Dodaj do ulubionych

A`propos polityki!

07.05.06, 22:30
Proponuję Mielczanom i nie tylko wejść na GOOGLE, wpisać POLONICA i kliknąć pierwszy link! Bardzo ciekawa sprawa, zwłaszcza LISTA!
Obserwuj wątek
    • mmeva Re: A`propos polityki! 08.05.06, 00:00
      Lista czego?
      • yapkovitz Re: A`propos polityki! 08.05.06, 08:02
        Nie wiem jaka wartosc ma ta lista, wiem natomiast ze Polacy sa "genetycznymi
        mieszancami", plynie w Nas krew wielu narodow, dlatego tez praktycznie kazdemu
        mozna przypisac np: zydowskie pochodzenie, niemieckie, tatarskie. Wystarczy
        tylko poszperac w starych dokumentach.
        • mmeva Re: A`propos polityki! 08.05.06, 18:48
          Widziałam tam też linka do listy Wildsteina i zastanawiałam się, o którą
          chodziło. Jeśli o listę Żydów to mam do autorki wątku 2 pytania:
          Żyd znaczy gorszy? O czym ma świadczyć to, że ktoś jest na tej liście?
          Myślałam, że czasy, kiedy niektórzy ekscytowali się listami Żydów i uznawali
          ich za gorszych na podstawie pochodzenia już minęły...
          • inesita3 Re: A`propos polityki! 08.05.06, 23:38
            A ja nie mam nic przeciwko Żydom! Ja wyrazam sprzeciw przeciwko Żydom, którzy są polonofobami, talmudowcami i uważają Polaków za gojów, czyli za coś gorszego od człowieka. W 1944 roku do Polski z Rosji Sowieckiej nastąpił desant Żydów- komunistów, pobratymców tych, którzy wybili Polaków w Katyniu, Miednoje itd a po wojnie mordowali i prześladowali Polaków z AK. Bo cała sprawa w Polsce z ofiarami Katynia w sporze z Rosją polega na tym, że Rosja przeprosiła za swoich a nie ma zamiaru przepraszać za siepaczy żydowskich, których, jak powiedział Putin, trzeba obecnie szukać w Izraelu. I jak powiadam, nie mam nic przeciwko narodowi Izraela, który w 2/3 popiera powstanie państwa Palestyna, nie mam nic przeciwko Żydom polskim, którzy zintegrowali się z narodem polskim i działają ku chwale naszemu krajowi; jestem przeciwna temu, aby Polską rządzili Żydzi i Polacy sterowani z tzw. drugiego siedzenia. Antypolskie media, sądownictwo, przemysł rozrywkowy i medyczny, to wszystko działało za komuny przeciwko Polakom a teraz od 16 lat problem się bardzo pogłębił. Żydzi o pozmienianych nazwiskach popieranych przez Polaków "obsypanych złotem" działają w celu odzyskania swoich przedwojennych majątków, po to tworzyło sie w Polsce prawo takie, aby jakis wnuczek mieszkający w USA, mógł dostać za darmo kamienicę, w której rodzina naszego Papieża wynajmowała mieszkanie od dziadka tego Żyda. Nie będę więcej pisać, bo to temat rzeka. Polecam bardziej wnikliwą lekturę POLONICA!
            • yapkovitz Re: A`propos polityki! 12.05.06, 11:13
              inesita, czytam Twoj wywod i nie wiem przeciwko komu walczysz? Bo taki sam
              argument mozesz wysunac przeciwko np. Niemcom, a dlaczego to czytaj nizej.
              Mam nadzieje ze uczylas sie historii Polski, Europy. Gdy w Polsce powstawaly
              pierwsze miasta, byly lokowane na prawie niemieckim, mieszkancami tych miast
              byli Niemcy, dzialo sie tak przez kilkaset lat. Miasta okresu sredniowiecza,
              renesansu, baroku byly w wiekoszosci zamieszakne przez Niemcow i spolszczonych
              Niemcow, poniewaz owczesni Polscy byli szlachta lub chlopami. W okresie
              panowania Kazimierza Wielkiego do Polski przybyli pierwszi Zydzi, swietnie
              wyksztalceni bankierzy, ludzie interesu. Tworzyli oni obok Niemcow,
              mieszczanstwo miast polskich i przyszla inteligencje. Nie zastanawia Ciebie
              dlaczego wsrod inteligencji przedwojennej jest tak duzo nazwisk niemieckich i
              niemiecko brzmiacych? Nazwiska tkaie nosza oosby pochodzenia niemieckiego ale
              rowniez zydowskiego. W okresie zaborow, owczesnie wladcy panstw niemieckich
              (Prusy, Austria) nakazali osobom narodowosci zydowskiej przyjecie nazwisk.
              Bogatsi Zydzi kupowali nazwika ladnie brzmiace, np. Morgenstein. Powoli
              werdujemy przez epoki, na ziemiach polskich mamy juz wiek XIX. Zydzi wciaz
              inwestuja w wyksztalcenie wlasnych dzieci, w rodzinach zydowskich jest(byla)
              zasada ze jedno dziecko studiowalo prawo a drugie medycyne, stad tak wielu
              lekarzy i prawnikow zydowskiego pochodzenia. Sa to osoby swietnie wyksztalcone,
              ktore po odzyskaniu niepodleglosci budowaly zreby polskiej panstwowosci. Nie
              czynmy komus zarzutu iz jest operatywny, chce sie uczyc. Jednak czas na kolejne
              refleksje. Piszesz o USA i bardzo dobrze, bo to wyksztalceni Zydzie z Polski
              zbudowali potege tego kraju. Rynek finansowy, show biznes w USA jest w ich
              rekach, wiec dlaczego jestes zaskoczona ze tak sie dzieje w Polsce? Ale z
              drugiej strony emigracja polska, jest druga po chinskiej, najbogatsza i
              najbardziej wplywowa w Stanach. Waznym czynnikiem w spolecznosci zydowskiej
              jest to iz kazdy pomaga kazdemu, np. gdy do USA przybywa nowy zydowski
              emigrant, to cala gmina zydowska zbiera dla niego pieniadze aby mial na
              urzadzenie sie i rozkreceniu interesu, czy takie zjawisko wystepuje wsrod
              Polakow? Prosze nie osadzajmy nikogo zbyt pochopnie. Czy ty inesita nie
              konsumujesz owocow zydowskiej kultury, dorobku intelektualnego? Zyjemy z tym
              narodem w jednym panstwie i nie szukajmy na sile wroga. Bo jezeli w Polsce
              bedzie przyjazny klimat dla inwestycji, dla Zydow, to wowczas bedziemy mieli u
              siebie sporo miedzynarodowych firm, ktorymi oczywiscie zarzadzaja, lub ktorych
              wlascicielami sa Zydzi. Zawsze jednak mozemy pozostac ksenofobicznym skansenem.
              Jakz wykle chodiz o pieniadze:)
              • inesita3 Re: A`propos polityki! 13.05.06, 00:20
                Dziekuję za szeroki wywód, w którym Polaków pokazujesz jako jełopów, niezdolnych do samostanowienia, z którego wynika, że Polska istnieje dzięki Niemcom i Żydom. Szanuje kulturę Niemców i Żydów, lecz oni nie szanują kultury polskiej, obecnie nazywanej moherową. Moja wersja wydarzeń jest inna: to właśnie te nacje niszczyły i chcą nadal niszczyć naród polski. Przeczytałam 3 tomy "Mielec- dzieje miasta i regionu" i tam pokazana jest między innymi kwestia mieleckich Żydów, juz to mnie zbulwersowało, potem znalazłam całkiem przypadkiem stronę www,polonica.net/, poczytałam i wysnułam wnioski. Tyle na ten temat, nie chcę aby zamknieto mnie za antysemityzm lub. tp. Pozdrówka.
              • liperus Re: yapkovitz 13.05.06, 00:29
                Porazila mnie twoja gleboka wiedza zwlaszcza zdanie " w miastach na prawie
                niemieckim mieszkali Niemcy".Inna perelka "wyksztalceni zydzi z Polski zbudowali
                potege USA".Przechodzisz samego siebie ale to chyba towarzystwo chamow.Pokonali
                Cie wlasna bronia.
            • liperus Re: inesita 13.05.06, 00:42
              Podobnie jak yapkovitz piszesz niezwykle barwnie ale odrobine
              fantazjujesz.Zapamietaj sobie na cale zycie ze oszukaja Cie nie dlatego ze ktos
              jest sprytniejszy tylko dlatego ze jestes niewystarczajaco sprytna.Zyd,Chinczyk
              czy brat zechca Cie wykiwac ale uda im sie to tylko wtedy kiedy im na to
              pozwolisz.Moze zatem nie obarczaj wina innych ale swoich pobratymcow bo o tym
              jak zyja,jacy sa ,co moga a czego nie decyduja sami polacy.Jesli bylo tak jak
              bylo i jesli jest jak jest to wina lezy miedzy Odra a Bugiem a nie w Moskwie
              ,Izraelu czy na Antarktydzie.Tamci tylko wykorzystuja slabosci innych i maja
              racje bo czlowiek zostal tak skonstruowany by zyc kosztem drugiego jesli
              oczywiscie ten drugi mu na to pozwoli.Warto czasem pomyslec nad madrym polskim
              przyslowiem :"czemus biedny ,bos glupi a czemus glupi, bos biedny".Milego wieczoru.
              • yapkovitz Zydzi w Polsce 14.05.06, 17:30
                www.izrael.badacz.org/zydzi_w_polsce/wstep.html
                info-poland.buffalo.edu/web/history/judaica/link.shtml
                Przykladowy cytat z powyzszego linku, dla znajacych angielski:
                "By the end of the 19th century, the Jewish population of Poland had become
                more and more dominant in the cities.

Their role in urban commercial ventures became more pronounced. By the end of
                the 19th century, a numerically small but highly influential Jewish
                professional class had made its appearance, particularly in Warsaw. The Jews,
                therefore, constituted an urban, middle-class and proletarian element within
                the great mass of Polish peasantry..."

W moich wypowiedziach nie sugeruje ze Polacy sa glupsi do Zydow, probuje tylko
                napisac, iz temu narodowi nalezy sie szacunek. Oni caly czas inwestuja w
                wiedze, a My? ile obecnie PKB przeznacza sie w Polsce na nauke? jezeli nie
                wiecie to odsylam do Rankingu Szkoł Wyzszych tygodnika Wprost, przeczytacie tam
                cykl artykulow na temat kondycji polskiej nauki.
    • bordo5 Re: A`propos polityki! 14.05.06, 19:19
      Szanowna Pani
      Przejrzałem stronę polecaną przez Panią, jak mniemam, w wielkiej niewinności i
      bezmyślości zarazem.
      Nie będę zbyt orginalny w tym co napiszę poniżej ale w Pani przypadku tylko
      taki argument wydaje się trafiony.
      Otóż śpieszę donieść Pani, że listę Żydów, mających znaczący wpływ na Polski
      Naród należy rozszerzyć o poniżej podane nazwiska:
      1. Jehoszua zwany jezusem Chrystusem
      2. Miriam zwana u nas Maryją lub Matką Boską
      3. pawła z Tarsu, twórcy podstaw religii i listów Św. Pawła, mających jakże
      duży wpływ na nasze umysły
      4. 12 apostołów - imion i nazwisk nie wymienię w tym pierwszego Papieża Piotra
      5. Należy też zastanowić się, czy Bóg Ojciec także nie był obrzezany, skoro
      nakażał to robić Żydom w Torze.
      Pozdrawiam Panią z szacunkiem i wzywam do uruchomienia rozumku, chyba że jest
      on już zmoherowiały.
      • inesita3 Re: A`propos polityki! 15.05.06, 20:57
        Witam Pana Bordo! Nie interesują mnie mity sprzed ponad dwóch tysiecy lat, kto tam był obrzezany, kto był Żydem a kto nie, interesuje mnie historia mojej Ojczyzny Polski, zwłaszcza od 1944 roku, kwestia Jałty, w której to oddano Polskę w rządy żydokomuchów, aby zadośćuczynić Żydom straty poniesione w czasie II W.Św. Po 1968 roku , kiedy to Żydzi musieli wyjechać z Polski, owszem wyjechali, lecz to byli normalni, pracowici i Polsce oddani obywatele, a zostali polonofobii, dywersanci, Żydzi, którzy pozmieniali nazwiska na piękne polskie i czekali na okazję, aby- jak powiedział Geremek- zrobić w Polsce zmiany po to, aby Żydom żyło się tu lepiej. I swoje zrobili! Zniszczyli polskie zakłady, banki itd. aby sprywatyzować je z marne pieniadze i mieć na własność. Obstawili swoimi media, kulturę, sądownictwo i wojsko. Manipulacja goni manipulację. Teraz powinęła się im noga na wyborach, ale to tylko chwilowe ich niepowodzenie. Może Pan byc tego pewien i dlatego niech się Pan nie martwi! Sami swoi powrócą do władzy, polska wykształcona młodzież wyjedzie zagranicę, będzie wiele pracy na intratnych posadach dla inteligentnych dzieci zydowskich, które bedą zawiadowywać głupimi i ciemnymi Polakami, robolami- gojami. I o to Panie Bordo chodzi, prawda?
        • yapkovitz Re: A`propos polityki! 15.05.06, 21:26
          inesita pozwole sobie Ciebie zacytowac:"Teraz powinęła się im noga na
          wyborach, ale to tylko chwilowe ich niepowodzenie." No coz, zdanie to nie jest
          prawdziwe, poniewaz Minister Spraw wewnetrznych i Administracji pan Dorn jest z
          pochodzenia Zydem, takze byly Minister Spraw Zagaranicznych pan Meller jest z
          pochodzenia Zydem. inesita przestan sie osmieszac:) A czy wiesz ze pan Tusk
          jest z pochodzenia Kaszubem, a zona pana Rokity jest z pochodzenia Niemka,
          otaczaja Nas sami obcokrajowcy, strach sie bac. Pisalem juz wczesniej ze Polacy
          sa genetycznymi mieszancami, de facto nie ma czystej krwi Polakow, jest za to
          narod polski w sensie wspolnej tradycji, zwyczajow, przezyc, historii, nie
          wazne jakiego jestesmy pochodzenia, wazne ze jestesmy tolerancyjni i pozwalamy
          zyc innym obok siebie w pokoju. To jest nasz kilkusetletnie dziedzictwo,
          tolerancja, z ktorej powinnismy byc dumni.
          • inesita3 Re: A`propos polityki! 15.05.06, 23:48
            Tak samo jak bracia Kaczyńscy mają pochodzenie żydowskie, miał je także wspaniały polski patriota Arkady Fiedler, czy Rubinstain. Jeśli chodzi o Tuska i Rokitę, to ci dwaj są także Żydami mimo związków z Niemcami. Był Żydem także Ś.P. pan Feldman, inspektor NIK, który jako pierwszy odkrył nieprawidłowości w FOZZ i po pytaniach, jakie zadał pewnym ludziom, został na drugi dzień odsuniety od sprawy a na trzeci dzień, mężczyzna zdrów jak ryba, "zmarł" na zawał serca! Szanuje każdego porządnego człowieka, Roma, Żyda, Palestyńczyka, Nigeryjczyka czy Eskimosa, lecz moja godność narodowa przez długi czas jest niszczona przez pseudopolaków, farbowanych lisów, różowych! Piszę o tym, aby choć odrobinę Was uczulić na tą kwestię, bo niedługo zgnijemy jako naród. I nie może się powtórzyć: wasze ulice, nasze kamienice.
        • bordo5 Re: A`propos polityki! 15.05.06, 23:11
          Dobry wieczór moja Szanowna Pani.
          Zastanawiałem si czy odpisywać ale skoro raz się zaczęło to głupio od razu się
          wycofać. Pani przypadek jest trudny chociaż typowy dla wielu naszych rodaków.
          na nic się dadzą w takim przypadku jakieś logiczne wywody jak np takie, że w
          czasach dgy nawet Pani nie może poiedzieć, że był żydowski , światowy rząd i
          żydowski spisek przeciwko wszystkim a Polakom w szczególności bo po pierwsze
          ysiąc lat temu nie było możliwości ogólnoświatowego spisku choćby z powodu
          braku łaczności a Polaków jeszcze nie było jako narodu Żydzi już należeli do
          najbogatszych ludzi świata i królowie siedzieli u nich w kieszeni.
          Nie można było przed stuleciami powiedzieć, że 20 % laureatów nagrody nobla to
          Żydzi dlatego że cały komitet noblowskim to Żydzi a mimo to należeli do
          najwybitniejsszych umysłów świata, których do dziś się cytuje, przywołuje w
          nauce.
          Przebija przez Panią nienawiść , która jest spowodowana własną nieudolnością,
          może brakiem talentu, chętnie wkopałaby Pani tych bardzie wyrastających w
          ziemię. Wszystkie niepowodzenia własne i kraju najlepiej tłumaczy spisek obcego.
          Nie widzi Pani, że ten obcy może jest zdolniejszy, może bardziej pracowity,
          może bardziej solidarny ze swoimi współbraćmi.
          Oczywiście, nie można powiedzieć,że Żydzi to anioły. To tacy ludzie jak my,
          kochają i nienawidzą, kłamią ale są i uczciwi, modlą się ale i mordują.
          Zamiast jednak szukać wytłumaczenia swoich niepowodzeń w spisku obcych
          (niedługo będą to zapewne Chinczycy) niech się Pani weźmie do pracy czy do
          takiego wchowywania swych dzieci aby wyrosły na mądrych i pracowitych ludzi .
          Wtedy dojdą do czegoś i nikt im nie będzie zaglądał do spodni chociaż zapewne
          będzie im zazdrościł sukcesu a może i zawiść będzie za nimi szła.
          Swoją drogą razę jednak poczytać teksty sprzed ponad dwóch tysięcy lat i
          zastanowić się nad nimi, nawet jeśli nic wspólnego z chrześcijaństwem Pani nie
          ma.
          Może zrozumie Pani coś z przesłania Żydowskiego Boga który jest także bogiem
          Polaków. Zresztą jest bogiem wszystkich innych ludzi.
          I coby Pani nie robiła ze swoją świadomością nie ucieknie Pani od faktu, że
          cała Pani jest produktem wspólnej tradycji żydowsko - chrześcijańskiej.
          Więcej , cała nasza kultura stamtąd pochodzi, chociażby nie wiem jak bardzo
          Pani przeciwko temu protestowała.
          Wiem , że trudno sobie poradzićz faktem, że się jest nieślubnym dzieckiem, a
          Pani mentalność jest właśnie nieślubnym dzieckiem naszej judeo chrześcijańskiej
          kultury.
          radzę jednak zaakceptować tego przybranego ojca czy matkę według życzeń) bo
          inaczej Pani będzie kaleką aż do śmierci, czego oczywiście Pani nie życzę.
          Pozdrawiam po chrześcijańsku.
          • inesita3 Re: A`propos polityki! 15.05.06, 23:32
            Witam ponownie! Po pierwsze jestem ateistką. Po drugie jestem Polką. Po trzecie nie czuję nienawiści do Żydów. Po czwarte nie noszę mohera. Po piąte nie słucham RM i itp. Jakaś podświadoma buńczuczność, prawdopodobnie wciskana Panu do głowy poprzez polskojęzyczne media, nie pozwala Panu na przyswojenie sobie faktów historycznych, prawdziwej historii PRL i 16 lat tzw. transformacji. Jeszcze raz polecam stronę POLONICA, jest to bardzo obszerna strona, katolicko- narodowa, przedstawiająca bardzo ciekawe rzeczy! Ja, ateistka mogłam przeczytać wszystkie zawarte tam artykuły i jeśli jest Pan otwarty na wszelkie opinie, czyli człowiekiem tolerancyjnym, proszę dokładnie przestudiować polecany materiał. Bo trudno z Panem dyskutować, skoro uważa mnie Pan za moherowy beret! Widocznie ludzie powiązani z PO lub SLD tylko takie argumenty mają na merytoryczną dyskusję. Pozdrawiam!
          • jarmulka Re: A`propos polityki! 15.05.06, 23:48
            Na nic sie zdadza wszelkie wywody i dowody na to ze Zydzi sa badz nie sa panami
            tego swiata.Otoz Zydzi sa panami tego swiata bo sa narodem wybranym.Gwarancje
            dominacji nad innymi dal im wszak sam Adonaj a czyz nie jest on tym samym bogiem
            do ktorego wznosza modly i katolicy ?.Jesli Zydowm jest,mowiac ogolnie bardzo
            dobrze a katolikom bardzo zle (wszak polska dominacja nie zagraza nikomu) to
            jest to posredni dowod na to ze Zydzi to jednak narod wybrany.Nalezy zatem
            pokornie uznac wole Pana i podporzadkowac sie jej a mowiac wprost uznac fakt ze
            Zydzi to jednak elita swiatowego spoleczenstwa.
            • inesita3 Re: A`propos polityki! 15.05.06, 23:57
              Masz rację! Niepotrzebnie się tu produkuję! Żydzi potęgą są i basta! A "polaczki" zawsze do kąta pod miotłę i siedzieć cicho jak myszki! Może coś spadnie z pańskiego stoła a i kota zamkna na chwile w klatce, aby myszki miały chwile wytchnienia!
              • jarmulka Re: A`propos polityki! inesita 16.05.06, 03:32
                Nie zlosc sie.Jesli przez chwile pomyslisz to sama dojdziesz do wniosku ze kazdy
                rodzi sie zydem,chrzescijaninem staje sie przez chrzest (zabieg bezkrwawy i
                bezbolesny wykonywany wbrew woli chrzczonego i wg.kosciola nieodwracalny ) a
                katolikiem z chwila akceptacji i uczestniczenia w szczerze mowiac poganskich
                obrzedach kk. zwanego powszechnym.Tak wiec z zydostwem zegnamy sie na wlasne a
                raczej rodzicow zyczenie (chrzest i wynikajace z tego konsekwencje) ale to nie
                znaczy ze nie mozemy postepowac jak zydzi.Byc narodem zwartym,wzajemnie
                skonsolidowanym i pomocnym,walczacym o cele wybiegajace na setki lat do
                przodu,chetnym do nauki,ambitnym w tym sensie ze jak zyd cos robi to chce to
                robic jak najlepiej.Itd,itd.Tak jak zydzi przez stulecia pracowali nad tym by
                byc tym kim sa dzisiaj tak polacy w pocie czola starali sie byc ich (zydow)
                przeciwienstwem.Tak jednym jak i drugim udalo sie ,wiec jest jak jest i nie
                bedzie inaczej.A Ty nie wkladaj az tyle emocji w internetowe pogaduszki, podejdz
                do tego z odrobina dystansu i potraktuj jako rodzaj zabawy.
                • karma1 Re: A`propos polityki! inesita 16.05.06, 17:10
                  Choc nie zgadzam sie do końca z wywodami inesity to jednak z was dwojga
                  bardziej bredzi jarmułka. Wszyscy rodzimy się zydami????Mów za siebie, ja znam
                  swoje korzenie i moge na 99,999% powidzieć, że ani ja ani moi przeodkowie nie
                  urodzili sie zydami z tej prostej przyczyny, że byli to górale trudniący sie
                  od wieków tym, do czego zydzi raczej nie przyłożyliby swoich wymuskanych rączek-
                  ciezką pracą na roli. Moze jeszcze powiesz że murzyni, indianie i "zółtki" to
                  też żydzi a hindusami,mahometanami czy wyznawcami Manitoe staja się przez inne
                  pogańskie obrzędy?? (Czy tylko żydowskie obrzędy są "święte" a wszystkich
                  innych religi pogańskie??). Ale niech CI bedzie, mi o wiele blizej do
                  prostolinijności,szczerości w zachowaniu i prostoty "pogańskich" rdzennych
                  mieszkańców ameryk czy azji niż "wybrańców" spod znaku Dawida
                  • bordo5 Re: A`propos polityki! inesita 16.05.06, 18:17
                    Wiecie co różni (między innymi) Polaków od Żydów? apisał to kiedyś Sandauer
                    (też Żyd) za co zresztą dostał zakaz publikacji. W czasie wszystkich zawieruch
                    dziejowych, powstań , wojen, rzezi itp. Polacy tracili swoich najlepszych
                    obywateli (inteligencję, szlachtę itp), jak powiedział inny poeta ,
                    strzelaliśmy do wrogów diamentami, natomiast Żydzi tracili najsłabszą cześć
                    swego społeczeństwa, najmniej zaradną (chociażby przez brak pieniędzy). Z tych
                    opresji wychodziliśmy osłabieni intelektualnie i moralnie, natomiast Żydzi
                    zachowywali najlepszą część swego społeczeństwa. Ot, taka selekcja naturalna.
                    Można oczywiście powiedzieć, że Żydzi to tchórze a Polacy to bohaterzy, można,
                    tylko że brzmi to jakoś głupio jeśli się pamięta innego poetę, który
                    powiedział, że nie sztuka umrzeć za ojczyznę, sztuką jest żyć dla niej.
                    To tak na marginesie wywodu w odpowiedzi na , nie zawaham się tak nazwać,
                    zoologiczną nienawiść niektórych moich adwersarzy w stosunku do , jak mawiał
                    Papież, naszych starszych braci.
                    Jednak argumenty nie przekonają tu przekonanych. Każdy z nich być może powie,
                    że prasa kłamie ale z wiarą przeczyta stronę respublica.pl , bo tam mówią
                    prawdę i samą prawdę.
                    Mam propozycję niech każdy zastanowie się, przypomni sobie, co jemu lub jego
                    rodzinie tak naprawdę uczynili Żydzi(prócz tego że są bogatsi i im tego
                    zazdrościmy). Może przez własną perspektywę, zakładając na chwilę, że strona
                    respublica. pl nie we wszystkim mówi prawdę, potrafimy inaczej spojrzeć na
                    problem.
                    Pozdrawiam, szczególnie Panią Inesita
                    • bordo5 Re: A`propos polityki! inesita 16.05.06, 18:18
                      Przepraszam, ta strona to oczywiście Polonica.pl a nie respublica .pl
                      • inesita3 Re: A`propos polityki! inesita 16.05.06, 21:19
                        Mnie również myliła się na początku nazwa. To, czy piszą tam prawdę, hmm, sądzę, ze tak. Ja, po przestudiowaniu owej strony dostałam szoku: świat mi się zawalił! Ale wreszcie zrozumiałam zasadę TKM, imieniny u Wałęsy i wiele, wiele innych wczesniej niezrozumiałych spraw. I tyle. A nienawiści nie czuję, raczej złość na siebie, że byłam tyle lat w słodkiej niewiedzy.
                    • jarmulka Re: A`propos polityki! bordo 16.05.06, 18:23
                      Piszesz z Mielca.Znasz angielski ? Poczytaj sobie
                      :www.jewishgen.org/Yizkor/mielec/mielec.html
                  • jarmulka Re: A`propos polityki! karma 16.05.06, 18:17
                    Twoj problem polega na tym ze pole widzenia zawezaja Ci napady zlosci,brak
                    myslenia i nieznajomosc ST.Czarni, biali wszelki inny kolor maja jednego
                    wspolnego boga (tak cie uczono na lekcjach religii).Tym jedynym bogiem od
                    ktorego pochodzi wszelkie zycie jest Adonaj.Sposrod wszystkich narodow wybral on
                    jeden narod ktory ma przewodzic ,wykorzystywac i podporzadkowywac sobie inne
                    narody bez wzgledu na kolor skory czy obecne preferencje religijne.Tak tez sie
                    dzieje co jest dowodem na to ze to ja mam racje a nie ty.Od tysiacleci starano
                    sie walczyc z "zydostwem" i nikomu sie to nie udalo wiec nie prosciej uznac i
                    schylic czola przed narodem wybranym ? Ale tak naprawde to w zlosci nie bardzo
                    wiesz o czym jest mowa.Mowa o tym ze zydzi sa awangarda w dzisiejszym swiecie a
                    pytanie: dlaczego polacy nie potrafia zrobic tego samego.
                    • bordo5 Re: A`propos polityki! karma 16.05.06, 19:10
                      Myślę, że Tobie też się coś "powaliło", tyle że w drugą stronę.
                      jeśli uważasz, że wszyscy jesteśmy Żydami to nie zapominaj, że są Chińczycy.
                      Być może oni też mają swojego Mesjasza, chociaż Bog jest zapewne ten sam.
                      I też mają równie długą jak Żydzi kulturę a za chwilę będą bardziej dominować
                      niż Żydzi, na całym świecie.
                      Więc nie bądź taki pewny i taki rygorystyczny w sądach.
                      Pozdrawiam
                      • inesita3 Re: A`propos polityki! karma 16.05.06, 20:42
                        Tak czy inaczej, Polacy to Słowianie, Żydzi to semici. Tak czy inaczej poprzez taką a nie inną ordynacje wyborczą, musimy głosować na Żydów. Jeśli już musimy na nich głosować, to przynajmniej nie na polonofobów, talmudowców, lecz na tych, którzy choć po części czują odpowiedzialność za Polskę. Przedstawiając Wam tę stronę Polonica, chciałam Was uczulić na fakty, ze sami sobie jesteśmy winni zaistniałej sytuacji, poprzez niewiedzę. I racja jest taka, że dajemy się Żydom poprzez brak wiedzy. Gdybym wiedziała wcześniej, kto siedzi np. w SLD, nigdy bym na nich nie głosowała, ani na Kwaśniewskiego. To samo odnosi sie do PO, które ma tak jeszcze wilkie poparcie w społeczeństwie.
                      • jarmulka Re: A`propos polityki! bordo 16.05.06, 21:34
                        W swoich wypowiedziach silisz sie na naukowe wywody a kiedy brakuje ci konceptu
                        co odpowiedziec, siegasz do tradycyjnie polskiej metody dyskusji a w twoim
                        przypadku uizywasz slowa "powalilo" .No ale tu wkraczam w sfere tzw.oglady
                        towarzyskiej albo grzecznosci nad ktorymi powinienes nieco popracowac.Moje
                        wywody maja wam dowiesc ze poza zapalczywoscia i opowiadaniem bajeczek nie macie
                        pojecia ani o zydach ani o bogu nie wspominajac o jedynym zrodle prawdy dla
                        katolikow (za takich sie uwazacie jak sadze) jakim jest pismo . Gdybys zadal
                        sobie nieco trudu to pismo powiada ze bog stworzyl czlowieka a nie chinczyka,
                        pigmeja czy polaka;zatem jest bogiem dla wszystkich czyz nie tak ? kolor skory
                        czy miejsce zamieszkania nie ma znaczenia ,czlowiek ma wolna wole i moze sobie
                        wierzyc w co chce czyz nie tak ? Jesli jednak jest nacja ktorej wyjatkowo
                        wiedzie sie na tym padole lez to mozna uznac ze jest szczegolnie mila
                        stworcy.Czyz nie tak ? A tak na marginesie czytaj uwaznie ,bo nigdzie nie
                        powiedzialem ze jestes zydem ,nie lap za "pioro" zanim nie doczytasz do konca i
                        zanim napiszesz pomysl ,a jesli czegos nie rozumiesz zapytaj;to nie boli, no
                        chyba ze jest sie przekonanym ze ma sie najracniejsza racje.Milych rozmyslan.Na
                        tym koncze swoj udzial w tych filozoficznych rozwazaniach.
                        • bordo5 Re: A`propos polityki! bordo 16.05.06, 21:53
                          Szanowny Panie
                          Przytaczam Twoją wypowiedź "Sposrod wszystkich narodow wybral on
                          jeden narod ktory ma przewodzic ,wykorzystywac i podporzadkowywac sobie inne
                          narody bez wzgledu na kolor skory czy obecne preferencje religijne" jeśli nie
                          pamiętasz to wróć do swej wypowiedzi.
                          W kontekście tego co napisałeś podtrzymuję w pełni moją niegrzeczn a wypowiedź,
                          i to, abyś pamiętał o Chinczykach, bo mam wrażenie, że w bliskiej przyszłości
                          oni także zaczną przewodzić, wykorzystywać i podporądkowywać inne narody i
                          będzie ci głupio, jeśli doczekasz.
                          I nie zasłaniaj się Panem Bogiem i jego , w Twoim rozumieniu, stanowiskiem a
                          raczej jego Twoją interpretacją
                          Pozdrawiam
                          • karma1 Re: A`propos polityki! bordo 16.05.06, 22:45
                            Wiecie jak nazywa sie osoba, która uwaza że pozjadała wszystkie rozumy, jedynie
                            ona ma racje i jedynie jej religia jest tą prawdziwą a reszta to banialuki?? I
                            do tego jeszcze zna sie z bogiem niemalże na ty, a reszta to ciemne tempaki,
                            ktore nie maja pojecia o religi, bogu i siwetych ksiegach?? OD dziś przyjmijmy
                            że to "jarmulka"
                            • liperus Re: A`propos polityki! karma 17.05.06, 01:14
                              Mow za siebie. Widzisz jak trudno rozmawiac gdy nie ma sie nic do
                              powiedzenia,nie rozumie podstaw religii w ktorej zostal wychowany,nie kojarzy
                              faktow a najgorsze ze zaperza sie w kazdym miejscu ktorego nie rozumie albo
                              ktore przerasta zdolnosci pojmowania.Przyznanie sie do niewiedzy jest fizycznie
                              bezbolesne ,no moze boli troche dumna ulanska dusza ale to szybko
                              przechodzi.Latwiej bajdurzyc o zlych lekarzach,ponczoszkach ktore nie zakrywaja
                              zadu (bo zad za duzy ) czy popluwac na gesto na wladze miasta a to ze ronda za
                              male a chodniki za szerokie itd,itp..Powiedz czyz to nie powod do radosci ze
                              jakis parch koluje was jak chce, zmuszajac do toczenia piany wscieklosci.Milej
                              lektury.
                          • niemotka Re: A`propos polityki! bordo 16.05.06, 22:54
                            Kilka uwag: ja pisze bog mala litera Ty duza a to ogromna roznica.Ja pisze o tym
                            co jest a Ty o tym co moze byc.Nie masz zadnych gwarancji ze chinczycy nie beda
                            chodzic na zydowskiej smyczy choc bedzie sie im wydawac ze sa wolni. W tym
                            przypadku sa dwie plaszczyzny "dyskusji": uznajemy istnienie Adonaj i
                            konsekwencje z tego wynikajace albo nie uznajemy i probujemy bawic sie w
                            prorokow.Na dzien dzisiejszy zyd potega jest i basta a co bedzie tego nikt nie wie.
                            • karma1 Re: A`propos polityki! bordo 17.05.06, 23:25
                              Nie uznaje żadnego Adonaj, Jehowy czy jeszcze innego nie wiadomo czego, uznaje
                              Boga jedynego, wszystkich a nie jakiegoś prywatnego boga (celowe uzycie małej
                              litery) zydów.
                              • jarmulka Re: A`propos polityki! karma 18.05.06, 02:13
                                Twoje oswiadczenie to szokujace wyznanie wiary jak na katolika
                                przystalo.Jahveh,Jahweh,Yahveh,Jehowa,Adonaj,Pan ...to wszystko imiona jednego
                                Boga, Boga Zydow tego ktory stworzyl wszystko, do ktorego i ty wznosisz modly
                                chocby w modlitwie Ojcze nasz...
                                • karma1 Re: A`propos polityki! karma 18.05.06, 18:02
                                  Jak mówie Ojcze nasz to mówie ojcze a nie Jeheowo czy Adonaju
                                  • jarmulka Re: A`propos polityki! karma 18.05.06, 20:10
                                    Ta rozmowa prowadzi do nikad.Przerazajaca jest Twoja indolencja jesli nie
                                    powiedziec glupota.Jestes czlonkiem KK i wystawiasz mu jak najgorsze swiadectwo;
                                    malo tego,podejrzewam ze ze swoja wiara chcesz dostac sie do
                                    nieba.Smutne,zreszta poziomem dyskusji i wiedza, nie tylko w tym trudnym
                                    temacie, nie odbiegasz od sredniej tego forum.
                                    • inesita3 Re: A`propos polityki! karma 18.05.06, 21:19
                                      Witaj! KK przetrwał tysiące lat i pewnie przetrwa jeszcze nastepne tysiące o ile się oczyści od tych, którzy chcą go rozebrać od wewnątrz. KK to taka instytucja, która daje nadzieję i oparcie wielu ludziom i jest potrzebny, zwłaszcza w chwilach " jak trwoga to do Boga". Kosciół potrzebny jest Polakom tak samo, jak synagoga Żydom, cerkiew Rosjanom, czy pagoda Japończykom. I kazdy z tych róznych wiar uważa, ze ich Bóg jest najważniejszy i wyższy ponad innymi bogami. Ja nie wierzę w te bogi, skłonna bym była powrócic do naszego prawdziwego słowiańskiego guru Światowida i do nocy Świętojańskiej, jako naszego święta zakochanych.
                                      • karma1 Re: A`propos polityki! karma 19.05.06, 17:24
                                        Jarmulak nie szpanuj swoją "elokwencja". Jesli wedlug ciebie madrosc polega na
                                        szastaniu slowkami, ktore nikt normalny nie uzywa na codzien to ciesze sie ze
                                        jestem na drugim biegunie i, skoro nalegasz, moge być głupi. A tak a'propos
                                        Bibli - "będziecie uwazani za głupich wsród madrych"(Cytat nie doslowny)
                                      • bordo5 Re: A`propos polityki! karma 19.05.06, 18:21
                                        Widzisz Inesita, co nasza wymiana zdan spowodowała, objawienie się jakiegoś
                                        obłedu, zwanego mocną wiarą. Nie wiem już czy wspłczuć temu jarmułce , czy
                                        śmiać się z niego. Jedno widać na pewno, za grosz tolerancji i szacunku dla
                                        innych ludzi i ich poglądów. Z tym zawsze chciałem walczyć, być temu przeciw.
                                        Obłędy chodzą opłotkami, bokami, jak wyłażą na ulice to w dużej grupie i
                                        rzucają kamieniami lub strzelają.
                                        To wszystko jest niebezpieczne. Twoja postawa także.
                                        Pozdrawiam
                                        Bordo(coraz gorsze wino)
                                        • jarmulka Re: A`propos polityki! karma,bordo 19.05.06, 20:45
                                          No tak, inesita napisala doskonaLy tekst i mysle ze to jej przemyslenia.Nie jest
                                          jednak zrozumiale ze tak ty jak i karma chcecie przeciagnac ja na strone
                                          glupoty.Obydwaj,ty i karma nie macie nic sensownego do powiedzenia,nie macie
                                          pojecia o czym jet ta rozmowa a kiedy przytlaczaja was argumenty albo jezyk
                                          ktorego nie rozumiecie,siegacie do rdzennie polskiej broni,schamialych
                                          oddzywek,medycznych diagnoz.Nie prosciej zamknac dziuby i sluchac a
                                          przedewszystkim uczyc sie kiedy mowia madrzejsi.
                                          • inesita3 Re: A`propos polityki! karma,bordo 19.05.06, 22:13
                                            Witam serdecznie! Praca u podstaw. Jest to bardzo budujące, ze jest jakakolwiek dyskusja!
                                        • inesita3 Re: A`propos polityki! karma 19.05.06, 22:09
                                          Witam serdecznie! Mamy podobno w Polsce demokrację i w tym stanie dyskusja na temat religii, polityki i zachowań nie powina być niebezpieczna. My Polacy powinniśmy dyskutować na te "niebezpieczne" tematy, wyciągać wnioski i rozwijać się, aby nigdy nie powtórzyły się rozbiory czy poddaństwo jakiemuś mocarstwu czy innemu narodowi. Powinniśmy dbać o naszą polską kulturę, tradycje, język, nasz dorobek intelektualny, polską myśl techniczną, infrastrukturę i miejsca pracy dla Polaków w Polsce. Powinnismy dyskutować, aby odzyskać pewność siebie i GODNOŚĆ! Aby jakiś tam jeden z drugim nie nazywał nas "polaczkami" i zeby nie mówił "polskie obozy koncentracyjne" i nie mógł nas oszukiwać korzystając z tradycyjnej polskiej tolerancji i gościnności.
    • nina_love Re: A`propos polityki! 29.05.06, 01:50
      Bolesne te wywody ...
      • bordo5 Re: A`propos polityki! 29.05.06, 21:56
        Bolesne wywody.
        Nie należy uważać się za gorszych ani innych uważać za gorszych (ani za
        zdecydowanie lepszych, poza konkurencją). Należy się strarać być jak
        najlepszym, nawet lepszym od Żydów bo i ich można pokonać na wielu polach,
        zamiast szukać żydowskich spisków, wymierzonych w Polakw i Polskę. I można , za
        Torą , uważć Żydów za nadludzi, w kontraście - niemcy uważali ich za podludzi,
        ale to nie prowadzi do niczego.
        A pisanie, jak omotali Polskę i cały świat swoimi spiskami, świadczy tylko o
        kompleksie niższości tak uważającego i o tym, że ten ktoś uważa ich za rasę
        wyższą, zamiast, jak to jerst naprawdę, za zdolnych, bardzo zdolnych ludzi, ale
        przeciwników do pokonania, gdy się trochę postarać.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka