Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53

• mama2x Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 10.01.16, 21:48
      Witam!
      Proszę o pomoc w doborze rozmiaru dla mnie i mojej 15-letniej córki.

Moje wymiary:
      Pod biustem ciasno - 90cm
      Pod biustem luźno - 93cm
      W biuście normalnie - 115cm
      W biuście w zwisie - 122cm

Obecnie noszę Nipplexy 80g - obwód ok, miseczka stanowczo za mała, wiecznie muszę poprawiać, żeby biust górą nie wyłaził i 85g - obwód dużo za luźny, miseczka raczej ok ale przy za dużym obwodzie ciężko ocenić. Z wymiarów pod biustem wychodzi 85 ale za kazdym razem, kiedy próbowałam okazywały się za luźne. Niestety w mojej okolicy nie ma profesjonalnych sklepów, więc zostają zakupy internetowe... Potrzebuję biustonosza dobrze zbierającego i unoszącego biust.

Wymiary córki:
      Pod biustem ciasno - 74cm
      Pod biustem luźno - 76cm
      W biuście normalnie - 90cm
      W biuście w zwisie - 90cm

Córka obecnie nosi 65f - obwód ok miska raczej mała.

Z góry dziękuję za pomoc ☺
      • kasica_k Re: mama2x 22.01.16, 15:19
        Hej, jeżeli 80tki nie są na Ciebie za ciasne (nie muszą, przy większych wymiarach człowiek jest bardziej "ściśliwy"), spróbuj 80H z marek brytyjskich (36H), albo nawet HH. Z wymiarów wychodzi, że stanowczo nie powinnaś się mieścić w to 80G Nipplexa :-) Z polskich marek trzeba doliczyć parę rozmiarów miski ze względu na różnicę w rozmiarówkach. Nie schodziłabym raczej poniżej 80I. Wyjątkiem jest Ewa Michalak - sprawdziłam Ci rozmiar w jej kalkulatorze i mniej więcej tak jak się spodziewałam wyszło 90FF :-) Ewa ma miseczki zbliżone do brytyjskich, za to zwykle ciaśniejsze obwody.

Twoja córka - jeśli na pewno nie jest jej za ciasno w tym 65, to 65F (30F) w rozmiarówce brytyjskiej jest OK, ale w polskich stanikach radziłabym o miseczkę więcej, czasem może nawet o dwie.
    • snowlove Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 14.01.16, 16:29
      Pod biustem 86
      Pod biustem ciasno 83
      Biust luźno 100
      Biust w zwisie 103

Nadwagą ok 10 kg. Co wydaje mi się istotne bo jak próbowałam dobrać stanik stacjonarne to wyglądała jak związana szynka.

Jakiś czas temu miałam dobrany stanik z Dali 75d potem z agio 70e. Niby ok były teraz napewno obwód byłby za ciasny. Wyglądały ok jeśli stałam prosto i wypychalam piers;) pi wybraniu ten 70E wydawał się nawet za mały i wzielam 70f mam dwa do tej pory w szafie.
      • kasica_k Re: snowlove 22.01.16, 15:26
        Witaj, radziłabym 75F (34F) z marek brytyjskich, a z polskich - większą miseczkę, zależnie od marki - 75G lub 75H. Przymierzając biustonosz ułóż piersi wygarniając je do miseczek, ruchem zgarniającym od boku, tak aby cała pierś znalazła się w miseczce. Jeśli pierś jest z przodu spłaszczona za małą miseczką, powoduje to również wybrzuszenia na plecach.
    • paulinah81 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 22.01.16, 21:28
      Poprosze o rozmiar dla siostry 73 pod biustem 99 w biuscie (mowi ze mierzyla wg instrukcji i tak wychodzi)
      • paulinah81 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 22.01.16, 21:30
        Acha pod biustem luzno 75 a w biuscie luzno 100
        • azymut17 paulinah81 07.02.16, 13:12
          Witaj :-)

Radzę spróbować z obwodem 70 (brytyjskie 32), mała różnica w wymiarach luźno-ciasno pod biustem sugeruje, by nie zaniżać. Miseczki 70H lub 70I lub brytyjskie 32FF. To oczywiście rozmiary, od których najlepiej zacząć mierzenie, potem dobrze spróbować miseczki więcej/mniej dla porównania.
    • straya Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 26.01.16, 11:53
      Czesc Dziewczyny czy moglybyscie pomoc mi dobrac stanik ???
      moje wymiary
      pod biustem ciasno - 102 cm
      pod biustem luźno - 106 cm
      w biuście normalnie - 123 cm
      w biuście w zwisie - 124 cm
      • azymut17 straya 07.02.16, 13:18
        Cześć :-)

A jakie rozmiary do tej pory nosiłaś? W tej części tabelki występują czasem przekłamania, bo ciało, które jest ściśliwe, może się różnie układać w staniku. I dwie osoby o tych samych wymiarach mogą potrzebować zupełnie różnych rozmiarów. "Na sucho" mogę doradzić zmierzenie rozmiarów:
        polskie 95H i I, 90J i K
        brytyjskie 42F i FF, 40G (może i GG być dobre).
    • albinkowa albinkowa 06.02.16, 14:34
      Witam, od zawsze noszę słynne 75B, gdzie obwód jest za duży i miseczka za mała. Kupując biustonosz ślubny pani poleciła mi 65E, kalkulatory internetowe pokazują 65DD, jak to właściwie jest? :) Interesuje mnie rozmiar brytyjski i polski.
      pod biustem ciasno - 65 cm
      pod biustem luźno - 69 cm
      w biuście normalnie - 80 cm
      w biuście w zwisie - 85 cm

Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam
      • azymut17 Re: albinkowa 07.02.16, 13:31
        Witaj :-)

Jak jest, pytasz... Otóż nie ma tak, że nosisz ten sam rozmiar. Nie jesteś rozmiarem, tylko żywym człowiekiem, dlatego staniki (a i ubrania również), szyte z rozciągliwych materiałów, potrzebne są raz z jedną metką, a raz z inną :-) Z innych firm możesz nawet potrzebować 70C lub D :-)
        Ze względu na dużą różnicę w pomiarach w biuście, wynoszącą dwa rozmiary, ciężko mi jest oszacować tylko na ich podstawie. Napisz proszę, jak leżało to ślubne 65E? Z tabelki wypadają mi okolice 65B, C, D, ale jak piszesz, że w 75B miseczka za mała, to wiadomo, że dwa pierwsze na pewno też będą za małe. Dlatego radzę spróbować 65D i E, z brytyjskich 30D i DD.
        • albinkowa Re: albinkowa 07.02.16, 20:26
          65E w obwodzie było super, miski w tym modelu ok (konrad carmelia), ale w innych były już za duże, dlatego pewnie wybiorę się gdzieś pomierzyć jednak 65D lub C.
          Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :)
        • albinkowa Re: albinkowa 10.02.16, 20:09
          Aktualizacja - ostatnim razem źle się zmierzyłam. W biuście normalnie 83cm, reszta tak jak pisałam.
    • anekra Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 11.02.16, 14:52
      Dzień dobry, pomóżcie... byłam nieźle ostanikowana przed ciążą, ale ciąża i dodatkowe kg zdobyte już po niej zmieniły wszystko.
      Obecnie mam:
      pod biustem 82,5 cm
      w biuście luźno 107 cm
      w zwisie ok. 112 cm...

W tej chwili chyba nie mam dobrego stanika, widzę, że obwód 75 (34) jest ok, ale z miską nie wiem, celować w GG czy na początek G? Help :)

• turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 18.02.16, 23:12
        A karmisz jeszcze czy dobierasz stanik na biust pokarmieniowy? Na pokarmieniowy raczej G, z nastawieniem ze w ciagu paru miesiecy miseczka zrobi sie za mala, bo stan biustu powinien sie poprawic, i trzeba bedzie dobierac rozmiar na nowo, na karmieniowy raczej GG, zeby nie uciskac kanalikow.
    • kamilaaaaaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 16.02.16, 15:58
      pod biustem ciasno - 94 cm
      pod biustem luźno -103 cm
      w biuście normalnie - 123 cm
      w biuście w zwisie - 125 cm

Ponieważ weszłam obecnie w dosyć aktywny tryb życia poszukuję dobrego stanika sportowego, który utrzyma mój biust w miejscu podczas fitnessu.
      Nie mam pojęcia jaki to może być rozmiar, no i z takich większych ciężko jest mi cokolwiek znaleźć.
      • turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 18.02.16, 23:09
        A jaki nosisz rozmiar normalnie? Bo wygodniej jest wyjsc od stanikow codziennych i na tej podstawie dobierac rozmiar stanika sportowego, minimalizuje sie ryzyko odchylen od tabelki. W Twoich okolicach rozmiarowych sa staniki firmy godess (na figleaves) i oczywiscie elomi - ten ma cztery rozne warianty kolorystyczne.
        • kamilaaaaaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 23.02.16, 13:35
          Na metce mam napisane 95/42. Ale właśnie dzisiaj pomierzyłam wszystkie moje biustonosze i okazuje się, że ze wszystkich wychodzą mi piersi górą. Także muszę kompletnie zmienić rozmiar, ale nie wiem kompletnie na jaki. Do tej pory myślałam, że mam miseczkę E, ale to chyba zdecydowanie za mało
          • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 24.05.16, 01:40
            "Z centymetrów" tabela podaje Ci brytyjskie 40G, co przekłada się mniej więcej na 90H w polskiej bieliźnie (z miseczkami nie ma reguły - potrafią się różnić w różnych firmach). Natomiast wcale nie jest powiedziane, że to G/H nie będzie na Ciebie za duże. U osób bardziej plus size rozmiar tabelkowy miseczek często rozjeżdża się z rzeczywistością ze względu na to, że większy procent obwodu w biuście przypada u nich na plecy, niż u osób bardziej "kościstych" :-) Decydują więc przymiarki. Nie radziłabym jednak nic ponad 90/40 pod biustem, a przymierzanie zacząć od 90F.
    • insoli Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 23.02.16, 21:10
      Wątek 52 zamk. przepraszam, tam dodałam zapytanie
      Zostałam odesłana tutaj, do 53

pod biustem ciasno - 72,5 cm
      pod biustem luźno - 75,5 cm
      w biuście normalnie - 92 cm
      w biuście w zwisie - 93 cm

Noszę usztywniany z Esotiq 65F, w obwodzie OK, jednak piersi nie wypełniają całych misek, ale zaś przy mniejszych miskach (były za małe) fiszbiny nie celowały w pachę. Niemniej jednak jest najwygodniejszy z moich staników.

Ogólnie piersi mam rozjechane na plecy i pod pachami.

Proszę polećcie mi jakis konkretny godny uwagi biustonosz jaki bym mogła zamówić. Słyszałam np. o Panache Fantasie albo Envy, ale czy dla mnie ok? Co polecacie z takich porządnych cudenek?

Na początek lepszy stanik miękki? Mnie się marzy lekko usztywniany, przynajmniej dól góra miseczki może być miękka, bo pod obcisłą bluzkę nie chcę, aby odznaczały się sutki.
      • insoli Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 08.03.16, 00:10
        No juz nieaktualne wymiary, widocznie źle się zmierzylam, bo 65 wyszło mi pod biustem (jako rozmiar), a DD w Cleo Panache Navy. Byłam w stacjonarnym sklepie. A czy coś z modeli balkonetek może na mnie ładnie leżeć? Dużo pod pachami się zbiera... potrzebuje jakiś konkretny inny dobry model na maly biust, pomóżcie
        • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 24.05.16, 01:47
          To znaczy, pasuje Ci teraz rozmiar 65DD? Z wymiarów (zaniżając podbiust) wyszłoby raczej 65E, ale oczywiście mogą być odchylenia. Jeśli myślisz o czymś mocno zbierającym, to może jakaś usztywniana Ewa Michalak? W zbieraniu i wypychaniu nie ma sobie równych ;-) U Ewy lepiej sprawdź rozmiar w jej kalkulatorze na stronie.
    • nennee Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 28.02.16, 16:56
      czesc dziewczyny!
      poszukuję pomocy w doborze odpowiedniego rozmiaru stanika. Jestem mamą karmiącą (miesięczny bobas) posiadającą piersi z silną asymetrią (około dwóch rozmiarów pomiedzy piersiami).
      przed porodem miałam rozmiar 65G.

moje wymiary:
      66cm - ciasno pod biustem
      70cm - luźno pod biustem
      96 cm - w biuscie normalnie
      101cm - w biuście w zwisie

Zakupiłam online stanik polskiej marki GAIA w rozmiarze 70I - obwód jest idealny, jednak miseczka jest zdecydowanie za mała.
      dziękuję serdecznie,
      pozdrawiam,
      Aneta
      • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 24.05.16, 01:54
        Na podstawie samych wymiarów ja raczej poleciłabym Ci 65GG (30GG) w brytyjskich markach, w naszych wypadłoby mniej więcej 65I-65J. Gaie są w moim odczuciu nieco małomiskowe. Ty masz jednak sporą asymetrię, zatem z samych obwodów trudno wyliczyć prawidłowy rozmiar, wręcz nie da się tego zrobić, bez prób i błędów. Stanik trzeba dopasować tak, by na większą pierś nie był za mały - może być "na styk" czy "przymaławy", ale bez przesady. Zacznij zatem od przymierzania coraz to większych rozmiarów miski, aż będziesz usatysfakcjonowana. Pomagają modele z elastyczną koronką u góry, bo lepiej dopasowują się do różnych wielkości (np. Andorra czy Envy z Panache).
    • aronkowa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 20.03.16, 20:51
      pod biustem ciasno - 69 cm (mocno ściskając metr)
      pod biustem luźno - 72 cm
      w biuście normalnie - 84 cm
      w biuście w zwisie - 86 cm

Noszę usztywniane biustonosze z lekkim push-up'em - nie typowe gąbki. Rozmiar przeróżny - 70B, 75B, czasem 70C. Obwód 75 zdecydowanie nie jest dla mnie, jest po prosto dużo luzu - no ale czego się spodziewać, skoro kupuję na bazarkach i w supermarketach, a tak najmniejsze rozmiarówki (w obwodzie) szybko znikają z półek... Dodam, że nie mam dużo tłuszczu pod biustem - raczej mocno wyczuwalne żebra, więc myślę, że w takie 60 to bym się nie zmieściła..
      a każdym razem po zdjęciu stanika mam poodbijane ramiączka i "cały" biustonosz! Niby luźny, a jednak odbija mi się na ciele..Przy chodzeniu podjeźdża mi do góry i muszę go obciągać w dół.
      Jako, że piersi mam puste (aktualnie kończę karmienie piersią, urodziłam 7 miesięcy temu)często biustonosz sprawia wrażenie pustego. Po założeniu wydaje się w porządku, ale w trakcie "użytkowania" gdy się przemieszcza - finalnie wygląda jakbym założyła 5 rozmiarów za duży biustonosz.

Po zagłębieniu się w temat myślę, że powinnam rozejrzeć się za biustonoszami w rozmiarach 65D, 70C? Sama nie wiem - ale marzy mi się "nieodstająca miseczka" i niespłaszczony od boku biust.

Dodam, ze moje piersi sa szeroko rozstawione i po karmieniu puste i miękkie.

Poszukuję staniki na aukcjach internetowych - bardzo proszę o poradę! Gdzie kupić, jaki fason najlepiej!I błagam - byłoby super, gdyby cena nie przekraczała 60 zł :) jak wymierzę i przekonam się sama - zainwestuję w droższy, teraz mnie nie stać :)
    • aronkowa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 20.03.16, 20:55
      witam

pod biustem ciasno - 69 cm (mocno ściskając metr)
      w biuście w zwisie - 86 cm

Noszę usztywniane biustonosze z lekkim push-up'em - nie typowe gąbki. Rozmiar przeróżny - 70B, 75B, czasem 70C. Obwód 75 zdecydowanie nie jest dla mnie, jest po prosto dużo luzu - no ale czego się spodziewać, skoro kupuję na bazarkach i w supermarketach, a tak najmniejsze rozmiarówki (w obwodzie) szybko znikają z półek... Dodam, że nie mam dużo tłuszczu pod biustem - raczej mocno wyczuwalne żebra, więc myślę, że w takie 60 to bym się nie zmieściła..
      a każdym razem po zdjęciu stanika mam poodbijane ramiączka i "cały" biustonosz! Niby luźny, a jednak odbija mi się na ciele..Przy chodzeniu podjeźdża mi do góry i muszę go obciągać w dół.
      Jako, że piersi mam puste (aktualnie kończę karmienie piersią, urodziłam 7 miesięcy temu)często biustonosz sprawia wrażenie pustego. Po założeniu wydaje się w porządku, ale w trakcie "użytkowania" gdy się przemieszcza - finalnie wygląda jakbym założyła 5 rozmiarów za duży biustonosz.

Po zagłębieniu się w temat myślę, że powinnam rozejrzeć się za biustonoszami w rozmiarach 65D, 70C? Sama nie wiem - ale marzy mi się "nieodstająca miseczka" i niespłaszczony od boku biust.

Dodam, ze moje piersi sa szeroko rozstawione i po karmieniu puste i miękkie.

Poszukuję staniki na aukcjach internetowych - bardzo proszę o poradę! Gdzie kupić, jaki fason najlepiej!I błagam - byłoby super, gdyby cena nie przekraczała 60 zł :) jak wymierzę i przekonam się sama - zainwestuję w droższy, teraz mnie nie stać :)
      • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 24.05.16, 01:59
        Niestety nie umiem pomóc z aukcjami i fasonami, ale co do rozmiaru masz rację, próbuj 65D i 70C. Co do śladów na ciele - jeśli nie jest ci niewygodnie ani te ślady nie są trwałe (znikają po kilkunastu-kilkudziesięciu minutach), nie masz się czym przejmować - odciskać potrafi się nawet ściągacz od skarpetek, albo majtki, czy dżinsy. Stanik właściwie nie ma opcji, żeby nie zostawił absolutnie żadnego śladu, chyba że dosłownie na nas wisi :-)
    • pociong0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 07.04.16, 23:19
      Witam,
      Wczoraj dobrano mi stanik w change 65D, jednak troszke wyplywaly w nim piersi, poniewaz aktualnie mam miesiaczke i moje piersi sa duzo pelniejsze niz zwykle. Jednakze, chcialabym sie poradzic, jaki rozmiar zaproponowalyby mi forumowiczki w obecnym stanie mojego biustu. Mam zamiar zamowic stanik online i waham sie. W rozmiarze 65 zapne sie nawet i na najciasniejsza haftke i nie czuje zbytniego dyskomfortu.. nie wiem czy zamowic rozmiar 60? Tylko jaka miseczka? Prosze o pomoc :)
      pod biustem ciasno - 69 cm
      w biuście normalnie - 86 cm (bez stanika)
      w biuście w zwisie - 88 cm (bez stanika)
      Pozdrawiam, Malinka
      • pociong0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 08.04.16, 12:48
        Dodam, że jestem dość szczupła a piersi mam jędrne i krągłe, w czasie okresu są wręcz idealne, bo bardzo pełne, po okresie maleją i są już bardziej puste. Pani w Change radziła mi spróbować nawet 60E lub 60F, ale nie miała żadnego na sklepie. Ze staników "chińskich" nosiłam 70B a ostatnio 70C. Czy w takim wypadku powinnam mieć dwa rozmiary staników? Mam dylemat czy kupować na czas "miesiączkowy" jeden rozmiar a na czas "normalny" drugi.. po okresie biust maleje mi w obwodzie o ok 2-3cm (z tego co pamiętam).
        • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 24.05.16, 02:06
          Nie widzę konieczności zaniżania rozmiaru do 60 w twoim przypadku, chyba że czujesz, że w 65 biust nie jest dobrze podtrzymany. Jeśli chodzi o różnice w zależności od dnia cyklu - tak, niektóre z nas mają różne rozmiary na różne fazy i jest to jak najbardziej sensowne rozwiązanie, zwłaszcza jeśli wahania są spore. Jeśli w jednym biustonoszu jest ci pod koniec cyklu za ciasno, to spraw sobie drugi (a najlepiej dużo więcej ;-) ). Z wymiarów, które podajesz, wychodzi Ci 65E, w polskich czy niemieckich firmach nawet 65F.
    • joasiaaa88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 08.04.16, 16:43
      Witam.
      Pomożecie?
      pod biustem ciasno - 89 cm
      pod biustem luźno - 91 cm
      w biuście normalnie - 100cm
      w biuście w zwisie - 103 cm
      Jestem w 34 tygodniu ciąży (8 miesiąc)
      Przed ciążą i jeszcze teraz poruszam się w usztywnionym 80B, aczkolwiek jak mogę to nie noszę wcale, bo mnie już wszystko uwiera. Chciałabym zakupić sobie chociaż jeden ładny, usztywniany stanik do karmienia, na chwile wyjścia z domu, co by wiecznie w tych miękkich się nie poruszać, po za tym wstydzę się swojego małego biustu, a w usztywnionym zawsze optycznie lepiej wygląda.
      Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
      Joasia
      • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 24.05.16, 02:11
        Z twoich wymiarów wypada 85C :-) Spokojnie dostaniesz coś usztywnianego do karmienia w tym rozmiarze, np. Gaia ma takie modele z tego co pamietam.
        • turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 25.05.16, 00:01
          Kasico, pamietaj, ze po ciazy zebra sie schodza, lepiej kupic stanik z obwodem przedciazowym i tuz po porodzie wspomoc sie przedluzka. No chyba ze ktos lubi kupowac staniki tylko na chwile. Ale jesli nie, to wtedy celowalabym w 80DD, 80E. Lupoline chyba tez ma te rozmiary w ofercie? I Ava? I Kinga?
    • sesolello Pomocy- stanik w ciąży 17.04.16, 20:26
      Dziewczyny pomocy- od niemalże początku ciąży nie byłam w stanie nosić staników z fiszbinami, ze starych wyrosłam błyskawicznie, kupiłam byle co sportowe. Przed ciążą rozmiar 65e, obecnie (!) pod biustem na luzie: 85cm, na ścisk 82 (naprawdę nie jestem w stanie ścisnąć się fiszbiną bardziej), w biuście 101 cm. Do porodu zostało 2 miesiące, więc szukam już czegoś raczej do karmienia (jak nie po porodzie, to po jakimś czasie się przyda). JAKI rozmiar i JAKIE marki? Alles podobno beznadziejny, Hot Milki i Cake ciężko dopaść i zmierzyć stacjonarnie (Kraków). Wcześniej biust kompatybilny bardziej z Panache niż Freyami.
      • turzyca Re: Pomocy- stanik w ciąży 24.05.16, 23:41
        O, kurcze, o kurcze, o kurcze, jak my sie zapoznilysmy z odpowiedziami. Nie urodzilas mam nadzieje, jeszcze? Czy Ty w ciazy utylas wiecej niz norma przewiduje? To wazne, bo jesli nie utylas, to glownie Ci sie zebra rozeszly, zejda sie krotko po porodzie. Jesli wiec nie utylas, to licz obwod sprzed ciazy, moze troszeczke luzniejszy niz ciasniejszy i miseczke obecna (z koncowki ciazy) lub wieksza. Jesli chodzi o marki, to teraz w ogole jest fajnie, Krisline np. produkuje karmniki. Na fiszbinach i w ogole.
        Jesli utylas wiecej niz norma lekarska przewiduje, to trzeba bedzie wrozyc z fusow. Ale powiedzmy szczerze, i tak kupowanie karmnikow przed porodem to wrozenie z fusow. Kup sobie cos miekkiego i milusiego na pierwsze dwa, trzy tygodnie, a w czwartym tygodniu z przyjemnoscia wyrwiesz sie na szoping. Albo zrobisz zamowienie.

I nie sciskaj sie prosze wiecej fiszbina. :)

PS Lepsze sa staniki z paskiem bocznym niz z okienkiem. Mniejsze ryzyko zastojow, pasek okienka moze sie wrzynac.
        • sesolello Re: Pomocy- stanik w ciąży 27.05.16, 15:12
          Cześć :) wielkie dzięki, nie, nadal trwam w pakiecie 2w1 ale niestety z rozstępami na piersi, które nadal rosną :D Kupiłam sobie karmnik Ewy Michalak 75F i noszę z przedłużka, ale mam wrażenie, że miska za mała ( rozmiar większy była za duża ale to miesiąc temu) bo jedną pierś uciska albo też wrzyna mi się ten boczny pasek. Potrzebuję chociaż jeden stanik do szpitala. Utyłam ponad normę :/ chociaż mam wrażenie że głównie w brzuchu, bo jest olbrzymi, a początkowo miałam niedowagę lekką. Z wszelkich kalkulatorów mi wychodzi obecnie 75ff/70g (zaniżając nieco obwód pod biustem)- czy dobrze liczę? Czy raczej miskę więcej?
    • cass.cass Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 03.05.16, 21:25
      Dzień dobry :)
      Szukam u Was pomocy, bo rozpoczęłam poszukiwania stanika do karmienia. W czasie ciąży nosiłam stanik sportowy, do spania bawełniany i już widzę, co zrobił z moimi piersiami. Niestety, mądry polak po szkodzie...
      W każdym razie mam nadzieję, że tym razem uda mi się dobrać odpowiedni rozmiar. Pomiary:

pod biustem ciasno - 84 cm
      pod biustem luźno - 89 cm
      w biuście normalnie -106 cm
      w biuście w zwisie - 107 cm

Jestem w 36 tygodniu ciąży. To, co zdążyłam wyczytać, to to, że na czas karmienia powinnam zaopatrzyć się w dwa staniki o różnym rozmiarze miseczek. Poza tym mam kompletny mętlik w głowie. Wg kalkulatora E.Michalak wychodzi mi rozmiar 85D. Mam teraz sportowy stanik (taki: www.decathlon.pl/biustonosz-sportance-first-id_8341809.html) rozm. 80D, miseczka ładnie opiewa całą pierś, nic nie wychodzi, obwód mam wrażenie, że za mały, bo odciska się na ciele po ściągnięciu i w ogóle ciśnie.
      • turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 24.05.16, 23:46
        Ja sie zastanawiam, jaka Ty mialas forme piersi przed ciaza, skoro teraz roznica jest zaledwie 1 cm miedzy zwisem a norma.
        Staniki Ewy maja inna konstrukcje niz wszystkie inne, wiec jej kalkulator nie nadaje sie do ustalania rozmiaru ogolnego.
        Karmnik dobiera sie do obwodu sprzed ciazy, bo zebra sie zejda krotko po porodzie, na tych pare dni warto kupic przedluzke na wszelki wypadek. Chyba ze przybor wagi byl znacznie wyzszy niz normy lekarskie przewiduja, wtedy obwod sprzed ciazy jest nieaktualny. Podaj wiec prosze obwod sprzed ciazy.
        A przedluzke mozesz kupic juz teraz i zobaczyc, jak sie czujesz. Odciskanie nie jest sygnalem, szczegolnie ze w ciazy skora jest wrazliwa, brak wygody juz predzej, ale odczucie ciasnoty moze sie brac ze zbyt malych miseczek. Zawsze warto sprawdzic, jak pracuje sam obwod (miseczki na plecach) lub wyprobowac po prostu ten sam stanik z wieksza miseczka.
    • milltonia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 04.05.16, 21:45
      Proszę o pomoc potrzebuje nowego rozmiaru, chcę kupić stanik do ślubu. Nosiłam od zawsze 75G, potem był mi za luźny w obwodzie, więc przeszlam na 70h, 70hh. Teraz 70h i 70hh bułkują bardzo. Mam dość obwisły i ciężki biust, kupuję tylko bravissimo, freyę, cleo, curvy kate (wybrane modele)
      od biustem ciasno - 80 cm
      pod biustem luźno - 84 cm
      w biuście normalnie - 109 cm
      w biuście w zwisie - 113 cm
      • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 24.05.16, 02:18
        Na podstawie twoich wymiarów - nie radziłabym 70tek, lecz 75tki, zaczęłabym od 75GG. Nie warto zaniżać za bardzo obwodu, bo wtedy "owijasz" się miseczkami i naciągnięte wszerz miseczki mogą z przodu bułkować, mimo że wcale nie są za małe.
        • milltonia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 07.06.16, 18:22
          75GG - za małe i bułkuje. Kupiłam 75H - zobaczę, co dalej...
    • annamaria-dm Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 09.05.16, 13:52
      Witajcie ,prosze o porade albo tez doradzenie gdzie kupic w sieci stanik dla mnie ( kobieta kolo 40 , na biust po dwoch porodach dział grawitacja) prosze o sprawdzone sklepy, do tej pory mój faworyt to bonprix ale oni nie maja nic usztywnianego tylko miekkie u nich noszę 95 C
      pod biustem ciasno - 98
      pod biustem luźno - 100
      w biuście normalnie - 120
      w biuście w zwisie-124
      • kasica_k Re: annamaria-dm 24.05.16, 02:29
        W jakim mieście mieszkasz? Bo może wcale nie musi być net - stacjonarnie masz większą szansę trafić dobry stanik za pierwszym razem, oczywiście o ile będzie to dobry sklep. Z wymiarów wychodzi Ci raczej 42F w brytyjskiej rozmiarówce, a w polskiej coś w okolicy 95G ;-) Dlatego sądzę, że przydałby Ci się porządny sklep z brafittingiem, gdzie nie tylko dobranoby Ci właściwy rozmiar, ale także pokazano, jak powinien leżeć prawidłowo dobrany stanik, jak go zakładać i tak dalej.
        • turzyca Re: annamaria-dm 24.05.16, 23:56
          Zgadzam sie z Kasica. W miedzyczasie pojawila sie szeroka oferta polskich marek, ktore sa do kupienia w wielu miejscach. Pare postow wyzej pisalam o polskiej firmie Krisline, ktora ma w ofercie staniki do karmienia, z 95 dochodza do H, z 100 do GG, wiec jest pole manewru, a staniki - choc nudne, bo tylko kolory bazowe - sa dobrze odszyte. A Krisline jest dostepne w naprawde malych miejscowosciach.
    • eblin Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 25.05.16, 19:30
      Witam!

Wymiary:
      pod biustem ciasno - 108 cm
      pod biustem luźno - 110 cm
      w biuście normalnie - 140 cm (w staniku) / 142 cm (bez stanika)
      w biuście w zwisie - 150 cm

Opis w staniku EUR 95 H, UK/US 42 H (marka Dalia)
      Stanik w obwodzie prawie dobry, może trochę luźny, ponieważ wybierając przy zapięciach opcję najciaśniejszą, nadal mam swobodę. Miseczka za mała, w górnej części piersi lekko wypychają się poza stanik. Prawdopodobnie miseczka o jeden rozmiar za mała, ale nie jestem pewna.
      Bardzo proszę o rozmiar brytyjski oraz europejski, jeśli to możliwe.

Dziękuję i pozdrawiam
      Kasia
      • kasia22511 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 03.06.16, 19:09
        help :-) ja również potrzebuje Pomocy :-(
        Cześć
        podaję swoje wymiary:
        pod biustem ciasno - 82
        pod biustem luźno - 85
        w biuście - 102
        w zwisie -104

jaki rozmiar kupić? nosiłam ostatnio 75 E p-kupiłam sobie 80 g ale zawielkie dla mnie :-( pomocy dziękuję
        • kasia22511 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 10.06.16, 22:57
          kasia22511 napisał(a):

> help :-) ja również potrzebuje Pomocy :-(
          > Cześć
          > podaję swoje wymiary:
          > pod biustem ciasno - 82
          > pod biustem luźno - 85
          > w biuście - 102
          > w zwisie -104
          >
          > jaki rozmiar kupić? nosiłam ostatnio 75 E p-kupiłam sobie 80 g ale zawielkie dl
          > a mnie :-( pomocy dziękuję
    • ataeb.p50 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 03.06.16, 19:08
      ataeb.50p
      Dzień dobry, zwracam się z ogromną prośbą o pomoc w doborze odpowiedniego biustonosza. Wiecznie noszę nieodpowiednie rozmiary i modele. Nie lubię fiszbin. W sklepach ekspedientki często nie znają się na rzeczy albo doradzają byle sprzedać . Mam dużą niewydolność oddechową i w źle dobranym staniku ciężko mi oddychać i dźwigać ciężar piersi. Zmierzyłam się według powyższego wzoru:
      pod biustem ciasno - 90 cm
      pod biustem luźno - 95 cm
      w biuście normalnie - 110 cm
      w biuście w zwisie - 115 cm
      Będę ogromnie wdzięczna za pomoc i ewentualne sugestie.
      Pozdrawiam serdecznie.
    • aguska1212 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 09.06.16, 16:42
      Witam..
      Ja już nie wiem jaki powinna nosić rozmiar..

pod biustem ciasno - 71 cm
      pod biustem luźno - 74 cm
      w biuście w zwisie - 87 cm

aktualnie noszę 70D z firmy MAT, ale że ten stanik jest mocno ycięty to i piersi mi wypadają przy pochyleniu.. i ostatnio kupiłam 70E.. choć prawdopodobnie to powinno być 65 .. ale chyba to by było strasznie ciasne..

z góry dziękuję za sugestię...
    • kbtm74 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 29.06.16, 12:09
      Witam,

pod biustem ciasno - 70,5 cm
      pod biustem luźno - 74 cm
      w biuście normalnie - 90 cm
      w biuście w zwisie - 95 cm
      wszystkie pomiary wykonałam bez stanika (ponieważ nie posiadam miękkiego)
      Noszę staniki w rozmiarze 70C( przy którym zapięcie unosi się troszeczkę do góry, koniec fiszbiny nie celuje w środek pachy, koniec fiszbiny między piersiami nie dotyka ciała, mam widoczny tłuszczyk w okolicy pachy) oraz 75E (dobrany w sklepie z pomocą brafitterki, którego obwód jest za luźny, mimo iż noszę już zapięty na ostatnią haftkę, ale za to miseczka wydaje się lepsza, bo koniec fiszbiny celuje w środek pachy, ale tak samo drugi koniec między biustem nie przylega do ciała). Wydaje mi się, że oba staniki nie podtrzymują dobrze biustu, szczególnie kiedy ramiączka nie są bardzo skrócone.
      Dodam jeszcze, że przymierzałam staniki 70E ale też nie leżały dobrze.

Czy mogę prosić o poradę, jaki powinnam mniej więcej nosić rozmiar?
    • karolinanov Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 30.06.16, 07:23
      Witam, moje wymiary to:
      - 75
      - 80
      - 95
      - 100
      jestem w 4 miesiącu drugiej ciąży. Piersi są raczej flaczkami nie takimi aż bardzo cienkimi i długimi, ale są flaczkami.
      Zawsze nosiłam 75b był tylko problem bo piersi albo wystają pod pachami albo miseczki są za duże w pośrodku tak jakby piersi było więcej w okolicach pach a pośrodku klatki piersiowej były mniejsze albo było ich mniej.. nie wiem jak to wytłumaczyć.
      Proszę o poradę jaki rozmiar stanika powinnam nosić.
      • turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 17.08.16, 10:00
        Wiem, o co Ci chodzi, kiepskie 75B czesto daje taki efekt. Sprobuj po prostu wiekszej miski, np. 75DD lub 75E, rozejrzyj sie za polskimi markami, prawdopodobnie polusztywniane Ci podpasuja. Przy okazji zakupow od razu dokup przedluzki, ale nastaw sie, ze w ciazy biust moze Ci sie zmienic dowolnie.
    • great.growling.gryzak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 29.07.16, 23:26
      Hej!

Będę wdzięczna za pomoc.
      Moje wymiary:
      1. pod biustem sciśle: 77cm
      2.Pod biustem luźno: 80cm
      3. w biuscie normalnie 92,5cm, w miękkim staniku: 87cm
      4. w zwisie w staniku: 91cm

Problem mój polega na tym, ze karmię piersią. Karmimy się już mało, biust jest więc po przejściach (stąd duża rozbieżność w pomiarach w biuscie), ciągnie bardzo w dół. Potrzebuję nowego stanika, zależy mi na czymś "na teraz", bo w coś super hiper będę inwestować za jakieś pół roku, jak uda nam się odstawić karmienie. Nie wiem, czy jest sens kupowac effuniaka na pół roku?
      Ostanio noszę rozmiar 70d, wydaje mi się ok, ale idealnie nie jest (w zależności od modelu albo w plunge mi się wylewa do środka, albo jedna pierś lekko bułkuję - pod wpływem karmienia mam niedużą dysproporcję w wielkosci ). Jakich modeli mam szukać i za jakim rozmiarem się rozglądać? Problemem jest dla mnie to, ze z dwójką dzieci nie mam możliwości udac się do sklepu na brafitting, muszę zamawiać wszystko przez internet.
      • great.growling.gryzak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 31.07.16, 22:06
        dodam jeszcze, że w obwodzie 75 jest mi zdecydowanie za luźno, 70 mnie nie uciskają i pod względem obwodu jest m iw nich dużo lepiej.
      • turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 17.08.16, 10:16
        Wiesz, moze zadzwon do wybranego salonu i spytaj sie, czy mozesz przyjsc na brafitting z dwojka dzieci. Czesc salonow ma kacik dzieciecy (np. Dopasowana o ile dobrze pamietam), wiec moze uda sie to zorganizowac. A lepiej spotkac sie trzy razy na krotko, ale na zywo, niz zgadywac przez internet.
        Bo faktycznie rozmiar wybralas pewnie dobry, opisy problemow przy asymetrii sa typowe, ale dobranie kroju to niezle wyzwanie, przydalyby sie chocby zdjecia (np. w zamknietej dla publicznosci galerii stanikow).
    • staniczek70g Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 10.08.16, 17:17
      Witam
      pod biustem ciasno - 75 cm
      pod biustem luźno - 77 cm
      w biuście normalnie - 100 cm
      w biuście w zwisie - 105 cm

Jestem w dziewiątym miesiącu ciąży i szukam modelu do karmienia. Aktualnie nosze 70G ale karmik chyba powinien mieć miskę większą.
      • turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 17.08.16, 10:16
        A jaki mialas obwod przed ciaza?
        • staniczek70g Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 17.08.16, 10:18
          70 cm
          • staniczek70g Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 17.08.16, 17:07
            oczywiście jesli chodzi o obwód pod biustem a miseczki nosiłam różne w zależności od firmy od F do H
            • turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 21.08.16, 20:44
              Ok, pytam o rozmiar pod biustem, bo zebra po ciazy sie dosc szybko schodza. Oczywiscie nie w pierwszych dniach, na ten okres potrzebujesz przejsciowki. Celuj wiec w brytyjskie 70GG i polskie 70J ew. K.
              W sumie teraz - w 9 miesiacu - to juz mozesz pojsc mierzyc do sklepu, uzbroj sie w przedluzke i poprzymierzaj na zywo. Nie bierz stanika wiekszego o cala miseczke, bo niepodtrzymany biust moze miec zagiete kanaliki mleczne, co konczy sie zastojem, ale troche luzu sie przyda, takie solidne pol miseczki.
    • agamieszka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 14.08.16, 23:25
      Hej:) Potrzebuję porady w kwestii rozmiaru oraz kroju biustonosza, który wreszcie ogarnie mój biust. Jestem małobiuściasta, ale na siostrzanym forum coś cicho a zależy mi na odpowiedzi, wybaczcie :)

w biuście normalnie - 87
      w biuście w zwisie - 90
      pod biustem luźno - 71/72
      pod biustem ścisło (bardzo) - 69/70

Problem z moim biustem jest taki, że jest on jakby szeroko rozstawiony, niezbyt pełny w jego górnej części (kropla?). Nie jest też jakoś bardzo twardy, sprężysty, dodatkowo moją zmorą jest niewielka, jednak zauważalna asymetria. Przy doborze kroju zależałoby i na zebraniu biustu do środka i uformowaniu bardziej pełnego kształtu. Moje obecne staniki to przeważnie 75C, miska na jednej piersi jest ciut duża w górnej części-odrobinę odstaje, ale lepsze to niż odcinanie na większej piersi. Jeśli chodzi o obwód to wiem, że jest on za duży, ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że muszę się "ścisnąć" bardziej :) Rozlewający się biust to mój kompleks, bardzo podobają mi się staniki soft, jednak mam sporo obaw czy one poradzą sobie z uciekającym i takim niepełnym biustem ...

Serdecznie proszę o jakieś sugestie czego szukać w sklepowych zakamarkach.
      • zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 53 21.08.16, 22:33
        Mam mniej wiecej podobny rozmiar i ksztalt biustu, nosze 70D albo 65DD. W zasadzie nosze tylko Effuniaki, kroje dla malych biustow (3D, 3DM i M). Balkonetki nie leza, zwykle plunge sa zbyt zabudowane. Generalnie, kroje dla wiekszych biustow u mnie sie nie sprawdzaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka