Dodaj do ulubionych

naprawa prowadnicy do laptopa

IP: *.smsiarkowiec.pl 21.01.14, 00:40
Czy ma ktoś z forumowiczów wie jak naprawić pękniętą prowadnicę przytrzymującą ekran laptopa. Po wymontowaniu okazało się że pękła w newralgicznym miejscu tuż przy zgięciu w okolicach gdzie przymocowuje się ja do zawiasu. Prowadnica praktycznie niemożliwa do dostania na rynku (rzadki model laptopa). Producent nie ma jej na stanie, z zamiennikami się nie spotkałem. Pomyślałem, że choć to strasznie małe to może da się to razem jakoś ze sobą zespawać lub w inny sposób połączyć. Zna ktoś takiego fachurę który by się tego podjął ? Nie musi być tanio, aby było solidnie. A może jest ktoś w Tarnobrzegu lub okolicy kto by wyciął dla mnie z podobnego materiału taką prowadnicę (oczywiście dam starą - pękniętą na wzór).
Obserwuj wątek
    • Gość: gkgkgk Re: naprawa prowadnicy do laptopa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.01.14, 06:00
      Mój laptop jest w takim stanie już 3 lata :) dajemy radę ale chętnie podepnę się do pytania .Pozdrawiam
    • e-ftalo Re: naprawa prowadnicy do laptopa 22.01.14, 20:18
      ja naprawiam laptopy.Muszę znać model. Ta część o której mówicie nazywa się zawiasy do matrycy i jest jak najbardziej wymienialna
      • Gość: gość Re: naprawa prowadnicy do laptopa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 22.01.14, 20:48
        Szukam usługi na programowanie biosu po nieudanym upgrade. Znaczy się upgrade był udany, lecz jak się okazało bios ze strony producenta - HP - jest felerny i sporo laptopów się już "bricked" a mimo to wciąż go na stronie trzymają do ściagnięcia. Laptop to HP.
        • e-ftalo Re: naprawa prowadnicy do laptopa 22.01.14, 21:27
          reset biosu przez wyciągnięcie baterii do podtrzymywania i downgrade BIOS do poprzedniej wersji.Jeśli jesteś ciekaw,poszukam szczegółów. Za taką usługę w serwisie biorą 50-80zł ,a porada nic nie kosztuje.
          Model to nie "HP" tylko konkretnie trzeba podać. Na obudowie powinno pisać
        • s0pran0 Re: naprawa prowadnicy do laptopa 22.01.14, 22:11

Spróbuj w Sigmie zaprogramować kość. Powinni dać radę, pogadaj z Maćkiem.
      • Gość: Lukasz Re: naprawa prowadnicy do laptopa IP: *.smsiarkowiec.pl 22.01.14, 21:33
        e-ftalo jak ty coś napiszesz.... ehhh... szkoda gadać. No dobra ale wytłumaczę ci, bo przecież ty "naprawiasz laptopy" to może ci się przyda na przyszłość.
        Tak się składa, że prowadnica to częstokroć część osobna od samego zawiasu - tak jest w większości przypadków laptopów, tak też jest u mnie. Złamała się sama prowadnica, która jest przykręcana na trzy śrubki do boku ekranu, zaś na dole jest przykręcana do zawiasu, który jest z kolei przykręcany do kadłubka laptopa i który u mnie jest jak najbardziej ok. Zatem poszukuję samej prowadnicy, więc "naprawiający laptopy" e-ftalo jak znajdziesz gdzieś prowadnicę (prawą, choć najlepiej obie) do laptopa marki MSI model CX600 to daj znać, a na razie zajmij się "naprawianiem laptopów" innych osób, bo u mnie to raczej nie zarobisz wymieniając sprawny zawias matrycy.
        • Gość: Andrzej Re: naprawa prowadnicy do laptopa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.14, 23:53
          W Tarnobrzegu przy ulicy Wyspiańskiego pawilon na górze jest taki pan nazywa sięTomasz Majewski
          numer kom.509892652 sklep z akcesoriami do telefonów komorkowych.Pozdrawiam i zyczę powodzenia.
    • e-ftalo Re: naprawa prowadnicy do laptopa 23.01.14, 16:38
      Lukasz z twoim typowo chamskim nastawieniem z Tarnobrzeskiego forum na pewno nie otrzymasz fachowej porady ani ode mnie ani od fachowca z serwisu. Naprawiam,uczę się,ale nie jestem expertem i nie muszę być,aby wykonywać proste naprawy,a to jest prosta naprawa.
      Gdybyś poprowadził normalną dyskusję,z opisem że chodzi o samą prowadnicę i podał model laptopa ,to pewnie bym sprawdził czy jest ta część i zaproponował cenę za naprawę.
      Tak jak wspomniał s0pran0 ,dla takich jak ty istnieją serwisy które wyłoją cię z ostatniego grosza i nie będą pytać o model laptopa ani o usterkę
      Pozdrawiam
      • Gość: łukasz Re: naprawa prowadnicy do laptopa IP: *.smsiarkowiec.pl 26.01.14, 00:13
        Drogi E-ftalo jeśli nie odróżniasz chamstwa od ironii, to tylko ci współczuć przewrażliwienia na swoim punkcie. Co do opisu problemu to już w pierwszym wątku dokładnie zostało przeze mnie zaznaczone, że chodzi o samą prowadnicę, którą przyczepia się do zawiasu (czyli osobnej części). Na przyszłość dokładniej czytaj wątki, w których się wypowiadasz, bo sam się ośmieszasz. I nie martw się o mnie, naprawa (a właściwie wymiana) oczywiście jest bardzo prosta i jestem ją w stanie sam wykonać dlatego szukam kogoś kto mi taką prowadnicę znajdzie a nie montera, który ją zamontuje. Zatem bez obaw nie dam się orżnąć żadnemu serwisowi, niestety tobie również.
        p.s. sOpranO nic na mój temat nie wspominał, gdyż wypowiadał się co do innego zagadnienia przypadkowo poruszonego w tym wątku zatem nie mieszaj.
        A tak w ogóle, jeśli z ciebie taki magik komputerowy, jak bystrzak na forum, to...
        • Gość: pilot Re: naprawa prowadnicy do laptopa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.01.14, 16:39
          eeee Łukasz przeca e-ftalo to nasz forumowy mądrala i pierwszy informatyk w Polsce więc proszę nie deprecjonuj jego wielkich umiejętności. Przecież tu nikt inny na rzeczy się nie zna. Nam biednym żuczkom pozostaje tylko wychodzić "ze śmiećmi" (cyt. z e-ftalo). A to że nie potrafi przeczytać kilku zdań ze zrozumieniem bądź nie zna się na tym to tylko nasze wyimaginowane senne marzenia. E-ftalo najlepszy jest i basta. Tu nie ma dwóch zdań. Zna się na wszystkim a informatykiem jest przewybornym co już niejednokrotnie udowadniał na tym forum. Zresztą przecież napisał że on "naprawia laptopy" a nie że potrafi naprawić laptop(a/y). Niby podobnie ale jednak nie to samo.
      • Gość: helooo Re: naprawa prowadnicy do laptopa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.08.14, 16:33
        A tu jest kulturalna odzywka E-ftalo
        • Gość: heloooo Re: naprawa prowadnicy do laptopa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 22.08.14, 10:12
          helooo no przynajmniej użyłeś nicka przez 3 "o" ale i tak będzie na mnie ;-) Ale zgadzam się z Tobą w zupełności jest to kolejny przykład kultura gdy ktoś mu zwrócił uwagę, że nie ma racji. Ale to pewnie ja byłem ;-)
    • Gość: . Re: naprawa prowadnicy do laptopa IP: 93.154.184.* 26.01.14, 15:24
      .
      • e-ftalo gdzie jest XULU? 22.08.14, 11:48
        prowokator z TSM celowo odświeżył wątek aby mnie poniżać i liczy że wrócę do nieaktualnej dyskusji kilkukrotnie podbijając wątek od samego rana.
        Tak samo zaśmieca reszte forum i jest bezkarny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka