Dodaj do ulubionych

Hafciarka do domowych potrzeb

10.10.11, 23:27
Witajcie,

Rozglądam się za hafciarką wyłącznie na potrzeby domowe.
Nigdy nie miałam do czynienia z hafciarką, i chciałabym uzyskać jakiekolwiek informacje na ten temat. Przeszukałam już net ale informacji niewiele.
Hafciarka MUSI mieć możliwość haftowania wzorów własnych (nie przerobionych z gotowych elementów jakie są zapisane w pamięci maszyny, tylko zupełnie własnych stworzonych w ai lub corelu)
Jak to jest z tamborkami? Jaką wielkość haftu się najczęściej używa?
Czy dużo nici schodzi na jeden niewielki haft (ok 10x10 cm)?
No i generalnie czy ktoś coś by mógł opisać o hafciarce? Byłabym ogromnie wdzięczna.

Poluję na Elenę 8300. Czy to dobry wybór?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • slavovw Re: Hafciarka do domowych potrzeb 13.10.11, 13:55
      Hafciarka ELNA 8300 na domowe potrzeby sprawdzi się z pewnością. Skoro sprzedawaliśmy je do małych firm i tam służą z powodzeniem to tym bardziej to co potrafi będzie w stanie zadowolić użytkownika, który wykorzysta ją w domu. Dużym plusem tej hafciarki jest fakt iż kupując ją dostajemy za pół ceny program do projektowania własnych wzorów USHUAIA. Cena za komplet wynosi na tą chwilę 4750 zł. Program umożliwia nam tworzenie dowolnych napisów oraz własnych wzorów od podstaw np. na podstawie wgranej grafiki lub zdjęcia, z automatu lub ręcznie. Grafika stworzona w corelu jest o tyle dobrym rozwiązaniem, że program przerobi nam ją na haft automatycznie (nie musimy tracić czasu na punktowanie każdego elementu we wzorze). W programie mamy również podgląd ile będzie nam potrzebnych nici, zarówno górnej jak i dolnej, możemy zaprogramować cięcie nitki po dowolnej sekwencji, a nie tylko przy zmianie koloru nici. Program umożliwi nam też przekonwertowanie haftu dowolnego producenta na wzór który odczyta nam hafciarka ELNY. Poza konwersją możemy też dokonać własnych zmian kolorów, rozmiarów czy całych szczegółów zastępując je innymi lub wręcz je kasując. Możemy też z kilku gotowych wzorów stworzyć własny haft zapożyczając pojedyncze elementy z innych haftów. W ogóle najważniejszy w całej tej zabawie jest program, bo hafciarka pełni tutaj podobną rolę jak drukarka, tylko tworzy obraz na tkaninie, a nie na papierze.
      Jeżeli są jakieś pytania chętnie odpowiem i pomogę. Zapraszam na forum gdzie hafciarki z przedziału cenowego ELNY 8300 były opisywane.
      forum.maszyny-do-szycia.com/viewtopic.php?f=7&t=419
      Poza tym powiem, że często jeździmy do klientów w całej Polsce, nie tylko z hafciarkami i na miejscu w domu po zakupie maszyny w naszym sklepie, przeprowadzamy szkolenie zarówno z obsługi hafciarki jak i programu.
      Tutaj w linku podaje namiar do naszej firmy www.maszyny-do-szycia.com/kontakt/
      • modeliste Re: Hafciarka do domowych potrzeb 14.10.11, 10:48
        Bardzo dziękuję za spora dawkę informacji. Dzięki temu pojawiło się kolejne pytanie. Czy warto "przepłacać" za Elnę (to jednak prawie 5 tys) czy może wystarczyłaby na moje potrzeby hafciarka BROTHER NV90E?
        Tak jak wspomniałam już wcześniej... potrzebuję hafciarki tylko na domowe potrzeby (haftowanie pościeli, woreczków, chusteczek, emblematów na ubrankach dla dzieci).
        Projekty haftów będą robione w programach graficznych (tylko i wyłącznie) w illustratorze i corelu.
        Czy w związku z tym potrzebuję hafciarki z programem do projektowania, czy tylko z gniazdem USB który umożliwi mi wgrywanie moich projektów?

Pozdrawiam
        • slavovw Re: Hafciarka do domowych potrzeb 17.10.11, 17:02
          Hafciarka bez programu to jak drukarka bez tuszu. Mając tylko hafciarkę możemy korzystać tylko z gotowych wzorów, które są wbudowane w pamięć maszyny lub tych które pochodzą z innych nośników. Hafciarka nie będzie nam czytała grafiki ponieważ plik taki nie zawiera inforamcji istotnych, czyli rodzaju ściegu, jego gęstości oraz kierunku ułożenia nici. Żeby przenieść na hafciarkę wzór to musi on być zapisany z odpowiednim rozszerzeniem właśnie w programie. Grafikę, którą sami zaprojektowaliśmy bądź zaimportowaliśmy z sieci musimy w programie obrobić i dopiero wtedy powstaje haft, który za pomoca pendriv'a lub karty pamięci przenosimy do maszyny. Hafciarka nie jest urządzeniem tak mądrym żeby przetworzyć grafikę lub zdjęcia na haft, musimy tego dokonać w programie. Dopiero wtedy gdy wzór zapiszemy na pamięci USB przenosimy go do maszyny, do tego służy nam właśnie port USB w hafciarce. Kupujac więc samą maszynę bardzo ograniczymy swoje możliwości, dopiero program dają nam pełna dowolność tworzenia i zdobienia na różnych materiałach.

Poleciłem ELNĘ 8300 w pakiecie dlatego, że ma program za stosunkowo nieduże pieniądze, który pozwala nam na tworzenie wzorów nie tylko z grafiki z automatu ale też na "ręczne" projektowanie od A do Z.

Można wziąć pod uwagę zakup Brothera NV-90 ale otrzymamy w zamian nieduże pole haftu (10x10cm, w ELNIE 8300 20x14cm) no i konieczność dokupienia programu, chciażby PED LITE. Wówczas cena za taki komplet zamyka się kwotą 3280 zł. Jeżeli wielkość wzoru nie ma takiego znaczenia i wystarczy nam pole haftu 10x10cm, to na domowe potrzeby jest to naprawdę fajna "zabawka". Grafikę sobie przerobimy automatycznie, a i sama liczba czcionek hafciarskich może nam wystarczyć bo mamy ich tam 35.
        • ciotka_paszczaka Re: Hafciarka do domowych potrzeb 20.10.11, 13:19
          Mam nieco innego Brothera (versja Disney); jesli faktycznie nie potrzebujesz duzego haftu, to zupelnie wystarcza. Przy czym, hafty mozna przeciez zawsze laczyc, czyli zrobic jeden o wymiarach 10x10; przesunac material na tamborku zrobic obok nast.
          To, co ma znaczenie: to czas wykonania haftu; to jednak trwa, w instrukcji obslugi Brothera, sa przykladowe hafty, i czas ich wykonania. Im wiecej zmian kolorow tym dluzej.
          Program do haftu: ja uzywam Embird-basic (zobacz w internecie: wersja testowa jest za darmo; mozesz sprawdzic wszystkie funkcje, i dopiero potem zdecydowac sie na zakup.
          www.embird.com/
          Przy czym zaznaczam, jestem absolutna amatorka, wiec moje ew. uwagi trzeba traktowac jako wlasnie takie.
          Musisz dowiedziec sie o rzeczy takie jak: dostepnosc nici do haftu; dostepnosc nici do szpulki (najlepiej takie gotowe, bo przewijanie trwa cale wieki); odpowiednie podklady usztywniajace (do kazdego rodzaju tkaniny inne).
          Nie mieszkam w Polsce, wiec nie znam lokalnych warunkow -tutaj to wszystko mozna dostac.
          Przerabianie wzoru na haft nie jest trudne, ale pracochlonne. Tyle, ze jest w sieci na prawde mnostwo darmowych i legalnych wzorow do sciagniecia. Poszukaj, pobaw sie na ekranie komputera, i dopiero wtedy zdecyduj co do programu. Kazda hafciarka ma inne rozszerzenie, do ladowania wzorow, ale mozna je tez zamieniac ("konwertowac" jedne na drugie). I to tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka