Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26

• lorisa 80-100.. 25.06.08, 20:12
      noszę staniki o rozmiarze 80 b..jakoś pasują,czasem mierzę 75 c i też nie jest
      źle,ale obwód czasem za mały.bardzo zależy mi na polskiej rozmiarówce.pozdrawiam
      serdecznie
      • kasica_k Re: 80-100 lorisa 25.06.08, 22:30
        Przypuszczam, że w 75C nie tyle obwód jest na Ciebie za mały, co miseczka. Przy zbyt małej miseczce biust wypycha stanik i ciągnie obwód do przodu, a obwód wpija się w plecy. Po prostu jest za ciasno.

Jeśli weźmiesz obwód 75, to w kontynentalnej rozmiarówce wypada Ci miseczka F lub G. Spróbuj przymierzyć 75G - to na początek, bo z czasem bardzo możliwe, że dojdziesz do obwodu 70. Wtedy trzeba będzie wziąć większą miseczkę. (w rozmiarówce brytyjskiej odpowiednio: 34F albo 32G).

Nie ma większego sensu, żebyś przy 80 pod biustem nosiła 80-tki - obwód stanika się rozciąga, a zbyt luźny nie podtrzyma dobrze biustu. Jeśli chodzi o miseczki, to jest dla mnie zagadką, jak zmieściłaś sie w 80B :)

Zanim zaczniesz rozmiarowe poszukiwania, koniecznie poczytaj trochę o tym, jak powinien leżeć właściwie dobrany stanik:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=30489571&v=2&s=0
        oraz nasze FAQ, czyli odpowiedzi na najczęstsze pytania:

tinyurl.com/3ecllt
        • lorisa Re: 80-100 lorisa 26.06.08, 07:36
          bardzo Ci dziękuję;)faktycznie inne rozmiary niż b lub c były wcześniej dla mnie
          zagadką,ale teraz widzę jaki to ma sens i wygodę,a co
          najważniejsze-potrzebę;)..z tym 80 b to ja sama się dziwię,ale jest nieźle-jakiś
          dziwny stanik to po prostu;p..fakt staniki mam źle(czytaj-fatalnie) dobrane.mam
          dziwactwo jedno-szukam staników z fiszbinami-bez "poduszeczek" czy innych
          zgrubień- nie lubię i już,a wielce prawdopodobne jest,że nigdy nie miałam
          takiego stanika dobrze dobranego i nie znam dogodności noszenia takowych.jest w
          tym jakiś sens??
          bardzo dziękuję;)będę walczyć o moje piersi (sic!!,ale zabrzmiało;)
          buziaki
          • kasica_k Re: 80-100 lorisa 26.06.08, 21:13
            lorisa napisała:
            mam
            > dziwactwo jedno-szukam staników z fiszbinami-bez "poduszeczek" czy innych
            > zgrubień- nie lubię i już,a wielce prawdopodobne jest,że nigdy nie miałam
            > takiego stanika dobrze dobranego i nie znam dogodności noszenia takowych.jest w
            > tym jakiś sens??

Jest, i to bardzo duży - tj. w szukaniu miękkich staników. Usztywniane też są OK, ale na początek, kiedy zmieniasz rozmiar, lepiej kupować miękkie, bo w nich dużo łatwiej poznać, czy rozmiar jest dobrze dobrany. To akurat bardzo dobrze się składa, że nie jesteś "uzależniona" od usztywnianych.

> bardzo dziękuję;)będę walczyć o moje piersi (sic!!,ale zabrzmiało;)
            > buziaki

Powodzenia :-)
            • lorisa Re: 80-100 lorisa 27.06.08, 08:32
              bardzo dziękuję za pomoc;)..
    • anka300883 90 cm pod biustem, 115 w biuscie 25.06.08, 21:26
      90 cm pod biustem, 115 w biuscie, teraz nosze 90 - 95 D, ale tak
      naprawde w zadnym staniku nie jest mi wygodnie, no chyba ze w
      sportowym ale niestety nie trzyma biustu tylko sie roluje pod nim,
      prosze o pomoc w doborze odpowiedniego rozmiaru w rozmiarze
      angielskim i rozmiarze kontynentalnym, dziekuje
    • magda_zk Re: 77/100 25.06.08, 22:07
      Witam,

Do tej pory przeważnie nosiłam 75c, a ostatnio jako mama karmiąca
      75d i uważałam, że jest ok aż do czasu kiedy znalazłam to forum.
      Wydaje mi się, że miseczki są trochę przy kuse, a pod biustem mam
      trochę luzu. Proszę też o info wg polskiej rozmiarówki.

Pozdrowienia
      • kasica_k Re: 77/100 magda_zk 25.06.08, 22:42
        Z polską rozmiarówką jest pewien problem, bo większość polskich firm nie szyje staników w rozmiarze, który Ci wypada - czyli 70I :) Godne uwagi wyjątki są na razie dwa: Avocado i Melissa. W Avocado trudno się doradza zdalnie, bo poszczególne modele dość znacznie różnią się między sobą, ale zaczęłabym od 70G. W Melissie pewnie okolice 70H (warto jeszcze dopytać użytkowniczki tej marki w wątku o Melissie).

Za to w markach z UK masz wybór - 70(32)FF lub 70(32)G produkuje się tam naprawdę sporo. Niewykluczone, że z czasem zaczniesz nosić jeszcze węższy obwód, czyli 65(30) - wtedy trzeba będzie odpowiednio powiększyć miseczkę (do GG lub H).

Zanim zaczniesz przygodę z przymierzaniem, poczytaj o tym, jak powinien leżeć dobry stanik:

duzy-biust.prv.pl/
        i nasze FAQ, czyli odpowiedzi na najczęstsze pytania:

tinyurl.com/3ecllt
    • kasia_0101 83/97 25.06.08, 22:16
      83/97
      kiedys polecalyscie mi 34DD, mierzylam, obwod super ale z miseczki lekko sie
      "wylewa". mierzylam co prawda bardotke, ale to chyba nie powinno miec znaczenia
      i wszystko powinno byc na miejscu. moze sprobowac 34E? w tym sklepie, w ktorym
      bylam akurat nie mieli ale nastpenym razem sprobuje. Dziekuje za porady, pozdrawiam.
      • ullissa 87/120/115 25.06.08, 22:35
        Witam
        poprosze o poradę w kwestii doboru stanika. zmierzyłam sie trzeszcząco pod
        biustem i wyszło 87 cm. luźno w biuście bez stanika 120 a w staniku miekkim z
        fiszbinami 115.
        nosze teraz staniki 80 c - jeden najlepszy nic się nie przesuwa ale chyba troche
        za mała miseczka - inne 80 c i 85 b są za szerokie
        plissss pomocy bo chce by moj kochany biust wyglądał jeszcze lepiej
        pozdrawiam
    • enid_an_gleanna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 25.06.08, 22:39
      Dzień dobry.
      Zachęcone letnimi wyprzedażami, postanowiłyśmy razem z mamą zakupić nowe biustonosze. Ja teoretycznie znam swój dobry rozmiar, ale chciałabym go z Wami skonsultować jeszcze, a mama chyba nigdy nie miała dobrego stanika, więc trzeba koniecznie znaleźć jej prawdziwy rozmiar.

Wymiary mamy:
      w biuście: 97
      pod biustem: 78

Teraz ma biustonosz marki Melissa, który donasza po mnie, bo niemal natychmiast z niego wyrosłam (więc rozmiar nie jest ani trochę pod nią dobierany) w rozmiarze 75D. Zapięcie oczywiście jest zupełnie luźne, miseczki chyba odrobinę też. Biust wygląda ładnie, ale sam na to pracuje, bo stanik nie podtrzymuje go prawie wcale.
      Mama chciałaby kupić biustonosz firmy Ballet, www.figleavesclearance.co.uk/p/Womens_Bras/BA-ZH48.htm?size=32F, albo Panache Anastasia, w rozmiarze 32F albo 30G- takie wyliczył nam kalkulator rozmiarowy. Czy to dobre rozmiary? Jak sądzicie, który byłby lepszy do tych biustonoszy?

Moje wymiary:
      w biuście: 103
      pod biustem: 75

Staniki które mam nie nadają się do niczego, ale mierzyłam Polkę, w rozmiarze 65H i 70H, 65 był doskonały w obwodzie, ale miseczka była minimalnie za mała, z kolei 70 był zupełnie luźny, osuwał się. Czyli, chyba 65HH, dobrze? Taki też wynik wychodzi mi na kalkulatorze.
      Chcę kupić stanik Panache Fiesta, ten rozmiar będzie dobry?

Bardzo dziękuję, mam nadzieję że dzięki Waszym radom uda nam się kupić idealne staniki... w końcu :)
      • kasiamat00 enid_and_gleanna 75/103 i jej mama 78/97 26.06.08, 11:07
        Wygląda na to, że sobie sama świetnie radzisz :)

Co do wymiarów mamy - nic dziwnego, że 75 jest luźne, 70 powinno być OK. Z
        tabelek rzeczywiście wychodzi 70F angielskie, 70G z Melissy i 70H polskie, a
        więc od takich rozmiarów należałoby zacząć. Może się okazać, że lepiej będzie
        leżała na jej biuście mniejsza miseczka niż wychodzi z tabelek, ale już trzeba
        samemu sprawdzić.

Jeśli chodzi o Ciebie - jeśli 65H jest troszeczkę za małe w misce, to należy
        oczywiście przymierzyć 65HH. Inna rzecz, że staniki w tym samym rozmiarze często
        różnią się obwodem, wielkością miseczki czy szerokością fiszbin (to jest kolejna
        rzecz do sprawdzenia - może się okazać, że stanik w teoretycznie dobrym
        rozmiarze (dobry obwód i miseczka) ma za wąskie lub za szerokie fiszbiny i na to
        już nic nie poradzisz, zabawy w odginanie fiszbin na początku szukania rozmiaru
        raczej odradzam), więc z innego modelu może się okazać, że dobre będzie właśnie
        65H albo 65J albo jakaś siedemdziesiątka.

Informacji o konkretnych modelach należy szukać w wątkach producenckich, linki
        tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955

Sama z Panache nie pomogę, bo żadnego nie mam (źle na mnie leżą, mają właśnie
        dużo za szerokie fiszbiny).

I nie należy się dziwić, jeśli za kilka tygodni okaże się, że nowe staniki są za
        małe w miseczce i za szerokie pod biustem - to zjawisko jest tu dobrze znane i
        dorobiło się nawet własnej nazwy - "migracja". Dlatego też na początek nie warto
        szaleć i kupować zbyt wielu staników, bo z dużym prawdopodobieństwem niedługo i
        tak nie będą pasować.
        • enid_an_gleanna Re: enid_and_gleanna i mama bardzo dziękują 26.06.08, 21:05
          Dziękujemy kasiamat00 :)

Słabo mi idą poszukiwania różnic w różnych modelach, więc postanowiłam zamówić
          te rozmiary ze środka :) Czyli dla mamy wezmę 32F a dla siebie 30HH.
          Mam nadzieję że to będą staniki idealne :) Dziękuję raz jeszcze.
    • nef-ri Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 25.06.08, 23:53
      pod biustem 76
      w biuście 92

do tej pory miałam jeden udany stanik zapinał się z przodu...
      nigdy nie znalazłam odpowiedniego stanika z zapięciem z tyłu, te które kupowałam zawsze były efektem jakiś kompromisów. najczęściej uciskają mnie fiszbiny - ich część od zewnętrznej strony, czyli od pach.
      Panie ekspedientki są bezradne albo patrzą na mnie jak na osobę niepełnosprawną umysłowo i nie rozumieją jakim cudem jest mi niewygodnie w 75B. Miseczka C z kolei jest jakby za duża albo źle wymodelowana i dziwnie odstaje.
      • agafka88 76/92 26.06.08, 00:05
        Witaj,

Fiszbiny uciskają Cię najpewniej z powodu zbyt małej miseczki. Czy fiszbina
        celuje w środek pachy, czy jednak wbija się w pierś?

Obwód nosisz za szeroki - niestety staniki są obecnie robione ze strasznie
        rozciągliwych materiałów, więc trzeba zaniżać obwód. Na początek radzę Ci kupić
        stanik w brytyjskim rozmiarze 32DD, co odpowiada polskiemu rozmiarowi 70F. Gdyby
        miseczka F byla za duża (w co wątpię), przymierz 70E. Tylko nie daj sobie
        wcisnąć w bieliźniaku 75tki. Możliwe, że po jakimś czasie będziesz musiała
        przeskoczyć na staniki z obwodem 65, także nie szalej z zakupami. NIe przerażaj
        się tylko miseczką F - literka nic nie znaczy bez obwodu.

Tylko zanim wybierzesz się na zakupy poczytaj jakprawidłowo mierzyć biustonosz - to bardzo ważne.

Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek
        pierewszydobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek. Są też staniki, które
        mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto
        przeczytać wątek rozciągliwcei ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lubmniejszymi miseczkami niż standardowo.

Pozdrawiam,
        Agafka88
        • nef-ri Re: 76/92 26.06.08, 22:55
          Dziękuję za odpowiedź.
          Co do fiszbiny to celuje w pachę, ale leży na piersi i uciska ją w niektórych
          modelach dość mocno. Zdarzało się, że miałam niezłe "odciski".
    • zuzia_8 87/107 dla siostry zuzi 26.06.08, 09:45
      jak w temacie.
      87 - ciasno, 107 tak w miarę luźno.
      chciałaby coś białego kupić - Rio lub Pollyannę.
      • jaagna Re: 87/107 dla siostry zuzi 26.06.08, 12:54
        Angielska rozmiarówka: 34G (75G) lub staniczki o ścisłym obwodzie 36F (80F).
        Poczytaj w wątku producenckim Freya (były już chyba 4) o Rio: podobno ma większe miseczki, czyli moze warto przymierzyc rozmiar 34FF (nie pamiętam, jak z rozciagliwością obwodu - tu konieczna jest lektura wątku Freya oraz o ściśliwcach i rozciagliwcach).

Miłego noszenia ładnego staniczka! :-)
    • madzia8143 86/106 26.06.08, 10:32
      witam;)
      po biustem mam 86, w biuście 106..Obecnie nosze 75 D, najczęsciej
      kupuję w Avocado. Pod biustem ok, ale miski są zazwyczaj za duże
      (odstają):( no i bułki po pachami się robią..Dziękuję za radę i
      pozdrawiam!
      • jaagna 86/106 - madzia8143 26.06.08, 13:01
        Jeśli robia się pod pachami bułki, to znaczy że coś jest nie tak. Jestem niemal pewna, że to miseczka jest za mała.
        Obwód wybrałas naprawdę niezły - 75 wydaje się być właściwe, ale proponowałabym ci miseczkę FF lub nawet G (75FF i 75G). Postaraj sie dokładnie wygarnąć bułki spod pach i włozyć je do miseczek.
        Miski moga odstawać i przez to wydają sie zbyt duże, bo piersi się do nich nie mieszczą (efekt za małego kapelusika założonego na głowę - odstaje, jest pustawy w środku, choć głowa nie jest mała, tylko za duża, by sie zmieścić).
        Proponowany rozmiar 75FF lub 75G (34FF, 34G) to rozmiar brytyjski (i mniej wiecej Avocado).

Proponowany rozmiar kontynentalny: 75K (jeśli takowy znajdziesz...)

Życzę kolorowych i wygodnych staników! :-)
    • nelly123 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 26.06.08, 10:54
      Pomóżcie dobrać prawidłowy rozmiar stanika
      - pod biustem 96
      -w biuście 118

Obecnie noszę Triumpha 95f, ale uważam że spłaszcz mi biust. Kupowałam też
      Malinez 95e, ale ten zkolei po ciąży jest mi maławy.
      pozdrawiam Gosia
      • alex_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 26.06.08, 11:23
        Zanim bardziej doświadczone dziewczyny udzielą Ci dokładniejszej
        odpowiedzi, ja z moją średnią jeszcze wiedzą mogę Ci tylko
        powiedzieć, ze nosisz stanowczo za luźny obwód i za małą miskę (nie
        męwiąc już, że Triumph rzadko leży dobrze)
        Twój rozmiarto 85GG lub 80HH przy rozciągliwszym staniku w rozmiarze
        brytyjskim, a polski rozmiar to 85J.
        Te rozmiary mogą się minimalnie wahać w jedną lub drugą stronę,
        musisz mierzyć, ale z pewnościa nie powinnaś zakładać więcej niż 90
        pod biustem, a 90 tylko wtedy, gdy jest wyjątkowo ścisła i
        nierozciągliwa.
        Popatrz też sobie na inne wątki jak prawidłowo należy zakładać
        stanik i wydtrukuj piersiówkę. :-)
      • jaagna 96/118 - nelly123 26.06.08, 11:30
        Już jestem! :-)
        Obwód 95 jest stanowczo za szeroki - zauważ, jak się jeszcze rozciaga: do ponad 110 cm? A moze wiecej? Taki obwód nie moze dać dobrego podparcia twoim piersiom.
        Obawiam sie jednak, że Triumph nie przewidział odpowiednio większych miseczek dla obwodu 80 i 85, dlatego też musisz sie pożegnać z tą firmą.
        Gdybyś mogła spróbować przymierzyć staniczki w brytyjskim rozmiarze 38FF lub 38G (85FF lub 85G) - choć może byc też 85FF, to zależy od kondycji biustu. najlepiej przymierzyc modele sąsiednie. Istnieje też duże prawdopodobieńśtwo, ze spokojnie wejdziesz w obwód 80. I wtedy spróbuj rozmiarów (brytyjskich): 36GG lub 36H (80GG lub 80H).

Polska firma Melissa: 85J

Nie gwarantuję, ze staniczki w tych rozmiarach będą pasowały, ale zacznij od tego rozmiaru. Gdy juŻ będziesz miała w domu taki staniczek, opisz nam dokładnie, jak leży (za szeroki/za wąski obwód, za duże/za małe miseczki) - a my na podstawie opisu pomozemy ci dobrac idealny. Mozesz nawet zrobic sobie zdjęcie w biustonoszu i przysłac nam do oceny do zamkniętej Galerii.
        Poczytaj nasze wątki o sklepach internetowych (na górze strony, we wstępniaku), o tym, jak powinno się zakładac biustonosz (tak, tak - to też sztuka!)
        duzy-biust.prv.pl/
        besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html
        Sprawdź nabiustnie, podziel sie z nami wrażeniami, a my już pomożemy ci znaleźć coś idealnie dopasowanego! ;-)

I poczytaj sobie nasze wątki o kostiumach kąpielowych. Jako osoba z niemałym tłuszczykiem na brzuchu polecam tankini: czyli taką koszulkę z wzbudowanym staniczkiem (to a propos twojej prośby z innego wątku):
        www.bravissimo.com/products/swimwear - kliknij w Tankini
        • nelly123 Re: 96/118 - nelly123 26.06.08, 11:56
          Jaagna a staniki w rozm.które mi proponujesz to tylko przez internet mogę kupić
          bo w sklepach to raczej juz przy rozmiarze który dotychczas kupowalam to
          ekspedientki patrzyły na mnie jak na ufo a jak im powiem że chce 85G to juz sama
          nie wiem. Jakaś konkretną firmę możesz mi zaproponowac. Dziękuję za cierpliwość.
          • jaagna Re: 96/118 - nelly123 26.06.08, 12:19
            Niestety, tylko przez internet.
            CHyba, ze przejrzysz ten wątek i znajdziesz tam polecany sklep w swoim mieście :
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992
            Tu masz linki do sklepów internetowych:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70768200
            a tu genialny przewodnik po sklepach internetowych:
            stanikowe-sklepy.blogspot.com/
            I pamiętaj: proponowane 85G (38G) to rozmiarówka angielska! nie polska (kontynentalna).

Staniczki "dla początkujacych"
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941&s=0
            Tu masz wątek do staniczków polecanych na codzień:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78452320
            Ja na początek nosiłam Tango II firmy Panache (pancerne jak diabli, ale cudnie ukształtowało mi biust), teraz kocham staniczki Freya (dziewczyny na początek chwalą Pollyannę) :-) Fajne są też Kalyani.

Powodzenia i nie przejmuj sie, jeśli na początku nie trafisz w swój rozmiar. Przeczytaj dokładnie o zasadach zakupów internetowych (są podlinkowane w naszym wstępniaku) i spokojnie wymieniaj staniczki na właściwy rozmiar.

:-)
            • nelly123 Re: 96/118 - nelly123 27.06.08, 08:56
              Jaagna poszperałam troszkę na Bravissimo, i znalazłam kostium ktory bardzo mi
              sie spodobał
              www.bravissimo.com/products/swimwear/tankinis/free/tankinis/fec1-details.aspx?colour=Yellow+Print
              Wybrałam rozmiar 85FF lub GG, niestety nie wiem jak z majtkami, nie znam
              angielskiego. czy jest tu jakaś tabelka/rozmiarówka która podpowiedziałaby mi
              jaki rozmiar dobrać.

Dziękuję Tobie za podpowiedzi, jestem troszkę w szoku jaki rozmiar mi
              podpowiedziałaś (wczoraj przymierzałam Gaie siostry 85F-miska coprawda za mała
              ale faktycznie dopiełam się w 85 :)- nic mnie nie uwierało i gdyby nie miska to
              wszystko byłoby super.)

Pozdrawiam i fajnie mieć wsparcie w osobach które maja podobne problemy
              biuściane jak ja
              Gosia
    • pucaluta 91 cm / 116-118 26.06.08, 11:31
      Witajcie,
      zgłasza się kolejna wielkobiuściasta. Jestem teraz w 6 miesiącu
      ciąży i poszukuję czegoś na czas później i do karmienia. To moja
      druga ciąża, więc z doświadczenia powiem, że zwiększa mi się jedynie
      obwód biustu, sam biust (mimo późniejszego karmienia) nie aż tak
      znacznie (na szczęście).
      W poprzedniej ciąży nosiłam z sukcesem biustonosz ciążowy Anita 5135
      w rozmiarze (z tego co pamiętam) 85H. Taki sam miałam do karmienia i
      wystarczył w zupełności. Mam je nadal, ale powiedzmy szczerze ich
      stan pozostawia wiele już do życzenia. Te staniki trzymały i nadal
      trzymają dobrze, nie wędrują po ciele, ale kształt (z uwagi na
      miękkie miseczki i rozciągliwą mikrofazę) mi już nieco nie leży, bo
      zrobiłam się płaska straszliwie. Postanowiłam też "zasadzić" się na
      inne marki, kusi mnie bravissimo, kusi mnie angielski świat.

Z przeliczników wyszło mi 36HH a w polskich "nie produkują"... to
      wiem. Generalnie w Felinę mieszcze się w 85G (bez ciąży), ale nie we
      wszystkie typy rzecz jasna. Wtedy mi głównie kipi górą a sam stanik
      czasem (jeśli chcę, by nie kipiało) podjeżdża do góry, bo luźnawy
      zanadto... kolej losu.
      I jeszcze jedno - mój biust jest wynikiem pracy i dobierania
      staników, m.in. dramatycznego spotkania z paniami w słynnym
      sklepie "Atut" parę lat temu, więc nie przypuszczam, by kształt
      nagle zmienił się zasadniczo.

Co doradzacie?
      • pucaluta Re: 91 cm / 116-118 PODBIJAM, BO CISZA ZAPADŁA... 30.06.08, 12:24
        Witam ponownie,
        czy ktoś mógłby mi doradzić w mojej sprawie - czy dobrze wyszły
        wyliczenia, jak je traktować, co doradzacie?? Proszę o odpowiedź
      • staro Re: 91 cm / 116-118 30.06.08, 12:55
        Cześć,
        Twój post jak widzisz zaginął i dobrze, że o sobie przypomniałaś.

Skoncentrujmy się na tym, co jest tu i teraz, ok? Bo mi np. biust
        przy drugim karmieniu urósł zupełnie inaczej, niż przy pierwszym ;)
        A każda ciąża (i karmienie) - tak samo jak każda kobieta - może być
        zupełnie inna!

Widzę, że ten stanik Anity był na fiszbinach. To dobrze, w ciąży i w
        trakcie karmienia biust potrzebuje szczególnego podtrzymania. Ale
        oczywiście musi być w DOBRYM rozmiarze.

Obwód 85 poleciłabym Ci tylko do końca ciąży i na pierwszy miesiąc
        karmienia, a to jeszcze nie mam pewności, czy nie musiałabyś się
        zapinać od razu na ostatnią (najciaśniejszą) haftkę. W stanikach
        polskich/europejskich przymierzyłabym na Twoim miejscu 85J, może
        nawet 85K. Mniejsze miseczki będą raczej za małe, a nie czarujmy
        się, lepiej mieć trochę zapasu w miseczkach na ten ostatni trymestr
        i karmienie. Zwłaszcza, że rozmiar biustu przed karmieniem a po
        potrafi się wahać nawet o więcej, niż jedną miseczkę.

Ze staników brytyjskich 36HH to dobry pomysł. Może będziesz pod
        koniec ciąży potrzebowała przedłużkę, bo to jednak obwód 80cm, ale
        za to stanik taki przyda Ci się na czas po porodzie, kiedy
        obwód "pod" już wróci do normy. No i w tym rozmiarze są też
        oczywiście dostępne biustonosze do karmienia.

Zapraszam też do lektury forum. Zwłaszcza wątku o już wspominanych
        stanikach do karmienia, oraz
        wątków producenckich.

P.S. Istnieją też w Warszawie sklepy oferujące pełniejszą
        rozmiarówkę i milszą obsługę, niż Atut ;))) Sprawdź w wątku o
        sklepach stacjonarnych ;)))
        • pucaluta Re: 91 cm / 116-118 30.06.08, 15:57
          Staro, dziękuję ogromnie! Wszystko na spokojnie w domu przemyślę,
          przepatrzę i coś jeszcze poczytam na forum.

Jeszcze raz dziękuję!
          • pucaluta Re: 91 cm / 116-118 05.08.08, 10:07
            pucaluta napisała:

> Staro, dziękuję ogromnie! Wszystko na spokojnie w domu przemyślę,
            > przepatrzę i coś jeszcze poczytam na forum.
            >
            > Jeszcze raz dziękuję!

Przemyślałam i się melduję z problemem ponownie.
            Ostatnio, nie wiem dlaczego, owa Anita (w szczątkowej już formie) robi się za
            ciasna pod biustem. Nie wiem, czy to moja waga, która wciąż zwyżkuje czy po
            prostu upały i stąd ta niewygoda... Niemniej chyba jednak czas byłoby zwiększyć
            obwód.
            Ponieważ chcę coś zamówić z Bravissimo, mam prośbę o radę - wybiorę parę
            staników 36HH, ale jeśli chciałabym zwiększyć obwód to powinnam wziąć 38
            miseczka H czy raczej GG, jak sądzicie? Z Jednym słowem - pomocy :)))
    • kolinsja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 84/103 26.06.08, 11:52
      witam,
      mam w biuście 103 cm (w staniku 101), pod biustem 84. Zwykle kupuję
      80 D, ta miseczka nie wpija mi się w pierś z boku, ale fiszbina
      kończy się zwykle w połowie piersi, co owocuje zgrabną bułeczką pod
      pachą...Mam dość szeroki rozstaw piersi i większość fiszbin
      dotkliwie uwiera mnie bokami, więc D było najmniej dyskomfortowym
      rozwiązaniem, a wałki pod pachami wydawały mi się nieuniknione...
      dzięki za pomoc, pozdrawiam!
      • kasica_k Re: 84/103 kolinsja 27.06.08, 00:56
        Przypuszczam, że to nie szeroki rozstaw jest problemem, a za mała miseczka -
        wiele osób przychodzących tu po poradę skarży się na szeroki rozstaw piersi,
        który potem magicznie znika :) A że jest za mała - to jest pewne. Przy Twoich
        wymiarach radziłabym:

- po pierwsze, zmienić obwód na 75 (a z czasem być może na 70), bo 80tka nie
        podtrzyma biustu dostatecznie,
        - po drugie, dopasować odpowiednio miseczkę do nowego rozmiaru pod biustem i do
        Twojego obwodu w biuście (nawiasem mówiąc, Twoje 80D jest na ok. 99 cm w
        biuście, zatem raczej nie może być dobre).

Zaczęłabym od przymierzenia 75(34)F lub 75(34)FF w markach używających
        rozmiarów brytyjskich, a w kontynentalnej rozmiarówce - 75H lub 75I.

W dobrze dopasowanym staniku fiszbiny nie powinny nigdzie się wbijać, kłuć ani
        odstawać, tylko leżeć płasko i przylegać do klatki piersiowej wokół piersi, a
        nie opierać się o bok piersi. Zanim rzucisz się w szał przymierzania, przejrzyj
        jeszcze:

- jak powinien leżeć stanik:
        duzy-biust.prv.pl/
        - nasze FAQ, czyli odpowiedzi na najczęstsze pytania:
        tinyurl.com/3ecllt
    • quo_vadiska 81/91 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 26.06.08, 12:31
      Jaki rozmiar dla mnie? do tej pory nosilam 80B, jak moge sama
      policzyc rozmiar? zalezy mi na rozmairze kontynentalnym i angielskim.
      dziekuje:)
      • jaagna 81/91 - quo_vadiska 26.06.08, 12:42
        Spróbuj przymierzyć staniczek w brytyjskim rozmiarze 32D albo 322DD (70D) lub te o mniej elastycznym obwodzie - 34B albo 34C (75B, 75C) .
        Rozmiar kontynentalny: 70E lub mało rozciągliwe 75C.

A policzyć rozmiar możesz tu (brytyjski):
        www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
        i tu (kontynentalny):
        www.bieliznafinezja.pl/?rozmiary&
        albo tu:
        www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/index.php
        Ale pamiętaj: wszystkie tabele pokazują rozmiar mniej-więcej, podanych wyników nie należy traktować ze 100% powagą. Zawsze mogą być jakieś odchylenia, po prostu biustonosz trzeba przymierzyć, by sie przekonać.

Powodzenia w wyborze dopasowanych staników! :-)
    • zuzanka27 80/95 - JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 26.06.08, 15:45
      Witam, bardzo proszę o pomoc.
      Mam 20 lat i nie umiem sobie dobrać stanika. Noszę przeważnie 80 D, ale jest to
      stanik z reguły dużo za luźny pod biustem, nawet gdy zapinam na ostatnią haftkę.
      Jednak trudno jest znaleźć "D" (którego miseczka chyba mi odpowiada, w
      mniejszych biust "wylewa się"), które miałoby mniej niż 80 :/ Podejrzewam, że
      przez problem ze źle dobranym stanikiem moje piersi wyglądają tak jak wyglądają
      - są "rozdzielone", mało jędrne, jak u kobiety, która wykarmiła już sporą
      gromadkę dzieci.
      Będę bardzo wdzięczna za rady. Może ktoś mógłby polecić mi jeszcze dobry sklep
      we Wrocławiu?
      Pozdrawiam serdecznie:)
      • zuzanka27 Podbijam, bo brak odpowiedzi :( 03.07.08, 11:17
        jw
        Dziękuję
    • paulina.abc 71-72/94-97 Pomocy :))) 26.06.08, 15:52
      Witam!
      Mam problem z doborem stanika. Zaczynałam od 34G/75G (Freya - Myrtle) przy wymiarach 82/105.
      Schudłam i zmieniłam wymiary na właśnie 71-72 ciasno pod biustem i około
      97-94 w biuście (rozmiar bez stanika i w staniku).
      Teraz noszę 32G/70G (Freya - Jeanie) i
      30GG/65GG (Miss Mandalay - Coco).
      Freya jest mi za duża- obwód luźny, a w miaskach sporo luzu - więc mocno zaciągam ramiączka - ale chyba to nie jest najlepszy pomysł. CoCo jest też za luźny trochę w miskach, ale obwód ma bardzo ściśliwy i to się chwali-nie rozciągnął się tak jak Freya :)- maksymalnie naciągniety ma 74cm.
      Chcę kupić Freya - Iona i teraz tak się zastanawiam czy 30G, czy może 30FF albo nawet 28G. Czy dobrze kombinuje...? Pomóżcie.
      Aha chciałam dodać że mój biust uległ zwisowi hehehehe, taka trochę rozwleczona skarpetka się z niego zrobiła...
      • lasillaamarilla Re: 71-72/94-97 Pomocy :))) 26.06.08, 16:57
        Hej ;)
        Ja mam zbliżone wymiary do twoich 73/93 i z moich doświadczeń to spokojnie możesz kupować obwody 65 ze ściśliwców, a nawet 60 z rozciągliwców. Ja mam w tej chwili pasujący Ruby Pink 65FF, a przymierzyłam wiele 65FF, które były za małe i kilka 65FF, które byłyza duże, zero reguły ;). Także zależnie od stanika możesz patrzeć na miske FF lub G. Jeżeli byś była zaintersowana to mam w tej chwili wystawione 2 aukcje staniczków dopiero co zakupionych, które okazały się za duże na mnie ;( Są to Fantasie Allure 65FF i Panache Fiesta floral 65FF, oba mmoim zdaniem tak bardziej jak G. To link do tych aukcji:
        www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5741903
        Jeżeli byś chciała coś się więcej o nich dowiedzieć, to napisz na julzof@wp.pl
        Pozdrawiam serdecznie ;)
        • paulina.abc Re: 71-72/94-97 Pomocy :))) 27.06.08, 17:10
          Dziękuję za odpowiedź. Szczerze mówiąc ten Panache bardzo mi się podoba...ale zamówiłam już Freya-Iona w grafitowym kolorze i zobaczymy jak mi się udało dobrać rozmiar. Czy ten Panache jest wygodny, jak z obwodem...i z jakiego jest materiału :) Pozdrawiam :)
    • iga-3 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 26.06.08, 16:16
      74,5/88
      • paulina.abc 74,5/88 26.06.08, 16:27
        Według tabelek 74,5/88 odpowiada brytyjskiemu 65E (30E) dla Freya czy Panache. Polski rozmiar to 65F. Dla "rozciągliwców" brytyjskich powinnaś wybrać 60FF (28FF).
    • sierpniowska JAKI ROZMIAR przy 81 - 102 26.06.08, 16:23
      przeczytalam bardzo duzo na forum, naprawde, a mimo to jestem zagubiona :) bo duuuuzo tego wszystkiego i...

jednak poprosze o pomoc
      obwód pod biustem to 81 (na wydechu i bardzo ściśle)
      obwód w biuście - 102 bez biustonosza bo takowego nie posiadam (tzn tu mianem biustonosza określam coś co na to miano zasługuje, u mnie w szufladzie nic niestety)

zwykle nosilam cos w okolicy C, jak udało sie wyżebrac w sklepie D to D... moje odkrycie sprzed roku to byl biustonosz usztywniany H&M z miseczka D ktora jest tak z frontu podjechana do gory fajnie ze nawet buly sie nie robily (a ja myslalam ze to normalne bo prawie wszystkie kobiety takowe maja!!!!) ale po ubraniu biustonosza wg Waszych porad to hm... buly sa gigantyczne z przodu i malutkie pod pacha

skorzystalam z "kalkulatorka" i wyszlo mi 75 F brytyjskie a 75 G polskie

dodatkowa moja zmora jest stan biustu - wyglada to tak, jakbym miala stanowczo za duzo skory (dwie ciaze, karmienie 15 miesiecy przy żłę dobranym staniku lub najlepiej bez...) wiec jest po porostu flaczkowaty i miekki... nie mam zupelnie pojecia jaki biustonosz wybrac... przygladam sie Pollyanie Freya a takze dodalam do obserwowanych aukcji polecane kilka razy na poczatek Panache Tango II (chyba raczej bede szerokofiszbinowcem bo jeszcze NIGDY nie zdarzylo sie zebym ubierajac biustonosz proponowany na bazarze byla zadowolona z rozstawu fiszbin, buly pod pachami tworzyly sie wielkosci tego co upchnelo sie do miseczki) a gdy stoje bez biustonosza to wszystko jest raczej rozstawione...
      marzy mi sie efekt taki jak na modelkach dwoch stulonych jabluszek ale nie sadze by z kondycja mojego biustu bylo to mozliwe ;(;( moje pytanie dotyczy wlasnie owej kondycji biustu, nie jest on ani ociupine jedrny, niestety, w zwiazku z tym jakie modele dobierac? czy rzeczywiscie trzymac sie tej rozmiarowki 75 F jako wskaznika na poczatek?
      • jaagna 81/102 - sierpniowska 26.06.08, 19:19
        Całkiem nieźle wybrałaś: angielskie 75F jest niezłym pomysłem. Ale... i tu musisz sama ocenić: jeśli masz wiecej tłuszczyku na plecach (a nie mięśnie, jak np. sportsmenka), to spokojnie mozesz wybrać staniczek 70G. Mam zbliżone do twoich wymiary (80/~105) i standardowo noszę właśnie obwody 70. Nie bój sie - przymierz! 75F (34F) bierz tylko w przypadku staniczka "ściśliwego" q obwodzie, tzn. wykonanego z mało elastycznych materiałów (poczytaj wątek o ściśliwcach i rozciagliwcach).
        Tango II i Pollyanna na początek to niezły wybór ;-) Są co prawda nieco pancerne, ale za to pięknie zbierają z boczków "zabłąkane" piersi (czyli niwelują buły).
        75H polskie (czy ogólnie kontynentalne) też bierz pod uwagę, ale w przypadku staniczków mało elastycznych. Takie standardowo rozciagliwe w obwodzie musiałabyś brać chyba 70K?
        Kiedy zaczniesz nosić właściwy rozmiar (dający podtrzymanie odpowiednio ścislym obwodem i dzięki odpowiednio głębokim miseczkom tak kształtującym biust, by nie rozsmarowywać go po całej klatce piersiowej) zauważysz, że piersi wracają do formy. Moze nie będą nigdy, jak u nastolatki, ale naprawdę ich stan sie poprawi.
        Acha, i zacznij od stanickó miękkich. Uszytwniane są raczej na "specjalne okazje".

Życzę wygodnych staników! ;-)
        • sierpniowska Re: 81/102 - sierpniowska 26.06.08, 20:00
          sliczne dzieki za odpowiedz
          mam wlasnie wiecej tluszczyku na plecach niz sportsmenka ;) i myslalam ze przez to powinnam raczej brac ciut luzniejszy obwod zeby sie nie wpijal w tluszcz, ale teraz chyba zrozumialam ze musi sie opierac o cos konkretnego (zebra)
          chetnie wzielabym jakis mniej zabudowany model ale... no wlasnie, zobacze jak to z ta migracja bedzie (jak juz trafie we wlasciwy rozmiar :D )i wtedy bede szalec :D
    • mackkenzie 72/96 26.06.08, 17:07
      wymiar 72/96 to 30G to już wiem :)
      Kupiłam jako pierwszy stanik w słusznym rozmiarze Saskię 30FF ponieważ przy zamówieniu miałam 94/95 w miseczce i nie mogłam się zdecydować czy FF czy G i tak jakoś wyszło...

Gdy przyszła po 2 tyg z Undercover czułam,że coś z nią nie tak, po konsultacji za pomocą galerii odesłałam prosząc o wymianę na 30G.
      Teraz sobie poczekam kolejne 2 tyg albo i dłużej a chciałabym już nosić coś lepszego.

Zamierzam kupić Rio , polacane z resztą na początki i tu moje pytanie- Jaki rozmiar Rio czarnego mam wybrać?

Jestem oczywiście przed migracją i skoro bedę miała Saskię 30G (miseczki FF były na styk i dziewczyny powiedziały, że za 2 tyg będą za małe),to Rio może wziąc już takie, żeby posłużyło mi trochę dłużej?
      A z drugiej strony to podobno wielkomiseczkowiec....
      • bluebebe Re: 72/96 - mackkenzie 26.06.08, 21:27
        Rio to na prawdę wielkomiseczkowiec, więc 30FF powinno być ok. Co do czasu
        przyszłego, to hmm.. Myślę, że 2 staniki można mieć w dobrym rozmiarze (czytaj:
        w aktualnym rozmiarze), gdybyś zamierzała kupić czternasty stanik, co nie jest
        jakoś specjalnie dziwne na tym forum:) to można by było się zastanawiać.
        Z migracją jest tak, że większość forumek chyba jej doświadcza, ale to jest jest
        pewne jak zysk z obligacji.
        Ja na przykład sporo schudłam odkąd tu jestem i wymieniam staniki na mniejsze.
        Zobacz, czy masz sporo tłuszczu do przemigrowania i podejmij decyzję, czy przyda
        Ci się drugi stanik na teraz, czy chcesz poczynić zakupy strategiczne na
        przyszłość (nie znaną skądinąd).
    • hankak1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 26.06.08, 17:25
      Witam.Dowiedziałam się o Was w czerwcowej Oliwii.Proszę o pomoc w doborze
      rozmiaru stanika -od dłuższego czasu nie jestem zadowolona.Ostatnio dużo
      przytyłam i klaps ze mnie. Pod biustem mam 94cm, w biuście 115cm.Może jak piersi
      będą ładnie leżeć to będę wciągać brzuch,ćwiczyć i przestanę zajadać stres?Z
      góry dziękuję za pomoc.hanka
      • jaagna 94/115 - hankak1 26.06.08, 21:05
        Sugerowany rozmiar kontynentalny (polski): 85H
        Spróbuj może przymierzyć staniczki w brytyjskim rozmiarze 38F lub 38FF (85F, 85FF) lub ze ścisłych w obwodzie (poczytaj wątek o sciśliwcach i rozciagliwcach) 40DD 40E (90D, 90DD).

Choć wcale bym się nie zdziwiła, gdybyś zwyczajnie weszła w obwód 75 ;-)

Duzo zależy od ilości tłuszczyku na plecach - im większa jego warstwa, tym kobieta bardziej odchodzi od wymiarów "tabelkowych". To, oczywiscie, nie jest grzechem i nie powinno powodować wstydu czy zażenowania, jest tylko dowodem na to, ze każda z nas jest inna - i potrzebuje innego rozmiaru bielizny. Stanikologia nie jest nauką ścisłą i z samych wymiarów na 100% nie da sie wywróżyć prawidłowego rozmiaru. ALe mając już na sobie staniczek w rozmiarze zbliżonym - można dobrać właściwy. :-)
        Wyjdź od tych rozmiarów, które ci podałam (brytyjskie 38F/FF - 85F/FF lub ścisłe 40DD/E - 90D/DD), w razie gdybyśmy nie trafiły - opisz je lub podeślij zdjecia do Galerii, a my je omówimy i wybierzemy właściwy.

Wiesz, moja znajoma o zbliżonych do twoich wymiarach nosi brytyjski rozmiar 34G (75G) ;-) - zupełnie nietabelkowo. Ale jak one pięknie na niej leżą! :-))

Polska firma Melissa: około 85H

Życzę wygodnych i kolorowych staników!
        I nie opuszczaj nas!
    • hankak1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 26.06.08, 18:55
      Witam-to znowu ja :).Chodzi mi o moją córkę. Ma ładny biust -większy i
      fajniejszy niż mój w jej wieku-i źle dobrane staniki kupowane na oko.Sprawa jest
      poważna-mała ma wszczepiony stymulator serca , a widzę że ma na ciele ślady po
      ramiączkach albo pod biustem,albo ...wszystkie
      złe rzeczy jakie przeczytałam .Rozmiar 77/91.Proszę o pomoc.
      • jaagna 77/91 - córka hankak1 26.06.08, 19:36
        Jeśli córka ma wszczepiony stymulator serca, to nie będę polecać biustonoszy mocno ściskajacych obwód, ale na pewno też nie zupełnie "latająe" wokół tułowia.
        Ramiaczka odciskają się wtedy, gdy obwód jest za szeroki i cały ciężar piersi spoczywa właśnie na ramiączkach. Bo dźwigać piersi powinien właśnie obwód.
        Proponuję przymierzyć staniczki w brytyjskim rozmiarze 70D lub 70DD [ang. oznaczenie 32D, 32DD] - im biust jędrniejszy, tym należy brać większa miseczkę, niż wynikać to moze z tabel rozmiarów.
        Nie wiem w jakim stopniu ścisły obwód może przeszkadzać w pracy rozrusznika serca (czy powodować dyskomfort w okolicy serca), ale standardowo dziewczynie o wymiarach Pani córki poleciłabym rozmiar 65E lub 65F (30E, 30F) - i staniczki w takim rozmiarze można byłoby przymierzyć, ale pod warunkiem, że w naszym wątku
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281
        określono go jako rozciagliwca
        Posumowanie: brytyjski rozmiar 32D, 32DD (70D, 70DD) lub rozciągliwe 30E, 30F (65E, 65F).
        Polski (kontynentalny rozmiar): 70E

Na poczatku staniczek może wydawać się ciasny, ale jeśli córka nie może nosić (nawet króko) takich obwodów, to polecam lekko porozciagać go w rękach. Ja robię to kawałek po kawałku, nie za mocno, by gumki nie popękały (nie łapię za przeciwległe końce i nie ciągnę - tak NIE! nalezy robić); i tak kilka razy (oglądam film i miętolę stanik, czasem kilka minut, czasem pół godziny, a te bardziej oporne nawet przez cały film).

A ślady po bioustonoszu (własnie tym dobrze dobramnym) ma każda z nas :-) U mnie odciskają się wszystkie szwy i fiszbiny. Ale znika to po kilku minutach, po godzinie i nie zostawia ran czy otarć. Odciska sie tak jak gumka od majtek czy ściągacze skarpetki.
        Na początek warto kupić przedłużkę (zamiast miętolić stanik w rękach) - poczytaj w wątku o akcesoriach stanikowych - i nosić ją przy staniku tak długo, aż ten rozciagnie się do swoich zamierzonych wymiarów.
        Przedłużki można kupić na Allegro czy w pasmanterii, a wyglądają tak:
        tinyurl.com/489k2h
        tinyurl.com/3mgzt4
        tinyurl.com/44w695
        Jak juz kupicie z córką staniczki i poczujecie, ze coś nie pasuje, to piszcie na Lobby w wątku ratunkowym: postaramy się pomóc! Jeśłi kupisz internetowo, to nie odrywaj metek: przymierzysz, stwierdzisz, zę nie pasuje i po naszych konsultacjach odeślesz i wymienisz na własciwy rozmiar.
        • hankak1 Re: 77/91 - córka hankak1 26.06.08, 21:32
          Wielkie dzięki Jaagna za pomoc!Do tej pory oblegałyśmy sklepy z butami-teraz
          będziemy terroryzować sklepy bieliźniarskie ,,dziwnymi rozmiarami":-).A jeżeli
          chodzi o stymulator, to jest wszczepiony nad piersią ,bliżej ranienia-więc
          niepokoiło mnie to ,że cały ciężar wisi na ramiączku.Ale teraz już ,,wszystko
          wiem".Bardzo mi się TU PODOBA.Jeszcze raz dziękuję.hanka
          • jaagna Re: 77/91 - córka hankak1 26.06.08, 22:07
            Jeśli stymulator jest nad piersią, to przymierzajcie węższy obwód: wtedy piersi będa miały lepsze podtrzymanie i ich ciężar nie będzie spoczywał na ramiączkach (któe powinny dźwigać tylko ok. 10% cieżaru piersi). Polski rozmiar jest dostępny - więc nie dajcie sobie wmówić w sklepie, że 80A czy 75C to jest to samo, co 70E. TO NIE JEST TO SAMO!!! W polskim rozmiarze 70E macie mnóstwo pięknych staniczków!

Zagośćcie tu na dłuzej! :-)
    • jackowa 66-67/82-83 26.06.08, 21:18
      Witam,
      od dość dawna podczytuję, po samodzielnych próbach czuję się trochę
      zdezorientowana więc postanowiłam napisać. Pierwszy biustonosz, który wydał mi
      się dobry to Avocado Gloria 65E (mierzyłam wtedy też 65D i był wyraźnie za
      mały). 65E wydawał mi się nawet odrobinę za duży bo marszczył się u góry
      miseczki ale po półrocznym intensywnym użytkowaniu zrobiłam zdjęcie i tzw. buły
      w okolicach pach bardzo są na nim widoczne. W obwodzie na ostatnią haftkę ale
      jeszcze do przyjęcia. Ostatnio spróbowałam Freya Polyanna 28F i bułki mniejsze
      ale przecina pierś i trochę się marszczy u góry. Poza tym obwód na przedłużce bo
      jakoś chyba jest mało rozciągliwy. Na podstawie tabeli to sama nie wiem co
      przyjąć czy 60 czy 65. Jak 65 to sugerowane tam D jakoś nie wydaje mi się
      odpowiednie. Proszę o jakieś sugestie w którym kierunku pójść i czego szukać. Z
      góry bardzo dziękuję.
      • songor Re: 66-67/82-83 jackowa 27.06.08, 11:46
        Mysle ze możesz spróbowac brytyjskiego rozmiaru 60E - jestes na
        granicy rozmiaru DD i E ale biorąc pod uwage ze bedzie to pierwszy
        stanik w dobrym rozmiarze mozna spodziewac sie migracji wiec 60E
        bedzie lepszym wyborem (polski odpowiednik to 60F)

Sprawdz także jak prawidłowo przymierzyć stanik
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847
        A przed zamówieniem konkretnego modelu poczytaj:
        o producentach i konkretnych modelach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955
        które staniki to rozciągliwce i ściśliwce
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281
        które to dużo i małomiseczkowce
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506
        i koniecznie zobacz jakie staniki polecamy na początek
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941
        • songor Re: 66-67/82-83 jackowa 27.06.08, 14:55
          za wczesnie mi sie wysłało
          jesli 60F ci tnie piers to sprobuj wiekszej miski, albo jeszcze raz
          zmierz sie dokladnie w biuscie :) a w 60 zapinasz sie na
          najciasniejsza czy najluzniejsza haftke? mozliwe ze "ciasnosac" to
          kwestia przyzwyczajenia bo przy 66 cm pod 65'ki powinny byz za luzne.
          • jackowa Re: 66-67/82-83 jackowa 28.06.08, 13:14
            Dziękuję bardzo za odpowiedź. 60 mam tylko jedną - Polyanna 28F - w niej zapinam
            się na najluźniejszą haftkę i jest bardzo ciasno. Tak do swobodnego samopoczucia
            to używam przedłużki ale może dlatego, że to stosunkowo nowy biustonosz i mało
            używany. Cóż spróbuję ją jeszcze ponosić może się przyzwyczaimy do siebie a jak
            nie to poszukam dalej, może czegoś z większą miską. Jeszcze raz dziękuję i
            pozdrawiam.
            • songor Re: 66-67/82-83 jackowa 28.06.08, 14:54
              moze sie tez okazac tak ze obwod wydaje sie za ciasny bo miska jest
              za mala :) i ze sie tak wyraze piersi tak napieraja ze obwod cisnie
              ale najwaznijesze to probowac i mierzyc :)
              • jackowa Re: 66-67/82-83 jackowa 03.07.08, 09:56
                Diagnoza była jak najbardziej słuszna. Pollyanna 28FF leży bardzo ładnie.
                Dziękuję bardzo za wskazówkę.
    • vesper_lynd 103/128 - pomoc dla znajomej 26.06.08, 21:29
      Myślicie, że 90HH będzie ok?
      • songor Re: 103/128 - pomoc dla znajomej vesper_lynd 28.06.08, 15:22
        co prawda nie jestem ekspertem z tego końca tabeli, ale z racji ze
        dziewczyny zajete są zlotem udziele ci odpowiedzi z uwaga ze
        ewentualnie pozniej bardziej doswiadczone forumki z tego zakresu
        moga napisac cos innego.
        Tyle tutulem wstepu :)
        Biorac pod uwage to co we wczesniejszych watkach pisała maith
        90HH może pasować ale warto też przymierzyć rozmiar 90H - GG
        i tu zacytuje maith "Obwody staników są
        rozciągliwe. 10 cm różnicy uwzględniającej rozciągliwość stanikowych
        obwodów noszą zwykle osoby w okolicy 70-80 cm. Przy Twoich 103
        musisz sobie odliczyć rozciągliwość większego kawałka materiału.
        Czyli moim zdaniem powinnaś się zainteresować obwodem 90, a w
        rozciągliwcach nawet 85."
        Musisz tez pamietac o efekcie "niezgodnosci konca tabeli" czyli ze
        nie zawsze pasuje to co sobie wyliczyłysmyz tabelki i w przypadku
        wiekszych obwodów trzeba czasem brac miske mniejsza (nawet o 2
        rozmiary)
    • jacquet Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 26.06.08, 23:34
      a więc :)
      69 pod biustem i 82 w biuście

teraz noszę 70C, ale mam wrażenie, że to nie to :))
      • songor Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 27.06.08, 11:41
        A jak miseczkowo czujesz sie w 70C uwazasz ze jest dobre?

Wymiarowo myśle ze mogłabyś zacząć celować w brytyjski rozmiar 65C
        lub 60DD, ale jeśli twoim zdaniem 70C miseczkowo lezy dobrze (a jest
        przewidziany na 86 cm w biuscie) to możesz spróbowac dalszej literki.
        Polski odpowiednik to 65C lub 60F.

• jacquet Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 27.06.08, 13:47
          dziękuje bardzo za radę :))

no właśnie mam wrażenie, że miseczka mogłaby być większa :)

także chyba polecę zaraz w poszukiwaniu lepszego rozmiaru :0

dzięki wielkie jeszcze raz!
    • senga85 95/ 122 lub 119 :( 27.06.08, 07:49
      Jestem nowa wiec pomózcie ;)
      Obwód pod biustem-95 cm
      obwód w biuscie mierzony bez stanika-122
      obwod w bisucie mierzony w staniku -119

w staniku tym co mam (a mam KrisLine 95F)jedna piers wygląda nawet
      nawet, ale druga jest od niej wieksza chyba o pól rozmiaru :(
      no i obwód po 1 dniu naciagnał sie za bardzo moim zdaniem, ale ja
      sie nie znam :/ próbowalam kupowac wg rozmiarow z tabelki
      producenta, ale zmierzylam sie tylko w staniku i wyszlo mi 119 a nie
      122 i chyba dlatego za maly jest.

jestem juz totalnie załamana, nie moge kupic nic na siebie :(
      pomózcie :/
      • ullissa 87/115 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? Pomocy 27.06.08, 11:50
        Witam ponownie
        bardzo prosze o pomoc :))
        mam wrazenie ze nosze zly romiar stanika :( teraz moj najlepszy (tzn taki w
        ktorym sie najllepiej czuje) to 80c ale mam wrazenie ze mi sie male bulki robia :(
        moje wymiar to pod biustem 87 trzeszczaco :) i 115 wlasnie w owym staniku luzno :)
        baaaardzo prosze o pomoc :)
        pozdrawiam
        • songor Re: 87/115 ullissa 28.06.08, 15:32
          Nie dziw sie ze robia sie bulki :) 80C przewidziane jest na 96,5 cm
          w biuscie a ty masz 115
          Na poczatek poleciłabym rozmiar brytyjski 80GG (114 cm)lub nawet H
          (116,5 cm)
          w rozciagliwcach 75HH / J

• songor Re: 95/ 122 lub 119 :( senga85 28.06.08, 15:28
        nosząc obwod 95 nie masz żadnej szansy na podtrzymanie biustu -
        proponuje sprobowac obwodu 85 a w rozciagliwcach 80
        jeśli 95 f (przewidziany na 121,5 cm) uwazasz za przymaly (a
        pamietaj ze stanik dobieramy na wieksza piers, a do mniejszej jesli
        rozniaca jest widoczna mozemy wlozyc wkladke-gabeczke) to moim
        zdaniem watro na poczatek przymierzyc stanik w rozmiarze brytyjskim
        85 HH (odpowiednio w rozciagliwcach 80JJ).

• nikkkaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 27.06.08, 12:17
      No dobra
      Teraz kolejna nowo nawrócona.
      :))
      Do tej pory noszone 80-85 D
      Śmiejecie sie, nie?
      wiele tak miało :)
      Pod biustem na ścisk 78 na biuście luźno 105 - z tabelki wyszło 70GG
      Dość szeroki rozstaw piersi
      Dzieki za odpowiedz!! :)
      • songor 78/105 nikkkaa 28.06.08, 15:36
        Moim zdaniem możesz sprobowac 70GG a nawet H (jestes na granicy
        rozmiaru wiec najlepiej zamowic/przymnierzyc oba i porownac w ktorym
        sie lepiej czujesz)

• calanthe3 79/116 27.06.08, 13:00
      witajcie

Jestem początkująca i będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc ^_^
      pod biustem - 79
      w biuście - 116/117

Obecnie noszę stanik Malissa0123 80L
      pod biustem nawet może być (nie podnosi mi się do góry)
      niestety piersi uciekają mi z przodu (szczególnie lewa)

Z góry dziękuję za pomoc
      • songor Re: 79/116 calanthe3 28.06.08, 15:47
        Nie jestem ekspertem w tych wymiarach ale z racji ze dziewczyny
        zajete sa zlotem to udziele odpowiedzi - moze sie jednak zdarzyc ze
        pozniej bardzij doswiadczone w tym zakresie rozmiarow forumki
        udziela ci innej rady.

Tabelkowo wychodzi ze powinnaś nosić rozmiar 70K a nawet L
        (brytyjskie), ale jeśli melissowe 80 ci nie podjezdza to mozna tez
        sprobowac 75 J /JJ