Dodaj do ulubionych

Petycja do firm dla Amazonek - pomoc

22.11.11, 08:30
mam prośbę - pomyślałam, żeby napisać jakąś petycję do firm szyjących wyłącznie dla Amazonek. Ich rozmiarówki są zazwyczaj tragicznie małe. Niestety nie umiem czegoś takiego stworzyć, boję się, że napiszę za ostro. Znaleźć firmy mogę, ale za cholerę nie podejmuję się napisać takiej prośby. Niechby sobie przejrzeli ofertę innych firm, przestali ukrywać tabele rozmiarów. Nie wiem czemu ale zwłaszcza w tych firmach to jest tajemnica stanu. Niektóre nawet zaczynają szyć do miseczki F tylko co po tym, jak to F jest od obwodu 85 i wyżej? A co ze szczuplejszymi kobietami? Piersi tracą różne kobiety. Jest któraś tutaj co ma doświadczenie w pisaniu takich pism?
Obserwuj wątek
    • kasica_k Re: Petycja do firm dla Amazonek - pomoc 22.11.11, 12:49
      A masz na myśli jakieś konkretne firmy? Przydałoby się ustalić, czy piszemy po polsku (jeśli jest polskie przedstawicielstwo i napisanie do niego rokuje, że sprawa zostanie przekazana do producenta), czy w innych językach, i w jakich. Poza tym sądzę, że przydałoby się takie pisma indywidualizować, tj. do każdej z firm napisać osobne pismo, choć oczywiście pewne elementy mogą być wspólne. Więc najpierw sprecyzujmy, do kogo chcemy się zwrócić, i o co konkretnie prosić.
      • paskudek1 Re: Petycja do firm dla Amazonek - pomoc 22.11.11, 14:18
        ja wiem o dwóch "specjalizujących" się w tym asortymencie - Afma i Amoena, wiem że Alles też takie szyje. Znalazłam też taką firmę - Anita. To wyszukane na szybko. Mnie najbardziej interesują jednak polskie firmy.
      • paskudek1 Re: Petycja do firm dla Amazonek - pomoc 22.11.11, 14:23
        dodam jeszcze, że przeglądam czasami oferty dla Amazonek, i o ile w "zwykłych" stanikach juz cos się zmienia, coraz częściej są podane np. tabele rozmiarowe to przy stanikach dla Amazonek prawie nigdy. NIby pokazane są rozmiary, w tej firmie Anita nawet pokazuje model z miseczką do H w obwodach 70-95, tylko ja nadal nie wiem na ile w biuście byłoby to 80H, 85H? Pamiętam jak kiedyś dzwoniłam do firmy Afma właśnie, chciałam się zapytac konkretnie na jaki wymiar w biuście byłby dany rozmiar to pan, bardzo zresztą grzeczny i uczynny, musiał isc do technologa bo dostępu do tabeli rozmiarów wg których szyja to on nie miał.
        • brafit-terka Re: Petycja do firm dla Amazonek - pomoc 22.11.11, 15:03
          ja chętnie napiszę. często mam do czynienia z kobietami po usunięcia guza lub mastektomii. Główny problem jest taki sam jak do niedawna był z bielizną w ogóle. Nie ma małych obwodów i szerszej rozmiarówki miseczek. Spotykałam się z producentami bielizny dla amazonek i sorry ale to jest żenujące. Jest droga, banalna i biedna w rozmiary. Amazonkami są kobiety tak samo różne jaki nieamazonki, tymczasem mają do wyboru rozmiarówkę Triumfa :( Nie da się za bradzo przystosować "normalnej" bielizny bo ubytki są różne, musi być dobra konstrukcja żeby nie było ucisków itd. Nie dość że operacja, że droga proteza to jeszcze brak dobrej bielizny.
          Tak więc tematem petycji jest szeroka rozmiarówka i trochę lepsze wzornictwo, tym kobietom potrzebna jest ładna, seksowna i zdrowa bielizna :)
          • maith Re: Petycja do firm dla Amazonek - pomoc 22.11.11, 19:17
            brafit-terka napisała:
            > Jest droga, banalna i biedna w rozmiary.
            Fakt. Wybór od razu zamienia się w zestaw koszmarków.

> Amazonkami są kobiety tak samo różne jaki nieamazonki
            Dokładnie. Ten problem może trafić w każdą z nas i nagle okaże się, że większość z nas ma niewłaściwy rozmiar.
            W tej sytuacji ja się nie dziwię, że część kobiet z rozpaczy tnie sobie zdrową pierś, żeby ją przystosować do wyboru w sklepach. To jest... przerażające.

> Nie dość że operacja, że droga proteza to jeszcze brak dobrej
            > bielizny.

Dokładnie. Coś z tym trzeba zrobić.
    • maith Pytanie dodatkowe 22.11.11, 19:19
      Czy myślicie, żeby tylko zwrócić się do firm "amazonkowych" o poszerzenie rozmiarówki?
      Czy może również do firm nieamazonkowych o przystosowanie chociaż jednego fajnego modelu do wersji dla amazonek?
      • paskudek1 Re: Pytanie dodatkowe 22.11.11, 21:43
        to tez może być mysl, tylko ze te amazonkowe modele musza spełniac pewne wymagania. Tam nie może być żadnych gryzących koronek itp. Kurcze jak widze moja mamę i wiem, że ona ma w nosie kolory, wystarczy jej czarny, biały i beżowy, ale W DOBRYM rozmiarze. A ja nie jestem jej w stanie pomóc, mam wrażenie, że mnie się krępuje. Moze przy bcej pani, "fachowczyni" by się otworyzła. Ale sklepy z taką bielizną to najcześciej sklepy ze sptrzętemmedycznym w którym obsługa guzik wie o dobieraniu staników. Mama ostantio przyniosła jakieś "katalogi" z tymi stanikami i rozmiarówka fatalna, zero tabelki. W taki wypadku wzornictwo stoi na któryms kolejnym miejscu.
        • turzyca Re: Pytanie dodatkowe 23.11.11, 08:54
          A wyprobowalas Melisse? Maja wprawdzie tylko dwa modele i tylko w tych trzech kolorach, ale rozmiarowke oferuja jak w reszcie swoich stanikow czyli dociagnieta do J i od obwodu 60. I obiecuja mozliwosc dolozenia haftow wystepujacych w reszcie kolekcji.
          Aha, obydwa modele sa bezfiszbinowe, wiec nie wiem jak z podtrzymaniem.

A skokiem myslowym - Kasico, a moze by tak notka na Stanikomanii? Raport z rynku? Testowa?
          • paskudek1 Re: Pytanie dodatkowe 23.11.11, 09:44
            owszem, zamówiona była raz, ale nietrafiony rozmiar. A przymierzyć stacjonarnie się nie da. Jak juz pisałam ja nie umiem mamie pomóc a ona sama nie wie co jest nie tak. Wie, ze powinno być inaczej. Staniki takiej Afmy czy Amoeny sa dostępne stacjonarnie ale niestety tylko w tych medycznych sklepach.
            • ochanomizu Re: Pytanie dodatkowe 23.11.11, 09:51
              Na pewno Amoena jest w warszawskim Bra-Dreams www.bra-dreams.pl/pol_m_Amazonki-143.html, Royce dla amazonek jest w szczecińskin Ebras ebras.pl/2/1/66,po+mastektomii.html
              Może w innych stacjonarnych sklepach też coś jest, możesz posprawdzać.
              • brafit-terka Re: Pytanie dodatkowe 23.11.11, 15:24
                nie ma przesłanek aby amazonki nosiły staniki bezfiszbinowe, chodzi tylko o to żeby nie były zbyt obciskające, szczególnie jeśli usuwano również węzły. Dobrze dobrane rozmiary gwarantują, że takie uciski nie powstaną ani w obwodzie ani ze strony fiszbinów. Dla kobiet po rekonstrukcji lub z niewielkim ubytkiem często udaje się dopasować zwykły stanik albo taki który ma wyjmowane wkładki, byłoby to możliwe nawet w przypadku niektórych protez tylko pewnie tych drogich :(. zgadzam się, że pomysł o krojeniu zdrowej piersi aby "dorównać" tej operowanej pokazuje jak żałosne sa poczynania producentów, bielizny i protez dla amazonek. Skandal ! Co do wzornictwa, to oczywiście rozmiarówka jest priorytetem ale ładny stanik jest w tym wypadku o niebo wazniejszy niż "normalnie". Mamę trzeba zabrać do normalnego sklpeu brafitterskiego choćby po to żeby się przełamała. Z doświadczenia wiem, że wielu amazonkom wydaje się że to my boimy się je oglądać.....
              • kis-moho Re: Pytanie dodatkowe 23.11.11, 16:39
                > Na pewno Amoena jest w warszawskim Bra-Dreams

Może ta informacja się przyda:
                forum.gazeta.pl/forum/w,32203,112578197,116599994,Re_Bra_Dreams_Warszawa_Wola.html
    • kasica_k Firmy 23.11.11, 18:26
      Trochę o ofercie różnych firm dla Amazonek pisałam tu:
      stanikomania.blox.pl/2010/10/Rozowe-wstazki-i-biustonosze.html
      Marki: Amoena, Anita, Royce, Silima, polskie: Melissa, Afma
      • babus2 Re: wyobraziłam sobie 24.11.11, 16:34
        Witam
        maith napisała:

> Czy myślicie, żeby tylko zwrócić się do firm "amazonkowych" o poszerzenie rozmi
        > arówki?
        > Czy może również do firm nieamazonkowych o przystosowanie chociaż jednego fajne
        > go modelu do wersji dla amazonek?

Marzęsobie:
        Wchodzę do "mojego" sklepu, a tam na wieszakach bielizna dla Amazonek. Tak jak napisała maith, odpowiednio przystosowane najbardziej popularne modele. Czy opłacalne będzie blokowanie pieniędzy w pełnej rozmiarówce biustonoszy dla Amazonek? Myślę, że sklepom nie bardzo, łatwiej producentowi wyprodukować serię "testerów".
        Przychodzi klientka, mierzy, wybiera kolory z próbek i już ze sklepu wysyłane jest zamówienie
        do firmy X: proszę model Y, w rozmiarze Z, kolory ...
        Klientka po 3 tygodniach w sklepie odbiera piękny, kolorowy, a co najważniejsze prawidłowo dobrany stanik. Cena biustonosza jest taka sama jak seryjnego, przecież resztę dopłaci NFZ.
        Koniec marzeń

Pozdrawiam
        • paskudek1 Re: wyobraziłam sobie 20.12.11, 08:51
          wizja piękna z tym, że ostatni element nierealny. Za stanik nie płaci NFZ ani złotówki, do protezy dopłaca, ale to tez raz na iles lat. Za stanik musi kobieta zapłacic sama. I g..no kogo obchodzi GDZIE ona to kupi. Zazwyczaj niestety kupuje w sklepie z laskami, pieluchami i wózkami inwalidzkimi. Dobrze jak jest tam kawałek przymierzalni. Szlag mnie trafia.
    • biustanasze Re: Petycja do firm dla Amazonek - pomoc 13.05.13, 19:27
      Witam,
      Może trochę późno, ale podejmuję wyzwanie.
      Jesteśmy producentem bielizny - od niedawna zajmujemy się produkcją bielizny dla Amazonek. Widzę, że problem rozmiarówki bielizny dla Amazonek jest ogromny. Zaczynamy wobec tego prace nad nowymi modelami z małym obwodem i dużymi miseczkami. Jak tylko modele wprowadzimy do kolekcji, od razu Was o tym poinformuję :)
      • 100krotna Re: Petycja do firm dla Amazonek - pomoc 13.05.13, 23:01
        Zaczynamy wobec tego prace nad nowymi modelami z małym obwodem i dużymi miseczkami.

Nie dyskryminujcie jednak dużych obwodów. Zwłaszcza, ze względu na możliwy po operacji obrzęk limfatyczny klatki piersiowej. Myślę, że ważniejsza niż ciasny obwód będzie dobra, podtrzymująca konstrukcja (bez zbytniego ściskania, wręcz rozkładająca nacisk, zmniejszająca go) i pojemne miseczki, wykonane z przyjaznych, miękkich materiałów. Trzymam kciuki, bo wiem, że mnóstwo pracy, prób przed Państwem.
        • paskudek1 Re: Petycja do firm dla Amazonek - pomoc 14.05.13, 13:04
          też mi się wydaje że przy tego typu stanikach niekoniecznie brak mniejszych obwodów jest problemem, raczej właśnie brak większych miseczek. Co mi z tego że są obwody 85, tzn co z tego mojej mamie, skoro powinna mieć 85F-G...
          • melissadessous Re: Petycja do firm dla Amazonek - pomoc 15.05.13, 18:40
            Zapraszamy, www.melissa.com.pl Po dobraniu odpowiedniego rozmiaru na zamówienie wykonujemy biustonosze z haftów, koronek i kolorach ogólnie oferowanych na stronie sklepu.
    • magdalaena1977 Re: Petycja do firm dla Amazonek - pomoc 27.05.13, 21:10
      Wczoraj w Wola Parku była Pani reklamująca amazonkowe staniki Allesa. Zapraszała do sklepu Vena i dawała ulotkę z rabatem. Staniczki były dość ładne, na pewno 10 x fajniejsze od standardowych biustonoszy z kieszonką. Nie wiem, jak rozmiarówka.

Nie wiem, czy ktoś się skusił, bo mam wrażenie, że większość Amazonek starszego pokolenia traktuje zakup stanika bardziej jako zakup sprzętu rehabilitacyjnego. Więc może Alles powinien raczej promować się w Centrum Onkologii?
      • maith Re: Petycja do firm dla Amazonek - pomoc 28.05.13, 00:22
        Na pewno ciężko hostessie, chodzącej po centrum handlowym, dobrze wybrać target i właściwej osobie wręczyć ulotkę z rabatem. Dodatkowo akurat właściwe osoby mogą się zestresować, że coś po nich widać.
        Ale nie odrzucałabym pomysłu reklamowania amazonkowych staników na miejscu, tylko np. ulotką dwustronną, z informacją "a na staniki dla amazonek dajemy rabat x%".
        Bo z drugiej strony spychanie kobietom po mastektomii zakupów stanikowych na poziom sprzętu rehabilitacyjnego, dla niektórych może być dodatkową przykrością.
        Dlatego warto docierać i do tych i do tych.
        Oczywiście, że powinni dogadać się też z Centrum Onkologii i np. wywiesić tam plakat czy zostawić ulotki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka