asiula.pl Re: 74/92 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 25.03.08, 21:30 Do tej pory upychałam się w 80C lub 75D. Biust wypływa mi głównie pod pachą, jak założę stanik to pojawiają się tam okropne wałki. Czy to moja pierś??? Czy po dobraniu odpowiedzniego stanika "wałki" znikną? Proszę o pomoc i podanie "nowego" rozmiaru (także rozmiarówka polska). Odpowiedz Link
maheda Re: 74/92 - asiula.pl 26.03.08, 08:24 Tak, te okropne wałki pod pachami to Twoje piersi. Tak, po dobraniu odpowiedniego stanika (i być może kilku tygodniach masowania) te wałki znikną, bo przejdą z powrotem tam, gdzie powinny być. Masz szczęście, bo ciut się mieścisz w rozmiarówce polskiej. Tzn. mieścisz się na tyle, żeby kupić sobie w sklepie stacjonarnym coś na siebie, zanim przyjdzie już zupełnie dobry rozmiar :) Wg rozmiarówki kontynentalnej (również polskiej) powinnaś celować albo w bardzo ścisłe w obwodzie staniczki w rozmiarze (92-70=22 cm różnicy) 70E-70F. Podejrzewam, że skoro mówisz o wypływaniu "pod pachą", a nie "pod pachami", to jedną pierś masz trochę większą - pamiętaj, że to na nią musisz szukać staników, a nie na mniejszą z nich :) Jeśli jedna z piersi jest większa, to celuj w rozmiar kontynentalny raczej 70F, niż 70E. Docelowo powinnaś jednak nosić 65tki, a konkretnie "kontynentalny" rozmiar (92-65=27 cm różnicy) 65H. O staniczkach w tych rozmiarach można jednak na razie jeszcze zapomnieć, liczymy na to, że producenci typu Triumph, Samanta, Corin itd. się obudzą i zaczną coś takiego produkować, na razie jednak - niestety - nie szyją takich staników. Można takie staniczki kupić u producentów brytyjskich, oni oznaczają obwody trochę inaczej. Obwód 75 to u nich 34, 70 to u nich 32, obwód 65 to u nich 30, a obwód 60 to u nich 28. Inaczej też liczą miseczki - nie będę się wgłębiała tutaj już w to całe dodawanie cali do obwodu i obliczanie miseczek metodą różnicy obwodów w biuście oraz powiększonego o ponad 10 cm obwodu w biuście ;) Powiem tylko, że w staniczkach brytyjskich powinnaś celować w rozmiar około 30F (bryt. 65F), a możliwe, że i 30FF (bryt. 65FF). Więcej o różnicach między rozmiarówką brytyjską a kontynentalną znajdziesz tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Biustonosz#Rozmiary Odpowiedz Link
asiula.pl Re: 74/92 - asiula.pl 26.03.08, 19:56 Dzięki maheda! Przymierzałam się dziś do "nowego" rozmiaru. 70tki są jakby zbyt luźne. 65tek nie przymierzyłam, bo "nie szyją takich" - to opinia sprzedawczyni, ale mniejsza o to. Pisałaś coś o masowaniu moich "wałków" pod pachami. Gdzie mogę znaleźć informacje na ten temat. Z góry dziękuję ASIULA Odpowiedz Link
maheda Re: 74/92 - asiula.pl 26.03.08, 21:19 Na forum są informacje, trzeba trochę pogrzebać, bo nie wiadomo, w którym roku były podawane... Jeśli 70tki są trochę luźne, to faktycznie pozostaje celowanie w 65tki, z odpowiednio przeliczonym rozmiarem, czyli albo w Melissowe 65G, albo w brytyjskie 30F, ew. 30FF (bryt. 65F, ew. bryt. 65FF) Odpowiedz Link
persimlatpo Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 25.03.08, 21:35 To i ja sie odważę, 109/139. Cóż z tym można zrobić poza zgubieniem kilkudziesięciu kilogramów nad czym usilnie pracuje? Nosze aktualnie którąś Anitę, rozmiar 105E, nie wygląda to dobrze. Zero podtrzymania. Odpowiedz Link
maheda Re: 96/114 - dea146 - mama 26.03.08, 08:10 Zaproponuj Mamie polskie 90F na początek i sprawdź, jak się Jej w tym staniczku układa biust. Trzeba się upewnić, że Mama wygarnęła wszystko zdecydowanie spod pachy do miseczek i skróciła ramiączka. Jak już coś będziecie wiedziały, pomyślimy dalej :) Polskie 90F odpowiada wielkością brytyjskiemu 40E (bryt. 90E), jeśli Mama zdecyduje się na obwód 85, to w polskich stanikach byłaby to miseczka około 85H, a w brytyjskich stanikach 38FF (bryt. 85FF). Odpowiedz Link
maheda Re: 109/139 - persimlatpo 26.03.08, 08:16 W polskich sklepach nie znajdziesz raczej na siebie nic. Próbuj sklepów brytyjskich. Teoretycznie powinnaś nosić staniczki w okolicach rozmiaru 44HH (100HH), ale wydaje mi się, że miseczka może być za duża. Proponuję zmniejszenie jej na początek o dwie miseczki i celowanie w rozmiar około 44GG. Popatrz, co jest na listkach figowych w tym rozmiarze: tinyurl.com/yp7wxu Większość z nich nie powala urodą, ale można coś znaleźć, na szczęście :-) Możliwe, że lepiej będziesz się czuła w stanikach o obwodzie pod biustem 95 (bryt. 42), wtedy trzeba przeliczyć miseczkę. Spróbuj zacząć jednak od tych staniczków w rozmiarze około 44GG (100GG) - trzeba też sprawdzić, jaką miseczkę powinnaś nosić. Odpowiedz Link
marabin Re: 68/90 25.03.08, 23:29 matka karmiąca i w dodatku w bardzo wczesnej ciąży pod biustem jak się postaram to może być nawet 66:) Noszę 75E (jeżeli uda mi się dostać) i miseczka trochę za duża (czasami akurat, jeżeli dziecko długo nie podpija). Obwód stanowczo za luźny. Podobają mi się staniki z Melissy, a przez intarnet jeszcze nie kupowałam i w dodatku prezentowane są na manekinach, nie kobietach, dlatego bardzo proszę o podpowiedź gdzie szukać opinii o tych biustonoszach pozdrawiam, dziękuję z góry Marta Odpowiedz Link
maheda Re: 68/90 - marabin 26.03.08, 08:05 Jeśli przy dobrym ściśnięciu może być 66, to celuj w staniki o obwodzie 60. W Melissie celuj w takim razie w rozmiar 60H, ale czy on będzie właściwym rozmiarem - możesz stwierdzić wyłącznie na własnym biuście. Pamiętaj, że piersi przed karmieniem są większe i pełniejsze, niż po nim, więc spróbuj przymierzyć stanik na kwadrans przed planowanym karmieniem (zdaję sobie sprawę, że ze względu na płaczące dziecko może to być trudne, ale...). Odpowiedz Link
maheda Re: 68/90 - marabin - opinie o Melissie 26.03.08, 08:07 I jeszcze opinie... Mam wrażenie, że nie zapoznałaś się z naszym opisem forum :) Gdybyś się zapoznała, zauważyłabyś "SPIS PRODUCENTÓW", jest nawet podkreślony. Po kliknięciu w ten SPIS przechodzisz do wątku, w którym są podpięte opinie o stanikach poszczególnych producentów - w tym Melissy. Melissa zresztą doczekała się bodaj dwóch wątków już, bo opinii o ich stanikach jest cała masa. Popatrz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955&a=75006588 Odpowiedz Link
marabin Re: 68/90 - marabin - opinie o Melissie 26.03.08, 10:58 Ależ tu ruch! Wielkie dzięki. Rzeczywiście odszukałam te wątki o producentach dopiero po wysłaniu pytania - chyba za mało używam internetu:) Trochę się zniechęciłam po przeczytaniu, ale za to znalazłam adres do Avocado :) Marta Odpowiedz Link
nerri 89/114...? 26.03.08, 00:09 Hmm...postanowiłam poradzić się Was...muszę dobrać odpowiedni stanik (zwłaszcza,że niedługo mój ślub:) ) A nie jestem pewna czy ten który mam jest ok:/ Odpowiedz Link
maheda Re: 89/114 - nerri 26.03.08, 08:02 Z kontynentalnej rozmiarówki (Triumph, Samanta, Anita, Corin, Felina, itepe) powinnaś nosić staniczki w rozmiarze około (114-80=34 cm różnicy) 80K-80L. Oczywiście, jeśli w plecach jesteś szeroka, powinnaś zmniejszyć nieco miseczkę i celować w okolice 80I-80J. Ze staników brytyjskich teoretycznie wg tabelek powinnaś celować w okolice 36GG (bryt. 80GG), ale możliwe, że lepsze na Ciebie z w/w względów będą staniczki w rozmiarach 36G (80G), albo nawet 36FF (80FF), w ten drugi rozmiar osobiście mało wierzę :) W Melissie celuj w rozmiary około 80J, a możliwe, że i 80H będzie w sam raz. Wszystko do zmierzenia i sprawdzenia na własnym biuście. Odpowiedz Link
nightbutterfly 67/88-92 gubię się z rozmiarami 26.03.08, 01:25 Hm:) Zamówiłam stanik frei w rozmiarze 28g, teraz się zastanawiam czy nie będzie za duży:(. Nie wiem dokładnie jak się mierzyć, w staniku wychodzi mi 91-92, bez stanika 88. To spora różnica bo chyba ze dwa rozmiary;). Do tej pory mam doświadczenie z panache inferno - 28ff(ciężko się wypowiedzieć na jego temat, u góry bułkuje lekko, na dole pusty. Panache Flamenco 60f - za mały, Freya Retro 65e - za szeroka i za mała, Freya Eva 60ff - niby troche bułkuje na większej piersi, ale zakrywa mi cały biust prawie. Nie wygląda tak ładnie jak u modelki...Gubie się już z tymi rozmiarami:) Odpowiedz Link
maheda Re: 67/88-92 - nightbutterfly 26.03.08, 07:58 Freya Eva - to jest stanik z małymi miseczkami. Może się więc okazać, że to zamówione 28G jest dobre, a może się okazać za duże. Jaki model zamówiłaś? Odpowiedz Link
nightbutterfly Re: 67/88-92 - nightbutterfly 26.03.08, 12:52 zamowilam wlasnie eve czarna 28g (uznalam ze te 28ff jest za male, ale chyba jest minimalnie za male - mam w domu w tym momencie freye eva w 3 rozmiarach, wszystkie nie takie jak trzeba:)ale strasznie mi sie podoba ten stanik:). Zamowilam tez freye margo. Dzisiaj przyszlo Fantasie Rimini 30f zamowione kiedy jeszcze sadzilam ze to moj rozmiar - tone w miskach po prostu:) i freya tallulah rosa 30e - miska chyba w miare ok, ale za luzna w obwodzie sporo. Zapinam sie na najciasniejsza haftke i chcialabym jeszcze ciasniej:(. Odpowiedz Link
maheda Re: 67/88-92 - nightbutterfly 26.03.08, 13:00 Niedobrane staniki opchnij u nas na giełdzie, albo na allegro, albo na e-bayu. Odpowiedz Link
zalotnica_niebieska 71/88 a Brytyjczyk jaki? 26.03.08, 07:24 Witam i ja proszę o pomoc. Biust juz "stabelkowany". Z tabelki wyszło 65 E. Ale rozmiary Brytyjczyków to nadal czarna magia. Nie rozumiem i juz.. Podwojne numerki etc.. Ostanikowanie zacznę od Melissy. Mysle o fasonie 0119 lub 0102, dobry wybór? I rozmiar ichniejszy również 65 E? Odpowiedz Link
maheda Re: 71/88 a Brytyjczyk jaki? 26.03.08, 07:57 Ichniejszy rozmiar to albo 65E, albo 65F :) Zacznij może od 65E, a potem zastanowisz się, co dalej. Odpowiedz Link
grzybsien 84/110 26.03.08, 08:34 Witam serdecznie. Dotychczas nosiłam 75 E z Triumpha (75/100), jednak jestem w 6 mcu ciąży. Pani w sklepie zaproponowała mi 80 E. stanik rosnący. Piersi opierają się na brzuchu, czuje się w nim koszmarnie.. ale w poprzednie się nie mieszcze. Wczoraj znalazłam (dzięki Wam) sklep w Gdyni z Feliną i Samantą. Mierzyłam kilka 80 F . Poradźcie proszę bo nie wyrabiam... Odpowiedz Link
maheda Re: 84/110 - grzybsien 26.03.08, 08:40 W C.H. Batory jest sklep Biel, w którym można przymierzyć brytyjczyki. Ceny tam są straszne, ale jeśli ktoś się upiera przy zakupach stacjonarnych, to jedynie tam. Kupić, nie kupić, poprzymierzać warto ;) Żadne rosnące staniki. Co tam rośnie - obwód, czy miseczka? :///// Obwód ma Cię porządnie trzymać (nie ma mowy więc o jego rozciągliwości; no, chyba, że ma 6 stopni zapinania na haftki), a miseczka ma porządnie kształtować Twój biust - też więc nie może być rozciągliwa! Spróbuj celować w staniki brytyjskie o rozmiarze 36FF (80FF), obwód 80 zamiast 75 (bryt. 34) wyłącznie ze względu na to, że jesteś w ciąży i istotnie obwód pod biustem będzie Ci rósł. Możliwe, że lepsze będą 36G (80G). Musisz sprawdzić nabiustnie. Możesz jeszcze spróbować celowania w polską Melissę, o rozmiarze 80H. Odpowiedz Link
grzybsien Re: 84/110 - grzybsien 26.03.08, 10:32 Bardzo dziękuję. w najbliższych dniach sprawdzę na biustnie. CZy możesz polecić jakiś tańszy sklep, czy polecasz raczej zakupy w sieci. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link
maheda Re: 84/110 - grzybsien 26.03.08, 10:52 Tańsze sklepy istnieją, ale musiałabyś za to doliczyć cenę biletu do Warszawy czy Krakowa, więc wątpię, czy by się w sumie opłacało ;) Jeśli nie zdecydujesz się za zakupy na miejscu, to kupuj przez internet z innych, tańszych sklepów. Opis sklepów stacjonarnych można znaleźć w naszym spisie treści, we "wstępniaku" forum. Tam jest wątek "Sklepy internetowe". Oraz Doskonały przewodnik po sklepach internetowych. Odpowiedz Link
kasiorix 75/98 26.03.08, 08:51 Ostatnio kupilam stanik 75E. Powiedzmy ze jest dobry, przynajmniej najlepszy jaki mialam z usztywniana miseczka. Wczesniej kupywalam 75D. Ten nowy stanik jednak mnie nie satysfakcjonuje. Piersi z niego moze nie wypadaja przy kazdej okazji ale ramiaczka strasznie sie wbijaja, zwija sie pod biustem (nawet jak sie nie garbie, bo cos takiego wyczytalam), troche odstaje z tylu i rowek strasznie sie skleja (zreszta jak w kazdym)i fiszbiny w tym rowku wbijaja sie w piersi. Narazie chcialabym kupic jakis stanik na polskim rynku ale za brytyjska rozmiarowke tez byla bym wdzieczna a jak mozna to amerykanska tez. Z gory bardzo dziekuje. Moze w koncu znajde sliczny staniczek i przestane zazdroscic malobiusciatym:) Pozdrawiam. Kasia Odpowiedz Link
maheda Re: 75/98 - kasiorix 26.03.08, 09:09 Stanik 75E przewidziany jest na osobę z obwodem w biuście 96 cm, więc może nie byłoby tak źle gdyby nie to, że masz za luźny obwód. Jeśli piersi Ci wypadają z poniekąd dobrych miseczek oznacza to, że obwód pod biustem jest za szeroki. W ogóle wg tabel powinnaś celować w kontynentanle (polskie, niemieckie) 75F - spróbuj, czy miseczka nie będzie lepsza. Jednak obwód za szeroki - powinnaś kupować więc staniczki z obwodem 70, ale miseczkę wtedy trzeba przeliczyć: 98-70=28 cm różnicy, co daje razem stanik w rozmiarze kontynentalnym 70I. Chyba Gaia jest jedynym na razie producentem szyjącym takie miseczki. W stanikach brytyjskich obwód 75 nosi oznaczenie 34, a 70 - oznaczenie 32. Brytyjskim oznaczeniem staników w obwodzie 65 jest 30, i tak dalej. U nas oznaczenia zmieniają się co 5, a u nich - co 2. Odpowiednim dla Ciebie staniczkiem w rozmiarówce brytyjskiej powinien być stanik w rozmiarze około 32FF (bryt. 70FF), chociaż możliwe, że na początek wystarczyłby Ci 32F (bryt. 70F), jeśli piersi masz mocno rozheblowane po klatce piersiowej źle dobranymi stanikami. Wg rozmiarówki amerykańskiej (w której nie występują podwójne literki) powinnaś celować w 32H (USA 70H), ale możliwe, że na początek byłoby lepsze 32G (USA 70G, ew. 32DDDD - oni mają fobię literkową i czasem wolą napisać cztery literki D zamiast jednej G). Więcej o różnicach między rozmiarówkami znajdziesz tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Biustonosz#Rozmiary Odpowiedz Link
