Gość: dora22 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 10:33 czy ktos wie ile kosztuje slub w Dominikanach (ksiądz, organista , kościelny i jak jest z dekoracja kościola we własnym zakresie???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Ślub w Dominikanach IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 31.07.07, 11:06 Brałam ślub tam w kwietniu:) Z tego co wiem to organista bierze 100 zł, księdzu - co łaska nie ma ustalonej kwoty, dekoracja kościoła to juz we własnym zakresie - można wynająć jakąs kwiaciarnie - np. "Małgosia" na placu czerwonym , wiem że posiadają taką usługę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora22 Re: Ślub w Dominikanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 11:49 dzieki za porady a ksiedzu ile trzeba dac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiula Re: Ślub w Dominikanach IP: *.mofnet.gov.pl 31.07.07, 11:27 Ja brałam ślub co prawda 2 lata temu, ale chyba niewiele się zmieniło :) Księdzu dałam co łaska - 200,00zł, organiście 100,00zł, ale grał tak ładnie, że póxniej dopłaciłam jeszcze 50,00zł, niech sie chłopak cieszy:) Kościół dekorowała kwiaciarnia "Gosia", ładnie im to wyszło, ceny nie pamiętam. Za to kazanie Dominikanin szczelił takie, że wszyscy chipali pod nosem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora22 Re: Ślub w Dominikanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 11:50 czemu takie nudne było ja po wstepnych wizytach u ojców odniosłam wrażenie ze sa spoko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Ślub w Dominikanach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 12:10 a o czym ty piszesz?Co nudne jest? Wypiłaś coś rano? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora22 Re: Ślub w Dominikanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 17:08 o kazaniu a ty o czym myślisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian Re: Ślub w Dominikanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 23:00 na serninowie ślub dwa lata temu kosztował mie sporo: zapowiedzi/masza-300zł, organista-100zł, ubranie kościoła-50zł(ubiera zakonnica)nauki-50zł, poradnia- 50zł u Dominikanów 20zł zaswiadzcenie o chrzcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuśka Re: Ślub w Dominikanach IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.08.07, 23:29 Przecież za zaświadczenie Dominikan mówi co łaska, więc trzeba było mu dać 5 zł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian Re: Ślub w Dominikanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 20:46 ale dałem 20zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lk Re: Ślub w Dominikanach IP: 80.51.159.* 04.08.07, 07:22 Dominikany - ciekawa to musi być miejscowość, a gdzie ona leży? Szukałem i nie mogłem znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Ślub w Dominikanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.07, 07:55 A mnie sie wydaje, ze szkoda czasu, z twoja religijna swiadomoscia, najlepiej na kocia lape, jak nie wyjdzie najlepiej za rok zmienisz partnera, a ewentualne dzieci, jak sie zdarza do domu dziecka i nic nie bedzie cie kosztowac. Biorac slub w kosciele to jest powazny obowiazek, przed Bogiem deklarujesz ze chcesz po bozemu zyc cale zycie. Ta czcza dyskusja o forsie swiadczy, ze wogole nie wiesz o co chodzi. Ja jak ide do kosciola by spotkac sie z Bogiem, tez daje pieniadze, bo mam swiadomosc ze kosciol trzeba utrzymac, daje na ile mnie stac, Ewangelia mowi ze najcenniejszy jest wdowi grosz, czyli wszystko co masz. Jak kochasz nie ma ceny. Przestan sie liczyc, przeciez slub masz raz w zyciu i tym sie zajmij, by sie do niego i zycia dobrze przygotowac, najlepiej na kolanach. Do kosciola choc nie na dyskusje, lecz sluchaj slowa bozego i mysl, co u siebie jeszcze zmienic. Zycze wszystkiego najlepszego na nowej drodze zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziaoaoa Re: Ślub w Dominikanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.07, 08:13 może bez przesady... ciekaqwe po ilu latach się rozwiedziesz???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: Ślub w Dominikanach IP: 80.51.159.* 04.08.07, 07:36 udajesz głupa wszyscy wiedzą o co chodzi,koścół ojców Dominikanów przy placu czerwonym,jeżeli nic nie dasz też udzielą Ci ślubu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Ślub w Dominikanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.07, 08:59 Acha, zapomnialem dodac ze daje datek i nie obchodzi mnie co z tym kosciol robi, jestem uczciwy i mysle ze wszyscy sa uczciwi, ich sumienie. Jestem jednak pewny ze jest to grosz dobrze wydany. Najgorsi sa ci, dotyczy to tez brukowej prasy, zazwyczaj nic nie daja, czesto do kosciola nie chodza, a jak sie przejmuja, jak chetnie rozliczaja. Ja osobiscie dziekuje im, prosze sie o moje pieniadze nie troszczyc. Tobie radze pomysl czy podejmujesz dobra decyzje, czy stac cie rowniez na wyrzeczenia, bo malzenstwo jest piekne, ale od was zalezyc bedzie czy bedziecie szczesliwi. Od was tez bedzie zalezec przyszlosc waszych dzieci, jak je wychowacie, tacy beda jak je wychowacie, ale wczesniej trzeba sie nad soba zastanowic, dzieci z was beda brac wzor.To wy swoim postepowaniem zadecydujecie jaka bedzie wasza przyszlosc, jaka bedzie przyszlosc naszej Ojczyzny. Osobiscie wskazuje drogowskaz: "Kiedy Bog na pierwszym miejscu, wszystko na wlasciwym miejscu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesteros Re: Ślub w Dominikanach IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 04.08.07, 15:54 polecam ojczulków. ja nalezę do parafii św. Barbary i niestety nie trawię tamtych księży. na pozwolenie od proboszcza na ślub w innym kościele czekałem 2 miesiące, a jak mi już proboszcz wypisał licencje powiedział wprost że 150 się nalezy!!! a u dominikanów wszystko w jak najlepszym porządku. za Slub nie wołają cennikowo tylko co łaska. ceremonia ślubna przeprowadzona bardzo pięknie. ślubu udzielał nam miły ojczulek ten młody w okularach-piekne kazanie wygłosił,a nawet po przysiędze pozwolił pocałowac panią młodą. dla mnie rewelacja.organiście płaci się 100zł ale warto mu zapłacić ładnie gra, a za ślub dałem na tacę 400zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Ślub w Dominikanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.07, 19:10 Przed chwila rozwiazalem krzyzowke z Super relaksu, haslo bardzo ladne: "Kto nikomu nie wierzy, sam tez wiary nie wart". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kks Re: Ślub w Dominikanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 00:02 katolik jestes nawiedzony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Ślub w Dominikanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 10:09 To wg ciebie, a ja ci mowie ze sie mylisz jestem normalnym facetem ktory wie ze zycie3 bez zasad to zguba. Zastanawiam sie tylko po co wam slub koscielny jak nie rozumiecie co to dekalog, czy tylko moda?, czy tylko bo co ludzie powiedza?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny Re: Ślub w Dominikanach IP: *.csm.pl 06.08.07, 11:19 Katolik jesteś żałosny i jak większość Tobie podobnych nie umiesz swobodnie dyskutować, bez wywyższania się i moralizowania. To nie Twoja sprawa jak pytający na tym forum zamierzają żyć po ślubie! Jak większość "katolików" jesteś małym zawistnym fanatykiem, któremu się wydaje, że ma monopol na to jak powinno się żyć! Moralność i etyka czyli zasady ogólnoludzkiego współżycia są naukami uniwersalnymi, na których religie żeruje próbując je zawłaszczyć tylko dla siebie. Twoje wypowiedzi to potwierdzają, zajmij sie lepiej sobą a nie internetowym sekciarstwem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora22 Re: Ślub w Dominikanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 14:34 takich opini jakich udziela katolik forum nie potrzebuje i ja zapadawac ten temat poprostu chcialam zbobyc orientacje na ile sie przygotowac bo nie jestem z tarnobrzega to wszystko czy to od razu mnie przekresla ze chodzi mi o forse zupelnie nie rozumiem takiego "chorego" podejscia katolika po prostu to sa zyciowe sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Ślub w Dominikanach IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 06.08.07, 21:28 Pięknie powiedziane. Też jestem tego zdania. Pozdrawia m Odpowiedz Link Zgłoś