alicjanagazeta.pl 75/91 24.03.08, 17:05 alicjanagazeta.pl napisała: > Ja mam 75 pod biustem (na wydechu) i 91 w biuście. Niby 75C, ale górą wyłazi, > bokiem wyłazi, a pod stanikiem mam wałek...Szczególnie na zdjęciach wyglądam ja > k > klocek:D, a naprawdę nie jestem gruba, normalna po prostu. Teraz mam na sobie > Trumpha Beauty Curves 75 C i miseczka nie sięga mi do końca piersi pod pachą, > ale za to między piersiami mam luz... Help? Tym razem zgodnie z zaleceniami moderatorek;) Odpowiedz Link
maheda Re: 75/91 - alicjanagazeta.pl 24.03.08, 17:45 Żadne 75C, tylko lepiej 70E albo i 70F (kontynentalne). Spróbuj przymierzyć i powiedz, jak leży :) Odpowiedz Link
alicjanagazeta.pl Re: 75/91 - alicjanagazeta.pl 24.03.08, 20:02 maheda napisała: > Żadne 75C, tylko lepiej 70E albo i 70F (kontynentalne). Spróbuj przymierzyć i > powiedz, jak leży :) > Wow...dużo...!!!Widzę, że mam godne "atrybuty", ale żeby aż tak...;)? Poczytałam tu trochę, i natknęłam się na problem migracji piersi...Czy to oznacza, że one się jakby rozpościerają po tym ściskaniu biustonoszem i mogą jeszcze się powiększyć? (ja od niedawna noszę nieszczęsne 75C. Dotychczas wbijałam się w jeszcze nieszczęśniejsze 75B...). Jeżeli gdzieś na forum jest odpowiedź na to pytanie, to przeszkadzam za śmiecenie. Odpowiedz Link
maith Re: 75/91 - alicjanagazeta.pl 24.03.08, 22:58 Czemu aż tak? Ty chyba nie wierzysz, że F to... rozmiar? Jeśli nadal tak, to przeczytaj tę notkę :) b75.blox.pl/2008/02/Stanikowy-Matrix.html. Tak, może Ci się jeszcze zmienić rozmiar. Im gorsze i bardziej niedopasowane staniki nosiłaś wcześniej, tym bardziej biust może Ci się zmienić, poprawić, urosnąć itp. Ale jak założysz 70F, to nie zmienisz się w Ewę Sonet ;) Będziesz miała cały czas swoją wielkość biustu. A potem w ramach migracji może Ci się biust troszkę powiększyć. A Ewa powinna nosić jakieś 60Z. Odpowiedz Link
alicjanagazeta.pl Re: 75/91 - alicjanagazeta.pl 25.03.08, 16:49 Ależ ja się strasznie ucieszyłam:). To tylko potwierdza, że niedługo wreszcie przestanie mnie boleć biust i może będę nawet mogła nie grzebać w nim dyskretnie, gdy stanik wypuści go dołem:)!!! Odpowiedz Link
inez69 96/74 24.03.08, 17:08 Mam 1 dobry stanik (...), ale tuż po zakupie oderwałam metke i nie jestem pewna jaki to rozmiar, chyba 75E. Nie wiem czemu do tej pory kupowałam 80D, nie musze mówić jak się w nim czułam:/ Panie ekspedientki patrząc na mnie z niedowierzaniem podawały mi D, proponując C. No comment. Odpowiedz Link
inez69 Re: 96/74 24.03.08, 17:11 Ah, zapomniałam dopisać, że mimo tego obwodu 80, wszystkie staniki wpijały mi sie w skórę (brzydal). Poprosze również o rozmiarówkę zagramaniczną;) Odpowiedz Link
maheda Re: 74/96 - inez69 24.03.08, 17:48 Ooooooo co to, to nie, żadne 80! Żadne 75!!! Spróbuj przymierzyć 70tkę, z miseczką kontynentalną 70H (tak, wiem, wzrok bab z bieliźniaków), albo celuj w brytyjskie 32F (bryt. 70F). Możliwe, że docelowo powinnaś jednak mierzyć w 30G (65G). Nie stukaj się w głowę i nie kręć nią z niedowierzaniem :-) Ja też - nosząc 95 i 90 - nie wierzyłam, że mogę się dopiąć w jakiejkowiek 75tce i 70tce :-D Odpowiedz Link
premisa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 24.03.08, 18:00 Witam, do tej pory 80D z Konrada i wyfaje mi się ze za ciasny w obwodzie, chociaż wg tabeli prawdilowy a nawet moglby byc mniejszy. Obwód pod biustem 83, biust na luźno 101 cm. Proszę o pomoc i wskazówki. Muszę jeszcze dodać, że nie lubię ocno zabudowanych biustonoszy. Odpowiedz Link
maheda Re: 83/101 - premisa 24.03.08, 18:07 A jakbyś przymierzyła 80E albo 80F z Konrada, to też będziesz odczuwała obwód jako ciasny? Kolejne pytanie - czy za każdym razem przy ubraniu stanika wygarniasz wszystko spod pach do miseczek? Czy skróciłaś ramiączka? Czy fiszbiny z tyłu leżą "na gnacie" i celują w środki pach? Czy fiszbiny z przodu opierają się na mostku? Czy poza tym fiszbiny leżą na żebrach, pod piersiami? Odpowiedz Link
julcykowa 80/95 24.03.08, 18:14 Cześć! piszę, bo nie wiem jaki rozmiar powinnam nosić. wygląda na to, że noszę za małe biostonosze, bo zwykle jest to 85B. doradźcie... Odpowiedz Link
maheda Re: 80/95 - julcykowa 24.03.08, 18:47 W obwodzie za duże. ;) Nosisz "duże B", a powinnaś nosić "małe G" :D Z rozmiarów kontynentalnych (Triumph, Anita, Felina, Samantha, inne takie) powinnaś celować w 75E albo 70G. Z rozmiarów brytyjskich (Panache, Freya, Fantasie, Miss Mandalay, inne takie) powinnaś celować w 34DD (bryt. 75DD) albo 32F (bryt. 70F) Odpowiedz Link
julcykowa Re: 80/95 - julcykowa 25.03.08, 00:19 Dzięki za odpowiedź. mam jeszcze pytanie. jak na metce są podane różne rozmiary zaleznie od kraju, to na który powinnam sie patrzec? a oysho jest firma jakiej narodowosci? intimissimi? przepraszam za zawracanie głowy... Odpowiedz Link
maith Re: 80/95 - julcykowa 25.03.08, 03:24 Patrzeć powinnaś na rozmiar kraju, z którego pochodzi stanik. Wyobrażenia producentów o przeliczaniu ich rozmiarówki na inne to temat na osobną dyskusję. Intimissimi to Włosi (rozmiarówka ograniczona do bólu) Odpowiedz Link
julcykowa Re: 80/95 - julcykowa 25.03.08, 23:40 z intimissimi mam 1 stanik, ale za to z oysho wiecej i wlasnie nie wiem skad sa... Japonia? albo cos w tym guscie? moja mama i siostra tez sie wybieraja szukac nowych stanikow, wiec zabiore sie z nimi do jakiegos dobrego sklepu. btw jakie sklpey w krk polecacie? Odpowiedz Link
maheda Re: 80/95 - julcykowa - sklep w KRK 26.03.08, 08:32 W KRK jest jeden, idealny, cudowny sklep z mega-fachową obsługą. Jest to Intimo4you na ul. Wysłouchów 3/1 (Kurdwanów). BARDZO polecam. W Intimissimi są same miseczki B - wiesz o tym? Tg.1 (czy tez po prostu "1") to 70B, Tg.2=75B, Tg.3=80B, Tg.4=85B, Tg.5=90B. Oysho należy (podobnie, jak Zara i Bershka) do hiszpańskiej grupy Inditex: www.inditex.com/en/who_we_are/our_group Odpowiedz Link
julcykowa Re: 80/95 - julcykowa - sklep w KRK 27.03.08, 14:04 Dzieki wielkie za informacje. nie wiedziałam, ze Intimissimi ma tylko miseczki B. Odpowiedz Link
agewli 76/92 24.03.08, 19:10 przed poznaniem Lobby nosiłam 75C, po poznaniu Lobby spróbowałam 70D i zdaje się, że to jest dobry kierunek... Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 76/92 - agewli 24.03.08, 20:10 Kierunek słuszny, możesz nawet poprzymierzać 70E w stanikach większości polskich producentów, pamietając przy tym o skróceniu ramiączek (nowe staniki często mają ramiączka na maksymalnej długości, co daje fałszywe wrażenie da dużej miski. W rozmiarówce brytyjskiej (Panache, Freya, Fantasie) wypada Ci 70D lub 70DD. Prawdopodobnie jednak z czasem możesz uznać, że 65E a poźniej 65F (rozm. bryt) jest bardziej odpowiednie, przynajmniej w stanikach znanych z dużej rozciągliwości. O ile polskie 70D czy 70E jesteś w stanie znaleźć w lepiej zaopatrzonych bieliźniakach, to 65F np takie www.intimo4you.com/_,k14/Biustonosz_Arabella_Black,t11.html www.peachfield.pl/model/25 już tylko w kilku specjalistycznych sklepach (Paechfield, Avocado, Intimo4you, Kaloline, Bellissima, Brastop, Bravissimo, Figleaves). Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 76/92 - agewli 24.03.08, 21:07 Dodam jeszcze, że przed zamówieniem stanika możesz sprawdzić w sklepie stacjonarnym, czy 70-ka nie będzie na Ciebie za duża. Przymierz dowolny stanik z obwodem 70cm (możesz miskami na dół, aby nie zafałszowywały wyniku testu) i spróbuj się zapiąć. Jeżeli w 70-ce od razu zapniesz się na najciaśniejszą haftkę to znak, że powinnaś celować w 65-ki. Odpowiedz Link
anulla1974 wymiary mamy 81/113 24.03.08, 20:18 Sorry nie mam pojęcia czemu poszło wcześniej dwa razy i bez wymiarów w tytule Odpowiedz Link
maith Re: wymiary mamy 81/113 Anulla 1974 24.03.08, 21:31 Z tego wychodzi 75H bryt. normalnie, a 70J (bryt)w rozciągliwcach. Jeśli chodzi o rozmiarówkę kontynentalną, to możesz sprawdzić 75L w Melissie. Z drugiej strony może się trafić np. jakieś dużomiskowe Avocado 75J, niestety tam są raczej głównie rozciągliwce. Najlepiej by było, jakby Twoja mama przymierzyła coś i z szerokofiszbinowców (np. Panache Fiestę) i z wąskofiszbinowców (np. Freyę Pollyannę). Wtedy będzie można od razu wybrać jej kierunek. A w ogóle to zawsze przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
yasmeen 91/112 24.03.08, 20:18 Wita nowa forumka :) Jestem obecnie w ciazy a niedlugo bede mama kramiaca. Jak to w tym stanie bywa rozmiar biustu mi sie zmienil i musze sobie kupic nowa bielizne, a jak kupowac to cos porzadnie dopasowane. Jakiego rozmiaru powinnam szukac? I czy sa karmniki w takim rozmiarze? W zeszlej ciazy szukalam cos ok. 85 E/F i pani w sklepei uparcie mi wciskala 90 B ze bedzie idealny :/ Jesli mozna to poprosze rozne rozmiarowki :) Odpowiedz Link
maith Re: 91/112 Yasmeen 24.03.08, 21:44 Witaj! Przy tych wymiarach powinno Ci pasować 80G bryt. Jakby co to początkowo do noszenia z przedłużką (kupuje się toto za jakieś 5 zł w pasmanterii). Po porodzie zejdzie Ci obwód i wtedy to 80 bez przedłużki będzie akurat. W polskiej rozmiarówce to jest 80J (oczywiście dostępne np. w Melissie masz do wyboru bodaj 20 modeli, które możesz w tym rozmiarze zamówić w wersji karmników :) W brytyjskim 80G też masz trochę karmników do wyboru. Oczywiście jakby Ci się miał biust jeszcze powiększyć, to tu masz parę propozycji do brytyjskiego J :) www.bravissimo.com/products/lingerie/nursing-bras A na razie masz dopiero brytyjskie 80G. To do J jest jeszcze GG, H, i HH po drodze :)) Co jeszcze Ci się przyda? Wątek karmnikowy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238 A w ogóle to zbieramy różne informacje, żeby następni mogli unikać błędów pierwszych kupujących dane modele. Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
kasiakos27 86-110 24.03.08, 20:22 Trafiłam do Was przez, albo raczej dzięki WO. Poważnie zastanowil mnie ten artykuł. Teraz nosze 75-85B lub C. I w związku z tym cierpię z powodu zbyt luźnych ramiączek i zbyt ciasnego stanika. Kupuję staniki z fiszbinami. Niestety wbijają mi sie one w skórę. Próbowałam różnych rozmiarów, ale panie w sklepach (do tej pory przede wszystkim triumph) twierdzą, że D jest dla mnie za duże. Zreszta,jak pokazywały mi jakikowliek stanik z rozmiarze większym niż C to byłam przerażona. Nic atrakcyjnego. Mam nadzieję, że dzieki Wam mój biust odżyje. Odpowiedz Link
maith Re: 86-110 Kasiakos27 24.03.08, 21:59 Ponieważ masz w biuście tyle samo co ja, więc wybałuszyłam oczy, jak doczytałam, w jakie rozmiary Cię wciskają. Ale nic się nie martw :) Najpierw obejrzyj sobie np. tu, jakie piękne staniki są robione na miseczki G. www.peachfield.pl Czy widziałaś coś tak cudnego w Triumphie kiedykolwiek? Ja nigdy :) A tu masz jeszcze zeszłoroczny ranking na Kusidełko Wszech Czasów. Też wszystko przynajmniej do G :) stanikomania.blox.pl/2007/10/Kusidelko-Wszech-Czasow-wyniki-wyborow.html Czemu Ci to pokazuję? Bo prawda jest taka, że powinnaś zacząć od brytyjskiego 75G :) Ostatecznie, jeśli bardzo się boisz, to możesz na początek spróbować brytyjskie 75FF, ale moim zdaniem będzie Ci za ciasno. Ale, co bardzo, bardzo ważne. Mierząc stanik: - uważaj, żeby biust nie został przygnieciony obwodem, - dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach, - wyprostuj się, - podciągnij ramiączka, [sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe] - poruszaj się trochę, poskacz, schyl się głęboko, zamachaj rękami [Dobrze dobranego stanika przez cały dzień nie trzeba poprawiać - nie przesunie się, kiedy się schylisz, żeby zawiązać buty, ani kiedy zmieniasz bluzkę. W dobrze dobranym staniku biust też nie podskakuje, kiedy musisz podbiec do autobusu]. I koniecznie, koniecznie najpierw przeczytaj to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 i to forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64536332 I jeszcze coś -jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Zawsze tak było i to dotyczy wszystkich firm, ale wcześniej o tym nie myślałyśmy. Które to są które? ;) Powoli zbieramy tu informacje na te tematy, żeby następni mogli unikać błędów pierwszych kupujących dane modele. Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
cich-osza Re:79/102 24.03.08, 21:49 Witam serdecznie i mam ogromna prosbe o rade.. po przeczytaniu artykulu w Wysokich Obcasach.. mam metlik w glowie ;) czytam, mierze, wzdycham, znow mierze i mam nadzieje, ze po tyyylu latach w koncu moze cos sie zmieni! tylko bym chciala szybko, juz... a wiem ze musze rozsadnie. wiec do rzeczy: w wspanialych lekturach staram sie pomierzyc jak nalezy, choc to nie latwe: ale wychodzi mi jakies 80-79cm pod biustem a w biuscie jakos mi trudniej idzie mierzenie wiec jakies 101-103cm do tej pory nosilam chyba tylko przedstawicieli nieszczesnego triumpha i moze jedna feline, ale ja przestali produkowac.. 75E w niej pieknie sie wylewam, a sam obwod chyba za luzny, bo tanczy na okolo mnie.. w sklepie wmowiono mi ze musze koniecznie zamienic 75E na 75F i bedzie lepiej. Ekspedientka zapewniala mnie ze 75F super lezy, i nigdy nie slyszala, zeby ktos mial takie problemy z wedrowaniem stanika jak ja.. Wiec mam kilka za duzych i szerokich (sprawdzilam z ciekawosci jak sie rozciagaja i juz wiem dlaczego sie dla mnie nie nadaja)triumphow jeszcze z metkami i kisze sie w 75E, bo ten choc troche lepiej sie trzyma, no i jest czarny wiec moze sztywniejszy ogolnie wszystko sie zgadza.. wylewanie-bulkowanie, podjezdzanie, skracanie ramiaczek do maximum, zapinanie na ostatnia haftke, a i tak stanik sie porusza, wedruje, opada z przodu, podjezdza do gory z tylu.. koszmar.. zawsze szukalam czegos pancernego co by okielznalo mo biust i trzymalo go na miejscu wiem, ze moge teraz jakos to zmienic i moze sie uda.. choc juz nie mialam nadziei naprawde. I odkad pamietam moj biust byl dla mnie zmora teraz licze, szukam w ebayu, allegro, rozmiarow i nie wiem jak zeby nie utonac i zeby moc sie zapiac, zeby nie przesadzic z euforii :)mam koszmarny wstret do sklepow i do ekspedientek, wiec dlatego myslalam o aukcjach. i juz nawet myslalam zeby kupic kilka sztuk uzywanych i posprawdzac, czy aby napewno ta firma i ten rozmiar, zanim wydam kolejne sto kilkadziesiat zl, ale czy uzywane w b.dobrym stanie oddadza rozmiar? wiec prosze o rade i z gory serdecznie dziekuje czy 32G czy GG, czy lepiej 30H od czego zaczac Odpowiedz Link
maith Re:79/102 Cich-osza 24.03.08, 22:13 Witaj! Też "uwielbiam" sprzedawczynie, które potrafią 30-tej klientce jednego dnia wmawiać bez mrugnięcia okiem, że "nigdy" nie widziały takiego problemu, a w ogóle to pięknie leży i trzeba kupować ;) 75 musiało na Tobie tańczyć i ta kobieta doskonale o tym wiedziała. Na szczęście dzięki Lobby nie mam już z nimi kontaktu, a staniki kupuję wreszcie śliczne i wygodne :) I tak samo będzie z Tobą :) To przejdźmy do Twoich rozmiarów. Dobrze myślisz. Normalnie powinno Ci pasować 32G (70G), a z rozciągliwców 30H (65H). Jak je odróżnić? I jak w ogóle się połapać w różnicach między modelami? Wiesz już, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Zawsze tak było i to dotyczy wszystkich firm, ale wcześniej o tym nie myślałyśmy. Powoli zbieramy tu informacje na te tematy, żeby następni mogli unikać błędów pierwszych kupujących dane modele. Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Ile to będzie w polskiej/niemieckiej rozmiarówce? 70J albo 65L. Oba te rozmiary ma polska Melissa. 70J jest w Avocado. Używane staniki mogą być rozciągnięte w obwodzie. Dlatego lepiej korzystać ze sklepów internetowych. Ale uwaga! Tam masz prawo stanik zwrócić, jak Ci nie pasuje. Musisz się tylko zmieścić w terminie. Tu masz szczegółowy przewodnik po sklepach internetowych stanikowe-sklepy.blogspot.com/ Przy okazji zajrzyj do nich i sprawdź jakie mają cudeńka na 32G i 30H :) Pamiętaj tylko, żeby przed zakupem sprawdzić model w podlinkowanych wyżej wątkach. Jakby co, to pytaj, a w ogóle to witamy w klubie i miłej zabawy :) Odpowiedz Link
cich-osza Re:79/102 Cich-osza 24.03.08, 23:43 Ogromne dziekuje za szybka odpowiedz i bede pytac napewno :) pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
miriel78 Re: 75-76 / 89 24.03.08, 21:51 witam, Mam taki problemik - przy moich wymiarach powinnam nosic 70D (zgodnie ze sztuka wymiarowania). Przetestowałam ten rozmiar na paru modelach: triumph, felina, samantha. I tak: 1. triumph: model amourette 24R (70D): obwod ok (w porywach 2 haftka), miseczka: za mała. Inny model (nie pamietam, model full cup)- ten sam problem 2. felina (model full cup, rozm 70D) - obwod za duzy (swobodnie 3 zapiecie), miseczka ok 3. po 2 powyzszych przypadkach siegnelam po rozm 70E (Samantha model Sella) - miseczka ok, ale obwod - hmm - mam watpliwosci: niby sciskam sie maksymalnie (az robia sie buleczki i nie moge oddychac, a i tak podjezdza do gory) To o co chodzi: zle dobralam rozmiar czy z tymi modelami jest cos nie tak?? Jaki rozmiar wg polskich norm powinnam wybierac? A jaki wg angielskich standardow (bo chyba jednak po tych trudnosciach w realnych sklepach, sprobuje zakupow w internetowym swiecie. Z gory dzieki za podpowiedzi, pozdr Miriel Odpowiedz Link
maith Re: 75-76 / 89 Miriel78 24.03.08, 22:45 Bo to jest tak - jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Zawsze tak było i to dotyczy wszystkich firm, ale wcześniej o tym nie myślałyśmy. Podejrzewam, że stanik 1 rozciągnąłby Ci się i w obwodzie w ciągu miesiąca, a oprócz tego pewnie był małomiskowcem. Stanik 2 był rozciągliwcem, być może dlatego miseczka wydała Ci się ok - część biustu mogła wjechać pod obwód, skoro została tam zaproszona. A stanik 3 mógł być po prostu zrobiony z takiego materiału, który nie nadaje się na staniki. Co zatem powinnaś robić? Cóż. W rozmiarówce pl/niem powinnaś przymierzyć 65G. 70E może Ci pasować w bardzo ściśliwych modelach (nie znam takich) 70D będzie i za luźne w obwodzie i za małe w misce. Czyli możesz: -szukać bardzo ściśliwych 70E -zainteresować się 65G W rozmiarówce brytyjskiej to będzie odpowiednio 70DD w ściśliwcach i 65F w rozciągliwcach. Ponieważ o tej rozmiarówce wiemy więcej, więc powoli zbieramy tu informacje na te tematy, żeby następni mogli unikać błędów pierwszych kupujących dane modele. Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
maith Re: 75-76 / 89 Miriel78 i jeszcze jedno 24.03.08, 22:48 Nie przestrasz się literek. Zobacz, jakie śliczne staniki masz do wyboru stanikomania.blox.pl/2007/10/Kusidelko-Wszech-Czasow-wyniki-wyborow.html A konkretne sklepy internetowe masz podane i opisane tu stanikowe-sklepy.blogspot.com Odpowiedz Link
miriel78 Re: 75-76 / 89 Miriel78 i jeszcze jedno 24.03.08, 23:03 Hej, Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedz. Duze literki mnie juz co prawda nie przerazaja - tez myslalam o 65 ale nie przypuszczalam ze powinno to byc G :)) Zamierzalam sie przymierzyc co najwyzej do F :)) Ale potestuje i sie przekonam. Wkrotce rusze na polowanie i moze znajde cos we Wrocq. pozdr Miriel Odpowiedz Link
maith Re: 75-76 / 89 Miriel78 i jeszcze jedno 25.03.08, 03:34 Zaraz, chwileczkę ;) 65G to masz z rozmiarówki pl/niem i tego we Wrocku nie znajdziesz. Firmy z tej rozmiarówki tego rozmiaru nie szyją. Wyjątkiem są Melissa i Avocado - dostępne w necie, a Avocado też w Wawie i Poznaniu. A w brytyjczykach masz ledwie 65F(kierując się tym, co w czym było na Ciebie za małe a co dobre). Z niektórych modeli może wystarczyłoby nawet tylko 65E. Jeśli chcesz się koniecznie wybrać do zwykłych sklepów, to bez portfela ;) Inaczej wyjdziesz z jakimś 70 cokolwiek ("bo to to samo", "se pani zwęzi"). Najlepiej posprawdzaj tu najpierw, czy jest we Wrocławiu jakikolwiek sklep, w którym będziesz mogła naprawdę te okolice 65F brytyjskiego potestować. Na pewno wchodziły tu już jakieś Wrocławianki :) Posprawdzaj albo popytaj tu i na naszym bliźniaczym forum www.malobiusciaste.prv.pl Odpowiedz Link
miriel78 Re: 75-76 / 89 Miriel78 i jeszcze jedno 25.03.08, 18:55 No faktycznie - 65 to we Wroclawiu nie uswiadczę :)) Ale przynajmniej znalazłam baaardzo "scieśliwą" 70 - Gaia model Severine, tyle że w miseczce F. W ogóle wiekszość modeli z tej firmy bardziej pasowala mi w miseczce F - małomiseczkowa ta firma, czy jak? Zanim zacznę zamawiać z brytyjskich sklepow neteowych, to faktycznie potestuję sobie Melissę i Avocado. A tak przy okazji poszukiwań - na jednym z modeli Triumpha(Amourette 28R bodajże) widziałam dodatkową naszywkę pt: "big cup sizes" a na moje pytanie jaka jest najwieksza miseczka przy obwodzie 70, padla odpowiedz: E. :)) Smiech na sali. Ale przy okzaji tego przepytywania dowiedzialam sie, ze podobno Felina na jesień ma wprowadzić model w obwodzie 65. :o) pozdr Odpowiedz Link
magnum1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 25.03.08, 09:39 Witam serdecznie! jestem tu zupełnie nowa:). Chcialbym sie doradzic w sprawie rozmiaru stanika. Pod biustem mam 84 a w biuście 108. teraz nosze 80D i można powiedziec, że jest dobry, ale musze go poprawiać w ciągu dnia i wolalabym aby piersi byly bardziej uniesione. Pozdrawiam i prosze o poradę :) Odpowiedz Link
besame.mucho 84/104 - magnum1 25.03.08, 09:57 Jeśli musisz go poprawiać i niewystarczająco unosi piersi, to celuj w węższy obwód, czyli 75. Przy takim obwodzie odpowiednia powinna być miseczka F lub FF (czy w 80D miałaś duże "bułki" nad krawędzkami miseczek?). To rozmiar w rozmiarówce brytyjskiej (w angielskich sklepach nazywa się to nie 75F/FF ale 34F/FF). W rozmiarówce kontynentalnych firm powinno na Ciebie pasować 75H. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 84/104 - magnum1 25.03.08, 09:57 No i oczywiście serdecznie witamy na Lobby ;). Odpowiedz Link
magnum1 Re: 84/104 - magnum1 25.03.08, 10:09 dziękuję serdecznie:)) w rozmiarze 80D nie mam żadnych bułek nad krawędzią biustonosza, więc myslę, ze miseczka jest odpowiednia, tylko obwod zbyt duży. Czyli w polskich sklepach mogę prosić o 75F lub FF, tak? Pozdrawiam goraco:) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 84/104 - magnum1 25.03.08, 10:20 Skoro nie masz buł to zacznij raczej od 75F, a nie FF :-). Nie nie nie, w polskich sklepach nie. 75F (czyli inaczej 34F) tylko w sklepach, które mają brytyjskie staniki. Jest w Polsce kilka takich sklepów, opisujemy je w sklepowych wątkach na forum, tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 (to nowy wątek i jest w nim jeszcze porządek, ale niewiele sklepów zdążyłyśmy do niego dopisać) i tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992 (ten wątek z kolei jest już dosyć stary i zabałaganiony, nie wszystkie informacje są w nim aktualne, ale za to jest w nim bardzo dużo sklepów) W sklepie, który nie ma brytyjskich staników 75F będzie na Ciebie za małe (Wynika to z różnic w miseczkach. Brytyjskie od D idą po kolei tak: DD, E, F, FF, G, GG, itd. Natomiast polskie: E, F, G, H, itd. Do tego w brytyjczykach każdy kolejny rozmiar jest o 2,5 cm większy od poprzedniach, a w polskich stanikach - o 2 centymetry. Przeliczając rozmiar na polską rozmiarówkę trzeba wziąć obie te rzeczy pod uwagę, dlatego po nazwie polskiego rozmiaru wydawałoby się, że mówimy o większym biuście niż kiedy wymieniamy nazwę angielską - jak u Ciebie, w brytyjczykach to 75F, a w polskich stanikach już 75H :) ). Odpowiedz Link
pimienta 69/98 - pomóżcie w doborze rozmiaru 25.03.08, 10:27 Pod biustem na wdechu, bardzo ściśle wychodzi 69, biust luzem 98 cm, w staniku, 95. Korzystałam z tabelek i wychodzi różnie: 60 H brytyjski, 28 H lub 30 G ew. 65 J wdł. Melissy. Dziewczyny, pomóżcie! Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 69/98 - pimienta 25.03.08, 10:37 Bez paniki :). Bierz pod uwagę raczej ten większy wynik, czyli 98 centymetrów. Wtedy w brytyjczykach wychodzi, że jesteś na pograniczu rozmiarów 60H i 60HH. To to samo co 28H lub 28HH (po prostu Polki są przyzwyczajone do liczenia w centymetrach, więc w polskim sklepie brytyjski stanik o takim obwodzie będzie nazywał się 60H, a w brytyjskim ten sam stanik - 28H, bo Angielki na codzień liczą w calach :) ). Niektóre staniki są bardzo ciasne w obwodzie i z tych nie powinnaś tak bardzo zaniżać, tylko brać obwód 65. Miseczkę zawsze wylicza się od obwodu, więc tu trzeba ją zmniejszyć. Więc Twój rozmiar będzie na pograniczu 65G i 65GG (w angielskich sklepach nazwą to 30G i 30GG). Wszystko to, co napisane wyżej dotycyz staników brytyjskich firm! Polskie firmy liczą w inny sposób - nie stosują podwójnych nazw miseczek (nie ma FF, GG itd), a kolejne miseczki rosną co 2 centymetry, a nie co 2,5 jak w brytyjczykach. Dlatego trzeba brać odpowiednio większą miskę. W przeciętnej polskiej firmie w Twoim przypadku byłoby to już coś w okolicach 60L ;). Dlatego polskie firmy musisz sobie odpuścić - nie robią niestety takich rozmiarów.=, ograniczają się do kilku literek z początku alfabetu. Melissa to wyjątek - polska firma, która robi większe miseczki, a w dodatku robi je według swojej własnej, czasem mocno pokręconej, rozmiarówki. Dlatego rozmiar, który wychodzi w Melissie różni się od innych :). Tam rzeczywiście mogłoby Ci pasować 65J. Odpowiedz Link
pimienta Re: 69/98 - pimienta 25.03.08, 10:50 Besame.mucho, bardzo Ci dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Dodam, że jestem naprawdę w dołku. Mam trzy córki, z czego najmłodszą karmię jeszcze. Do karmienia mam staniki Triumpha, ale same wiecie do czego się one nadają :( Wiosna nadeszła, a ja nic nie mogę na siebie włożyć, bo mi ten stanik przez dekolt wyłazi. Ponieważ spodziewam się kolejnych zmian w moim biuście, wciąż chudnę i rozmiary mi się zmieniają, to teraz chciałabym upolować coś okazyjnie i nie do karmienia, bo ja zazwyczaj bez dziecka przy piersi wychodzę. Przed ciążą nosiłam 70E, ale teraz jestem szczuplejsza o parę kilo i biust inny zupełnie. Dziękuję jeszcze raz. Odpowiedz Link
zielone.pojecie 72/92 jaki rozmiar 25.03.08, 11:23 72/92 jaki rozmiar powinnam nosic? ostatnio kupilam 60g panache i okazal sie za duzy ;/ Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 72/92 - zielone.pojecie 25.03.08, 13:25 Napisz coś więcej o tym panache. Co to był za model? W obwodzie był dobry? Co dokładnie było nie tak z miseczkami (w jaki sposób były za duże - marszczyły się na czubkach czy też odstawały na górze od piersi) itd? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 69/98 - pimienta 25.03.08, 13:21 Nie ma sprawy. Skoro jeszcze karmisz to zdecydowanie nie ma sensu wydawać fortuny na staniki, bo rozmiar będzie Ci się zmieniał. Ale bardzo ważne jest, żebyś JAKIŚ dobry stanik miała! Sama wiesz, że podczas karmienia biust jest cięższy niż zwykle, więc zdecydowanie należy mu się dobre podtrzymanie, żeby skóra się nie rozciągała i niszczyła. Aha, widziałam na giełdzie, że interesujesz się Marksem&Spencerem. Niestety odradzam ten stanik, bo Marks&Spencer od rozmiaru G ma mniejsze miseczki niż inne brytyjczyki (wynika to z tego, że ta firma nie robi miseczki FF, więc ichnie G to odpowiednik innych brytyjskich FF). Może być dla Ciebie za mały! Odpowiedz Link
pimienta Re: 69/98 - pimienta 25.03.08, 13:28 Masz rację. Kilka razy mierzyłam M&S i wciąż miałam wrażenie, że się w nich nie mieszczę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
magnum1 Re: 84/108 - magnum1 25.03.08, 13:15 a w moim tytule jest błąd, bo mam 108 w biuście, a nie 104 :)). Odpowiedz Link
magnum1 Re: 84/104 - magnum1 25.03.08, 12:48 Dzieki i przepraszam, ze jestem tak natrętne, ale musze jeszcze o coś zapytac. Czyli w sklepach internetowych avocado, bellissima,felina mam zamówić 75F czy H? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 84/104 - magnum1 25.03.08, 13:15 Pytaj, pytaj :). Dowiadując się więcej skracasz poszukiwania stanika idealnego i ilość nietrafionych zakupów (Bo oczywiście trzeba pamiętać, że ten poradowy wątek to tylko pierwszy krok do idealnego stanika - doradzamy tu nie widząc Was, a jedynie znając wymiary. A wiadomo, że mało która z nas jest stuprocentowo "tabelkowa" i tak określony rozmiar będzie jej pasował idealnie - trzeba zmierzyć ten najbardziej prawdopodobny i potraktować to jako punkt wyjścia. Wziąć pod uwagę co jest w nim nie tak i wymienić na lepszy, jeszcze lepszy i w końcu idealny :) ). Ad rem - Bellissima sprzedaje staniki brytyjskie. Tam więc celujesz w 75F. Felina to rozmiarówka kontynentalna, tutaj 75H. Avocado to rozmiarówka avocadowska ;). Lubią mówić, że mają taką rozmiarówkę jak brytyjczyki, ale to nie do końca jest prawdą. Do pewnego momentu mają większe miseczki niż angielskie staniki (osoby noszące na przykład miseczki D narzekają, że avocadowskie D jest dla nich o wiele za wielkie), a od pewnego - mniejsze (ja na przykład w brytyjczykach noszę G, w Avocado J jest ciut za małe). Z tym sklepem jest więc dosyć trudno. Najlepiej wejdź w wątek o Avocado: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=38496876 i w nim szukaj informacji o konkretnym modelu, który Cię zainteresuje (jeśli nie będzie - zapytaj tam o niego). To sklep z bardzo nierówną rozmiarówką, więc lepiej dopytywać się o każdy model osobno :). Odpowiedz Link
magnum1 Re: 84/108 - magnum1 25.03.08, 13:19 dziękuję Ci serdecznie, tylko nie wiem, czy wlasciwie odczytałas moje wymiary, bo w tytule zmieściłaś 84/104, a ja mam 108:(. może to tylko literówka, ale wolę się upewnic:)) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 84/108 - magnum1 25.03.08, 13:32 O rany, serdecznie Cię przepraszam! Pewnie pisząc 84 tak sobie automatycznie przeniosłam czwórkę i do obwodu w biuście :). Dobrze, że zauważyłaś! To zmienia postać rzeczy. Trochę utrudnia, bo to dziwne, że przy 108 cm w biuście 80D nie robi Ci bułek, no ale sama przed chwilą pisałam, że mało która z nas jest tabelkowa :). W takim razie we wszystkich miejscach, w których pisałam 75F powinno być 75G (pamiętaj żeby przy zakładaniu stanika dokładnie wygarniać cały "zabłąkany biust" spod pach do miseczek :) ), a tam gdzie kontynentalna rozmiarówka zamiast 75H - 75J (to już rzadszy rozmiar u kontynentalnych producentów, więc polecam raczej brytyjskie firmy). Odpowiedz Link
magnum1 Re: 84/108 - magnum1 25.03.08, 13:35 nic sie nie stało:) wolałam sie upewnić. Pozdrawiam i dziękuje:) Odpowiedz Link
caterina11 Re: 84/108 - magnum1 25.03.08, 14:23 Nie mogę zgodzić się na proponowanie przy wymiarach 84/108 - brytyjskiego rozmiaru 75G. Mam niemal identyczne wymiary : 83/108 i noszę 75GG. a i tak zaczynają bułkować . Stanik 75G , po 2 tygodniach wmasowania tłuszczyku będzie za mały. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 84/108 - magnum1 25.03.08, 15:08 Caterina, ale popatrz na to, co Magnum napisała wcześniej. Że w staniku o rozmiarze 80D NIE MA żadnych bułek. Oczywiście na pewno ma trochę biustu, który przez zły rozmiar "wyemigrował", z tego powodu nie poleciłam jej 75E (które jest przewidziane na taki sam obwód w biuście co 80D), ale 75G, który jest o 3 miseczki większy. Właśnie żeby ten "zbłąkany biust" miał się gdzie zmieścić. Z tymi podobnymi wymiarami różnie bywa. Jakiś czas temu przeglądałam jakie rozmiary noszą dziewczyny z identycznymi wymiarami jak moje (te o których wiem, że na 100% są dobrze ostanikowane). Pominę tu, że wszystkie mamy trochę staników o obwodzie 60, trochę o 65, a w ogóle większości z nas przydałyby się 55tki. Skupiając się tylko na tych z jednym obwodem (65) rozrzut miseczek, mimo identycznych wymiarów, jest ogromny. Najmniejszy z noszonych przez moje wymiarowe bliźniaczki to 65FF. Potem idziemy przez 65G, 65GG, 65H do 65HH. (Wszystko w rozmiarówce brytyjskiej i nie wynika to z różnic pomiędzy poszczególnymi modelami staników, bo sporo z nas ma te same staniki tylko w różnych rozmiarach :) ). Na rozmiar stanika wpływają takie rzeczy jak jędrność piersi, szerokość pleców itd. Dlatego mimo podobnych wymiarów możemy nosić naprawdę różne rozmiary. Oczywiście może się okazać, że tego wypchniętego w złe miejsca biustu jest u Magnum jednak więcej i 75G okaże się złe. Ale trzeba wziąć pod uwagę nie tylko wymiary ale też to 80D :). Odpowiedz Link
antonini 84/109 25.03.08, 11:31 Witam po raz pierwszy. Pod biustem ciasno zmierzone mam 84 w biuście luźno 109. Do tej pory nosiłam 85D. Zapięcie podjeżdzało mi pod kark a miseczka była ciut przyciasna. Teraz po rozmowie ze znajomymi krakowiankami, które własnie dobrały sobie porzadnie staniki nabyłam 75E. Mam wrażenie że miska dalej jest za ciasna, zapięcie leży dobrze. Mierzyłam również 75F i w zależności od modelu bułki nadal się tworzyły. Czyzbym zaposiadła biust w rozmiarze G???? Odpowiedz Link
maith Re: 84/109 Antonini 25.03.08, 13:00 Nie ma czegoś takiego, jak "rozmiar G" :) G oznacza kilkanaście różnych rozmiarów, z czego te większe są kilka razy większe od najmniejszych. A nominalnie to masz 75GG, brytyjskie. Ale możesz zacząć od 75G, tylko że brytyjskiego, jeśli GG byłoby początkowo za duże. Jak jesteś z Krakowa, to wybierz się do Intimo4you i tam sobie pod kompetentnym okiem dobierzesz pasujący stanik. I od razu zdziwisz się, jakie śliczne staniki mają na ten rozmiar :) W rozciągliwcach bardziej Ci będą natomiast pasowały 70HH (ew. może na początku 70H). Odpowiedz Link
antonini Re: 84/109 Antonini 25.03.08, 18:06 No właśnie niestety nie jestem z Krakowa. O tym sklepie słyszałam od koleżanek. Ja jestem z Czestochowy. Wielkie dzięki, będe mierzyć :) Odpowiedz Link
maith Re: 84/109 Antonini 25.03.08, 19:55 To jak jesteś z Częstochowy, to korzystaj z Internetu. Pamiętaj - mierzyć oznacza dostać swój rozmiar i jak nie pasuje to odesłać. A nie wejść do sklepu, gdzie Ci dadzą coś zamiast i tak zmanipulują, że to kupisz. Skorzystaj z zakupów netowych. Ten krakowski sklep ma wersję internetową. Jeśli nie będzie Ci stanik pasował, to go odeślesz, albo wymienisz. Masz na to 10 dni :) Tu masz strony. Ten krakowski: www.intimo4you.com I warszawki do wyboru: www.peachfield.com Odpowiedz Link
yffim 76/93 Panache Inferno / Gossard Superboost Satin 25.03.08, 11:35 Nawrócenie z 75DD-80D mam już za sobą ale mam nadzieję, że w dobrym miejscu szukam porady. Mój rozmiar to 70F polskie. Na pewno w przypadku Gaia i Alles bo z tych firm posiadam staniki. Potrzebuję stanika zbierającego piersi, białego z odpinanymi ramiączkami z opcją na szyję do sukni z dekoltem amerykańskim (szelka na szyję, dekolt w trójkąt) Upatrzyłam sobie Panache Inferno i chciałabym wiedzieć, który rozmiar brytyjski tego modelu wybrać i czy w ogóle sprawdzi się w moim przypadku. Piersi mam dość miękkie przez co łatwo o bułki i nie mam żadnego stanika w nowym, dobrym rozmiarze w tym stylu czy w ogóle z twardymi miskami. Z doświadczenia wiem, że jeśli miski są utwardzane to muszę wybierać większą miskę niż w przypadku miękkich. Jak w temacie, obwód pod biustem 76 cm a w biuście 93-94cm. W który rozmiar Panache Inferno celowć? A co sądzicie o Gossard Superboost Satin? Ze zdjęć wynika, że już nie zbiera tak biustu jak Panache. Odpowiedz Link
maith Re: 76/93 Panache Inferno / Gossard Superboost Sa 25.03.08, 12:50 Ja tylko zwrócę Ci uwagę, że w Inferno masz ramiączka przerabiające się na ramiączko amerykańskie, a w Gossardzie nie - tam można tylko odpiąć i przypiąć coś własnego. Z drugiej strony Gossard (mowa oczywiście cały czas o jego nowej wersji) pozwala na większy i głębszy dekolt, bo np. miseczki łączy tylko cienka tasiemka i mam wrażenie, że z boku mniej nachodzi, więc pozwala chyba jednak na trochę szerszy dekolt. Jeśli to ma być np. ślub, to zamówiłabym oba i odesłała mniej pasujący. Kwestią zbierania interesują się chyba nieco bardziej na naszym bliźniaczym forum www.malobiusciaste.prv.pl warto zapytać co o tym wiedzą. Ja mam oba, ale akurat tu Ci nie pomogę. Do kreski wystarcząco mi zbiera zwykła przylegająca koszulka. Tyle tylko, że rozmiarowo 70F polskie to 70E brytyjskie. A to są oba właśnie brytyjczyki. Odpowiedz Link
yffim Re: 76/93 Panache Inferno / Gossard Superboost Sa 25.03.08, 17:34 Panache właśnie wygląda idealnie tylko inna kwestia jak sprawdzi się w praktyce w moim przypadku. Ze 70F to (70)32E także wiem, ale słyszałam o tym, że ten model nie podchodzi idealnie pod ten wymiar w praktyce i jestem prawie pewna, z tego co czytałam, że miski będą za małe :| Dlatego szukam rady, jaki rozmiar będzie dobry jak dla mnie. Odpowiedz Link
maith Re: 76/93 Panache Inferno / Gossard Superboost Sa 25.03.08, 20:05 To po prostu są staniki sztywne, czyli staniki o różnym stopniu niekompatybilności bądź może przypadkiem kompatybilności z Twoim biustem. Tego do końca nie przewidzisz. Możesz strzelać w większy rozmiar niż Twój regularny, biorąc poprawkę na prawdopodobną niekompatybilność sztywniaków. Czyli możesz spróbować 70F. Ale nikt Ci nie da gwarancji, że któryś z nich nie będzie przypadkiem lepiej leżał w 70E. To sztywniaki. Nie wiadomo, czy są robione pod Ciebie czy niekoniecznie... Odpowiedz Link
kociatko_biusciaste 76/101 25.03.08, 13:07 To wymiary Mamy Kociątka:) Bardzo proszę o ustalenie rozmiaru - ja wolałabym tego nie robić, bo Mama Kociątka twierdzi, że 75E jest super (wcześniej nosiła 80D), 70 nosić nie chce, bo jej ciasno. Tłumaczę więc, że ciasno, bo ma 70F, za małe w miskach. Mama powoli się łamie, ale teraz juz sama mam wątpliwości (nie chcę ściskać własnej matki;)). Biust podzieciowy, w średnim wieku. Słoniocy:) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 76/101 - kociatko_biustiaste - mama 25.03.08, 13:36 Mówiąc mamie, że jest jej ciasno przez miseczki masz zupełną rację :). Mając 101 cm w biuście powinna celować w brytyjskie 70G. F ma prawo ciągnąć jej obwód do przodu i cisnąć. Skoro mama powoli się łamie to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podrzucić jej jakieś ładne brytyjskie cacko w 70G i sprawdzić czy faktycznie będzie nadal mówiła, że ją ciśnie. Odpowiedz Link
kociatko_biusciaste Re: 76/101 - kociatko_biustiaste - mama 25.03.08, 14:10 Dzięki, Besame.mucho:) A to 70F, które ją ciśnie, to w dodatku jest polskie F! Ale powiem Ci, że zastanawiam się, czy moja mama nie jest "nietabelkowa", bo ma mały ten biuścik, polskie 70F wcale nie jest dużo za małe. W moim Rio 28GG sie utopiła:) W każdym razie - wybijać jej z głowy 75-tki, prawda? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 76/101 - kociatko_biustiaste - mama 25.03.08, 15:12 Skoro jest mocno nietabelkowa to celujcie w trochę mniejszy rozmiar :). Rio jest dużomiseczkowe. Może w takim razie celujcie w 70F ale brytyjskie? 75tki wybijaj z głowy :). I jeszcze taka rada - jak będziesz się wahać między dwoma rozmiarami dla mamy to zamawiaj większy. W końcu ma się przekonać do obwodu. Lepiej żeby wyszło "Nooo, miałaś rację, obwód mnie nie ciśnie, ale miseczka za duża" bo wtedy po prostu wymienicie na mniejszą miseczkę, niż "Ha! Mówiłam, ze będzie mnie cisnęło!" spowodowane ponownie zbyt małymi michami :). Odpowiedz Link
papysia papysia 94/109-111 25.03.08, 13:48 Dziękuję maith za odpowiedź w poprzednim watku - będę szukała. Mam jednak problem z miękkimi stanikami - jak wspomniałam moje piersi różnią się wielkością (miałam sączkowany ropień prawej piersi w czasie karmienia, po latach ta pierś jest wyraźnie mniejsza). O ile lewa miseczka lezy ładnie, to prawa "odstaje" na górze. W "Waszych" linkach (www.figleaves.com/uk/fitting_room.asp?cat=161&txt=5804) znalazłam, że osoby takie jak ja powinny nosić staniki "non-moulded bra". O co chodzi - nie bardzo potrafię przetłumaczyć? Odpowiedz Link
limonka_01 Re: papysia 94/109-111 - odp 25.03.08, 14:03 Moulded bra to stanik formowany termicznie, podobny trochę do usztywnianego. Trudniej go dopasować przy większej asymetrii piersi. A asymetryczne piersi ma niemal każda kobieta. Czasami asymetria jest większa, czasami mniejsza. Może w tym wątku znajdziesz sposób, jak sobie z tym radzić: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77382773 Odpowiedz Link
katarzynabobak Re: 78/ 109 25.03.08, 13:49 Poszukuję stanika dla karmiących, najchętniej bawełnianego, uwielbiałam staniki mothercare, ale teraz nie mają mojego rozmiaru (nosiłam 75 DD, ale to było pare kilo temu). Od początku karmienia Młodego czyli od roku ciągle zmieniam stanik i ciągle nie to. Mam obecnie Anite 85F, ale musze ciągle poprawiać pod biustem a piersi mnie bola po całym dniu noszenia. Po każdym karmieniu potwornie się deformuje, musze układać, formować miseczki.Melise kupiłam 85F, ale po 2 godzinach bolą mnie piersi. Najlepszy był mój stary stanik 38DD ale ciut małe były miseczki. Już nie wiem czego szukać i gdzie.Ponieważ nie ma w sklepach miseczek powyżej F, ekspedientki radziły mi większy rozmiar pod biustem.I tak zaczełam kupować, ale to błąd. Nadal piersi wylewają mi się ze stanika,a jest za duży pod biustem. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 78/109 - katarzynabobak (potrzebna pomoc MAMY) 25.03.08, 15:28 Oj nie nie, żadnych 85. Podczas karmienia biust potrzebuje dobrego podtrzymania! Inaczej moze się bardzo zniszczyć i potrzebować baaaardzo dużo czasu, aby wrócić do dawnej kondycji. Najluźniejszy obwód dla Ciebie to 75, a w wielu modelach lepsze będzie pewnie 70. Ale nie chcę się wypowiadać czy lepiej żebyś na początku celowała w 70tki czy w 75tki, bo nigdy nie karmiłam, nie wiem w jakim obwodzie biust wtedy lepiej się czuje. Jeśli o to chodzi to lepiej poczekać, aż odezwie się jakaś mama :). W każdym razie przy 75tkach odpowiendią miseczką powinno być G lub GG, a przy 70tkach H lub HH. Rozmiary brytyjskie. Jest dużo dobrych staników dla karmiących mam, zarówno takich z fiszbinami, jak i takich bez. Popatrz na przykład tu: www.bravissimo.com/products/lingerie/nursing-bras/emily-b-maternity/nursing-bras/eb04-details.aspx?colour=Black Albo tu: www.bravissimo.com/products/lingerie/nursing-bras/freya/nursing-bras/fye2-details.aspx?colour=Petal Odpowiedz Link
ankh_morkpork Re: 78/ 109 25.03.08, 15:43 Hej, ja w 9 miesiacu właśnie zamawiałam w Melissie pierwszy karmnik. Zajrzyj proszę do wątku "Mega stanik do karmienia", jest tam sporo informacji forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238&s=0 i przejrzyj go, a zwłaszcza posty z okolicy 20.03, w tym te pisane przez Annę-Pia. Może jednak spróbuj karmnika o obwodzie 70? W Melissie byłby to dla Ciebie rozmiar 70L. Możesz wybrać model uważany przez dziewczyny za rozciagliwy, jeśli się boisz, ze obwód 70 będzie za ciasny. I oczywiście odesłać / wymienić stanik w ciagu 10 dni, jeśli Ci nie będzie pasować... :-) W żadnym wypadku nie kupuj sobie staników z obwodem większym niż 75! Odpowiedz Link
annael 88/106 25.03.08, 14:29 Do tej pory nie nosiłam miseczki większej jak D. Niedawno zaczęłam nosić 80 D i obwód pod biustem okazał się świetny, ale miseczka ciągle trochę za mała. Zastanawiam się więc nad 80E lub F (cały czas mówię o kontynentalnych rozmiarach). Doradźcie proszę jaka miseczka. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 88/106 - annael 25.03.08, 15:38 To zależy jak bardzo za małe było to 80D :). Bo wiesz, z tabelek wychodzi, że stanik w kontynentalnej rozmiarówce to Ty powinnaś nosić 80G lub 80H :). 80F to co najwyżej brytyjskie. Ale jak wiadomo - nasze wymiary sobie, a tabelki sobie. Spróbuj wygarnąć DOKŁADNIE wszystko co jest pod pachami do miseczek tego 80D i powiedz jak duże bułki się wtedy tworzą. Odpowiedz Link
annael Re: 88/106 - annael 25.03.08, 16:58 jak duże? Cóż, mam trochę asymetryczne piersi, więc z punktu widzenia jednej, to miseczka powinnna być niewiele większa, ale druga... naprawdę niezła buła wyszła, spokojnie G. :) Tylko jak się zdecyduję na dużo większy, to obawiam się, że jedna miseczka może się marszczyć. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 88/106 - annael 25.03.08, 18:12 Rozmiar stanika dobierasz zawsze do większej piersi. Więc celuj w to G. Jeśli asymetria jest na tyle duża, że w miseczce z mniejszą piersią zostają luzy to można dokupić w pasmanterii specjalną wkładkę, którą wsuwa się do tej miseczki. Odpowiedz Link
amilos mama 100/125 25.03.08, 14:41 prosze o wymierzenie mojej mamy, bo w niedobranym staniku (najwiekszym na targu 105 DD) jej biust wygląda ... Miseczkę ma dobrą, ale obwód ciągle przy szyi. Mi pomogłyscie, teraz czas ostanikowac mamę, zaraz założę pytanie o wymiary dla tesciowej, obie chłonne wiedzy o dobrych stanikach, juz je nawróciłam Odpowiedz Link
besame.mucho 100/125 - amilos - mama 25.03.08, 15:41 Przede wszystkim najlepiej poczekać na wypowiedź Mahedy, która zdecydowanie najlepiej z nas wszystkich orientuje się w wymiarach w biuście >110. Ale poradzę jak umiem, Maheda później pewno zweryfikuje :). Na miejscu Twojej mamy spróbowałabym zmierzyć stanik w brytyjskim rozmiarze 90G. I potraktowała to jako punkt wyjścia, na podstawie tego stanika oceniając co jeszcze powiększyć a co pomniejszyć, żeby następny zakup był idealny. Odpowiedz Link
maheda Re: 100/125 - amilos - mama 26.03.08, 20:50 Tu nie ma czego poprawiać ;) Sama zaproponowałabym to samo. Odpowiedz Link
amilos teściowa 74/ 98 25.03.08, 14:47 była bardzo zdziwona, ze 80 D jest na nia za duzy, ale chłonęła wiedzę z wypiekami na twarzy, miseczke D ma dobrą, obwód na pewno za duży, jaki rozmiar miałaby w polskiej gaia? i oczywiście brytyjskie rozmiary tez proszę, ale z racji dostępności 70 w polskich sklepach... Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 74/ 98 - amilos - teściowa 25.03.08, 15:44 O, to już bliżej moich rejonów rozmiarowych, czuję się pewniej doradzając ;). Obawiam się, że Gaia nie będzie dobra, bo teściowa musiałaby w niej celować w 70H/I (kiedy ja jeszcze chciałam kupować Gaię to takich miseczek na pewno nie robili, chyba że coś się teraz pozmieniało). A do tego polskie staniki w znakomitej większości są okropnie rozciągliwe, więc lepsze byłoby 65, którego nie robią. W brytyjczykach natomiast powinna spróbować 70FF w ściśliwcach, a 65GG w rozciągliwcach. Odpowiedz Link
maga.sad Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 25.03.08, 16:58 Witam, dzięki za to forum! Jest szansa, że poprawianie stanika przestanie być moja główną aktywnością w ciągu dnia. Mój obwód biustu: 114 cm, obwód pod biustem: 87, pozdrawiam Odpowiedz Link
maith Maga.sad 87/114 25.03.08, 19:53 Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego musisz na pewno odrzucić obwody 85, 90 i wyższe. Nominalnie powinno być 80GG, a w rozciągliwcach 75HH brytyjskie. Ale początkowo może Ci pasować 80G, a z rozciągliwców 75H. To brytyjskie. Czyli w rozmiarówce pl/niem to odpowiednio 80J, 75K-L (np. polska Melissa) Oczywiście nic się nie martw literkami, tylko zobacz, jakie cudeńka masz do wyboru na brytyjskie 80G czy 75H np. w www.intimo4you.com www.peachfield.pl Wpisz sobie tam tylko te rozmiary do wyszukiwarki :) W www.bravissimo.com mogę Ci nawet od razu odpowiednio ustawić wyszukiwarkę www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets?back=34&cup=h I teraz jeszcze bardzo ważna rzecz - jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Będzie Ci też znacznie łatwiej wybrać stanik, jeśli od razu zapoznasz się z: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Odpowiedz Link
agusia2101 89/109 25.03.08, 17:14 Witam! Obecnie noszę 85F (rozmiar Samanty) lub 85E (rozmar KappAhl). Z góry dziekuję ;) Odpowiedz Link
maith Re: 89/109 Agusia2101 25.03.08, 19:45 Spróbuj 80FF brytyjskie ze ściśliwców a 75GG brytyjskie z rozciągliwców. W rozmiarówce pl/niem to jest odpowiednio 80H i 75K (np. Melissa) 85 to także jeszcze za szeroki obwód. Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu. Bo staniki 85 mają często to 85 w stanie bez naciągu, naciągają się do 105, a pasują idealnie na ludzi z obwodem ok. 95 ;) Ty masz obwód 89, a jeszcze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika... Oczywiście nic się nie martw literkami, tylko zobacz, jakie cudeńka masz do wyboru na 80FF czy 75GG np. w www.intimo4you.com www.peachfield.pl Wpisz sobie tam tylko te rozmiary do wyszukiwarki :) W www.bravissimo.com mogę Ci nawet od razu odpowiednio ustawić wyszukiwarkę www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets?back=34&cup=gg I jeszcze coś - jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: Zbieramy tu informacje na te tematy, żeby następni mogli unikać błędów pierwszych kupujących dane modele. Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
emzetem 69/92 25.03.08, 18:26 Trafiłam na forum 2 dni temu i siedzę tu prawie cały czas i zgłębiam wiedzę :) Ale do rzeczy. Aktualnie noszę 75C i zawsze coś było nie tak. Źle się czuję w tym rozmiarze, piersi nawet nie wyglądają źle, tylko jest mi niewygodnie, ramiączka mi spadają, muszę często poprawiać stanik. Niedawno kupiłam 70D i jest jakby lepiej, ale to cały czas nie to. Jaki rozmiar sugerujecie? Odpowiedz Link
monikate Moja córka: 82/83obwód, 95 w biuście 25.03.08, 18:42 Dotychczas nosiła 80B. O wiele lepiej wygląda w moim (jeszcze) 75C, ale trochę bułkuje i w ogóle coś nie tak. Wypada nam, że powinna nosić 75D?? Jakie rozmiary brytyjskie, jakie polskie?? Odpowiedz Link
maith Re: Moja córka: 82/83obwód, 95 w biuście 25.03.08, 19:27 Dokładnie tak. Spróbuj jej dobrać 75D. Ale ścisły. Z rozciągliwców wypada jej 70F w rozmiarówce pl/niem, czyli 70E w rozmiarówce brytyjskiej (tej, która ma po drodze DD) I oceniajcie wszystko świadomie. Prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Będzie Wam łatwiej jeśli zapoznacie się z: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Odpowiedz Link
maith Re: 69/92 Emzetem 25.03.08, 19:34 W zasadzie to 60G brytyjskie :) Teoretycznie mogłabyś spróbować 65F, ale tylko w wyjątkowych ściśliwcach. W wersji polsko-niemieckiej to 60J albo 65G Zanim zaczniesz krzyczeć, że nie masz tak dużego biustu (zaczniesz?;) podlinkuję Ci nasze bliźniacze małobiuściaste forum, gdzie też znajdziesz trochę dziewczyn, które mają w biuście tyle co Ty www.malobiusciaste.prv.pl Oczywiście to, czy będziesz działać tu, tam, czy na obu forach, zależy tylko od Ciebie :) 70 to także jeszcze za szeroki obwód. Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu. Bo staniki 70 mają często to 70 w stanie bez naciągu, naciągają się do 90, a pasują idealnie na ludzi z obwodem 80 ;) Ty masz obwód 69, a musisz wziąć jeszcze poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika. Odpowiedz Link
emzetem Re: 69/92 Emzetem 25.03.08, 21:22 Ależ absolutnie nie zamierzam krzyczeć :-) Po to tu przyszłam, żeby poczytać bardziej wyedukowane kobitki i dobrać dobry i wygodny stanik. Dzięki za rady, muszę się uzbroić w cierpliwość i poszukać tego odpowiedniego. Stanika oczywiście :-) Odpowiedz Link
nighthrill 89/109, chcę przejść na 75 25.03.08, 20:02 Przepraszam, że zamęczam moim rozmiarem w kolejnym wątku:) Otóż zgodnie z radami noszę teraz 80G, ale już bułkuje, więc chcę kupić 80H...wybo taki sobie, ale nie o to chodzi...otóż obwód 80 wydaje mi się za szeroki. Po kilku razach w Alles Big 80G obwód podjeżdża, a tego nie cierpię. Podjeżdża mi też 80-ka z Melissy, ale nosiłam ją i prałam w kólko ponad pół roku. Więc - czy wcisnę się w 75 i jaka to musiałaby być miska? Chodzi mi raczej o "polski" i melissowy rozmiar, choć i wiedzą o brytjskim nie pogardzę. Niestety nie umiem tego sama policzyć, a brafitter wyrzuca mi tylko 80-ki. Dodam, że mam sporą nadwagę, więc i tłuszcz na żebrach - ale jaka miska przy 75? J, K? Odpowiedz Link
maith Re: 89/109, chcę przejść na 75 25.03.08, 20:14 W brytyjczykach to jest 75GG. A w Melissie? Podejrzewam, że 75K. Alles jest rozciągliwcem, więc nic dziwnego, że Ci podjeżdża. Prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
basiazdr Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 25.03.08, 20:04 Dobra zaczynam:) Oczywiście mam problem z doborem stanika:( Pod biustem mam 93cm, a w miseczkach jakieś 115, noszę stanik rozmiaru 80E, piersi nawet mi się nie wylewają górą, ale fiszbiny z boku troszkę mnie uciskają, ponadto stanik zjeżdża mi w obwodzie trochą za nisko, po długim siedzeniu w jednej pozycji. Mój biust od zawsze miał tendencję rozbieżną, co przy nadmiarze staników z ciasno przylegającymi do siebie miseczkami na mostku sprawia dodatkowy kłopot. Pytanie, jak w temacie: jaki rozmiar? Odpowiedz Link
maith Basiazdr 93/115 25.03.08, 20:21 Hmm, nawet uwzględniając rozbieżności krańców tabeli nie powinnaś nosić mniejszych misek niż 80FF brytyjskie... Co w rozmiarówce pl/niem daje 80H... Aczkolwiek ja na Twoim miejscu przymierzyłabym to brytyjskie 80FF, bo w tym rozmiarze możesz mieć tak cudne staniczki :) Zresztą sama wpisz ten rozmiar w wyszukiwarkę sklepów :) www.intimo4you.com www.peachfield.pl A w ogóle to prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Będzie Ci na pewno łatwiej wybierać, jeśli zapoznasz się z: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Odpowiedz Link
szczecinianka_79 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 25.03.08, 20:56 Wymierzyłyście mnie (jeszcze raz dziękuję), a teraz proszę o wymiar mojej biuściastej mamy. Pod biustem 98 cm, w biuście 115 cm. W elektronicznym kalkulatorze wychodzi mi 85FF/38FF w brytyjskiej rozmiarówce i 85J w polskiej (???) Biust 60-letni i jak na wiek i wykarmienie 3 dzieci wyjątkowo niezły (liczę na dobre geny, hehe). Planowałam dla mamy zakup jakiegoś tańszego stanika np. Dalii, zeby w ogóle się przekonać, że będzie w takim wąskim chodziła. Ale jeśli potwierdzicie, że dobrze przeliczyłam to...chyba w Dalii nie mam czego szukać :( Odpowiedz Link
maith Szczecinianka_79 98/115 25.03.08, 21:08 Brytyjskie 85FF owszem. Chociaż uwzględniając nierówności krańców tabeli pewnie wystarczy spokojnie bryt. 85F. To już w pl/niem daje 85G. Jak masz w okolicy przyzwoity sklep, to może znajdziesz i stacjonarnie. Natomiast na próbę, to zamówienie np. 2 różnych staników netowo, z możliwością oddania tego, który nie będzie pasował, wymiany rozmiaru itp. (w polskich sklepach internetowych masz na to 10 dni) jest o tyle lepsze, że dostaniesz te 2 staniki w dokładnie tym rozmiarze do przymiarki, ładne, takie jak wybierzesz, że to będą przyzwoite staniki, nie minimisery i nie będzie nad Tobą stała sprzedawczyni przekonana, że robi Ci łaskę, że sprowadziła w tym rozmiarze jakieś chomąta. Dla Mamy najlepiej spróbować jednego szerokofiszbinowca i jednego wąskofiszbinowca (szerokie są Panache, wąskie są Freye). Przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Będzie Wam łatwiej jeśli zapoznacie się z: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Odpowiedz Link
szczecinianka_79 Re: Szczecinianka_79 98/115 25.03.08, 21:21 To chyba się pogubiłam z tym porównaniem rozmiarów brytyjskich i polskich :( W tym kalkulatorze www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/ wymiary mojej mamy wskazują na polskie 85 J? Gdybym na początek kupiła Dalię to mam szukać 85G, czy 85J? Odpowiedz Link
maith Re: Szczecinianka_79 98/115 25.03.08, 22:30 Kalkulator jest w fazie testów. Nie wiem, skąd mu wyszło 85J. Ja tego nie potwierdzam. W rozmiarówce polskiej nie ma rozmiaru DD. Dlatego DD nazywa się E, E nazywa się F a F nazywa się G. To tak w skrócie. Dlatego jest szansa, że 85G Dalii by pasowało. Ale jeśli będzie małomiskowcem, to zainteresuj się ew. o rozmiar większą 85H, ale nie sądzę, żeby to było potrzebne. Nic więcej wyobrazić sobie nie jestem w stanie. Ja tego J naprawdę nigdzie tu nie widzę :) Podejrzewam, że kalkulator nie uwzględnił różnic wynikających z krańca tabelki, ale nawet to mi nie wystarcza do tego J... Osoby o podobnych rozmiarach do Twojej mamy wielokrotnie nam zgłaszały, że potrzebują mniejszych miseczek, niż to wynika z tabeli. A z tabeli wyszło 85FF. Pomniejszyłam łagodnie, bo tylko do 85F. A to w rozmiarówce polskiej daje ledwie 85G. Przy małomiskowcach może być ewentualnie 85H. Nie dojdziemy do J. Chyba że miałabyś błąd w pomiarach, ale czegoś takiego kalkulator przewidywać nie może. Przyjmij, że jest w fazie testów i tyle. I co bardzo ważne. Skorzystaj z wszystkiego, co Ci wcześniej podlinkowałam. To naprawdę pomoże w świadomym kupowaniu :) Odpowiedz Link