśli tak, to spróbuj go wymienić na stanik o miseczkę mniejszy.

Ewentualne rady możesz też uzyskać, przesyłając zdjęcia do Galerii, której doświadczone użytkowniczki doradzą Ci tutaj, w osobnym wątku na forum, co z tym stanikiem jest nie tak, i ew. w jaki rozmiar celować.
            Tu link do zasad Galerii: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,120551667,120551667,NOWY_regulamin_galerii.html
    • tristania_1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 89/108 08.06.11, 21:10
      obecnie noszę 85D, pod biustem mnie nie cisnie ale ztyłu zawsze podnosi mi się stanik do góry. Miseczka D jest oki C to juz makabra zewsząd wszystko wychodzi.
      • maheda Re: 89/108 - tristania_1 08.06.11, 21:14
        A czy jak założysz stanik zgodnie z opisem w drugiej linijce mojej sygnaturki - to czy stanik 85D nie jest za mały w miseczce?
        Możesz się posiłkować artykułem na mojej stronie - akurat tam jest rozważany temat "zamałości" i "zadużości" miseczek oraz objawów tegoż.

Pytam, bo wg mnie miseczka w stanikach 85D powinna być na Ciebie za mała - ale być może akurat w posiadanym przez Ciebie modelu wszystko jest OK, od tego zależy po prostu moja dalsza odpowiedź.
        • tristania_1 Re: 89/108 - tristania_1 15.06.11, 18:31
          To zależy od stanika jak jest miękki to marszczy mi sie on na dole. Natomiast ostatnio kupiłam 85D ale sztywny więc jest oki i nic mi nigdzie nie wychodzi. Czesto w stanikach zwłaszcza tym\ch miękkich albo marszczy mi sie ona albo wszystko wychodzi w okolicy pach. Właściwie to nie wiem od czego to zależy.
          • maheda Re: 89/108 - tristania_1 15.06.11, 18:53
            Jeśli się marszczy na dole nad fiszbiną - może to być efekt za małej miseczki, ergo zbyt wąskiej fiszbiny, która nie ma szans podejść Ci do samej piersi. Trzeba spróbować z większą miseczką.

Jeśli się miękka miseczka będzie marszczyła na czubku piersi - oznacza to przeważnie zbyt małą miseczkę (efekt wkładania pomarańczy do małej filiżanki).

Dopiero falowanie górnej części stanika oznacza za dużą miseczkę.

Jeśli "wszystko wychodzi w okolicy pach", to również najczęściej oznacza to zbyt małą miseczkę.
            • maheda Re: 89/108 - tristania_1 15.06.11, 18:55
              Zatem wg mnie powinnaś celować w coś z okolic brytyjskiego 38(85)E. Sprawdź, jak się w tym będziesz czuła.

Przejrzyj jeszcze ostatni artykuł u mnie na stronie (pierwsza dla odmiany linijka sygnaturki) - tam jest o tym, jak rozpoznać za małe i za duże miseczki.
    • niuuniaaa1988 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 11.06.11, 13:02
      pod biustem na wydechu 71, w biuscie pochylona 95, chyba nigdy nie mialam stanika z ktorym trudno mi bylo sie rozstać, jak za duzo w obwodzie to potrafilam sama skracac ale nie jest to dobre na dluzsza mete z gory dzieki za odpowiedz
      • maheda Re: 71/95 - niuuniaaa1988 11.06.11, 13:34
        Jesteś w gronie najczęściej występujących rozmiarów rozmiarów biustów w Polsce :D

Powinnaś celować w okolice 30(65)FF, jak mi się wydaje.
    • majowizna 82/106/116 11.06.11, 22:12
      witam :) ciasno pod biustem mam 82 cm, w miękkim staniku 106 cm, w zwisie 116 cm. W jakie rozmiary celować?
      • maheda Re: 82/??? - majowizna 12.06.11, 18:39
        A w miękkim staniku w zwisie?
        • majowizna Re: 82/??? - majowizna 12.06.11, 21:38
          111 cm
          • maheda Re: 82/111 - majowizna 12.06.11, 21:42
            Spróbuj zacząć od rozmiarów z okolic brytyjskiego 34(75)GG lub 34(75)H.
            • majowizna Re: 82/111 - majowizna 12.06.11, 21:51
              czyli mają szansę pasować Eleanor Olive 75GG oraz St. Tropez 75G?
              • majowizna Re: 82/111 - majowizna 12.06.11, 21:52
                St. Tropez czekoladowy, jeśli coś to zmienia
              • maheda Re: 82/111 - majowizna 12.06.11, 22:11
                Nie wiem, nie da się tego stwierdzić po zdjęciu wymiarów.
                Wymiary służą tylko do wyznaczenia mniej więcej punktu w gąszczu rozmiarów, od którego dobrze jest zacząć poszukiwania. Nic poza tym...
                Resztę trzeba odpracować albo samodzielnie, zamawiając (i ew. odsyłając) staniki przez net, albo z pomocą bra-fitterki, udając się do sklepu stacjonarnego.
    • agma204 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 12.06.11, 13:31
      Witam. Mój obwód pod biustem to 73 cm, w biuście - 92 cm. Noszę stanik o rozmiarze 32(70) DD. Obwód pod biustem jest ok, jednak mam wrażenie, że miseczki są za małe. Jaki rozmiar powinnam nosić?
      • maheda Re: 72/99 - agma204 12.06.11, 18:40
        Jeśli masz wrażenie, że w tym modelu 32(70)DD jest dobre pod biustem i za małe w miseczkach - trzeba próbować w tym modelu 32(70)E.
        W innych modelach może być inaczej - dlatego trzeba mierzyć, mierzyć i mierzyć.
    • krolowa_kier 125/100 13.06.11, 16:07
      Chciałabym dopytać o rozmiar stanika, bo pomimo sklepowych kalkulatorów nie mogę dobrać rozmiaru. Nie mogę w tej chwili też udać się do sklepów na poszukiwania, bo mam ciążę zagrożoną i muszę leżeć, dlatego zależy mi na jak najlepszym dobraniu rozmiaru.
      Mam też pewien problem z postrzeganiem własnych kształtów - wydaje mi się, że mam ogromny biust. Moja porażka z ostatnim zamówieniem stanika (i na dodatek wtedy jakoś źle się wymierzyłam) to 95HH Emily Curvy Kate, który okazał się o wiele za wielki.

Kalkulator sklepowy (przy wymiarach 100 pod biustem i 125 w biuście) teraz pokazuje mi takie rozmiary:
      Rozmiar brytyjski: 40 (90) GG
      Rozmiar brytyjski, biustonosz rozciągliwy: 38 (85) HH
      Rozmiar brytyjski, biustonosz ściśliwy: 42 (95) FF
      Rozmiar polski: 90 K

Chciałabym zamówić sobie coś ze staników Panache albo właśnie Curvy Kate (np. Emily), ale po prostu nie wiem, który z w/w rozmiarów sobie zamówić, szczególnie, że dużego wyboru nie ma na mój biust. Przy 85HH jeszcze coś jest w sklepach, ale zastanawiam się, czy na ciężki biust naprawdę się ten rozmiar nadaje.
      • maheda Re: 100/125 - krolowa_kier 16.06.11, 17:38
        Zaczęłabym od rozmiaru 40(90)GG i zastanawiałabym się, co dalej.
        Niestety, nikt Ci przez internet nie może zagwarantować, że kupiony przez Ciebie stanik będzie lub nie będzie na Ciebie pasował.
        • krolowa_kier Re: 100/125 - krolowa_kier 18.06.11, 09:39
          Dzięki. Właśnie od tego rozmiaru zacznę. Dobrze, że w sklepach internetowych można znaleźć parę sztuk staników w tym rozmiarze.
      • krolowa_kier Re: 125/100 05.07.11, 12:11
        Właśnie dostałam dwa staniki Curvy Kate model Emily w rozmiarze 90GG ze sklepu E-Lady. Pasują idealnie, choć niestety jedną pierś mam ciut większą niż drugą. Ale oglądam się w lustrze i nie rozpoznaję mojego biustu - wszystko tak inaczej wygląda "zapakowane" w ten model - podniesione, rozdzielone, nic nie wystaje, nic się nie wylewa, obwód nie jeździ po plecach, itp. Muszę się przyzwyczaić :)
        Szkoda, że tak trudno w Polsce dostać dobre staniki w tym rozmiarze no i ta cena... Ale warto zainwestować, choć nie obraziłabym się, gdyby były tańsze.
    • majkak3 84/115 13.06.11, 16:18
      dużo schudłam i biust z dużego zrobił sie dość obwiśnięty;) - noszę teraz 85 d - pod biustem dobrze lezy ale górą się wylewa niestety-jaki rozmiar kupować?
      • maheda Re: 84/115 - majkak3 16.06.11, 17:39
        Ja bym celowała raczej w okolice rozmiarów 36(80)GG lub 36(80)H, bądź też nawet w 34(75)H lub 34(75)HH.

O ile mierzyłaś się w biuście w staniku, a nie bez niego.
    • motylekjaw Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 14.06.11, 21:46
      Witam.
      Jestem tu nowa (pierwszy raz) i potrzebuje pomocy poniewarz chciałabym nosić dobrze dobrany stanik, a wiem ze mój biust jest sporego rozmiaru.
      Pod biustem mam 89cm, biust w zwisie 118cm, biust luźno 115cm. Obecnie noszę biustonosz marki triuph powiem szczerze że nie pamiętam jaki rozmiar, ale pod biustem jest luźni i biust ucieka dołem. Piersi w biustonoszu miekim 114cm.
      Proszę o rade bo maże o ładnym biuście :)
      • maheda Re: 89/114 - motylekjaw 16.06.11, 17:41
        Radziłabym raczej przymierzyć coś z okolic brytyjskiego 38(85)FF lub 36(80)G.
        Trzeba przymierzyć ileś staników, żeby dojść do tego, co Ci pasuje.
    • patison5 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 17.06.11, 11:13
      pod biustem 80, w "zwisie" 101 przyblizony rozmiar stanika 80 E,jaki rozmiar powinnam nosic?
      • maheda Re: 80/101 - patison5 17.06.11, 11:15
        A jak się czujesz w stanikach 80E?
        • patison5 Re: 80/101 - patison5 17.06.11, 11:21
          nie lubię swoich piersi bo są duze i ciezkie i zwisaja :(moze to kwestia zlego doboru(zazwyczaj to tancze staniki
          • patison5 Re: 80/101 - patison5 17.06.11, 11:45
            tańsze *
          • maheda Re: 80/101 - patison5 17.06.11, 20:17
            Rozumiem, że po założeniu stanika zgodnie z "przepisem" w drugiej linijce mojej sygnaturki piersi całe mieszczą się w miseczkach?

Proponowałabym zaczęcie mierzenia od staników w rozmiarach około brytyjskiego 34(75)F. A potem sprawdź, co dalej :)
    • patison5 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 17.06.11, 11:54
      a teraz wymiary koleżanki(o ile tak można) 75/99 zazwyczaj stanik o rozmiarze 75 d ale biust sie nie trzyma kupy,czasami wyskakuje,robia sie buleczki :(
      • maheda Re: 75/99 - patison5 - koleżanka 17.06.11, 20:18
        Chyba bym zaczynała od brytyjskiego około 32(70)FF.
        :)
    • moperra biust w ciąży-pomocy! 17.06.11, 11:59
      Pod biustem 77 cm.
      w najszerszym miejscu biustu 101 cm.
      Mam biust symetryczny okrągły, pełny i zapewne będzie jeszcze rósł...
      Aktualnie noszę 75G dośc zabudowany model z firmy Gaia, ale fiszbiny nie układają się ładnie i pomiędzy piersiami nie dochodzą do mostka, tylko odstaja na jakieś 2 cm. Help!
      • maheda Re: 77/101 - moperra 17.06.11, 20:19
        Ale który to tydzień ciąży?
        Wiele zależy, bo jeśli w miarę końcówka, to nie ma sensu kupowania na miesiąc czy dwa stanika z fiszbinami...
        • moperra Re: 77/101 - moperra 19.06.11, 16:18
          8 tydzień.
          • maheda Re: 77/101 - moperra 19.06.11, 16:39
            No to cóż ja Ci mogę poradzić...
            Najlepiej chyba zdecydować się na stanik w rozmiarze około brytyjskiego 34(75)F lub około 36(80)E. Dobry powinien być zapięty NAJCIAŚNIEJ (a nie najluźniej, jak przeważnie staniki).
            Z dużym prawdopodobieństwem zwiększy Ci się w najbliższych miesiącach obwód pod biustem i będziesz potrzebować luźniejszego obwodu.
            Zastanów się też nad kupnem przedłużki, którą będziesz mogła doczepić do obwodu, gdy Cię zacznie uciskać.
    • dezzi Re: pod 93 cm w biuście 111 cm 17.06.11, 19:50
      Witam serdecznie i proszę o pomoc.
      W biuście mam 111 cm pod biustem 93 cm do tej pory nosiłam stanik 95D , ale źle sie w nim czułam podjeżdżał mi do góry , po przeczytaniu trochę informacji o rozmiarach kupiłam 85E , w obwodzie pod biustem czuję się dobrze nie przesuwa mi się jest stabilny , ale miseczki wydaje mi sie że są lekko odstające nie przylegają ładnie do piersi , fiszbiny na mostku też lekko odstają.Bardzo proszę o pomoc .Chcę się wreszcie sobie podobać.:(
      • maheda Re: 93/111 - dezzi 17.06.11, 20:21
        Wiesz co, a może te miseczki jeszcze trochę za małe są? Może spróbuj takich w rozmiarze 85F?

Czy Ty zakładasz stanik zgodnie z "instrukcją" z drugiej linijki mojej sygnaturki? :-)
        • dezzi Re: 93/111 - dezzi 17.06.11, 20:32
          No właśnie nie zakładam tak biustonosza jak Pani poleciła :) zawsze najpierw reguluje ramiączka , zakładam je potem cały biustonosz i zapinam troche poprawie biust w miseczkach ale nie az tak jak Pani to opisała .Za chwilke pojde ipostaram się założyc tak jak Pani opisała .Dam znać :)
        • dezzi Re: 93/111 - dezzi 17.06.11, 20:38
          Zrobiłam tak jak w instrukcji i jednak odstają mi troszeczkę na samej górze miseczki .Mówi Pani żeby spróbować 85F? więc kupię taki i zobaczę, ale czy to nie będzie za duzy rozmiar?
          • maheda Re: 93/111 - dezzi 17.06.11, 21:08
            A czy miseczki są sztywne czy miękkie?
            I czy odstają, kiedy stoi Pani całkiem prosto, czy wtedy, gdy się Pani pochyli do przodu, żeby sprawdzić, jak miseczki się układają?
            • dezzi Re: 93/111 - dezzi 17.06.11, 21:14
              Tak miseczki są sztywne.
              Gdy stoje prosto nie przygarbiam się wydaje mi sie , że jest dobrze ,a jak ramiona robie lekko do przodu "tak troszke przygarbione" miseczki lekko odstają.
              Może prześlę zdjęcie ?
              • dezzi Re: 93/111 - dezzi 17.06.11, 21:47
                Według "przeliczników" wychodzi mi rozmiar 85G .Może taki powinnam mieć rozmiar ?
              • maheda Re: 93/111 - dezzi 17.06.11, 22:39
                Aaaa to być może miseczki są dobre.
                W dobrych miseczkach właśnie tak się dzieje, że gdy stoimy prosto, to wszystko ładnie przylega, a gdy się garbimy, to lekko górą odstają ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka