Dodaj do ulubionych

Norbert, masz mój głos! Działaj!

IP: *.flash-net.pl 23.01.12, 07:38
Chyba wszyscy już wiedzą w jakim stanie odziedziczył budżet Norbert. Cięcia są konieczne. Dziciom, wbrew pozorom, nic się nie stanie. Dwójka i piątka spokojnie je przyjmą i bez problemów zmieszczą.
Problemem są NAUCZYCIELE.
W związku z likwidacją gimnazjum nr 1 NIE WSZYSCY znajdą zatrudnienie w dwójce i piątce. Stąd pod płaszczykiem obrony interesów dzieci najgłośniej krzyczą nauczycielki.
A sąto często-gęsto osoby zatrudnione w jakiś pokątny sposób "za Dziubińskiego" - bez oficjalnych konkursów na poszczególne stanowiska. Zaden nauczyciel zatrudniony "za Dziubińskiego" nie przeszedł oficjalnego konkursu - zaczynając od ogłoszenia na BIP. Niby były od czasu do czasu przyjęcia nauczycieliposzczególnych przedmiotów - ale jakoś tak cichosię to odbywało.
Miasto jest zadłużone po uszy. Wkrótce dostaniemy do skrzynek pocztowych wezwania do zapłaty podatków od nieruchomości z 2012 rok w 4 ratach. Czy te pieniądze mamy przeznaczyć na pensje dla grupki nauczycielek?
To może zwolennicy gimnazjum nr 1 opodatkują się i je utrzymują ???

Jestem przekonany, że Norbert będzie miał na uwadze dobro dzieci z gimnazjum. Jestem przekonany,że wziął pod uwagę pro - contra. Jestem przekonany, że nie strzelałby sobie w nogę mając inne wyjście. Problem w tym ,że innego wyjścia nie ma.
Chyba, że sprzedamy coś co należy do miasta i przeznaczymy dochód ze sprzedaży na utrzymanie gimnazjum nr 1.
Lub - tak jak wspomniałem - opodatkujemy dodatkowo wszystkich, którzy podpiszą listę popierającą utrzymanie gimnazjum i miejsc pracy dla:

Język polski:
mgr Kinga Działdowska mgr Jolanta Kociuba mgr Marta Kopeć-Bitner mgr Maria Pałkus
mgr Krystyna Sadura-Pałac mgr Grażyna Wianecka mgr Dorota Ziętek

Język angielski:
mgr Katarzyna Grębowiec mgr Urszula Kuczyńska mgr Ewa Ramus-Salame
mgr Ewa Zwierzyńska

Język niemiecki: mgr Lucyna Jadaś

Język rosyjski: mgr Halina Zbyrad

Historia: mgr Małgorzata Kocoń-Biało mgr Barbara Śledź mgr Elżbieta Świestowska

Matematyka:
mgr Iwona Jungiewicz mgr Anna Kwiecień mgr Magdalena Kulasa
mgr Barbara Lipiec mgr Małgorzata Franecka

Fizyka: mgr Elżbieta Mainardi mgr Agnieszka Wiatros

Biologia: mgr Anna Styś mgr Anna Suropek-Stala

Chemia: dr inż. Marta Kokoszka mgr Dorota Lubczyńska

Geografia: mgr Joanna Sekita, mgr Jolanta Tworek

KOSS: mgr Jolanta Kociuba mgr Joanna Łukasiewicz

Pedagog szkolny: mgr Urszula Bieniecka

Świetlica szkolna: mgr Renata Byrska mgr Natalia Nowak

Biblioteka: mgr Żermentyna Bartosiewicz mgr Lidia Gospodarczyk

Informatyka: mgr Anna Mroczek

Wychowanie techniczne mgr Aneta Majka

Wychowanie fizyczne: mgr Mirosława Makarewicz mgr Lidia Rożek
mgr Grażyna Stelmach mgr Tomasz Żak

Plastyka: mgr Aneta Majka

Muzyka: mgr Renata Kaczorowska-Wartoń

Religia: mgr Beata Słabiak mgr Aneta Zybała
Obserwuj wątek
    • Gość: veto Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! IP: *.ip.netia.com.pl 23.01.12, 07:47
      Jeżeli chodzi o zadłużenie, to czy szanowny PAN Mastalerzerz nie był radnym wielu porzednich kadencji i nie reagował na "rozrzutność".
      Czy subwencja oświatowa jest wystarczająca ? Może trzeba razem z prezydentem i radnymi udać Urząd Rady Ministrów i tam pikietować......? Rząd spokojnie śpi a my się szarpmy między sobą!
      • Gość: były wuefista Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 23.01.12, 08:25
        Z wykazu wynika że jest to całkiem spora ilość nauczycielek - a gdyby tak pracowały np 6 godzin dziennie zamiast obecnych 4 to można zaoszczędzić nieco w kasie miasta. Jeśli przeanalizujemy czas pracy nauczycieli w-f, pedagogów i bibliotekarek to oszczędności mogą być jeszcze większe.
        Tak samo w pozostałych szkołach.
        Wbrew temu co się powszechnie mówi rządowa subwencja oświatowa nie zmniejsza. Subwencja jest liczona per uczeń, zatem mniej uczniów to mniejsza kwota. Miej uczniów to mniej szkół i nauczycieli. Logiczne
      • Gość: znajoma Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 08:27
        Do założyciela wątku.
        Kto wg Ciebie ma bronić szkoły jak nie nauczyciele? Wiecie, jaki to trudny wiek? Zmieniać młodzieży szkołę, klasę, kolegów, otoczenie? Kto by się tym przejmował? Skoro takie zadłużenie, to po co ta rozrzutność władzy przy innych imprezach? Może mi ktoś wytłumaczy, bo nie kumam.
        • Gość: kazik Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 23.01.12, 10:10
          panie Prezydencie , można rozumieć podjęcie od kilku lat koniecznych reform wtarnobrzeskiej oswiacie , bo i sytuacja finansowa do tego zmusza , ale nie potrafię zrozumieć metod postępowania w tym zakresie . Otóż obok dokładnych analiz ekonomicznych , które winny dać pełny obraz skutków tej reformy, powinien Pan przede wszystkim rozmawiać z nauczycielami i pracownikami tych szkół w kwestii ich dalszego zatrudnienia lub propozycji przejscia na emeryturę / tym ,którzy nabyli takie uprawnienia /. Skandalem jest pomijanie takiego kroku . Ponadto szkoła to nie magazyn , w którym materiały można przekładać z półki na półkę bez większych konsekwencji . W sytuacji koniecznej szkołę można stopniowo wygaszać nie dokonując naboru przez kolejne lata . Życzę więcej rozsądku przy podejmowaniu kolejnych decyzji !
          • Gość: Michał Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! IP: *.flash-net.pl 23.01.12, 10:32
            @znajoma
            W czasie nauki w 8-klasowej szkole podstawowej zmieniałem szkołę trzykrotnie. Nie z powodu złego zachowania - co nie było wcale takie rzadkie "w tamtych czasach" lecz z powodu przeprowadzek i rozbudowy Tarnobrzega. Miałem w klasie "kolegę", który trafił do nas na jeden semestr, gdyż zostałe wyrzucony z innej szkoły za złe zachowanie. Jego pobyt w naszej klasie miał na mnie ZEROWY wpływ. Nie wyrosłem na człowieka, który zaczepia kogoś na ulicy żądając petów. Wielkość szkoły ma na to minimalny wpływ gdyż zachowania społeczne czy antyspołeczne wynosi się Z DOMU RODZINNEGO.
            Zapewniam, że uczniowie gimnazjum sobie poradzą ze zmianą szkoły.
            Pytanie, czy poradzą sobie NAUCZYCIELKI ???
            • Gość: Zenek Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! IP: *.smsiarkowiec.pl 23.01.12, 12:02
              Skoro prezydent szuka oszczędności, to może mi ktoś odpowie na pytanie po co organizowane były DNI TARNOBRZEGA ? Jaką kwotę na to wydano z budżetu miasta? Po co organizować SYLWESTRA na PLACU GŁOWACKIEGO .Proszę radnych o wyjaśnienie czy byli na to sponsorzy czy to też z budżetu miasta. Jak mi wiadomo inne miasta w Polsce w tym roku z tego zrezygnowały.Nie sądzę aby były tak zadłużone jak Tarnobrzeg. Może zacznijmy szukać oszczędności rezygnując z takich imprez!!
          • Gość: Do Kazika Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.12, 13:36
            Zgadzam się z Tobą. Pozdrawiam
    • Gość: lolo Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 11:49
      Michał co w rękaw kichał głupi jesteś jak but z lewej nogi!!!!!!!!!!!!!!!!1
      • Gość: Michał Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! IP: *.flash-net.pl 23.01.12, 12:46
        Wielość i dobór argumentów w dyskusji powala na łopatki.
    • Gość: cenzor iUM Re: Do michała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.12, 12:54
      Ty to jak jurand ze spychowa -ślepy ,głuchy,i non omen niemowa! gdzies wiesz że dwony biją tylko nie wiesz w którym kościele- piszesz cięcia się należą a jakże ciekawe co powiesz jak sam pan i władca ciebie spuści będziesz rozlewał krokodyle łzy i tępił wszystko co z twoją złą sytuacją związane-teraz jesteś -KTOŚ-ale pamiętaj życie bywa okrutne teraz lub potem dowiesz się tego jak życie kopnie cię porządnie w dupę !!
      • Gość: znajoma Re: Do Michała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.12, 13:34
        Michał, moje córy też zmieniały szkołę. Uwierz mi, na początku w tarnobrzeskim gimnazjum moja córa dostawała 6 ze sprawdzianów a z odpowiedzi ustnej z pewnego przedmiotu dwóje. Po kilku lekcjach nauczyciel zapytał, co miała z tego przedmiotu, odpowiedziała, że 6. Rozmawiałam z Nią. Okazało sie, że bała się nowej klasy, nowych twarzy, nowych nauczycieli. Było Jej słabo podczas odpowiedzi przy tablicy, pociły się Jej dłonie, bolało Ją serce. Była rozdrażniona a ja miałam problem, co z tym zrobić. Romowy z Nią pomogły. Nie byłam w szkole w tej sprawie. Jest osobą otwartą, bezpośrednią. Nie ma problemów z nawiązywaniem kontaktów. Tarnobrzescy gimnazjaliści od razu zaakceptowali Ją i to też bardzo Jej pomogło. Nie wszystkie dzieci są takie. Gimnazjum to jeszcze dzieci, mają problemy emocjonalne. Ktoś wcześniej napisał, że nie powinno być naboru. Też uważam, że jest to jakieś rozwiązanie, a nie całkiem zamknąć szkołę.To nie fair wobec uczniów i rodziców. Jeździłam tam na olimpiady na początku mojej pracy. Porządna szkoła, bardzo dobre wyposażenie, tak ją zapamiętałam. Pozdrawiam, miłego popołudnia.
    • Gość: Michał Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! IP: *.flash-net.pl 23.01.12, 14:42

. Jak podaje Ministerstwo Edukacji Narodowej, w całym kraju podjęto uchwały o likwidacji 367 szkół podstawowych z przyczyn demograficznych, finansowych albo z powodu racjonalizacji sieci szkół, a tylko 11 takich, do których nie ma już naboru. Likwidacja czeka też 42 gimnazja, 33 licea ogólnokształcące, 90 liceów profilowanych, 33 technika i 29 szkół zawodowych.
      • Gość: Gość Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! IP: *.smsiarkowiec.pl 23.01.12, 18:47
        Bardzo się Michał uaktywniłeś na tym forum we wszystkich wpisach dotyczących przedszkoli i gimnazjum.Ciekawe dlaczego tak bezkrytycznie wierzysz Mastalerzowi w jego obietnicach?Raz już przecież okłamał rodziców i szkoły podstawowej nr 9 jak i rodziców dzieci z likwidowanego przedszkola.Pozwól,że Ci przypomnę,że zarzekał się,że nie będzie nauki na dwie zmiany we wspomnianej szkole.I co?Minęło kilka miesiecy i już zmiana decyzji.Jak zaufać takiemu człowiekowi?Gratuluję,że Tobie się udało.Bezinteresownie?
    • Gość: klia Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! IP: *.ip.netia.com.pl 23.01.12, 15:10
      nie ma w tbg gimnazjum piatki!
    • e-ftalo Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! 23.01.12, 16:11
      Czytam listę nauczycielek i jestem trochę zszokowany, 70% z nich pracowało tam 16 lat temu-w czasach które tylko w mojej pamięci pozostały bezpowrotnie. A teraz nagle nadeszła chwila że wszyscy przestaną pracować tu pracować,już nie będzie okazji zobaczyć ich już więcej w tej szkole,to smutne. Niektóre z nich są w wieku przedemerytalnym zatem chyba chronionym przed zwolnieniem. Nie mam pojęcia jak prezydent to rozegra,ale na pewno bardzo przykra sytuacja.
      No może by zrobić wspólny protest,umówmy dzień i godzinę zlotu,chętnie zaprotestuję wraz z paniami,będzie miło spotkać po tylu latach
      • Gość: darek p Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! IP: 80.51.96.* 23.01.12, 16:48
        Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana!
        Dopiero po czasie będzie wiadomo że dobrze zrobiłeś i miałeś rację.
        • Gość: uczeń Re: Norbert, masz mój głos! Działaj! IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 23:38

Tak Trzeba dzałać. Tylko dlaczego usuwa się spoty jak wsazuje sie na duże wynagrodzenia w Urzędzie Miasta. Podajcie wynagrodzenia Przezydentów Sekretarza i skarbnika . Włos się jeży od wysokości. A śniadanka w dla dziennikarzy, a koszty reperentacji. a huczne zabawy urzędników wyjazdy . Olbrzymie koszty doradców - miesięcznie. A zatudnianie emerytów np szefa sztabu wyborczego od finansów Pana w ASA. tego nie widać? . tylko mówicie o czystkach. Czy ta władza przyszła się mścić czy zarządzać . Na razie to to pierwsze. A lud ma igrzyska. Mówi się budżet trudny. To po co MMastalerz 12 lat walczył o stanowisko wiedząc jaki budżet. Bo uwielbia władzę .nie zarządzanie . Bo rządzenie to umiar i rozsadek. Nie wiem kto będzie pił tego szampana .Chętnych nie widać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka