Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34

• nientepaura 67/90 20.12.08, 16:23
      podbijam pytanie;), na LMB brak odzewu:(
      czy dobrze celuję w 65E/60FF?
      I jeszcze mamuś: 81/94
      • maheda Re: 67/90 - nientepaura 20.12.08, 18:37
        Tak, dobrze celujesz. Spróbuj też rozmiarów brytyjskiego 65F i 60F ;) Nigdy nic
        nie wiadomo...
      • maheda Re: 81/94 - nientepaura - mama 20.12.08, 18:39
        A 75D Twoja Mama próbuje nosić? Ewentualnie okolice 70E (brytyjskiego 70DD)?
    • after.midnight 74/94 20.12.08, 21:10
      moje wymiary to 74 (ciasno mierzone) pod biustem,
      94 bez stanika/91 w miękkim staniku, w biuście.

kształt: jak uszy spaniela. ( co w moim wieku jest lekko...przybijające)

obecnie nosze rozmiar 75C polskiej marki, obwód na razie nie rozciągnął się - a
      noszę już go co najmniej pół roku. Nie robią się też buły, za tu czuję, że duża
      cześć ciężaru spoczywa na ramiączkach, a i fiszbiny na mostku odstają dość dużo.

dodam, że lewa pierś jest niewiele mniejsza od prawej i jakieś 0,5 cm niżej
      położona.

interesują mnie polskie i brytyjskie rozmiary, chociaż te ostatnie
      prawdopodobnie się nie przydadzą bo bo mnie nie stać po prostu.

Dodam że jestem nowa, Mam na imię Marta i jestem na etapie przeglądania
      pozostałych wątków. :)
      • luizka_85 Re: 74/94 21.12.08, 13:13
        After, zacznę od końca Twojej wypowiedzi: mnie nie stać na polskie
        staniki (które szybko się rozciągają i bardzo trudno znaleźć w nich
        udany model), a brytyjczyki wcale nie muszą być drogie. Jeśli nie
        chcesz wydać za dużo, to polecam staniki CurvyKate i Pour Moi?
        (ładnie kształtują i podnoszą biust, a kosztują ok 80 zł w polskich
        sklepach internetowych - dopasowana.pl. bellissima.com.pl).

Teraz rozmiar: brytyjski 65(30)G, polski 65J. Jeśli zdecydujesz się
        kupić ten rozmiar (a mam nadzieję, że tak) to pewnie po założeniu
        zobaczysz, że zrobiły się wałeczki pod pachami i może nawet uznasz,
        że miska jest za duża, bo nie jest cała wypełniona, a obwód za
        ciasny, bo coś wyłazi po bokach. Wtedy zbierz dobrze piersi z boku,
        podnieś je do góry, a wałeczki spod pach wmasuj do miski. Zobaczysz
        że miska bardziej się wypełni, a wałeczki z pleców i pod pachami po
        kilku tygodniach takiego wmasowywania zmniejszą się.
        I to, że jeteś starsza to nie znaczy, że musisz mieć obwisłe piersi!
        Jeśli je będziesz prawidłowo układać i podnosisz do góry, zobaczysz,
        że ich wygląd się znacznie poprawi, a w bluzce będziesz wyglądać
        lepiej niż większość nastolatej, która nosi za luźne obwody i za
        małe miski.
        • after.midnight Re: 74/94 21.12.08, 13:17
          właśnie starsza nie jestem, tylko może (za)młoda ;)

i zastanawia mnie jeszcze jedno, czy wszyscy tak mają że obwód w staniku mają
          mniejszy? ;>

dzięki za odpowiedź ;)
          • luizka_85 Re: 74/94 21.12.08, 18:27
            Przeczytałam jeszcze raz twoją wypowiedź z tą obwisłością jak na swój wiek i w
            sumie nie wiem, czego założyłam, że jesteś starsza :) Za to mam dobrą wiadomość,
            dzięki temu, że młoda jesteś, bardzo prawdopodobne, a nawet pewne, że od dobrego
            noszenia biust Ci się uniesie :)
            A co do twojego pytania o obwód w staniku. 1. masz źle dobrany, 2. nie wiem, czy
            dobrze zakładasz (unosisz do góry, zbierasz z boku), bo jeśli nie układasz
            biustu, to pewnie go przez stanik spłaszczasz. Więc pewnie w dobrym staniku
            będziesz miała zupełnie inny wymiar. Nie wiem jak jest u innych, ale ja mam
            takie same wymiary w staniku i bez.
      • maith Re: 74/94 After.midnight - Przepraszamy! 26.12.08, 03:45
        Niestety ostatnio doświadczone forumki były zajęte świętami, w efekcie
        odpowiedziała Ci osoba bardzo miła i chętna do pomocy, ale z dorobkiem ledwie 9
        postów na forum.

Przy Twoich wymiarach powinnaś przymierzyć brytyjskie 30FF (brytyjskie 65FF),
        czyli polskie/niemieckie 65G-H (w zależności od tego, czy dana firma po drodze
        ma DD czy nie).
        Tylko właśnie, to bardzo ważne, żebyś nie pomyliła literek z rozmiarówki
        polskiej i brytyjskiej, bo ta sama literka w różnych rozmiarówkach ma INNE
        znaczenie.

Nie ma możliwości, żeby stanik szerszy w obwodzie niż Ty działał jako stanik. W
        ten sposób to można nosić koszulkę. Weź miarkę krawiecką - nie rozciąga się,
        widzisz?
        A teraz weź stanik - widzisz, jak się rozciąga?
        Stanik, żeby działał, musi być w lekkim naciągu. Nie maksymalnym, ale też nie
        może być całkiem luźny.

Wytłumaczę Ci, czemu tak duży ciężar piersi spoczywa Ci na ramiączkach.
        Zmierz się w biodrach i zmierz swoje majtki w biodrach.
        Widzisz różnicę w wyniku? Majtki bez naciągu są znacznie węższe niż Twoje
        biodra. A teraz wyobraź sobie, że idziesz do sklepu i kupujesz majtasy, które
        bez naciągu mają tyle, ile Ty w biodrach (albo nawet więcej, w końcu tak nosisz
        stanik). Kupujesz je i zakładasz. Co zrobią? Spadną. Ale jak dokupisz do nich
        szelki, to będą się trzymać. Na szelkach. Tak samo jest ze stanikiem, gdzie
        szelkami są ramiączka.
        Niestety stanikowi nie wystarcza dyndanie na ramiączkach z biustem w środku,
        powinien jeszcze ten biust podtrzymywać. Dlatego obwód musi być w pewnym
        naciągu, żeby mógł pracować i podtrzymywać Ci piersi.

Zatem musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika. To, o ile
        potrzebujemy zmniejszyć obwód zależy od całego zestawu kwestii:
        -im więcej ocieplacza na Tobie, tym większa Twoja ściśliwość
        -im rozciągliwszy materiał, tym większą poprawkę trzeba na to brać
        -i większy kawałek rozciągliwego materiału rozciągnie się o więcej centymetrów
        niż mniejszy kawałek tego samego materiału.
    • martita1104 69/ 84-85 21.12.08, 10:06
      Przymierzałam się ostatnio sama do zmiany z 75 b na jakiś odpowiedni rozmiar, z
      braku innych w popularnych sklepach zdecydowałam się na "przejściowe",
      usztywniane 70 D przy czym lewa miseczka jest wypełniona cała a prawa nie:/ I do
      tego po bokach za miseczkami stanik lekko się marszczy, więc już sama nie wiem,
      czy jest za mały czy nie. Poproszę też o rozmiarówkę brytyjską.
      • luizka_85 Re: 69/ 84-85 21.12.08, 12:38
        W usztywnianym D trudno ułożyć biust w misce. A zagarniasz biust z
        boków i podnosisz go do góry? Ja proponuję z rozmiarówki brytyjskiej
        celować w 28F (obwód w nowym staniku może być standardowy, albo
        nawet trochę rozciągliwy, na początek nie kupuj ściśliwca). Z
        polskiego to będzie 60H (ale polskie odradzam).
        • martita1104 Re: 69/ 84-85 22.12.08, 18:54
          Zagarniam i podnoszę - lewa miska wypełniona, prawa nie:] No nic, dzięki za
          pomoc, zaczynam poszukiwania, ale z tego co widziałam to z takim rozmiarem jest
          problem nawet w sklepach internetowych. Życzcie mi powodzenia:)
          • luizka_85 Re: 69/ 84-85 22.12.08, 20:29
            To prawda, w 28 jest dużo mniejszy wybór staników niż w 30, ale da
            się coś wybrać i kupić :). Ja od wakacji nosiłam 28F, a teraz
            przeszłam na 28G.
      • maith Re: 69/ 84-85 Przepraszamy! 26.12.08, 04:03
        postów na forum.

A przechodząc do meritum:
        Obawiam się, że to 70D może być mało wiarygodne do oceny Twojej sytuacji,
        ponieważ w sklepach zdarzają się całkiem przypadkowe rozmiary skorupek
        (sztywnych staników). Dodatkowo skorupka może być niekompatybilna z Twoim
        biustem. Dla oceny rozmiaru najlepiej jakbyś wybrała się choćby i do Triumpha i
        tam przymierzyła parę miękkich 70D.
        (chodzi o sprawdzenie tego na kilku stanikach jakiejś określonej firmie, a nie u
        producenta, który kupił 4 skorupki na krzyż, doszył do nich reszty staników i
        ponazywał rozmiary na oko).

Zatem mierzysz w Triumphie (są wszędzie i są dość jednolite) 70D.

Jeśli nadal będą przymałe na 1 pierś, to będzie sugerowało, że prawdopodobnie
        powinnaś celować w okolice 30F (brytyjskiego 65F) czyli pol-niem 65G.

Jeśli te 70D okażą się generalnie dobre w miseczkach, to znaczy, że warto
        celować w 30E (65E brytyjskie) czyli pol-niem 65F.

A jeśli okażą się przyduże, to dobre powinno być 30D czyli 65D (tu rozmiarówki
        mają punkt wspólny)

znaczenie.

Z tego co opisujesz, to albo tamtemu stanikowi doszyto 2 różnej wielkości
        skorupki, albo masz lekką asymetrię. Jeśli to lekka asymetria, to pamiętaj, że
        po zmianie rozmiaru możesz się spodziewać migracji. Dlatego dobrany rozmiar nie
        powinien być przymały na żadną pierś, bo ta lekka przymałość może się szybko
        zmienić w krojenie piersi na pół.

Co do konkretnych staników, to w Twojej części rozmiarówki najwięcej informacji
        jest na naszym siostrzanym lobby:
        www.malobiusciaste.prv.pl
        Dziewczyny tworzą tam nawet świetny katalog staników ze zdjęciami i opiniami.
        • martita1104 Re: 69/ 84-85 Przepraszamy! 09.01.09, 21:27
          Szkoda, że dopiero dziś przeczytałam ten post. Niestety już dotarła do mnie z
          allegro freya tigerlilly 28 F i wiem już przynajmniej tyle, że obwód jest dobry,
          natomiast miski oczywiście za duże(jedna bardziej, druga mniej, co wskazuje
          jednak na asymetrię). Oprócz tego fiszbiny wbijają mi się niemiłosiernie w
          mostek.. Wydaje mi się, że 28 E powinno być dobre, ale chwilowo koniec z
          zakupami przez internet, jak znajdę chwilę to udam się do jakiegoś sklepu
          stacjonarnego.
    • felixfelicis 65/90 21.12.08, 14:57
      Mój rozmiar pod biustem to 65 a biust 90. Nosiłam staniki 70 C, ale
      ostanio są dla mnie za małe. Stanik który mi dobrze lezy to 34C z
      Victoria's Secret, miseczki pasują, ale jest luźny w obwodzie.
      Uprzejmie proszę o pomoc :)
      • paskud_agg Re: 65/90 21.12.08, 16:12
        To mi wygląda na 28FF.
        Noszę ten rozmiar przy wymiarach 68/90. Nie wiem jak to zmieściłaś w 70C, bo
        pewnie nawet 70D byłoby dla Ciebie za małe w misce (przynajmniej na mnie jest).

A Victoriowy stanik z obwodem 34 to po polsku obwód 75 - ma prawo być na Ciebie
        za luźny ;)
        • felixfelicis Re: 65/90 21.12.08, 16:52
          dzięki będę próbowała coś takeigo znaleźć
      • felixfelicis Re: 65/90 30.12.08, 16:54
        Jeszcze raz proszę o pomoc. Zamówiłam stanik Freya Eleanor w
        rozmiarze 60FF, niestety miseczki są mi za duże trochę odstają. Na
        jaki rozmiar powinnam zmienić?
        • limonka_01 Re: 65/90 - felixfelicis 30.12.08, 23:59
          Najpierw wyreguluj (skróć) ramiączka, a poźniej starannie ułóż piersi w
          miseczkach, tzn. włóż rękę pod pachę pod obwód stanika i przesuń ciało z pod
          pachy w stronę piersi, jakbys wymasowywała je stamtąd ruchem pozimym. Fiszbiny
          ułóż w zagięciu pomiędzy tułowiem, a piersią. Czynność możesz powtórzyć
          kilkukrotnie dla każdej piersi. Jeżeli po tych zabiegach miseczka nadal będzie
          za duża, to trzeba wymienić na 60F. Eleanor znana jest z dużych misek i inne
          modele Freyi, te o standardowych lub małych miskach, moga być na Ciebie dobre
          właśnie 60FF.
          • felixfelicis Re: 65/90 - felixfelicis 31.12.08, 12:21
            Witam, zrobiłam tak jak napisałaś i tak jak na forum jest opisane,
            jednak faktycznie te miseczki mi odstają, są za duże. Ogólnie stanik
            podoba mi się i nie ejst jakoś bardzo za duży więc nie chce mi się
            bawić w odsyłanie itp.
            Chciałam się zorientować przy zakupie następnego, żeby już był taki
            akurat.
            • limonka_01 Re: 65/90 - felixfelicis 31.12.08, 15:27
              Do zakupu następnego staniczka biust może Ci zmigrować, czyli wrócić na swoje
              własciwe miejsce. Polega to na tym, że tkanka biustu przemieszcza się spod
              obwodu i spod pach w miseczkę, a jest skutkiem ubocznym noszenia stanika w
              dobrym rozmiarze. Ponoś najpierw Eleanor, stosuj masaże (jak Ci się chce oczywiście)
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=28655453&a=28661990
              i za jakiś czas będziesz w stanie ocenić, czy potrzebujesz mniejszej miski, czy
              biust na tyle Ci się powiększył, że wszystko jest OK. Możesz też zainwestowac na
              okres przejściowy w jakiś stanik o mniejszej misce. Na ebayu można za
              równowartość 60-80zł kupić Freyę Arabellę, która jest bardzo podobna rozmiarowo
              i pod względem kroju do Eleanor, a gdy już przejdziesz migrację i zrobi się za
              mała sprzedać używaną na naszej giełdzie lub Allegro.
    • jantarrka 66/89 21.12.08, 17:17
      Jakiś czas temu (chyba ok. pół roku temu) zaczęlam się mierzyć i zmieniać z 75B
      na najpierw 75C, potem 70D i wreszcie odkryłam 70E. noszę Gai Arabellę i jestem
      zachwycona, choć obwód mógłby być ciaśniejszy, niestety nie mieli w sklepie
      poniżej 70... miseczki są jednak idealne. (Na szczęście po 2 miesiącach noszenia
      na najciaśniejszej haftce praktycznie non stop nie rozciągnął się wcale).
      Moje pytanie brzmi - jak do takich wymiarów (wiedząc że ta 70E w biuście spisuje
      się idealnie) dopasować Panache Tango II ? Strasznie sie nań napaliłam i planuję
      zakupić niedługo. Myślę zdecydowanie o ciasniejszym obwodzie i nastawiałam się
      na 65F ale właśnie przeczytałam w tabeli, że panache i Freya mają trochę inną
      rozmiarówkę. Może czegoś nie zrozumiałam jednak z tej tabelki (z góry za to
      przepraszam, jestem w ostatnich dniach przemęczona pracą i studiami). I teraz
      nie wiem, czy powinnam kupić 65DD czy jednak 65F?
      i to samo pytanie dotyczy Frei właściwie..
      z góry dziękuję za pomoc :)
      • luizka_85 Re: 66/89 21.12.08, 18:42
        Panache i Freya mają standardową rozmiarówkę, ale brytyjską która różni się od
        polskiej. Twoja Gaia 70E jest na 91cm w biuście i temu rozmiarowi odpowiada
        brytyjskie 32(70)DD.Ten rozmiar jest na Ciebie za szeroki, wiec zaniżasz go do
        30(65)F i w takim rozmiarze powinnaś kupić Tango (z tym, że trzeba zwrócić
        uwagę, że miska 30F nie odpowiada w 100% 32DD, obie są na 91 w biuście, ale 30F
        jest jakby o 5cm głębsze i z tego względu ciut większe). Tango jest ścisłym
        stanikiem, więc powinno być dobre, ale przy twoim 66cm przy innych modelach
        spokojnie możesz celować w 28(60)FF (alboG). Tutaj już mi trudno określić, bo za
        duży przeskok w obwodzie. Biorąc pod uwagę tylko Twoje wymiary to wychodzi 28FF.
        • jantarrka Re: 66/89 21.12.08, 19:37
          dziękuję serdecznie :) będę zatem szukać a jak dostanę, się zamelduję :)
          • scharon 75/92 21.12.08, 19:50
            Witam ,serdecznie do tej pory nosilam stanik 70DD .

Na poczatku noszenia w nim wydawal sie super.
            Obecnie w tym staniku robia mi sie waleczki pod pachami i tak jakby obwod byl za
            luzny ,przy schylaniu sie w nim wychodza delikatne buleczki.
            Niestety nie mam jak przymierzyc roznych stanikow o wiekszej miseczce niz DD (a
            i te sa trudno dostepne) zostal mi wybor przez net ,niestety nie wiem w jaki
            rozmiar mam celowac ??

Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.
            • scharon Re: 75/92-dodam jeszcze 21.12.08, 20:15
              ze biust po wykarmieniu dwojki dzieci nie jest juz jedrny bardziej lejacy
              Stanik ktory nosilam (i jeszcze nosze) 70DD jest polskiej firmy ,niestety nie
              pamietam nazwy .
              Mam nadzieje ze szybko zamienie go na wlasciwy.

pozdrawiam
              • luizka_85 Re: 75/92-dodam jeszcze 22.12.08, 20:40
                Z polskiej rozmiarówki 65H albo 70F(pod warunkiem, że ma ścisły
                obwód, z polskich chyba jedynie Milena jest ścisła).
                Ja bardziej polecam staniki brytyjskie, twój rozmiar to 65(30)FF
                albo 70 (32)E (ścisły).
                W brytyjczykach zawyżyłam Ci minimalnie miseczkę (z polskich masz na
                92,ale brytyjczyki się inaczej zmieniają i tam jest 91,5, a potem
                94cm). Ale to zawyżenie jest potzrebne, żeby było miejsce na
                zagarnianie wałeczków. Po kilku tygodniach miska się wypełni, a
                wałeczki zmniejszą :) Tylko pamiętaj, żeby wmasowywać je do środka a
                pierś, układając w staniku, podnosić i zgarniać od dołu.
      • maith Re: 66/89 Jantarrka Przepraszamy! 26.12.08, 04:22
        postów na forum.

Standartowo rozmiarówka staników polskich i brytyjskich różni się tak, jak
        Luizka Ci opisała. Tylko że do tego powinnaś jeszcze wziąć poprawkę na cechy
        konkretnego stanika. Bo prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski,
        inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie
        fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A
        teraz powoli zbieramy informacje :)

Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do:
        -Spisu producentów
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955
        -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281
        -Wątku o dużo i małomiskowcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506

Nie znam Twojej Gai, więc trudno mi do jednego nieznanego mi stanika porównywać
        wszystkie pozostałe. Oczywiście można strzelać i przyjąć, że jest standardowa
        dla polskiej rozmiarówki... ale przy stanikach z gąbką w środku, to może się
        okazać strzał kulą w płot.
        O Panachach i Freyach da się powiedzieć więcej, bo są opisywane w wątkach, które
        Ci podlinkowałam.

Przy 66 cm w zasadzie powinnaś celować w 60-tki (28). Przyjmując, że Twoja Gaia
        jest standartowa, to w standartowe 28G (brytyjskie 60G) czyli polskie 60J.
        Niestety, to stanik półusztywniany, z gąbką w środku. To powoduje, że
        teoretycznie możesz normalnych staników potrzebować o miseczkę mniejszych. Czyli
        odpowiednio 28FF brytyjskie - 60H polskie.

Teoretycznie w naprawdę ściśliwych stanikach pewnie mogłabyś spróbować i 65-tek,
        ale tu już lepiej skonsultuj się ze specjalistkami od Twojej części tabeli - na
        naszym siostrzanym forum:

Jeśli chodzi o Tango II, to mam nadzieję, że masz na myśli wersję plunge, bo
        klasyczna mogłaby Ci za bardzo zasłonić piersi.
        • jantarrka Re: 66/89 Jantarrka Przepraszamy! 02.01.09, 18:09
          Maith, dziękuję bardzo za odpowiedź.
          Na razie Tango jeszcze nie kupiłam (Kiedy pytałam o rozmiar był akurat na
          allegro dość niedrogo w rozmiarze poleconym) ale w ostatniej chwili mnie
          przelicytowano (o grosz!!!!). Ileż łez wylałam, wiem tylko ja i mój chłopak ;)
          No ale może dobrze się stało?
          Wczoraj po wypatrzeniu na LMB wątku "skąd brać pierś czyli o wygarnianiu" czy
          jakoś tak :) Powygarniałam sobie porządniej niż dotychczas (dotychczas
          wygarniałam tylko spod pach i to delikatnie). Gaja się wypełniła a właściwie
          przepełniła, po zmierzeniu zaś wyszło mi 66/91. Widzę jednak po plecach że
          jeszcze trochę tłuszczyku tam zostało, więc spodziewam się kolejnej fali migracji.
          Ze względów finansowych nie mogę sobie w najbliższym czasie pozwolić na nowe
          brytyjczyki więc zaczęłam przyglądać się uważniej polskim firmom i pokochałam
          Flamenco od Mileny. Tylko znów się pojawia problem, to straszny ściśliwiec a ja
          jestem sama w sobie bardzo ściśliwa, jestem chuda i mam dość spore żebra. Obwód
          pod biustem mi zupełenie nie zmienił się od czasu wygarniania i wciąż mam 65,
          więc wezmę 65 Flamenco, ale jaka miska? G?
          • maith Re: 66/89 Jantarrko 02.01.09, 20:09
            To był automat służący do przelicytowywania w ostatniej chwili. Nie wiesz, na
            jaką kwotę Twój przeciwnik go nastawił. Allegro przyjmuje kwotę wyższą o grosz
            od poprzedniej, ale ten ktoś mógł być skłonny zapłacić o wiele więcej i gdybyś
            Ty też nastawiła snipa, to ostateczny wynik mógłby być inny.
            Na Milenie się niestety nie znam, to małobiuściasta marka, zatem na LMB
            dziewczyny będą lepiej zorientowane w konkretnych modelach, bo one przecież są
            różne. Wejdź na katalog małobiuściastych staników i obejrzyj sobie w ogóle różne
            Mileny i różne marki, poczytaj recenzje...
            kataloglmb.blox.pl/html
            Ja tylko kojarzę, że Mileny są uważane za małomiskowce, ale nie wiem, czy
            wszystkie. Czyli 65G albo może jednak 65H... Szczególnie jeśli podejrzewasz, że
            miałabyś czym dopełniać nieco większą miseczkę, to wtedy lepiej wziąć trochę
            przydużą niż trochę przymałą...

Tylko przy wygarnianiu pamiętaj o balsamie. To znaczy, jak zakładasz stanik
            rano, to bez przesady, ale jak intensywnie wygarniasz, a już szczególnie parę
            razy dziennie, to koniecznie.
            • jantarrka Re: 66/89 Jantarrko 03.01.09, 00:44
              dzięki za odpowiedź :)
              Ja przyznam szczerze, że jeszcze nie bardzo sie orientuję, czy jestem
              małobiuściasta czy biuścista (w sensie forumowym :) )i zaczęłam od LB gdyż było
              pierwsze i znalazłam tu też podobne cyferki do swoich. Ale ostatnio zaczęłam
              czytywać też LM i mam wrażenie że jestem pomiędzy :) Ale zastosuję się do rady i
              tam poszukam o flamenco :)
              Jeszcze raz dzięki za pomoc :)
              • maith Re: 66/89 Jantarrko 05.01.09, 05:06
                Nie musisz się w żadną stronę dookreślać :) Wiele z nas działa równolegle na obu
                forach. Ważne jest tylko, żeby wiedzieć, gdzie znajdziesz dokładniejsze
                informacje na dany temat. Akurat na temat Mileny na LMB.
    • kobusk 82/101 21.12.08, 22:55
      Witam serdecznie,

Po latach noszenia biustonoszy o rozmiarze 75C, poszukuję mojego
      dobrego rozmiaru.

Obecnie noszę biustonosz do karmienia Anita z fiszbiną 5041 w
      rozmiarze 75F/34F. Jest już na mnie nieco zbyt luźny, miseczka nie
      jest wypełniona do końca w górnej części, za to nie widać w nim
      bułek :-)

Kupiłam także biustonosz Freya model Rio (34F), noszę go
      sporadycznie i na początku był świetny. Ostanio jednak fiszbiny
      boleśnie wrzynały mi się pod pachami i na mostku, no i trudno
      wcisnąc do niego bułki.

Karmię blisko 8 miesięcy i na razie nie obserwuję drastycznych zmian
      w budowie piersi. Zależy mi na dobrym biustonoszu po zakończeniu
      okresu karmienia.

Pozdrawiam świątecznie.
      K

K
      • ksiezopolskas 80/92 22.12.08, 17:10
        Witam Wszystkich:)
        Rozmiar biustonosza jaki zazwyczaj noszę to 75B ale nie zawsze
        dobrze czuję się w tym rozmiarze...
    • echo40 78/100 mam!!!!! 22.12.08, 20:34
      Witam, mam trafiłam. Po przygodach z eleanore i arabelką 32FF, zaryzykowałam -
      skoro jestem nietabelkowa i mam matildę 34E - ściśliwa-zapinam się na
      najluźniejszą haftkę i jest mocno.... a biust - mogłabym być żywą reklamą tego
      modelu. Rewelacja, ramiączka na miejscu a nie poza ramionami w mniejszej piersi
      trochę luzu, większa wypełnia całą miseczkę jest super. pozdrawiam wszystkie
      lobbystki:)
      • luizka_85 Re: 78/100 mam!!!!! 22.12.08, 20:44
        Gratuluję i zazdraszczam :) Matilda jest śliczna i też chcę :)
        • echo40 Re: 78/100 mam!!!!! 22.12.08, 21:44
          mam ja na sobie od 15-tej i nadal pełen komfort:)))))
    • yrlinead 72/92 22.12.08, 22:54
      Do niedawna nosilam rozmiar 75C, ktory lezal tragicznie, widzialam to nawet
      zanim trafilam na to forum.

Po przeczytaniu kilku watkow i obejrzeniu zdjec na blogu przesiadlam sie na 70E,
      poprawa jest ogromna, ale mam wrazenie ze to jeszcze nie to. Jaki powinnam nosic
      rozmiar? I czy jest jakis sposob, zeby sprawdzic czy jestem szeroko- czy
      wasko-fiszbinowcem?

Jeszcze jedno pytanie: ktory model (dostepny w moim nowym rozmiarze, ktory mam
      nadzieje pomozecie mi znalezc) jest czarny, malo przezroczysty i z jak
      najmniejsza iloscia koronek, wstazek i innych ozdobek? Jestem minimalistka jesli
      chodzi o bielizne.
      • luizka_85 Re: 72/92 23.12.08, 18:01
        A czy Twoje 70E jest wystarczająco ścisłe? Czy poprawnie zakładasz
        biustonosz (tzn czy zbierasz piersi z boków i podnosisz do góry). Ja
        bym spróbowała z polskim 65H (Milena, Mellissa) lub z 30(65)FF/F
        brytyjskim. Co do brytyjskiej rozmiarówki: jeśli twój stanik 70E
        obejmuje całą pierś z boków, nic w nim nie bułkuje przy poprawnym
        założeniu i nie jest na styk, to bardziej 30F, a jeśli przydałoby
        się odrobinę więcej luzu to 30FF.
        Co do sposobu sprawdzenia jaka jesteś. Trudno tak na oko ocenić, czy
        nasze piersi układają się wąsko czy szeroko. Najlepiej kupić stanik
        i zobaczyć ile jest miejsca między końcem piersi a fiszbiny.
        Idealnie jest, gdy fiszbina celuje w środek pachy. Polskie staniki
        to raczej wąskofiszbinowce.
        Co do czarnego minimalistycznego stanika: może Panache Tango (I albo
        II), Freya Rio, CurvyKate Portia (nie ma koronki, ale ma
        wstążeczkę), Fantasie Anna, Panache Porcelain.
        • yrlinead Re: 72/92 23.12.08, 18:24
          Dzieki luzizka_85 za odpowiedz.

Dla uscislenia: 70 nie jest wyjatkowo scisle (tak mi sie przynajmniej wydaje),
          od poczatku moglam zapiac sie na ostatnia haftke, w tej chwili (tydzien
          noszenia) zapinam na srodkowa albo ostatnia. Stad moje watpliwosci co do
          rozmiaru obwodu.

Stanik raczej zakladam poprawnie, moglby byc minimalnie wiekszy w prawej piersi,
          ale mam asymetrie. Fiszbina nie celuje w srodek tylko troche bardziej z przodu,
          ale jest mi wygodnie.

Tylko jeszcze jedno pytanie - dlaczego proponujesz mi polskie H? Moje obecne E
          tez jest polskie, nie brytyjskie, to sa trzy rozmiary roznicy, a ja myslalam, ze
          jak sie zmniejsza obwod o rozmiar to rozmiar miseczki powinien isc tez romiar w
          gore. To jak to jest?

• luizka_85 Re: 72/92 23.12.08, 19:23
            Prawie każdy ma asymetrie i stanik trzeba dopasowywać do większej
            piersi. yrlinead wcale nie proponuję ci stanika większego o 3
            rozmiary. Prawdą jest, że jak się zmniejsza obwód, to miska idzie w
            górę, ale nie zawsze o jedną literkę. 65H jest na 92 cm w biuście.
            Możesz spróbować 65G, ale ono jest na 90cm w biuście, a ty przy
            twoim 70E masz na 91cm i jeszcze napisałaś, że stanik mógłby być
            minimalnie większy w prawej piersi. Zajrzyj tutaj, żeby zobaczyć jak
            się zmienia wielkość misek wraz ze zmianą obwodu:
            spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&gid=31
            • yrlinead Re: 72/92 23.12.08, 20:04
              No faktycznie, wg tabelki to rzeczywiscie H.

Czyli wychodzi na to, ze zamawiajac brytyjskie 30E (do czego sie wlasnie
              przymierzalam) popelnilabym blad.

Wielkie dzieki za pomoc!
              • luizka_85 Re: 72/92 27.12.08, 12:15
                Cieszę się, że moja rada się przydała, bo 30E byłoby zdecydowanie za małe.
                Musisz się pozbyć przekonania, że C, E, H to rozmiar biustu. Rozmiar biustu to
                60F, 70F, a same literki nic nie znaczą. Ja np. noszę wielkie brytyjskie G, albo
                ogromne polskie J, ale to jest 28G (pol 60J), a w biuście mam 91cm.
      • jaagna Re: 72/92 25.12.08, 09:47
        Obwód 75 jest za szeroki źle trzyma Twoje piersi. Sama mam 10 cm pod biustem więcej i większosć 75 jest na mnie za szeroka :-).
        Polecałabym Ci staniczki o obwodzie 65 (brytyjskie 30). Miska brytyjska to F (czyli 30F).
        Rozmiar polski
        Comexim: 65G,
        Melissa 65G (27-28 cm różnicy pomiędzy TWOIMI wymiarami w biuście i STANICZKA pod biustem; 92-65=27 czyli Melissy miseczka G),
        Milena 65H
        Oczywiście podane rozmiary są wyjściowymi, tzn. sprawdzaj ten i jego sąsiednie (większa/mniejsza miska).
        Poczytaj w naszym wstępniaku o sklepach internetowych i stacjonarnych: moze w Twoim mieście jest polecany sklep "naziemny" i będziesz mogła przymierzyć i wybrać właściwy rozmiar.
        Trzymam kciuki!
        • cicho4 Re: 72/92 14.01.09, 23:00
          Hej
          właśnie dostałam z Figleaves 2 staniczki w rozmiarze wyliczonym z
          kalkulatorów na 30F:) Wszystko fajnie, ale mocno mnie ściskają
          na "najszerszej" haftce - węższych nie dopnę nawet (czuję się jakbym
          nie mogła głęboko odetchnąć). Moje wymiary to 73/92 i teraz
          zamówiłabym jednak rozmiar szersze :( czyli zdaje się 32DD... No
          trudno. Nie chce mi się prowadzić tej całej procedury reklamacyjnej
          więc chyba kupię po prostu przedłużkę. Pozdrawiam
          • maheda Re: 72/92 - cicho4 15.01.09, 10:44
            Wiele jest kwestią przyzwyczajenia, co tu kryć, ale może być i tak, że powinnaś
            nosić zwyczajnie... większe miseczki, czyli 30FF - wtedy odczuwałabyś właśnie
            obwody jako ciasne.
            Powiedz - jeśli skierujesz miseczki w stronę brzucha i zapniesz obwód pod
            biustem - czy odczuwasz go jako tak samo ciasny, jak wtedy, gdy jest nałożony na
            biust?
            • cicho4 Re: 72/92 - cicho4 15.01.09, 12:07
              Przećwiczyłaś mi wyobraźnię z tymi odwróconymi miseczkami na
              brzuchu ;)
              Dziś pierwszy dzień w pracy w nowym biustonoszu. Żebra czuję
              odgniecione...
              Pogalopowałam do łazienki odwracać ten sprzęt - niestety ściska tak
              samo (relatywnie). Ale jak się zobaczyłam w lustrze, to się
              załamałam - mam wrażliwą skórę więc dziś po prostu mam czerwoną
              pręgę pod biustem :( Ale miseczki układają się wzorowo.
              • maheda Re: 72/92 - cicho4 15.01.09, 12:10
                To faktycznie kup przedłużkę, bo szkoda się męczyć!
                Ale wydaje mi się, że 70DD będzie za małe - u sporej liczy osób staniki lepiej
                się układają, jak są przeliczane o jedną miseczkę - czyli zamiast 30F wtedy
                bierze się 32E, a nie 32DD.
    • sylviacokolada 82/ 104 :)) 23.12.08, 14:28
      Witam, mam co prawda "ruchomy biust" poniewaz karmie i w zaleznosci
      czy jestem przed czy po karmieniu wymiary sie wahaja. Podaje
      srednia :))
      poczytalam sobie forum i narazie pozmiejszlam obwody w moich 85
      dd :)) i juz samo to zmienilo moj zywot ( nie moge uwierzyc, ze
      nigdy nie mialam dobrze dopasowanego biustonosza!!!)
      • luizka_85 Re: 82/ 104 :)) 23.12.08, 18:06
        Ja też w to nie wierzyłam, a teraz żałuję, że tak późno się
        dowiedziałam jaki jest mój właściwy rozmiar - czyli jakieś pół roku
        temu :) Co do twojego rozmiaru: obwód 75, miska I (z polskich firm
        Mellissa, Milena). Ze staników brytyjskich rozmiar 75FF (i tutaj
        wiele firm: CurvyKate, Panache, Freya, Pour Moi?, Fantasie).
      • jaagna Re: 82/ 104 :)) 25.12.08, 09:30
        Mam podobne do Twoich rozmiary i na początek polecam Ci sprawdzić brytyjski rozmiar 34FF (czyli brytyjskie 75FF) lub w przypadku staniczka o bardziej rozciagliwym obwodzie 32GG (70GG).
        Z polskich staniczków możesz wypróbować Melissę 75H lub Comexim rónież w rozmiarze 75H.
        Oczywiście podany rozmiar jest orientacyjny i wyjściowy, sama nabiustnie musisz sprawdzić, czy potrzebujesz właśnie tego czy może miseczkę większego/mniejszego.
        Poczytaj w naszym wstępniaku o sklepach internetowych i stacjonarnych: moze w Twoim mieście jest polecany sklep "naziemny", gdzie będziesz mogła przymierzyć i wybrać właściwy rozmiar.
        Powodzenia!
    • eve729 wymiary 75/97 23.12.08, 20:55
      W sumie wiem jaki rozmiar jest na mnie dobry. Kiedyś nosiłam źle dobrany stanik.
      Nosiłam 75C, teraz przestawiłam się na 70D. I pasuje on do moich piersi. Mam
      wymiary 75/97, pewnie wiele z Was powie, że powinnam nosić większy rozmiar
      stanika. Jednak mierzyłam większe i te były na mnie za duże. W biuście przy
      mierzeniu centymetrem wyszło mi aż 97cm, ponieważ mam piersi w kształcie gruszki
      z mocno wystającymi i stojącymi sutkami :) W sumie to ciągle muszę kupować
      większy rozmiar biustonosza, bo mimo, że mam 19 lat to piersi nadal mi rosną.
      Piszę tego posta, nie w celu dowiedzenia się jaki powinnam nosić rozmiar, ale po
      to, żeby się dowiedzieć na jakim lobby powinnam się wypowiadać :D Na lobby
      biuściastych, czy małobiuściastych? :D W sumie to nie wiem jakie mam piersi.
      Jedni mówią, że średnie, inni, że duże. Co na postawie wymiarów i noszonego
      przeze mnie rozmiaru stanika Wy myślicie?
      • jaagna Re: wymiary 75/97 25.12.08, 09:58
        eve729, nie ma znaczenia, na którym Lobby powinnas sie wypowiadać :-) Czytać i być aktywną możesz na obydwu. To czy nasz biust jest duży/średni/mały zależy od naszego odbioru i w sumie od naszej sylwetki. Ja swój biust uważam za nieduży, inna nowa lobbystka o zbliżonych rozmiarach płakała, ze ma biust OGROMNY i chce poddac się operacji zmniejszenia piersi. Ale ja jestem tłustawa i mój biust niewiele wystaje poza brzuch, a wspomniana dziewczyna mogła być szczupła i jej piersi może mocno "wystawały" poza obręb ciała? Każda z nasz jest inna, choć moze mieć zbliżone wymiary.
        Podzieliłyśmy się na siostrzane Lobby Biusciastych i Małobiuściastych, ponieważ niektóe nasze stanikowe problemy są inne i łatwiej jest je usystematyzować na odrębnych forach. To nie znaczy, że osoba pisząca na LMałobiuściastych nie moze udzielać sie na LBiuściastych. Udzielaj sie na obydwu!
        A jeśli chodzi o Twój rozmiar biustonosza, to może być i brytyjskie 70E a także 65FF (rozciagliwe). Wszystko zależy od Twojego ciała. Ja z moimi 81-82 cm pod biustem spokojnie noszę rozciagliwe 70 lub nieco ściślejsze 75, ale jestem "puchata" (czyli po prostu tłusta) i jest u mnie co ściskach w obwodzie. Jeśli ty masz ciało trochę bardziej umięśnione niż otłuszczone, to rzeczywiśćie możesz być "nieściśliwa" i 70 będzie idealna. Wszystko trzeba sprawdzić na własnym ciele.
        :-))
        • agafka88 Re: wymiary 75/97 25.12.08, 19:13
          eve, pewna jesteś, że to 70D jest dobre? Bo biust może być kompresowalny, ale aż
          o tyle rozmiarów? 70D jest na jakieś 88 w buście. Może chciałbyś wysłać swoje
          zdjęcie do zamkniętej galerii, to zobaczymy, czy wszystko jest ok?

Czy jesteś pewna, że zakładasz dobrze stanik? Najlepiej jest się pochylić i
          zgarnąć pierś do miseczki aż spod pach. I bardzo ważne: ramiączka muszą być
          podciągnięte. Najlepiej, żebyś mogła pod nie wsadzić 2-3 palce. Miseczka powinna
          gładko dotykać piersi, nie wżynać się w nią w żadnym miejscu
          • agafka88 Re: wymiary 75/97 25.12.08, 19:16
            PS. Skoro 75C było miseczkowo dobre, to powinnaś się przesiąść conajmniej na 70E
            (wtedy byłby taka sama miseczka). A w takim razie zmieniłaś obwód na węższy, a
            miseczkę pomniejszyłaś.
            • nottowear Re: wymiary 75/97 29.12.08, 10:38
              Dla mnie to też dziwne, bo poniżej założyłam wątek o swoich
              problemach z biustnoszem, widzę, że mam podobne wymiary 76/98 i
              noszę rozmiar 75f lub 70g
    • norene 69/83 24.12.08, 14:14
      to 69 to mi troche nie pasuje, bo do tej pory nosilam 75B zapiety na OSTATNIA haftke i nie powiem zeby byl az tak bardzo za szeroki w obwodzie, przyznam CZASAMI podjezdzal mi za bardzo do gory, ale ogolnie to bylo ok. kalkulatory podaja ze powinnam miec 60E(bryt) lub 60F(pol) ale czy to 60 nie bedzie za waskie
      • eve729 Re: 69/83 24.12.08, 21:47
        Na początek może być za wąskie. Skoro nosiłaś stanik aż 75 to przestawiaj się
        stopniowo. Według mnie na początek lepsze będzie 65. Mi też kalkulator wskazuje
        przy wymiarach 75/97, że powinnam nosić 65, ale wybieram 70, bo w takim mi
        lepiej. Dopiero zaczynam przestawiać się na prawidłowy rozmiar.
        • agafka88 Eve729, czy Ty masz "licencję" na doradzanie? 25.12.08, 19:01
          Eve, umówiłyśmy się, że w rozmiarowym będą doradzać tylko forumki z odpowiednim
          doświadczeniem na forum - tak, żeby zminimalizować ryzyko blędu. Bo rozmiarowy
          to nie tylko przepisanie wyników z kalkulatora. Tak więc zapraszamy do
          rozmiarowego za parę miesięcy :)

Pozdrawiam świątecznie,
          Agafka :)
          • eve729 Re: Eve729, czy Ty masz "licencję" na doradzanie? 25.12.08, 19:02
            Przepraszam, już nie będę :)
      • jaagna Re: 69/83 25.12.08, 10:16
        Jesli staniczek podjeżdżał ci do góry, to BYŁ za szeroki. :-)
        Kalkulator kalkulatorem a życie życiem. Kalkulator (moim zdaniem świetny!) pokazuje rozmiar wyjściowy, od którego powinnaś rozpocząć swoje poszukiwania stanika idealnego. ;-)
        Osoby szczupłe nie muszą aż tak bardzo zaniżać obwodu noszonego staniczka, więc na początek myślę, że obwód 65 (30) powinien być dobry. Chyba, ze zdecydujesz sie na staniczek, który określany jest jako "rozciagliwiec" (np. Arabella) wtedy polecan obwód 60 (28).
        Spróbuj wiec przymierzyć staniczek w brytyjskim rozmiarze 65C/30C (lub jeśli maa biust jędrniejszy, to 65D/30D). A jak zdecydujesz sie na rozciagliwca, to 60DD/E (28DD/E).
        Polskie staniczki:
        Melissa 65D lub rozciagliwe 60E/F
        Comexim 65C
        Milena 65C lub rozciągliwe 60F
        Dalia 65C (ale ich obwody są dosyc rozciągliwe, więc powinnaś brać 60, których chyba jeszcze nie mają).
        Polecam Ci również lekturę naszego siostrzanego FOrum Lobby Małobiusciastych (oczywiście, czytaj też Lobby Biuściastych, nigdzie Cię nie wyrzucam, a polecam miejsce, gdzie udzielają sie dziewczyny mające zbliżone do Twoich wymiary - i podobne problemy staniczkowe)
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580
        Podane przeze mnie rozmiary staniczków są wyjściowe, a niekoniecznie idealne dla CIebie: mierz te rozmiary i sąsiednie, na pewno coś dla siebie znajdziesz.
        Powodzenia! :-)))
    • lalunik 76/107 25.12.08, 02:02
      Witam serdecznie, to mój pierwszy posta na tym forum
      Mam m&s jakieś 32g, leży nawet ok. Mam tylko wrażenie, że mogłoby tego stanika
      być więcej, tak z h lub hh. Obwód spoko, dobrze trzyma :) żyję. Piersi mam dosyć
      plastyczne. Wolałabym je jakoś tak bardziej ubrać czyli plunge i inne takie cuda
      odpadają. :) z góry pięknie dziękuję za wszystkie sugestie
      • jaagna Re: 76/107 25.12.08, 10:21
        Chyba dobrze myślisz :-) stanika (jego miseczki) mogłoby być wiecej...
        Spokojnie wiec przymierzaj 70H czy HH (świetnie to sobie obmyśliłaś!)
        Ja przy moich wymiarach (w sygnaturce) i piersiach "po przejściach" noszę plunge i sobie chwalę, więc nie muisz rezygnować z tego modelu (np. Tango plunge jest świetne). A może byś sie odważyła przymierzyć rozmiar 65J/JJ (choć są to już "staniki z golfem" czyli okropnie zabudowane, no i rozmiar trudno dostępny)? ALE: jeśli 70 nie jest za luźna, to po rpsotu zwiększ miseczkę i przymierzaj fasony, które Ci sie podobają. Na mnie świetnie leżą balkoniki Freya. ;-)
    • 2_emilka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34 25.12.08, 13:41
      Witam mojw wymiary to 68/86 obecnie nosze 70D ale cały czas stanik podciąga sie do góry a piersi wypadają ze stanika, co jest bardzo krępujące.
      Prosze o pomoc
      • jaagna 68/86 dla 2_emilka 25.12.08, 18:03
        Sama zauważyłaś, że obwód 70 jest dla Ciebie za szeroki.
        Polecałabym Ci sprawdzić rozmiar brytyjski 65D/DD (30D/DD) lub rozciągliwe w obwodzie 60E/F.
        Polskie firmy:
        Comexim 60F
        Melissa 60F/G
        Milena 65E lub rozciągliwe 60G
        Pamiętaj, że podane rozmiary staniczków nie muszą być idealne dla Ciebie (bo nie każda jest "tabelkowa"), są tylko rozmiarami wyjściowymi, od któych powinnaś rozpocząć poszukiwania. Powodzenia! :-)
        • 2_emilka Re: 68/86 dla 2_emilka 25.12.08, 19:39
          Dzięki wielkie w styczniu lece do sklepu i zobaczymy.
    • maith Droga Luizko_85 26.12.08, 04:55
      Droga Luizko!
      Są święta, więc mogło się tu chwilowo zrobić nieco luźniej, ale to nie zmienia
      zasad. W 1 poście KAŻDEGO wątku rozmiarowego obiecujemy, że odpowiedzi będą tu
      udzielały wyłącznie doświadczone forumki.
      Wystarczyło przeczytać punkt 6 pierwszego postu.

Mam nadzieję, że dasz nam się bliżej poznać na forum, pisząc sensowne odpowiedzi
      w innych wątkach i naprawdę bardzo chętnie przywitamy Cię tu znowu, za jakiś czas :)
    • magda.filipowska Zmiana wymiarów z powodu utraty wagi - 114/91 26.12.08, 13:37
      Jestem trochę skołowana. Jestem "uświadomiona" od ponad roku i wszystko było
      fajnie (nosiłam głównie 38H lub wymienniki) dopóki nie zaczęłam chudnąć. Tzn
      świetnie, że chudnę (zdrowo, zdrowo, nie martwić się!) ale znowu zaczynają mi
      się kłopoty stanikowe :( To coś podjeżdża, to miska robi się za duża itp..
      Zauważyłam na przykład, że 36J Freyi zaczęło mi na plecach podjeżdżać do góry :/
      Muszę więc przeorganizować moją stanikową garderobę. Jestem jednak skołowana bo
      nie wiem czego szukać :(
      Mariskowy bra-fitter mówi 36GG. Ale czy rzeczywiście? Jakie macie zdanie? :( Np.
      jak bym teraz chciała ponownie kupić Tango II, które do tej pory nosiłam w
      rozmiarze 38H. W co teraz celować? 36GG wydaje mi się, że moze być nadal za duże
      w misce, ale może wydziwiam?
      • maith Re: Zmiana wymiarów z powodu utraty wagi - 114/91 26.12.08, 15:21
        Po pierwsze - na pewno nie wydziwiasz :)

Nie podałaś tylko swoich wcześniejszych wymiarów, przy których pasowało Ci to
        38H, ani co się robi za duże w misce - konkretnie z jakimi znanymi modelami w
        jakim rozmiarze zaczęłaś mieć jakie problemy (wtedy dałoby się coś bardziej
        porównać). Np. Freye bywają bardzo różne.

No właśnie, bo prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne
        mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny,
        inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz
        powoli zbieramy informacje :)
        Na szczęście bardzo wiele modeli już tu opisałyśmy. Żeby zobaczyć, jak się do
        siebie mają, możesz to sprawdzić, zaglądając do:
        -Spisu producentów

Owszem - z tabelki wychodzi Ci 36GG. A Ty mówisz, że 36J jakiejś Freyi (nawet
        nie wiemy, czy nie dużomiskowej) Ci podjeżdża. I tylko ten jeden problem. A
        przecież między 36GG a 36J są 3 miseczki różnicy. A jak jeszcze trafiłabyś na
        dużomiskowca, to byłyby 4 miseczki. Tego chyba trudno nie zauważyć...

Reasumując - nie wydziwiasz, ale dopiero jak podasz jakieś wyraźniejsze
        konkrety, to da się coś więcej powiedzieć, bo przy takim opisie to by było tylko
        wróżenie z fusów.

W tej chwili mogę powiedzieć tylko tyle, że na pewno już nie powinnaś brać
        żadnych 38-mek (czyli żadnych 85-tek), a 36-ki (80-tki) tylko w ściśliwcach. W
        rozciągliwcach rozejrzyj się za 34-kami (75-tkami).
        Ale żeby coś powiedzieć o miseczkach, to nie mogę mieć rozrzutu 3 do 4 :)
        • magda.filipowska Re: Zmiana wymiarów z powodu utraty wagi - 114/91 26.12.08, 19:21
          Faktycznie niesprecyzowałam :) No to zaczynam!

38H Tango II był dobry na wymiary 124/98, na które kupowałam większość staników
          (w trakcie tych samych wymiarów miałam też Tango II 40 G - oczywiście za duży w
          obwodzie i miskach był)

36J obecnie mam z Freyi Antoinette Fondant

ale podobnie dzieje się teraz w Fantasie Olivia (rozmiar 38H) - obwód z tylu na
          plecach leci trochę do góry

Okej, czyli patrzę na 36ki w ścisliwcach i 34 w rozciągliwcach. A jak stanik
          jest 'normalny' (istnieją w ogóle takie? :P )? No i właśnie, co z michami..?
          Jako postanowienie noworoczne muszę doprowadzić swoją bieliznę do nowego
          porządku, bo jak tak dalej będę chodziła w za dużych to mi biust sięgnie podłogi :D
          • maith Re: Zmiana wymiarów z powodu utraty wagi - 114/91 26.12.08, 23:00
            Ale miski są też na Ciebie wyraźnie za duże, tak?
            Jeśli tak, to przymierz brytyjskie 80GG (36GG) w ściśliwcach, a brytyjskie 75HH
            (34HH) w rozciągliwcach. Tango II to w zasadzie dużomiskowiec, więc teoretycznie
            mogłoby Ci pasować nawet w 80G (36G).

Istnieją staniki standartowe. Wtedy w opisach tak właśnie są określane.
            • magda.filipowska Re: Zmiana wymiarów z powodu utraty wagi - 114/91 26.12.08, 23:22
              dziękuję! tak spróbuję jak będę teraz coś kupować!
    • agulek-85 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34 26.12.08, 19:14
      Jestem karmiącą mamą, synek ma już pół roku i zaczynam mu wprowadzać nowe
      pokarmy, ale karmić zamierzam jeszcze około roku.
      Pod biustem mam 75, a w biuście 92 po wieczornym karmieniu (bo wtedy karmię z
      obu piersi). Mam jeden stanik 90E :(. Piersi w nim wiszą. Mam też 75E, jest dużo
      lepiej ale nie doskonale. Chcę kupić stanik z Melissy, proszę o pomoc w doborze
      rozmiaru.
      • maith 75/92 Agulek-85 27.12.08, 03:19
        Coś mi się tu nie zgadza. 90E jest na 112 w biuście. Gdybyś przy 92 cm w biuście
        uparła się wziąć obwód pod biustem 90, to wzięłabyś 90AA, które jest "ledwie" na
        99 cm w biuście.
        To po prostu niemożliwe, żebyś nosiła stanik, który pod biustem ma tyle, ile Ty
        w biuście, z tak daleką miseczką...

Aczkolwiek istnieje pewne wytłumaczenie - być może to 90E to zwykłe 75E, tylko
        podane we francuskiej rozmiarówce, bo tam jest właśnie taka różnica w zapisie. A
        z jakiegoś powodu mniej kompatybilne z Twoim biustem niż zwykłe 75E...

Hmm, w tej sytuacji może opisz, jaki masz problem z tym 75E, a znajdziemy się
        nieco bliżej rozwiązania.
        Szczególnie, że 75E też nie jest na 92 cm, zatem jedynie na podstawie Twojego
        opisu problemów z możliwie dającymi się ocenić stanikami, można coś poradzić :)
        • agulek-85 Re: 75/92 Agulek-85 27.12.08, 20:24
          Ok. Z tym 75E jest tak, że tył podjeżdża do góry zbyt mocno. Ale to jest stanik
          z TESCO, nie wiem jak oni wyglądają rozmiarówką., miseczka leży prawie idealnie,
          wyjątkiem jest moment po wieczornym karmieniu,
          wtedy nie mam czym jej wypełnić jak mały wszystko wypije. :)
          Mam też wrażenie że obwód mógłby być mniejszy - w tym mam luzu troszkę.
          • maith Re: 75/92 Agulek-85 28.12.08, 01:09
            Hmm, czyli mamy do wyboru stanik, którego faktycznego rozmiaru nie da się
            określić, ale na pewno jest inny niż wynika z metki i stanik teskowy, który też
            może nie trzymać rozmiarówki... Chociaż może to chociaż to F&F, to chyba już
            jest jakaś marka ;)

No dobrze. Obwód 75 na pewno jest za szeroki.
            Weź miarkę krawiecką - nie rozciąga się, widzisz?
            A teraz weź stanik - widzisz, jak się rozciąga.
            Stanik, żeby działał, musi być w lekkim naciągu.

Obwody 75 są dobre dla osób mających ok 85 cm. Ty powinnaś przymierzyć
            przynajmniej 70-tki, a w rozciągliwcach lepsze byłyby 65-tki.
            Z miseczkami jest problem, bo z wymiarów wynika Ci 70DD (albo 70E z firm, gdzie
            nie ma DD), a z rozciągliwców 65F (albo 65G z firm nie mających podwójnych literek).

Niestety, to są propozycje o aż 2 rozmiary mniejsze niż 75E.
            I co teraz? Jeśli to 75E ma rozjechaną rozmiarówkę, to będą Ci pasować rozmiary,
            które podałam (w normalnych stanikach), ale jeśli to jest standartowe 75E, to
            trzeba wszystko podnieść o 2 rozmiary, bo przecież zmniejszając obwód o 1
            rozmiar trzeba przesunąć miseczki o 2 literki (dopiero wtedy uzyskuje się tę
            samą objętość).
    • noz_w_wodzie 72/98 pomocy! 26.12.08, 20:28
      Witam,
      bardzo proszę o pomoc, mój kolejny zakup to porażka, po maratonach zakupowych
      zwykle kupuje, to co jest i niestety to, na co mnie stać, co zwykle leży byle jak.
      Po biustem mam 72 cm, obwód biustu to 98cm. Obecnie noszę 80D, tylko dlatego,
      że wydawał się najlepszy z tego, co było. Czuję, że jest za luźny, a fiszbina
      wbija mi się w pierś. Poza tym piersi wyglądają fatalnie, są za nisko, w bluzce
      maja dziwaczny kształt, a sam stanik jest jakimś triumpfowym behemotem
      (koszmarkiem:) Bardzo proszę o podanie rozmiarówki kontynentalnej i o doradzanie
      modeli troszkę tańszych, nie stać mnie na avocado, raczej na staniki w cenie ok
      100zł:(
      • maith Re: 72/98 Noz_w_wodzie 27.12.08, 04:13
        Nic się nie martw, Twój opis wygląda na spójny, a problemy na łatwe do
        wyjaśnienia. 80D wisi na Tobie, więc stanik przesuwa się po Tobie w zależności
        od ruchu. To normalne, że fiszbiny najeżdżają w tej sytuacji na piersi i dzięki
        temu Ci je ugniatają. Możesz mieć część piersi poniżej fiszbiny, bo wystarczy,
        że podniesiesz ręce, żeby po coś sięgnąć i fiszbiny już wjadą na górę. Mogą Cię
        też ciąć po bokach, bo taki luźny stanik jeździ też na boki. Sama pamiętam to
        uczucie - koszmar. Niskie położenie i dziwaczny kształt, to w też w tej sytuacji
        norma.
        Nie ma możliwości, żeby stanik szerszy w obwodzie niż Ty działał jako stanik. W
        ten sposób to można nosić koszulkę.

W Twojej sytuacji warto by było przymierzyć 30GG (czyli brytyjskie 65GG). W
        rozmiarówce kontynentalnej to oznacza jakieś 65K. W przypadku polskiej Melissy
        ma szansę wystarczyć 65J. Być może z Comeximem byłoby podobnie, ale tu już nie wiem.

Avocado, to bardzo drogie staniki.
        W cenie ok. 100 zł wychodzi natomiast sporo brytyjczyków zamawianych z UK, część
        z Dopasowanej, część Meliss, a może też Comeximów.

Na wszelki wypadek linkuję Ci nasz wątek oszczędnościowy, w którym dementujemy,
        że dobre staniki muszą być drogie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80397922&a=80397922
    • cmsydney 80/97 27.12.08, 22:49
      Witam
      Wcześniej juz pytałam o rozmiar ale zaczynam głupiec. Na początku zaznaczę, ze
      moje wymiary to 80(81)/97(98), zależnie od dnia. Z kalkulatora wynika, ze jestem
      na granicy obwodu (akurat zmienia się pomiędzy 80/81)i powinnam nosić 70H bądź
      75E/F (tu również granica w różnicy obwodów (22)).
      Przymierzałam w sklepach to co mieli z rozmiarówek. Oczywiście o miseczce H
      można było zapomnieć ale postanowiłam zobaczyć obwód. I oto co zauważyłam.
      Ava (nie pamiętam modelu, miękki) - 70F w obwodzie idealny, czuć go ale przylega
      całkowicie do ciała, na ramiączkach nic nie czuć, miseczka odpowiednia, nic nie
      wypływa ale tylko górna koronka odstawała, robiły sie tak jakby dzioby, czy to
      oznacza zła miseczkę?
      Krisline Carla Electra - 70E, obwód idealny, miseczka również, nic nie odstaje,
      nic nie wypływa (ten kupiłam)
      Konrad cyganeria - 75E (nie ma 70tek) za duża miseczka, można rękę jeszcze
      włożyć, obwody idealny (jak w powyższych), 75D już dobry
      O co tu chodzi w tych rozmiarach? W 70 jest różnica 3 rozmiarów pomiędzy
      kalkulatorem (H a E), w 75 prawie 2 rozmiary (F/E a D)? Mierzyłam się
      prawidłowo, w biuście tuz pod sutkami w najbardziej odstającym punkcie. Dodam,
      ze stare biustonosze mam 75D rożnych producentów (kostar, konga itp) i miseczka
      jest również dobra, jedynie w axami jest trochę za mała i powinna byc E.
      Przeczytałam watki o Krisline i podobno rozmiarowi są zaniżone, a mi wychodzi,
      ze duzo zawyzone.
      Czekam na opinie.
      Pozdrawiam
      • cmsydney Re: 80/97 28.12.08, 23:12
        Dodam jeszcze, ze obejrzałam poradniki ze stanikomania.pl. Wszystkie prawidłowe
        biustonosze z postu powyżej w pełni odpowiadają poprawnie dobranemu
        biustonoszowi. Czy może ktoś mi wytłumaczyć te różnice w rozmiarze z kalkulatora
        i z przymierzonego?
        Znalazłam ten Ava, który przymierzałam. AVA AV-442/1
        (sklep.avalingerie.pl/images/large/AV-442-1-CZA-70B_LRG.jpg), wykończony
        był haftem i w 70F ten haft odstawał ale usztywniana część pasowała idealnie.
        Czy to jednak jest wina za dużej miseczki czy po prostu kroju?
        Proszę o komentarze bo nie wiem co jest nie tak. Czy ja popełniam jakiś błąd czy
        rozmiarówki kompletnie nie pasują do wartości tabelowych? (choć to jest dziwne
        by tak było u trzech producentów)
        Pozdrawiam
      • maith Re: 80/97 Cmsydney 29.12.08, 02:47
        Hmm, nie znam wymienianych przez Ciebie staników, a w Twoim opisie nie ma
        niczego, co by dawało jasną odpowiedź...
        Może tylko te kacze dzioby... Choć rzecz jasna to mógł być też taki model. Ale
        czasem taki efekt daje stanik założony w formie sutkozasłaniacza. Czy to możliwe
        u Ciebie?
        Przeczytaj zestaw stosowanych trików na LB:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637
        oraz wątek o głównych błędach przy kupowaniu i mierzeniu staników na LMB:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=79886017&a=79886017
        i sama oceń.

Oczywiście nie wszyscy jesteśmy idealnie zgodni z tabelą. Istnieją odchylenia. 3
        miseczki to dość spore odchylenie... ale w zasadzie, gdybyś miała szerokie plecy
        i w wyniku "w biuście" miałabyś znacznie więcej niż przeciętna osoba pleców niż
        biustu, to teoretycznie mogłoby to tak wyglądać. To też możesz spróbować sama
        ocenić, chociaż oceny subiektywne są... subiektywne :)
        Czy odbierasz swój biust jako mały?

Jest jeszcze jedna możliwość, jeśli te testy nie dadzą Ci jednoznacznej
        odpowiedzi. Możesz wysłać zdjęcia w staniku o określonym rozmiarze do którejś z
        naszych zamkniętych galerii: do galerii LB albo do galerii LMB.

Co do odstającej koronki w takim typie stanika, to pewnie mogłaby odstawać nawet
        gdyby miseczka była za mała. Wygląda, że to kwestia kroju.
        • cmsydney Re: 80/97 Cmsydney 29.12.08, 10:24
          Robiłam już wszystko co było podane w poradnikach.
          Obwód nie podjeżdża, nie uciska, można włożyć dwa palce, nie ma bul, nie ma luzu
          w miskach, cale piersi wkładam do misek, nie garbie się, ramiączka przylegają
          ale nie uciskają, można włożyć dwa palce, przy odchyleniu łokci do tylu nie
          powstają buły, przy podniesieniu rak obwód ścisłe przylega na całej długości.
          Tak było w tych wszystkich co przymierzałam. Dodatkowo w tym, który kupiłam
          (Krisline), byłam na aerobiku i ani razu nie musiałam go poprawiać.
          Nie rozumiem za bardzo co miałaś na myśli z tymi szerokimi plecami. Mam 173cm
          wzrostu wiec obwód 80 pod biustem jest chyba przeciętny.
          Nie odbieram mojego biustu jako mały, przy czym ciężko tym coś wnioskować wszak
          wielkość jest subiektywna.
          W tym co odstawała koronka miseczka raczej by była za duża niż mała.
          Przymierzałam 70F, usztywniona cześć pasowała idealnie. 70E akurat nie mieli.
          Być może wtedy część usztywniona kończyłaby się niżej i haft przylegałby do piersi.

• maith Re: 80/97 Cmsydney 29.12.08, 11:56
            Z szerokimi plecami miałam na myśli nie obwód pod biustem, tylko obwód w
            biuście. W skład tego pomiaru wchodzą i plecy i biust. Wynik z tabeli jest
            nazwijmy to uśredniony. A Ty możesz po prostu mieć w tym obwodzie większy
            procent pleców niż przeciętnie. Wtedy te mierzone staniki jak najbardziej
            mogłyby pasować.
            Ostatecznie i tak ustalamy, co nam pasuje mierząc.
            Dostałaś informacje, jak unikać błędów. Zatem bardzo możliwe, że nie popełniłaś
            żadnego błędu, tylko po prostu masz nietypowy wynik dla swoich wymiarów :)
            • cmsydney Re: 80/97 Cmsydney 29.12.08, 13:22
              Rozumiem tylko czy to by nie oznaczało mniejszej miseczki? Różnice obwodów dają
              tylko piersi a nie plecy. Szerokość pleców mam taka sama na wysokości piersi i
              pod nimi.
              I czy zasada jest, ze zmniejszenie obwodu o 1 rozmiar zawsze pociąga za sobą
              zwiększenie miseczki o 2,5 rozmiaru? Przy biustonoszu 80 prawidłowa miseczka u
              mnie to tabelkowe C (mam jeden taki i miseczka jest odpowiednia). Jednak przy
              zmniejszaniu obwodu miseczka nie idzie w gore o 2,5 rozmiaru. U mnie to 75D
              (czasami E) i 70E (być może czasami F). Z tego wynika, ze u mnie rozmiar w dół w
              obwodzie a miseczka o 1 rozmiar z hakiem w górę. W tabelkowym 75E tonę nie
              wspominając już co by było w 70H.
              Może i dobrze, że nie muszę nosić tego 70H, u polskich producentów jest na razie
              problem a brytyjczyki nie podobają mi się, nie wspominając o cenie, grubo
              powyżej 100PLN to lekka przesada a zdarzają się i po 200PLN. A polskie mogę mieć
              w hurcie po 40-60PLN a w sklepie nie przekracza 100PLN w drogich modelach.
              • cmsydney Re: 80/97 Cmsydney 30.12.08, 18:51
                Pposzukałam jeszcze trochę w sieci i na balkonetka.pl znalazlam link do strony
                producenta Milena.
                milena-bielizna.pl/shop/?pro=tableofsizes
                Tam znalazłam co nastepuje:

Przy zamawianiu biustonosza w usłudze zmniejszenia obwodu należy się kierować
                wynikiem rozmiaru ‘standardowego’ i mieć na uwadze, że:
                * zmniejszając obwód o 5cm rozmiar miseczki zmieni się względnie tylko o jeden
                rozmiar. Np. 75B-> 70C ->65D
                * zmniejszając obwód o 10cm, rozmiar miseczki docelowego biustonosza przeskoczy
                tylko o 2 rozmiary. Np.: 80D->70F->60H.

Czyli w moim przypadku otrzymujemy 80C->75D->75E co zgadza sie z tym co
                przymierzalam.
                Z kolei jak spojrzymy na wynik kalkulatora: 80C->75E->75H
                To jak to w końcu jest????
              • maith Re: 80/97 Cmsydney 30.12.08, 22:24
                Nie podobają mi się sugestie Mileny, szczególnie, że oni nie biorą
                odpowiedzialności za sytuację, kiedy stanik przerabiany wg ich zasad nie będzie
                pasował.

Brytyjczyki można spokojnie kupować i tanio, mamy tu odpowiedni wątek na ten
                temat, ale nikt Ci nie każe brać brytyjczyków, skupmy się zatem na produkcji
                kontynentalnej.

Zmniejszając obwód o 1 rozmiar, przechodzimy z miseczkami o 2 rozmiary.
                To wynika z mnóstwa tabelek.
                Rozmiarówka Triumpha
                www.nastazja.pl/go/_size/index.php
                75D (93-95)ma zbliżone wymiary w biuście, jak 70F (92-94). Czyli jeśli ktoś ma
                95 cm, to wręcz sugerują mu 70G.
                To samo jest we wszystkich innych znalezionych przeze mnie tabelkach. Mogę mieć
                do nich uwagi, że nie uwzględniają naciągu obwodu stanika, ale jeśli chodzi o
                przeliczanie miseczek, to tutaj wszystkie znane mi tabelki kontynentalne są
                zgodne. Zerknij na kolejne. 75D we wszystkich ma tyle samo w biuście, co 70F i
                początek 70G.
                bielizna2.pl/tabela-rozmiarow.html
                www.eklon.pl/html/tabela_rozm_.html
                www.intima.pl/popup_rozmiary_help.php
                Ale jeżeli u Ciebie jest inaczej, to możesz zrobić tylko 2 rzeczy:
                -albo przyjąć, że po prostu tak masz, może i nietypowo, ale sprawdziłaś i Tobie
                jest tak dobrze,
                -albo wysłać zdjęcia w stanikach, o których piszesz, do naszej zamkniętej
                galerii. Wtedy albo okaże się, że gdzieś jednak jest błąd i będziemy Ci go mogły
                wskazać, albo potwierdzimy, że może to nietypowy wynik, ale nic nie wygląda,
                żeby coś nie pasowało. I tyle.
                • cmsydney Re: 80/97 Cmsydney 31.12.08, 01:54
                  Tyle, ze z tańszych zupełnie nic mi się nie podoba. Modele, które jeszcze ujdą
                  kosztują grubo ponad 100PLN, najtaniej jak się da.
                  Tabelka owszem zgadza się, zmniejszając obwód o 1 rozmiar powoduje zwiększenie
                  miseczki o 2,5 rozmiaru. Ale... to wszystko się zgadza dla biustonosza nie
                  rozciągniętego. (Oczywiście ja mowię o kontynentalnej rozmiarówce dlatego 2,5)
                  Weźmy moje wymiary: 80/97.
                  Standardowy rozmiar to 80C, czyli teoretycznie po założeniu nie naciągnie się co
                  da faktycznie wymiar 80 i 97.
                  Zmniejszamy teraz obwód do 75. Dla tego obwodu by w biuście było 97 należy
                  wybrać miseczkę E/F. Ale przecież jak założę na siebie to obwód biustonosza się
                  rozciągnie o ok.5cm co spowoduje, ze obwód z miseczkami również się zwiększy.
                  Może nie o 5cm ale na pewno o kilka cm. Dlatego jak dla mnie w E/F po prostu się
                  utopie (bo nie będzie 97cm tylko 97cm plus tyle ile się rozciągnie) i wychodzi
                  na to, ze odpowiednią miseczka będzie tylko o 1 rozmiar większa. Mam rację czy
                  gdzieś popełniłam błąd?
                  Czy u większości z was zmniejszając obwód, miseczka idzie w gore tak jak
                  wskazuje tabelka +/- 1 rozmiar? U prawie każdego producenta?
                  • aadrianka Re: 80/97 Cmsydney 01.01.09, 12:59
                    cmsydney napisał(a):

Zmniejszamy teraz obwód do 75. Dla tego obwodu by w biuście było 97
                    należy
                    > wybrać miseczkę E/F. Ale przecież jak założę na siebie to obwód
                    biustonosza się
                    > rozciągnie o ok.5cm co spowoduje, ze obwód z miseczkami również
                    się zwiększy.
                    > Może nie o 5cm ale na pewno o kilka cm.

Ale na jakiej podstawie jest to założenie? Obwód biustonosza się
                    rozciąga, ale obwód z miseczkami nie - jeśli jest inaczej, to
                    biustonosz nie spełnia swojej funkcji.
                    Pas stanika rozciąga się do tyłu, na plecach. Na plecach na
                    wysokości miseczek nie ma niczego, co mogłoby się rozciągnąć (poza
                    ramiączkami).
                    Owszem, zbytnie zaniżanie obwodu jest niewskazane, miseczka się
                    wtedy spłaszcza bo naciągają ją fiszbiny. Spłaszcza i rozciąga,
                    czyli zmienia kształt, nie objętość.
                    • cmsydney Re: 80/97 Cmsydney 01.01.09, 22:07
                      Obwód biustonosza na wysokości biustu zależy od długości paska na plecach. Jeśli
                      nominalny obwód biustonosza w biuście wynosi X cm (biustonosz nierozciągnięty)
                      to obwód w biuście biustonosza rozciągniętego nie ma prawa wynosi tyle samo.
                      Będzie większy o ok. tyle ile jest rozciągnięty biustonosz.
                      • limonka_01 Re: 80/97 Cmsydney 01.01.09, 23:08
                        Czy od rozciągnięcia obwodu stanika jego miseczka się zmniejsza? Nie, ponieważ
                        rozmiar miseczki jest różnicą pomiędzy obwodem stanika, a obwodem na wysokości
                        miseczek. Rozciągając obwód stanika, zwiększeniu ulega również obwód na
                        wysokości miseczek. Stała pozostaje różnica pomiędzy obwodami.
                        • cmsydney Re: 80/97 Cmsydney 02.01.09, 11:28
                          Ja pisałam o obwodzie w biuście. Tak jak napisałaś różnica pozostaje stała ale:
                          jeśli weźmiemy moje wymiary 80/97 i wybierzemy biustonosz 75, to otrzymujemy
                          różnice obwodów 22cm co daje miseczkę E/F. Wtedy biustonosz ma odwód w biuście
                          ~97cm. Jeśli go założę na siebie to pasek na plecach się rozciągnie do ok. 80cm
                          (i to będzie nowy obwód biustonosza pod biustem) co spowoduje również, że obwód
                          biustonosza w biuście się powiększy o ok 5cm (~80 + stała różnica 22), co
                          powoduje, że wtedy obwód biustonosza w biuście będzie miał ~102cm czyli się w
                          nim utopię co miało miejsce jak takowy przymierzałam.
                          Zaznaczam, że cały czas mam na myśli obwody a nie pojemność. I jeśli weźmiemy
                          jeszcze fakt, że pojemność miseczki C w 80 i 75 są różne, to właśnie to
                          powoduje, że należy zwiększyć wielkość miseczki by pojemność była taka sama. I
                          na logikę sens ma zwiększenie o ok. 1 rozmiar, co miało miejsce w moim
                          przypadku, a nie o 2,5 bo jak wyżej napisałam w takim obwodzie w biuście można
                          się po prostu utopić.
                          • aadrianka Re: 80/97 Cmsydney 02.01.09, 12:05
                            Ależ miseczkę dobierasz do _swojego_ obwodu w biuście, nie do obwodu
                            biustonosza w biuście - zresztą, nie może być mowy o czymś takim
                            jak "obwód stanika w biuście": obwód to z definicji coś, co biegnie
                            naokoło czegoś. Natomiast część miskową biustonosza masz tylko z
                            przodu. Czyli reasumując, miseczka to różnica Twojego obwodu w
                            biuście a obwodu biustonosza rozumianego jako wartość nominalna, nie
                            rzeczywista długość.

Jeśli go założę na siebie to pasek na plecach się rozciągnie do ok.
                            80cm
                            > (i to będzie nowy obwód biustonosza pod biustem) co spowoduje
                            również, że obwód
                            > biustonosza w biuście się powiększy o ok 5cm

Ale co ma rozciąganie obwodu do rozciągania misek?

A co do przeskakiwania o miseczkę lub dwie, ma to moim zdaniem jest
                            to raczej cecha osobnicza, niektórym wystarczy miseczka więcej, inne
                            potrzebują dwóch.
                            • cmsydney Re: 80/97 Cmsydney 02.01.09, 12:35
                              "nie może być mowy o czymś takim jak "obwód stanika w biuście""
                              Zakładamy biustonosz na siebie i mierzymy w biuście. Jeśli miseczka jest
                              nieodpowiednia i miarki nie będziemy ściskać to uzyskamy obwód biustonosza w
                              biuście dla naszego obwodu pod biustem.
                              "Ale co ma rozciąganie obwodu do rozciągania misek?"
                              Przecież nigdzie nie napisałam, że miseczka się rozciągnie. Cały czas pisze o
                              następującej sytuacji. Weźmy moje wymiary i biustonosz np. 75F. Jego różnica w
                              obwodach wynosi ~23cm. Zakładam na siebie, biorę miarkę i mierze luźno, nie
                              ściskając misek. Ile otrzymam? Bo jak dla mnie to 80 (obwód pod biustem) +
                              różnica 23. Czyli ~103cm. Skoro ja mam w biuście 97cm to jak ja mam w nim się
                              nie utopić?

Ja to rozumuje tak: mój nominalny rozmiar to 80C. Chcę biustonosz 75 czyli tak
                              naprawdę tabelkowo powinnam mieć 75C bo przecież różnica w obwodach jest zawsze
                              taka sama. Problem w tym, że pojemność miseczki C w 80 jest większa niż w 75.
                              Czyli muszę wybrać miseczkę większą by miała podobną pojemność. Czyli zakładając
                              ciaśniejszy biustonosz piersi są ściskane do środka co powoduje, że wysuwają się
                              do przodu zwiększając obwód bo przecież ich objętość się nie zmienia. U mnie
                              wychodzi o jeden rozmiar więcej. Nie udało mi się tak przybliżyć piersi by odwód
                              wzrósł do 102cm.
                              Z tego wynika, że obwód w biuście jest wartością niemiarodajną. Liczy się
                              objętość piersi. Wyobraźmy sobie dwie osoby o identycznych wymiarach ale jedna z
                              nich jest szersza w plecach a węższa na bokach. Czyli ma "szersze" piersi co
                              powoduje, że ich objętość jest większa. I wtedy może być tak, że ta osoba musi
                              zwiększyć miseczkę o 2 rozmiary a druga o jeden.

Dochodzę więc do wniosku, że tabelka pomaga TYLKO w doborze NOMINALNEGO rozmiaru
                              a o ile należy zwiększyć miseczkę przy zmniejszaniu obwodu NALEŻY ustalić
                              EMPIRYCZNIE a NIE SUGEROWAĆ się tabelką.
                              • aadrianka Re: 80/97 Cmsydney 02.01.09, 12:45
                                cmsydney napisał(a):

>> Dochodzę więc do wniosku, że tabelka pomaga TYLKO w doborze
                                NOMINALNEGO rozmiar
                                > u
                                > a o ile należy zwiększyć miseczkę przy zmniejszaniu obwodu NALEŻY
                                ustalić
                                > EMPIRYCZNIE a NIE SUGEROWAĆ się tabelką.

A to akurat najprawdziwsza prawda:)
                                • cmsydney Re: 80/97 Cmsydney 02.01.09, 12:55
                                  I jeszcze jedno. Wyobraźmy sobie osobę z mocno obwisłym biustem. Obwód w biuście
                                  jaki otrzyma taka osoba zupełnie nie pokryje się z rozmiarem biustonosza bo
                                  biustonosz podniesie biust sprawiając, że obwód w biuście się znacznie się
                                  powiększy. Sensowne wtedy wydaje się mierzenie w biuście z założonym miękkim
                                  biustonoszem. Bez biustonosza jesteśmy narażone na błędny pomiar tym bardziej im
                                  bardziej biust zmienia kształt bez biustonosza.
                                  • maith Re: 80/97 Cmsydney 02.01.09, 14:20
                                    Zgadza się, to się nazywa niedomierzenie.
                                    I jest znanym tu problemem z pomiarem. Czasem jest tak, że ktoś, komu z wymiarów
                                    wynika, że ma duży biust (będzie cięższy i trudniejszy do podniesienia) pisze,
                                    że ma biust obwisły. I jeśli z opisu wynika, że w domu ma staniki wyraźnie za
                                    małe w biuście (np. nie na 110 w biuście, tylko na 98) o za szerokich obwodach
                                    (czyli nie do końca unoszące). Wtedy jak by nie mierzyć i tak wyjdzie
                                    niedomierzenie. Dlatego takim osobom zwykle (w trakcie zmiany na dobry rozmiar)
                                    pasują staniki np. o 1 czy 2 rozmiary większe w miseczkach.

Ale to wpływa tylko na ustalenie faktycznej pojemności, jaka w ogóle jest
                                    potrzebna takiej osobie na biust w miseczkach.
                                    Nie wpływa na różnicę, jakiej potrzebujemy przeliczając znaną nam już objętość
                                    na różne obwody pod. Np. 80 w rozciągliwcach a 75 w ściśliwcach.
                              • aadrianka Re: 80/97 Cmsydney 02.01.09, 12:56

Zakładamy biustonosz na siebie i mierzymy w biuście. Jeśli miseczka
                                jest
                                > nieodpowiednia i miarki nie będziemy ściskać to uzyskamy obwód
                                biustonosza w
                                > biuście dla naszego obwodu pod biustem.

Nie. Zakładając biustonosz na siebie i mierząc w biuście uzyskujesz
                                _swój_ obwód w biuście w staniku. Mierząc się w biuście bez
                                biustonosza, uzyskujesz obwód w biuście bez stanika.

Weźmy moje wymiary i biustonosz np. 75F. Jego różnica w
                                > obwodach wynosi ~23cm.
                                W jaki sposób mierzysz obwód _stanika_ w biuście, czyli coś, co nie
                                istnieje? Możesz jedynie zmierzyć różnicę między _swoim_ obwodem w
                                biuście przy założonym staniku a obwodem pasa stanika. Stanik sam w
                                sobie nie ma obwodu w biuście, bo nie biegnie dookoła całego ciała
                                na wysokości biustu.

> Z tego wynika, że obwód w biuście jest wartością niemiarodajną.
                                Liczy się
                                > objętość piersi. Wyobraźmy sobie dwie osoby o identycznych
                                wymiarach ale jedna
                                > z
                                > nich jest szersza w plecach a węższa na bokach. Czyli ma "szersze"
                                piersi co
                                > powoduje, że ich objętość jest większa. I wtedy może być tak, że
                                ta osoba musi
                                > zwiększyć miseczkę o 2 rozmiary a druga o jeden.

Racja :)
                                • cmsydney Re: 80/97 Cmsydney 02.01.09, 13:29
                                  "W jaki sposób mierzysz obwód _stanika_ w biuście, czyli coś, co nie istnieje?"
                                  Zapinam biustonosz w powietrzu i mierzę. Skoro jest teraz ciągły na całej
                                  długości to można zmierzyć jego najmniejszy obwód (czyli pod biustem) i
                                  największy (czyli w biuście).
                                  "Stanik sam w sobie nie ma obwodu w biuście, bo nie biegnie dookoła całego ciała
                                  na wysokości biustu."
                                  Tak zgadza się ale można założyć, że obwód pleców i boków na wysokości biustu i
                                  pod jest identyczny.

Nie ma sensu zastanawiać się nad pojęciem, które wymyśliłam. Chodzi mi tylko o
                                  to, że zwiększenie miseczki wynika ze stałej objętości piersi i nie ma żadnego
                                  odzwierciedlenia w tabelce.
                                  • maith Re: 80/97 Cmsydney 02.01.09, 20:27
                                    Cmsydney, jest sens zastanawiania się nad tym, co wymyśliłaś. Dziewczyny na
                                    naszym niemieckim forum miały nawet na ten temat poważną dyskusję i doszły do
                                    tego, co napisała Aadrianka.

Na razie wiemy tyle, że bardzo wielu osobom to przejście o 2 pasuje, ale są też
                                    takie, które wpadają między rozmiary (czyli jakby półtora) i na pewno są też
                                    przejścia o 1. A przecież na logikę powinnyśmy się różnić objętością, ale nie
                                    tym, o ile przechodzimy w obie strony między ściśliwcami, klasycznymi,
                                    rozciągliwcami i dużymi rozciągliwcami.

Lobby to miejsce, w którym pewnego dnia ktoś stwierdził, że nie pasują mu te
                                    obowiązujące lat tabelki, a potem zaczęłyśmy to weryfikować i w ten sposób
                                    odkryłyśmy, że tabelki nie uwzględniają poprawki na rozciągliwość obwodu stanika.
                                    Może kiedyś dojdziemy do tego, że tabelki i w tej części się mylą, a wynik tak
                                    wielu osobom wychodzi dobry z przyczyn dodatkowych, które też będziemy w stanie
                                    określić. I być może okaże się, że przeliczać trzeba całkiem innym systemem,
                                    którego nikt do tej pory nie stosował... Dlatego warto myśleć i bardzo mi się to
                                    w Tobie podoba :)
                                    • cmsydney Re: 80/97 Cmsydney 02.01.09, 22:19
                                      Jedno jest pewne, że operowanie na obwodach jest niemiarodajne gdyż ciężko
                                      opisać bryłę przez wymiar figury. Jednakże operowanie na objętości byłoby
                                      niemożliwe gdyż rozmiary powiększyły by się o kształty piersi. To wymusza
                                      stosowanie obwodów ale z niekorzyścią dla klientek, które muszą weryfikować
                                      tabelkę doświadczalnie. Plusem jest to, że piersi są elastyczne i praktycznie
                                      każda pierś dopasuje się do kształtu miseczki.
                                      Tabelka ma jakiś sens, jest jakimś wyznacznikiem ale nie powinno się tylko na
                                      niej opierać.
                                      Wnioski do jakich doszłam studiując forum i robiąc eksperymenty doświadczalne są
                                      następujące:
                                      - tabelka pozwala na oszacowanie rozmiaru nominalnego czyli dla biustonosza o
                                      obwodzie zmierzonym pod biustem
                                      - obwód w biuście przestaje mieć sens gdyż najczęściej sprawdzi się tylko dla
                                      rozmiaru nominalnego
                                      - o ile zwiększać miseczkę przy zmniejszaniu obwodu należy wyznaczyć
                                      samodzielnie a nie sugerować się jak mają inni
                                      - warto określić kształt i położenie swoich piersi i co się z nimi dzieje po
                                      założeniu biustonosza co może pomóc w punkcie wyżej
                                      - obwód w biuście najlepiej mierzyć w miękkim biustonoszu co da wynik, który
                                      można stosować do określania rozmiaru biustonosza, szczególnie tyczy się to
                                      osób, których piersi podnoszą się i zsuwają do środka
                                      - wielkość miseczki określa objętość piersi a nie obwód gdyż ten jest zależny od
                                      ich kształtu

Pytanie jeszcze o tę większość którym pasuje przejście o 2 rozmiary. Możliwe, że
                                      większość osób, które tu trafia mają duże piersi, nie pierwszej jakości, po
                                      ciąży i wszystko to co powoduje zmiany w kształcie piersi (oczywiście bez
                                      urazy). Ja jestem jeszcze młoda, nie jestem po ciąży, biust mi jeszcze nie
                                      opadł, może dlatego u mnie wychodzi 1 rozmiar.
                                      Oczywiście zastanawianie się nad tym wszystkim nie byłoby możliwe gdyby nie to
                                      forum za co serdecznie dziękuję.
                                      • limonka_01 Re: 80/97 Cmsydney 03.01.09, 12:03
                                        cmsydney napisał(a):

> - wielkość miseczki określa objętość piersi a nie obwód gdyż ten jest zależny o
                                        > d
                                        > ich kształtu

Przyszło mi do głowy, aby policzyć jak zmienia się objętość miseczki, gdy
                                        przechodzimy na mniejszy obwód, np. z 70F na 65G dla tego samego modelu. Obwód w
                                        biuście jest ten sam, a co dzieje się z objętością miski? Obliczenia trzebaby
                                        zrobić oddzielnie dla brytyjskiej rozmiarówki, a oddzielnie dla kontynetalnej.
                                        • cmsydney Re: 80/97 Cmsydney 04.01.09, 11:12
                                          Nie porównywałam nigdy biustonoszy o różnych rozmiarach ale na logikę.
                                          Weźmy 70F i 65F. Wypukłość miseczek jest identyczna ale różnią się
                                          szerokością/wysokością co objawia się mniejszą pojemnością w 65. O ile zwiększyć
                                          rozmiar miseczki by uzyskać tę samą pojemność ciężko określić. Na pewno zależy
                                          to od kroju czy producenta. Czy da się to opisać matematycznie? Chyba tak. Czy
                                          większy rozmiar miseczki dla tego samego obwodu to tylko zwiększenie wypukłości?
                                          Szerokość/wysokość pozostaje ta sama?
                                          Można założyć, że pierś w biustonoszu jest półkulą. Jak będę miała czas to
                                          spróbuję coś policzyć i zobaczyć czy takie założenie ma jakiś sens.
                      • aadrianka Re: 80/97 Cmsydney 02.01.09, 11:10

cmsydney napisał(a):

> Obwód biustonosza na wysokości biustu zależy od długości paska na
                        plecach. Jeśl
                        > i
                        > nominalny obwód biustonosza w biuście wynosi X cm (biustonosz
                        nierozciągnięty)
                        > to obwód w biuście biustonosza rozciągniętego nie ma prawa wynosi
                        tyle samo.
                        > Będzie większy o ok. tyle ile jest rozciągnięty biustonosz.

Tak by było, gdybyśmy nosiły zapięcie na wysokości łopatek - i tak
                        się dzieje, jeśli luźny obwód podjeżdża. Odpowiednio ciasny obwód
                        siedzi poniżej linii biustu i jego rozciąganie nie wpływa na
                        objętość miseczek.
                        • aadrianka Re: 80/97 Cmsydney 02.01.09, 11:19
                          Wyszło może nieprecyzyjnie - za luźny obwód też nie wpływa na
                          rozciągliwość miseczek, po prostu stwarza mylne wrażenie, że pas
                          stanika nosimy na wysokości biustu.
    • skorupiak9 77/89 28.12.08, 00:24
      Dzien dobry,
      Bardzo bylabym wdzieczna o pomoc w ustaleniu rozmiaru stanika. Mam
      26 lat i piersi nie sa jedrne, troche opadaja, i maja bardziej waski
      i "podluzny" niz okragly i szeroki ksztalt. Pod biustem mam 77 cm, w
      biuscie 89 cm. Najlepiej czuje sie ze stanikami z fiszbina i wole
      staniki "zabudowane" niz fikusne, biust lepiej wyglada bo naturalny
      kszalt nie jest za ciekawy. Mam jeden stanik (Triumph) w rozmiarze
      70C, troche cisnie mnie pod biustem. Z kolei inny stanik o tym samym
      rozmiarze, bez fiszbin, cisnie mnie pod biustem i biust nie uklada
      sie ladnie, "wisi" w miseczce. Najlepiej chyba czuje sie w rozmiarze
      75 B choc czasem musze wtedy zapiac stanik na drugie zapiecie. I
      prawie zawsze musze podciagac ramiaczka :( Bardzo prosilabym o rade
      jaki rozmiar powinnam nosic, ewentualnie ksztalt stanika.. dziekuje!!
      • maith Re: 77/89 Skorupiak9 28.12.08, 01:00
        W zasadzie potrzebujesz chyba tylko 1 informacji.
        Że kiedy zmniejszasz obwód o 1 rozmiar, to potrzebujesz przesunąć literkę
        miseczek o 2 rozmiary. Dopiero wtedy uzyskasz tę samą pojemność.

75B jest oczywiście na Ciebie za szerokie, ale chociaż jest na 89 cm w biuście.
        70C jest rozmiar mniejsze niż potrzebujesz.
        Na 89 cm jest dopiero 70D :)

I od razu zapraszam Cię na nasze siostrzane lobby, gdzie mają najwięcej
        informacji o stanikach pasujących na takie wymiary, jak u Ciebie. Zapytaj tam o
        stanik ładnie kształtujący biust, na pewno Ci doradzą. Mają tam też katalog
        staników w trakcie tworzenia (ze zdjęciami i recenzjami, warto zajrzeć).
        To:
        • skorupiak9 Re: 77/89 Skorupiak9 28.12.08, 12:11
          Dziekuje bardzo za odpowiedz..
          jednak nie potrafie sobie wyobrazic swoich piersi w miseczce 70D :)
          mam kroplowaty kszatlt piersi, i w rozmiarze 70C stanika od Triumpha
          mam wrazenie ze miseczka jest nawet odrobine za duza! Ale jutro
          pobiegne do sklepu i sprawdze to 70 D :)
          • maith Re: 77/89 Skorupiak9 28.12.08, 12:58
            Skoro 70C jest na mniejszy biust niż 75B, to 75B też musiałoby być na Ciebie za duże.
            Tylko mierząc pochyl się do przodu i wygarnij sobie bułki z boków do miseczki. I uważaj, żeby też od dołu fiszbiny nie przycięły Ci piersi podczas zakładania.

A w ogóle, to polecam Ci świetny wątek o głównych błędach przy kupowaniu i mierzeniu staników:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=79886017&a=79886017
    • hedonistka obwód 90, w biuście 109 cm 28.12.08, 01:25
      Jestem w 3 mcu ciąży. Do tej pory nosiłam staniki 85C. Zawsze się jakieś tam
      buły pod pachami robiły, więc pewnie nie było to dobre dopasowanie, ale teraz
      jest dramat. Został mi jeden stanik który z biedą mogę nosić - wylewam się z
      niego, ale jest na tyle elastyczny, że nie robi mi odcisków. Ratunku!!! Co mam
      kupić?
      Nie lubie chodzić po sklepach z bielizną, traktuję ją wyłącznie użytkowo, nie
      znoszę staników z koronkami, bo mnie gryzą, z tego względu raczej nie będę
      zamawiała nic w ciemno z UK - bo muszę założyc i zobaczyc czy nic mnie nie
      denerwuje. Proszę o podanie rozmiarówki dostępnej w naszych sklepach.
      • maith Re: obwód 90, w biuście 109 cm Hedonistka 28.12.08, 13:17
        85C jest na 102 cm w biuście. Nic dziwnego, że się z niego wylewasz. Dodatkowo
        przez za szeroki obwód Twój biust wpada w przechył i fiszbiny mogą Cię np.
        ugniatać pod piersiami, najeżdżać na nie od dołu i boku i generalnie zapewniać
        mnóstwo niefajnych objawów.

Z tego wygląda, że powinnaś spróbować BRYTYJSKIEGO 80FF (36FF).
        W rozmiarówce kontynentalnej to by było 80H albo I/J.
        W Melissie raczej 80H.

kontynentalnej i brytyjskiej, bo ta sama literka w różnych rozmiarówkach ma INNE
        znaczenie.

Brytyjczyki potrafią być bardzo milutkie. W odróżnieniu od polskich produkcji
        często można tam trafić na staniki gładkie i bez koronek. Np. Kalyani Natural
        Charm jest częściowo bawełniany i nie ma żadnych dodatków, tylko gładki, miękki
        materiał. Ale uwaga - Kalyani trzeba koniecznie brać w rozciągliwcowym rozmiarze.

A w przypadku rozciągliwców warto już przymierzyć brytyjskie 75GG (34GG). Co w
        rozmiarówce kontynentalnej daje okolice 75K-L.

No właśnie, bo prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne
        powoli zbieramy informacje :) Tylko właśnie, zbieramy je z tych marek, które
        nosimy, zatem np. nie ma co tu liczyć na porównania zbyt wielu modeli Triumpha.

Tak czy inaczej przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do:
        -Spisu producentów

Bo moim zdaniem zakupy netowe, to naprawdę wygodny pomysł.
        Szczególnie jeśli w stacjonarnych sklepach zwykle nie ma Twojego rozmiaru.
        Nabiegasz się bez sensu, wreszcie w jednym podadzą Ci jakieś 80H (ale
        rozciągliwe, więc i tak złe) no i co Ci przyjdzie z mierzenia? A no i jeszcze
        Cię w końcu namówią na kompromis (bo jak nie ma, co Ci pasuje, to weźmiesz co
        jest) i wyjdziesz z kolejnym 85...
        W zakupach netowych szukasz wyłącznie spośród staników mających naprawdę szansę
        Ci pasować rozmiarowo, nie uganiasz się za dobrym rozmiarem, tylko wybierasz go
        ze strony, a jak coś nie pasuje, to wysyłasz kogoś z odsyłką na pocztę, nawet
        nie musisz tego robić sama.

Oczywiście możesz też pójść od razu do dobrego sklepu stacjonarnego (kilka
        takich w Polsce jest). W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się załapiesz.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300

Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami
        internetowymi. Jest też czasem tańsza Dopasowana. No i są też sklepy brytyjskie
        - Bravissimo (to do niego linkowałam do wyboru cudnych staniczków :), Brastop.
        Tu masz przewodnik po sklepach internetowych
        www.stanikowe-sklepy.blogspot.com
    • alexkieszek pod 72 w 96 i kilka pytań 28.12.08, 18:06
      No i cyc mi urósł jak się ustabilizowała laktacja. Kupiłam Freye 65FF i jest to
      tragedia. W obwodzie nawet na ostatniej haftce jest za duży. Dobry był przez
      pierwsze 2-3 tygodnie :/
      Chcę kupić melissę bo zawsze się sprawdziła i nie wiem czy:

65H czy może 60K z przedłużką?

Pomocy! :)
      • maith Re: pod 72 w 96 i kilka pytań 29.12.08, 02:58
        Hmm, sprawdź najpierw tę Freyę (ten konkretny model) w odpowiednich wątkach, czy przypadkiem akurat Twój model nie jest rozciągliwcem. Jeśli to karmnik, to w zasadzie masz niemal pewność, że niestety jest.

Jeśli tak, to z Melissy ma szansę Ci wystarczyć 65H (bo oni tam także na karmniki przerabiają klasyczne, normalne staniki) chyba że też trafiłabyś na rozciągliwca, ale to się jednak częściej zdarza Freyom i częściej typowym karmnikom niż Melissom. Wybrany model Melissy oczywiście też można sprawdzić w odpowiednich wątkach.

Jeśli natomiast ta nieszczęsna Freya to nie jest rozciągliwiec, wówczas warto przy Melissie brać 60K, bo to by sugerowało, że to Ty potrzebujesz takiej różnicy, a nie materiał stanika ją wymusza...

Te odpowiednie wątki do sprawdzania to:
        -Spis producentów
        -Wątek o rozciągliwcach i ściśliwcach
        -Wątek o dużo i małomiskowcach

Z pewnością przydatne informacje znajdziesz też w wątku o karmnikach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747
    • magilka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34 28.12.08, 20:08
      maith napisała:

> Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które
      nie są pewne
      > swojego rozmiaru.
      >
      > Prosimy, żeby pytanie o rozmiar wpisać jako odpowiedź na TEN POST!
      >
      > *UWAGA: nasze ekspertki nie siedzą przed komputerem 24 godziny na
      dobę,
      > dlatego odpowiedzi na Wasze pytania mogą pojawić się z pewnym
      opóźnieniem.
      > Prosimy o cierpliwość i "podbijanie" pytań dopiero, gdy ewidentnie
      zostaną
      > przeoczone (kiedy zobaczysz, że wszystkie inne osoby otrzymały
      odpowiedzi, a
      > przy Twoim pytaniu cisza).
      >
      > Wpisz w tytule swoje wymiary!
      >
      > 1) Uwaga - mierzymy się zawsze:
      > - pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez
      stanika),
      > - w biuście delikatnie, bez ściskania (bez stanika i w staniku, a
      wpisujemy
      > większy wynik).
      >
      > 2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz - możesz opisać stanik, który
      leży
      > częściowo dobrze (np. "80E jest mi dobre w miseczce, ale obwód za
      duży..") i
      > te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy ustalić, jaki
      rozmiar byłby
      > dla Ciebie najlepszy! :)
      >
      > 2A) Nie zapomnij o ważnych informacjach dodatkowych, mających
      wpływ na wybór
      > rozmiaru - takich jak ciąża (który miesiąc), karmienie (czy już
      > ustabilizowane), asymetria, czy mastektomia.
      >
      > 3) Mierząc stanik:
      > - dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach,
      > - wyprostuj się,
      > - podciągnij ramiączka,
      > [sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe]
      > - poruszaj się trochę, poskacz, schyl się głęboko, zamachaj rękami
      > [Dobrze dobranego stanika przez cały dzień nie trzeba poprawiać -
      nie
      > przesunie się, kiedy się schylisz, żeby zawiązać buty, ani kiedy
      zmieniasz
      > bluzkę. W dobrze dobranym staniku biust też nie podskakuje, kiedy
      musisz
      > podbiec do autobusu].
      >
      > 4) My pomagamy dobrać rozmiar na podstawie SZCZEGÓŁOWYCH OPISÓW, a
      nie -
      > fotografii.
      > UWAGA: nie wysyłamy sobie wzajemnie ŻADNYCH ZDJĘĆ na prywatne
      maile!
      > Nie dajcie się nigdy zwieść tekstom w stylu "Podeślij mi zdjęcie
      biustu, a
      > wtedy ocenię Twój rozmiar" - TO BZDURY! Takie próby są oczywiście
      kasowane,
      > dlatego widząc je od razu należy wezwać moderatorkę.
      >
      > 5) Odpowiedzi na pytania, które niemal każda z nas sobie zadawała,
      są tu:
      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723
      >
      > 6) W tym wątku doradzają forumowiczki posiadające już pewne
      doświadczenie.
      > Zatem wszelkie budzące wątpliwości "rady" nieznanych nam
      wystarczająco osób
      > będą kasowane bez ostrzeżenia.
      >
      > 7) Najczęściej podajemy Wam brytyjskie rozmiary staników. Jeśli
      interesuje Was
      > również rozmiarówka kontynentalna (staniki polskich czy
      niemieckich marek)
      > napiszcie o tym w Waszym poscie, a wtedy podamy Wam oba rozmiary.
      Jeśli podany
      > przez nas rozmiar będzie rozmiarem kontynentalnym, a nie
      brytyjskim -
      > oczywiście zaznaczymy to w odpowiedzi.
      >
      > 8) Po przekroczeniu 500 postów zakładany jest nowy wątek
      rozmiarowy.
      > Poprzednie zostają jako archiwalne i tam już NIE piszemy.
      >
      > Link do wcześniejszego wątku rozmiarowego jest tu:
      > 33) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87513470
      >
      >
      > PS. Ostrzegamy przed popadaniem w zakupowy szał od razu po
      ustaleniu rozmiaru.
      > Biust w nowym rozmiarze potrafi stopniowo odzyskiwać swoje
      prawidłowe wymiary,
      > więc stanik, który kupisz dziś, za miesiąc może już nie pasować.
      Kupujmy więc
      > rozważnie.
      mam 81 pod biustem i 101,5 w biuście.
      Do tej pory kupowalam 75D lub 80C lub 80D feliny.I w zależności od
      modelu były dobre, aczkolwiek niektóre wżynały mi sie w bok biustu
      (druty)
      Jeśli stanik jest za ścisły, to na plecach nad stanikiem robi mi sie
      cos co wygląda jak nawis śnieżny. Mało apetyczne.
      • maith Magilka 81/101,5 29.12.08, 03:37
        Wygląda na to, że większość noszonych przez Ciebie staników była za mała w
        miskach. Co się wtedy dzieje? Biust ucieka tam, gdzie ma miejsce. Jeśli masz
        zapas pod obwodem (czyli za szeroki obwód) to biust się tam przemieszcza. Przy
        skróceniu obwodu do właściwej szerokości lokatorzy na gapę (reszta biustu)
        przerabia się na nawis śnieżny, chyba że... zapewnisz im miejsce tam, gdzie mają
        prawo przebywać (w miseczkach :)

Nie dziwię się, że fiszbiny Ci się wrzynały. Kiedy stanik ma za szeroki obwód,
        to sobie po Tobie jeździ, przemieszcza się. Czyli fiszbiny też się
        przemieszczają. A to daje im koszmarną możliwość odcinania Ci z boku biustu po
        kawałku.

Rozwiązaniem powinno być przymierzenie 75F brytyjskiego (34F) albo 75G
        kontynentalnego (pol-niem). Ponieważ jesteś na granicy rozmiarów, to w zasadzie
        może Ci teoretycznie wystarczyć 75E brytyjskie czyli 75F kontynentalne.
        A za jakiś miesiąc powinnaś się zmierzyć jeszcze raz, bo pewnie przejdziesz na
        70-tki (oczywiście z odpowiednio, dalej, przeliczoną miseczką)

A tu masz opis, jak pokonać buły naplecne:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=66255459&a=80133246
    • martika84 93/117 28.12.08, 20:53
      tak czytam i czytam to Lobby i sama postanowiłam zasięgnać rady, bo chociaż wydawało mi się, że całkiem dobrze mam wybrany rozmiar stanika, to po przeczytaniu paru tutejszych tematów zwątpiłam ;D

od dłuższego czasu noszę 85E. i (choć to może i dziwne) najlepiej na mnie leżą staniki w tym rozmiarzez z.. Cherokee, marki Tesco. owszem, te też muszę czasem poprawiać, ale zdecydowanie najmniej.

problemem dość znacznym jest fakt, iż lewą pierś mam większą od prawej. i to chyba o conajmniej jedną miseczkę. większość z moich staników idealnie leży na prawej piersi, ale z lewą już jest gorzej. jednak orientuję się, ze tak jest zazwyczaj po conajmniej paru godzinach chodzenia w danym modelu, więc ciężko mi to sprawdzić w przymierzalni, bo tam zawsze fajnie leży :/ ogólnie co do miseczek - jedne 85E fajnie trzymają biust, ale strasznie spłaszczają (np. pretty desire z triumpha), z innych w ogóle biust wyskakuje przy większym ruchu, ale przynajmniej nie jest taki spłaszczony i rozlazły (np. panache tango II - który swoją drogą w tej chwili i tak już się zrobił za mały).

anyway, żeby zbytnio nie przedłużać - 85 wydawało mi się idealne do momentu, gdy gdzieś na forum przeczytałam, że jeśli mogę spokojnie odciągnąć stanik, tzn. że obwód jest jednak za szeroki. a ponadto obwód zdecydowanie nie utrzymuje mi ciężaru biustu i muszę go co chwilę podciągać :/ ostatnio z resztą mi się przytyło i z 87 pod biustem zrobiło się 93, a mimo to obwód 85 wydaje się za duży?

więc co? zmniejszyc obwód? do 80? i jednocześnie zwiększyć miseczki? jak to zrobić, żeby jednocześnie dobrze trzymały się obie piersi przy tej różnicy w wielkości? może ktoś jest w stanie polecić mi jakiś konkretny model?
      • ksantypa0123 Stanik dla puszystej pomóżcie! 28.12.08, 21:17
        Jestem osobą puszystą i mam problem z dobraniem odpowiedniego
        stanika (jak z resztą i innych częsci garderoby).
        Czytam wasze forum i analizuje różne tabele i dochodze do wniosku,
        że moje biustonosze były od zawsze dobierane skandalicznie - czego
        zreszta od dawna sie domyślalam, moje stanikowe zakupy były
        uzaleznione od tego, jaka rozmiarowka była dostepna, a nie jaki
        rzeczywiscie rozmiar powinnam nosic.
        Dlatego bardzo proszę was o pomoc w dobraniu rozmiaru stanika. Pod
        biustem mam 103 cm, w biuście 127 cm.
        Za odpowiedzi z góry dziękuję!
        • maith Ksantypa0123 103/127 29.12.08, 03:15
          Witaj :)
          Nie napisałaś, jakie były te źle dobierane staniki i jakie dostrzegasz w nich
          problemy...
          Na podstawie samych wymiarów zaczęłabym u Ciebie od brytyjskiego 90GG (40GG)
          a w rozciągliwszych modelach od brytyjskiego 85HH (38HH).

W rozmiarówce kontynentalnej to by były okolice 90L albo 85N.
          Czyli skupmy się na brytyjczykach, bo tam jest wybór :)

znaczenie.

To teraz pakiet przetrwania, czyli co Ci się może przydać :)

Wątek z informacjami dla osób o obwodach 38plus
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=84844072
          Zestaw trików, jakimi (dopasowując się do tego, co jest w sklepach) większość z
          nas nauczyła się samooszukiwać, że stanik zły nie leży aż tak źle. Kiedy szukasz
          dobrego rozmiaru, musisz z nich zrezygnować.
          Co do staników, to w tych rozmiarach jest parę fajnych modeli, np. te:
          www.bravissimo.com/products/lingerie?back=38&cup=gg
          No i właśnie tu pojawia się kolejny element pakietu przetrwania :)
          Bo prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są
          rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było
          zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :)

-Spisu producentów

Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się
          załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300

Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami
          internetowymi. Jest też tańsza Dopasowana. No i są też sklepy brytyjskie -
          Bravissimo (to do niego linkowałam do wyboru cudnych staniczków :), Brastop. Tu
          masz przewodnik po sklepach internetowych
          stanikowe-sklepy.blogspot.com
          • ksantypa0123 Re: Ksantypa0123 103/127 29.12.08, 12:13
            maith wielkie dzieki za odpowiedz :-)
            Ostatnimi czasy te zle dobrane staniki miałam w rozmiarze 90 lub
            95D, czasem 95 E, firma Anfen, kupione na straganie. Sa po prostu za
            małe (pod pachami te krotkie druty sie wyginaja, a fiszbiny miedzy
            piersiami albo uwierają albo po prostu wisza w powietrzu). Ale
            najczesciej gdy mierzyłam miskę 90 E i okazywało sie, ze jest ona za
            duza, wiec juz kompletnie byłam zorientowana.
            Mam zamiar zainwestowac zamiast w kilka róznych niepasujacych
            stanikow z rynku, w dwa porzadne, ktore naprawde beda mi
            podtrzymywac piersi. Ostatnio boli mnie kręgosłup i mam nadzieje ze
            dobór stanika troche pomoze.
            • maith Re: Ksantypa0123 103/127 30.12.08, 00:46
              Straganowe firmy mogą mieć mocno przypadkową rozmiarówkę, zatem tym się nie
              przejmuj. 95E to normalnie stanik z miseczkami o 2 rozmiary większymi niż 90E.
              Fiszbiny wiszące w powietrzu na mostku, to klasyczny objaw za małych misek.
              Bolący kręgosłup zdarza się przy za luźnych obwodach. W tym wątku dziewczyny
              piszą o tym, co im dała zmiana rozmiaru i uwolnienie od bólów kręgosłupa też się
              tam przewija :)
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75213023&s=0
              Straganowe staniki to często straszne rozciągliwce, ale i tak warto pilnować,
              żeby w to brytyjskie 90GG (40GG) celować w ściśliwszych modelach, a w tych
              rozciągliwszych już w brytyjskie 85HH (38HH).

Odróżnisz je dzięki wątkom, które podlinkowałam Ci w ramach pakietu przetrwania :)
              Słusznie myślisz. Na początku nie należy nawet kupować więcej niż 2 staniki, bo
              rozmiar może Ci się jeszcze lekko zmienić. Na wszelki wypadek podlinkuję Ci też
              nasz wątek oszczędnościowy
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80397922&a=80397922
      • maith Re: 93/117 Martika84 29.12.08, 04:06
        Witaj!
        Nic dziwnego, że obwód 85 nie podtrzymuje Ci ciężaru biustu. Przy 87 cm tym
        bardziej nie było na to szans, ale i teraz jest za luźny.

Trochę duża wydaje mi się też różnica między wymiarami a noszoną miseczką...
        Oczywiście tu może już działać zakrzywienie krańców tabeli... ale skoro biust
        wyskakuje Ci z miseczek przy większym ruchu, to to właśnie dość klasyczny objaw
        za małych miseczek, szczególnie w powiązaniu z za szerokim obwodem.

Spróbuj brytyjskiego 80GG (36GG)
        W rozmiarówce kontynentalnej to okolice 80 K-L.
        Być może wystarczyłoby brytyjskie 80G (36G)
        Co w rozmiarówce kontynentalnej daje okolice 80J-K.

znaczenie.

Ponieważ prawdopodobnie nauczyłaś się, jak my tu wszystkie samooszukiwania się,
        że stanik zły nie leży aż tak źle (dopasowując się do tego, co jest w sklepach),
        zatem warto te szkodliwe triki poznać, bo kiedy szukasz dobrego rozmiaru, to
        musisz z nich zrezygnować.

Trudno polecać Ci konkretny model, bo istnieje mnóstwo cech staników, wg których
        sprawdzamy ich dopasowanie do nas. Jeśli chodzi o kształt, to na pewno śliczny
        robi Panache Sienna - układa biust w śliczne jabłuszka, trzyma biust w ramach
        sylwetki, nie rozjeżdża, nie rozpłaszcza, wygląda świetnie :)
        W zasadzie mogłabyś też wypróbować Masquarade Antoinette - to ściśliwy stanik,
        więc tu miałoby szansę Ci pasować 85FF (38FF).

Natomiast na pewno warto wiedzieć, że jedne modele mają większe miski, inne
        powoli zbieramy informacje :)

-Spisu producentów
    • catalinka7 91/108 28.12.08, 22:34
      wymiary mojej mamy (47 lat), chcę ją wreszcie przekonać do dobrego stanika.
      poradzcie jaki powinna nosic rozmiar, a jaki na poczatek zeby nie doznala szoku
      i sie przyzwyczaila do zmiany (szczegolnie do waskich obwodow).
      z tego co widze ma w szafie rozne rozmiary 90C, 90 D, a nawet 95B (lezy
      tragicznie), w niektorych jej sie robia spore buły
      • maith Re: 91/108 Catalinka7 30.12.08, 01:04
        A czy te noszone przez Twoją mamę staniki są w miarę określone, czy
        bazarowe/supermarketowe? Pytam, ponieważ z wymiarów Twojej mamy wychodzi co
        innego niż z opisu - zatem albo noszone staniki mają rozjechane rozmiary, albo
        Twoja mama potrzebuje większego rozmiaru niż to wynika z wymiarów (to się zdarza).
        • catalinka7 Re: 91/108 Catalinka7 30.12.08, 14:56
          raczej są bazarowe niestety
          mama się zgadza na poszukiwania porządnego biustonosza w odpowiednim rozmiarze,
          ale wg tabelki wychodzi brytyjskie 36FF polskie 80I, a gdzie ja jej coś takiego
          znajdę w Katowicach :(
          • maith Re: 91/108 Catalinka7 30.12.08, 21:09
            Jeśli obecne staniki mają coś wspólnego z podawanymi rozmiarami to tak, ale
            jeśli nie, to ma szansę wystarczyć 36F, czyli 80G kontynentalne.

W Katowicach? Zabawne pytanie :) Macie tam 6zmysł.
            stanikowe-sklepy.blogspot.com/2008/04/6zmys.html
            A w pobliskim Zabrzu jest Kamea
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87927958&a=87927958
            • catalinka7 Re: 91/108 Catalinka7 30.12.08, 21:52
              jeszcze raz dzięki
              do Zabrza za daleko, ale w Katowicach zaciągnę mamę, chociaż pewnie na
              przymiarkę tylko,bo z tego co czytałam to ceny tam są zaporowe. Ale jak się
              dobierze rozmiar to poszukaj taniej w internecie :)
    • amy77 Re: 75,5/90 28.12.08, 23:22
      Witam, tak jak wpisałam w tytule biust: 90 a pod biustem: 75,5. Obecnie noszę
      75C, w ciąży nosiłam 80D, w trakcie karmienia 75D. Teraz już nie karmię. Przed
      ciążą nosiłam 75C, czasem D i było ok, choć mam wrażenie ze ramiączka i tył
      powinny być bardziej stabilne, ale przy kupowaniu 70C lub D zazwyczaj miseczka
      jakoś nie leżała jak trzeba.
      Proszę o podanie polskiej i brytyjskiej rozmiarówki.
      Z góry dziękuję za pomoc!
      • luizka_85 Re: 75,5/90 29.12.08, 20:51
        Powinnaś nosić rozmiar polski 70E lub brytyjskie 32DD. staniki
        75tki, które na dodatek są rozciągliwe, nie dają Ci odpowiedniego
        podtrzymania biustu w obwodzie. W 70 będzie dużo lepiej :).
        • maith Luizko_85 30.12.08, 00:30
          Będę wdzięczna jeśli jednak to przeczytasz
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=88601582&a=88962903
      • maith Re: 75,5/90 Amy77 30.12.08, 01:15
        Nic dziwnego, że 70C lub D nie leżało.
        Nosisz 75C, czyli rozmiar na 92-94 w biuście (co sugeruje, że w obwodzie
        liczonym w biuście masz, w porównaniu z tabelką, procentowo troszkę więcej
        biustu niż pleców).
        Jednocześnie mierzyłaś 70C (o objętości porównywalnej z 75A) i 70D (o objętości
        porównywalnej z 75B). Z tego wynika, że zmniejszając obwód nie przeliczałaś
        odpowiednio miseczek, tylko mierzyłaś za małe miski.

Druga kwestia, to za szeroki obwód.

Jeśli to obecne 75C jest dobre w miseczkach (a nie trochę za duże)
        to powinno Ci pasować 70DD (32DD) (a z firm nie mających DD - 70E).
        Ale to raczej w ściśliwszych modelach. Podejrzewam, że przy rozciągliwcach
        trzeba będzie zmniejszyć obwód (oczywiście odpowiednio przeliczając miseczki).
        Do 65F (30F)w rozmiarówce brytyjskiej czyli 65G w rozmiarówce kontynentalnej
        • amy77 Re: 75,5/90 Amy77 30.12.08, 20:46
          Bardzo dziękuję za pomoc, czyli rozumiem, ze wymiary w nawiasach to rozmiarówka
          brytyjska? Czyli powinnam szukać wg kontynentalnej: 70DD lub 70E lub 65F lub 65G
          a wg brytyjskiej 32DD lub 30F?

Rewelacyjny pomysł z tym forum! Ktoś wreszcie pomyślał o potrzebach kobiet :-)
          • maith Re: 75,5/90 Amy77 30.12.08, 21:40
            Kobiety same pomyślały o potrzebach kobiet :) A dzięki temu, że jest nas coraz
            więcej, to zmieniamy myślenie sklepów i producentów. Każda przyłączająca się do
            nas osoba zwiększa nasze szanse :)

Czyli generalnie powinnaś szukać w rozmiarówce kontynentalnej 70E (chyba że
            wyjątkowo firma posiada 70DD, to wtedy 70 DD). A z rozciągliwszych modeli 65G.

A w rozmiarówce brytyjskiej warto się rozejrzeć za 32DD (brytyjskim 70DD) albo
            30F (brytyjskim 65F).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka