Dodaj do ulubionych

Jakie okna wybrać do nowego domku:(

IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 24.10.12, 04:00
Witam serdecznie. Proszę o pomoc w wyborze firmy i profilu kompletu okien do domku.
Zastanawiałam się nad oknoplastem i ich veką ale słyszałam że są inne profile typu burgmann i schuco. Nie wiem które firmy w regionie zajmują się ich dystrybucją i czy są lepsze od opartego na tradycji oknoplasta.
dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: Lena Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 25.10.12, 17:56
      j.w
      • Gość: dif Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.12, 09:16
        Ja polecałbym przejsć się do sklepu na ul. sienkiewicza w GESIE tam mają okna veka i inne wymienione przez ciebie, (niedaleko majsterka, po drugiej stronie ulicy). Pani w sklepie zna się na rzeczy i poleci na pewno najlepszą opcję, ceny w porównaniu z innymi mają lepsze.
        Ja sam niedawno kupiłem tam okna veka.
        • Gość: lena Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.10.12, 15:55
          dziekuje za odpowiedz.
          może ktoś jeszcze mi doradzi gdzie i jakie okna??
          thx
          • Gość: gbur Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.12, 18:59
            niestety, Podkarpacie to pustynia, jesli chodzi o okna;
            poczytaj ten watek:
            forum.muratordom.pl/showthread.php?1792-OKNA-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie
            watpie, czy Ci sie cos rozjasni, bo kazdy z wypowiadajacych sie tam chwali co innego;
            poza tym najlepsze nawet okna potrafia spier***ic montazysci z bozej laski;
            • Gość: dif Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 15:55
              ale głupoty człowieku opowiadasz, w sklepie o którym napisałem można wybrać okna z najwyzszej półki a ekipa całyczas ta sama nie zmienia się od lat wiec i doswiadczenie spore i ludzie pewni.
              Nie zawsze cos co kupimy na drugim koncu Polski musi byc lepsze od tego co "domowe".
              a z resztą RÓBTA CO CHCETA!
              • Gość: gbur Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 16:51
                Gość portalu: dif napisał(a):

> ale głupoty człowieku opowiadasz, w sklepie o którym napisałem można wybrać okn
                > a z najwyzszej półki a ekipa całyczas ta sama nie zmienia się od lat wiec i dos
                > wiadczenie spore i ludzie pewni.
                > Nie zawsze cos co kupimy na drugim koncu Polski musi byc lepsze od tego co "dom
                > owe".
                > a z resztą RÓBTA CO CHCETA!
                czemu sie jezysz?
                to, ze maja tam okna na profilu veka /nb. jest ich z 6... jaki oni tam maja?/, to jeszcze o niczym nie swiadczy, sa obecnie bardziej uznane w branzy profile;
                po drugie, jakie okucia stosuja?
                po trzecie, czy ekipa stosuje 'cieply montaz'? bo sama pianka, to i ja moge okna obsadzic :)

po czwarte, jakie znane i uznane firmy produkcyjne prosperuja, wedlug Ciebie, na Podkarpaciu, skoro twierdzisz, ze glupoty wypisuje?

pytanie do @plus i minus: skad brales te okna /od producenta czy posrednika/ i ktory typ? energo?
    • Gość: plus i minus Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 15:58
      U mnie są z VIDOKU z montażem , zakładałem tego roku okna z 3ma szybami, są droższe, chyba nawet od drewnianych, ale bynajmniej jest gwarancja jakości i ciepła.
      • Gość: ronin Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tktelekom.pl 29.10.12, 18:19
        bierz ośmiokątne, ale będzie szpan, nikt takich nie ma, od razu z dotykowymi klamkami i hologramami zamiast kwiatków
        • Gość: gbur Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 18:54
          @ronin, jesli palisz krowim lajnem, bo w obejsciu masz tego w brod, i w dodatku ogrzewasz te swoje 40 m2, to Ci wszystko jedno, jakie masz okna;
          ale jesli ktos nie ma zapasu wysuszonych krowich plackow, a chce ogrzac normalny dom, to nie dziw sie, ze pyta;
          pozdro dla rogacizny :)
          • Gość: ronin Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tktelekom.pl 29.10.12, 19:04
            40 a to mam działkę a dom ponad 200m2 i nie na robotniczych kartonach tylko za miastem sobie mieszkam, 40 m to troch mniej niż mój salon, a do ogrzewania mam aktualnie solarki, zazdrość d... ściska gburkowi
      • Gość: vk Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 16:44
        i ja mam z vidoku - warte polecenia
    • Gość: veka alphaline 90 Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tktelekom.pl 30.10.12, 09:30
      ALPHALINE to ekskluzywny system profili o szerokości 90 mm i podwyższonych parametrach izolacyjnych. Technologicznie perfekcyjnie wykonany układ trzech uszczelek skutecznie chroniprzed zimnem, wilgocią i niekontrolowanym ruchem powietrza. Zastosowanie potrójnego pakietu szybowego oraz dodatkowo wkładki termicznej, obniża współczynnik przenikania ciepła U o ponad 30%. Dlatego też Alphaline jest szczególnie polecany w przypadku realizacji domów energooszczędnych.

Opis systemu :

System o głębokości zabudowy 90 mmi 6-komorowej geometrii.
      Grubość ścianek o najwyższym standardzie jakości RAL klasa A (PN-EN 12608)
      Możliwość zastosowania oszklenia o grubości od 24 do 50 mm.
      Współczynnik przenikania ciepła U osiągający nawet do 0,9 W/m2 przy zastosowaniu potrójnego oszklenia i klina docieplającego.
      Potrójny układ uszczelek z uszczelką środkową zapewniający doskonałą szczelność, izolację akustyczną i izolację cieplną.
      Wzmocnienia stalowe znane z profili 70-milimetrowych, zapewniające stabilność statyczną i długookresową funkcjonalność.
      Zgrabne wzornictwo o klasycznej optyce i wyważonych proporcjach. Niska łączna wysokość boczna profili skrzydła i ramy na poziomie 118 mm zapewniająca większą powierzchnie szyby i doskonałe doświetlenie wnętrza.
      Pewny montaż okuć w skrzydle i ramie poprzez kilka ścianek profila.
      Możliwe dodatkowe mocowanie nośnych elementów okuć we wzmocnieniu stalowym.
      Zastosowanie takiej samej liczby okuć, jak w systemach 70-milimetrowych.
      Dostępność szerokiej palety kompatybilnych elementów łącznych i uzupełniających z 70-milimetrowych systemów profili Veka.

Okucia - Roto NT Designo z krytą stroną zawiasową standardowo wyposażone w jeden

zaczep antywyważeniowy, blokadę błędnego położenia klamki i mikrowentylkacje.

Profil - dostępny w pełnej gamie kolorów i oklein drewnopodobnych.

Szyby - standardowo 4/12/4/12/4 U = 0,5. W/m2k

informacja 156882023
      • 1mark11 Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( 31.10.12, 15:12
        Ktoś chyba zapomniał, że wchodząc tutaj ludzie szukają obiektywnej opinii, a nie przekopiowanej ulotki reklamowej systemu Alphaline. Ja rozumiem, że handlowiec chce dobrze wykonywać swoją pracę zachwalając nowość Vetrexu, ale dlaczego w tak nachalny sposób? Poza tym każdy, kto choć trochę zna się na rzeczy wie, że Alphaline 90+ to przestarzały jak na dzisiejsze czasy profil.
        • Gość: bobbud Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.12, 15:50
          1mark11 napisał(a):
          Poza tym każdy, kto choć trochę zna się na rzeczy wie, że
          > Alphaline 90+ to przestarzały jak na dzisiejsze czasy profil.

A jakiego profilu powinienem szukać, jakliej firmy/jakiego pośrednika itd.
          Pytam bo też mnie interesuje ten temat.
    • Gość: ktoś Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tktelekom.pl 31.10.12, 16:14
      1mark11 ma najlepsze okna ma i tylko u niego kup. żenada i wytłumacz "znafco" co to znaczy że Alphaline 90+ to przestarzały jak na dzisiejsze czasy profil.????????
      • Gość: bobbud Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.12, 16:49
        Noż ku..., na tym forum jak nie bluzgi, to o mlecznych, czopkach, hemoroidach itp masztalenkach.
        Szanowny @ktosiu, zamiast ironizować, to wypowiedz się na temat z pozytkiem nie tylko dla mnie ale i dla innych.
        • Gość: Lena Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.11.12, 07:12
          hmm, no własnie!
          Dla zainteresowanych tematem słyszałam ze w oknoplaście w grudniu będą promocje około -8%. Niewiem tylko czy to jest dobry kierunek:/ czy nie np. vidok lub drebud..:(
    • Gość: kleczu Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.11.12, 09:35
      ale mi promocja w oknoplaście - 8 % jak ceny mają wywalone o 40 % w porównaniu do okien o takich samych parametrach
      • Gość: Lena Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.11.12, 16:28
        no to skąd mam wybrać okna żeby nie przepłacić a zarazem mieć coś dobrego..??
        • Gość: gardan Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.pool.ukrtel.net 03.11.12, 10:56
          Wiesz to jakie okna wybierzesz to zalezy tylko od Twojej zasobnosci portfela. najpierw musisz przeczytac troche o oknach a dopiero potem sie pytac. sa okna 3, 5, a nawet 6 komorowe. # komorowe sa to okna starszej wersji u nas nieodpowiedznie z racji klimatu (zima). 6 komorowe sa przereklamowane bo cena nie odpowiada jakosci wykonania i sa bardziej podatne na odksztalcenia. Komory sa to puste przestrzenie w futrynach, ktore teoretycznie wzmacniaja konstrukcje a jednoczesnie czynia okna twardszymi i elastyczniejszymi. Co do materialow to sa okna jak pewnie wiesz plastykowe i drewniane. Drewniane sa bardziej niby ekologiczne i ladniej wygladaja ale maja tez wady. Trzeba je systematycznie konserwowac jak drewno. jesli masz odpowiadnia ilosc gotowki to polecam. Sa okolo1,5-2 razy drozsze niz plastiki. Ja osobiscie mam okna plastikowe ale wykonane z brazowego plastiku. Pozniej napisze reszte wiadomosci.
        • Gość: gardan Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.pool.ukrtel.net 03.11.12, 18:31
          Jesli zalezy Ci na tym, zeby nie przeplacac to polecam okna biale plastikowe. Co przwda trzeba je czasem myc ale nie odksztalcaja sie pod wplywem slonca i nie blakna jak niektore okna z barwionego plastiku. Co do koloru to sa 2 opcje. Jedna to okna z barwionego plastiku cale w kolorze a druga opcja to okna barwione tylko na zewnatrz - czego nie polecam. Co do firmy to sa firmy takie jak VEKA ktore sa sprawdzone i niestety drogie. Ale sa tez firmy, ktore stosuja rozwiazania znanych producentow ale sa duzo tansze. Ja osobiscie polecam oknoplast z Krakowa. Dobre ale niestety ciut drogie sa okna pomorskiej fabryki okien. Mozesz tez wybrac firme pagen (maja rozwiazania znanych firm ale sa duzo tansi). Bardzo dobre okna ma tez firma DRUTEX (oni natomiast produkuja wszystko u siebie - bardzo dobra firma) Wszystkie firmy ktore tu wymienilem sa dobre i bedziesz zadowolona. Co do przepuszczalnosci cieplnej to wybierz okna o jaknajmniejszym wspolczynniku przepuszczania temperatury. Im mniejszy tym lepiej ale nie zawsze. Niestety wszystkie okna z plastiku "nie oddychaja" i wtedy trzeba je umiec ustawic, zeby przepuszczaly jednak troche wilgoci i powietrza z zewnatrz. To trzeba zlecic firmie ktora okna montuje. Co do zabezpieczen to tutaj zalezy to tylko od twojej zasobnosci kieszeni. Sa rozne rozwiazania. Od klamek zamykanych na kluczyk do specjalnych okuc. To co wybierzesz zalezy tylko od Ciebie. Uwazaj tylko jesli wybierzesz lepiej zabezpieczone okna niz drzwi zewnetrzne. Czasem sie zdarza, ze zlodziej wejdzie predzej przez drzwi po wylamaniu zamkow niz przez okno bo to bedzie nie do przejscia. Ja osobiscie polecam okna z klamkami ktore posiadaja przyciski. Dopiero po nacisnieciu przycisku klamka mozna ruszyc i otworzyc okno. Niektore firmy maja tez w ofercie okna z 3 szybami. Jest to dobre rozwiazanie ale.... 3 szyby waza bardzo duzo. Moga wystapic problemy po kilku latach uzytkowania z zawiasami. Poza tym jesli takie okno jest otwarte to jesli zawieje silny wiatr to uderzenie takiego okna moze zabolec i to bardzo. Poza tym zapomnij o zdjeciu takiego okna samodzielnie z zawiasow. Chyba rozwialem wszystkie watpliwosci.
          Pozdrawiam
          • Gość: Lena Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 04.11.12, 04:21
            "gardan" bardzo dziekuje za wyczerpujące posty.
            Niestety bardzo mi zależy na obustronnym kolorze"złoty dąb" i trochę zmartwiło mnie to co napisałeś o odkształceniach:(
            • Gość: gardan Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.pool.ukrtel.net 04.11.12, 09:03
              Niestety okna w kolorze maja to do siebie ze moga sie odksztalcac bo jak pewnie wiesz swiatlo sloneczne silnie nagrzewa materialy inne niz biale. Im ciemniejsze okna tym silniej pochlaniaja energie sloneczna i silniej sie grzeja. Jest na to rada tylko w prawidlowym porzadnym montarzu i regulacji ktore powinna wykonac fachowa ekipa. Jesli okna beda dobrze zamontowane to nic sie z nimi nie stanie. I oczywiscie musza byc dobrej marki a nie (made in cos tam). Czasem firmy oferuja takie rozwiazanie, ze 2-3 lata po montarzu jak juz dom "siadzie" przyjezdzaja i poprawiaja regulacje. Jesli nie ma tego w umowie sprzedazy to morzesz sobie tego zarzyczyc. Warto. Jeszcze jest 1 kwestia. Jesli bedziesz kupowac okna to zwroc uwage na to ile zawiasow maja okna "nie balkonowe". Powinny miec 3 zawiasy. Jesli firma bedzie oferowac tylko 2 to zwroc sie o jeszcze 1 dodatkowy. To poprawia wytrzymalosc okna i ramy. Nie daj sie skusic na tzw cieple ramki itp takie bajery. Nic nie daja a kosztuja krocie.
              Aha i na koniec. Dobrze kupic parapety w tej samej firmie co okna. Bedziesz miec znizke. A jesli firma jej nie bedzie chciala dac to zrezygnuj z firmy ;)
              Powodzenia
              PS. jesli chcesz to moge tez napisac jak sie wybiera okna dachowe bo to zupelnie inna bajka
            • Gość: gardan Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.pool.ukrtel.net 04.11.12, 09:09
              Aaaaa bylbym zapomnial. Jesli bedziesz kupowac okna to wez takie ktorych zawiasy daja sie regulowac tak, zeby dociskaly okna do futryny. Jesto to o ciut drozsze ale mozna skorygowac doskonale odksztalcenia ram i "siadanie" domu. Zdarza sie bowiem, ze po kilku latach okna nie dociskaja sie do ramy w katach tam, gdzie sa zawiasy. A co do okuc to praktycznie wszystkie sa podobne.
              Pozdro
          • fiutkowskiroman Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( 04.11.12, 08:04
            a gdzie u nas można kupić okna DRUTEX?
            • Gość: gardan Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.pool.ukrtel.net 04.11.12, 09:04
              DOMSYSTEM
              Grzegorz Dulęba, Artur Kupiec
              ul. Okulickiego 142 c
              37-450 Stalowa Wola
              tel./fax: +48 15 642 75 14
              kom.: +48 602 216 976

P.P.H.U DREW-PANEL
              ul. Rynek 40
              37-464 Stalowa Wola
              tel./fax: +48 15 8445449
              kom.: +48 509 539 969
              drewpanel@o2.pl
              www.drew-panel.com.pl
              • Gość: Lena Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 05.11.12, 04:24
                a co powiecie na temat nawiewników, czy również i je warto domówić??
                Wentylację mam grawitacyjną...
                • Gość: gardan Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.laz.fiberway.pl 06.11.12, 16:19
                  Jeśli masz dom parterowy to warto je dokupić tylko w kuchni i tam, gdzie ewentualnie suszysz pranie. Przydają się też tam, gdzie stoi zbiornik na ciepłą wodę. Natomiast jeśli masz dom z poddaszem mieszkalnym to nie warto inwestować. Generalnie jak dla mnie strata pieniędzy.
                  • Gość: artur Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 14.11.12, 05:40
                    a ja nie polecam właśnie vidoku i oknoplastu. Dla mnie przereklamowani i robią na juz trochę przestarzałym profilu veka
                    • 1mark11 Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( 16.11.12, 15:56
                      Gość portalu: artur napisał(a):

> a ja nie polecam właśnie vidoku i oknoplastu. Dla mnie przereklamowani i robią
                      > na juz trochę przestarzałym profilu veka

Artur, chyba nie zrobiłeś dokładnego researchu, bo słyszę, że Oknoplast co chwilę wprowadza jakieś innowacje, chociażby nowe Winergetic z autorskim profilem.
            • Gość: gosc Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.flash-net.pl 09.02.13, 22:54
              drutex jest w polarisie obok fraca
    • Gość: oknokit Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.11.12, 19:50
      1.spróbuj do profili z oknoplasta zrobić np. roletę w zabudowie- powodzenia bardzo skośna listwa przyszybowa.
      2. oknoplast sam wymyśla profile a produkuje dla nich veka i nie ma możliwości posprawdzać cen u konkurencji dlatebo są tacy drodzy.
      3.takie same maszyny w fabryce jak ma oknoplast ma przynajmniej 20 producentów w polsce a ceny mają o 30 % niższe
      • 1mark11 Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( 19.11.12, 16:40
        Gość portalu: oknokit napisał(a):

> 1.spróbuj do profili z oknoplasta zrobić np. roletę w zabudowie- powodzenia bar
        > dzo skośna listwa przyszybowa.
        > 2. oknoplast sam wymyśla profile a produkuje dla nich veka i nie ma możliwości
        > posprawdzać cen u konkurencji dlatebo są tacy drodzy.
        > 3.takie same maszyny w fabryce jak ma oknoplast ma przynajmniej 20 producentów
        > w polsce a ceny mają o 30 % niższe

Pewnie wszyscy, którzy mają okna Oknoplast mają firanki i zasłony, skoro jak mówisz nie da się zrobić rolet.
        To, że jakaś firma (albo nawet 20) posiada takie same maszyny jak Oknoplast to nie wszystko – trzeba mieć tez doświadczenie w produkcji, kontrole jakości, serwis ect.
        Samo posiadanie maszyn nie czyli producenta dobrym producentem. Jak laik kupi sobie wypasionego bolida to nie znaczy, że nim od razu wygra Formułę 1

• Gość: Ambra Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.12, 23:25
        Firma O. to najbardziej chyba znienawidzona przez konkurencję firma w Polsce .Czemu można się tylko domyślić :)
        • Gość: budowniczy Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 00:40
          Znienawidzona?
          Eeee, zasłużyła chyba na takie traktowanie, skoro pompuje kasę w Inter, a pospolitego inwestora ma w doopie tylko dlatego, ze się nazywa Oknoplast.

Przy okazji taki artykilik:
          oknotest.pl/OKNOPLAST-Platinium-Evolution2-Za-a-nawet-przeciw.php
          • 1mark11 Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( 24.11.12, 15:17
            Gość portalu: budowniczy napisał(a):

> Znienawidzona?
            > Eeee, zasłużyła chyba na takie traktowanie, skoro pompuje kasę w Inter, a pospo
            > litego inwestora ma w doopie tylko dlatego, ze się nazywa Oknoplast.
            >
            > Przy okazji taki artykilik:
            > oknotest.pl/OKNOPLAST-Platinium-Evolution2-Za-a-nawet-przeciw.php

I tutaj wychodzi typowa dla polaka, a zupełnie niezrozumiała dla mnie zawiść. Zamiast się cieszyc, że w naszym kraju sa firmy które mają potencjał, robią z powodzeniem biznesy na rynku międzynarodowym i są na tyle poważną i rozpoznawalna marką, że taki klub jak Inter chce się z nią wiązać i zamiast pisac ze „polak potrafi” to oczywiście nienawidźmy. Ciekawe czy Nike i Volvo które tez sponsorują Inter są znienawidzonymi markami w swoich krajach za ten fakt?
            • Gość: gbur Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.12, 19:20
              1mark11 napisał(a):

> I tutaj wychodzi typowa dla polaka, a zupełnie niezrozumiała dla mnie zawiść. Z
              > amiast się cieszyc, że w naszym kraju sa firmy które mają potencjał, robią z po
              > wodzeniem biznesy na rynku międzynarodowym i są na tyle poważną i rozpoznawalna
              > marką, że taki klub jak Inter chce się z nią wiązać i zamiast pisac ze „
              > polak potrafi” to oczywiście nienawidźmy. Ciekawe czy Nike i Volvo które
              > tez sponsorują Inter są znienawidzonymi markami w swoich krajach za ten fakt?

wycierasz se gebe @1mark11 polskoscia, a Polak piszesz mala litera;
              za to nike i volvo duza;
              jakis kompleks wylazi? :D

a jesli chodzi o okna to dobre okna + PERFEKCYJNY montaz, bo nawet najlepsze okna zle zamontowane nie spelnia swojej funkcji;
    • Gość: Semi Re: Jakie okna wybrać do nowego domku IP: 63.141.199.* 23.01.13, 02:21
      Prawdopodobnie sugerował min 1,2 uw (zgodnie ze współczynnikiem im niższy tym cieplesze okno) ale to już szczegół językowy ;), zresztą wśród wymienianych producentów masz właśnie okna, które spełniają takie normy. W Tarnobrzegu jest Oknoplast, po Jezierskiego musiałbyś się pofatygować do Ostrowca, z tego co pamiętam był tam salon. Heki i Adamsa ruski rok w rękach nie miałem, więc nie polecę żadnego salonu.
      • efekt.dopplera Re: Jakie okna wybrać do nowego domku 23.01.13, 18:53
        Gość portalu: Semi napisał(a):

> Prawdopodobnie sugerował min 1,2 uw (zgodnie ze współczynnikiem im niższy tym c
        > ieplesze okno) ale to już szczegół językowy ;), zresztą wśród wymienianych prod
        > ucentów masz właśnie okna, które spełniają takie normy. W Tarnobrzegu jest Okno
        > plast, po Jezierskiego musiałbyś się pofatygować do Ostrowca, z tego co pamięta
        > m był tam salon. Heki i Adamsa ruski rok w rękach nie miałem, więc nie polecę ż
        > adnego salonu.

No dla uściślenia, miały być to okna cieplejsze niż 1.2, ale sugerował poniżej 1, a krytycznym ten punkt 1.2 Akurat salon Oknoplastu znam, bo chyba myślisz o salonie z Sienkiewicza, gdzie jestem umówiony na piątek, natomiast do Ostrowca trochę bez sensu, ale na pewno sprawdzę kontakt i przedzwonię. Zresztą +/- liczę na ok 25k więc powinno dealerowi zależeć.
        • Gość: krena Re: Jakie okna wybrać do nowego domku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 20:42
          @efekt.dopplera, nie trzymaj się jednego dillera;
          roześlij oferty do kilku i porównaj ofertę oraz ceny;
          zdziwisz się, jakie mogą być rozbieżności przy wycenie tych samych okien u różnych sprzedawców. przy 23k mogą dochodzić do +/- 5k
          moje okna gotów był zrealizować sprzedawca z Tarnowa tudziez spod Warszawy, ale ceny mieli lekko zawyżone w stosunku do miejscowych/okolicznych sprzedawcow, wiec zrezygnowalem;
          BTW 1,2 uw doopy nie urywa;
          • efekt.dopplera Re: Jakie okna wybrać do nowego domku 24.01.13, 23:54
            Gość portalu: krena napisał(a):

> @efekt.dopplera, nie trzymaj się jednego dillera;
            > roześlij oferty do kilku i porównaj ofertę oraz ceny;
            > zdziwisz się, jakie mogą być rozbieżności przy wycenie tych samych okien u różn
            > ych sprzedawców. przy 23k mogą dochodzić do +/- 5k
            > moje okna gotów był zrealizować sprzedawca z Tarnowa tudziez spod Warszawy, ale
            > ceny mieli lekko zawyżone w stosunku do miejscowych/okolicznych sprzedawcow, w
            > iec zrezygnowalem;
            > BTW 1,2 uw doopy nie urywa;

Wiem, celuje gdzieś w max 1, ale to jest tylko jeden z "czynników" póki co robię research :)
            • Gość: krena Re: Jakie okna wybrać do nowego domku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.13, 20:04
              zainteresuj się oknami vetrex
              www.vetrex.com.pl/oferta/okna-premium/v90.html
              • Gość: Marek Re: Jakie okna wybrać do nowego domku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.13, 23:11
                Od razu widać komu najbardziej brak zamówień
                Skąd ja znam te wklejane linki na wszelkich forach Wstyd krena Oj wstyd
                • Gość: krena Re: Jakie okna wybrać do nowego domku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.13, 11:38
                  Gość portalu: Marek napisał(a):

> Od razu widać komu najbardziej brak zamówień
                  > Skąd ja znam te wklejane linki na wszelkich forach Wstyd krena Oj wstyd

O co chodzi?
                  Sądzisz że jestem sprzedawcą?
                  No to się myluisz. Ktoś pyta jakie okna, ja wybrałem vetrex, bo uzałem, że są dla mnie najlepsze więc polecam innym.
                  A ty jak większosc na tym forum tylko szukasz spisków, mlecznych czy innych phlebodi czy jak to się tam pisze. Mam prośbę, przenieś się na onet, tam sobie poużywasz, a tu jednego głupa będzie mniej.
              • Gość: rimi Re: Jakie okna wybrać do nowego domku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.13, 23:45
                A co powiecie na ofert obecna firmy Urzedowski maj bardzo dobre ceny .Firma znana z solidnođci i jakosci .No i ten najnowszy profil niedođcigniony i jedyny w swoim rodzaju na rynku Jestem ciekawy opini na temat profilu Optimum jakiego nie widzialem u ,zadnej konkurencji .
    • efekt.dopplera Re: Jakie okna wybrać do nowego domku 29.01.13, 00:56
      Póki co otrzymałem ofertę z oknoplast na dniach mam otrzymać pozostałe do porównania.
      • Gość: merkses Re: Oknoplast do nowego domku IP: 46.20.33.* 29.01.13, 17:02
        A co dokładnie Ci zarekomendowano w oknoplaście, czy już miałeś wybrany model ? Mi ręce opadają jak zaczynam porównywać, mętlik doprawili przedstawiciele i nie wiadomo kogo słuchać. Generalnie już byłem zdecydowany na koncept, ale pojawiły się propozycje zrobienia grubszego pakietu szyb na lepszym profilu. A wydawało by się, że budowa domu to projekt i realizacja, w rzeczywistości to przy każdym elemencie można się zakopać na amen ehhh...
        • Gość: krena Re: Oknoplast do nowego domku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.13, 20:30
          oknotest.pl/1/PRO_QUALITY_PVC/vip/vip-wlasciwosci.php
          Może mało miarodajny ten ranking, ale fakt, że niektórzy producenci nie dostarczyli wyników badań swoich okien tez o czymś świadczy.
          • Gość: Syrio lekka kpina IP: *.17.100.94.static.swiftway.net 30.01.13, 23:20
            Nie wiem, ale mi ten test wygląda na jakiś ustawiony, zresztą ten portal jest jakiś podejrzany w sensie prowadzenia testów. Od tego są PN, a nie jakieś wydumane parametry. Wystarczy odrobinę poczytać...
            • Gość: krena Re: lekka kpina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.13, 18:02
              uw to wydumany parametr?
              @Syrio, nawet anonimowo nie kompromituj się.
    • Gość: krena Re: Oknoplast do nowego domku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.13, 18:24
      Ojojoj, to z czytaniem tak kiepsko? :(
      oknotest.pl/ranking-okien-pro-quality-pvc/zasady
      Po prostu niektórzy producenci dostarczyli swiadectwa testów/badań i za to mają punkty.
      Inni nie dostarczyli, bo albo czują się tak mocni na rynku, że każdy uwierzy w ich uw 0,5 i inne dane, albo takich certyfikatów nie mają.
      To tak w skrócie z wyjaśnienia z innego forum budowlanego.
      • Gość: Ja Re: Oknoplast do nowego domku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 21:31
        Tam Nikt nie dostarczył żadnych badań No może kilku . Oknotest sam pozbierał dane ze stron internetowych ( im wygodne )i zrobił ten pseudo test dla naiwnych .Warto wiedzieć ,że ta strona to instytucja prywatna nie mająca uprawnień do certyfikacji czy badań Nawet nie posiada laboratorium w wynajętej kawalerce .
        Porównuje okna 5 komorowe producenta mało wygodnego z 6 komorowymi producenta bardziej zasłużonego ,a pomija już całkiem okna 7 komorowe zresztą został stworzony jakiś czas temu i do dzisiaj się nie zmienia itd.
        • Gość: krena Re: Oknoplast do nowego domku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 23:03
          Gość portalu: Ja napisał(a):

> Tam Nikt nie dostarczył żadnych badań No może kilku . /.../
          To nikt czy kilku?
          • Gość: Fifka Re: Oknotest IP: 5.199.171.* 12.02.13, 20:00
            To wypadałoby ten test nazwać jakoś inaczej, jasno że jest oceną danych jakie redaktorzy znaleźli na stronach itd. Jak można mieszać parametry techniczne z informacjami na stronie... ? Wygląda trochę dziwnie ten dysonans, a przecież wszyscy wiedzą jak w rzeczywistości wygląda ranking jakości okien...
    • Gość: do Leny Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 13.02.13, 08:22
      Widzę Lena, że należysz do tych osób, które nagminnie używają zdrobnień. Domek, mięsko, wędlinka itp. Ile ty masz lat, 7? Domek jest dla lalek. Byłem kiedyś na targu i przechodziłem obok stoiska z bielizną. Zwalista baba miała w rękach ogromne reformy i zapytała sprzedawczyni. Po ile te majteczki? Nie byłaś to TY?
      • Gość: lena Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 14.02.13, 00:31
        heh, bo od kiedy się z tobą spotkałam skarbie - tak mi zostało.
        z tego co sobie przypominam to w twych gatkach nie był "ptak" , "ptaszek" a zaledwie "ptaszyna"... i taki uraz mam teraz w mowie i piśmie.. :)
        pozdrawiam i proponuję wrócić do treści wątku
    • Gość: mmm Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.messagelabs.net 15.02.13, 09:21
      ja moge sie wypowiedziec na temat firmy solo. w moim przypadku wychodziło taniej niz w oknoplascie o jakies 4tys. (okna do domu) Terminy - niedotrzymane, jakość okien - bardzo dobra (3szybowe, najcieplejsze) ekipa montarzowa - porażka (trzeba było pilnowac kazdy ruch bo by była masakra) obsługa - trudno sie dodzwonić, pan mówi że tak już oczywiście już jedzie ale kłamie jak z nut, a pozniej nie odbiera telefonów. Także jakośc produktu na 100% a reszta na niskim poziomie.
    • Gość: polecam Re: Jakie okna wybrać do nowego domku:( IP: *.tarnobrzeg.pbw.org.pl 21.02.13, 08:20
      vidok
    • Gość: Zylion Jakie okna wybrać do nowego domu IP: *.reverse.lstn.net 22.02.13, 00:06
      Dostałem oferty jezierskiego, drutexu i oknoplastu. tak wstępnie nie chciałbym cokolwiek sugerować, macie jakieś opinie, czy w ogóle się tym nie kierować a samą wyceną ?
    • Gość: Tarnus Re: Jakie okna wybrać do nowego domu IP: 79.141.167.* 27.02.13, 20:10
      To chyba oczywiste, są lepsze i gorsze okna, ale wcale nie jest powiedziane, że te gorsze od tych lepszych są finalnie złe. Jedni piją oryginalną colę, a inni cole z biedronki i też są szczęśliwi. Przede wszystkim to wybierać świadomie i wiedzieć co się dostaje. Tego trzeba wymagać od producenta/dystrybutora. Jasnych parametrów, umowy i gwarancji na produkt, ew. montaż.
      • wezsietatus Jakie okna wybrać do nowego domu 28.02.13, 15:17
        Zapytaj na Kochanowskiego u dystrybutora oknoplastu, albo bezpośrednio do producenta dfb, możesz też się wybrać na Szkotnik, to będziesz mieć pełen obraz. Tutaj każdy będzie Cię chciał jakoś przekonać, a jednak warto pooglądać z bliska co się kupuje.
        • Gość: fesnster Jakie okna wybrać do nowego domu IP: *.cyberghostvpn.com 05.03.13, 17:52
          Da się w Oknoplaście jakiś rabat wyciągnąć/promocję etc. ? Nie orientuje się ktoś z tego rejonu czy czegoś nie prowadzą ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka