damian.pisula 03.04.06, 20:18 1. Jak najłatwiej usunąć zastygły wosk z dywanu? 2. Z jakiej powieści i od kogo możemy dowiedzieć się o tym zabiegu? :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bazylkai Re: ZAGADKI- seria XXII 03.04.06, 20:39 przypomniałam sobie o woskowych kwiatkach ale o tym nie! Odpowiedz Link
blue_eyes Re: ZAGADKI- seria XXII 03.04.06, 21:00 1. prasowanie przez papier, ale 2. która to służąca robiła, nie pamiętam, kurcze! Odpowiedz Link
damian.pisula Re: ZAGADKI- seria XXII 03.04.06, 21:13 To jeszcze niebieskooka napisz o jaką powieść chodzi to zaliczę ;) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
blue_eyes Re: ZAGADKI- seria XXII 04.04.06, 07:43 toć mówię, że nie pamiętam... służącą tak, mam przed oczami niemalże, opowiadała bardzo rezolutnie, jak to szybko i bezproblemowo robi, ale tytuł?!? któryś Hercules, ale który...? eh, skleroza Odpowiedz Link
ancza7 Re: ZAGADKI- seria XXII 04.04.06, 08:13 To ja uzupełnię ; służąca - Anna z "Tajemniczej historii w Styles" Odpowiedz Link
damian.pisula Re: ZAGADKI- seria XXII 04.04.06, 08:16 Dobrze, myślę, że mogę uznać tą odpowiedź. Wiedziałaś, że zabieg ten polega na użyciu gorącego żelazka i bibuły, wiedziałaś również, że chodzi o służącą :) Jeszcze powiem w formie uściślenia, że mowa o tym zabiegu pojawia się w "Tajemniczej historii w Styles", a wspomina o nim zarówno służąca Dorcas, jak i sam Hercules Poirot. Czekamy na nową zagadkę! Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
ancza7 Re: ZAGADKI- seria XXII 04.04.06, 09:22 Palma pierwszeństwa należy się blue_eys oczywiście, ale pozwolę się z Tobą Damian nie zgodzić w kwestii imienia służącej. To była Anna - z Dorcas rozmawiali na inne tematy (chociaż pewnie i ona znała ten sposób :)) Ancza Odpowiedz Link
damian.pisula Re: ZAGADKI- seria XXII 04.04.06, 13:59 Bardzo możliwe ;) Jeśli się omyliłem to przepraszam. Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
blue_eyes Re: ZAGADKI- seria XXII 04.04.06, 18:12 1. w których powieściach (uwaga na l. mn. - jedna nie wystarczy:) identyfikacja płci bohatera/bohaterki na podstawie imienia okazała się nietrafiona? 2. coby łatwo nie było poproszę o podanie tych imion i właściwej płci (może być z króciutkim wyjaśnieniem, ale to już niekoniecznie) Odpowiedz Link
ancza7 Re: ZAGADKI- seria XXII 04.04.06, 19:23 1."Morderstwo odbędzie się": Fip, którego poszukiwano wśród znajomych chłopaków(jedno z bliźniąt Fip i Emma) okazał się być dziewczyną o imieniu Filipa. 2."Pani McGinty nie żyje": Evlyn Hope, dziecko Evy Kane. Wszyscy myśleli, ze to dziewczynka. Okazał się chłopcem - przybrał nazwisko Robin Upward Odpowiedz Link
bazylkai Re: Czy taka odpowiedź wystarczy? 06.04.06, 09:52 ancza7, wspaniale odpowiedziałaś, podaj nowa zagadkę nie ma co czekać! Odpowiedz Link
ancza7 Zgoda! - nowa zagadka 06.04.06, 10:06 Kogo pielęgniarka doprowadziła do śmierci, otwierając szeroko okna, mimo, że on twierdził iż "nocne powietrze jest najbardziej zdradliwe" Ancza Odpowiedz Link
ancza7 Podpowiedź 07.04.06, 17:00 "Spał zawsze w puchowym łozu z baldachimem, a okna w jego sypialni były stale zamknięte". Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Podpowiedź 08.04.06, 08:03 Może jeszcze jedna?? :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
ancza7 Podpowiedź jeszcze jedna 08.04.06, 16:15 Jak sie rozmawia z doktorem (a przynajmniej się sądzi, że to doktor, chociaż Włoch :)) i jest się do tego kobietą po sześćdziesiątce, która nigdy nie założyła własnej rodziny, to się często opowiada o swoim ojcu, nieprawdaż? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Podpowiedź jeszcze jedna 08.04.06, 23:27 improwizuję - Murzynki...? (Emily Brent) choć za Chiny czegoś takiego nie pamiętam :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Podpowiedź jeszcze jedna 08.04.06, 23:55 Niezupełnie. Ta pani miała brata, który został zamordowany. Odpowiedz Link
bazylkai A może, też strzelam 09.04.06, 11:08 ojciec Emilii Arundell - "Niemy świadek" Odpowiedz Link
ancza7 Re: A może, też strzelam 09.04.06, 16:07 Jezcze niezupełnie dobrze. Podkreślam, że ta pani rozmawiała z Włochem (który przedstawiał się jako dr ....) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Też strzelam - nie strzelać do mnie! 10.04.06, 08:46 Narodowy (?) napój Włochów w tytule Odpowiedz Link
nchyb Re: Też strzelam - nie strzelać do mnie! 10.04.06, 10:49 rozumiem, że chodzi o Czarną kawę? Odpowiedz Link
iminlove Re: Też strzelam - nie strzelać do mnie! 10.04.06, 10:58 No ale czy Czarna kawa moze byc uwazana za ksiazke napisana przez A. Christie? :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Też strzelam - nie strzelać do mnie! 10.04.06, 11:01 iminlove napisała: > No ale czy Czarna kawa moze byc uwazana za ksiazke napisana przez A. Christie? > :) Z punktu widzenia forumowiczów chyba tak. Była już parę razy "w użyciu" w zagadkach. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Też strzelam - nie strzelać do mnie! 10.04.06, 10:59 Dobrze rozumiesz; możesz jeszcze powiedzieć czyj to ojciec i jedź z następną zagadką, bo ta nam się strasznie ślimaczy! Przepraszam za zajęcie się taką nieistotną z punktu widzenia akcji powieści osobą, ale zachwyciło mnie to, że ktoś poza Poirotem i to Anglik, uważał, że miejsce świeżego powietrza jest na zewnątrz domu. Odpowiedz Link
nchyb Re: Też strzelam - nie strzelać do mnie! 10.04.06, 16:26 niech ktoś inny zada zagadkę, bo ja i tak nie mam Czarnej kawy pod ręką i nie sprawdzę... :-) Odpowiedz Link
bazylkai Re: Też strzelam - nie strzelać do mnie! 10.04.06, 20:17 Doktor Carelli Proszę wymienić trzech pisarzy(pisarek) z powieści A.Christie. Można więcej! A jak ktoś zna to również ich dzieła jako przykład. Odpowiedz Link
bazylkai Nowa zagadka 10.04.06, 20:24 podałam zagadkę, podałam tego doktora jak przeczytam "kawę" to podam tego ojca narazie nie mam czasu zbyt wiele.(mam e-booka "czarna kawa" ale nie wiem czego szukać?) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa zagadka 10.04.06, 23:17 To już nie szukaj - ojciec Karoliny Amory. Podobny do Poirota z tego,ze nie lubil świeżego powietrza. Ancza Odpowiedz Link
nchyb Re: Nowa zagadka 11.04.06, 11:58 oj, podobny, podobny. Gdyby nie to, że umarł, to stawiałabym początkowo na Harculesa :-)) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Czy taka odpowiedź wystarczy? 06.04.06, 11:01 sorki, zapomniałam potwierdzić... Odpowiedz Link
kaprysia Re: ZAGADKI- seria XXII 25.04.06, 13:42 damian.pisula napisał: > Dobrze, myślę, że mogę uznać tą odpowiedź. Wiedziałaś, że zabieg ten polega na > użyciu gorącego żelazka i bibuły, NO to chyba kazdy wie, i niekoniecznie z Agathy Christie:D Odpowiedz Link
nchyb Re: ZAGADKI- seria XXII 26.04.06, 07:35 > NO to chyba kazdy wie, i niekoniecznie z Agathy Christie:D Kobiety często wiedzą, wielu mężczyzn jednak nie... :-) Odpowiedz Link
bazylkai ZAGADKI- nowa 11.04.06, 11:15 Proszę wymienić trzech pisarzy(pisarek) z powieści A.Christie. Można więcej! A jak ktoś zna to również ich dzieła jako przykład. Przenisłam zagadkę tutaj aby łatwiej znależć! Pozdrowienia! Odpowiedz Link
ancza7 Re: ZAGADKI- nowa 11.04.06, 18:31 1. Daniel Clancy ze "Śmierci w chmurach" napisał Tajemnicę Szkarłatnego Płatka. 2. Salome Ottenbourne ze "Śmierci na Nilu" napisała Pod Figowym Drzewem. 3. no i oczywiście Ariadna Olivier, np. w "Pani McGinty nie żyje" mówi się o jej powieści Śmierć Debiutantki. Wystarczy? Bo innych autorów nie pamiętam - może ktoś doda? Odpowiedz Link
bazylkai Gratulacje-bardzo wielkie! 11.04.06, 19:04 Myslałam jeszcze o "Tragedii w trzech aktach"(pochwalę się-wygrałam ją właśnie w konkursie Agathy Christie), występuje tam autor sztuk teatralnych Anthony Astor (a właściwie panna Willis) -sztuki: "A piesek śmieje się", "Ulica jednokierunkowa" Pamietam, że kilka tytułów Ariadny jest w "Karty na stół" i... czekamy na nową zagadkę. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Gratulacje-bardzo wielkie! 11.04.06, 19:27 jest jeszcze Raymond West - tytułów nie kojarzę, pisał chyba jakieś smęty; no i nie zapominajmy o Arturze Hastingsie - autorze słynnych Dzienników... ;) Odpowiedz Link
ancza7 Idą Święta 11.04.06, 21:44 a wraz z nimi wielkie obżarstwo. Proszę o przykłady menu śniadania, lunchu, podwieczorku, obiadu, kolacji, przyjęcia "na prędce",studenckiego, turystycznego, stypy i co tam Wam jeszcze przyjdzie na myśl. Z tytułami utworów Agatki, w których je znaleźliście. Wygrywa ten kto do czwartku poda największy zestaw! Potem wyjeżdżam do Teściów, a tam nie ma internetu (jak ja to przeżyję!) Odpowiedz Link
nchyb Re: Idą Święta 11.04.06, 22:50 ha, zrobiła to złośliwie i z premedytacją. Przeczuła, że jestem na diecie, a jak zacznę się wgłebiać w opisy brytyjskich śniadanek, fasolek, jajeczek, to szlag trafi moje dietetyczne postanowienia. Oj nieładnie, nieładnie. I jeszcze zwiewa do teściów, żebym jej na razie dorwać nie mogła... :-) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Idą Święta 12.04.06, 06:51 Jak wysłałam tę zagadkę to zaraz poleciałam zobaczyć co dobrego marnuje się w lodówce! Precz z dietami! - przynajmniej do następnego po Świętach poniedziałku:-( Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Idą Święta 12.04.06, 18:26 Tradycyjny podwieczorek panien Tripp: poszatkowane surowe warzywa, ciemne pieczywo, masło i owoce :D (Niemy świadek) Dla równowagi śniadanie w Chimneys: omlet, jajka na bekonie, cynaderki, drób, ryba, szynka, bażant na zimno. A jakby tego było mało lord Caterham zażyczył sobie jajko bez skorupki! (Tajemnica siedmiu zegarów). Sniadanie panny Marple w hotelu Bertram: Dwa jajka na grzankach, spora porcja masła, marmolada, miód, dżem truskawkowy, świeże bułeczki, jabłko, gruszka i banan. Przy pannie Marple Poirot wypada blado: gorąca czekolada i rogaliki :) Na urodzinowe przyjęcie panny Bunner podano: kanapki z sardynkami i pomidorami oraz "Rozkoszną śmierć" (Morderstwo odbędzie się...) Kolacja z "Rosemary znaczy pamięć": ostrygi, czysta zupa, sola a la Luxembourg, pardwa, pires Helene, wątróbki kurze na bekonie i oczywiście szampan. hmmm... aż zgłodniałam:) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Idą Święta 13.04.06, 23:06 Tuppence82 - brawo! Następna zagadkę proszę. I przy okazji dla Ciebie i pozostałych forumowiczów Wesołych Świąt! Odpowiedz Link
tuppence82 Zagadka 14.04.06, 18:03 Przyłączam się do życzeń Anczy! A oto nowa zagadka: Kim jest Goby, i kto oprócz Poirota korzystał z jego usług? Odpowiedz Link
iminlove Re: Zagadka 14.04.06, 22:26 Goby jest agentem, ktory zajmowal sie niekiedy wyszukiwaniem informacji dla Poirota. Goby mial caly zastep pracownikow, ktorzy mu w tym pomagali, co czynilo jego uslugi drogimi, ale wartymi swej ceny. Niestety, nie mam pojecia, dla kogo jeszcze pracowal Goby... Odpowiedz Link
tuppence82 Podpowiedź 15.04.06, 16:59 Drugim klientem Goby'ego był bardzo bogaty pan, który chciał się dowiedzieć czegoś więcej o mężu swojej córki. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Podpowiedź 15.04.06, 21:13 ojciec Ruth z Błękitnego Expressu? oczywiście nazwisko z głowy wyfrunęło... Odpowiedz Link
tuppence82 Blue_eyes i iminlove 17.04.06, 13:32 Blue_eyes i iminlove, oboje mieliście rację więc zagadkę zadaje jedno z was. P.S. Goby był prywatnym detektywem specjalizującym się w dowiadywaniu się różnych rzeczy o różnych ludziach. Rozmawiając zamiast na rozmówcę wolał patrzeć na rzeczy martwe (szafa, krzesło, stół) :) Oprócz Poirota jego zleceniodawcą był Rufus van Aldin z Błękitnego Expresu. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Blue_eyes i iminlove 17.04.06, 20:06 zadaje iminlove, to jasne :) o panu Goby dodam tylko taką prywatę - mój elektryk zachowuje się dokładnie tak samo :) rozmawia z TV, krzesłem, fakturą, byle nie ze mną. w związku z tym dość często miewam obawy o stan moich instalacji... niby na razie wszystko działa, ale....... jeśli kiedyś przeczytacie w gazetach o tajemniczej śmierci z powodu wadliwej instalacji elektrycznej, to korzenie sprawy sięgają tego właśnie posta :) Odpowiedz Link
iminlove Re: Zagadka swiateczna 18.04.06, 14:13 :)) Poprzedni post polecial za szybko, tak to jest jak sie wcisnie 'Enter' zamiast 'Tab' przy wpisywaniu tematu... Ale do rzeczy:) Jestem nowicjuszka tutaj na forum, nie przegladalam wszystkich zagadek wiec mam nadzieje, ze ta, ktora mam zamiar zadac jeszcze tutaj sie nie pojawila. Zagadka zwiazana jest ze swietami (ale nie zdradze narazie, z jakimi), ktore Poirot spedzal u pewnej rodziny. Nie pojawil sie tam przypadkowo - prowadzil sledztwo w pewnej konkretnej sprawie. Przedmiot, ktorego poszukiwal nasz slynny detektyw odnalazl sie w czasie jednego z uroczystych posilkow - w ciescie! A zagadka brzmi: jakie to bylo ciasto i czego poszukiwal Poirot? Pozdrawiam;) Agata Odpowiedz Link
meduza7 Re: Zagadka swiateczna 18.04.06, 14:56 Rubin w puddingu bożonarodzeniowym? "Zagadka gwiazdkowego puddingu" Odpowiedz Link
bazylkai Re: Meduza7!!! nchyb!!! 24.04.06, 14:28 Wątpię czy się pojawi!!! Poprzednio była tutaj 2005-08-31. nchyb zadaj ty zagadkę Odpowiedz Link
nchyb Kto pierwszy, ten lepszy... 26.04.06, 07:36 nie mam pod ręką żadnej książki by posprawdzać, proponuję, kto pierwszy wejdzie, zdąży i zechce - niech zada zagadkę. Czyli do dzieła, kto pierwszy, ten lepszy... :-) A my będziemy zgadywać... Odpowiedz Link
bejaa Re: Kto pierwszy, ten lepszy... 26.04.06, 14:44 Trafiłam ostatnio na taki śmieszny tekst - kto zgadnie gdzie go znalazłam? "- Poirot, dziurki od klucza rzuciły ci się chyba na mózg" Odpowiedz Link
sonyanna Re: Kto pierwszy, ten lepszy... 26.04.06, 18:09 Hehe, dobre:) Niestety nie wiem, skąd to jest:( Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Kto pierwszy, ten lepszy... 26.04.06, 18:52 Dziurki od klucza kojarzą mi się z "Kurtyną", ale pewna nie jestem :) Odpowiedz Link
bejaa Re: Kto pierwszy, ten lepszy... 27.04.06, 17:30 Chodzi o "Kurtynę" - dobra odpowiedź Odpowiedz Link
tuppence82 Zagadka 27.04.06, 17:57 Tym razem nic trudnego: Kto przed śmiercią miał świecący oddech? Odpowiedz Link
meduza7 Re: Zagadka 27.04.06, 18:37 panna Arundell (Niemy świadek). sorry bardzo za moją nieobecność ale... uwaga! Założyli mi dziś internet! w domu! Znow będę mogla odwiedzać Was na bieżąco!!!! Odpowiedz Link
meduza7 Re: Zagadka 27.04.06, 20:32 no to już zadaję. Będzie banalnie. Prosze podać przykłady spraw, które Poirot rozwiązał dzięki swej pedanterii i porządnictwu (np. zauważył, że coś krzywo stoi, albo kurz jest niewytarty...) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zżała kiedy agadka 27.04.06, 21:45 W "Czarnej kawie" było coś takiego - nie bylo kurzu na półce, na której stał kuferek z truciznami i już Poirot wiedział co jest grane. A w "Tajemniczej historii w Styles" ręka mu zadrżała kiedy ustawiał symetrycznie przedmioty na kominku i oczywiście tam właśnie ukryty między fidybusami był testament. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zżała kiedy agadka 27.04.06, 21:48 ale nie wiem zupełnie skąd się wziął ten temat "Zżała kiedy agadka"?- Ancza Odpowiedz Link
bazylkai Ancza - ZAGADKI- seria XXII 11.05.06, 11:48 Dlaczego nie podajesz nowej zagadki? Byłoby niefajnie gdyby zagadki sie już skończyły! Odpowiedz Link
ancza7 Re: Ancza - ZAGADKI- seria XXII 11.05.06, 16:08 A to przepraszam - nie wiedziałam, że na mnie kolej! Skleroza! NIe pamiętam też czy to już było - jeżeli tak - wybaczcie. Jakie hobby miała panna Lemon? - Ancza Odpowiedz Link
nchyb Re: Ancza - ZAGADKI- seria XXII 12.05.06, 08:10 układanie kartotek. Wymyślanie doskonalego systemu katalogowaia. To mi tylko po głowie się pląta, jeżeli to nie tylko to, to ha trudno... :-) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Ancza - ZAGADKI- seria XXII 12.05.06, 14:58 Jasne, że opracowywanie nowego, doskonałego sposobu katalogowania danych! Brawo nchyb i proszę o nowa zagadkę. Swoja drogą ciekawe czy ktoś z forumowiczów też to lubi? Odpowiedz Link
ladyhawke12 Re: Ancza - ZAGADKI- seria XXII 12.05.06, 13:28 Chodzila na gimnastykę, lubila byc w dobrej formie fizycznej. Odpowiedz Link
nchyb Nowa zagadka... wcale nie zimowa :-) 14.05.06, 19:21 Mimo że zagadka nie jest zimowa, ale dotyczy pewnego sprzętu zimowego. Oto zagadka. Komu i w jakiej książce w dokonaniu morderstwa dopomogły narty?... Odpowiedz Link
nchyb Re: Odp: 16.05.06, 14:08 ok, wiesz o kogo chodzi :-) Przy okazji, ja książkę mam w tłumaczeniu z tytułem: Tajemnica wirującego stolika... Stare wydanie Czytelnika, sprzed kilkudziesięciu lat, ale pewnie mordował ten sam :-) Odpowiedz Link
bazylkai Zagadka 17.05.06, 09:11 W jakiej powieści bohater dostał w prezencie ślubnym oprócz normalnej obroży dla psa, drugą dodatkową obrożę ze smyczą. " Nie mam pojęcia, do czego to ma służyć". Miłego odgadywania Odpowiedz Link
ola_kow Re: Zagadka 17.05.06, 18:05 Czasem zaglądam na to forum, więc pozwolę sobie odpowiedzieć na zagadkę. Chodzi o Megan Hunter, bohaterkę Zatrutego pióra. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link
bazylkai Re: Zagadka - Ok 17.05.06, 18:29 Świetnie to ta powieść. A właściwie to było dla jej męża. Teraz Twoja kolej zadania zagadki, powodzenia! Odpowiedz Link
ola_kow Nowa zagadka 17.05.06, 19:33 Super kompetentnej sekretarce Poirota, pannie Lemon zdarzyło się kiedyś zrobić w przepisywanym liście trzy błędy. Co było powodem tej wpadki? Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Nowa zagadka 17.05.06, 20:09 zamartwiala się problemem siostry (prowadzącej pensjonat dla mlodzieży) - w Entliczku Pentliczku Odpowiedz Link
ola_kow Re: Nowa zagadka 17.05.06, 20:13 Oczywiście. Następnym razem, jeśli taki będzie, muszę znależć coś ambitniejszego. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ladyhawke12 do Ancza7 18.05.06, 08:46 a co z rozwiazaniem Twojej zagadki, chodzi o Hobby panny Lemon Odpowiedz Link
nchyb do Ladyhawke12 18.05.06, 12:11 To masz rozwiązanie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12250&w=39691557&a=41709923 stosowną zagadkę później zadałam... Odpowiedz Link
ancza7 Re: do Ancza7 18.05.06, 14:10 Była odpowiedź, tak jak napisała nchyb. I już jestes my parę zagadek do przodu, ale kto ma zadać nastęną - bo już się pogubilam? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: do Ancza7 18.05.06, 17:29 ok, coś latwego: 1)jakiego koloru byly buty Ralfa Patona? 2) kto zlecil zdobycie tej informacji, komu, dlaczego i w jakim utworze? Odpowiedz Link
sowca Re: do Ancza7 18.05.06, 19:40 witam wielbicieli Agatki:) juz od dluzszego czasu sledze przebieg zagadek, a akurat znam odpowiedz:D 1) buty Ralfa Patona byly czarne 2) zlecenie Poirota dla Karoliny Sheppard, Poirotowi tak naprawde chodzilo nie o kolor, leczo rodzaj butow Ralfa, a chodzi o powiesc "zabojstwo Rogera Ackroyda" Odpowiedz Link
sowca Re: do Ancza7 18.05.06, 22:46 Hura, pierwszy raz zadaje tu zagadke:P dlatego bedzie prosta:P 1) w jakiej powiesci Poirot odkrył mordercę dzięki przypadkowo uslyszanej wypowiedzi obcego przychodnia i jak brzmiala ta wypowiedz?:) Odpowiedz Link
tuppence82 Re: do Ancza7 19.05.06, 14:26 1) Śmierć lorda Edgware'a 2) "powinien zapytać Ellis" Odpowiedz Link
sowca Bardzo dobrze:) 20.05.06, 00:18 Oczywiscie, prawidlowe rozwiazanie:) czekamy na zagadke Twoja zagadke Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadka 20.05.06, 20:05 Opowiadanie "Serwis do herbaty Arlekin" ze zbioru "Detektywi w służbie miłości" Odpowiedz Link