Dodaj do ulubionych

Tarnobrzeg - bez kina?

07.02.04, 18:30
Zostaną bez kina?
Miasto nie może zapłacić pół miliona zł za budynek

Kino "Wisła", mieszczące się w starym, przedwojennym budynku
Towarzystwa "Sokół", należy do małopolskiej spółki samorządowej Apollo Film.
Urząd Marszałkowski w Krakowie, mający pakiet większościowy w spółce,
postanowił sprzedać kino, ale władz Tarnobrzega nie stać na taki zakup.

Krakowska Spółka Apollo Film jest właścicielem wielu kin, m. in. w
Tarnobrzegu, w Końskich, równie odległych od Krakowa i równie z nim nie
związanych. Apollo Film stała się spółką samorządową po reformie
administracyjnej kraju, gdy powstało województwo małopolskie. Dbając teraz o
swoje interesy, firma chce pozbyć się odległych od jej siedziby kin, w tym
tarnobrzeskiego. Dlatego władze samorządowe województwa małopolskiego
wystosowały ofertę kupienia kin do władz samorządowych innych województw, m.
in. do samorządu województwa podkarpackiego.
- Otrzymaliśmy taką ofertę jesienią ubiegłego roku - mówi Norbert Mastalerz,
wicemarszałek Podkarpacia. - Przesłaliśmy ją do prezydenta Tarnobrzega. My
przecież nie kupimy kina "Wisła" w Tarnobrzegu.
Władze Tarnobrzega mogą kupić stojący w ich mieście budynek, jednak cena
jest wysoka, według oczekiwań marszałka Małopolskiego ma wynosić ponad pół
miliona złotych. - Chcemy negocjować cenę, proponujemy nieruchomości
zamienne - mówi wiceprezydent Tarnobrzega Andrzej Wójtowicz. - Zależy nam na
tym, żeby w Tarnobrzegu było kino.
O całej sprawie nic nie wie Bożena Sabat, dzierżawca tarnobrzeskiego
kina "Wisła". - Mam umowę na czas nieokreślony na wynajem tego budynku,
którą zawarłam z instytucją "Apollo Film". Płacę jej co miesiąc czynsz i
bardziej niż zmiany właściciela, o której nic nie wiem, boję się nowych
przepisów, które mają nałożyć podatek VAT na i tak wysokie ceny biletów.

Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.04, 15:39
      W każdej chwili możemy pojechać do Stalowej Woli - tam są aż dwa duże kina!
      Słyszałam, że budynek "Sokoła" i tak się na kino nie nadaje. Może je zamknąć
      straż pożarna. Szkoda.
      • Gość: wlodek Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 17:55
        sama sobie jedz do Stalowej, jakbym tam mial jechac to juz bym se wolal na
        divxie obejrzec, po co motac sie do tej dziury, przeciez nie bede ciagnal tam
        ze soba znajomkow, to nie chodzi o film , tylko o klimat ktory daje kino
        • Gość: pędzący jeleń Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.04, 17:57
          otworzyć w kinie knajpe, bedzie dobry klimat !!! ;)))
    • Gość: Anka Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.04, 22:12
      To po co ci kino? Atmosferę możesz sobie podgrzać ręką na tylnym siedzieniu
      swojego małego fiata. Fajne kino...
      • Gość: facio Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 11:17
        A ja dzierżawię lokal na sklep. Czy miasto tez go wykupi ?
    • Gość: sandomingo Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.04, 21:48
      Ale kino! To wam juz zabrali województwo, siareczkę,a teraz wyłączą obraz...
      Fajny ten Tarnobrzeg. Będę polecał wszystkim, którzy odwiedzą Sandomierz ten
      wasz zawiślanski skansen.
      • Gość: demo Sandomierz bez forum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 12:23
        Szkoda że niema forum Sandomierz na lokalch gazety bo przynajmniej by jakiś
        frustrat na Tarnobrzegu głupot nie wypisywał.
        • d.su Re: Sandomierz bez forum? 17.04.04, 17:50
          Juz ma forum - zapraszam!
    • Gość: kasiek Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 17:48
      Mila knajpka w kinie + czasem jakies wydarzenie parakulturalne inne niz film,
      wszelkiego typu "noce z..." + przystepne ceny biletow (czyli tak jak teraz)=
      ludziska przyjda - ja na pewno!
      Mam nadzieje , ze stara dobra "Wisla" ktora pamietam z poranków z Dziadziem
      bedzie jak byla!!!
    • Gość: sandomingo Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 20:44
      Mem Mój Misiu!
      "Nie" z czasownikami piszemy osobno. Pewnie chodziłeś do osławionego "Górnika"
      i stąd te błędy. Ale głowa do góry! Wasza "11" kursuje do Sandomierza.
      Zapraszam do kina i na lekcję ortografii.
      • Gość: żółty brzuch Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 11:34
        Hosanna !!!/samo "h"- sprawdzałem/.Intelektualista z Sandomierza nam się
        objawił. Nie wpędzaj nas w kompleksy mieszkańcu Krzemionkowej Doliny.
        • Gość: wiecie kto ...Tarnobrzeg bez kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 13:12
          ...to tu jest jeszcze kino?...ale fascynuje mnie to starcie zadupia-Tbg z
          dziurą-SanDomingo...starcie aglomeracji...
      • Gość: demo Już wiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 14:14
        Nie otworzyli wam forum lokalnego bo wszyscy sandomierzanie udzielają się na
        forum ortograficznym. Wyluzuj stary, jak byłem jeszcze w Tarnobrzegu to bardzo
        lubiłem odwiedzać to prześliczne miasto i raczej nie dla jakiegoś tam kina.
        • Gość: żółty brzuch Re: Już wiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 15:05
          Cholera, dzisiaj jest 13-ty, piątek.W weekend już się podpuścic nie dam.
          • Gość: rom Re: Już wiem... IP: 219.95.211.* 28.02.04, 09:45
            naprawde???
    • Gość: sandomingo Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.04, 18:26
      Figlarz z ciebie Brzusiu! W liczby wierzysz Brzusiu - uważaj dzisiaj na
      przejeździe tramwajowym na waszym Placu Czerwonym. Lepiej siedź w domu lub idź
      na spacer nad Wisłę (ta rzeka nas łączy). I nie idź do kina, bo budynek stary i
      jeszcze cegła spadnie ci na główkę. Całuję ciebie i innych kopaczy "żółtego
      złota", patrząc na oświetlony, zimowy sandomieski ratusz...
      • Gość: pędzący jeleń Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.04, 20:33
        a gdzie w sandomingo jest kino, za Wisłą???
    • Gość: sandomingo Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.04, 23:33
      Kino Jelonku jest wszędzie tam, gdzie ludzka kreacja. Ale ty pewnie nie wiesz,
      co znaczy to słowo. Ty też pędziłeś do "Górnika" ponauki. a tam poziom
      oksfordzki. Wyrazy szacunku
      • Gość: pędzący jeleń Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 09:45
        Trzymaj się tematu, gdzie masz kino w Sandomierzu ? Za Wisłą obok huty szkła?
        Jak często do niego chodzisz?
        • Gość: pędzący jeleń Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 09:49
          Sandomingo powiedz mi co to jest ''ludzka kreacja'' w odniesieniu do kina w
          Sandomierzu.

Pozdrawiam

jesteś moim idolem, taki wykształcony, oh ...
      • Gość: górnik Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: 80.249.1.* 14.02.04, 10:54
        Ja też chodziłem do tej chorej szkoły. Raz byliśmy w kinie. A poza tym
        ukulturalniano nas każąc pisać życiorysy Aleksandra Zawadzkiego.Najlepsi mogli
        studiować w Wyższej Szkole Nauk Partyjnych przy KC
        • Gość: górnik Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: 80.249.1.* 14.02.04, 14:46
          A kino powinno wykupić miasto. Czysty zysk - nowe etaty dla kolesiów tj :
          dyrektor kina, z-ca dyr kina' kierownik' 2zastępców + administracja. No i
          wzrost notowań wśród mieszkańców.
    • Gość: sandomingo Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.04, 17:35
      Umiłowany Górniku! Obawiam się, że uczyłeś się tak kiepsko, iż nawet Ciebie,
      tak wydaje uzdolnionego marksistę, nie wysłano do Warszawy po nauki. Nie licz
      na robotę zastępcy palacza w samorządowym kinie - ty się nie nadajesz do żadnej
      roboty (chyba najwyżej do deklamacji życiorysów polskich bolszewików...)
      Jelonku kochany! To prawda - w sandomierskim kinie nie byłem dawno, bo moje
      miasto odwiedzam sporadycznie, a wtedy nie mam już czasu na kino. Ale wiem, że
      znajomi tam bywają i Ciebie serdecznie ugoszczą. Ukłony.
      S.
      • Gość: archeolog Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 15.02.04, 21:32
        Miło ze strony sympatycznych sandomierzan, że ugoszczą serdecznie :) Będzie to
        zapewne rewanż za minione lata, kiedy to po tym, jak kino w Sandomierzu się
        zawaliło cały "Sandomierz" chcący mieć kontakt z kinematografią przyjeżdżał do
        Tarnobrzega :)
      • Gość: górnik Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: 80.249.1.* 15.02.04, 22:27
        Ukochany S. masz rację sprzedawałem parasole w Sandomierzu no i nie wyszło. W
        kinie mogę przegryzać bilety - mam niepowtarzalne jedynki i dyplom tech.
        obróbki skrawaniem.
    • Gość: sandomingo Re: Tarnobrzeg - bez kina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.04, 16:36
      Górniku! Uszy do góry i "skrawaj" co możesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka