shigella Piersi nierownej wielkosci - dobor rozmiaru 17.04.08, 16:32 Witam serdecznie, ciesze sie, ze odnalazlam bratnie dusze. To teraz problem. Mam pod biustem 78 (ergo obwod 75), w biuscie w zaleznosci od dnia cyklu od 98 do 104 (smieszne, prawda?). Drobny problem polega na: - duzym rozmiarze (jak u wszystkich tu obecnych), - szerokim rozstawie - jednej piersi wiekszej od drugiej w sposob zauwazalny (widac to nawet na USG) i odbija sie na ulozeniu w staniku, rozmiar 75G jest dobry na piers mniejsza, druga wystaje. Czy w tym ukladzie pozostaje mi: - wizyta u gorseciarki i biusthalter model "Nadieżda Krupska"? - chusteczka wlozona do mniejszej miseczki? Bede wdzieczna za konstruktywne uwagi. Shigella PS A teraz tytulem zartu - pani na bazarku proponowala mi 75 A - Odpowiedz Link
turzyca Re: Piersi nierownej wielkosci - dobor rozmiaru 18.04.08, 00:13 Rozmiar 70FF do 70GG w "tych" dniach. Brytyjski. Rozmiar dobieramy do wiekszej piersi, ona nie ma prawa byc ugniatana! Mniejszej sciagamy mocniej ramiaczko i dokladamy wkladke, ew. przy duzej roznicy faktycznie rozmawiamy z gorseciarka albo lepiej z bystra krawcowa i robimy zakladki zmniejszajac miseczke. Sa szanse, ze ze wzgledu na asymetrie potrzebne Ci beda rozmiary o miseczke, moze nawet dwie wieksza niz podane przeze mnie - ale to musisz wymierzyc, watek z instrukcja "jak powinien lezec stanik" jest w naglowku forum. Patrzac po zdjeciach Krupska nie znizyla sie do biustonosza (to bylo wowczas novum, przypominam), ale nawet gdyby to i tak w Twoim rozmiarze jest produkowanych tyle cudeniek, ze spokojnie mozesz robic za sexabombe, nie wyglupiajac sie z upodobnianiem sie do Krupskiej. Odpowiedz Link
shigella Re: Piersi nierownej wielkosci - dobor rozmiaru 18.04.08, 12:17 turzyca napisała: > Rozmiar 70FF do 70GG w "tych" dniach. Brytyjski. Jakoś nie mam zaufania do zachodnich sklepow internetowych z bielizna, zwlaszcza ze koszt zwrotu jest niemaly w razie porazki. > Rozmiar dobieramy do wiekszej piersi, ona nie ma prawa byc > ugniatana! Mniejszej sciagamy mocniej ramiaczko i dokladamy > wkladke, ew. przy duzej roznicy faktycznie rozmawiamy z > gorseciarka albo lepiej z bystra krawcowa i robimy zakladki > zmniejszajac miseczke. Sa szanse, ze ze wzgledu na asymetrie > potrzebne Ci beda rozmiary o miseczke, moze nawet dwie wieksza > niz podane przeze mnie - ale to musisz wymierzyc, watek z > instrukcja "jak powinien lezec stanik" jest w > naglowku forum. Stosujac sie do instrukcji (o dziwo przeczytalam ja przed napisaniem "pomozcie" - RTFM :)) ocenilam swoj rozmiar raczej blizej H. G jest na granicy przymalosci nawet na mniejsza piers, przynajmniej wg tego co mozna zakupic w Gai i Conturelle. > Patrzac po zdjeciach Krupska nie znizyla sie do biustonosza > (to bylo wowczas novum, przypominam), ale nawet gdyby to i Nadzieja zyla w epoce "juz nie gorset, a jeszcze nie stanik" i stopniem zadbania powalala na kolana. Zmarlo sie jej jakos w 1936, ale zwazywszy na braki zaopatrzeniowe nie przypuszczam, by nosila bielizne. > tak w Twoim rozmiarze jest produkowanych tyle cudeniek, ze > spokojnie mozesz robic za sexabombe, nie wyglupiajac sie z > upodobnianiem sie do Krupskiej W weekend wyrusze na lowy do Zlych Tarasow i moze do Avocado na Brackiej. Jak tam nic nie bedzie, to zlamie sie i zapoluje w Necie. W Galerii Mokotow wszystkie sklepy (a jest ich z 6) udalo mi sie obleciec w 15 min., przy uzyciu ponizszego dialogu: - Dzien dobry, na jakiej literze konczy sie u Panstwa rozmiarowka? - Dzien dobry, na [tu wstaw dowolna litere wczesniejsza niz F]. - Dziekuje, do widzenia. - Do widzenia. Duza oszczednosc czasu i frustracji :/ Dziekuje za rady i pozdrawiam Shigella Odpowiedz Link
turzyca Re: Piersi nierownej wielkosci - dobor rozmiaru 18.04.08, 14:48 Jak jestes z Warszawy to wybierz sie do peachfield, Marysia ma pelna brytyjska rozmiarowke. I ja Cie dalej namawiam do kupna brytyjskich stanikow, choc nie oznacza to brytyjskich sklepow. Skrobne wieczor jeszcze troche wyjasnien. Odpowiedz Link
astrid_z_bleklinge 78/94 17.04.08, 16:41 Nie mam pojęcia jaki rozmiar powinnam nosić.Do tej pory było to 75C,ale obwód jest trochę luźny(mimo zapinania na pierwszą haftkę)i miseczki,mam wrażenie,za małe.Pod biustem mam 78cm,w biuście 94. Odpowiedz Link
astrid_z_bleklinge Re: 78/94 17.04.08, 16:54 Byłabym wdzięczna za podanie też polskiego rozmiaru Odpowiedz Link
shigella Re: 78/94 17.04.08, 16:57 Podstepnie zapytam, czy mierzylas ile pod biustem ma stanik? Mowiac serio - czy sprawdzilas czy dlugosc obwodu deklarowana przez producenta zgadza sie ze stanem faktycznym? Sadzac po rozmiarach reszty odziezy, roznica moze wyniesc do 3 rozmiarow, a jesli stanik byl juz uzywany, mogl sie rozciagnac. Pozdrawiam Shigella Odpowiedz Link
turzyca Re: 78/94 astrid z bleklinge 18.04.08, 00:16 Moje rozmiary z czasow przyjscia na forum... 70F, a brytyjskie 70E. Ale ja dosc szybko przesiadlam sie na 65 i bylo to avocadowskie 65G. :) A teraz mam cudna freye rio, tez 65. Odpowiedz Link
quelea 94/118 proszę o pomoc 17.04.08, 18:19 Witam i proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego rozmiaru stanika. Ponieważ za kilka tygodni spodziewam się dzidzi, zależy mi przede wszystkim na karmnikach firm Melissa i Avocado. Przed ciążą nosiłam rozmiar 80B, teraz dobrze czuję się w przewiewnych stanikach 85D na druciku (dokładnie 38D, bo tylko do brytyjskich mam teraz dostęp), choć prawdę mówiąc nie mam pewności, czy też leżą na mnie jak powinny. Proszę poradzić mi, jaki rozmiar staników (zwykłych i karmników) powinnam nosić przy obecnych wymiarach oraz jaki wybrać spośród karmników Melissy czy Avocado (lub innych np. Alles), zakładając, że piersi zmienią swą objętość podczas karmienia. Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link
turzyca Re: 94/118 MATKI KARMIACE pomocy 18.04.08, 00:17 Poniewaz dobierania stanika w tym okresie to oddzielna dziedzina wiedzy to jak widac sciagam posilki, bo sama sobie nie poradze. A ze jednostki posiadajace dzieci sa zazwyczaj w niedoczasie, to pewnie bedziesz musiala chwile zaczekac. Mam nadzieje, ze niedluga. :) Odpowiedz Link
quelea Re: 94/118 MATKI KARMIACE pomocy 18.04.08, 14:41 Witam :) Dzięki za zaangażowanie. Będę czekać cierpliwie na "mamusine" posty. Pozdrawiam wiosennie Odpowiedz Link
anna-pia Re: 94/118 quelea 18.04.08, 10:16 Czy podany obwód pod biustem to obwód aktualny, czy sprzed ciąży? Jeśli aktualny, to odejmuj 10 cm, nabądź 2 przedłużki i zamów staniki Melissa 75M / N - nie żartuję, napisz do nich maila, oni szyją na indywidualne zamówienie. Melissa dodaje przedłużkę na prośbę, zawnioskuj o dwie, najwyżej dopłacisz. Avoado sobie daruj, robią miski tylko do H, przy czym to H jest małe, odpowiada G w innych ich modelach, więc się nie zmieścisz, a musisz liczyć, że biust się powiększy, więc zamów 2, góra 3 staniki. Jeśli sprzed ciąży - wtedy celuj w 80 K / L. Odpowiedz Link
quelea Re: 94/118 quelea 18.04.08, 14:39 Wieeeeelkie dzięki za pomoc :) Kiedy tak kombinowałam z rozmiarówką, do głowy mi nie przyszło "zamontowanie" dwóch przedłużek. To rzeczywiście może być dobry pomysł. Przynajmniej spróbuję. Pozdrawiam wiosennie :D Odpowiedz Link
anna-pia Re: 94/118 quelea 18.04.08, 23:42 zajrzyj tu jeszcze, może wypowie się Molowiak, też ekspert karmnikowy :) Odpowiedz Link
molowiak Re: 94/118 quelea 19.04.08, 00:36 Nieodmiennie polecę metodę własnoręcznego przerobienia zwykłego stanika opisaną w wątku karmnikowym. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238&a=68890216 Operacja tylko odrobinę bardziej skomplikowana niż przyszycie guzika a jaki efekt. Zwłaszcza, ze biust w moim rozmiarze (aktualnie 87/122)dodatkowo jeszcze obciążony mlekiem w bezfiszbinowcach, a takie zwykle są seryjne karmniki, wygląda, delikatnie mówiąc, niezbyt efektownie. Ja mam teraz wyłącznie przerabiane staniki na fiszbinach. Odpowiedz Link
kumakk Re: 94/118 quelea 23.04.08, 01:11 ja tylko dodam od siebie, ze pierwsze 3 miesiace karmienia byly u mnie krytyczne - rozmiar mi szalal, mialam nawal mleczny i biust sporo wiekszu od glowy mojego dziecka... I ten wlasnie okres jest najwazniejszy - niewazne ile razy zmienisz wtedy rozmiar, po prostu przypilnuj, zeby miec dobry. I spij w staniku. Ja sporo sie musialam nameczyc zanim sie troche zregenerowalam, bo w tym krytycznym okresie uzywalam bezfiszbinowych karmnikow Anity w kosmicznych rozmiarach typu 100E. Wielki, gigantyczny, niewybaczalny blad. Odpowiedz Link
quelea Re: 94/118 quelea 27.04.08, 19:23 Jeszcze raz wieeeeeeelkie podziękowania wszystkim Wam, dziewczyny, za karmnikowe porady. Właśnie dostałam zapięcia do ramiączek i przystępuję do przeróbki. Pozdrawiam Was serdecznie i wiosennie. :) Odpowiedz Link
sole80 99/123-128 17.04.08, 20:48 Bardzo prosze o porade. Przeczytalam forum i wszystkie informacje i na ich podstawie zamowilam Panache Tango II 38J. Ryzykowalam z obwodem, balam sie ze sie nie zapne, a tak naprawde jest idealny. Za to niestety nie trafilam z miseczka. Jest duzo za duza- od dolu wypelniona jak trzeba ale juz na brzegach odstaje jak falbanka. Mam problem ze zmierzeniem sie w biuscie, bo raz jest 128 a raz duzo mniej, nawet 123 (mierzone w staniku 90G). Wiec odesle i chcialabym zamowic mniejszy tylko nie wiem czy powinnam wziac miske mniejsza o rozmiar czy o dwa . Dodam ze zamowilam tez ShockAbsorber 40G i jest ok, mieszcze sie w niego i trzyma jak trzeba, ale nie potrafie ocenic czy miska jest ok, przez ksztalt jaki nadaje klatce piersiowej. Z gory dziekuje za pomoc :-) Odpowiedz Link
turzyca Re: 99/123-128 sole80 18.04.08, 00:19 a sciagnelas dobrze ramiaczka? Bo to podstawowy blad robiony przy pierwszym mierzeniu. Odpowiedz Link
sole80 Re: 99/123-128 sole80 18.04.08, 15:21 powiem szczerze, ze jeszcze wczoraj poczytalam, przymierzylam znow: sciagnelam ramiaczka i sie... porzadnie wyprostowalam i jest ok. jak sie garbie to brzeg miseczki sie faluje ale to tylko motywacja dodatkowa by trzymac sie prosto. postanowilam nie odsylac. dziekuje za pomoc :-) Odpowiedz Link
kwiatek04 92/111 19.04.08, 12:30 Wlasnie probuje dopasowac swoj pierwszy idealny stanik :)W tej chwili mam 85D i wydaje mi sie, ze moglby byc jeszcze troche mniejszy w obwodzie. Jedna miseczka jest dopasowana, ale druga zdecydownie nie. Co mi polecicie. Sprobowac 80G i do jednej miseczki wlozyc np zelowe poduszeczki?? Odpowiedz Link
kumakk Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 17.04.08, 21:08 Hej, drogie wspolforumki. Moja przyjaciolka (mloda i jedrna!) ma 64/86-87 i na oko jest waskofiszbinowa. Co radzicie sprobowac? Odpowiedz Link
turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 18.04.08, 00:20 Moze zajrzyj po sasiedzku? One tam maja wieksze doswiadczenie z bardzo malymi obwodami, a tu to chyba bedzie szalenie wazne. Odpowiedz Link
kasia_exo 90/112 17.04.08, 21:16 obecnie noszę 85D lub 85E , lubię gdy biust jest mocno wyeksponowany tzw. "rakiety" Odpowiedz Link
turzyca Re: 90/112 18.04.08, 00:22 Ja bym wyprobowala brytyjskie 80G, w polskiej rozmiarowce zapewne 80J. A co do rakiet - poszukaj na forum, wpisujac do wyszukiwarki "rakiety" "kacze dzioby" i "podstawki", ale wiekszosc z nas woli jabluszka niz rakiety, fajniej wyglada. Odpowiedz Link
maladziefczynka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 17.04.08, 21:17 Molowiak dziękuję za odpowiedź (w poprzednim wątku) :) Spodziewałam się migracji biustu,ale żeby zaledwie po dwóch tygodniach? Mój towarzysz życia będzie zachwycony :D Odpowiedz Link
maladziefczynka 72/96 18.04.08, 19:03 Hmm...Ja chyba jednak mam dalej wątpliwości. Już wiem, że biust mi migrował z 65g na większą miseczkę i coś by z tym należało zrobić tylko co? Podjęłam decyzję, że chce Melissę, ale nie wiem jaki rozmiar Dwa razy skorzystałam z kalkulatora. Raz wykazał, że powinnam mieć 65h, a przed chwilą pokazało mi 65J. Co wybrać, 65h czy J? W 65g, też Melissy fiszbina na szerokość jest ideałem, tylko miseczka jest za płytka. Odpowiedz Link
turzyca Re: 72/96 18.04.08, 20:01 Moze pojdz do watku melissowego i pytaj o konkretny model? To dziwne staniki, majace wlasna rozmiarowke i znacznie rozniace sie miedzy soba. Odpowiedz Link
kontrreformacja 77/90 moja koleżanka Kasia 17.04.08, 22:08 Bardzo prosimy o radę, co do rozmiaru :) Odpowiedz Link
turzyca Re: 77/90 moja koleżanka Kasia 18.04.08, 20:02 70D/DD, a z polskich 70E. Pamietajcie o uwaznym mierzeniu stanika i dostosowywaniu sie do wynikow, a nie sztywnego trzymania sie cyferek. Odpowiedz Link
l0vely 76/95 18.04.08, 09:19 Teraz mam noszę 70E albo 75D i przy 75 obwód jest za duży, natomiast przy 70 zapinam zazwyczaj ostatnią haftkę. W misce D od Triumpha, co dziwne fiszbina celuje w środek pachy, ale miska jest jakby za płytka. Kupiłam specjalnie Freyę Retro... przed schudnięciem, w rozmiarze 65G, ale okazała się za duża w misce - obdów ok, ale fiszbiny "na plecach" i mogłabym po parze skarpet w miski schować ;) Proszę o radę, bo brak mi sił, cierpliwości i... środków finansowych na kupowanie 10 staników na raz ;) P.S. Gdzie w okolicach Elbląga (nie licząc Belissimy z Malborka moge polowac na staniki "na zywo"? Odpowiedz Link
turzyca Re: 76/95 18.04.08, 20:05 Skoro 70 luznawa (zapinanie sie na ostatnia haftke o tym swiadczy) to siegaj po 65. Jesli miseczka G jest za duza to siegaj po FF. Moze lubiana tutaj freya rio (a ze to duzomiskowiec to w rozmiarze 65F) na poczatek? Czy Gdansk jest odpowiednio blisko? Jakies sklepy stacjonarne w Trojmiescie sie chyba pojawily, choc o ile dobrze pamietam zabijaja cenami. Odpowiedz Link
ewusia_13 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 18.04.08, 09:24 witam i prosze o pomoc w znalezieniu rozmiaru stanika dla mnie :) 1) obwód pod biustem na wydechu 73cm obwód w biuście na wydechu bez biustonosza 87,5 cm 2) aktualnie noszę 70D, w zasadzie są dobre, chociaż w niektórych modelach biust się "wylewa" co okropnie wygląda :( pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link
turzyca 73/87,5 ewusia 18.04.08, 20:09 Jak biust sie wylewa, to trzeba siegnac po wieksza miske. To akurat proste jak konstrukcja cepa. :) Ale ja bym Cie namawiala na wyprobowanie ciasniejszego obwodu, powinno byc znacznie wygodniej - stanik bedzie unieruchomiony, a miska glebsza (cos mniej wiecej jak miseczka w stosunku do talerza na zupe). Z tabelki wychodzi 65E, ale skoro Ci sie wylewa biust z 70D to siegnij po 65F. Albo po 65E z modeli duzomiskowych takich jak freya rio lub arabella. Odpowiedz Link
pssw Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR 69/89-92 18.04.08, 09:54 Mam porcelaina 65f i tango plunge65f, ale mam wrażenie że mam procę z obwodu. A miseczka w tangu na samym wierzchu jestb. delikatnie luzna. Co kupić? rio> polly? Odpowiedz Link
turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR 69/89-92 18.04.08, 20:09 odpowiedzialam Ci. Mozesz nie mnozyc postow? Odpowiedz Link
pssw Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR 69/89-92 18.04.08, 23:58 Bardzo przepraszam , ale niesmiało powiem że nie. Było tylko pytanie czy fiszbiny celują w środek?-tak celuja , ale jeżeli chodzi o rozmiar to nie :) CZy to 28g byłoby ok? Jeszcze raz przepraszam i dziekuję. Odpowiedz Link
turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR 69/89-92 19.04.08, 00:35 jak nie jak tak? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78383793&wv.x=2&a=78479452 Odpowiedz Link
pssw Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR 69/89-92 19.04.08, 17:08 Oj rzeczywiście!Bardzo przepraszam jeszcze raz za moją ślepotę:) I dziekuję! Odpowiedz Link
didi21 80/100 - pomóżcie jeszcze raz :) 18.04.08, 10:06 Od ostatniej Waszej porady jaki rozmiar powinnam nosić, zrzuciłam parę kilo i zmniejszył mi się biust (-3 cm). Muszę poprosić o pomoc jeszcze raz :) I mam pytanie, czy jest szansa, żeby ten rozmiar kupić w sklepie np. Felliny czy innych polecanych 'realnych' sklepach. Jakoś chciałabym najpierw zmierzyć coś na siebie zanim zacznę buszować w necie. dzieki pozdrawiam! Odpowiedz Link
mauzonka Re: 80/100 - didi21 18.04.08, 22:55 Popróbowałabym brytyjskie 32FF lub 32G, polskie (np. w Avocado 70H lub 75G). Może się okazać, że 32G będzie za luźne - wtedy spróbuj 30G lub 30GG. Dużo zależy od specyfiki biustu - jak kiedys miałam wymiary 81/104, nosiłam 32G i 30GG. Obowdów 75 ani 34 nawet nie próbowałam:) Odpowiedz Link
mauzonka Re: 80/100 - didi21 - sklepy 18.04.08, 22:59 Zapomniałam dodać o sklepach - oczywiście, że JEST szansa. Tylko zadając takie pytania z myślą o konkretnych adresach musisz powiedzieć, w jakim rejonie mieszkasz. Głupio bowiem polecać osobie z Elbląga sklepy w Krakowie, a Krakowiance sklepy w Gydni. Generalnie zapraszam do wątku o sklepach... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992 Poczytaj, dowiesz się co jest w jakim mieście. Co do buszowania w sklepach - funt jest teraz po 4,30, a na brastopie masz staniki już od 9,95... Pozdroszejset:) Odpowiedz Link
didi21 Re: 80/100 - didi21 - sklepy 20.04.08, 13:30 Wielkie dzięki za pomoc :) mieszkam pod warszawą więc poszukam w wątku sklepowym. już wstepnie widzialam pozytywne opinie o sklepie Felliny w Landzie. Dzialam :) dzięki pozdr :D dorota Odpowiedz Link
michasia1303 98/130 raz jeszcze 18.04.08, 10:39 bo tamten moj post pozostał bez odpowiedzi :/ wiec jeszcze raz prosze o pomoc Odpowiedz Link
turzyca Re: 98/130 UGIECIE tabeli 18.04.08, 20:25 Niestety pozostal, bo gdzies wcielo kolezanki z podobnymi rozmiarami, a dla mnie to zbyt odlegle regiony, zeby ryzykowac doradzanie. Mam nadzieje, ze teraz bedzie bardziej widoczne, ze nie dostalas odpowiedzi. Odpowiedz Link
molowiak Re: 98/130 raz jeszcze 19.04.08, 01:08 To prawda - doradzanie w tych rejonach rozmiarowych ma w sobie trochę z loterii, bo przy dużych obwodach tabele bywają niemiarodajne. Dlatego jeśli możesz, to podaj trochę szczegółów nt. noszonych obecnie staników. Jakie rozmiary z jakich firm i jak na tobie leżą. Spróbuj założyć stanik tak żeby obwód był możliwie ścisły (np zawiązać, albo niech ktoś ci pomoże ściągnąć go do tyłu), powygarniaj wszystko dokładnie do misek bez oszukiwania i chowania piersi pod pachami. Opisz swoje wrażenia. Na razie mogę podpowiedzieć ci jedynie obwód - 85. Nie bój się, ze sie nie dopniesz - staniki są bardzo rozciągliwe. Ja przy obwodzie 90 (przed chwilą zmierzyłam!) właśnie przesiadam sie na 75-tki. Miska z tabeli wychodzi JJ, ale z równym prawdopodobieństwem może to być H dlatego podaj więcej informacji, żeby zminimalizować ryzyko błędu :) Odpowiedz Link
michasia1303 Re: 98/130 raz jeszcze 19.04.08, 14:46 z triumpha 90 E jest za luzne w obwodzie i ma troche za małą miseczkę. mam na oku na allegro fajny stanik z miseczka G i obwodzie 85, właśnie z triumpha. mam tez staniki ze 2 z obwodem 85 i jest ok, czyli obwód 85 bedzie ok. tylko właśnie ta miska. mieszkam niestety w takim miescie gdzie juz miseczke E trudno dostać, nie mówiąc juz o kolejnych :( i tak patrza jak na dziwolaga :)dlatego zostaje mi tylko net. Odpowiedz Link
molowiak Re: 98/130 raz jeszcze 19.04.08, 15:35 triumphowe 85G będzie miało miski takie same jak 90E, więc nie ma sensu kupować, zwłaszcza, że biust jeszcze ci urośnie teraz zacznij przymierzanie od kontynentalnych 85I/J lub brytyjskich 85(38)G trudno powiedzieć ile biust powiększy się po porodzie, IMO na początek wystarczy jeden biustonośz z miseczką o dwie literki większą Odpowiedz Link
bathilda Re: 93/103 - immere 18.04.08, 22:18 Jeśli przy mierzeniu tego 93 miarka trzeszczała to spróbuj 85D. Jeśli nie trzeszczała to raczej 80E (brytyjskie, polskie 80F). Odpowiedz Link
dorianne.gray 78 / 102 18.04.08, 18:39 Noszę 75 E lub DD, ale zapinam od razu na końcowe haftki i obwód jest trochę za luźny, nie mam zapasu na rozciągnięcie stanika. Mierzyłam kilka różnych staników 70 FF / G i obawiam się, że nie mam w nie czego upchnąć, są za duże. 70 F jest za mały, biust wyłazi mi pod pachami. Co robić?... Odpowiedz Link
turzyca Re: 78 / 102 dorianne.gray 18.04.08, 20:25 mozesz napisac dokladniej jakie staniki jakich firm w jakich rozmiarach mierzylas? Odpowiedz Link
dorianne.gray Re: 78 / 102 dorianne.gray 18.04.08, 22:09 Np. dzisiaj wskoczyłam we Freyę Arabellę 70 FF i była ogromniasta. A Gaia Anastasia 70 F nawet ok, poza małymi bułkami pod pachami... Nie pamiętam, co jeszcze mierzyłam, chyba Retro Freyi 70 F, ale tego też nie miałam czym do końca wypełnić. Odpowiedz Link
bathilda Re: 78 / 102 dorianne.gray 18.04.08, 22:14 Arabelka to mega-miseczkowiec. Ja normalnie noszę 65H a Arabella jest ok. w 65G, czyli 2 miseczki mniejsza. Odpowiedz Link
mauzonka Re: 78 / 102 dorianne.gray 18.04.08, 23:03 Mam identyczne wymiary, noszę Panache 30H (65H), Avocado 65J jest na mnie za małe w miskach, Avocado 70J dobre w miskach ale za luźne w obwodzie, stare Panache 32G bułkują, Arabella 65G (30G) jest za mała w miskach. Czy na pewno, mierząc freye wygarnęłaś wsyztsko spod pach? Poza tym - celowałabym w obwody 65 a nie 70, poza Freya Rio czarną, która ciśnie jak diabli. Odpowiedz Link
dorianne.gray Re: 78 / 102 dorianne.gray 18.04.08, 23:09 Oooo, wreszcie konkrety... 65 mówisz? Mogłabym spróbować, bo 70 niektórych firm jest tak luźne, że wygląda mi raczej na 75... Tak, wygarniałam spod pach ile się da, ale istnieje hipoteza, że mam "rozjechany" biust przez lata noszenia fatalnie dobranych staników. Hm... Odpowiedz Link
pyziulka 87/116 czyli Pyziulka prosi o pomoc 18.04.08, 19:48 Witam, Jeszcze kilka miesięcy temu nie wiedziałam co to znaczy dobrze dobrany stanik. Nosiłam staniki 85-90 C/B ale nie były one wygodne: miseczki za małe, obwody za duże - same wiecie :) Kilka tygodni temu kupiłam stanik 80E - w sumie nie jest zły, ale tak dziwnie troszkę sie marszczy miseczka, niby obwód nie jest za luźny, ale czasem wydaje mi się ze stanik podjeżdża troszkę do góry. Poza tym fiszbiny chyba jednak troszkę odstają od klatki piersiowej, choć na początku wydawało mi się, że przylegają dobrze. Sama nie wiem co o tym myśleć... Odpowiedz Link
bathilda Re: 87/116 czyli Pyziulka prosi o pomoc 18.04.08, 21:36 Mnie to raczej wychodzi 80H (i to brytyjskie). Ale tylko jeśli przy tych 87 to miarka aż piszczała i trzeszczała. Jak nie to raczej 75J. ODstawanie fiszbin to typowy objaw za małej miseczki. Odpowiedz Link
pyziulka Re: 87/116 czyli Pyziulka prosi o pomoc 19.04.08, 08:17 O mamo - aż taka różnica?? Teraz noszę 80E z Triumph'a i bez problemu zapinam się na ostatnie haftki, więc może rzeczywiście spróbuję rozmiaru 75. Pytanie brzmi gdzie mogę sobie takie staniki przymierzyć - powiem szczerze, że kupowanie w sklepie internetowym i ew. odsyłanie stanika byłoby dla mnie troszkę zbyt kosztowne. Czytając troszkę to forum zaczynam zdawać sobie sprawę, że raczej nie mam wyjścia... Dziękuję bardzo za pomoc :) Odpowiedz Link
bathilda Re: 87/116 czyli Pyziulka prosi o pomoc 19.04.08, 09:13 Widziałaś te zdjęcia? stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Naprawdę nie warto się bać zmian :) Co do mierzenia 75J to można to zrobić w Krakowie, Warszawie, Poznaniu. I podobno też w Katowicach i Zielonej Górze. Przejrzyj wątek o sklepach stacjonarnych podlinkowany w główce forum. Odpowiedz Link
filemonka_82 83/107... help.... 18.04.08, 20:18 no może na 106... zależy jak się zmierzy ;) tak czy inaczej zamówiłam stanik panache na ballissimie brook mint 75G i był za duży po pierwsze obwód (mogłam spokojnie zapiąć się na najciaśniejsze haftki) a po drugie miski.... to jest stanik plunge i mimo że były jabłuszka to jakieś takie chciały zwiewać bardziej do środka :) został odesłany choć jakoś bez stresu bo w sumie pierwszy raz jakikolwiek stanik miał dla mnie za duże miseczki (góra pusto odstawała)... w sumie pozytywnie na mnie to podziałało... ale teraz chciałabym już lepiej ucelować... przeczytawszy o tym że freya ma miseczki bardziej wąskie chciałabym arrabelke (lepsza chyba nawet bo ma miękkie miseczki)... podoba mi się jeszcze antoinette porcelain... tylko nie wiem w jaki rozmiar celować...a moze jeszcze od innego powinnam zacząć (wole takie niezbyt zabudowane-nosze dekolty i niecierpie jak mi cos wyłazi... choć chyba jeszcze nie plunge takie powycinane) wiem ze jak nie przymierze to się nie przekonam.... ale szczerze powiem że już mi się wszystko kręci jak czytam o tych stanikach... mam troche tłuszczyku tu i tam i troche wykrzywiony jeszcze za młodu kręgosłup (łopatka mnie czasem boli jak mam bardzo ciasno pod biustem) więc może lepiej nie tak extra ciasno? to ma być mój pierwszy właściwy stanik.... tak więc licze sie z tą sławną migracją i z tym że ponosze go pewnie z miesiąc a potem będzie go trzeba zmienić... doradźcie mi prosze!!... czy 75G to w tych stanadrdowych stanikach dobry dla mnie rozmiar? Odpowiedz Link
bathilda Re: 83/107 - filemonka_82 18.04.08, 21:39 75G ogólnie powinno być ok., ALE! Arabella to nie jest dobry stanik na poczatek - na weilu dziwczynach wygląda źle, ma bardzo duże miseczki (ja mam G a normalnie noszę H) i potwornie się rozciąga. Jesli musisz, kup 70H. Jeśli chcesz spróbować Freyę to może Polyannę? Albo Rio (ale to wielkomiseczkowiec więc lepiej 75FF). Odpowiedz Link
ganbaja Re: 83/107 - filemonka_82 22.04.08, 14:52 Jendak polecę 70-tki. mam 82/106-108 i nosze Freye Rio 32GG oraz dobrze leżała Pollyanna 34GG. Arabelka 32H. Należy tez pamiętać, ze pierwszy dobry stanik miegiem sie zapełnia i nagle robi za mały. Więc lepie brać ciut większe. Odpowiedz Link
bambasia 81/98 18.04.08, 21:00 witam :) obecnie nosze 80C choc po lekturze zakupilam juz jeden 75E czy slusznie? Odpowiedz Link
bathilda Re: 81/98 - bambasia 18.04.08, 21:42 Niesłusznie. Ja bym raczej radziła 70F/FF - popatrz na te zdjęcia stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Przy 81 pod biustem zapięcie pewnie nie leży w jednej linii z miseczką tylko jednak podjeżdża na łopatki - to znak, że jest za luźny obwód. Odpowiedz Link
odysse 87/104 18.04.08, 21:07 i poszukuje dobrej firmy moze cos polecicie w moim rozmiarze co sie sprawdza??:)) ostatnio znalazlam takie cos: www.ewabien.com/eshop/? catalog,pushup no i powiem ze mi sie podoba tylko nie wiem czy jest warte swojej ceny no i jak z rozmiarami w ogole to jakiej firmy byscie polecily?? mam ochote kupic sobie conajmniej dwa takie porzadne, dobrej jakosci staniki pomozecie?:)) Odpowiedz Link
bathilda Re: 87/104 - odysse 18.04.08, 21:44 Brytyjskie 80E a lepiej 75FF, miękkie. To byłoby idealne. Może takie? www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=ff&sort=price_asc Albo takie www.peachfield.pl/model/46 www.peachfield.pl/model/33 Odpowiedz Link
turzyca Re: 87/104 - odysse 19.04.08, 02:06 Ja bym tylko jeszcze ostrzegla przed zmiana rozmiaru, bo po dobraniu lepszego rozmiaru piersi wracaja na swoje miejsce i robia sie jedrniejsze wiec dotychczasowe (nowe przeciez) staniki staja sie za male. Dwa staniki to dobra liczba, ale wiecej bym nie kupowala. Przynajmniej przez pierwszy miesiac, dwa. Odpowiedz Link
chaltarrina 87/108 19.04.08, 01:27 Teraz noszę 85 - 90D - biust wyłazi mi górą z miseczek, czasami nawet potrafi sutek wyjść, co jest szalenie niekomfortowe, albo potrafi pierś wyłazic dołem, pod fiszbinem i podjeżdża z tyłu dośc często, i strasznie mi się fałdki na plecach robią.. po zdjęciu stanika aż tak to sie w oczy nie rzuca. Pozdrawiam, jest to mój pierwszy post na forum :) Odpowiedz Link
turzyca Re: 87/108 chaltarrina 19.04.08, 02:04 sprawdz jak na Tobie lezy obwod 80 (w dowolnym sklepie, z miseczkami na plecach), jak bedziesz mogla bez wysilku zapiac na najciasniejsza haftke, to siegaj po 75. Brytyjskie 75GG, ew. 80FF. W ramach pocieszenia powiem, ze przy dobrym obwodzie faldki robia sie znacznie mniejsze. Wypadanie piersi dolem tez nie wystepuje. A odpowiednio duza miseczka trzyma piers tak, ze nie wylatuje z miseczki nawet jak sie schylisz zawiazac buty. :) no i duzo fajnych stanikow przed Toba, np takich: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=gg Odpowiedz Link
maith Re: 87/108 Chaltarrina 19.04.08, 02:08 Przy tak koszmarnie niedopasowanym staniku nie może być inaczej. Na szczęście jak już dopasujesz właściwy, to tym mocniej odczujesz pozytywne skutki :) W CZYM PROBLEM 1)Przede wszystkim 85 czy tym bardziej 90 to za szeroki obwód. Wyłażenie biustu dołem to najlepsze potwierdzenie, że masz za szeroki obwód. Skąd to się bierze? Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika. Bo staniki 85 mają często to 85 w stanie bez naciągu, naciągają się do 110, a pasują na ludzi z obwodem ok. 95 ;) A Ty masz obwód 87!:) Mam nadzieję, że zmierzony zgodnie z zasadami (ściśle i bez powietrza) I jeszcze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika... 2) Jeśli biust Ci wyłazi górą, to istnieje również podejrzenie za małych miseczek. A w takiej razie rozmiar, który wyjdzie Ci z tabeli może nie być idealny, szczególnie, że nie wiadomo, na ile w tak złych stanikach Twój biust nie trzyma się na miejscu, na którym znajdzie się już w staniku prawidłowym. Zatem ostateczny rozmiar może wymagać nawet paru przymiarek. Ale za to jest olbrzymi plus :) Przy zmianie aż tak szkodliwych staników na prawidłowe, pojawiają się też najbardziej spektakularne efekty. Zobacz jakie zmiany daje tylko zmiana rozmiaru :) Porównaj w tych notkach wygląd na zdjęciu z opisem "źle" z tym opisanym "dobrze" stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html A od czego powinnaś zacząć? W zasadzie od 75GG (brytyjskiego) Choć w ściśliwszych modelach mogłoby się sprawdzić już 80FF brytyjskie. W rozmiarówce pol/niem to by były okolice odpowiednio 75K/80H. Po prawidłowym zmierzeniu będziesz widziała, co jest nie tak. W dobrze dobranym staniku nic Ci nie wyjdzie ani górą ani dołem, będziesz mogła skakać, pochylać się, żeby np. zawiązać sznurówki itp. Na koniec spis linków, które Ci się przydadzą. Pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 A mierząc nowy stanik koniecznie sprawdź, czy go prawidłowo zakładasz, a szczególnie, czy nie stosujesz typowych metod, jakimi oszukują się biuściaste: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Odpowiedz Link
blanche32 79/102 19.04.08, 08:24 Proszę o pomoc w doborze rozmiaru, próbuję póki co z 34F (Tango II), ale potrzebuję lepszego podtrzymania. Czy warto spróbować z Rio w rozmiarze 32F? Odpowiedz Link
bathilda Re: 79/102 19.04.08, 09:08 Oj przy 79 pod biustem obwód 75 (34)nie ma szans na dobre podtrzymanie. Spróbuj raczej 32G a może nawet 30H. Rio do wielkomiseczkowiec więc może 32FF. Popatrz na te zdjęcia - nawet mała różnica daje czasem widoczną różnicę:) stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-siedemnasty-subtelna-przemiana.html Odpowiedz Link
magda_35 84/110 19.04.08, 12:37 Witam, Do tej pory nosiłam staniki o zbyt szerokich obwodach - 85D (totalna porażka, zapięcie stanika niebezpiecznie zbliżło się do karku) lub zbyt małych miseczkach - 80E (największa miseczka jaką udało mi się dostać w tradycyjnym sklepie ale biust konsekwentnie uciekał górą). Lubię balkonetki. Czy mogłybyście, oprócz dobrania rozmiaru, poradzić mi jaki model stanika (balkonetka)i jakiej firmy mogłabym kupić. Mam okrągłe i dość szeroko rozstawione piersi. Pozdrawiam Odpowiedz Link
martulka_s Re: 84/110 magda_35 19.04.08, 14:50 W brytyjskiej rozmiarówce wypróbuj 34 GG lub H (75GG lub H), z polskich firm 75 K lub L, z Melissy 75J lub K. Zapomnij o obwodach 85 i 80. Na początek kupuj staniki miękkie na fiszbinach, na usztywniane przyjdzie czas potem, kiedy już odnajdziesz właściwy rozmiar. Poczytaj wątek o pierwszym dobrym staniku, tam znajdziesz polecane, wypróbowane przez forumki modele. I pamiętaj,że jak trafisz na dobry rozmiar, to nie kupuj początkowo więcej niż 1-2 staniki, bo po miesiącu możesz potrzebować innego rozmiaru. Odpowiedz Link
aaolka JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 69/83 19.04.08, 13:14 Obecnie noszę staniki w rozmiarze 70C. Pasek z tyłu podchodzi w kierunku karku, więc domyślam się, że powinnam nosić obwód 65. A co z miseczkami? Co zrobić, żeby nie mieć biustu na wysokości łokci i to w staniku? Odpowiedz Link
martulka_s Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 69/83 19.04.08, 14:38 Przy 69 pod biustem polecam ci obwód 60. Co do miseczki- wypróbuj 28DD lub 28E w rozmiarówce brytyjskiej ( czyli 60DD lub 60E), natomiast z polskich firm 60F powinno być odpowiednie. Na początek kupuj staniki miękkie na fiszbinach, na usztywniane przyjdzie czas potem, kiedy już odnajdziesz właściwy rozmiar. Poczytaj wątek o pierwszym dobrym staniku, tam znajdziesz polecane, wypróbowane przez forumki modele. I pamiętaj,że jak trafisz na dobry rozmiar, to nie kupuj początkowo więcej niż 1-2 staniki, bo po miesiącu możesz potrzebować innego rozmiaru. Odpowiedz Link
tomama Re:74/91 pomocy :( 19.04.08, 14:18 proszę pomoc w dobraniu rozmiaru. Na wydechu pod biustem 74 w biuście bez stanika 91. Zazwyczaj kupuję 75 b :) ale większość ma za płytkie miseczi. wyliczyłam sobie 65 E -nie wiem czy dobrze? Odpowiedz Link
martulka_s Re:74/91 pomocy :( 19.04.08, 14:34 W rozmiarówce brytyjskiej wypróbuj wyliczony przez ciebie 65E lub F (30E lub F), zaś z polskich firm celuj w 65G Na początek kupuj staniki miękkie na fiszbinach, na usztywniane przyjdzie czas potem, kiedy już odnajdziesz właściwy rozmiar. Poczytaj wątek o pierwszym dobrym staniku, tam znajdziesz polecane, wypróbowane przez forumki modele. I pamiętaj,że jak trafisz na dobry rozmiar, to nie kupuj początkowo więcej niż 1-2 staniki, bo po miesiącu możesz potrzebować innego rozmiaru. Odpowiedz Link
dagmara1010 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 19.04.08, 14:35 pod biustem 85, w biuście 99, noszę stanik 80D, interesuje mnie rozmiar brytyjski, kontynentalny (polski) Odpowiedz Link
martulka_s Re: 85/99 dagmara1010 19.04.08, 14:43 W rozmiarówce brytyjskiej wypróbuj rozmiar 34 E, zaś z polskich firm przymierz 75F. Wygarnij dokładnie piersi do miseczek i wyreguluj ramiączka. Na początek kupuj staniki miękkie na fiszbinach, na usztywniane przyjdzie czas potem, kiedy już odnajdziesz właściwy rozmiar. Poczytaj wątek o pierwszym dobrym staniku, tam znajdziesz polecane, wypróbowane przez forumki modele. I pamiętaj,że jak trafisz na dobry rozmiar, to nie kupuj początkowo więcej niż 1-2 staniki, bo po miesiącu możesz potrzebować innego rozmiaru. Odpowiedz Link