Dodaj do ulubionych

Pierwszy dobry stanik!:)

• aniazawieja Millie, Polyanna (Freya) Iris (RubyPink) 03.09.08, 15:36
      Nie będę oryginalna polecając na początek Millie i Pollyannę. Dobrze wygarniają ewentualne bułeczki, są wygodne i w większości wypadków ładnie kształtują biust. Wg. mnie nie są też specjalnie rozciągliwe, choć o Millie krążą pod tym względem różne opinie. Pollyanna jest dodatkowo miła w dotyku (taka trochę "śliska"). To staniki, które zbierają naprawdę dobre opinie od większości dziewczyn, więc jest duża szansa, że początkująca stanikomaniaczka też będzie zadowolona. Ja byłam zadowolona z obu a Millie jest do teraz moim ulubionym stanikiem codziennym (uwaga: zabudowana) Opisy w wątku Frei.

Dodatkowo polecałabym mniej znaną Iris (RubyPink), ponieważ fajnie wygarnia wszystkie bułki, podaje biust "do przodu", podtrzymanie jest dobre, podniesienie średnie. Dodatkowe zalety: jest ładna (wersje aqua -granat+turkus i wersja czarna), ma naprawdę niski mostek, więc osoby nie przyzwyczajone do zabudowania przeżyją mniejszy "szok", cena-obecnie w Brastop jakieś 13 funtów (rozmiary już niestety przebrane). Również zbiera dobre opinie.

Wszystkie wymienione staniki oczywiście miękkie i sprawdzone nabiustnie :).
      • bdjp Re: Millie, Polyanna (Freya) Iris (RubyPink) 23.01.09, 12:54
        Również polecam Milie, a ostatnio też Polyanne - gdzieś tu
        przeczytałam że gryzie, wiec wykluczyłam ją z listy początkowo, ale
        w końcu zaryzykowałam i - mogę polecić jako bardzo ładny, wygodny,
        dobrze kształtujący biust stanik.
        Mam duży biust (90/116)i Milie nie daje sobie rady tak dobrze z
        podniesieniem go jak Polyanna właśnie.
        Z rozmiarem - uwaga, warto brac 15-20 cm mniej w obwodzie niz
        mierzone. Ja przy obwodzie 88-90cm Milie i Polyannę noszę 34 i są
        luźnawe obie. A juz Panache Tango i Harmony 36 - ciasnawe.
        A generalnie ciągle zdecydowanie moim faworytem jest pancerny TANGO
        II... Uwaga! jego zabudowanie może być szokiem dla nowicjuszek! Ale
        za to jak trzyma... :)
    • maith up nt/ 24.09.08, 03:13

• adela84 30E na poczatek? 26.09.08, 12:38
      Znam juz moj nowy = wlasciwy rozmiar, czyli 30E :) Jakie modele
      polecilybyscie na poczatek? Z gory dziekuje za wskazowki!
      • evolet Re: 30E na poczatek? 26.09.08, 12:48
        adela84 zajrzyj na drugie Lobby ( malobiusciaste.prv.pl ), przy małych i
        średnich biustach tam znajdziesz więcej porad, żeby się nie okazało, że stanik
        masz po szyję, za długie ramiączka albo uwiera Cię pod pachami:)
      • nowokaina123 CK czarno-różowa portia 25.10.08, 19:37
        Wbrew powszechnym opiniom o b.dużej rozciągliwości CK, kupiłam 65F
        (pod bisutem 69) i... na najciaśniejszej haftce jest mi naprawdę
        ciasno. Ale mogę oddychać i jest mi wygodnie. Miseczki mogłyby byc o
        pół numeru większe (zwłaszcza dla większej piersi), ale i takie są
        ok :).
        Na pewno lepszy dla mnie od mierzonego wcześniej harmony burgund
        (tam 65 FF podjeżdzał do góry a w 60 nie mogłam oddychać, stanik
        bardzo bolesnie ociarał pachy)
        Następny będzie też CK - tym razem emilka (ale już FF, choc dalej
        65) i princess :)

Aha - stanik na zdjęciach wyglada odrobinę... wulgranie ;) - w
        rzeczywistości jest po prostu piękny, choć materiał, z którego jest
        uszyty mógłby byc nieco delikatniejszy.
    • tfu.tfu Re: Pierwszy dobry stanik!:) 25.10.08, 17:35
      lepel, rozmiar 34F model 91501, kolor bright rose, dorwany na ebayu :)
      od razu się wyprostowałam ;) wszystko tam, gdzie trzeba, jeszcze trochę uwiera
      pod pachą (dlaczego oni takie pacho-pancerniaki szyją?), choć zdecydowanie mi w
      nim lepiej niż w panache harmony cornflower :/
    • ewwe.s Emilly Curvy Cate? 25.10.08, 20:12
      czy ten stanik jest dobry na początek? zastanawiam się nad nim lub nad
      balconetką harmony panache
      • nowokaina123 Re: Emilly Curvy Cate? 25.10.08, 21:14
        harmony ponoc jest ok na pierwszy, ale mi niestety nie leżał :(
        Strasznie obcierał pachy, po godzinie mierzenia marzyłam tylko o
        tym, by go zdjąć.
        I jeszcze podjezdzal do góry, a mniejszy obwod byl zdecydowanie za
        ciasny. Był potwornie niewygodny i nie zamierzałam w nim cierpieć.
        Emilly ponoc bardzo rozciągliwy jest, ale ja w to jakoś nie wierzę.
        Tak samo jak portia miała być wielkomiseczkowa, a dla mnie okazala
        się prawie standardowa (no, moze ciut, ciut większa). Mam portie i
        sobie chwale jak na razie :)
        • nicewoman3 Re: Emilly Curvy Cate? 26.10.08, 13:28
          Właśnie kupiłam ostatnio Emily, biustonosz śliczny, subtelny, koronkowy. Fiszbiny szerokie, bardziej nawet niż w Panache Tango II, dość wysoko zabudowane boczki, ale to raczej zaleta-nic a nic się nie wysuwa. Odnośnie obwodu to uważam że jest tak jak na metce (mój rozmiar pod biustem 72 cm), kupiłam 65 G jest solidnie ścisły, nadal zapinam na najluźniejszą haftkę, niestety jest przed pierwszym praniem i nie wiem czy obwód dalej tak się będzie zachowywał. Niestety miseczki w tym modelu są na mnie za duże co najmniej o 1 rozmiar, mam w biuście 94-95 cm, a on ma tyle co w tabelce, czyli na 96,5, ale to raczej moja wina, zamówiłam niewłaściwy rozmiar. Tak mi się spodobał, że obecnie zamówiłam rozmiar mniejszy, i jak tylko dojdzie to ten wystawie na allegro. Myślę że jako biustonosz na początek jest na pewno OK.
          • ewwe.s Re: Emilly Curvy Cate? 26.10.08, 16:28
            ja mam 71-88/89 więc będę celowała w rozmiar 65 E, ale jeszcze chwilę muszę się
            powstrzymać zanim zamówię, chociaż teraz do głowy przychodzi mi coraz częściej
            na myśl już nie harmony panach ale portia kremowa i bądź tu mądry hmmm
            • ewwe.s Re: Emilly Curvy Cate? 26.10.08, 16:44
              a może princesse???
          • jenten Re: Emilly Curvy Cate? 07.12.08, 19:53
            nicewoman3, widzę, że masz identyczne wymiary jak ja, też chciałabym kupić być
            może emily i ciekawa jestem jaki jest kształt biustu w tym staniku, czy osiągasz
            w nim efekt podobny do tego?
            stanikomania.blox.pl/2008/10/Wyrzuc-minimizer-poczuj-sie-FFantastycznie.html
            (już któryś raz zamieszczam post z podobnym pytaniem i linkiem, ale ciągle nie
            mogę doczekać się odpowiedzi, mam nadzieję, że w końcu ty pomożesz;))
      • nikusz Re: Emilly Curvy Cate? 29.12.08, 13:29
        mnie czarna Emilka ładnie zbiera spod pach, i robi ładny kształ. ponieważ ma
        delikatny górny brzeg miseczki, bez żadnych wrzynających się tasiemek, nie kroi
        piersi (a zdarzało mi się to z różnymi Freyami i z CK Portią, nawet, jak
        miseczki mają jeszcze luz)
    • necia20 A może jakiś pierwszy dla maleńkiego biustu? 15.11.08, 14:34
      Wiem ze znow dużo napisalam i ze nikt nie lubi czytac takich postów, ale bardzo
      prosze pomóżcie!!!! Bym mogla zamowic i dobrac pierwszy dobry biustonosz.. bez
      was to chyba nigdy nie nastąpi :(!

Przeczytałam cały wątek, i wiele innych.. i nadal nie wiem co z sobą zrobić.
      Nikt chyba nie umie mi doradzić jakie modele mogłabym zamówic.. NIe umiem sobie
      poradzić sama..
      Poproszę was już chyba ostatni raz o pomoc =( nie chce zaśmiecać forum ciągle
      tymi samymi wiadomościami..
      Mam:
      78 cm pod biustem, 86 cm w biuście
      rozmiar dobry-70C
      duże otoczki :(
      spłaszczoną (niepełną) góre
      skocznie małysza

Mierzyłam Freye Amelie 32C i 3 biustonosze z tesco prawie takie same 70C i B -
      zdjęcia są w galerii.
      Freya marszczy się u góry, dół biustu fajnie trzyma. Podobno wyglada na to ze za
      wąski fiszbiny bo prawie na piersi, a maja przeciez byc w polowie pachy.
      Chyba jestem szerokofiszbinowa- osądzcie po frayi jezeli mozecie

Doczytalam sie ze balkonetki dla niepelnej góry sa najlepsze, ale czy one zrobia
      mi jabłuszka z niczego? czy dalej góra bedzie płaska?, czy wogole one przykryją
      mi moje duze otoczki?

Wyczytalam tez ze pionowe ciecia są dobre...

Ale ja naprawde nie mam pojecia jakie modele wybrac, jest ich pełno, co chwile
      czytam o czyms innym, wiekszosc widze ze miseczki mają ponad D, a ja nie moge
      sie do was porównywac..

Chcialabym:

-dobrze dopasowany biustonosz by przy pachach nie wystawały takie bułki (wiem ze
      po 1 biustonoszu nie idzie dobrac dobrego chyba ze ktos ma farta, ale musze miec
      kilka rzekomo odpowiednich, najodpowiedniejszych dobranych by moc zamowic i
      pomierzyc)
      -jabłuszka jezeli wogole idzie:(
      -miec mniej spłaszczoną góre
      -zeby nie bylo widac odznaczajacych sie brodawek(otoczek)
      -większe piersi? tego chyba nie idzie

BŁAGAM O POMOC!!!!!

moze kiedys dostane dostep do galerii to zobacze jak wygladaja biustonosze na
      mniejszych biustach, moze znajde podobny rozmiar i kształt moze to mi pomoze...

• necia20 Re: A może jakiś pierwszy dla maleńkiego biustu? 15.11.08, 14:36
        Kurcze:( przepraszam, teraz widze dopiero ze jestem na lobby biusciastych a nie
        małobiusciastych :( kurcze to pewnie dlatego ze z małobiusciastych wlaczylam
        link do tego tematu a nie zobaczylam ze dalej jestem u małych... przepraszam...
        juz zmykam..
        chociaz wasza porada tez bardzo mile widziana :*
    • naturalna26 Princessa 22.11.08, 22:52
      Czy Princessa nadaje się na pierwszy stanik??
    • rebellious0139 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 23.11.08, 14:50
      Rozpoczynam stanikową rewolucję.
      Mój rozmiar: 65H (polski), 30F (brytyjski).
      Jak to jest z rozmiarówkami poszczególnych firm, bo napaliłam się na
      biustonosz Panache Fiesta i nie wiem czy to dobry pomysł i czy 30F w
      tym przypadku będzie dobry, bo te miseczki wydają się ogromne.
      Proszę o odpowiedź :)
      • roza_am Rebellious 24.11.08, 15:14
        Panache Fiesta jest jednym z modeli polecanych na początek. Co do tego, w jaki rozmiar celować, zapytaj w wątku Panache o konkretny model i kolor Fiesty. Było ich kilka i różnią się ciasnością obwodu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=85102015

Poza tym pamiętaj, że wyliczony rozmiar to dopiero początek drogi. Rozmiar fatyczny można ustalić jedynie przymierzając kolejne staniki. A jeśli chodzi o przerażenie wielkością misek, to jest to naturalne zjawisko, które zresztą szybko mija, a nawet często przechodzi w swoją odwrotność :)
        • rebellious0139 Re: Rebellious 24.11.08, 19:48
          Dziękuję za odp :*
          Strasznie się gubię w tych poszukiwaniach, bo nie wiem już kiedy
          podają rozmiary brytyjskie, a kiedy polskie. Ale muszę cos w końcu
          kupić na spróbowanie, bo w przeciwnym wypadku nigdy nie znajdę
          odpowiedniego biustonosza :)

Jakie jeszcze inne modele polecacie na początek?

• tinoola Re: Rebellious 24.11.08, 20:01
          Ja tez uwazam ze panache fiesta jest rewelacyjna na poczatek. Jak
          dla mnie ten stanik moze gory przenosic :)

t.
    • jenten Re: Pierwszy dobry stanik!:) 24.11.08, 12:24
      Witam, jestem nowa i mam parę pytań. Nie mam jeszcze swojego 'dobrego stanika' i
      szukam czegoś na dopasowanej.pl. Czegoś taniego, dodam:) Moje wymiary to
      72(mierzone maksymalnie scisliwie na wydechu)/95. Zastanawiam się nad Curvy Kate
      i z tego co piszecie wynika, że powinnam kupić 30G. Pierwsze pytanie: czym różni
      się ten biustonosz
      www.dopasowana.pl/product-pol-1-Biustonosz-Portia-czerwona-firmy-Curvy-Kate.html
      (oprócz koloru i ceny) od tego
      www.dopasowana.pl/product-pol-2-Biustonosz-Portia-czarna-firmy-Curvy-Kate.html
      i czy mam szansę w którymś z nich osiągnąć takie efekt:
      stanikomania.blox.pl/2008/10/Wyrzuc-minimizer-poczuj-sie-FFantastycznie.html
      Sory za przydługaśny post, ale mam nadzieję, że ktoś przeczyta i pomoże.
      Pozdrawiam
      • roza_am Jenten 24.11.08, 15:02
        Witaj na forum Jenten!
        Jeśli chcesz się upewnić, czy dobrze wyliczyłaś swój rozmiar, wpisz się do wątku rozmiarowego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87513470

Nie umiem Ci powiedzieć, czy poszczególne kolory Portii różnią się jakimiś ważnymi parametrami. Na ten temat najlepiej poczytaj i popytaj w wątku Curvy Kate: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70573766 tam się wypowiadają osoby znające poszczególne modele.

Możesz także pytać o szczegóły panią Monikę z Dopasowanej. A jeśli mieszkasz lub bywasz w Warszawie możesz się umówić na osobistą wizytę w sklepie i dobór właściwego stanika "na żywo".
    • alanja Re: Pierwszy dobry stanik!:) 24.11.08, 13:10
      Witam wszystkich,mam nadzieję,ze nie zakłócam niczyjego porządku,ten adres dostałam od znawcy tematu,mężczyzny.I za jego radą zapragnęłam przejść metamorfozę stanikową.Przeczytałam forum sądzę,ze wszystko wiem,czyli uważacie,ze powinnam jednak pierwszy stanik kupić z przymierka w sklepie,potem po 2 mies po migracji dopasować inny wymiar i dopiero można kupować w internecie,tak?Zatem powinnam zacząć od sklepu w mieście,tak?Dotychczasowy mój rozmiar to było 75D,po przeliczeniu na nowy rozmiar wyszło 10J,jestem ciekawa na jakiej literce się skończy.moje przykre doświadczenia wrzynające się naramki,które nie zawsze są szerokie i wygodne,..Czy któraś z Was pamięta swoje pierwsze doświadczenia?
      • roza_am Alanja 24.11.08, 14:51
        Witaj Alanja, cieszę się, że do nas trafiłaś. Wielkie brawa dla tego Mężczyzny,
        który Cię tu skierował :)
        Jeśli chodzi o kupowanie pierwszego dobrego stanika, to pierwszym celem powinno
        być ustalenie prawidłowego rozmiaru. Piszesz, ze wyliczyłaś sobie rozmiar 10J.
        Prawdopodobnie chodziło o 70J w polskiej rozmiarówce, czyli 32G w brytyjskiej.
        Jeśli wyliczenia są poprawne, to nie masz się czym martwić. Obecna skala
        brytyjskiej rozmiarówki sięga aż do literki K. Dla pewności, czy dobrze
        wyliczyłaś rozmiar najlepiej odwiedź wątek rozmiarowy:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87513470
        Pamiętaj, że rozmiar wyliczony należy zweryfikować nabiustnie. Może się okazać,
        że Twój faktyczny rozmiar będzie się od tego wyliczonego nieznacznie różnił.
        Dlatego, jeśli masz możliwość dokonania pierwszych zakupów w sklepie
        stacjonarnym z bra-fittingiem, skorzystaj z takiej okazji. Będziesz mogła
        poprzymierzać sąsiednie rozmiary i dobrać najkorzystniejszy model stanika. O
        takich sklepach poczytasz tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 i tutaj:
        stanikowe-sklepy.blogspot.com/
        Jeśli nie masz odpowiedniego sklepu w pobliżu, korzystaj z zakupów internetowych
        już od teraz. Po prostu wybierz taką formę zakupów, która Tobie najbardziej
        odpowiada.
        Co do migracji - jej czas trwania i intensywność jest sprawą indywidualną. Więc
        te 2 miesiące to taki orientacyjny, umowny okres, a nie ścisła wartość.
        Generalnie, jak się przekonasz, stanikologia jest nauką empiryczną, praktyczną,
        a nie ścisłą. Tak naprawdę liczy się nasze indywidualne ciało, a nie suche
        statystyki.

Co do ostatniej kwestii, nie do końca zrozumiałam o jakie doświadczenia pytasz.
        Jeszcze sprzed zmiany, czy już po? Może zajrzyj do tego wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75213023

Pozdrawiam serdecznie i powodzenia na stanikowej drodze!
    • nikusz Rio i Millie 02.12.08, 22:35
      nie będę oryginalna - Freya Rio i Millie, obie 32F, oraz Freya Antoinette 32FF
      na rozmiar uśredniony 75/95 (przy czym Rio zawyża mi średnią w biuście ;)
      mimo, że w kilku innych modelach robi mi się czasem Freyowa zmarcha, to w tych
      modelach nie
      • echo40 Re: Rio i Millie 26.12.08, 13:56
        Witam, czyli millie i rio mają jednakowej wielkości miseczki? A mogłabyś mi
        napisać jakiej głębokości są w Twoim rozmiarze 32F, byłabym wdzięczna, chcę
        kupić a z uwagi na nietabelkowośc muszę posługiwać się głębokością miseczki, z
        góry dziękuje i pozdrawiam :)
        • nikusz Re: Rio i Millie 29.12.08, 13:24
          rio mam czerwone, a millie czarną, zdaniem mojego biustu miseczki niemal
          identyczne rozmiarowo
          nie bardzo wiem, jak technicznie mierzyć głębokość miseczki, ale spróbowałam,
          naciągając na kolanie ;) pomierzyłam też fiszbiny
          Rio - szerokość fiszbin 13, długość 27,
          Millie - szerokość fiszbin 12,5, długość 26,
          głębokość miseczek w obu ok. 26 cm (mierzona mniej więcej w linii od końców
          fiszbin) ale nie daję gwarancji ;) a jak Ty mierzysz głębokość?
          • echo40 Re: Rio i Millie 30.12.08, 21:35
            Dzieki bardzo, ja mierzę głebokośc nabiustnie zakładam biustonosz i o d
            wewnetrznej strony miseczki do srodka w naszerszym miejscu - mniej więcej po
            środku:-) jeszcze raz dziękuję
        • bdjp Re: Rio i Millie miseczki 23.01.09, 12:58
          U mnie Milie miało zdecydowanie mniejsze miski niz RIO w tym samym
          rozmiarze. I mimo wielu prob z 4 roznymi rozmiarami nie udało mi sie
          dopasowac RIO tak aby biust wyglądał ładnie.
      • bdjp Re: Rio i Millie 23.01.09, 13:01
        Potwierdzam Milie - bardzo fajny stanik, ale co do RIO - bardzo się
        zawiodłam. Próbowałam w wielu sąsiednich rozmiarach - biust wyglądał
        fatalnie i wcale nie tak jak na zdjęciach z katalogu. Zrezygnowałam
        z fasonu.
        Teraz moje ulubione to Tango II, Milie, Polyanna, Harmony full tez
        niezłe. Moj rozmiar Mille i Polyanny to 34J, a Tango II 36HH.
    • rebellious0139 Freya RIO 07.12.08, 11:35
      Freya RIO bardzo dobra na początek. Sama od niego zaczynam, polecam.
      Na razie grunt to wygoda, na zmysłowość jeszcze przyjdzie pora;)
      • bdjp Re: Freya RIO 23.01.09, 13:02
        U mnie RIO się nie sprawdził. Zgezygnowałam z fasonu.
        Moj rozmiar to 88/116.
    • ter-be Re: Rio biale 84/108 07.12.08, 20:22
      Ale Rio jest podobno bardzo kaprysne i trudno trafic w dobry rozmiar. Czy ktos
      ma Rio biale na 84/108? Bardzo prosze o rade, jaki rozmiar bylby najlepszy.
      • roza_am Re: Rio biale 84/108 07.12.08, 20:48
        Zadaj to pytanie w wątku Freyi:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87216886
    • sharivari Re: Pierwszy dobry stanik!:) - Tango, wg mnie :) 11.12.08, 00:23
      Był to mój drugi dobry stanik, kupiony i dobrany dzięki Pani Marysi w
      Peachfield, ale dający zaskakujące efekty! Dokładnie, kupiłam Tango Plunge II,
      białe. Noszone na zmianę z Creole Avocado, ładnie wymigrowało mi piersi z w/w
      Creole - dzięki Pani Marysi za namówienie mnie do zostawienia miejsca na
      migrację. Nosi się świetnie (po pewnych perypetiach z moją przewrażliwą skórą -
      już jest ok), mnie jako jeden z nie tak wielu staników zaokrągla, no i nie
      wystaje spod letnich dekoltów. Od koleżanki nie lobbującej dołączę jeszcze Rio -
      jej pierwszy dobry, jest równie wygodny dla niej jak dla mnie Tango.

Tango wypróbowałam na sobie, przekonało mnie na tyle, że kupiłam jeszcze wersję
      Classic i szczerze polecam je początkującym)
    • qiulik2 Re: Pierwszy dobry stanik!:) A drugi? 12.12.08, 22:50
      Chciałam się doradzić.Moim pierwszym stanikiem była Emilka Curvy Kate.Rozmiar 30FF,leży pięknie,tylko ramiączka są trochę za szerokie i lekko obcierają mi pachy - ale nie jest to uciążliwe.
      Teraz chciałam zamówić:
      Panache Tango Two
      www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=PA-5061&mci=&size=30ff&colour=&image=r607859-p607912-front#
      albo:
      Freya Eleanor
      www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FRA-AA5722&mci=&size=30ff&colour=&image=r535102-p609021-style
      Ewentualnie może powinnam sięgnąć po jakiś inny?
      Zależy mi na tym,aby obejmował piersi jak Emily,był mocno ściśliwy i aby ramiączka nie obcierały mi pach.Oraz żeby był rozmiarowo porównywalny z Emily(abym miała jakiś odnośnik)
      Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczna.
      Jestem jeszcze początkująca i ciężko mi odnaleźć się w gąszczu wszelkich informacji.
      Pozdrawiam.
      • sinha Re: Pierwszy dobry stanik!:) A drugi? 13.12.08, 02:30
        Szczerze polecam Eleanor, nie dość, że jest prześliczna, to bardzo ładnie zbiera
        biust, szczególnie ładnie zbiera wszystkie bułki wałęsajace się pod pachami.
        Musisz pamiętać tylko, że tak jak większość frei, ten model też ma dosyć
        rozciągliwy obwód, więc polecam spróbować też trochę węższego niż nosisz zazwyczaj.
        Co do Tango II, to mam mieszane uczucia. Wiadomo na pewno, że nie dla wszystkich
        jest dobry(Dla mnie nie, chociaż swojego czasu się strasznie na niego
        napaliłam). Co prawda obwód jest dość ściśliwy, ale czasami bardzo trudno dobrać
        rozmiar miseczki. Mi np. niezależnie czy przymierzałam moje standardowe 65G, czy
        65GG, a nawet 60H i więcej, to górą wychodziły nieestetyczne kajzerki...:/
        zresztą jakoś nie mogę się przekonać w ogóle do panache, moim pierwszym dobrze
        dobranym stanikiem (jeszcze za czasów 65FF) był tango pure, którym w ostatecznym
        rozrachunku się trochę rozczarowałam... Nio ale cóż... może coś tam się przyda z
        tego co napisalam...

A tak w ogóle to mój pierwszy post tutaj... A wyszła z tego taka
        tasiemcowo-długaśna przemądrzała krowa:D:D
        • qiulik2 Re: Pierwszy dobry stanik!:) A drugi? 13.12.08, 10:50
          Bardzo dziękuję za odpowiedź :)szczególnie za to,że była taka długaśna :D
          Czyli z Eleanor powinnam celować w 60GG skoro mam teraz 65FF?A może w 60G?
          • sinha Re: Pierwszy dobry stanik!:) A drugi? 13.12.08, 13:16
            Teoretycznie zazwyczaj temu samemu obwodowi w biuście co w 65FF odpowiada
            miseczka GG przy obwodzie pod biustem 60. i myślę że jakoś tak powinnaś celować,
            tym bardziej, że chyba Curvy Kate ma staniczki dosyć standardowe rozmiarowo, a
            Eleanor, oprócz rozciągliwego obwodu, też nie zaskakuje jakoś jeśli chodzi o
            rozmiar. Nio ale oczywiście najlepiej by było gdybyś miała możliwość gdzieś
            przymierzyć...
            • sinha Re: Pierwszy dobry stanik!:) A drugi? 13.12.08, 13:59
              Aaaaaaaaaaaaa...coś jeszcze chciałam powiedzieć... W doborze rozmiaru weź też po
              uwagę, że Eleanor, mimo dosyć plungowego efektu, fiszbiny ma dosyć wysoko
              dochodzące na mostku i bardzo ciasno do niego przylegające i nawet gdy obwód
              jest trochę za luźny to fiszbiny czasami mogą za bardzo cisnąć... szczególnie
              musisz zastanowić się nad tym jeśli nosisz zazwyczaj obwód 65 a realnie(na
              miarce) masz np 72-73, niby wychodzi 65, ale możliwe jest że jednak jak weźmiesz
              60 to już może być nieprzyjemnie za ciasny mimo rozciągliwości obwodu w staniczku.
              • tfu.tfu Re: Pierwszy dobry stanik!:) A drugi? 13.12.08, 16:44
                zapytaj jeszcze w wątku frejowym i w curvy kate :) nie wiem jak eleanor, ale
                arabelka jest straszliwym rozciągliwcem.
                • joankb Re: Pierwszy dobry stanik!:) A drugi? 13.12.08, 21:24
                  Eleonorka - zależy która. Biała i oliwkowa na pewno są ściślejsze od CK - jeśli
                  CK masz 65 to te też 65. Eleonor Raisin jest nieco luźniejsze, ale tez
                  porównywalne z Emily. Miski: biała i oliwkowa mniej więcej taka jak Emily,
                  rodzynek większy.
                  Mam wszystkie w rozmiarze 65F.
                  • sinha Re: Pierwszy dobry stanik!:) A drugi? 13.12.08, 23:28
                    Eh...ile biustów tyle opinii...:)
                    Ja mam Eleanorkę białą i Raisin i mimo, że noszę zazwyczaj obwód 65 to spokojnie
                    dobry byłby w każdym przypadku 60. (oczywiście jak zawsze taka konkluzja pojawia
                    się u mnie już jak wrócę z zakupem do domu i na spokojnie przymierzę staniczek:O eh)
        • wolak.gabriela Re: Pierwszy dobry stanik!:) A drugi? 15.09.09, 12:02
          Jestem chyba kolejna, która nie jest w stanie zrozumieć o co chodzi z panache
          tango II?
          na stronie: www.bradea.pl/ext/wyszukiwarka_bradea//3///

znalazłam pełno nazw panache tango II tyle, że one są jeszcze pogrupowane na
          balkonetki, plunge... i właściwie nie wiadomo, który to ten szczególnie polecany
          na pierwszy raz. mogłabym prosić o radę?
          Bo przeglądam wasze posty, i im bardziej w las tym ciemniej...
          Najlepiej żeby i któraś wybrała konkretne zdjęcie z tej strony z podpisem - To
          jest twój wymarzony stanik ;).

czy Dobrze rozumie, ze typy na pierwszy raz to rio, panache tango II ( cokolwiek
          to znaczy) i gabrielle balkonetka?!

pomocy!
    • nientepaura Re: Pierwszy dobry stanik!:) 17.12.08, 16:22
      Panache Tango II (Plunge nie próbowałam jeszcze) 65E
      natomiast Elle Macpherson Casablanca - hmmm...nie mogłam się dopiąć w obwodzie;/
      67/90 -65E/60FF?
    • after.midnight Re: Pierwszy dobry stanik!:) 29.12.08, 17:05
      zastanawiam się nad Freyą Antoinette albo Freyą Ines, obie wystawione na
      allegro. Boje się tylko zamawiać bo nie mam możliwości/dostępu do sklepu w
      którym mogłabym przymierzyć ten stanik i sprawdzić czy jest on dobry; a jedna z
      aukcji nie ma możliwości zwrotu (za to cena mi odpowiada). Nie wiem,
      zaryzykować? Dzisiaj mierzyłam w sklepie 70E bo pani w sklepie "nigdy nie
      widziała żeby istniał obwód 65" ale miał za płytkie miski - choć niewiele, więc
      myślę ze 65F będzie na mnie dobre (taki rozmiar jest w aukcji freyi antoinette)
    • mam_to_w_nosie Re: CK Portia black/teal 02.01.09, 15:31
      To mój pierwszy dobrze dobrany stanik po zapoznaniu się z LB. Dla mnie
      okazała się jak najbardziej wymiarowa, zamówiłam 65E na wymiary 74/90
      i trafiłam. Moim zdaniem stanik nie jest bardzo zabudowany (mam porównanie
      do tango), fiszbiny też nie są tak szerokie jak w Panache. Materiał
      jest dość sztywny (może gryźć na początku), co może zniechęcać, ale
      dzięki temu się nie rozciąga. Stanik prany kilkanaście razy i ciągle
      zapinam na pierwszą haftkę - w noszonych przeze mnie do tej pory stanikach
      (głównie polskich - Gaia, Triumph) coś takiego było nie do pomyślenia.

Nie obyło się bez gniecenia mostka i lewej pachy (większa pierś), ale
      to przeszło po ok 2 tygodniach noszenia i teraz jest super. Noszę ją
      ok 2 miesiące i zaczyna bułkować, czas pomyśleć o czymś nowym, w większym
      rozmiarze.

Aha, moim zdaniem Portia jest bardzi ścisła, dla nieprzyzwyczajonych
      chyba nie ma co tak bardzo zaniżać rozmiaru pod biustem, no i jest
      jeden znaczny mankament - szeroko rozstawione ramiączka, które mi czasami
      (przy większym ruchu) zjeżdżają. Ale generalnie uwzględniając również
      cenę, Portia czy w ogóle CK jest dobra na początek, zwłaszcza kiedy zaliczamy
      pierwsze rozczarowania i porażki rozmiarowe.
    • ineska7 Milena Finesse 12.01.09, 23:47
      Czy na poczatek Milena Finesse Big do czegokolwiek się nada?
      Niestety mam niewielkie "buły" pod pachami przez dotychczas źle
      dobrany rozmiar i chciałabym bardzo to naprawić...
      Do wymiarów 71/90 wybrałam rozmiar 65F. Powinno być ok? Czy lepiej
      do migracji wydać troszkę więcej kasy i kupić jakiegoś brytyjczyka
      (jaki?) a ten odłożyć żeby poczekał na lepsze czasy ;)? Poradzcie
      proszę!
      • mauzonka Re: Milena Finesse 13.01.09, 05:30
        Moim zdaniem lepiej na początek zainwestować w coś miękkiego - a Finesse, z tego co wiem, jest pół-usztywniana. Dopiero w mięczaku przekonasz się, czy na pewno trafiłaś w dobry rozmiar. Poza tym, nie chcę jakoś specjalnie po Milenie jechać:), ale ta firma potrafi rozczarować, vide moje przeboje z Veroną.
        • ineska7 Re: Milena Finesse 13.01.09, 09:12
          Dzięki za rade :) Pomecze jeszcze troszke ;) Mogłabyś mi coś
          konkretnego z "mięczaków" polecić? Na razie jestem zielona w
          temacie...
    • agacia2025 pierwszy dobry stanik dla malobiusciastej siostry 20.01.09, 19:47
      jakies 2-3 miesiace temu oswiecilam siostre i kupilam jak na poczatek na
      wyprzedarzy kilka biustonoszy la senza w rozmiarze 65C, takie puszapiaki, ale
      obwod i miska dobra byla, no i nie wypychaly nienaturalnie biustu, ani nie
      zblizaly go nienaturalnie. moja siostra przekonala sie ze takie biustonosze sa
      lepsze. Jest bardzo chuda i te la senzy nosi na najciasniejszej haftce i mowi ze
      lepiej jak by bylo ciasniej. te la senzy bulkuja juz jej wiec chce cos nowego w
      rozmiarze 60DD/E. pod biustem ma na pewno ponizej 63cm (ja ma 63cm a jestem
      masywniejsza niz ona w gornej czesci ciala) jest po karmieniu dwojki dzieci, ale
      krotko, mowi ze jej biust troche jednak zmienil ksztalt po tym karmieniu, choc
      wedlug mnie ma ladny i jedrny ksztalt biustu. Co bedzie dla niej dobre jak na
      pierwszy dobry biustonosz? arabelka to dla malobiusciastych chyba nie najlepsza,
      tak slyszalam, choc ja moja uwielbiam, moze curvy kate albo jakas ciasna
      arabelka, albo pour moi? chce dla niej cos miekkiego, z mocno ciasnym obwodem i
      dobrze zbierajacego i raczej na pewno waskowifszbinowego. dzieki za rady
    • ineska7 Freya Arabella 20.01.09, 20:57
      Byłam w sklepie stacjonarnym - Peachfield, który bardzo polecam!
      Jako, że dopiero wymieniam swoje staniki na te w dobrym rozmiarze,
      poddałam się profesjonalnemu mierzeniu i bra fitting'owi w sklepie.
      Pani przyniosła mi stosik fajnych staniczków ale ze wszystkich
      najlepiej pasowała Arabella w rozmiarze 28G (60G) Wczesniej nosiłam
      fatalnie leżące staniki w rozmiarze najczęściej 75D przy wymiarach
      71/91 :/
      Dowiedziałam się też, że nie mogę nosić staników z fiszbinami
      leżącymi wysoko pomiędzy piersiami. Po prostu mam blisko siebie
      piersi i nie pasują mi takie staniki, bardzo uwierają.
      Arabella jest bardzo wygodna, obejmuje ładnie całe piersi, chowa
      wszystkie buły i pięknie leży. Poza tym jest bardzo ładna :) Noszę
      ją dopiero 3,5 dnia ;) a już ją uwielbiam! Myślę, że to bardzo fajny
      stanik na początek.
      • grzanka72 Re: Freya Arabella 27.01.09, 09:40
        Kobietki, pomóżcie! Nie jest łatwo dobrać odpowiednio biustonosz, jeśli w moim
        mieście brak jest stacjonarnych, sensownych sklepów z dobrą, podtrzymującą biust
        bielizną. Mierzyłam już feliny- co z tego, że super leżały, jeśli wasze opinie
        są zdecydowane- rozciągnie się szybko, słabo podtrzymuje biust. Dopadłam 1 mój,
        ukochany i naprawdę leżący super staniczek- polecany RIO biały Frejka. Ale co na
        zmianę? W sklepie, o którym myślę i piszę- były owszem, inne Freye- ale albo za
        małe rozmiary, albo za duże. Muszę się zastanowić nad zakupem internetowym,
        panie wsklepie nową dostawę zapowiadają na koniec lutego, wycieczki np. do
        Warszawy na razie nie do zrealizowania. Jeśli moja biała freya leży dobrze- pod
        biustem 70 cm, miseczka E, przy moich wymiarach 78 cm- 94 cm, to w jaki rozmiar
        mam strzelać? miseczkę F? pomóżcie, muszę mieć coś ciemnego, wygodnego,co polecacie?
    • tormentilla Re: Pierwszy dobry stanik!:) 20.01.09, 22:53
      Mój pierwszy naprawdę dobry stanik to standardowa Pollyanna czarna
      32HH, przedtem za najlepszy uważałam cudem znalezioną Felinę 75H.
      Polly kupiłam w Milli we Wrocławiu, pasowała najlepiej, a CK nie
      zbierały tak ładnie biustu. Dziś przyszłaPollyanna biała, porównałam
      obie, czarna po miesiącu rozciągnęła się, ale nie tak bardzo. Nie
      przeszkadzają mi szerokie ramiączka, bo jednak nie zostawiają takich
      strasznych śladów jak niektóre dawniej noszone staniki. A Polly jest
      dla mnie po prostu wygodna!
      • kasienkamarysienka Zdecydowanie Gabriela Fantasie 23.01.09, 20:14
        Ja jak tylko odkrylam swoj nowy rozmiar, a zmienilam z 75 D na 65 g,
        dostalam szalu zakupowego. Kupilam po dwie Gabrysie Fantasie, dwie
        saskie freya i dwie rio. Z wszystkim jestem zadowolona,ale najlepsza
        na poczatek i nie tylko jest Gabrysia. Podszyta bawelna, odpowiednio
        zabudowana, super wygodna, biust moze sobie spokojnie migrowac na
        swoje miejsce w idealnych warunkach. Do dzisiaj a juz troche czasu
        minelo z najwieksza ptzyjemnoscia ubieram Gabrysie
    • wolffie podzielę się doświadczeniem 24.01.09, 01:07
      'nabiustnie' poznałam skutki nie słuchania dobrych rad w tym temacie:

1.
      po latach posuchy nie mogłam się opanować i wpadłam w zakupowy szał
      efekt:
      4 staniki wiszą od miesiąca w szafie (używane na zmianę ok miesiąca - czyli
      praktycznie nowe)- 36D
      4 bieżąco użytkowane już mają termin przydatności do użycia tak jeszcze ze 2
      miesiące (może 3)- 34F
      Więc warto kupić 1 i poczekać. Warto.
      (ale i tak nie żałuję - dostarczyły mi wiele radośći)

2.
      Nie kupować z początku usztywnianych
      O matko, ile ja się naodsyłałam Aragonów i Antosiek.
      Nic nie pasowało - było albo za duże, albo za małe, albo nie leżało, albo -
      najważniejsze- 'nawet gdyby mnie ugryzł' to i tak nie potrafiłabym rozpoznać
      tego właściwie leżącego.
      Totalna strata czasu - ale tak mi się podobały 'bo takie śliczne są' i kuszą
      człowieka do złego.

3.
      Warto wybrać się na brafitting - nawet za dużo wyższą cenę biustonosza. To się
      paradoksalnie opłaca finansowo. (mniej kupimy nietrafionych)
      Po miesiącu noszenia dobrze, według mnie, dobranych staników (mimo że wyglądałam
      oczywiście o niebo lepiej) mój biust niewiele się zmienił.
      Po fachowym brafittingu w Intimo po tygodniu +2cm

I nie chodzi tylko o możliwość przymierzenia kilku biustonoszy
      ale o fachową ocenę - tak jak pisałam wyżej - nawet gdyby mnie ugryzł nie
      wiedziałabym, że to mój rozmiar.
      Mimo obeznania z teorią nie umiałam właściwie wygarniać biustu + do tego
      najlepiej na ciele wyglądają staniki dobrane na styk - czyli na migrację miejsca
      już w nich nie ma!!!
      Ten właściwy wcale nie wyglądał tak superowo - miał luzy u góry i brzydkie
      zmarchy. Sama z siebie, przez internet wcale bym go nie kupiła. Wrócił by do
      sklepu a ja dalej chodziłabym z biustem pod pachą. Teraz po niecałym miesiącu te
      miski są już prawie pełne!!!
      Zmarchy zeszły, luzu jest już tylko odrobinka.
      4.
      Więc jesli nie brafitting to pierwszy stanik koniecznie z luzem. (Z wymiarów
      wychodziło mi E, panie przekonały mnie do F (fakt, że małego F) Ma podtrzymywać
      i wyglądać dobrze w bluzce- nie sam.

5.
      W dowód, że zdaję sobie sprawę w jakim temacie piszę mogę polecić
      na pierwszy stanik
      Freyę Madison
      - której to zawdzięczam dotychczasową migrację
      Wysoko po bokach zabudowany niby plunge (bo mostek to ma 8cm), trzyma świeżo
      zgarniane bułeczki.
      Obwód na tyle rozciągliwy, że go nie czuję na sobie zupełnie, a jednoczesnie
      wcale nie podjeżdża - czyli z tych o których się na cały dzień zapomina.
      No i dość ładny - na widok Rio to ja miałam niezbyt szczęśliwą minę.
      • nowokaina123 Re: podzielę się doświadczeniem 27.01.09, 10:19
        :)
        Bardzo cenne uwagi
        ale ja i tak nie potrafię przekonac się do kupowania "za dużych
        staników"
        wlasnie kupilam kolejne 3 sztuki, chyba na styk (jeden moze
        odeśle...)
        No i nie mogę się oprzeć takiej kokietce na przyklad

ale pamietam jak na zlocie w lipcu mierzylam cos z fantasie
        (smoothing chyba) 30ff i byl o wieeeele za duzy
        teraz 30ff ruby pink np jest na styk, niebieska emily CK - tez byla
        ok (choc odeslalam, bo za luzny obwod miala, no i nie urzekla mnie
        swą uroda, niestety)

Ale... myśle, że bardziej zdyscyplinowane stanikomaniaczki powinny
        wziac sobie te uwagi do serca :)
    • derenka Re: Pierwszy dobry stanik!:) 27.01.09, 22:44
      wczesniej kupilam na allegro panache superbra i tak jak juz pisalam na innym
      watku nie bl calkiem trafiony :/ miski troche za male, no i jakos fason mi
      srednio odpowiada.Jakiś rtdzien temu zakupilam w taniej odziezy w Lublinie (bo
      tu studiuje)Fantasie Smoothing, ma oznaczenia 4520BH i powiem, ze jest fajowy
      jak na moje 76/98 :) rozmiar to 65G, fakt ze ciaaaasny ma ten obwod, ale
      rewelacyjnie przez to trzyma.Na pewno się rozciągnie troche i bedzie wygodniej
      chodzić.Cena- cale 6zl :) smiech na sali normalnie.Muszę tam czesciej zagladac,
      bo jego stan tez jest idealny, nie widac sladow uzytkowania wiec ogolnie suuuper
      :) pozdrawiam i radze pochodzic po lumpeksach- czasem mozna cos zlowic, tak jak
      ja :)
    • be.b.e Re: Pierwszy dobry stanik!:) 19.02.09, 16:15
      jestem w trakcie poszukiwania swego 1 dobrego stanika;
      zmierzyłam już kilka w CHATTE ale mocno przebrane fasony i rozmiary były i nic
      nie kupiłam;
      wczoraj przyszedł mój 1 zamówiony przez net...PANACHE VENUS....i....
      piękna koronka, dobry....32G...nałożyłam pasuje ale....
      do tej pory chodziłam w TRIUMPH AMOURETTE 28W rozmiar 80E moje wymiary
      78cm/101cm...bardzo podoba mi się biust w nim...zbiera do środka...nie jest
      mocno zabudowany,świetny do dużych dekoldów ale za luźny w obwodzie;
      natomiast VENUS bardzo zabudowany i biust rozjeżdża na boki :-(
      a ja chciałabym biustonosz co zadziała mi tak jak to moje AMOURETTE 28W ale w
      odpowiednim rozmiarze;
      chyba to powinno być PLUNGE ale proszę o rady i wskazówki na jakich powinnam się
      skoncentrować bo błądzę po omacku w modelach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka