Dodaj do ulubionych

Co Chorzów dał światu.

12.05.02, 07:09
Idąc za pomysłem kolegi z innego śląskiego forum, postawmy sobie dzisiaj to
pytanie.

Moja odpowiedź będzie krótka.
Chorzów dał najlepszą dziewczynę na świecie!
Obserwuj wątek
    • Gość: QCZ Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.proxy.aol.com 12.05.02, 11:22
      O! Zakochany sie odezwal.No temat jest genialny, ale czy tylko dziewczyny
      Chorzow dal swiatu?
    • Gość: noie Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.02, 22:39
      Po przeczytaniu pytania ,zastanowilam sie...i niestety mam tylko jedna
      odpowiedz....dziecinstwo....szkola....i szczesliwe dni...czy tylko to wszystko
      dalo mi miasto czy otoczenie i rodzina?Co Chorzow mogl mi dac?Nawet do parku
      Kultury na basen sie dostac nie moglam ;-) noie
      • Gość: QCZ Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.proxy.aol.com 13.05.02, 10:17
        No nie tylko. Dla Polski Chorzow dal wiele! Po Warszawie kursowaly
        Konstalowskie tranwaje, Wiele elementow warszawskich mostow pochodzily z Huty
        Kosciuszko itd. Dla sportu Stadion Slasku przynosil wiele suksesow dla kadry
        Narodowej.(Pomietne mecze Anglia, Niemcy,Holandia itd.)Czy rowniez AS Roma-
        Gornik Zabrze.Czy ktos to jeszcze pamieta? No i slawetny glos Jana Ciszewskiego
        ktory wital z Chorzowskiego 100 tysiecznika. Wtedy cala Polska z sercami byla w
        Chorzowie.
        • Gość: noie Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.02, 11:15
          No tak, masz racje.Tylko ze ja zadalam pytanie co Chorzow dal mnie...a wynikiem
          byl moj ostatni list...Bo Polsce to chorzow dal bardzo duzo....Swiatu? Kto w
          Swiecie bedzie wiedzial co ma z Chorzowa? W Polsce to wszyscy
          wiedza...prawie...to co wypisales(nie bede powtarzac)....tylko co z tym swiatem
          i taka zwykla pojedyncza jednostka jak mnie,ktora mieszkala w tym Chorzowie?
          AAA...wiem...Chorzow dal nam choroby...kurz...smrod...jeszcze cos pominelam?
          Oczywiscie biore to z lekka...kpiaco...Dlaczego?Poniewaz ludzie mieszkajacy w
          Chorzowie wymysla setki odpowiedzi...jak matka wychwalajaca swoje
          dziecko...Wydaje mi sie ,ze na takie pytanie moze odpowiedziec tylko ktos z
          poza naszego...Chorzowa.... noie
          • Gość: QCZ Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.proxy.aol.com 13.05.02, 15:44
            Tak ja Ciebie dobrze zrozumialem ,co dla Ciebie dal Chorzow.Ale zagadnienia
            brzi co Chorzow dal swiatu? Ja skrucilem sekwencje i probowalem odpowiedziec co
            Chorzow dal dla Polski.Jest fakt ze ten obraz jest malowany przez mieszkanca z
            Chorzowa. Ale zeby sie ktos z Polski sie wypowiedzial to nalezaloby ww.
            Zagadnienie przenies na forum W-wa lub tez inne forum. Tu mialbym przykre
            przeczucia ,jezeli chodzi o odpowiedzi. Z wiadomych przyczyn.
            • Gość: Hajduk Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.proxy.aol.com 31.05.02, 13:10
              Mnie wiele . Pierwszy usmiech przeczkole , szkola. Pierwsza milosc.
              Pierwsze poczucie "Moje miasto"-moja mala ojczyzna
              Dla Slaska: Wiele radosci mlodym ludzio-Kibicom Czy dla Gornika czy dla Katowic
              Chodzi Stadion Slaski . Slawetne mecze. GORNIK Zabrze - AS Roma i wiele innych
              przepieknych spotkan.Ktorych bylo bardzo duzo
              Polska. Stadion byl szczesliwym Stadionem dla reprezentacji.Otworzyl droge do
              wielkich suksesow Polskiej kadry
              Gospodarka: Huty mijsce pracy dla wielu ludzi ,dobra stal dla
              stoczni,szyny,ksztaltowniki , tranwaje ktore kursoealy po calej polsce czy to w
              Poznan ,Lodz, Warszawa. Wegiel . Chemia itd mozna byloby pisac
              Moze ktos ma tez do powiedzenia ?
              • Gość: Anka Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 12.06.02, 21:05
                Odpowiedz zależy od punktu widzenia. Chorzowianin odpowie, że Chorzów dał mu
                miejsce na ziemi, rodzinny dom, wspomnienia z dzieciństwa i lat szkolnych,
                rodzinę i przyjaciół, a ktoś kto stąd nie pochodzi może mgliście kojarzyć to
                miasto z hutami, (których już prawie nie ma), z węglem (kopalń też już tu nie
                ma), konstalowskimi tramwajami, Parkiem Kultury (też w
                stanie "padającym"), "Hajduckimi" farbami "z motylkiem", Klubem "Ruch" i
                stadionem śląskim - to wszystko z czym kojarzy się zazwyczaj Chorzów w Polsce.
                A na świecie? Tam nas nie potrafią nawet umiejscowić na mapie!!!
                Pozdrawiam serdecznie...
              • Gość: arcykr Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.devs.futuro.pl 11.03.03, 15:50
                Gość portalu: Hajduk napisał(a):

>tranwaje ktore kursoealy po calej polsce czy to w
                > Poznan ,Lodz, Warszawa.

Poznań: 102N, 105N są z Chorzowa.
                republika.pl/stodwojki/http://poztram.w.interia.pl/

Łódź: Nie licząc 15 Cityrunnerów - reszta z Chorzowa.
                republika.pl/szklemba/http://www.lodzkie.tramwaje.prv.pl/

Warszawa - patrz mój list powyżej.
        • Gość: arcykr Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.devs.futuro.pl 11.03.03, 15:36
          Gość portalu: QCZ napisał(a):

> Po Warszawie kursowaly
          > Konstalowskie tranwaje,

A teraz to co kursuje?

republika.pl/tramwar/tramwar.html
          13N, 105Na, N112/N116 - wszystko wyprodukowane w Chorzowie.
    • Gość: Cox Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.smsnet.pl / 192.168.3.* 13.06.02, 16:40
      Mnie równiez "dał" najwspanialsza dziewczynę pod słoncem!!
      Właśnie przez ten fakt będę mial zawsze sentyment do tego miasta.
      Jeszcze trochę a będę rozumiał gwarę sląską :)
      • ant. Re: Co Chorzów dał światu. 30.06.02, 18:42
        Coś w Tych dziewczynach z Chorzowa musi być
        • Gość: Anka Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 23:22
          A może rzeczywiście w dziewczynach z Chorzowa jest coś interesującego?!?
          • Gość: Cox Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.smsnet.pl / 192.168.3.* 02.07.02, 01:27
            Mają coś co niezwykle przyciąga............
            • Gość: noie Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.02, 11:26
              Jesli nikt nie wierzy w Chorzowskie dziewczyny,to duuuuzo....baaaaaardzo duzo
              stracil!Mysle ,ze ja i inne panienki tutaj piszace,sa idealnym dowodem na to,ze
              jestesmy suuuuper....(teraz przydalaby sie burza braw i pozytywnych okrzykow ze
              strony meskiej) :-) noie
              • Gość: Anka Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 22:10
                Jakoś tej burzy męskich oklasków nie widać ale myślę, że to wina wakacyjnego
                rozleniwienia :))
                Pozdrawiam.
                • Gość: noie Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.02, 23:05
                  Albo nie maja Chorzowskich dziewczyn i nie wiedza co traca! ;-) noie
                  • Gość: Anka Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 21:11
                    Oj, znam takich co mają chorzowskie dziewczyny i doskonale wiedzą co
                    posiadają :)
                    Pozdrawiam tych co mają chorzowskie dziewczyny i dobrze im z nimi:)
                    • Gość: Cox Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.smsnet.pl / 192.168.3.* 04.07.02, 19:03
                      Dziekuję Tobie Anko za pozdrowienia.
                      Wiem,że Twoje pozdrowienia są adresowane m.in. do mnie bo faktycznie mam
                      dziewczynę w Chorzowie.
                      Przyznam, nigdy w tym mieście nie byłem ale przez wzgląd na moja dziewczynę
                      miasto Chorzów wydaje sie tak sympatyczne i bliskie jak Ona.
                      Pozdrawiam Ciebie Anko!
                      Pozdrawiam Chorzów!
                      • Gość: Anka Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 19:26
                        Cox, dzięki za pozdrowienia dla mnie i Chorzowa. I miło słyszeć, że to miasto
                        jest Ci bliskie i to dzięki jednej z jego mieszkanek. To jednak chyba prawda,
                        że te Chorzowianki mają w sobie coś intrygującego. Życzę Ci by Twoje
                        zainteresowanie Chorzowem nigdy nie osłabło i byś miał okazję dobrze go poznać,
                        nie tylko z łamów tego forum i by Twoja dziewczyna była wspaniałym
                        przewodnikiem po nim.
                        Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: Ky Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.chorzow.n4a.pl 21.07.02, 22:00
      No i dal jednego nobliste...
      • zygmunt43 Re: Co Chorzów dał światu. 02.08.02, 12:03
        Jedna z najladniejszych i najslynniejszych niemieckich aktorek:
        Hanna Schygulla.
        Chemik Kurt Alder, odkrywca tzw. Diels-Alder reakcji, za swoje odkrycia Alder
        otrzymal w 1950 roku nagrode Nobla.
        • Gość: MONDRY Re: Sporo! IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 06.08.02, 12:34
          Jesli chodzi o naukowcow (chemia, fizyka itp.),
          glownie niemieckich i zydowskich, swiatowej rangi,
          to jest ich poza Alderem cala masa.

Duza ilosc dobrych sportowcow (niem., pol.).

Oprocz tego wielu tzw. ludzi kultury (glownie Zydow),
          niektorzy z nich wyladowali w Niemczech,
          albo tez w Holywoodzie (komponisci, rezyserzy itp.).

Niestety profesor Glauber(Glauberg?), "lekarz naukowiec" w
          Auschwitz, tez byl ze szpitala w Königshütte/Krol.Huty/Chorzowa.
    • Gość: AZ Grzegorza Jarzynę i Christiana Skrzyposzka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.02, 11:59
      • Gość: xxx Re: Grzegorza Jarzynę i Christiana Skrzyposzka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 00:58
        myślę, że chorzów dał światu... wuli!!!!!
    • Gość: c Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.za.net / *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 18.12.02, 15:21
      Tutaj jest wyjasnione !

www.chorzow.pl/forum
      • Gość: Pietruszka Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.02, 15:11
        Dał Pietruszke
    • Gość: AnoMail Re: Co Chorzów dał światu. IP: 213.77.40.* 02.03.03, 12:04
      .....mnie dał,hhhi!Od blisko 2 lat mieszkam w Bydgoszczy,tutaj jest dopiero
      pustynia.Zajebiście wielkie miasto,w którym nic nie ma!Wieś z tramwajem!
      Pozdrawiam Chorzów!
    • Gość: XXX Re: Co Chorzów dał światu. IP: 81.210.25.* 15.08.03, 01:00
      a mnie zabrał
      • Gość: -Q-C-Z- Re: Co Chorzów dał światu. IP: *.proxy.aol.com 15.08.03, 13:43
        A mianowicie co Ci zabraj?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka