Dodaj do ulubionych

W oczekiwaniu na Expose…

IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 19:10
Robi się coraz bardziej nerwowo… Wszyscy oczekują nowych cudów, które będą przedstawione przez Donka w expose… Media prowadzą wręcz wyścigi… komu uda się jako pierwszemu dotrzeć do ludzi z Ministerstwa Prawdy, żeby choć trochę skapnęło od nich z tego tak ważnego w dziejach naszej Ojczyzny przemówienia…

Ma ono być bardzo ważne tak jak kiedyś przemówienie Władka Gomółki, choć tym razem Tusk będzie przemawiał krócej… bo tylko przez godzinę… no i oczywiście tym razem nie będzie chyba nowych cudów… Przynajmniej nie tyle co w 2007 roku…

Wiadomo już jednak, że przemówienie będzie „odważne”… to znaczy, że Tusk przejedzie się ostro po siłach antysocjalistycznych, czyli po PIS-ie, który zawsze stoi w kontrze… w dodatku nie ma skrupułów w obrażaniu Angeli Merkel i jej ziomali, którzy przyjechali do Polski nauczyć ciemny naród jak należy świętować Dzień Niepodległości…

Nie można wobec tych spraw przejść obojętnie, gdyż Anielcia dla Tuska przecież trzyma czek na 300 miliardów… Jeśli ktoś zapomniał to przypomnę, że o tych 300 miliardach Tusk zapewniał Naród przed wyborami… wraz z niejakim Lewandowskim i Buzkiem…

Jak donosi ktoś bardzo ważny z Ministerstwa Prawdy, Tusk o tych miliardach już nie wspomni, ponieważ wyborcy już swoje zrobili i nie są mu potrzebni, a Anielcia ma już inne wydatki…

Zatem zgodnie z kanonami przemówień sekretarzy PZPR… partia, gdy obieca, że da to obieca, a gdy obieca, że zabierze to zabierze… Tusk w expose zapowie, co będzie musiał zabrać, żeby partia rosła w siłę, a ludziom żyło się dostatniej… oczywiście nie zabierze tym na których opiera się jego władza, ale zabranie pieniędzy dzieciom nie powinno być większym problemem… Podobnie nie powinno być problemów z przyszłymi emeryturami, skoro żaden z przyszłych emerytów nie może być pewien, że w ogóle emerytury dożyje…

Nie można się jednak spodziewać, że Tusk zapowie wszystko co zabierze, gdyż… zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Prawdy… najlepiej jest zabierać bez żadnych zapowiedzi… To zawsze można wyjaśnić wymogami Unii, albo nieuzasadnioną podwyżką cen przez Gazprom... Bo kto dzisiaj w TVN dyskutuje o podwyżkach cen benzyny… gazu, że nie wspomnę o papierosach?... O tych podwyżkach mogą mówić tylko osoby całkowicie nieodpowiedzialne, którym zależy na obaleniu siłą legalnie wybranej władzy…

Choć już dawno wiadomo… wiedzą to już nawet lekko kumaci, że Polska zmierza ku katastrofie finansowej… Tusk w swoim expose wystąpi więc, jako obrońca Zielonej Wyspy przed kryzysem, za który "nie" jest odpowiedzialny … w tym za zwiększenie długu publicznego o 300 miliardów…

Expose będzie więc oscylować na rozwiązywaniu problemów, które Tusk sam stworzył… na przykład takie „Orliki”… na które utrzymanie samorządy nie mają pieniędzy, ale które można sprywatyzować tak samo, jak szpitale… Dzięki uzyskanym z prywatyzacji „Orlików” środkom, będzie można już wkrótce zrealizować obiecaną przez premiera budowę gminnych obserwatoriów astrofizycznych... Te zaś… po paru latach także się sprywatyzuje, aby można było za uzyskane pieniądze zbudować gminne wyrzutnie rakiet w kosmos!...

Jak widać, rząd ma jasno sprecyzowany projekt modernizacji Polski, wystarczający choćby na kilkanaście programów nadredaktora Lisa…

Na pewno w expose znajdzie się obrona Zielonej Wyspy przed kryzysem polegająca wyłącznie na zaufaniu do linii partii i rządu oraz na zwiększeniu produkcji… poprzez zwiększenie wydajności, w tym z jednego ha…. Oczywiście… Ministerstwo Prawdy dostosuje dawne teksty sekretarzy PZPR do dzisiejszych realiów, podkreślając konieczność skupienia się wszystkich pro-reformatorskich sił wokół osoby tow. I sekretarza, czyli dzisiaj… premiera Tuska…. A więc zaufanie… poparcie i entuzjazm dla nowych, modernizacyjnych wyzwań nowo-starego rządu...

To nie wszystko… Przecież Polska ma wiernych przyjaciół, którzy tow. I sekretarza darzą coraz większym zaufaniem... Prawie tak samo, jak Breżniew kochał Erysia Honeckera…. Nie inaczej jest z naszym Donkiem Tuskiem, którego Angela… nie bójmy się tego określenia… po prostu kocha, jak własne dziecko…

I to będzie szczytowy element expose Donalda Tuska, w którym Tusk znów będzie mógł postraszyć Naród Kaczyńskim… wyznać miłość do Angeli i do UE… oraz kolejny raz wskazać Narodowi euro na widniejącym już horyzoncie… Oczywiście, o ile Naród zgodzi się na… likwidację wszystkich ulg… zniesienie wspólnego opodatkowania małżonków… podniesienie opodatkowania VAT… zwiększenie cen energii o 100%... likwidację OFE… zamrożenie emerytur… zwiększenie wieku emerytalnego do 75 lat… likwidację płacy minimalnej oraz wolnych sobót… a także na… chemiczną kastrację kiboli…

Każdy samorząd będzie zobligowany do wprowadzenia biletów za korzystanie z chodników… bym o tym zapomniał, a to nadzwyczaj ważne przecież…

Natomiast każdy prowokator czy pisowiec, który odważy się podnieść rękę przeciw władzy PO… niech będzie pewny, że mu tę rękę władza odrąbie... w interesie młodych, wykształconych z wielkich miast i wsi… w interesie walki o podwyższenie stopy życiowej ludności… w interesie dalszej demokratyzacji naszego życia… w interesie naszej Ojczyzny…

Pozdrawiam myślących!
Obserwuj wątek
    • Gość: słuchacz Re: W oczekiwaniu na Expose… IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 19:25
      Zgadzam sie z tym co napisales w 120% niestety pole razenia TVN-u jest zbyt duze aby Narod poja to co napisales... Nawet jak ich uderzy po portwelach, i jak bedzie benzyna po 10zl nie pojma tego :(..

Dobrze Korwin mowi, 80% spoleczenstwa nie rozumie dziennika
      • Gość: lrp Re: W oczekiwaniu na Expose… IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 22:07
        Kaczyński przegrał kolejne wybory, tymczasem, Hitler i Stalin nadal nie żyli a @prl napisał
        posta. Dzieje się.
    • Gość: prl Re: W oczekiwaniu na Expose… IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.11, 19:16
      Tusku obiecał, Tusku dotrzymał!... By żyło się lepiej… odcinek fyfnasty pt.: Abonament rtv… Jak podaje Fakt :

„KRRiT podpisała w lipcu umowę pilotażową z Pocztą Polską, na mocy której Poczta Polska wysłała do 150 wybranych abonentów zalegających w płatnościach (osób fizycznych i firm) upomnienie z ostrzeżeniem o zamiarze przekazania danych o zaległościach do Krajowego Rejestru Długów BIG SA – przyznaje Faktowi Katarzyna Twardowska, rzecznik prasowy KRRiT. Za chwilę upomnienia dostanie kolejne półtora tysiąca abonentów. A w kolejce czekają aż trzy miliony dłużników.

Urzędnicy żądają spłaty długu od początku 2006 roku, jednak prawnicy, z którymi rozmawiał Fakt, wskazują na wyrok Sądu Najwyższego, który w maju 2009 roku stwierdził, że okres ten wynosi 3 lata. – Obowiązuje 3-letnie przedawnienie z tytułu dochodzenia abonamentu RTV – mówi mecenas Jerzy Naumann.”

… acha, oczywiście będzie więcej do płacenia od stycznia 2012…

„Od stycznia 2012 r. miesięczna opłata za używanie odbiornika radiowego ma wynieść 5,50 zł; to o 15 gr więcej niż obecnie. Za używanie odbiornika telewizyjnego lub jednocześnie radia i telewizora stawka będzie wynosić 18,50 zł, czyli o 1,35 zł więcej niż w 2011 r.”

Jeśli otrzymacie takie ostrzeżenie to jest również propozycja odpowiedzi:

Poczta Polska S.A.
      COF Wydział Abonamentu RTV
      Regionalny Dział Przetwarzania Dokumentów
      ul. Grochowska 23/31
      Warszawa

Szanowni Państwo

Nawiązując do Państwa zawiadomienia z dn. …………….. w sprawie opłaty abonamentu RTV uprzejmie informuję, że mój ( wierzę, że i Państwa ) Umiłowany Przywódca - Prezes Rady Ministrów Rzeczypospolitej Polskiej – Pan Premier Donald Tusk nazwał tenże abonament bezsensownym haraczem ściąganym z obywateli i wezwał do jego niepłacenia i likwidacji.

Niezorientowanych odsyłam do wywiadu Pana Premiera Donalda Tuska udzielonego tygodnikowi „Wprost” w dniu 29 kwietnia 2008 r.

Państwo zaś wzywają mnie do opłacenia tego abonamentu / „haraczu” – (cyt. za Panem Premierem).

Wobec jawnej sprzeczności tych dwóch stanowisk ( a nie mogę sobie wyobrazić, żeby to Pan Premier Donald Tusk się mylił ) uprzejmie proszę o:
      1. Zajęcie jasnego stanowiska: kto ma rację ?
      2. Anulowanie w/w ostrzeżenia.

Z wyrazami szacunku
      • lechowski51 Re: W oczekiwaniu na Expose… 17.11.11, 19:44
        Czytajac Twoje posty prl wierze ze "jeszcze Polska nie zginella".
        Dzieki!
        • Gość: ella Re: W oczekiwaniu na Expose… IP: *.formlessnetworking.net 17.11.11, 19:47
          Więc możesz się spokojnie

Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrruć PISdzielski frędzlu!!

:-**
        • Gość: prl Re: W oczekiwaniu na Expose… IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.11, 08:21
          Jeszcze Polska nie zginęła póki my żyjemy… To samo mogę powiedzieć w stosunku do Twojej Szanownej Osoby jak również do wielu Przyjaciół chociażby na tym forum…

Praktycznie zawsze biorę udział w różnych manifestacjach patriotycznych i protestacyjnych jakie odbywają się w Warszawie, ale ta ostatnia zrobiła na mnie duże wrażenie i naprawdę daje nadzieję na przyszłość… Jest także ostrzeżeniem dla obecnej ekipy rządzącej Polską iż w sytuacjach kryzysowych podziały na prawicy nie istnieją… Stąd kundle chcą tą manifestację na różne sposoby zdyskredytować i zohydzić… podobnie ja to miało miejsce po śmierci w zamachu pary prezydenckiej…

Musimy jednak być czujni, gdyż agentura czerwona działa wszędzie…

BÓG- HONOR- OJCZYZNA to nasze hasło i nasze wartości i nie pozwolimy mendom ich szargać…

Pozdrawiam pozostając z wyrazami szacunku!
    • Gość: anka Re: W oczekiwaniu na Expose… IP: *.play-internet.pl 17.11.11, 20:49
      Robi mi się niedobrze, rzygać się chce na wasze posty popierające karła,dlaczego tu! jesteście tacy mocni w pysku a przed publicznością wijiecie się jak kobra-żenujące! wielu z was ma tylko klawiature do poPISu na forum a jak przyjdzie co do czego, -otchłań niemocy i przebieranie nogami wielu z was to kreatorzy wirtualni swoich racji,dlaczego nie walczycie jawnie o to co niby dla was jest dobre!-chętnie spotkam się z wami aby porozmawiać prosto w oczy-tylko trzeba mieć tzw.jaja którym was brakuje!!! i tu cały problem!
      • lechowski51 Re: W oczekiwaniu na Expose… 17.11.11, 21:29
        Oprocz tzw jaj trzeba miec rozum i kompetecje.Nalezy poslugiwac sie wlasciwie polskim jezykiem i korzystac z bogatej spuscizny kulturalnej i duchowej jaka zostawili nam nasi ojcowie i dziadowie.
        Po Twoim wpisie widac,ze zadnych tych atrybutow nie posiadasz.O czym wiec chcialbys ze mna dyskutowac?...ze kaczor pokazal sie na konferencji prasowej w niewlasciwym krawacie czy w brudnych butach?!
        • Gość: anka Re: W oczekiwaniu na Expose… IP: *.play-internet.pl 17.11.11, 21:42
          Jesteś żenujący chłopie potrafisz tylko oceniać innych i robić wyklejanki!-nic od siebie co przekonałam się śledząc twoje wpisy-i ty chcesz poważnej rozmowy?-watpię ?-lepiej siedzieć i pisać o innych w złym wizerunku nie znając ich lub wklejać to co inni piszą to twoja domena!
          Zapomniałam ! jeszcze jedno ktoś kto powiela zdania i cytaty z pierwszych stron gazet tylko sobie przyjaznych nie czyniąc nawet małej krytyki w swoim gronie (absurdalne) jednak nie ma jaj ! Kurw... sami bogowie na tym forum!
          • lechowski51 Re: W oczekiwaniu na Expose… 18.11.11, 09:58
            Ja nie mam "przyjaznych nam telewizji i mediow" jak ma Wajda.Kupuje od lat Najwyzszy Czas i obecnie Uwazam Rze bo sa to gazety moim zdaniem najlepiej opisujace otaczajacy nas swiat a publicysci wyrazaja swoje opinie zgodne z moim systemem wartosci.
            Nie pisze o Tobie "w zlym wizerunku", bo Ty mnie nie interesujesz i Ciebie nie znam a tylko polemizuje z Twoimi pogladami o ile jestes w stanie z siebie wyartykulowac.Niestety mam problem, bo zamiast sprobowac analizy swiata ktory Cie otacza zajmujesz sie bluzgami i szczeniacka "psychoanaliza".

Krzysiu, jeśli ty chcesz tu robić wolną gazetę, to po moim trupie.Michnik do Krzysztofa Leskiego współzałożyciela GW
            • Gość: faszysta Re: W oczekiwaniu na Expose… IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 20.11.11, 19:35
              Pan Premier wygłosił to co wygłosił jego prawo i obowiązek. Ja mam prawo je analizować i oceniać. Marne ale sprytne i część ludzi da się nabrać. Lecz nie słowa a czyny są ważne. Boję się że ten Rząd pod kierownictwem Premiera doprowadzi do utraty NIEPODLEGŁOŚCI przez naszą udręczoną Ojczyznę. Prośmy Boga za pośrednictwem Królowej Korony Polskiej i Błogosławionego Jana Pawła II o miłosierdzie!
              • Gość: Tarzan Re: W oczekiwaniu na Expose… IP: *.flash-net.pl 20.11.11, 23:11
                Tak się zastanawiam co ma Tusk do KRRiT.

Tak się też zastanawiam - bo nigdy odpowiedzi na to pytanie od Bojowników nie uzyskałem - w jaki sposób Kaczyński-wiecznie-walczący-o-zwycięstwo obniżył by dziś ceny paliwa.

Od kilku lat jedynie słyszę jak to źle inni robią, jak źle rządzą, jak pięknie by było, gdyby u władzy był PiS.
                Był... i co?

ON w 2005 roku kosztował średnio ok. 3.5, w 2007 kilkadziesiąt groszy więcej i to w okresie takiej prosperity, bo przecież za Kaczora wszystkim żyło się lepiej i wszystko było lepsze....

Po odsunięciu Kaczora od władzy w 2008 roku cena ON spadła o kilkadziesiąt groszy ;)

Czemu ten cudotwórca odszedł?
                ..ach, zapomniałem, głupie, przypadkowe społeczeństwo nic nie rozumiejące dało się nabrać i głosuje na tych, którzy im koszty utrzymania rodziny podnoszą, ograniczają wolność i ich samych na skraj przepaści wiodą...

Może to wy, drodzy bojownicy macie tylko takie złe życie? Może to was jedynie ktoś okupuje, ogranicza, może to wam tak tylko bieda doskwiera?

Może by tak wreszcie zapisać się na jakiś choćby internetowy kurs podstaw ekonomii i zrozumieć elementarne zależności w zakresie budżetu państwa i funkcjonowania instytucji państwowych?

• Gość: prl Re: W oczekiwaniu na Expose… IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.11, 17:05
                  No to zastanawiaj się dalej… Może do końca życia zdążysz się zastanowić… W sumie jednak nie musisz się przejmować … Ten typ tak ma… LEMINGI tak mają… Nie jesteś więc sam…

LEMINGI załatwili nam POdwyżki… Gaz ruski najdrożej w Europie płacimy, no i z każdego 1 euro 0,85 eurocentów Niemcy wywożą do siebie bo to ich firmy tu budują… Lemingi załatwili, że mamy najdroższe stadiony i autostrady…

Lemingi załatwili MaToła a ten wyprzedał majątek, który był kapitałem, a teraz będziecie robić POd siebie i HAROWAĆ by wcześniej UMRZEĆ…

Kłamstwo smoleńskie, służalczość wobec Rosji, Niemiec i Unii Europejskiej… nieudolność w zarządzaniu państwem… oto główne zalety waszego idola… doprowadził do upadku przemysłu morskiego… nie doprowadził do dywersyfikacji dostaw gazu… zatrudnia donosicieli, np. Boni, Niesiołowski… zadłużył państwo jak nikt inny dotąd… zezwala aby w Dzień Niepodległości Niemcy, geje i inni POpaprańcy zakłócali święto narodowe i bili Polaków…
                  Jego rządy to jeden wielki zabieg medialny… Oferuje Polakom WIELKIE NIC!!!...

Za jego rządów WY będziecie zdychać z głodu a morderca Popiełuszki będzie pobierał emeryturę!...

Okazało się, że mamy w Polsce 40% głosującej ciemnoty… Teraz wam Donio tak dowali, że będziecie jeść kit i trociny, ale skoro tak chcieliście to będziecie to mieli…

Wasz za przeproszeniem nieudaczny premier i minister finansów zapewnią wam biedę i brak spokoju… na to zasługujecie...

Ten rząd jest rządem beznadziei… ale mamy też DOWÓD, że MaToł BOI SIĘ! … ubezpiecza się, rzucając jałmużnę do michy POlicji i Wojska, które teraz raczej wygląda mi na jednostki najemników…

POsrane LEMINGI… śmiejcie się baranie łby…

Pozdrawiam myślących!
                  • Gość: lrp Re: W oczekiwaniu na Expose… IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.11, 18:48
                    @prl sie zapienił,
                    czyli expose Tuska było bardzo dobre,
                    sobie i Polsce życzyłbym częściej słyszeć takie lamenty..
                    • Gość: rea Chrześcijańska nienawiść rozkwita. IP: *.toya.net.pl 21.11.11, 19:23
                      Święte oburzenie prl Lechowskiego... jest zrozumiałe. Sutannowa i świecka katoprawica nie może wyjść z szoku, że ilość budzących się wzrasta w zastraszającym tempie... W duchu szerzenia chrześcijańskiej nienawiści prl tak się zapędza, że umieszcza nawet w innym wątku hasło przewodnie Marszu Niepodległości: " Raz sierpem, raz młotem czerwoną chołotę!", powtarzane raz po raz.
                      I na domiar złego PiS się sypie... I nie pomaga ani kadzidło, ani woda święcona... A emeryt zmienił nicka na faszystę...
                      • Gość: prl Re: Chrześcijańska nienawiść rozkwita. IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.11, 21:09
                        Fakt!... nawet niechcący sam to doceniasz mówiąc: „Święte oburzenie prl Lechowskiego... jest zrozumiałe. Sutannowa i świecka katoprawica nie może wyjść z szoku, że ilość budzących się wzrasta w zastraszającym tempie...”

Rzeczywiście!... uczestnicząc w Marszu Niepodległości byłem w szoku, widząc takie tłumy ludzi… takie tłumy faszystów… widziałem na własne oczy jak „ilość budzących się wzrasta w zastraszającym tempie...” „W duchu szerzenia chrześcijańskiej nienawiści…”
                        Rzeczywiście tam szedł dumny Naród Katolicko-patriotyczny… Tam szła Młoda katolicko-patriotyczna młodzież POLSKI… Tam każdy poczuł siłę i więź… Tam każdy czuł się dumny, że jest Polakiem z krwi i kości…

Nie zmieni tego tefałen, ani wyborczaja… ani żadne ścierwa, ani ten co został w dziwnym sposób prezydentem Polski… ani ten, którego nazywają premierem…

Marsz Niepodległości możemy więc śmiało zadedykować "Donaldowi co ma Tolę"… i to już nie kibole, ale dumny i rozgniewany Polski Naród….

Zgadza się więc… tak!... byłem w szoku… coś tak wspaniałego jeszcze nie widziałem, aż serce piszczało z radości… To my Polacy!!!... Polska z takim Narodem i z taką Młodzieżą nie zginie… Natomiast zginie, przepadnie ten postsowiecki rządzik i ten p-rezydent razem z czerwoną hołotą przegonioną razem z sierpem i młotem… przez Naród dla którego „BÓG- HONOR- OJCZYZNA” to podstawowe wartości życia… tak bardzo znienawidzone przez czerwone ścierwa…

Te wartości są ponad czasowe i nie zdołacie ich wyzbyć z polskiego Narodu… Przerabialiśmy już to w przeszłości… Przyszli Niemcy… o przepraszam… naziści… Kule w łeb dostał każdy, kto wierzył w „Bóg, Honor i Ojczyznę”… Za chwilę z drugiej strony sowieckie bandziory i znowu kula w łeb wierzącym w te wartości…

"Przewrot" roku 89 i znowu okazało się, że trzeba dokopać tym od „Boga Honoru i Ojczyzny”... i tak do dzisiaj… Tak więc każdy totalitaryzm zwalcza te wartości… i dla mnie to co jest dzisiaj jest znakiem totalitaryzmu, bez względu na to, czy jest jawny czy zamaskowany w piękne słowa… A wszystkie te słowa są stale tylko powtórzeniem szatańskiego kuszenia… " Czy to prawda, że Bóg wam zakazał jeść owoce z tego drzewa... Nie umrzecie, ale wie Bóg, że otworzą się wam oczy i jak On poznacie dobro i zło"…

Widzę więc tą obłudną diablą gębę zawsze, gdy słyszę, czytam lub spoglądam na tych, którzy w imię fałszywego wyzwolenia człowieka wciskają kit, że człowiek nie musi się liczyć z żadnymi ograniczeniami…

Takich mądrych było kupę, dziś zostały po nich kości, a myśleli, że są ponad Bogiem….

Zwyciężymy bo Bóg jest z nami, a my jesteśmy z Bogiem… drżyjcie więc… wróg już zdefiniowany… a „ilość budzących się wzrasta w zastraszającym tempie...”

Precz z komuną:

www.youtube.com/watch?v=Dl4ZogJOE0g&feature=related
                  • Gość: Tarzan Re: W oczekiwaniu na Expose… IP: *.flash-net.pl 22.11.11, 09:37
                    >No to zastanawiaj się dalej… Może do końca życia zdążysz się zastanowić… W sumie jednak >nie musisz się przejmować … Ten typ tak ma… LEMINGI tak mają… Nie jesteś więc sam…

Tak, jestem typem, który się zastanawia, myśli, chce zrozumieć. Nie jestem typem, który jedynie wkleja gotowce, które znajdzie.

No cóż, inaczej postrzegasz rzeczywistość. inne masz priorytety, masz do tego prawo.
                    Wierzysz, że gdyby Twoi faworyci rządzili (choć i tak bywało), to rzeczywistość byłaby inna. Masz do tego prawo.
                    Jednak pamiętaj, że nie porównujemy faktów, a fakt z wyobrażana sobie jedynie alternatywą.

Dlatego - jak w każdej społeczności - jest miejsce i dla Ciebie i dla mnie, choć inne masz od moich poglądy.

Nie nazwę Cię jednak w związku z tym posranym nie-lemingiem.

To kwestia nie innych poglądów, ale innej kultury.;)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka