24.12.25, 23:53
Unikalną cechą sań Mikołaja jest ich specyfika technologiczna. Zaprzęg, określany jako "dziewięciosilnikowy Rangifer tarandus" ... poroża reniferów wspomagają zasięg sygnału nawigacyjnego, co pozwala śledzić każdy ruch pojazdu.

Dla zachowania zgodności z przepisami międzynarodowej organizacji ICAO, saniom przypisano oficjalny identyfikator SLEI. To dzięki niemu Święty Mikołaj może bez problemów kontaktować się z kontrolerami ruchu lotniczego na całym świecie podczas swojej podróży.
Święty Mikołaj w tym roku pędzi z zawrotną prędkością...Sanie Świętego Mikołaja mają 1753 lata i są najstarszą aktywną konstrukcją na świecie.

turystyka.wp.pl/swiety-mikolaj-juz-leci-z-prezentami-mozna-sledzic-jego-sanie-na-radarze-7235823551474176a

ktoś z Was śledzi sanie?
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: HOHOHO 25.12.25, 00:18
      Ja nie.
    • boggi_dan Re: HOHOHO 25.12.25, 05:51
      Też mi technika. A pózniej przez komin wchodzi. I cały ubrudzony.
    • is-laura Re: HOHOHO 25.12.25, 06:36
      "Obecnie monitorujemy niezidentyfikowany statek powietrzny wlatujący w przestrzeń powietrzną NATO. Trasa zaczyna się na Biegunie Północnym i przebiega chaotycznie" — informuje w mediach społecznościowych Dowództwo Sojuszniczych Sił Powietrznych AIRCOM, pokazując "namierzanie" Świętego Mikołaja. Autorzy komunikatu zapewniają, że "nie wysłano żadnego samolotu NATO". Nie musimy się więc martwić o prezenty.
    • ardzuna Re: HOHOHO 25.12.25, 14:19
      Sanie Mikołaja i jego okrzyk oraz renifery to tradycja wielkopolska? Czy angielska? Jak byłam dzieckiem, Mikołaj miał mitrę biskupią i pastorał, a renifery i okrzyki były tylko na kartkach świątecznych z Zachodu.
      • livia.kalina [...] 25.12.25, 14:25
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • ardzuna Re: HOHOHO 25.12.25, 14:49
          Ależ wybiegałaś w przyszłość. Może podaj mi numery na najbliższe losowanie totka.
          A może molestował cię ktoś z pastorałem i w mitrze?
          • livia.kalina [...] 25.12.25, 19:21
            • boggi_dan Re: HOHOHO 25.12.25, 20:49
              livia.kalina napisała:

> Zupełnie nie rozumiem twojego wpisu, podpiętego pod mój. Chyba, ze odpowiadasz
              > komuś, kogo mam wygaszonego.
              > 1. Jak ja wybiegłam w przyszłość jak piszę o czasie przeszłym?
              >
              > 2. A jakby mnie molestował katolicki ksiądz albo biskup albo biskup by go "tylk
              > o "krył, to byłby jakiś argument przeciwko mnie?
              >

Mikołaj miał mitrę biskupią i pastorał?
              Tak, Mikołaj historyczny biskup Miry, jest tradycyjnie przedstawiany w ikonografii chrześcijańskiej w szatach biskupich, w tym z mitrą biskupią z charakterystycznym nakryciem głowy i pastorałem, ozdobną laską, symbolem władzy pasterskiej. Elementy te podkreślają jego kościelną godność i rolę jako pasterza wiernych. Wspomagaj się czasami sztuczną inteligencją 🤔
              • livia.kalina [...] 25.12.25, 20:55
              • aankaa Re: HOHOHO 25.12.25, 21:19
                Wspomagaj się czasami sztuczną inteligencją

tobie, taniusza, nawet AI nie pomoże...
    • asia.sthm Re: HOHOHO 25.12.25, 19:34
      A ten lotostopem czy na innà gapę spryciarz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka