Dodaj do ulubionych

Gdzie są wróble?

IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 31.03.11, 20:50
Zauważyliście, że ostatnio coś nie widać ptaków?
Obserwuj wątek
    • karrambello Re: Gdzie są wróble? 31.03.11, 21:06
      Niestety tak... jest ich coraz mniej.
    • Gość: Sympatyk Re: Gdzie są wróble? IP: *.smsiarkowiec.pl 31.03.11, 21:40
      Już w zimie wróbelków nie było ,zauważyłem bo dokarmiam ptaszki , przylatywały same sikoreczki .Ubożeje nam ten świat, a szkoda!!!
      • Gość: proboszcz Re: Gdzie są wróble? IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 31.03.11, 22:03
        no i sami widzicie do czego doprowadziło 16 lat rządów Jana.
    • Gość: Lili Re: Gdzie są wróble? IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.04.11, 07:22
      Odeszły wraz z byłym prezydentem TBG.....
    • Gość: baba z sikorką Re: Gdzie są wróble? IP: *.xantron.fastwebserver.de 01.04.11, 08:36
      każdy szanowany chłopina trzyma swego ptaszka na uwięzi
      • lechowski51 Re: Gdzie są wróble? 01.04.11, 09:21
        Dokarmiajcie ptaki a bedzie ich wiecej.Do mnie regularnie,stadami przylatywaly sikorki bogatki i dzwonce i parami przepiekne grubodzioby.Koncem zimy gromadnie zywily sie u mnie czyzyki.
        • Gość: nemo Re: Gdzie są wróble? IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.04.11, 10:55
          Jak rządził pis było zdecydowanie więcej wróbli
          • lechowski51 Re: Gdzie są wróble? 01.04.11, 11:29
            ...bylo mniej kretynow takich jak Ty.
            • Gość: znajoma Re: Gdzie są wróble? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.11, 14:20
              U mnie też nie ma wróbli, a tyle ich było!
              Trzeba im zagrać, może przylecą? Dedykuję tym, co serduszka dobre mają i ptaszki dokarmiają.
              www.ewa.bicom.pl/karaokedz/kd162.htm
              • Gość: Gruba Re: Gdzie są wróble? IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.04.11, 22:36
                Wróble to pewnie Łysy wyłapał bo wyjadały jedzenie kurczakom......
    • Gość: wróbelek Re: Gdzie są wróble? IP: *.smsiarkowiec.pl 06.04.11, 14:13
      Byłem na działce , ku mojej uciesze widziałem kilka wróbelków ,aż mi się lżej zrobiło na sercu. Strach pomyśleć jak świat ubożeje dzięki cywilizacji.
    • e-ftalo Re: Gdzie są wróble? 06.04.11, 14:57
      sytuacja podobna do tej forum.gazeta.pl/forum/w,329,123702069,123702069,Z_pasiek_znikaja_pszczoly_bez_nich_zgina_rosliny.html
      dzieje się coś dziwnego w przyrodzie i to jest niepokojące
      • Gość: tymonek Re: Gdzie są wróble? IP: *.play-internet.pl 06.04.11, 21:12
        codziennie są w darmowej jadłodajni u mojej mamy
        • Gość: Ludzie!!! Re: Gdzie są wróble? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 08:56
          Mam pełno wróbli na podwórku, podlatują blisko, jeszcze trochę popracuję nad nimi i będą mi z ręki jeść! Pozdro. Rządzą na całego! znajoma
    • Gość: wróbel Re: Gdzie są wróble? IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.11, 09:12
      Świr, świr, swirują wróbelki,
      O samego rana
      Świr, świr, dokąd idziesz Marysiu Kochana
      A Marysia na to, smiejąc sie wesoło,
      Pusto mam w portfelu,
      Idę do burdelu
      • Gość: Dla Wróbla Re: Gdzie są wróble? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 10:28
        www.youtube.com/watch?v=unoSnX5XRM4&feature=related.
    • Gość: od wróbelka Re: Gdzie są wróble? IP: *.smsiarkowiec.pl 07.04.11, 12:06
      Dziękuje !rozżewniłam się , wspomnienie młodości, szkoda że czas tak szybko mija.
    • Gość: Wróbelek Re: Gdzie są wróble? IP: *.smsiarkowiec.pl 09.04.11, 15:13
      Sa też i bociany nasze polskie, czajki zawodzą na łąkach, och wiosna?
      • Gość: znajoma Re: Gdzie są wróble? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 19:29
        Widziałam pół godziny temu dwa piękne bociany przy samej drodze. Chciałam im zrobić zdjęcie, ale odfrunęły. Szkoda! Cudne były, żabki łowiły w stawie.
    • Gość: Zefirek Re: Gdzie są wróble? IP: *.smsiarkowiec.pl 12.04.11, 14:30
      Idę na spotkanie z WIOSNĄ !!!
      • Gość: znajoma Re: Gdzie są wróble? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 14:57
        Cytaty - św.Jan Bosco
        "Być radosnym, dobrze czynić i wróblom pozwolić ćwierkać."

Udanych poszukiwań wiosny. Napisz wierszyk wieczorem, czy
        spotkałeś wiosnę.Pozdro
        • Gość: Wróbel nad wróblam Re: Gdzie są wróble? IP: *.dynamic.mm.pl 12.04.11, 15:04
          Lecimy do raichu tam i robota, mniejsza głupota....
    • Gość: rikpo Re: Gdzie są wróble? IP: *.flash-net.pl 12.04.11, 21:52
      tysiące wszędzie
    • Gość: Szok Re: Gdzie są wróble? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.11, 08:34
      Gdzie są wróble ? Sami ludzie trują te stworzenia specyfikami z własnej kuchni , a to : bigosy, ziemniaki , makarony , słodkie ciasta itp. solone , pieprzne , kwasne itp.
      Czy waszym zdaniem to jest odpowiednia dieta dla ptaków ? Moim zdaniem nie !!!
      Patrząc po podwórkach leżą kupy stęchniętych płatków i podobnych wyrobów - chleb mokry pleśnieje i kwaśnieje . Zastanowić by sie trzeba czy aby takich ludzi nie obarczyć odpowiedzialnością za te masakrę. Ptaki chorują , wymagają naturalnej karmy , której nie zdobywają bo po prostu przy śmietnikach maja darmowe , śmiercionośne paśniki !!!, a poza tym stada bezdomnych kotów trzebią skutecznie ptactwo podwórkowe.
      Umiaru potrzeba , a karmicielom dobra rada - truj sam siebie chemią , a nie czyn tego zwierzakom !!!
      • Gość: juzek Re: Gdzie są wróble? IP: 80.50.60.* 13.04.11, 08:47
        ja moim wroblom podaje amfetamine, dzieki temu nie odczuwaja glodu i moga szybciej latac, a z kolei dzieki temu skuteczniej uciekaja przed drapieznikami. polecam!
        • Gość: znajoma Re: Gdzie są wróble? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.11, 09:00
          A ja sobie dzisiaj siedziałam z rana w kuchni a tu zajączek pomykał drogą
          kic, kic. ŻYCIE JEST PIĘKNE:-)
    • Gość: Zefirek Re: Gdzie są wróble? IP: *.smsiarkowiec.pl 13.04.11, 13:03
      Wiosny nie znalazłam, czai się na wsiach i wlesie jest już tuż , tuż cierpliwości!. Ja dokarmiam ptaszęta słonecznikiem i prosem jeżeli wiesz co to jest, oraz słoniną .
    • Gość: moniq Re: Gdzie są wróble? IP: *.flash-net.pl 15.04.11, 21:03
      u mnie jest ich sporo
    • Gość: andzin Re: Gdzie są wróble? IP: *.nplay.net.pl 16.04.11, 14:24
      ta tendencja trwa już od jakiś 20 lat. populacja maleje; nowe budownictwo tj.szczelne domy (bez zakamarków i nieszczelnosci w których mogłyby budować gniazda), pakowanie śmieci w worki foliowe (wróble w miastach najczęściej buszowały koło śmietników), a także rosnąca ilość stacji przekaźnikowych sieci komórkowych (wróbel choć "prostak" wśród ptaków jest wrażliwy na działanie takich fal). W zimie większość wróbli przenosi się na obrzeża miast - wraca jak zima odpuszcza. niemniej na przestrzeni ostatnich 20 lat populacja wróbli w naszym kraju zmalała o jakieś 70(!) procent
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka