01.04.17, 23:00
"Z Romanem Jakimem, przewodniczącym Sekcji Krajowej Przemysłu Lotniczego NSZZ „Solidarność”, rozmawia Mariusz Kamieniecki Czy po konferencji wiceministra Bartosza Kownackiego nasza wiedza, jeśli chodzi o przetarg śmigłowcowy, jest bogatsza?
– Powiem uczciwie, że po wysłuchaniu słów wiceministra Bartosza Kownackiego czuję niedosyt, co więcej, jestem zawiedziony. Spodziewałem się, że przynajmniej jeśli chodzi o śmigłowce dla Wojsk Specjalnych oraz śmigłowce do zwalczania okrętów podwodnych, które będą miały również funkcję ratownictwa morskiego, to z ust wiceszefa MON wybrzmi informacja, do kiedy przetarg zostanie rozstrzygnięty i konkretnie ile tych śmigłowców Polska zakupi. Tymczasem wiceminister potwierdził tylko, że w grę wchodzą wspomniane dwa rodzaje śmigłowców, natomiast kiedy przetarg zostanie rozstrzygnięty, nic nie wiemy, poza bardzo ogólnym stwierdzeniem, że dostawy nastąpią bardzo szybko. Jak poinformował wiceminister Kownacki, urzędnicy Inspektoratu Uzbrojenia mają do przeanalizowana dziesiątki tysięcy stron dokumentów, co siłą rzeczy musi potrwać. Natomiast nie wiemy, co ze śmigłowcami transportowymi i jaki będzie dalszy los tego przetargu, nie ma też informacji, co do zapotrzebowania na śmigłowce bojowe. Tego mi zabrakło.

Myślę, że obawy są ze wszech miar słuszne... :-(

Artykuł opublikowany na stronie: www.naszdziennik.pl/polska-kraj/179243,potrzebny-jest-jasny-przekaz.html
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka