Dodaj do ulubionych

zagrożone przedszkola

IP: *.flash-net.pl 13.04.11, 17:27
mam pytanie do rady miasta i prezydenta dlaczego chcą wykończyć tarnobrzeskie przedszkola, koszmarnie wysokim czesnym, dziwnymi godzinami pobytu dziecka w przedszkolu, kary za niepunktualne odbieranie i przyprowadzanie do placówki, to wszystko w ramach oszczędności na dobry początek od września???!!!!!!!!!!!Zostawcie przedszkola na starych zasadach!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: proboszcz Re: zagrożone przedszkola IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 13.04.11, 18:11
      To nie wina prezydenta!

Przedszkola są prywatnymi folwarkami pań dyrektorek - jedne podchodzą do tematu jak trzeba a inne od dupy strony. W jednych przedszkolach zmieni się przez to niewiele a w innych rodzice zapłacą 2 razy więcej niż obecnie.
      • Gość: ker Re: zagrożone przedszkola IP: *.flash-net.pl 13.04.11, 20:24
        likwidować prywatne folwarki pan dyrektorek
        • Gość: a. Re: zagrożone przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.11, 23:14
          przykładem takiego prywatnego folwarku jest przedszkole na Dekutowskiego, żonka "dyrechtorka" wynajmuje lokal mężusiowi po preferencyjnej cenie,a mężuś wykonuje oczywiście w drodze wygranych przetargów prace remontowe w można powiedzieć rodzinnej firmie.A i jak znajomi i rodzinka w potrzebie to i dzieci poza kolejką też się przyjmie.
          • Gość: hehe Re: zagrożone przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 21:12
            a i pracę po znajomości też da.Bardzo niesmaczna sytuacja w tym przedszkolu i dziwię się,że nowy prezio to toleruje.
    • Gość: ona Re: zagrożone przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 11:01
      bedzie ok
    • Gość: Veto Re: zagrożone przedszkola IP: *.pppoe.sistbg.net 16.04.11, 20:12
      Ale to już było i niestety WRACA, nie tak jak w piosence. Ot tyle.........................
      • Gość: marika Re: zagrożone przedszkola IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.04.11, 17:22
        Piszę jeszcze raz to samo bo ktoś (??) mojego wcześniejszego posta usunął. W Tarnobrzegu podnoszą opłaty za przedszkole a ostatnio czytałam, że w Bielsku Białej ludzie składają zbiorowy wniosek do sądu bo ponoć według przepisów nie powinno się pobierać tzw. opłaty stałej za przedszkole tylko za samo wyżywienie. Szkoły też są publiczne i takich opłat tam nie ma, więc dlaczego w przedszkolach są? Rodzice składali jakieś wnioski w urzędzie miasta, ale oczywiście urząd takich pieniędzy nie zwróci więc właśnie składają pozew do sądu.
        • Gość: pedagog Re: zagrożone przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 20:33
          Ustawa o oświecie daje nam prawo bezplatnego pobytu naszego dziecka w przedszkolu.
          Bezplatna nauka obejmuje dzieci od 3 do 6 lat w ramach tzw podstawy programowej czyli 5 h dziennie Oplata w przedszkolu moze byc tylko i wylacznie pobierana za pobyt dziecka po tych 5 godzinach i za wyzywieniei oczywiscie za zajecia dodatkowe
          Art. 6. 1. Przedszkolem publicznym jest przedszkole, które:
          1) realizuje programy wychowania przedszkolnego uwzględniające podstawę programową wychowania przedszkolnego;
          2) zapewnia bezpłatne nauczanie, wychowanie i opiekę w czasie ustalonym przez organ prowadzący, nie krótszym niż 5 godzin dziennie;
          3) przeprowadza rekrutację dzieci w oparciu o zasadę powszechnej dostępności;
          4) zatrudnia nauczycieli posiadających kwalifikacje określone w odrębnych przepisach.
          5. Organ prowadzący ustala wysokość opłat za świadczenia udzielane przez:
          1) przedszkole publiczne w czasie przekraczającym wymiar zajęć, o którym mowa w art. 6 ust. 1 pkt 2;
          2) publiczną inną formę wychowania przedszkolnego w czasie przekraczającym czas bezpłatnego nauczania, wychowania i opieki ustalony dla przedszkoli publicznych na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2.
          • Gość: edyta Re: zagrożone przedszkola IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.11, 21:02
            Od września tak będzie z odpłatnością. Będziemy płacić za godzinę ponad 5 godzin. Mówiła nam wychowawczyni że prawdopodobnie od 8 do 13 będą przedszkola bezpłatne. A Jeśli w umowie podpiszę jako rodzic że chcę od 7 do 15 to zapłacę tylko za te trzy godziny. I rodzicom się to podoba.
            • Gość: rodzic Re: zagrożone przedszkola IP: *.189.221.50.skyware.pl 11.05.11, 07:31
              Dziwne jestem rodzicem ktorego dziecko idzie do przedszkola od wrzesnia i wcale mi sie to nie podoba. To jest polityka prorodzinna ????!!!!
              A co maja powiedziec ludzie ktorzy zarabiają niewiele lub samotnie wychowuja dziecko ????
              Na pewno ich to cieszy - nie ma co ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka