Dodaj do ulubionych

Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę

04.12.06, 20:42
Potraktowali połówki jako całe rozmiary i wcisnęli na siłę dodatkowe centymetry.
Zerknijcie:
www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
Wystarczy porównać z czymkolwiek:
e-lingerie.strefa.pl/tabela.php
www.nastazja.pl/go/_size/index.php
www.biust.pl/pasaz/tabele_rozmiarow_dla_pan.htm
seksownabielizna.pl/tabela-rozmiarow.html
Najlepiej na konkretnym przykładzie 80F i 80G
80F - normalnie wymaga 103-104 cm, wg Bellissimy 106,5 (błąd o 2,5 cm, bo
wcisnęli dodatkowo, jako OSOBNY PEłNY ROZMIAR na razie tylko DD)
W 80G jest jeszcze zabawniej (bo przecież jeszcze w FF musieli dodać następne
centymetry;-)
Zamiast normalnego 104-106, wg Bellissimy trzeba mieć 111,5 cm.
Czyli pomyłka o ile? 5,5 cm ;-) W najlepszym razie.

Swoją drogą to wstyd, żeby taki szanowany sklep z bielizną nie potrafił sobie
nawet bez szkód dla wyniku dopisać połówek :-((
Obserwuj wątek
    • limonka_01 Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 04.12.06, 21:04
      Tylko, że wg tej "błędnej" rozmiarówki mam najlepiej dopasowane staniki.
      A wg pozostałych powinnam sobie kupić 80B lub 75C i nie narzekać.
      • anotherwoman Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 04.12.06, 21:11
        Mnie też pasuje. Noszę albo 70F albo 75DD. W szufladzie leżą nawet 2 biustonosze
        75E i czekają na odpowiedni moment ;)
      • maith Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 04.12.06, 21:13
        Limonko, przecież to ta rozmiarówka sugeruje wciskanie się w mniejsze miseczki.
        Tylko że w mniejszych rozmiarach szkód nie czyni. Problemy zaczynają się powyżej
        D. Potem im dalej, tym więcej błędów, bo gdzieś trzeba dopisać DD, FF, HH.

Czy jesteś pewna, że wg podanych przeze mnie innych rozmiarówek wychodzi Ci
        mniejsza miseczka?
        Bo problemem z Bellissimą jest właśnie wyliczanie za małych miseczek w wyższych
        rozmiarach.
        • anotherwoman Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 04.12.06, 21:20
          Całkiem już się pogubiłam :(
        • limonka_01 Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 04.12.06, 21:23
          Są dwa rodzaje rozmiarówki - brytyjska i europejska.
          Ta brytyjska ma FF, GG, HH. I np. 70FF rozmiarówki brytyjskiej odpowiada 70G europejskiej. Bellissima sprzedaje biustonosze probukcji brytyjskiej i dlatego podają tabelkę z rozmiarówką brytyjską.
          Trzeba na to uważać, ponieważ onegdaj mając dobrze dobrany biustonosz Feliny wg rozmiarówki europejskiej miseczka G, zamówiłam sobie Panache z miseczą rónież G i było duuużo za duże.
          Gdzieś w sieci widziałam kalkulatory przeliczające te rozmiarówki.
          Czyli kupując danego producenta trzeba sprawdzać jaką stosuje rozmiarówkę.
          • maith Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 04.12.06, 21:40
            Limonko, rozmiarówka brytyjska nie traktuje FF, GG i HH jako całych rozmiarów.
            Zresztą był już taki wątek:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=52322481
            • limonka_01 Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 04.12.06, 23:05
              Rzeczywiście, masz rację.
          • besame.mucho Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 05.12.06, 08:19
            > Trzeba na to uważać, ponieważ onegdaj mając dobrze dobrany biustonosz Feliny
            > wg rozmiarówki europejskiej miseczka G (...)

Tu trzeba wziąć poprawkę na to, że to Felina ma inny przelicznik :-). Jak kupowałam stanik w sklepie Feliny to pani mnie zapytała jaki noszę rozmiar. Powiedziałam, że 70F, na co ona odpowiedziała, że w takim razie tu powinnam wziąć G, bo Felina ma trochę inną rozmiarówkę. I rzeczywiście, G noszę tylko w Felinie, gdzie indziej F.
    • ekler.ka Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 04.12.06, 21:26
      u mnie tez rozmiarowka z bellissima sprawdza sie najlepiej..
    • limonka_01 Re: Kalkulator rozmiarów 04.12.06, 21:32
      www.85b.org/bra_calc.php
      • limonka_01 Re: Konwerter rozmiarów 04.12.06, 21:37
        www.85b.org/bra_conv.php
        • maith Obejrzyjcie lepiej własne staniki 04.12.06, 21:51
          Czy na Waszych Felinach, Panache'ach itp. rzeczywiście jest taki przelicznik?
          Czy rzeczywiście Wasze staniki mają w wersji brytyjskiej niższe określenie
          miseczki niż przy europejskiej? Np. przy brytyjskiej 34 F, a przy europejskiej 75G?
          Czy też raczej możecie na nich odczytać np. 32F - 70F? 34F - 70F?
          Bo ja nie mam ANI JEDNEGO stanika, który by uznawał bellissimowską odmianę
          rozmiarówki.
          Ani Panache, ani Felina, ani Triumph, ani Lepel.
          Połówki to połówki. Ich się nie dodaje. One są pomiędzy.
          • limonka_01 Re: ze strony 85b.org 04.12.06, 23:14
            "Pomiędzy producentami występują olbrzymie różnice w opisach rozmiarów miseczek. Jest to szczególnie widoczne w rozmiarach większych niż D w rozmiarówce US, UK, AUS i NZ. Ogólnie rozmiary pomiędzy AA i DD są dość typowe, ale w tych które mamy ponad te litery nie ma ani troche konsekwencji. Część producentów używa rozmiaru DD, ale nastepnie kontynują E, F, G, H, I, J itd. Inni używaja DDD do reprezentowania E, a niektórzy stosują E, EE, F, FF, G, GG, H, HH itd. To może sprawiać trudności przy zakupie biustonoszy o dużych miseczkach.
            Europejscy producenci skłonni są używać typowej AA, A, B, C, D, E, F, G, H, ... skali, w ten sposób unikając zamieszania z DD, DDD, EE.
            W celu dostarczenia standardowej skali, 85b.org przystosowało prostą skalę rozmiarów miseczek opartą na tym co, jak sądzimy jest najbliższe standardu.
            W brytyjskim systemie miar (cale) rozmiar miseczki jest wyrażony jako AA, A, B, C, DD, E, F, G, H, I, J i K. Możesz potrzebować sprawdzenia właściwego rozmiaru z odpowiadającymi standardami producenta.
            Przy wiekszych rozmiarach miseczek jest oczywiście niezbędne, aby skonsultować sie z wytwórcą i/lub dostawcą w celu zapewienia odpowiedniego rozmiaru."
          • veev Re: Obejrzyjcie lepiej własne staniki 04.12.06, 23:26
            u mnie bywa roznie, juz na to zwrocilam uwage. niektore maja 36E/80F, niektore
            36E/80E. dzis dostalam dwa nowe 34F z brastop: panache ma napisane 75F, a vanity
            fair
      • maheda Jezu :( 05.12.06, 10:05
        Mi wyszło US/UK 40H, EU 90L! :(
        A biorąc pod uwagę, że część biustonoszy 90 jest na mnie po prostu za luźna....
        Swoją drogą, nowy Panache 2001 38G faktycznie ma ciasnawy obwód i lekko przymałą
        miseczkę... więc może naprawdę 40H próbować?
        Już się w tym gubię :(
        • maheda Ponieważ jestem w trakcie odchudzania 05.12.06, 10:10
          to obwody mi się zmieniają...
          Przed momentem się zmierzyłam i wyszło mi 38G (więc jednak!) i 85J (to już
          cieszy mniej, patrząc na polskie tabele rozmiarów).
          No nic, przyjdzie się zaopatrywać w sklepach zachodnich tylko i li.
          Ewentualnie w bellissimie i avocado.
    • viv1 Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 04.12.06, 23:23
      Przykro mi maith, ale mylisz sie. Powinnas zasiegnac informacji u zrodla, a nie
      tak od razu oczerniac bellissime. Skontaktowalam sie z nimi i dowiedzialam sie,
      ze dlatego, ze sa dystrybutorem na Polske Panache ich rozmiarowka rowna sie
      rozmiarowce firmy Panache. Otrzymali ja od firmy Panache na poczatku wspolpracy
      i wlasnie Panache tak traktuje FF, GG itd jako cale rozmiary, a nie jako
      polowki.
      W rozmiarach powyzej miseczki D nie powinno sie generalizowac i twierdzic, ze
      wszystkie firmy kieruja sie taka sama rozmiarowka.
      • maith Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 05.12.06, 01:12
        Fajnie. Szkoda tylko, że samo Panache tego nie potwierdza.
        A ich metki tej teorii wprost zaprzeczają.
        Na metkach dwóch pierwszych staników widnieje:
        UK 34FF / EUR 75FF
        a na trzecim
        UK 34F / EUR 75F
        No i jeszcze Salsa
        UK 36F / EUR 80F

Czyli co? Jedną rozmiarówkę (gdzie F to F, a FF to FF) mają dla wszystkich,
        a osobną, specjalnie na potrzeby Bellissimy, dla Polaków?

• yaga7 Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 05.12.06, 07:14
          Nie wiem, czy ma błędną czy nie, ja się nawet na tę rozmiarówkę nia patrzyłam,
          zamawiałam kilka razy Panache w wersji 75E i te staniki są dobre. A to dla mnie
          najważniejsze :)
        • viv1 Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 05.12.06, 12:47
          Maith naprawde nie wiem w czym caly problem. Jesli klientki kieruja sie tabelka
          bellissimy i twierdza, ze staniki im pasuja to wszystko jest tak jak nalezy.
          Gorzej byloby gdyby mieli tabelki takie same jak inne polskie sklepy i staniki
          nie korespondowalyby do wymaganych rozmiarow firmy Panache. Wtedy bylby
          problem.
          Dzieki im za to, ze maja wlasciwa tabelke do rozmiarowki Panache.
          A tak na marginesie to dla Polski Panache nie ma "specjalnej rozmiarowki".
          Kupowalam staniki Panache z brastop kierujac sie tabelka bellissimy i rozmiar
          sie zgadzal :-)
          Jesli nadal masz jakies watpliwosci odnosnie zrodla pochodzenia ich rozmiarowki
          to po prostu skontaktuj sie z nimi.
          • maith Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 05.12.06, 16:32
            Viv, chyba nie wierzysz w coś takiego, jak jednolita rozmiarówka Panache ;-)
            Heaven i Salsa różnią się jak niebo i ziemia ;-)

Oczywiście, że do poziomu F błąd jest tylko o pół rozmiaru, więc wszyscy mogą
            twierdzić, że im pasuje.
            Problem zaczyna się w powyżej FF, GG i HH. Bo wtedy widać wyraźnie, że
            konstrukcja tabeli jest błędna.
            Połówki to połówki. Oczywiście, że jak się zignoruje dziewczyny o naprawdę
            dużych biustach, to można się błędnym doliczaniem centymetrów nie przejmować, bo
            przecież większości (tym z mniejszymi biustami) będzie pasowało...
            • viv1 Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 05.12.06, 18:03
              Ja nosze miseczke GG w stanikach z Bellissimy (marki Panache) i GG w stanikach
              z Brastop rowniez marki Panache. Moj rozmiar wymierzylam z tabeli bellissimy i
              kupujac produkty Panache nie mam zadnych problemow- zawsze trafiam z rozmiarem.
              Wedlug mnie ta tabela idealnie odpowiada rozmiarowce Panache. Z pozostalych
              komentarzy innych forumiczek to samo wynika. Sugerowaly sie tabela Bellissimy
              do stanikow Panache i wszystko pasowalo.
              Ile firm tyle rozmiarowek. Chwala Bellissimie za to, ze ich rozmiarowka
              odpowiada stanikom, ktore oferuja.
              Nie wierze, ze zamiesciliby cos co myliloby ich klientki. To nie sprzyjaloby
              biznesowi. Jesli tabela zostala umieszczona to po to, aby uniknac pomylek.
      • veev Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 05.12.06, 12:20
        > W rozmiarach powyzej miseczki D nie powinno sie generalizowac i twierdzic, ze
        > wszystkie firmy kieruja sie taka sama rozmiarowka.

Tylko ze ta rozmiarowka w zalozeniu po cos chyba jest, nie? Po to, zeby
        wiedziec, jaki rozmiar sie nosi i jaki sobie kupic. Inaczej kazdy moze sobie
        wyprodukowac dowolna tabelke i ponumerowac miseczki na przyklad od Z do A, a
        obwody podawac w lokciach. Tyle ze, hmm, warto liczyc sie z tym, ze klient a)
        chce informacji, b) jest leniwy, wiec nie ma sensu robic z wybierania rozmiaru
        gry przygodowej w stylu "znajdz miarke calowa, zmierz sie lezac na plecach z
        zamknietymi oczami, uzyskany wynik pomnoz przez pi, odejmij od niego swoj wiek w
        latach i sprawdz, jakiej literze w tabeli odpowiada. pozniej przesun sie ruchem
        konika szachowego w prawo i w dol - brawo, znalazlas swoj wlasciwy rozmiar
        (chyba ze dzien jest parzysty, Twoje imie konczy sie na litere A, a Ty nie
        nosilas jeszcze stanikow naszej firmy, wowczas powinnas zamowic wieksza miseczke)".

Jedna, wspolna rozmiarowka jest w interesie tak samo klienta jak producenta.
        Poza tym, co wlasciwie chyba powinno zamknac dyskusje, rozmiary odziezy sa
        (powinny w kazdym razie byc) okreslane przez odpowiednie normy ISO i EN:
        en.wikipedia.org/wiki/EN_13402
        www.iso.org/iso/en/CatalogueListPage.CatalogueList?COMMID=3453&scopelist=CATALOGUE

v.
        • besame.mucho Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 05.12.06, 15:17
          Po coś jest, i właśnie dlatego nie powinno być tak, że w firmach, gdzie występują takie miseczki jak "DD" "FF" itd liczy się je jako cały rozmiar, a nie pół.
          Bo wtedy wychodzi na to, że nosząc gdzie indziej E w tej firmie nosi się DD, a nosząc gdzie indziej G tu nosi się F (tu przeskok tylko o jeden rozmiar), natomiast nosząc już, dajmy na to I w tej firmie nosiłoby się G, co już daje nam przeskok o dwa rozmiary. Własnie takie rozmiarówki powodują, że klientki po prostu nie mają szans trafić z rozmiarem, bo nie wiedzą (chyba, że jest to wyraźnie napisane) czy podwójne literki zmieniają im całe rozmiarówki i powinny brać miski mniejsze niż zazwyczaj, czy też są to tylko połówki, które nie mająwpływu na wyższe oznaczenia.
          • veev Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 05.12.06, 15:35
            besame.mucho, przeciez ja to wiem :) mam w szufladzie cala game stanikow w
            rozmiarach najdziwniejszych - od 85D do 75F, a nie dalej jak wczoraj kupilam dwa
            34F, z ktorych jeden jest w sam raz (i ma napisane na metce 75F), a drugi za
            duzy o jakies poltorej miseczki (i ma napisane na metce 75G)... i bardzo bym
            chciala raz a dobrze, na zawsze wiedziec, ze skoro "mam 75F", to kazdy stanik
            opisany "75F" (albo 34F, albo nawet 666#Z, BYLE ZAWSZE TAK SAMO), bedzie na mnie
            mniej wiecej pasowal.

a w ogole, to im wiecej czytam o tym i porownuje tabelki, tym jestem glupsza w
            tej kwestii. zobaczcie na przyklad tu:
            www.bellaforma.com.au/shop/Size-Chart-p-3.html
            (nie wiem, czy ten link juz tu byl, moze przegapilam).

moze w ogole temat watku powinien brzmiec "Uwaga - z rozmiarowkami jak z
            pszczolami, nigdy nic nie wiadomo"? ;)

v.
            • kasica_k Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 05.12.06, 17:41
              Ta tabelka podaje informacje sprzeczna z tym, co mam na metkach Panache - tam
              rozmiar FF rowna sie europejskiemu FF, nie H (a F = F, nie G!). Podobnie Freya.
              Dziwna sprawa z tymi EU-rozmiarami. Na szczescie wszystko kupuje w UK :)
              • kasica_k O Bellissimie, Panache i UK-rozmiarach 05.12.06, 18:39
                Jesli ufac tej tabeli:
                www.herroom.com/bra-fitting-full-figure-bra-cup-sizing,205,30.html
                (porownanie rozmiarow misek wielu firm), to nasze ulubione Panache, Freya,
                Rigby&Peller (swoja droga, mial ktos cos z tej firmy? Drogie i piekne :)),
                czyli firmy teoretycznie podpadajace pod rozmiarowke UK, stosuja system
                D-DD-E-F-FF-G, ktory rozni sie od systemow wielu innych firm - nie jest jednak
                jasne, czy i ktore z nich stosuja system tzw. europejski. Proponowalabym
                dla uproszczenia w ogole zapomniec, ze ten mityczny system EU istnieje,
                przynajmniej co do misek, bo trudno wyczuc, czy i kto go stosuje i jaki
                jest rozmiar EU-misek w centymetrach. Wg metek Freyi i Panache EU-miska
                jest rowna UK-misce - moze to EU na metce sluzy wylacznie podaniu obwodu
                w cm, bo przeciez wszedzie poza UK w Europie stosuje sie system metryczny
                i trudno wymagac, zeby cala EU mierzyla sobie cycki w calach (zwlaszcza, ze
                nie jest to wcale takie proste, jak pisze nizej).

No wiec po przeliczeniu z cali na centymetry rozmiary z tej tabeli
                odpowiadaja temu, co pisze u siebie Bellissima - kolejne miski
                roznia sie od siebie o cal (czyli roznica miedzy E i F jest taka sama,
                jak miedzy F i FF, i wynosi 2,5 cm).

Teraz, dla dociekliwych, istotna informacja na temat czytania tej
                brytyjskiej tabeli: tak zwany band size, czyli po naszemu obwod pod
                biustem, mierzony jest w calach, po czym dodaje sie do niego 4 (gdy
                jest parzysty) lub 5 cali (gdy jest nieparzysty). Tak wiec, jesli
                ktos ma 77,5 cm pod biustem, czyli 31 cali, po dodaniu 5 cali
                otrzyma band size 36, co zgadza sie z tym, co wiemy na temat brytyjskich
                obwodow (36=80 etc.). Pisze o tym, bo w pierwszej chwili bylam
                zaskoczona, jak to sie dzieje, ze w Bellissimie miska D przy obwodzie
                80 ma 99 cm (19 cm roznicy miedzy obwodem w biuscie i pod), podczas
                gdy wg tamtej tabeli roznica obwodow w biuscie i pod dla D wynosi
                4 cale, czyli 10 cm. Roznica tkwi wlasnie w tych calach dodawanych
                przez Brytow do obwodu pod biustem.

Tak wiec, jesli wierzyc Herroom-owi, Bellissima prawde mowi. Natomiast rozmiar,
                jaki sobie same dobierzemy, nie musi wcale co do joty zgadzac sie z tym, co
                w tabelkach pisza. Tabela jest IMHO glownie po to, zeby mozna bylo od
                czegos zaczac.

I na koniec jeszcze ciekawostka: to, ze ta sama firma potrafi stosowac rozna
                rozmiarowke w roznych modelach, zgadza sie z naszymi obserwacjami, ale
                tu jest to pokazane otwarcie: zerknijcie na Goddess. Dowiedzialam sie
                przy okazji, ze F w Panache rowna sie FF w Gossardzie - ciekawe, czy to
                prawda. Zamiaruje nabyc kiedys jakiegos Gossarda, wiec moze bede miala okazje
                to sprawdzic.
                • limonka_01 Re: O Bellissimie, Panache i UK-rozmiarach 06.12.06, 11:04
                  kasica_k napisała:

> Rigby&Peller (swoja droga, mial ktos cos z tej firmy? Drogie i piekne :)),

Rigby&Peller właśnie idzie do mnie zza Kanału La Manche :-)

A strona, którą podałaś jest niezmiernie intersująca.
                  Szczególnie:
                  1. tabelka z przelicznikiem rozmiarów pomiędzy firmami - mając dobrany rozmiar w
                  jednej firmie wiadomo do dakiego przymierzac się w innej
                  2. nieźle opisane dobieranie rozmiaru
                  ttp://www.herroom.com/bra-fitting-bands-cups-underwires-panels-straps,202,30.html
                  • kasica_k Re: O Bellissimie, Panache i UK-rozmiarach 06.12.06, 14:18
                    > Rigby&Peller właśnie idzie do mnie zza Kanału La Manche :-)

Mam nadzieje, ze w swoim czasie trafi do Galerii :)

> A strona, którą podałaś jest niezmiernie intersująca.

Zdecydowanie. Jest tam mnostwo ciekawego materialu, w sumie nalezaloby
                    to wszystko powiesic w ramkach tu na forum. Jest tez m.in. o budowie
                    ramiaczek - ta kwestia niedawno tu padla:
                    www.herroom.com/bra-fitting-straps,214,30.html
                    A w sklepie mozna obejrzec kazdy stanik:
                    - z przodu
                    - z tylu
                    - z miarkami (w calach)
                    - pod ubraniem (na widok biustonosza nakladane sa polprzezroczyste
                    bluzeczki w roznych krojach - calkiem ciekawe - szkoda, ze tylko na
                    manekinie)

Warto przed kupnem czegos online sprawdzic, czy nie ma tego w Herroomie, i
                    obejrzec sobie. Niestety wysylaja tylko do USA i Kanady.
                    • maith Re: O Bellissimie, Panache i UK-rozmiarach 06.12.06, 14:53
                      > o budowie ramiaczek - ta kwestia niedawno tu padla:
                      > www.herroom.com/bra-fitting-straps,214,30.html

Ale chyba najmocniejsze jest to:
                      tinyurl.com/yk8rdj
                      Robi wrażenie. Szokujące, jak sobie uświadomimy, jak często kobiety chodzą w
                      obwodach, jak z niższych zdjęć...

• maith O Herrom 06.12.06, 14:55
                        Ostatnie zdjęcie mnie zmroziło
                        • anna-pia Re: O Herrom 08.12.06, 10:00
                          Taki test to paranoja - spróbowałam włożyć swoją rękę pod obwód, nie obrócę,
                          chyba ze mocno naciągnę. A jak bym poprosiła męża o wykonanie testu, to zamiast
                          75F musiałabym nabyc co najmniej 80, bo mąż ma zdecydowanie większe ręce. No żesz.
                          • maith Re: O Herrom 10.12.06, 10:54
                            Nie nie, z obracaniem to przesada. No chyba że u bardzo szczupłej osoby. Mnie
                            natomiast zmroziło zdjęcie ostatnie (jak proca ;-)
              • maith Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 06.12.06, 14:48
                kasica_k napisała:
                > Ta tabelka podaje informacje sprzeczna z tym, co mam na metkach Panache - tam
                > rozmiar FF rowna sie europejskiemu FF, nie H (a F = F, nie G!). Podobnie >Freya.

No właśnie. U mnie na metkach jest tak samo.
                Swoją drogą normalnie (Triumph, Felina, Melissa) używam albo F albo G.
                Czyli przyjmując, że FF jest połówką pomiędzy europejskim F a G powinno mi
                idealnie pasować. I idealnie pasuje :-)
                Tymczasem tabelka Bellissimy sugeruje, że FF jest równoznaczne z europejskim H
                albo nawet I. Przecież gdyby tak było, to biust utonąłby mi w miseczkach ;-)
                • kasica_k Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 06.12.06, 15:03
                  Kiedy Bellissima niczego nie sugeruje na temat europejskich rozmiarow.
                  To, co Bellissima podaje w centymetrach, jesli wierzyc tabeli na
                  HerRoom, zgadza sie z rozmiarowka takich firm jak Panache, Freya, Fayreform
                  i Rigby&Peller (1 cal roznicy z rozmiaru na rozmiar).

Co do "europejskich rozmiarow", to nie bede sie wypowiadac, bo nie udalo
                  mi sie ustalic, jakie one wlasciwie sa.
                  • ekler.ka Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 06.12.06, 15:46
                    dokladnie!bellissima podaje tabelke wlasciwa dla panache,fantasie,freya, czyli
                    stanikow,ktore maja w ofercie. nigdzie nie pisza o polskich rozmiarach...
                    • maith Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 06.12.06, 15:58
                      Ale z ich rozpiski wynika, że FF w Panache, Freya i Fantasie jest równoznaczne z
                      H/I w, jak to nazwałaś, polskich rozmiarach.
                      A w to jakoś tak trudno mi uwierzyć, bo noszę i to i to ;-)
                      • kasica_k Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 06.12.06, 16:25
                        Ale czy to jest powod, zeby Bellissima podawala na swojej stronie jakas
                        inna rozpiske? To chyba lepiej, ze opisuje to, co sprzedaje :)

Jak wyzej, o polskich czy innych dziwnych rozmiarach nic nie powiem, bo ich
                        nie znam (ostatniego Triumpha wyrzucilam jeszcze w czasach miseczki D :)).
                        Ale na przyklad w stamikach Simone Perele miska H to owszem, to samo, co
                        FF w Panache, oczywiscie o ile wierzyc tej tabeli na HerRoom. Tak wiec
                        byc moze to, co nosisz z "polskich", ma po prostu podobna rozmiarowke,
                        co Panache etc. Powyzej D naprawde nie ma jednego obowiazujacego modelu
                        rozmiarowki - na szczescie, jak widac, wiekszosc firm specjalizujacych
                        sie w Europie w duzych rozmiarach stanikow uzywa podobnej, co Freya etc.

Co do podawania przez Panache rozmiaru "EU", to sklaniam sie ku teorii,
                        ze sluzy to przede wszystkim przetlumaczeniu obwodu na centymetry. Jakie
                        sa prawdziwe wymiary misek EU, nie mam pojecia :)

Dodam jeszcze, ze moje wlasne wymiary mniej-wiecej zgadzaja sie
                        z tym, co jest w tabelce Bellissimy pod 80F, oczywiscie jesli wziac
                        poprawke na to, ze staram sie brac "za ciasny" obwod.
                        • kasica_k Slowo krytyki dla Bellissimy... 06.12.06, 16:31
                          nalezy sie natomiast za to, ze nie zamieszcza na swojej stronie
                          rozmiarowki Goddess, ktora rozni sie od rozmiarowki Panache, Freyi itd.

Poza tym obecna tabelke czytaloby sie zdziebko wygodniej, gdyby podawala
                          w oczkach tabeli zakresy wymiarow, a nie pojedyncze liczby
                          (np. 81,5-84 zamiast 81,5), ale to w sumie drobiazg.
                          • kasica_k Odszczekuje :) 09.01.07, 15:01
                            Byc moze to przeoczylam, a moze zostalo niedawno dodane - pod tabelka
                            widnieje informacja, ze wszystkie rozmiary Goddess zostaly przeliczone
                            tak, aby pasowaly do tabeli. Czyli teoretycznie, kupujac w Bellissimie
                            stanik Goddess, mozemy kierowac sie swoim rozmiarem odczytanym w tej
                            tabeli. Zwracam honor Bellissimie.
                        • kasica_k Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 06.12.06, 16:37
                          kasica_k napisała:
                          > Powyzej D naprawde nie ma jednego obowiazujacego modelu
                          > rozmiarowki - na szczescie, jak widac, wiekszosc firm specjalizujacych
                          > sie w Europie w duzych rozmiarach stanikow uzywa podobnej, co Freya etc.

tzn. mam na mysli dobrze nam znane firmy z UK, bo na innych producentow
                          bielizny "plus size" czy "full figure" dotad praktycznie nie udalo mi sie trafic.

Wyjatkiem jest Avocado, ktore zadnych tabelek z dokladnym okresleniem
                          rozmiarow u siebie nie podaje (przynajmniej ostatnio zadnej takiej tam
                          nie znalazlam). Zakupione tamze jedno 80F pasuje na mnie tak samo,
                          jak np. Panache w tym samym rozmiarze, drugie natomiast okazalo sie za duze
                          w misce.
    • pepa_ac Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 06.12.06, 22:07
      maith, niedowiarku, ja kiedys specjalnie dla Ciebie wkleje fotki metek od moich
      stanikow, gdzie jak byk jest napisane EU 75F, GB 34E.
      • maith Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 07.12.06, 12:26
        Ja też mogę wkleić metki moich staników różnych firm, gdzie jak byk są napisane
        te same miseczki w UK i w EUR.
        A przykłady mam naprawdę zróżnicowane- Panache, Freya, Triumph, Felina, Lepel.
        • kasica_k Tak czy owak Bellissima nie ma blednej rozmiarowki 07.12.06, 13:57
          Twierdze tak na podstawie posiadanych skromnych danych :)
          Wszystko wskazuje na to, ze Bellissima ma rozmiarowke
          zgodna z rozmiarowka Panache, Freyi i innych z tej "rodziny".
          Wiec co najwyzej mozna jej zarzucic, ze jest niepelna,
          bo nie uwzglednia innych firm, m.in. Goddess,
          ktora Bellissima ma w ofercie.
          • besame.mucho Re: Tak czy owak Bellissima nie ma blednej rozmia 07.12.06, 14:28
            toście mi teraz dziewczyny namotały i nie wiem, czy zamawiając jakiś panache (bo jeszcze żadnego nie miałam) mam brać F, bo DD to była połówka, czy też E, bo DD było całą miseczką.
            Ale coś mnie mój rozmiar jako E nie przekonuje ;-).
            • kasica_k Re: Tak czy owak Bellissima nie ma blednej rozmia 07.12.06, 19:17
              W Panache masz miseczki nastepujace: D-DD-E-F-FF-G-GG-czasem wiecej.
              Roznice miedzy nimi sa identyczne i wynosza 2,5 cm w obwodzie biustu.
              Ile te obwody dokladnie wynosza dla poszczegolnych rozmiarow,
              podaje w swej szczodrobliwosci Bellissima w swojej tabelce. Taki
              jest moj stan wiedzy na dzis :)

Zgodnie z tym stanem wiedzy i tabela w HerRoom, DD w Panache rowna sie
              DD lub E gdzie indziej, wiec jesli mialas DD w firmie X, to zamierzajac
              wziac identyczna miske w Panache, powinnas wziac takze DD. Jesli chcialas
              wziac miske o 1 rozmiar (czyli o 2,5 cm w obwodzie) wieksza, wez E.

Powyzej D zaczynaja sie roznice w rozmiarowkach pomiedzy firmami.
              Niektore firmy nastepujacy po D rozmiar nazywaja DD, inne E,
              mimo ze roznica miedzy D a nastepnym rozmiarem zawsze wynosi dokladnie
              owe 2,5 cm. Tak przynajmniej wynika z tego, co znalazlam w sieci.
              Rozmiary skacza zawsze o 2,5 cm (czyli o 1 cal), a oznaczenia
              literowe ida tak, jak sobie dana firma zyczy, czyli np. D-E-F-G-H-I-J
              (to podobno jest rozmiarowka USA) albo D-DD-E-FF-G-GG (rozmiarowka
              brytyjska, czyli Panache, Freya) etc. Triumph podobno ma rozmiarowke
              australijska, ktora jest jeszcze inna, ale tu juz sie konczy moj
              stan wiedzy, nigdy nie mialam z Triumpha nic powyzej D.

Zerknij sobie tu:
              www.herroom.com/bra-fitting-full-figure-bra-cup-sizing,205,30.html
              A to, czy metki prawde mowia, to calkiem inna para kaloszy. Na mnie
              na przyklad kolejne F z Panache okazalo sie za ciasne, podczas
              gdy inne F, tez z Panache, pasuja jak ulal. Stanikologia jest nauka
              eksperymentalna ;)
          • maith No nie wiem 07.12.06, 21:05
            Jak w takim razie wytłumaczyć, że te firmy, które sprzedaje Bellissima mają
            miseczki całościowe (jak F i G)takie jak firmy, które połówek nie stosują.
            Czyżby Triumph, Felina, Samanta itp. z niezrozumiałych przyczyn między D a E i
            między F a G zachowały nagle przerwę 2 rozmiarów? Na wszelki wypadek?
            Nie bardzo mi to pasuje.
            • kasica_k Re: No nie wiem 07.12.06, 22:25
              maith napisała:
              > Jak w takim razie wytłumaczyć, że te firmy, które sprzedaje Bellissima mają
              > miseczki całościowe (jak F i G)takie jak firmy, które połówek nie stosują.

A jest tak? Bo np. z tej tabelki:
              www.bellaforma.com.au/shop/Size-Chart-p-3.html
              wynika, ze np. H Triumpha (australijskie) = G brytyjskie (Freya itd).
              Do F jest tak samo, a potem zaczynaja sie rozbieznosci.

Z kolei wedlug tabelki rozmiarow Triumpha na biust.pl, Triumphowe 80G ma
              104-106 cm w biuscie, a wg Bellissimy 80G zaczyna sie dopiero
              od 111,5 cm w biuscie.

Inna sprawa, ze z tej polskiej tabeli wynika, ze kolejne miski w Triumphie
              roznia sie o 2 cm, nie o 2,5 cm, wiec na kazdym poziomie beda rozbieznosci -
              im dalej, tym wieksze. Nie mialam nigdy w reku Triumpha wiekszego
              niz D, wiec moge co najwyzej sprobowac uwierzyc Ci na slowo, ze G
              Triumpha jest rowne G Panache, bo zadnego potwierdzenia dla tego
              faktu nie znajduje. Swoja droga, nie mialam pojecia, ze Triumph szyje G :)

> Czyżby Triumph, Felina, Samanta itp. z niezrozumiałych przyczyn między D a E i
              > między F a G zachowały nagle przerwę 2 rozmiarów? Na wszelki wypadek?

A kto ich tam wie, ze sie tak wyraze? ;) Jak dotad, oprocz tabeli rozmiarow
              Triumpha na biuscie.pl, nie udalo mi sie nigdzie znalezc tabeli z
              rozmiarami tych firm podanymi w centymetrach, wiec dyskusja o tym, gdzie
              maja jaka przerwe, jest z mojego punktu widzenia jalowa :)
              Grunt, ze Bellissima opisala w swojej tabeli rozmiarowke wiekszosci swojej
              oferty - co do tego raczej jestem przekonana i nie moge sie zgodzic z teza,
              ze "Bellissima ma bledna rozmiarowke". Dla kogo bledna? Dla Panache dobra,
              dla Triumpha bledna (byc moze). Nalezaloby raczej ostrzegac nie przed
              "bledami" Bellissimy, a przed przekonaniem, ze rozmiary misek powyzej
              D sa uniwersalne, bo wiemy doskonale, ze nie sa, i to nie tylko z tabel
              i metek, ale przede wszystkim z praktyki.
              • kasica_k i jeszcze doswiadczenie osobiste :) 07.12.06, 22:46
                maith napisala:

> Najlepiej na konkretnym przykładzie 80F i 80G
                > 80F - normalnie wymaga 103-104 cm, wg Bellissimy 106,5

Gdyby w Panache 80F wymagalo "normalnie" 103-104 cm, to bym sie
                nie zmiescila w swoje ulubione staniki :) Wlasnie wykonalam eksperyment,
                ktory wykazal, ze uzyskanie w 36F Panache Salsa (uwazanym za waski)
                obwodu 103-104 wymaga zauwazalnego scisniecia sie miarka. Tak wiec bede
                twierdzic, ze Bellissima jest po prostu wierna Panache (i brytyjskiemu
                2,5 cala roznicy miedzy miskami) - u mnie sie sprawdza.
                • maith Re: i jeszcze doswiadczenie osobiste :) 09.01.07, 18:14
                  Z moich doświadczeń osobistych wynika, że Salsa jest do niczego nie podobna ;-)
                  W tym zupełnie nie jest podobna do innych Panache ;-)
              • maith Re: No nie wiem 09.01.07, 18:10
                kasica_k napisała:
                > Nie mialam nigdy w reku Triumpha wiekszego
                > niz D, wiec moge co najwyzej sprobowac uwierzyc Ci na slowo, ze G
                > Triumpha jest rowne G Panache

Jest, możesz też przymierzyć w sklepie :-)

> Swoja droga, nie mialam pojecia, ze Triumph szyje G :)

Szyje. W Polsce w G jest oczywiście tylko 1 model, ale za granicą mają nieco
                lepiej. Żeby porównać rozmiary wystarczy.
    • songor Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 08.12.06, 13:37
      totalnie sie juz pogubilam ;) mam zamiar w koncu sobie zamowic cos z serwisu
      nie polskiego (mbank nareszcie udostepnil platnosc waluta inna niz zl :D) i
      pojecia nie mam jaki rozmiar - 67 cm pod / 87-88 cm w biuscie - prosze bardzo o
      pomoc drogie kolezanki
      • kasica_k Re: Uwaga - Bellissima ma błędną rozmiarówkę 08.12.06, 13:46
        > totalnie sie juz pogubilam ;) mam zamiar w koncu sobie zamowic cos z serwisu
        > nie polskiego (mbank nareszcie udostepnil platnosc waluta inna niz zl :D) i
        > pojecia nie mam jaki rozmiar - 67 cm pod / 87-88 cm w biuscie - prosze bardzo o
        > pomoc drogie kolezanki

Zalezy, z jakiej firmy.
        Jesli chcesz kupic cos z Panache, Freyi czy Fantasie, to wg tabeli Bellissimy
        masz 65 DD w porywach do E.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka