agulkam1 18.11.13, 14:32 mam pytanie czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z plikostradą bo właśnie dostałam wezwanie do zapłaty i nie wiem co mam zrobić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agulkam1 Re: plikostrada 18.11.13, 18:40 patrzyłam na forach i ludzie też mówią żeby nie płacić bo to tylko jedno wielkie oszustwo Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: plikostrada 19.11.13, 08:32 Ja mam pytanko. Czy przeczytałaś ich Regulamin przed wysłaniem formularza rejestrującego? Przejrzałem go z ciekawości. Z Regulaminu wynika, że wypełniając formularz rejestracyjny na dwumiesięczny, bezpłatny okres próbny (tak naprawdę bezpłatne jest 14 dni) zawarłaś umowę na czas określony 12 miesięcy na ich usługę internetową. To wszystko wygląda na typowe naciąganie klienta, ale regulamin mają bardzo sprytnie opracowany i obawiam się, że bardzo trudno będzie się z tego wywinąć bez kosztów. W Polsce obowiązuje zasada swobody w zawieraniu umów. Nie wiem co doradzić. Zobacz może, czy nie szykuje się jakiś pozew zbiorowy, albo interwencja Rzecznika Praw Konsumentów. Ile każą Ci zapłacić? bo widać trzy pakiety w różnej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
boatmancalls Re: plikostrada 19.11.13, 08:43 "W trakcie trwania czternastodniowego Okresu Bezpłatnego, Usługobiorcy przysługuje prawo do odstąpienia od Umowy bez konieczności podania przyczyny. Uprawnienie, o którym mowa w zdaniu poprzednim winno być dla swej skuteczności zrealizowane poprzez wysłanie pisemnego oświadczenia woli w postaci wiadomości email, sporządzonej według wzoru stanowiącego Załącznik nr 1 do niniejszego Regulaminu i wysłanej na adres pomoc@plikostrada.pl. " Wzor: Załącznik nr 1 "Wzór oświadczenia o odstąpieniu od Umowy o świadczenie Usługi Plikostrada" Niniejszym z zachowaniem 14 (czternastu) dni liczonych od dnia zawarcia umowy, odstępuję od zawartej przeze mnie Umowy o świadczenie usługi Plikostrada. ............................ imię i nazwisko, adres email i tyle. Trzeba pamietac o terminie. Licza po prostu, ze ktos zapomni o wymowieniu i beda mu naliczac za okres platny. Ale moim zdaniem, jesli mozna tak prosto zawrzec uwmowe, to i tak samo prosto powinno sie ja moc zerwac. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy_marry Re: plikostrada 19.11.13, 11:08 Ja tylko tak z ciekawości spytam - jakim trzeba być debilem, żeby w coś takiego się wkopać? Ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
tomcat9 Re: plikostrada 19.11.13, 13:48 Nie trzeba być debilem, rzadko kto czyta regulaminy. Podobna akcja była z pobieraczkiem(ten sam właściciel z resztą- Eller Service). Dostali jakąś tam karę od UOKiKu, ale widać zyski są większe, bo ludzie się boją. Firma ta nigdy nikogo nie podala do sądu, z prostej przyczyny- w przypadku przegranej, która jest bardzo prawdopodobna, media by to rozdmuchały na tyle, że ich sposób na zarobek stałby się przeszłością. Więc bazują dalej tylko i wyłącznie na strachu ludzi, bardziej rodziców, których dzieci właśnie z tego skorzystały. Osobiście znam dwie osoby, które otrzymały takie pismo, poleciłem temat totalnie odstawić na bok i przez kilka już lat nie było żadnego ponownego odzewu ze strony tej firmy. Oczywiście są pisma wypowiadające, które wyczerpują możliwości prawne, ale tak sie składa, że pismo takie jak wyżej zawsze przychodzi po czasie, który się ma na wypowiedzenie umowy, więc de facto możliwości są dwie- płacić albo podrzeć i wyrzucić. Ja polecam tą drugą. Można spać spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
agulkam1 Re: plikostrada 19.11.13, 16:05 umowę rzekomo zawarłam 15,03,2013 a pismo dostałam dopiero 2 dni temu i nie oszukujmy się rzadko kto czyta regulamin a zachętą było to że miało być 10 dni za darmo bo nigdy nie loguję się na stronach płatnych czytałam na forach że naciągają tak samo jak pobieraczek do zapłaty mam 120 zł to nie jest niby dużo ale jeśli naciągają tak setki ludzi to mają fajny zysk Odpowiedz Link Zgłoś
romaniaturk Re: plikostrada 19.11.13, 16:49 > Nie trzeba być debilem, rzadko kto czyta regulaminy. I to, że rzadko kto czyta regulaminy, to jest rozsądny argument? Rozumny człowiek nie patrzy na kogoś, tylko myśli samemu! No i to jest właśnie kara za bezmyślność i tępe klikanie we wszelkie "zgadzam się", "akceptuję", itp. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcat9 Re: plikostrada 20.11.13, 17:58 No spoko, jeżeli czytasz wszystkie regulaminy, wszystkiego co instalujesz, każdego forum, na którym się rejestrujesz. Czuj się wyróżniony. Odpowiedz Link Zgłoś
agulkam1 Re: plikostrada 19.11.13, 17:21 każdy ma prawo popełniać błędy i to nie jest powód żeby nazywać go debilem czasem tobie też może się noga powinąć Odpowiedz Link Zgłoś
romaniaturk Re: plikostrada 19.11.13, 19:36 Rozsądny człowiek nie robi sobie kuku w tak idiotycznie naiwny sposób. :) Miej pretensje do samej siebie, a nie do ludzi nazywających rzeczy po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: plikostrada 20.11.13, 13:07 agulkam1 napisała: > każdy ma prawo popełniać błędy i to nie jest powód żeby nazywać go debilem czas > em tobie też może się noga powinąć Dokładnie tak, zwłaszcza gdy uczciwy człowiek trafi na naciągaczy jak w tym wypadku. Nie rozumiem takich głupawych uwag. Zwykły list olej tak jakby go nie było. W żadnym razie nie odpowiadaj na niego w jakikolwiek sposób. Prawnie on nie istnieje i nie masz żadnego interesu w potwierdzaniu jego otrzymania, a wprost przeciwnie. Jak wspomniała koleżanka, olej go. Nie jestem prawnikiem, ale zaczynam mieć wątpliwości, czy bez podpisu umowa faktycznie została zawarta? A może ten co wysyłał formularz nie miał 18 lat? A może ktoś zrobił Ci kawał wysyłając formularz? Nie wiem, tak tylko zastanawiam się :) Może ktoś bardziej obeznany prawnie zechciałby się wypowiedzieć? Przyda się dla potomnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
myrcek Re: plikostrada 03.04.14, 12:21 Jeśli ktoś zalicza się do tej wąskiej grupy osób, którzy poddali się, opłacili, zapraszam do grupy pozwu zbiorowego: www.pozywamy-zbiorowo.pl/ W opisie grupy czytamy: Drodzy Państwo! Proszę o zgłaszanie się osób zainteresowanych ewentualnym złożeniem pozwu zbiorowego przeciw firmie związanej z plikostradą. Proszę wpisywać tu kwotę wpłaconą administratorowi plikostrady, a na adres mailowy redakcja@pozywamy-zbiorowo.pl proszę wysłać swoje imię nazwisko i adres e-mailowy do kontakt oraz informacje o wysokości wpłaconej kwoty. Jeśli ktoś nie wpłacił plikostradzie żadnej kwoty, nie jest osobą uprawnioną do takiego pozwu, ale PROSZĘ UWAŻNIE CZYTAĆ ten tekst: PROSIMY NIE DOKONYWAĆ WPŁAT PLIKOSTRADZIE WYŁĄCZNIE DLA SPEŁNIENIA WARUNKU DOŁĄCZENIA DO POZWU ZBIOROWEGO. NIE MAMY NIC WSPÓLNEGO PRZECIEŻ Z TYM PORTALEM. Odpowiedz Link Zgłoś