opty2 Re: K. Alvtegen - Zdrada 01.04.08, 09:15 wiedza, do czego doprowadziła tytułowa zdrada, powoduje trudności w zaśnięciu Odpowiedz Link
chiara76 Re: K. Alvtegen - Zdrada 05.04.08, 15:20 właśnie się dzisiaj za nią zabieram zobaczymy, jak mi się spodoba Odpowiedz Link
siostra_pelagia Tess Gerritsen-Żniwo 01.04.08, 09:28 Czytam w drodze do pracy i stwierdzam, że to całkiem udany debiut. Niestety późniejsze jej książki już mi się nie podobały. Odpowiedz Link
martolka Podróże z Herodotem ;-P 01.04.08, 12:19 Kapuścińskiego - kryminał, że hej w antycznych czasach. Odpowiedz Link
negev56 Arcydzieła czarnego kryminału 01.04.08, 17:57 długo by wymieniać autorów, ale mamy Chandlera, Tarantino, MacDonalda, Hammetta, Ellroy'a, Daly'ego (pierwszy raz słyszę) Spillane'a i kilku jeszcze innych. To wszystko pod redakcja Petera Haininga. Całość została podzielona na Twardzieli, Gliny i Łobuzów, i tak powolutku delektuję sie tymi opowiadaniami ( niepublikowanymi do tej pory nigdzie). A np. dowiaduję sie z przedmowy do "Egipskiej Pokusy" Carrolla Johna Daly'ego, że praojcem detektywów twardzieli był Race Williams. Szybko zajrzałam do opowiadania Chandlera "Człowiek, który lubił psy", ale tym razem nie Marlowe, ale bezimienny detektyw. Tak czy siak, mam przed sobą starych, dobrych autorów i ich detektywów . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Dashiell Hammett-Krwawe żniwo 02.04.08, 05:13 Dzisiaj więc w drodze do pracy będziemy czytać klasykę. Odpowiedz Link
minkipinki Jim Butcher "Front burzowy" 02.04.08, 05:55 Zainspirowana wątkiem o połączeniu kryminału z fantastyką zakupiłam i absolutnie nie żałuję. Odpowiedz Link
opty2 Re: D. Uhnak - Policjantka 03.04.08, 09:35 są to wspomnienia autorki z pracy w policji w latach 60-tych, ale bardzo sprawnie opisane Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: D. Uhnak - Policjantka 05.04.08, 08:10 Wczoraj też dopadłam Policjantkę w bibliotece osiedlowej. Odpowiedz Link
minkipinki Matheson Richard "Jestem legendą" 03.04.08, 17:30 Wciągnęły mnie wampiryczne klimaty. Plusem książki jest zaskakujące zakończenie. Odpowiedz Link
nzuri "Granica lodu" Prestona i Childa 03.04.08, 17:54 Jednym z głownych bohaterów jest postać, która już się pojawiła w "Księdze umarłych" (nie pamiętam czy wcześniej) - Eli Glinn. Czyta się dobrze. Wydaje mi się, ze jest to najlepsza książka z ich serii przygodowej, pozapendergastowej. Ale przeczytałam dopiero połowę więc mogą mnie jeszcze niemile zaskoczyć (albo jeszcze milej). Odpowiedz Link
negev56 Re: "Granica lodu" Prestona i Childa 04.04.08, 17:30 Miałam nie kupować, ale po Twoim wpisie złamałam się. I tym sposobem stałam się posiadaczką niniejszej książki. A czytać zacznę lada chwila. Odpowiedz Link
nzuri Re: "Granica lodu" Prestona i Childa 06.04.08, 11:09 Skonczyłą, książka jest chyba najlepsza z hniependergastowych, ale zakończenie nieco rozczarowujące. Odpowiedz Link
negev56 Re: "Granica lodu" Prestona i Childa 06.04.08, 11:36 Już kawa się robi i siadam/kładę się do czytania . Odpowiedz Link
negev56 Re: "Granica lodu" Prestona i Childa 12.04.08, 11:18 Dobra jest ta Granica, tylko faktycznie zakończenie nie bardzo. Cały czas węszyłam jakiś spisek, doszukiwałam sie drugiego dna, a tu masz...prawie wiosenny zasiew . Odpowiedz Link
drfell1 Re: "Granica lodu" Prestona i Childa 12.04.08, 15:18 Zakończenie do Granicy lodu nazwane przez autorów "Webilogue" (webilog?) znajduje się tutaj: www.prestonchild.com/books/icelimit/art37,137 Przynajmniej w tej wersji (po angielsku) książki, ktorą mam tego zakończenia w niej nie ma. Jak czytałem to po raz pierwszy to po prostu co jakis czas ukazywał sie nowy "news". Odpowiedz Link
siostra_pelagia Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 04.04.08, 20:16 Zauważyłam, że tłumaczką książki jest Beata Walczak-Larsson. Czyżby rodzina? Zaczyna się nieźle... Odpowiedz Link
negev56 Re: Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 04.04.08, 23:16 Ciekawe, czy spodoba Ci się owa Burza. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 05.04.08, 08:15 Bardzo mi się podoba. Doskonale opisane są wszystkie niuanse pogodowe, a one dodatkowo budują tu nastrój. Odpowiedz Link
minkipinki Connolly "Wszystko martwe" 05.04.08, 07:51 Szybko się czyta, niestety, domyśliłam się sprawcy owych okrucieństw. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Philip Margolin-Nie zapomnisz mnie 05.04.08, 08:20 To obecnie czytam w drodze do pracy. Kolejny poooooootwornie przebiegły i pooooooootwornie przerażający seryjny morderca kobiet. Może by tak dla odmiany jakaś kobieta seryjny-morderca się objawiła. Tak dla równowagi. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Philip Margolin-Nie zapomnisz mnie 05.04.08, 10:38 siostra_pelagia napisała: > To obecnie czytam w drodze do pracy. Kolejny poooooootwornie > przebiegły i pooooooootwornie przerażający seryjny morderca kobiet. > Może by tak dla odmiany jakaś kobieta seryjny-morderca się objawiła. > Tak dla równowagi. hehe, czytałam to jakiś czas temu, nabyłam przyznaję się, dlatego, że w tańszej książce było...i najlepsze, że nie pamiętam już specjalnie, o co w niej chodziło Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Philip Margolin-Nie zapomnisz mnie 05.04.08, 11:04 Chyba wbrew tytułowi tę książkę jednak się zapomina. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Philip Margolin-Nie zapomnisz mnie 05.04.08, 12:34 siostra_pelagia napisała: > Chyba wbrew tytułowi tę książkę jednak się zapomina. ))) Odpowiedz Link
misia72 Peter Robinson - Cold is the grave 05.04.08, 13:41 www.peterrobinsonbooks.com/cold.html coraz mi przyjemniej w towarzystwie Inspektora Banks´a Odpowiedz Link
es_zet_pe Leena Lehtolainen, Spirala śmierci 05.04.08, 14:26 Leena Lehtolainen, Spirala śmierci Caroline Graham, Śmierć pustego człowieka Marcin Wroński, Komisarz Maciejewski (dopiero czeka, ale kwiecień jeszcze długi) No i mam ochotę na powrót do jakiegoś już czytanego Rankina Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Zdrada", Karen Alvtegen. 05.04.08, 18:22 siostra_pelagia napisała: > No i jak wrażenia? dopiero zaczęłam, ale na razie pozytywne...zobaczymy, co dalej Odpowiedz Link
zorija Re: Leonid Józefowicz "Dom schadzek" 07.04.08, 12:20 Jest to moja pierwsza książka autora. I tom tata wprawdzie pożyczył, ale mi pomyliło się z romansem (tytuł też od arlekina) i w związku z tym nie czytałam. Odpowiedz Link
minkipinki "Ostatni mazur" Andrew Tarnowski 07.04.08, 18:16 Co prawda nie jest to kryminał, ale tę biografię rodu Tarnowskich czyta się czasami jak najlepszą sensację. Wielkie fortuny, rozległe koneksje, małżeństwa w bliskiej rodzinie, rozwody i zdrady, a do tego I i II wojna światowa. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Martha Grimes-Pod Huncwotem 07.04.08, 22:03 Skatowawszy się na aerobiku, mogę teraz spokojnie oddać się lekturze. Na samym początku trup czyli nie jest źle. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Martha Grimes-Pod Huncwotem 07.04.08, 22:14 siostra_pelagia napisała: > Skatowawszy się na aerobiku, mogę teraz spokojnie oddać się lekturze. Na samym > początku trup czyli nie jest źle. myślę, że Ci się spodoba ja byłam zachwycona... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Martha Grimes-Pod Huncwotem 08.04.08, 05:39 Ja parę książek z tej serii z Jurym to już wcześniej przeczytałam. Sporo tego było i jest do zakupu na allegro. Ale polska edycja jest fajnie przetłumaczona i czyta się bardzo dobrze. Ma swój klimacik. Odpowiedz Link
minkipinki Marinina "Złowroga pętla" 09.04.08, 06:27 Doskonałe, choć na początku przytłoczyła mnie mnogość bohaterów. Odpowiedz Link
drfell1 Not Dead Enough Peter James 09.04.08, 22:00 Nie do końca przekonany do autora, ale czytam. Odpowiedz Link
negev56 Re: Not Dead Enough Peter James 09.04.08, 22:39 a w Merlinie jest takie coś merlin.pl/Smierc-na-sprzedaz_Peter-James/browse/product/1,591337.html i zastanawiałam się nad tym, ale skoro mówisz, że jakieś takie nie tego, to mam problem z głowy. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Not Dead Enough Peter James 10.04.08, 08:10 Proszę mnie nie straszyć. Ja na allegro zakupiłam parę jego rzeczy. Ale jakoś te opisy po angielsku brzmiały bardziej zachęcająco niż te po polsku. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Not Dead Enough Peter James 10.04.08, 17:02 Niemniej trzecią książkę jego kupuję Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Not Dead Enough Peter James 10.04.08, 22:33 No to znaczy się, że taki zły to on nie jest. Ja zakupiłam Looking good dead, Dead simple, Truth i coś chyba jeszcze, ale gdzieś mi się zapodziało. Po czym okazało się, że jest go sporo w bibliotece i nie było potrzeby aż z allegro książek ściągać. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Not Dead Enough Peter James 10.04.08, 22:58 Detective Superintendent Dead Simple (Zabójczy żart ) i Looking Good Dead (Śmierć na sprzedaż)sa to pierwsze dwie książki z serii o inspektorze (nadinspektorze ?)Royu Grace. Not Dead Enough jest trzecią - jak kupowałem było kilka egzemlarzy na allegro. Te inne jego to o ile mnie pamięć nie myli horrory. Odpowiedz Link
negev56 Re: Not Dead Enough Peter James 10.04.08, 23:13 Tyle, że ja nadal nie wiem, czy wart jest moich pieniędzy i czasu na czytanie czy też nie...nadinspektor Roy Grace - to brzmi bardzo zachęcająco . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Not Dead Enough Peter James 11.04.08, 05:54 Drfell tak się dyplomatycznie wyraża, bo nie chce, żebyś go potem o zwrot kosztów wyłożonych na lekturę ścigała. Jak masz Johna Connolly`ego, to chyba możesz mieć też i Petera Jamesa. Gorszy chyba nie może być. Odpowiedz Link
opty2 C. Graham - Zawiść nieznajomego 10.04.08, 12:07 czuje się, że to "wprawka" p. Graham, "obstawiam" zamordowaną, bo coś mi tu nie pasuje Odpowiedz Link
siostra_pelagia Ake Edwardson-Niebo to miejsce na ziemi 12.04.08, 05:57 Gorączki skandynawskiej ciąg dalszy. Odpowiedz Link
minkipinki Leżeńska "Sądy i osądy" 12.04.08, 07:38 Świetny niekryminał. Pani sędzia wszystkich sądzi i zawsze ma rację. Odpowiedz Link
negev56 John Connor - Feniks 12.04.08, 11:13 Ciekawie się zaczyna, i w dodatku mamy detektyw Karen Sharpe z własnymi traumami, które to traumy prowadzą Karen do grzechu absolutnego pijaństwa, wprawdzie raz do roku, ale może to się zmieni . Odpowiedz Link
zorija Re: Scott Lynch "Na szkarłatnych morzach" 12.04.08, 15:12 I znów spotykamy się z Lockiem Lamorą. Odpowiedz Link
negev56 Re: John Connor - Feniks 14.04.08, 21:45 Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie cała intryga niewiarygodnie skomplikowana. Tak to wszystko autor pokomplikował, że już sama zgłupiałam, i nie bardzo wiem, jaka rolę w przeszłości i teraz pełni główna bohaterka. Za jakiś czas ma się ukazać następny tom z Karen Sharpe "Cień", pewnie się zdecyduję, ale pod warunkiem, że będzie trochę inaczej . Odpowiedz Link
siostra_pelagia A. Christie-Powiedzcie, jak tam żyjecie 14.04.08, 08:01 W drodze do pracy czytam. O podróżach i wykopaliskach i tak mnie kusi, kiedy koło dworca kolejowego przejeżdżam, żeby się do Orient- Expressu przesiąść. Odpowiedz Link
chiara76 "Labrys", Elżbieta Płaszewska... 14.04.08, 09:50 dobra, wiem, mea culpa, bo skusiłam się na to bez uprzedniego "obwąchania" chociażby, co i jak, a znęciła mnie akcja na ukochanej Krecie. I mam za swoje. Podobno miało być trochę niezwykle, jak w "Magu", a jest jakiś nieskoordynowany bełkot (IMO, of course). Dotrwa, do końca tylko dla tej Krety pewnie, ale podejrzewam, że odbędzie się to na zasadzie kartkowania. I jak to można się wyłożyć na pasji czy zainteresowaniu hehe) Odpowiedz Link
negev56 D.Baldacci - Kolekcjonerzy tajemnic 14.04.08, 21:39 Członkowie Klubu wielbłądów, poznani w poprzedniej książce o tym samym tytule, znowu w akcji. Odpowiedz Link