kasiorix Re: 75/98 - kasiorix 26.03.08, 11:23 Dzieki:) Zaraz zabieram sie za polowanie Odpowiedz Link
1minutka Re: 79/107 26.03.08, 08:54 Tyle mi wyszo po zmierzeniu się w opisany tu sposób. Na sobie teraz mam 80D - myślałam, że jest nieźle, ale tak naprawdę jest tragicznie: podjeżdża do góry, biust zwisa, buły na górze. Myślałam, że tak po prostu być musi, przy taaaaakim biuście. Do tego mam problem z wiecznie spadajacym lewym ramiączkiem - w każdym staniku! Jakaś krzywa chyba jestem! Napiszcie proszę, co polecacie na początek - żeby szoku nie było. I do czego dążyć. Acha, lubie staniki raczej miękkie... Mogę takie lubić dalej?:) Odpowiedz Link
maheda Re: 79/107 - 1minutka 26.03.08, 09:00 Żeby szoku nie było? ;) Pozytywny mógłby chyba być, prawda? :) W staniczkach ze ścisłym obwodem mogłabyś celować np. w kontynentalne 75K (107-75=32 cm różnicy), ale obawiam się, że ten rozmiar spowodowałby tylko to, że nie próbowałabyś nawet myśleć o 70tkach - bo trochę niedobrany rozmiar to najgorsze, co może się przytrafić - fiszbiny wtedy wbijają się w żebra i jest mega-niewygodnie. Dla obwodu 70 trzeba przeliczyć miseczkę, byłoby to kontynentalne (107-70=37 cm różnicy) 70M, daruj Sobie szukanie takich rozmiarów :-) Ja ze swoim kontynentalnym 75N też już sobie dawno darowałam :D Spróbuj kupić albo staniki produkcji brytyjskiej (byle nie M&S, bo wg jego rozmiarówki musiałabyś celować w 34H, co na nasze przełożywszy oznacza brytyjskie 75H). W standardowej brytyjskiej rozmiarówce (miseczki następują po sobie co cal: D-DD-E-F-FF-G-GG-H-HH-J-JJ-K...) powinnaś nosić 34G (bryt. 75G). Albo i docelowo 34GG (bryt. 75GG). Możliwe, że lepsze będzie 32H (bryt. 70H), ew. 32HH (bryt. 70HH). Odpowiedz Link
1minutka Re: 79/107 - 1minutka 26.03.08, 09:26 Aaaaa, oczywiście, pozytywny szok mile widziany - jak najbardziej!:))) Podobnie mi wyszło jak wstawiłam się do tabelki, tylko nie bardzo chciałam wierzyć, że 70 w obwodzie to dla mnie. I miseczka H brzmi groźnie, ale fascynująco:))) To teraz gdzie mam się udać po poradę gdzie dokonać pierwszych zakupów? Mieszkam w dziurze na północy Polski, więc raczej bardziej internet mnie interesuje a nie sklepy stacjonarne. Acha, i bardzo dziękuję za tak błyskawiczną odpowiedź. Odpowiedz Link
maheda Re: 79/107 - 1minutka 26.03.08, 09:31 No jak to :) We "wstępniaku", zwanym również Spisem Treści ;), jest coś takiego: "SKLEPY I N T E R N E T O W E - wybierz sklep i SKOMENTUJ! Doskonały przewodnik po sklepach internetowych:)" Masz dwa linki - oczywiście nie tutaj, tylko we wstępniaku. Klikając na SKLEPY I N T E R N E T O W E" - przechodzisz do wątku, w którym zebrane są sklepy, natomiast klikając na "Doskonały przewodnik" - przechodzisz do bloga jednej z naszych znakomitych koleżanek, w którym są opisane sklepy :) Odpowiedz Link
grzybsien JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 85\108 26.03.08, 08:56 Piszę jeszcze raz bo nie pojawił się poprzedni post... Witam Serdecznie! Dotychczas nosiłam 75 e (75/100) w triumphie, jestem w 6 mcu ciąży i noszę teraz 80 e, biust leży na brzuszku. Ohyda. Wczoraj dzięki Wam trafiłam do sklepu z większymi rozmiarami i mam wrażenie że 80 g feliny był nadal nie taki (był lepszy) Jak dobrać rozmiar. Dodatkowym kłopotem jest to, że potrzebuje gładkiego stanika 80 F z przeszyciem wieczorem miała bolesne odciski szwu.. Jaki rozmiar ratunku!! Odpowiedz Link
maheda Re: 84/110 - grzybsien (bis) 26.03.08, 09:01 Pojawił się, pojawił. Odpowiedź jest tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77283194&wv.x=2&a=77431393 Odpowiedz Link
pani_ka_77 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 26.03.08, 09:56 Witam, to teraz ja proszę o pomoc w wybraniu odpowiedniego rozmiaru stanika. Wymierzyłam się wzdłuż i wszerz i wyszło mi co następuje: pod biustem mam 82 cm przy mocnym ścisku. Jednak moje plecy wyglądają wtedy jak ładnie ściśnięta szyneczka (jako że nie grzeszę szczupłą sylwetką i gdzie-niegdzie wylewa mi się tłuszczyk...). Przy mniejszym ściśnięciu wychodzi 83 cm. Natomiast w biuście mam 106 cm w staniku i 109 bez. Na bra-fitter wyszedł mi rozmiar... 75 L, co mnie strasznie przeraziło. Natomiast w tabelkach na stronie peachfield wychodzi na 80 F. I co Wy na to? Jak jest naprawdę? Jaki stanik mam wybrać? Będę wdzięczna za pomoc. Z góry dziękuję! Odpowiedz Link
maheda Re: 82/109 - pani_ka_77 26.03.08, 10:02 Poszłabym na kompromis ;) i w Peachfield, który sprzedaje staniczki w rozmiarówce brytyjskiej, wzięłabym 75G :-) Może się okazać, że lepszym rozmiarem będzie brytyjskie 75GG, ale zacznij od 75G (czyli 34G). Nie próbuj natomiast przekładać tego na Felinę, Triumpha, Anitę, Samantę, Corin, Dalię, Gaię i inne tego typu staniki w rozmiarze 75G, bo one mają inną rozmiarówkę, kontynentalną, i wg tej rozmiarówki istotnie powinnaś celować w okolice 75K, plus minus jedna miseczka. Odpowiedz Link
pani_ka_77 Re: 82/109 - pani_ka_77 26.03.08, 10:11 O, bardzo dziękuję! To K już nie brzmi jak L... A co np. ze sklepem Avocado? Tam za bardzo nie ma tabelki z rozmiarami. Jakoś chyba się nie odważę na zakupy w UK, jakoś mnie to przeraża, bo nie za bardzo znam język. Macie może jakieś namiary na niemieckie sklepy? Tam bym się dogadała :) Odpowiedz Link
maheda Re: 82/109 - pani_ka_77 26.03.08, 10:54 Mozliwe, że K nie brzmi jak L, ale zarówno K, jak i L nie jest osiągalne w kontynentalnych rozmiarówkach - takie miseczki nie są po prostu szyte. Co do staników brytyjskich - nie musisz ich kupować w sklepach brytyjskich, są one sprzedawane także przez polskie sklepy, n.in. Intimo4you, KAROline, Peachfield. Jest również w Polsce kilka sklepów stacjonarnych, sprzedających te staniki - m.in. Gdynia, Katowice, Kraków, Warszawa, Zielona Góra. Szukajcie, a znajdziecie ;) A w Niemczech sytuacja stanikowa jest jeszcze gorsza, niż w Polsce. Odpowiedz Link
pani_ka_77 Re: 82/109 - pani_ka_77 26.03.08, 11:41 O cholera, to co ja mam za cycki, jeśli nie są kontynentalne? Wyspiarskie? Dzięki wielkie! Odpowiedz Link
maheda Re: 82/109 - pani_ka_77 26.03.08, 12:09 Masz normalne cycki. Tyle, że producenci brytyjscy szyją dla ludzi, a kontynentalni próbują wcisnąć nam, że jeśli któraś nie mieści się w ich rozmiary, to jest niewymiarowa :D Odpowiedz Link
maheda Re: 72/104 - meggy75 26.03.08, 11:12 Próbuj celować w brytyjskie 30H (65H). Jeśli będzie miało za małe miseczki, zwiększ do 30HH (65HH). Ze staników z bardziej rozciągliwym obwodem celuj w 28J (60J). W Melissie - rozmiar pewnie około 65L. Odpowiedz Link
agnie.agnie.agnie 78/93 - jaki rozmiar ? 26.03.08, 10:30 tak się wymierzyłam wczoraj. Do tego obawiam się, że część biustu mam zepchniętą wysoko pod pachy, bo mam tam dwie jakieś dziwne bułki. Piersi mam szeroko rozstawione. Pomóżcie mi z rozmiarem polskim i zagranicznym :))) Odpowiedz Link
maheda Re: 78/93 - agnie.agnie.agnie 26.03.08, 10:57 Piersi masz szeroko rozstawione oraz bułki pod pachami, bo nosiłaś pewnie jakieś 80A, albo 80B, które "pięknie" Ci działało na zasadzie hebla, upychając wszystko pod pachy, prawda? Spróbuj przymierzyć staniki o rozmiarze kontynentalnym 70F, ew. 70G (takie staniki na bank produkuje Gaia, Samanta i Felina, chyba też Konrad i Corin). Pamiętaj, że nie zapniesz na sobie, nakładając na biust miseczki, ŻADNEGO stanika 70E czy też z mniejszą miseczką - a jeśli zapniesz, to z olbrzymim trudem, bo część biustu wlezie Ci pod obwód. Ze staników brytyjskich - szukaj rozmiaru około 32E (brytyjskie 70E, które jest o pół miseczki większe od polskiego 70F). W Melissie - około 70E. Odpowiedz Link
agnie.agnie.agnie Re: 78/93 - agnie.agnie.agnie 26.03.08, 13:25 Maheda, bardzo Ci dziękuję. Jestem pod wrażeniem Twojwj wiedzy, serio, ja już sie w tym pogubiłam. Do tej pory nie było aż tak źle tzn. upychałam się w miseczkę D, ale wyłaziło mi wszystkimi stronami ;) Raz kupiłam 70F ale zafundowałam sobie bordową pręgę pod biustem, która nie chciala zejść. Ten stanik był jakiś pancerny, wcale się nie rozciągał pod biustem (jakaś felina typu babciny namiot) Spróbuję teraz 70F/G (32E) tak jak proponujesz, tylko poszukam chociaż odrobinę elastycznego w obwodzie. Może tym razem spróbuję czegoś Freya, Fantasie, albo Panache bo nigdy nie miałam. Jeśli przychodzi Ci na myśl jakiś konkretny model (typu balkonik, albo jakiś inny zaokrąglający) to będę wdzięczna :)) Jeszcze raz dziękuję, Maheda :) Odpowiedz Link
maheda Re: 78/93 - agnie.agnie.agnie 26.03.08, 13:28 A w miseczkę D dla jakiego obwodu się upychałaś? I jakiej firmy? Odpowiedz Link
agnie.agnie.agnie Re: 78/93 - agnie.agnie.agnie 26.03.08, 13:58 75D, zazwyczaj triumpha, bo najłatwiej kupić ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 78/93 - agnie.agnie.agnie 26.03.08, 14:30 No to skoro z 75D Triumphowego Ci się biust wylewał... Spróbuj jeszcze przymierzyć w sklepie 75E z tej samej firmy - powiedz, czy miseczka leży dobrze? Jeśli tak, to celuj w staniki o rozmiarze kontynentalnym 70G (Triumph w Polsce takich nie ma), powinny leżeć idealnie. Odpowiedz Link
przedsesja no właśnie - jaki - 81/105 ?? 26.03.08, 12:27 z kalkulatora wychodzi mi 75J, ze stron sklepów 75G lub 80G, z jeszcze innych F.... na sobie mam trochę za małego triumfa 80D, ale i tak leży najlepiej ze wszystkich moich staników.... 15 kg temu nosiłam 75B i tez chyba nie był taki jak trzeba, ale to były czasy, kiedy moje piersi chyba i tak nie potrzebowały stanika, hihi no więc co mam nosić? czasami wchodzę w obwód 75 a czasami nie mieszczę się w 80 (oba triumfy) - masakra jakaś GDZIE WE WROCKU SKLEP Z DUżYMI ROZMIARAMI?? W ROZSąDNEJ CENIE DO 200pln? Odpowiedz Link
maheda Re: 81/105 - przedsesja 26.03.08, 12:45 Powinnaś celować w kontynentalne (Triumph, Anita, Samanta, Corin, Felina, Dalia, Gaia, ...) staniki z obwodem 75, obliczamy miseczkę: 105-75=30 cm różnicy, czyli miseczka 75J, ew. 75I. Z brytyjskich rozmiarów (oni mają inną rozmiarówkę, popatrz tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Biustonosz#Rozmiary ) powinnaś celować w staniki o rozmiarze 34G (bryt. 34G) lub na początek w 34FF (bryt. 75FF). We Wrocławiu na razie nigdzie nie kupisz rozmiaru 75J (bo nie jest produkowany) ani "brytyjczyków" (bo nie są jeszcze sprowadzane). Jeśli upierasz się przy zakupach stacjonarnych, czeka Cię wycieczka do Zielonej Góry (KAROline) albo do Katowic (sklep w pasażu hotelu Monopol). Odpowiedz Link
przedsesja Re: 81/105 - przedsesja 26.03.08, 12:49 dzięki, jednak chyba zamówię... więc 75G będzie za wielkie? tak mi wychodzi z kolei z rozmiarówki peachfield-u... 75J ma melissa, ale jakieś takie pancerne... Odpowiedz Link
maheda Re: 81/105 - przedsesja 26.03.08, 12:59 Chwila, a dlaczego wychodzi Ci 75J z Melissy? Wg ich tabeli tutaj: melissa.nazwa.pl/melissa/polski/menuGl/rozmiarowka.php wychodzi, że odejmujesz 105-75=30 cm, więc dostajesz 75H. Chyba, że będziesz celowała w 70tki (co może być całkiem dobrym pomysłem), to wtedy: 105-70=35 cm, czyli 70J albo 70K, ale raczej 70J. Co do Peachfield - wszystko jeszcze zależy od modelu. Są modele (np. Rio, Arabella), w których 75G będzie miało na 90% za dużą na Ciebie miseczkę, a są takie (Eva), w których brytyjskie 75G może być dobre wyłącznie dlatego, że powinnaś celować jednak w 75FF - Rio i Arabella mają stosunkowo duże miseczki, a Eva stosunkowo małe. Może być tak, że Panache Fiesta będzie na Ciebie wystarczająco ścisła w 75G, ale już Freya Millie nie, bo ona ma rozciągliwy materiał i powinnaś mierzyć raczej w 32GG (ma do tego duże miseczki), albo nawet w 32G. Stanikologia to ciężki kawałek chleba ;) Powiedz zatem, co zamierzasz kupić, a spróbujemy doradzić rozmiar. Pewności jednak, że będzie idealny - nigdy nie ma. Tę pewność zdobywasz, mierząc stanik na własnym biuście. Odpowiedz Link
przedsesja Re: 81/105 - przedsesja 26.03.08, 13:08 pewnie dlatego mi wychodzi 75j z melissy, że nie odjęłam tych 5ciu cm z obwodu, a w 70tkę raczej na pewno się nie zmieszczę(chociaż kto wie..)... a w peachfield chcę kupić Fiestę i Anastasię... jakąż cnotą musi byc cierpliwość.... w mierzeniu i pomyśleć, że zdawało mi się, ze całkiem nieźle dobieram staniki Odpowiedz Link
przedsesja Re: 81/105 - przedsesja 26.03.08, 13:11 i czy zawsze trzeba odjąć te 5 cm z obwodu? Odpowiedz Link
maheda Re: 81/105 - przedsesja 26.03.08, 13:16 Nie bardzo rozumiem pytanie :) Jeśli obliczasz rozmiar miseczki w stanikach kontynentalnych czy w Melissie - odejmujesz zawsze obwód w biuście od ROZMIARU STANIKA, który chcesz kupić. O to Ci chodziło? Odpowiedz Link
przedsesja Re: 81/105 - przedsesja 26.03.08, 13:18 nie, nie - jeśli mam pod biustem 81, to odejmuję 5 cm i wychodzi mi rozmiar 75 - zawsze odejmuję te 5 cm? Odpowiedz Link
maheda Re: 74/90 - jagnaaa 26.03.08, 13:26 Na początek 70E (ew. 70D, jeśli masz biust nieokreślonego kształtu). A docelowo 65F (Melissa) lub 30E-30F (65E-65F) ze staników produkcji brytyjskiej (M&S, Panache, Freya, Fantasie...) Odpowiedz Link
ninamyers 76/98-101 Błagam o pomoc :(((( 26.03.08, 14:12 Witam wszystkich :) Naczytalam sie o tych stanikach i postanowilam dolaczyc do grona oswieconych :) Cale zycie nosilam 75 E - F. Wczoraj udalam sie do sklepu Avocado i po doradzeniu przez ekspedientke wyszlam z 65 G (model Avocado Elsa). Dzis siedze w nowym nabytku i ledwo moge wytrzymac :((( Ramiączka wpijaja mi sie niemilosiernie, ale najgorszy bol jest w miejscu gdzie ramiaczko przechodzi w miseczke (mam tam bardzo czerwone i boli przy kazdym ruchu)- za ramiaczkami mam chyba te buleczki o ktorych piszecie - chowam je a one ciagle wychodza...Jak dluzej pochodze w tym staniku to bede cala poobcierana. Obwod mam zapiety na najscislejsza haftke i sadze ze moge odciagnac wiecej niz cztery palce na sztorc ale przeciez to niemozliwe zebym miala 60 w obwodzie :( Jedyna dobra rzecz to to ze fiszbiny przylegaja mi do mostka - po raz pierwszy w zyciu :)) Ale co z tego jak reszta jest do kitu :( Blagam pomozcie - juz wyrzucilam 140 zl w bloto - teraz bede zamawiac internetem ale jaki rozmiar??? wiekszy? mniejszy? Dobieranie stanika okazalo sie trudniejsze niz myslalam - bez Was nie dam rady... (p.s. jesli dacie rade prosze o podanie rozmiaru polskiego i brytyjskiego) Odpowiedz Link
maheda Re: 76/98-101 - ninamyers 26.03.08, 14:33 Poluzuj nieco ramiączka. Tak, żeby przestały się wpijać. Powinno się też wtedy poprawić w miejscu przejścia miseczki w ramiączko. Powiedz, czy jest jakaś poprawa po niewielkim poluzowaniu ramiączka? Między 98 a 101 cm jest rozmiar do półtora różnicy w miseczce :) Skąd ta rozbieżność? Odpowiedz Link
ninamyers Re: 76/98-101 - ninamyers 26.03.08, 14:57 Żeby przestało się wpijać muszę poluzować całkiem sporo a wtedy biust leci mi w dół a lewa miseczka zaczyna się trochę marszczyć od czubka do góry. Za to bułeczki sporo się zmniejszyły. Rozbierznosc wynika stad, że za kazdym razem jak sie mierze mam inny wynik :( Podałam więc przedział w którym się mieszczę... :( Odpowiedz Link
maheda Re: 76/98-101 - ninamyers 26.03.08, 15:21 Czyli obwód jest na Ciebie za luźny... Wiesz, w Avocado staniki 65 i 60 mają strasznie luźne obwody, w brytyjczykach (zwłaszcza ściśliwych) nie powinnaś mieć tego problemu. Spróbuj kupić np. czarną albo karmelową Polyannę (Freya) oraz Tango II (Panache). Te dwa staniki są ścisłe pod biustem i dadzą Ci dodatkowo obraz tego, czy lepiej Ci w wąskofiszbinowcach (Polyanna), czy w szerokofiszbinowcach (Tango II). Celuj w nich w rozmiar 32FF (bryt. 70FF). Na początek. A potem się zastanowisz, co dalej. Odpowiedz Link
ninamyers Re: 76/98-101 - ninamyers 26.03.08, 15:35 Rozumiem... a czy w takim razie bylby sens kupic np ten Tango II ale w rozmiarze 30GG ? Czy bylby za ciasny? Pytam bo zaraz sie konczy aukcja z tym wlasnie rozmiarem... no i korci mnie bo staniczek sliczny musze przyznac ;)) Odpowiedz Link
ninamyers Re: 76/98-101 - ninamyers 26.03.08, 15:43 ok - wieeelkie dzieki :) Super ze jest takie forum i Dziewczyny ktore sie znaja na rzeczy a przy tym chetnie pomagaja innym :) Jeszcze raz dzieki - bede probowac i obiecuje sie nie poddawac :) Odpowiedz Link
ninamyers Re: 76/98-101 - ninamyers 27.03.08, 11:53 Udalo mi sie kupic Panache Tango II w rozmiarze 30GG. I teraz tak: zdaje sie ze wyglada na to ze fiszbiny sa jednak zbyt szerokie, choc piersi wygladaja w tym staniczku zachwycajaco. Pytania mam jednka nastepujace: poniewaz zapinam sie na najciasniejsza haftke - (podobnie jak w Avocado Elsa) czy to znaczy ze powinnam teraz kupowac 28 (czyli 60 ?). Czasem wydaje mi sie ze miseczka w tym Tango moglaby byc ciut mniejsza. Zamierzam kupic Freye i nie wiem jaki rozmiar polowac. Czy tez 30GG czy moze 30 G czy wogole 28 GG ?? A moze nie szalec bo mi jeszcze wszystko spod pach nie zeszlo...Bede wdzieczna za pomoc :)Aha i w Tango mam dosc wysoko miske pod pacha - ale to ten typ (Tango) tak ma - tak? Przepraszam za chaos ale jestem bardzo podekscytowana i chcialabym juz w koncu znac swoj rozmiar i miec tan idealny stanik :)) Odpowiedz Link
maheda Re: 76/98-101 - ninamyers 27.03.08, 11:55 Przede wszystkim - czy to Tango II kupiłaś jako używane, czy nie? Po drugie - co to znaczy, że są za szerokie? :) Gdzie celują Ci fiszbiny z tyłu? Odpowiedz Link
ninamyers Re: 76/98-101 - ninamyers 27.03.08, 12:10 Kupilam nowy stanik brzoskwiniowy rozmiar 30 GG opisany jako Panache Tango II na aukcji ale teraz patrze na metce ma Plunge (i to jest plunge bo ma to laczenie bardzo nisko). Teraz wypatrzylam jeszcze wlasnie Panache Tango II w roamiarze 30G (moze byloby lepsze...). Jesli chodzi o fiszbiny to mysle ze sa za szerokie poniewaz wydaje mi sie ze celuja one w koniec pachy (ale nie jestem pewna czy ja dobrze rozumiem to "celowanie" :). Poza tym w lewej piersi mam takie wolne jakby miejsce przy koncu fiszbiny i material tam sie jakby marszczy, choc niby wszystko przylega. Chetnie bym wyslala fotke ale nie mam dostepu do galerii a bardzo bym chciala sie dowiedziec czy to miseczka za duza czy fiszbiny za szerokie. Moze jakos na priva moge wyslac? Poza tym jak wszystko wygarne z bokow i stane prosto to z przodu miseczki ladnie leza, ale jak tylko opuszcze ramiona to odstaja z przodu... pod bluzke to moze byc, ale bez to nie wyglada to za ciekawie... Dziekuje Ci za szybkie odpowiadanie na posty :) Odpowiedz Link
maheda Re: 76/98-101 - ninamyers 27.03.08, 12:17 Wiesz co, Tango II plunge ma obwód luźniejszy od Tango II. A jeśli z fiszbinami jest tak, jak mówisz, to powinnaś chyba nosić Freye, bo wyglądasz na wąskofiszbinowca :) Zdjęcia możesz wysłać do którejś z adminek Galerii, one te zdjęcia tam wstawią, a komentarze podamy Ci tutaj, na Lobby. Może tak być? Wygarnęłaś wszystko spod pach do miseczek i skróciłaś ramiączka, prawda? Spróbuj jako następnego modelu - Polyannę z Freya, model mocno chwalony, ale przygotuj się na to, że będzize dość wysoko zabudowany :) Polyanna nie ma wielkich miseczek, celowałabym chyba w rozmiar 30GG. Odpowiedz Link
ninamyers Re: 76/98-101 - ninamyers 27.03.08, 12:40 Jesli chodzi o Freye to chetnie kupie choc pewnie predzej model Rio (poluje na okazje cenowe). Spod pach wygarniam, ale przy najmniejszym ruchu wszystko znow wylazi. Jak podciagne wyzej ramiaczka to miseczki lepiej leza z przodu, ale wtedy bardziej wcinaja mi sie pod pache i boli tak jak wczoraj w Avocado... Czy to objaw za duzej miski? W tym Tango mam wrazenie ze sa za dlugie - wcinaja mi sie w pachy... Ze zdjeciami zaraz poprobuje i jak najszybciej podesle na forum - bardzo zalezy mi na Waszej pomocy i superasnie dopasowanym staniku :)) Czy moge wyslac fotke w jednym i drugim staniku (chce zebys mogla okreslic czy mam dobra miske i obwod... bo ze fiszbiny za szerokie w Tangu to jestem prawie na 100% pewna. W tym celu mam sie sfotografowac od przodu czy jakos z boku ? Odpowiedz Link
maheda Re: 76/98-101 - ninamyers 27.03.08, 12:43 Fotografuj się, jak chcesz. :-) Może być więcej zdjęć - tym lepiej. Podaj swoje wymiary oraz rozmiary staników. Co do wysyłania, podaję wszelkie zasady wysyłania zdjęć do Galerii, tylko do Kasicy nie wysyłaj, bo Jej teraz nie ma: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75488880&a=75488992 Odpowiedz Link
ninamyers Re: 76/98-101 - ninamyers 27.03.08, 12:58 No niestety ze zdjeciami poczekam az maz wroci z pracy - niestety nic nie widac na tych odbijanych z lustra... w dodatku unosze rece wiec do kitu sa takie fotki... Piszesz ze im wiecej zdjec tym lepiej a w zasadach znalalam ze wysylamy trzy zdjecia... - to jak? moge wiecej niz trzy? (nie chce podpadac na samym poczatku :) Odpowiedz Link
ninamyers Re: 76/98-101 - ninamyers 27.03.08, 19:29 Wyslalam moje zdjecia do anna-pia@gazeta.pl z prosba o umieszczenie w galerii. Nie wiem jak to sie dalej odbywa i skad bede wiedziala ze one juz tam sa... W kazdym razie czy moge liczyc na jakies komentarze tu w tym watku? Przepraszam ze tyle pytan ale jestem tu swieza i jeszcze nie we wszystkim sie rozeznaje :) Odpowiedz Link
maheda Re: 76/98-101 - ninamyers 27.03.08, 20:23 Jak już Anna-pia umieści zdjęcia w Galerii, to założy nowy wątek p.t. mniej więcej "Komentarze dla Ninamyers" czy jakoś tak :) Odpowiedz Link
agastrusia Re: 76/98-101 - ninamyers 28.03.08, 08:42 Oglądając foty w galerii wcale nie wydaje mi się aby fiszbiny w Tango były jakoś szczególnie za szerokie. Nie wychodzą po za pache. Po za tym jeśli zapinasz sie na ostatnią haftkę i całe misterne układanie biustu po chwili się rozjeżdża to celuj w mniejszy obwód z większą miseczką ;-) Polecam wątki producenckie ;-) Odpowiedz Link
lukrecjabo Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 26.03.08, 17:07 Przepraszam, że piszę tutaj, już dobrałyście mi stanik, tylko nie wiem, gdzie mam to napisać, a mianowicie: w staniku czuję się świetnie, jest dobrze dobrany, ale po powrocie z pracy mam ochotę go zdjąć, bo lubię chodzić bez stanika (zaznaczam, że mam duży, ciężki biust), no i wówczas pojawia się w piersiach ból. Czy to możliwe, że to od ciężaru piersi, które zdążyły się już rozbestwić w nowych stanikach?:) Ten ból to jakieś 10 minut i przechodzi. Czy w ogóle zdrowo jest chodzić bez stanika po domu, czy lepiej do wieczora mieć go na sobie? Dziewczyny pisały też gdzieś tutaj, że szukają stanika do snu, czego już nie rozumiem kompletnie, ale może się mylę? Dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link
maheda Re: lukrecjabo 26.03.08, 17:11 Też tak miałam - też po zdjęciu stanika bolały mnie piersi. Rozciągają się włókna, które troszkę się zdążyły przez parę godzin zregenerować, a potem znowu zostawały poddawane przeciążeniom :) Kiedy zaczęłam w staniku chodzić, spać 24/7 - po trzech miesiącach nie dość, że kształt biustu mi się BARDZO poprawił, to do tego piersi przestały mnie boleć po zdjęciu stanika. Pewnie się wszystko zregenerowało tak, jak powinno było :-) Odpowiedz Link
lukrecjabo Re: lukrecjabo 26.03.08, 17:15 Mahedo, jesteś niezastąpiona:) Dziękuję bardzo, tak właśnie myślałam, że biuścik się rozbestwił i już nie chce szajsu (a chodzenie bez biustonosza jest porównywalne z noszeniem starych staników:)) Dziękuję bardzo i lecę stanik zakładać:) Odpowiedz Link
fizmedka 72/93-4 26.03.08, 18:07 Do tej pory nosiłam 75c - jak sie okazało kompletnie nie dobrany rozmiar. Oczywiście obwód wędrował po plecach w górę a biust coraz niżej ramiączka oczywiście uwierały i nie było mowy żeby je odpiąć i wyjść w bluzce bez ramiączek. Niedawno próbowałam na "własną rękę" zmienić rozmiar i wydawało mi się że sie udało Passionata 70E śliczny dość zabudowany (fiszbiny upierają się na żebrach miseczka obejmuje całą pierś) ale po pewnym czasie obwód się rozciągnął niebotycznie i znów wędruje do góry. Wynika z tego, że powinnam chyba kupić 65 ale F czy FF a może coś innego???? Prosze też o pomoc w doborze rozmiaru dla mamy 84/106 raczej wąskie plecy a większy biust niestety już mocno zmiażdżony stanikami 85D... Odpowiedz Link
maheda Re: 72/93-4 - fizmedka 26.03.08, 18:16 Bierz raczej brytyjskie 65FF (30FF). Powinno leżeć znacznie lepiej. Albo i jakiś 60GG z rozciągliwców (28GG). Odpowiedz Link
maheda Re: 84/106 - fizmedka - mama 26.03.08, 18:19 Skoro plecy wąskie, to może niech Mama próbuje od razu staników w rozmiarze brytyjskim 34G (bryt. 75G)? Ewentualnie można na początku mierzyć nieco mniejszą miseczkę, w rozmiarze 34FF (75FF), może biust jest tak rozsmarowany po żebrach, że będzie dobrze leżeć? W stanikach o rozmiarówce kontynentalnej (Triumph, Felina, Anita, Corin, Samanta, Dalia, Gaia, inne...) dla obwodu 75 byłaby to miseczka (106-75=31 cm różnicy) 75J (Gaia produkuje ze dwa modele w takich rozmiarach). Możliwe, że wystarczyłaby 75I lub 75H (produkowane przez Gaię). W Melissie pewnie okolice 75H. Albo na początek 75G. Odpowiedz Link
fizmedka Re: 84/106 - fizmedka - mama 26.03.08, 18:47 Mahedo dziękuję za pomoc i tak szybką odpowiedź. Jutro biegnę do Intimo po nowy nabytek :D Przy okazji mamę wyciągnę może da się namówić na odpowiedni biustonosz (jeszcze nad nią pracuję :D) Odpowiedz Link
ariadna007 86/128 26.03.08, 18:24 witam i proszę o pomoc :) interesują mnie wszystkie rozmiarówki (europejska i brytyjska) bo coś niewyraźnie czuję, że na końcach tabelek różniastych się plasuję i czeka mnie dłuuuuga droga do IDEALNEGO STANIKA. z kalkulatora na stanikomanii wyszło brytyjskie 85JJ (38JJ) bo w polskich pokazało -> "nie produkują" buuuuu ;( co prawda moja świadomość już daaaawno wykroczyła poza E - noszę minimazer triumpha 85F ale niewyraźnie się w nim czuję: miski NA PEWNO są za małe (bułki) a co do obwodu mam mieszane uczucia bo niby zapinam na najciaśniejszą haftkę (lubię się czuć "objęta" przez stanik) ale zapięcie z tyłu ma skłonności do kierowania się w stronę karku. z góry serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkie Anioły Biuścików :) Odpowiedz Link
ariadna007 Re: 86/128- SORRY - literówka -> poprawnie 96/128 26.03.08, 18:42 z wrażenia palce mi zaszalały na numerycznej :) te 86 to chyba pobożne życzenie zrzucenia wagi ;) Odpowiedz Link
bathilda 96/128 - ariadna007 26.03.08, 20:50 Myślę że na start 85HH/J czyli brytyjskie 38HH/J. Dużo zależy jak mocno ściśliwa jesteś i jak duża część Twojego obwodu "w" dotyczy pleców. To nie do końca moje rozmiary, więc nie mam doświadczenia, ale dziewczyny często piszą, że przy dużych miskach wkradają się czasem przekłamania. Słowem trzeba będzie zmierzyć. Odpowiedz Link
ariadna007 Re: 96/128 - ariadna007 26.03.08, 22:42 dziękuję za wskazówki... to będziemy eee... polować ;) Odpowiedz Link
monmi75 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 26.03.08, 19:40 Witam serdecznie! Ja również mam prośbę odn prawidłowego rozmiaru. Moje wymiary to 69 pod biustem, w biuście 86..85 cm. Zazwyczaj noszę 70 C, który jest za luźny, a miseczki ciut odstają, w 70 B natomiast bułeczki się robią ;-) Mam również prośbę o doradzenie jaki model stanika najlepiej na ten pierwszy raz;-) Pozdrawiam Wszystkie Panie Odpowiedz Link
bathilda 69/86 - monmi75 26.03.08, 20:46 Przy 69 pod biustem zapomnij o obwodach 70. Najpierw możesz spróbować 65, ale docelowo raczej 60. Inaczej zapięcie będzie Ci podjeżdzać do góry zamiast leżeć w jednej linii z obwodem a to oznacza że obwód nie podtrzymuje biustu który wisi smętnie na ramiączkach, wrzynając się w ramiona. Na początek sprawdź 65 D lub 65DD. A potem lepiej 60 E lub 60F. Niestety w tym rozmiarze praktycznie nie ma polskich firm - tylko Avocado i Melissa. Ale brytyjskie firmy mają już sporą ofertę, dostępną w internecie a stacjonarnie w większych miastach (Warszawa, Kraków, Poznań). Co do modelu to na pewno stanik miękki (nieusztywniony), na fiszbinach. Odpowiedz Link
monmi75 Re: 69/86 - monmi75 26.03.08, 21:00 Ok. dzięki serdeczne za szybka odpowiedź, będę zatem próbować. Pozdrawiam raz jeszcze Odpowiedz Link
adomix Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 26.03.08, 19:45 Moje wymiary to 77cm pod biustem i 98cm w biuście,mierzone wg zasad podanych przez mahedę.Dawniej nosiłam staniki w rozmiarze 75B,a od kilku lat(przytyło mi się troszkę)80B.Przeważnie modele Triumpha i Feliny.Po kilkudniowej,wnikliwej lekturze tego forum i Stanikomanii zdałam sobie sprawę z tego,że są to rozmiary nie dla mnie.Jaki rozmiar mi radzicie? Odpowiedz Link
bathilda 77/98-adomix 26.03.08, 20:42 Oj przy 77cm pod biustem obwód 80 czy 75 to za dużo! Zapięcie masz pewnie na łopatkach a nie w jednej linii ze stanikiem. Spróbuj 70 F albo 70 FF. Niestety Felina i Triupmg takich nie robią. Zajrzyj do wątku o producentach i poczytaj o Panache, Freyi. W tym rozmairze będziesz miała spory wybór, choć raczej w internecie lub większych miastach. Odpowiedz Link
adomix Re: 77/98-adomix 26.03.08, 22:28 Bardzo dziękuję za radę.Podniosłaś mnie nieco na duchu.Ja też na podstawie forumowych rad i tabeli rozmiarów brytyjskich w "Stanikomanii" wyliczyłam sobie rozmiar 70F,a nawet pośpieszyłam się i taki już sobie zamówiłam.Teraz,z duszą na ramieniu,czekam na przesyłkę.Z duszą na ramieniu bo po pierwsze:pierwszy raz w życiu taki rozmiar i po drugie:pierwszy raz w życiu przez internet.Mam nadzieję że będzie dobrze. Masz rację,że w sklepach takiego rozmiaru nie dostanę.Mieszkam w małym mieście,obleciałam wszystkie sklepy i wróciłam z niczym.Pozostaje tylko internet.Jeszcze raz wielkie dzięki.Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
adomix Re: 77/98-adomix 27.03.08, 19:41 Witam ponownie.Otrzymałam dziś upragnioną przesyłkę ze staniczkiem.Niestety,porażka. Zamówiłam w sklepie Peachfield staniczek Freyi Rio w kolorze cielistym,rozmiar 70F.W obwodzie jest idealny ale miseczki niestety za duże.Dolna część miseczek jest w porządku,fiszbiny dobrze przylegają do mostka,ale górna część miseczek wisi,po prostu jest pusta... Ta pierwsza nieudana próba kupna porządnego stanika nie zniechęca mnie jednak.Pierwsze śliwki-robaczywki.Zadzwoniłam już do pani Marii z Peachfieldu,umówiłam się z nią na wtorek.Pofatyguję się do niej osobiście,z pewnością wybierze mi coś sensownego.Mam,co prawda,do Warszawy ok.100 km,ale nic to.Zamiast wydawać pieniądze na odsyłanie staników wydam je na podróż do Warszawy.Czasu też mi nie brakuje gdyż jestem już na emeryturze,co prawda wcześniejszej,ale jednak.O efektach wizyty u pani Marii napiszę.Pozdrowienia. Odpowiedz Link
maheda Re: 77/98-adomix 27.03.08, 20:40 Czekamy zatem na relację :) Stanik Rio z Freyi ma to do siebie, że ma wyjątkowo duże miseczki i trzeba zamawiać o rozmiar mniejsze, niż by wypadało z szacunków wstępnych. Świetnie, że weźmie Panią w swoje ręce rasowa bra-fitterka :) Odpowiedz Link
zimowy_lisc 69/91- siostrzyczka 26.03.08, 21:32 nosi np 80D:O a ogólnie to ma duży problem ze znalezieniem stanika:( Odpowiedz Link
maheda Re: 69/91- zimowy_lisc - siostrzyczka 26.03.08, 21:36 No tak, bo w sklepach stacjonarnych prawie nie ma na Nią na razie rozmiarów. Powinna celować w brytyjskie 30F (65F), albo nawet 28G (60G). Odpowiedz Link
agusek22 80/95 26.03.08, 22:24 Witam, moje wymiary pod biustem 80 w biuście 95. Nigdy nie mogę sobie dobrać idealnego stanika ponieważ mam jedną pierś większą :-( Ostatni zakup to rozmiar 75 C z H&M niestety spłaszcza piersi :- Odpowiedz Link
anna-pia Re: 80/95 - agusek22 26.03.08, 22:44 agusek22 napisała: > Witam, > moje wymiary pod biustem 80 w biuście 95. > Nigdy nie mogę sobie dobrać idealnego stanika ponieważ mam jedną > pierś większą :-( > Ostatni zakup to rozmiar 75 C z H&M niestety spłaszcza piersi :- każda kobieta ma asymetryczne piersi, u niektórych jest to po prostu bardziej widoczne, nie martw się. Kup wkładkę i noś w staniku w miseczce z mniejszą piersią. Rozmiar - 70F, w mniej rozciągliwych modelach - 75DD. Powodzenia :) Odpowiedz Link
boziaj Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 26.03.08, 22:36 Witam :) moje wymiary to 74/92 74 mierzone ciasno, z tym że IMO koścista jestem, w każdym razie trudno mi sobie wyobrazić, coby ten obwód mógł się jeszcze jakoś znacząco zmniejszyć ... a może tylko takie wrażenie piersi podzieciowe, wiec myslę że o sporej kompresji ;) do tej pory nosiłam 75B lub 75C i szczerze mówiąc trudno mi to jakoś trafnie ocenić, niektóre spłaszczały, niektóre bułkowały (głównie górą) bardzo proszę o pomoc w dobraniu rozmiarówki brytyjskiej i polskiej (kontynentalnej) pozdrawiam !!! Odpowiedz Link
anna-pia 74/92 boziaj 26.03.08, 22:45 boziaj napisała: > Witam :) > moje wymiary to 74/92 70DD, 65F -> brytyjskie 32DD, 30E Odpowiedz Link
boziaj Re: 74/92 boziaj 27.03.08, 07:50 dzięki bardzo anna-pia :) obejrzalam sie krytycznie raz jeszcze i jestem pewna: ŻADNE 75 B na mnie nie pasuje 75 C miska jest ok, ale obwód zbyt duży nie widze wałków pod pachami, ale piersi sa rozplaszczone i raczej nisko, zalezy mi na fajnym zebraniu biustu prosze o polecenie moze jakiegos modelu z niewielkim rozstawem fiszbin? i może tez rozmiaru z melisy (chcę zacząć od czegos tańszego): 65 F lub 70 ile E? Odpowiedz Link
maheda Re: 74/92 boziaj 27.03.08, 08:06 Tak mi się wydaje :) Celuj w te rozmiary, nikt Ci nie może zaręczyć, że na pewno będą dobre i że na pewno będą się dobrze układały - co biust, to gust! Może Anna-pia będzie umiała doradzić konkretne modele, ja nie jestem właścicielką żadnej Melissy. Odpowiedz Link
kalien 86 / 112,5 - 116 26.03.08, 23:00 Witam, Mam 24 lata. Najbardziej lubię czarne (gładkie lub z elegancką koronką) staniki z usztywnianymi miseczkami. Rok temu nosiłam rozmiar 80C (pewnie też źle dobrany, ale tylko taki mogłam kupić w sklepie), ale przytyłam i nie mogę już nic na siebie dobrać. Jakiś czas temu przypadkiem udało mi się kupić 85D, choć i w nim miseczki są małe. Z rozpaczy, że nie mam w czym chodzić, zakupiłam stanik za 10 zł na targu w rozmiarze "40". Oczywiście za szeroki, ale miseczka w miarę pasowała. Wstyd mi troszkę, że coś takiego muszę nosić, dlatego zaczęłam szukać w internecie i tak dowiedziałam się, że najprawdopodobniej zupełnie złe rozmiary noszę. Dzisiaj się zmierzyłam. Pod biustem bardzo ciasno: 86 cm W biuście bez stanika: 116 cm W biuście w miękkim staniku: 112,5 cm Dodam, że mam dosyć rozłożyste i (nie lubię tego słowa) obwisłe piersi. Poradźcie proszę jakiego rozmiaru powinnam szukać. Jeśli możecie, to proszę jeszcze o podpowiedź co do firmy / sklepu, gdzie znajdę coś odpowiedniego dla siebie w rozsądnej cenie. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Odpowiedz Link
maheda Re: 86/116 - kalien 27.03.08, 07:33 Witaj :) Masz wymiary podobne do moich, od razu Ci więc powiem, że w stacjonarnym sklepie bardzo mało prawdopodobne, że coś na siebie znajdziesz - chyba, że byłby to stacjonarny prowadzący marki brytyjskie - Panache, Freya, Fantasie, Fauve... Celuj w te brytyjczyki, w rozmiar 36G (brytyjskie 80G), ew. 36GG (brytyjskie 80GG). Znajdziesz też coś na siebie w Melissie - to jest polski producent, którego staniki co prawda designem i jakością odbiegają od brytyjskich staników, ale za to bywa tańszy. Wg ich rozmiarówki powinnaś celować w staniki z okolic 80H, być może 80J - do sprawdzenia. W ogóle, nie można założyć, że pierwszy kupiony stanik będzie dobry, a bywa i tak, że mimo odpowiedniego rozmiaru stanik źle leży - to zupełnie jak z innymi ciuchami, czy np. z butami. Zerknij do wątku o sklepach tradycyjnych, znajdziesz w nim adresy sklepów stacjonarnych, sprzedających brytyjczyki. Są też sklepy internetowe w Polsce, które takież sprzedają - o sklepach internetowych też mamy wątek. Odpowiedz Link
madame75 Re: 74/93 - madame75 26.03.08, 23:03 Witam serdecznie, mój rozmiar to 74 pod biustem i 93 w biuście. Najnowszy mój stanik feliny jest w rozmiarze 70 F ale po zmniejszeniu , tylko nie pamietam ile mi w Atucie zmniejszyli, w kazdym razie jak go mierzę bez rozciagania ma 60 cm. Chciałam zrobić zakupy w brastopie ( panache ophelia coral albo romany pink), sprawdzłam w kalkulatorze rozmiary i powinnam celować w brytyjskie 30 FF a w polskie 65 I, tylko chyba takowego kontynenatlnego nie ma. W kazdym razie miseczka F polska jest dla mnie ok pozostałe staniki po reaktywacji w obwodzie Valisery tez mam w tej miseczce. Pomózcie mi proszę, w co powinnam celowac w polskiej rozmiarówce a w co w brytyjskiej.Dodam na marginesie, że jeszcze trochę karmię dziecko, ale przed karmieniem tez miałam miseczkę E/F. Mam jescze jedną prośbę również o dobranie odpowiedniego rozmiaru mojej mamie ma 84 pod biustem 103 w biuście i zastanawiam się czy 59- letnia kobiete katowac od poczatku rozmairem 75 pod biustem czy 80, bo wiadomo plecy otłuszczone są już itd. Odpowiedz Link
maheda Re: 74/93 - madame75 27.03.08, 07:45 Zacznijmy od tego, że nie ma czegoś takiego, jak jedna miseczka E, jedna miseczka F czy jakakolwiek jedna miseczka X dla wszystkich obwodów staników. Miseczki zmieniają swoją wielkość wraz z obwodem pod biustem, porównaj sobie kiedyś w sklepie staniki w rozmiarze np. 70C, 80C, 90C i 100C - sama zobaczysz, że nie mają jednej wielkości miseczki. Poniżej masz link do strony nowozelandzkiej, na której obok siebie leżą staniki w rozmiarze 8DD (65DD) oraz 18DD (90DD). No czy te miseczki mają jednakową wielkość?... www.avokado.co.nz/shop/fitting_guide.php Jeśli na mnie objętościowo dobra jest miseczka w staniku - dajmy na to - rozmiaru 75HH, to dobra też przeważnie jest miseczka w rozmiarze 80GG, ale miseczka i pierś w niej mają wtedy zupełnie inny kształt - w 80GG jest nieco bardziej wszystko plackowate, a w 75HH bardziej podane do przodu, chociaż są to, oczywiście, różnice minimalne. Przy zmianie obwodu stanika trzeba przeliczać miseczki. Stąd oczywiście bzdurą jest to, co piszą producenci na swoich stronach "odejmij obwód w biuście i obwód pod biustem, a dostaniesz miseczkę, którą powinnaś nosić". To jest owszem, poprawne, ale jedynie dla obwodu równego Twojemu rozmiarowi pod biustem. Gdybyś jednak chciała nosić staniki w obwodzie 75, niechybnie zapięcie podjeżdżałoby Ci na łopatki, a biust zjeżdżałby na szelkach w dół. Miseczkę obliczamy, odejmując obwód w biuście oraz rozmiar stanika (czyli u Ciebie 93-70=23 cm różnicy, co daje istotnie miseczkę 70F w rozmiarówce kontynentalnej, ale już 93-65=28 cm różnicy, i stąd się bierze miseczka 65I w rozmiarówce kontynentalnej; gdybyś się uparła na noszenie 75tek, właściwą miseczką byłoby pewnie 75D, ze względu na różnicę 93-75=18 cm). Na razie nikt nie produkuje miseczek w tym rozmiarze, ale mamy nadzieję, że się to wkrótce zmieni :) Tyle tytułem przydługiego wstępu :) Skoro dobre na Ciebie są 65tki, to spróbuj mierzyć w Melissowe 65G: melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/dla_karmiacych.php Ta firma ma swoją własną rozmiarówkę, gdzieś pomiędzy rozmiarówką polską a brytyjską. Z brytyjskich staników rozmiarem dla Ciebie powinien być istotnie rozmiar 30FF (65FF). Odpowiedz Link
maheda Re: 84/103 - madame75 - mama 27.03.08, 07:54 Wszystko zależy od preferencji Twojej Mamy i od rozmiaru staników, jakie nosi. Jeśli nosi np. 75C, to spokojnie można Ją ubrać w stanik o obwodzie 75. Jeśli nosi wyłącznie 85tki i 90tki, to istotnie, nie ma co szaleć z 75tkmi na razie... Chociaż istnieje pewne niebezpieczeństwo: jeśli 80tka będzie trochę przyluźna, to fiszbiny będą Twoją Mamę gniotły w żebra niemiłosiernie, i stwierdzi, że obniżenie rozmiaru to był głupi pomysł. Tak właśnie stwierdziła moja Mama, którą próbowałam przerzucić na mniejszy obwodowo rozmiar stanika, a która zawsze narzeka, że Jej duszno - kupiłam taki rozmiar, o którym miałam nadzieję, że będzie przejściowy. Fiszbiny Ją uwierały w żebra, a nie chce uwierzyć, że w mniejszym obwodzie będą uwierały mniej. Jest więc stracona w świecie dobrze dobranych staników. Dla Mamy celuj albo w kontynentalne 80F (103-80=23cm różnicy), jeśli plecy szerokie, albo bardzo mocno otłuszczone, to możliwe, że wystarczy i 80E, albo też w kontynentalne 75H (103-75=28 cm), przy czym możliwe, że i 75G będzie dobre, jeśli piersi są lejące się i łatwo kompresowalne, czy też na obwód w biuście składa się większa ilość tłuszczyku na plecach. Z brytyjskich rozmiarów odpowiednie powinny być okolice 36DD-36E, ewentualnie 34F-34FF. Odpowiedz Link
stokrottka2 Re: 74/93 - madame75 28.03.08, 08:32 Wiatam! Mam prawie identyczne wymiary jak ty - dokładnie 74/94. Parę miesięcy temu byłam w Intimo w Krakowie, poprzymierzałam kilka staników (głównie z Frei) i wyszło że najlepiej pasuje na mnie 32FF lub 30G - w zależności od modelu. Arabellę i Retro kupiłam właśnie w rozmiarze 30G ale w większości modeli lepsze było 32FF (np. Antoinette). Może to ci trochę pomoże. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
madame75 Re: 74/93 - madame75 08.04.08, 23:00 stokrottka2 napisała: > Wiatam! > Mam prawie identyczne wymiary jak ty - dokładnie 74/94. Parę > miesięcy temu byłam w Intimo w Krakowie, poprzymierzałam kilka > staników (głównie z Frei) i wyszło że najlepiej pasuje na mnie 32FF > lub 30G - w zależności od modelu. Arabellę i Retro kupiłam właśnie w > rozmiarze 30G ale w większości modeli lepsze było 32FF (np. > Antoinette). Może to ci trochę pomoże. Pozdrawiam! serdeczne dzieki Odpowiedz Link