Gość: Jan IP: *.flash-net.pl 06.04.12, 09:24 Dlaczego robi się problemy z ochszczeniem dziecka kiedy rodzice mają tylko ślub cywilny.Czy to taki wielki problem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mar1mar1 Re: Chrzest 06.04.12, 09:47 Skoro rodzice nie potrzebują ślubu kościelnego to po co potrzebują chrztu?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Chrzest IP: *.sistbg.net 06.04.12, 10:05 Tylko że chrzest jest dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Jana Re: Chrzest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 10:47 Ochrzcij dziecko, młoda dziewczyna z okolicy chciała wziąć ślub kościelny, to kapłan Jej odradzał i kazał się zastanowić, bo ojciec pijak. Dwójkę dzieciaków Jej ochrzcił. Wesołych świąt:-) znajoma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Chrzest IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 06.04.12, 11:59 chrzest jest dla dziecka mar1mar1 zastanów się co mówisz, a jeżeli chodzi o pytanie jana to niestety niektórzy księża tacy sa i nic nie poradzisz Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: Chrzest 06.04.12, 19:55 Rozumiem że dla dziecka, przecież tego nie negowałem! Ale Chrzest to nie "usługa" którą można zamówić, to Sakrament i aby go otrzymać należy spełnić określone warunki! Chcesz przyjąć Komunię św. musisz przystąpić do Sakramentu Pojednania! Dziwne jest to spłycanie charakteru niektórych Sakramentów, przez ludzi którzy nzywają siebie wierzącymi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Mar Re: Chrzest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 20:17 Moja bliska znajoma, dużo młodsza ode mnie zakochała się w facecie, który był po rozwodzie. Nie miała ślubu kościelnego. Piękna dziewczyna, ma dwójkę dzieci. On ma już inną.Dzieci są ochrzczone, były już u komunii. Mam do Ciebie pytanie? Czy źle zrobiła że je ochrzciła i wychowuje po katolicku, prowadzi do kościoła itp? Nie osądzaj zbyt pochopnie ludzi. Wesołych Świąt. Kiedyś mi ksiądz powiedział, " że się zachowałam nieroztropnie", a swoim zachowaniem dałam tylko znak wiary i wierności dekalogowi. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: Chrzest 06.04.12, 20:53 Sądzę @znajoma że nie zrozumieliśmy się! Ja nie osądzam ludzi, ale mentalność którą mają niektórzy katolicy! Zero zainteresowania swoją wiarą, religią i tym w którego wierzą! Uważają że skoro chodzą, podkreślam, tylko chodzą do Kościoła, być może rzucają coś na tacę to w imię tego, już wszystko kategorycznie im się należy, łącznie z Sakramentami - na zawołanie! @znajoma zobacz na sens pytania @jana "Dlaczego robi się problemy..." Gdzie tu wiedza o nauczaniu Kościoła, o czci należnej Sakramentowi?! Gdyby to wiedział toby nie zadawał takich pytań! Stąd moja odpowiedź taka nie inna! Co do całości to możemy podyskutować, załóż wątek, teraz nie mam czasu trzeba zmykać do pracy - taka rzeczywistość niestety. Pozdrówka dla Ciebie i całej rodzinki :) Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: Chrzest 06.04.12, 19:56 Więc ty również zgadnij, dlaczego "robi" się problemy z ochrzczeniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: posluchajcie zatem zyda IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.04.12, 21:41 Bo poza mnogoscia slow nic z waszego pisania nie wynika. Slub jest sakramentem gwarantujacym nadzor nieba nad ciupcianiem a w konsekwencji i nad nowo narodzonymi. Chrzest to wymuszenie na nieswiadomej dziecinie (nie dobrowolne i nieswiadome) "zapisanie sie" w poczet czlonkow kosciola. Chrzest jest nieodwracalny. Rodzice a w ich zastepstwie rodzice chrzestni biora na siebie obowiazek wychowania dziecka w wierze katolickiej i zgodnie z zasadami kosciola katolickiego. Rodzice ktorzy nie maja slubu koscielnego nie gwarantuja wlasciwego i zgodnego z zasadami kosciola wychowania swoich pociech i stad odmowa chrztu a po drodze skazanie niewinnej dzieciny na blakanie sie wsrod ateistow, zydkow i wszelkiej masci religijnych zwyrodnialcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: posluchajcie zatem zyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 22:08 No, dobra Nikita, ale nie odpowiedziałeś na pytanie. Powinien ksiądz ochrzcić czy nie? Widziałam te dzieciaki w kościele przed chwilą, rosną jak na drożdżach. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: znajoma IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.04.12, 03:09 Zgodnie z litera katolickiego prawa nie powinien do czasu kiedy rodzice nie uporzadkuja swoich malzenskich spraw. Slub cywilny nie jest akceptowany przez kosciol i skazuje takie pary na banicje od wszelkiej sakramentalnej poslugi. ( powinien ale jak wiadomo wszystko da sie jakos zalatwic: chrzest, slub, pogrzeb, odpust....wszystko ma swoja cene, nawet lepsze miejsce w niebie ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: chrzest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 07:36 Dzięki, Nikita, pozdrawiam, idę gotować jajka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: znajoma IP: *.flash-net.pl 07.04.12, 09:25 Czyli chrzest to sakrament udzielany rodzicom, nie dziecku, drogi Nikito? Co oznacza udzielenie chrztu? Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: znajoma 07.04.12, 09:47 Tak, a małżeństwa udziela się dziecku, nie rodzicom! Idź się przejdź gdzieś z rana, dobrze ci to zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: znajoma 07.04.12, 09:34 No i okazuje się, że @nikita który sam się zowie Żydem, lepiej zna prawo katolickie od niektórych katolików! Wstyd a dla @nikity plusik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Nikita z aureolą... IP: *.toya.net.pl 07.04.12, 18:05 No popatrz, Nikita. Do czego to doszło? Chwalą Cię. A jeszcze wczoraj bodajże chłostano Cię za słowa prawdy, niejaki kris mało Cię nie zlinczował... Może idzie ku dobremu? Pewnie jestem naiwna, ale...Może naród się obudzi? Jeśli nie dziś, to jutro? A z tym nowym zakupem KGHM od kanadyjskiej firmy to jak to jest? Czytam gdzie niegdzie, że ten zakup, jak wiele innych, jest bez większego sensu. Co Ci wiewiórki na ucho szepczą? Mnie donoszą, że kupiliśmy, i owszem, od kanadyjskiej firmy, wyeksploatowane złoża miedzi w Chile oraz takież kopalnie w USA i Kanadzie. Ciekawe, kto zostanie nowym milionerem za tą transakcję. Bo Polak potrafi. Oczywiście, ku chwale pana, bez tego ani rusz. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: znajoma 07.04.12, 19:10 Zadał sobie tyle trudu żeby zgłębić doktrynę katolicką to i mu pochwała się należy! A niech chłop ma, nie. Żeby tylko większość "naszych" katolików tak robiła toby naprawdę było extra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Chrzest IP: *.flash-net.pl 07.04.12, 09:22 > Więc ty również zgadnij, dlaczego "robi" się problemy z ochrzczeniem! Biorąc pod uwagę fakt, że dziecko, tak niewinna istota, nie może płacić za grzechy rodziców, to jedyny logiczny powód, to wynegocjowanie wyższej stawki. P.S. A tak na poważnie, to naprawdę przyznanie się do palnięcia głupoty nie boli. Brnąc dalej, wyjdziesz na idiotę. Bo takie podejście idiotyzmem to i niektórzy księża wprost nazywają. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: Chrzest 07.04.12, 09:30 No i palnąłeś głupotę, po staremu zresztą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Chrzest IP: *.flash-net.pl 08.04.12, 22:45 > Tak, a małżeństwa udziela się dziecku, nie rodzicom! > Idź się przejdź gdzieś z rana, dobrze ci to zrobi. Małżeństwa udziela się parze ludzi. Chrzci się dziecko. Rozumiem, że Wielkanoc, ale żeby aż tak mocno chrzanić? ;) Chrzest z definicji jest wyznaniem wiary równoznacznym z przyjęciem w poczet wiernych danego kościoła. Skoro już ewoluowało to do mechanicznego przyjęcia, bez świadomości chrzczonego, to dotyczy przyjęcia dziecka w poczet wiernych z otwartymi rękami i w pełni nadziei i optymizmu, że wyrośnie-zostanie wychowany na porządnego chrześcijanina. Co gdy rodzice nie spełniają jakichś warunków? Odmówić chrztu? Czy może - z typową dla takich jak Ty Marmarze dewotów - walczyć jak z samym Szatanem z boskim mieczem w reku, czy przyjąć te niewinna duszyczkę? > No i palnąłeś głupotę, po staremu zresztą... Mógłbym polemizować z jakąkolwiek wypowiedzią na ten temat...tylko nie wiem na czym ta głupota miałaby polegać. Więc jeśli nie jest to ponad Twoje intelektualne siły bądź łaskaw opisać co za głupotę uważasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi800 Re: Chrzest IP: *.flash-net.pl 08.04.12, 21:59 A jeśli jedno z rodziców nie spełnia wymogów formalnych (z różnych powodów) do otrzymania sakramentu małżeństwa kościelnego i nie mogą zawrzeć ślubu, a oboje są chrześcijanami - to czy należy dziecko skazywać na wieczne potępienie? Przecież to nie sakrament dla rodziców, to sakrament dla dziecka. Kościół powinien udzielić sakramentu chrztu dla każdego dziecka, przyjmując je tym samym do swej wspólnoty. Nieważne, kim są jego rodzice. Jeśli tylko przyniosą dziecko do chrztu, kościół nie ma prawa odmówić przyjęcia dziecka do swej wspólnoty. Drobna sugestia dla Mar1mar1: Otwórz nieco swoje klapki, polaryzujące świat na zasadzie czarne-białe. Są na świecie rzeczy szare, i takie też nie są wcale złe. Dobry katolik nie wartościuje świata w kategorii '0' - '1'. Czasem ortodoksyjne zasady należy nieco zmiękczyć. Ta ostatnia uwaga dotyczy całej Twej twórczości na forum, którą od pewnego czasu śledzę. Luzu nieco, bo jeśli ktoś w jakiś kwestiach się z Tobą nie zgadza, nie znaczy to, że jest przeciw Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: Chrzest IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.04.12, 23:19 edi - ty jak na polaka przystalo chcesz frymarczyc i targowac sie z kosciolem i jego zasadami. Na pocieszenie , polacy maja wlasne przekonanie i jedynie sluszne prawdy w kazdej sprawie. Wspominalem i powtarzam raz jeszcze : sakrament malzenstwa jest warunkiem koniecznym by kopulowac i miec potomstwo, a reszta jest tylko konsekwencja . Panowie polacy, bracia katolicy to co tu piszecie , jak postrzegacie kosciol i jego zasady wola o pomste do nieba, moze dlatego wlasnie to niebo wam tak nie laskawe. A tu taki maly przyklad: jest znak ograniczenia predkosci, a prowadzacy pojazd polak komentuje: co za chu//j postawil ten znak i....gna ile maszyna wyciagnie. Wy nie macie ani wiedzy ani szacunku i to dla zadnego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Chrzest IP: *.flash-net.pl 09.04.12, 06:58 > Wy nie macie ani wiedzy ani szacunku i to dla zadnego prawa. Nikito, wiedzę zdobywasz czytając tabloidy. Dla średnio-inteligentnego człowieka takie uogólnienie nie może mieć sensu. Zapewne wszyscy Żydzi to Chasydzi w brudnych portkach i taplający się w błocie pijani z okazji jakiegoś tam święta. P.S. Tylko nie pisz, że mam kompleks Żyda. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sp1962 Re: Chrzest 08.04.12, 23:24 pytanie kto robi problem? ksiądz .... w ich naturze to dopuszczalne .... wisielca nie pochować po katolcku, dzieci nie ślubne nie chrzcić sam to przeżyłem..... i dlatego ta wiara dla mnie to absurd.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: pomodle sie za was IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.04.12, 00:55 sp - zadziwiasz mnie chlopie. wiara dla ciebie jest absurdem bo wymaga od ciebie przestrzegania zasad tej wiary !! Powiem na zakonczenie tak: musisz (sic!) przestrzegac zasad swej wiary, jaka by ona nie byla. To jest warunek konieczny ( ale nie wystarczajacy ) by jednoczyc sie z kosciolem. To ze inni nie przestrzegaja nie ma znaczenia . To TY MUSISZ przestrzegac. Pomodle sie za was do naszego wspolnego boga ojca; moze wyslucha zydka wstawiajacego sie za katolikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: pomodle sie za was IP: *.flash-net.pl 09.04.12, 07:00 > sp - zadziwiasz mnie chlopie. wiara dla ciebie jest absurdem bo wymaga od ciebi > e przestrzegania zasad tej wiary !! Czy zasadą wiary jest prawo ustanowione przez człowieka, zmieniane na przestrzeni dziejów? Grzechem było nie pościć w Wigilię, a teraz już problemem to nie jest? Mieszasz zwyczaje i obyczaje stanowione przez ludzi, "przepisy" kościelne z podstawami wiary. Miałkie masz argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darko Re: Chrzest IP: *.pppoe.sistbg.net 09.04.12, 20:42 No sorry, Kościół to nie market gdzie sprzedaje się towar każdemu chętnemu. Skoro nie spełniasz wymagań to niestety nie dostaniesz tego co chciałbyś. Sakramenty nie są na zawołanie. A poza tym to gdzie Ty się chcesz "ochszcić" dzieciątko na poziomie 2 klasy gimnazjum ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1%-ten niewierzący Re: Chrzest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.12, 02:14 A swoje dzieci księża chrzczą , czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś