Dodaj do ulubionych

wspomaganie 521

09.02.03, 00:21
Piszecie często o tym by likwidować nieekonomiczne i
bezsensowne linie by tym samym "wspomóc" inne. Kilka
linijek niżej jest wątek o likwidacji 128 i przekazaniu
części wozów m.in. 521. Czy wiecie może coś o jakiejś
lini która miała wspomagać 521, czy są jakieś plany
dodania nowej linii - chodzi mi tu o odcinek
Wawer-Falenica. Wiem że jakiś czas temu był pomysł
utworzenia nowej linii Falenica-Wiatraczna. Miała ona
być uruchomiona po otwarciu Mostu Siekierkowskiego.
Obserwuj wątek
    • iwo_ Re: wspomaganie 521 09.02.03, 20:06
      Były pomysły, aby po dotychczasowej trasie puścić 421, a 521 skierować
      Siekierkadzą do Dw. Centralnego. Niestety ten projekt został obalony :-(
      • pawciod Re: wspomaganie 521 09.02.03, 20:13
        iwo_ napisał:

> Były pomysły, aby po dotychczasowej trasie puścić 421, a 521 skierować
        > Siekierkadzą do Dw. Centralnego. Niestety ten projekt został obalony :-(

I bardzo słusznie!!!
        To jedna z lepszych decyzji ZTMu w ciągu ostatnich miesięcy.
        • projek Re: wspomaganie 521 09.02.03, 22:25
          Fakt: był plan skrócenia 521 do Dworca Centralnego i puszczenie
          go "siekierezadą" oraz równoczesnego uruchomienia zwykłej lini na trasie
          Wiatraczna-Falenica. Nie wyszło z tego nic. Osobiście jestem przeciw skracaniu
          521. A co do dodatkowej lini, to nie orientuje się, gdyż jeżdżę tylko do Wawra.
          POzdrawiam
          • gacus2 Re: wspomaganie 521 10.02.03, 12:04
            A po co dodatkowa linia na linii Otwockiej? Jest:
            - pociag
            - 521
            Chyba zeby przyspieszyć 521 i z zaoszczędzonych 2 brygad zrobić coś Wawer-
            Falenica...
            • sloggi Re: wspomaganie 521 - pytanie mam 10.02.03, 13:13
              A tak szczerze - czy 521 na odcinku PKP Wawer-Falenica jest linią przyspieszoną
              czy stałą?
              Tylko proszę o komentarze odsączone z sentymentów.
              • gacus2 Re: wspomaganie 521 - pytanie mam 10.02.03, 14:57
                Zwykłą....nie omija ani jednej brzozy.
                • pawciod Re: wspomaganie 521 - pytanie mam 10.02.03, 15:53
                  uwagi na fakt, że na odcinku PKP Wawer-Falenica jest jedyną linią dzienną
                  dojeżdżającą do Centrum (359 nie liczę, a i ona obsługuje w głównej mierze
                  inne części dzielnicy), to chciał, nie chciał musi się zatrzymywać co każde
                  drzewko i co większy krzaczek. Gdyby 512 wpuścić wgłąb Zacisza, to też
                  zatrzymywałoby się na co większym krzaczku. Mimo wszystko 521 powinno pozostać
                  linią pospieszną dzienną w uwagi na fakt jak jeździ na odcinku Pl. Szembeka-
                  Pl. Zawiszy. A swoją drogą kilka kolejnych przystanków w Wawrze mogłoby
                  również uzyskać status warunkowych.
                  A skrócenie do Centralnego wraz z polepszeniem częstotliwości byłoby bardzo
                  przydatne.
                  • sloggi Re: wspomaganie 521 - pytanie mam 10.02.03, 16:18
                    A ja na początku trasy nie zmieniłbym.
                    Zmieniłbym numer na 1xx. Odcinek Gocławek-pl.Narutowicza linia ta jechałaby
                    razem z 44. Z tą różnicą, że podobnie jak teraz - tramwaj jechałby szybciej.
                    Dzięki temu wszyscy rozumni ludzie z linii otwockiej przesiadaliby się do
                    tramwaju. Ponieważ to 1xx od Wiatracznej woziłoby powietrze aż do Szczęśliwic,
                    więc skrócenie do Centralnego byłoby kwestią czasu.
                    To takie proste.
                    • pawciod Re: wspomaganie 521 - pytanie mam 10.02.03, 17:29
                      Wtedy zostałby skrócony aż do Wiatracznej (tzn. ZTM by chciał, ale Wawer się
                      nie zgodzi). Jednak 521 jako 1xx miałoby jeszcze mniejszy sens itnienia niż
                      521. Jedyne co potrzeba 521, to zwiększenie częstotliwości. Umożliwia to nasza
                      wspólna koncepcja z forum ZTM - 508 na Szczęśliwice, a 521 na Centralny.
                  • iwo_ Re: wspomaganie 521 - pytanie mam 12.02.03, 01:04
                    pawciod napisał:

> drzewko i co większy krzaczek. Gdyby 512 wpuścić wgłąb Zacisza, to też
                    > zatrzymywałoby się na co większym krzaczku.

Jakaś sugestia? :-) hmmm? A może chcesz moja linijkę przerobic na 142???!!!:-<<
                    • stront Re: wspomaganie 521 - pytanie mam 12.02.03, 16:34
                      Wiesz, skoro L-ka w 67 czy 68 nie miała szans przeżycia to może i 512 to tylko
                      kwestia czasu :)))
                      JSt
                      • sloggi Re: wspomaganie 521 - pytanie mam 12.02.03, 16:39
                        Dziś przy Szwedzkiej 512 otworzyło 1 parę drzwi, reszta nie dała się otworzyć.
                        W 190 ledwo wsiadłem, z racji wyglądu ustąpiono mi miejsca - do którego
                        dotarłem ponad głowami pasażerów.
                        Jeszcze jakieś pytania?
                        • pawciod Re: wspomaganie 521 - pytanie mam 12.02.03, 17:34
                          Ja tylko pokazuję, że przerabianie 521 w 1xx ma dokładnie taki sam sens jak
                          przerabianie 512 w 142 (jak zarzucił IWO). A w 521 na Wiatracznej popołudniu w
                          kierunku Falenicy też rzadko da się wsiąść.
                          • iwo_ Re: wspomaganie 521 - pytanie mam 12.02.03, 22:28
                            Nie, bo Marcinek zasugerował kiedys na Forum ZTM zmianę statusu 512 -
                            przeraziłem się 8-o
                        • gacus2 Re: wspomaganie 521 - pytanie mam 13.02.03, 07:57
                          sloggi napisał:

> Dziś przy Szwedzkiej 512 otworzyło 1 parę drzwi, reszta nie dała się otworzyć.
                          > W 190 ledwo wsiadłem, z racji wyglądu ustąpiono mi miejsca - do którego
                          > dotarłem ponad głowami pasażerów.
                          > Jeszcze jakieś pytania?
                          Złamałeś nogę że Ci ustapiono miejsca... bo chyba nie wyglądasz jak dzentelmeni
                          z naklejki "Dziękuję, ze ustąpiłeś mi miejsce". O ciązy nie wspomnę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka