Dodaj do ulubionych

Monitory LCD

IP: *.senet.pl 09.01.04, 15:04
Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z monitorami LCD 19'. Stoję przed problemem
zakupu takiego monitora i nie wiem jakiego producenta wybrać: IIyama, sony,
czy inne. Czy wybór producenta ma jakieś znaczenie jeżeli parametry i cena są
zbliżone.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bross Re: Monitory LCD IP: *.chemo.tuniv.szczecin.pl 09.01.04, 15:30
      Hej
      Jeśli chodzi o monitory ciekłokrystaliczne najlepiej się nadają do programów nie polecam do oglądania filmów ma się rzecz jasna chodzi o kontrast trzeba nagimnastykować głowe aby wszystko widzieć. Poza tym 19 są cholernie drogie np: Belinea LCD około 3.3 tyś gwarancja na lampę i wyświetlacz 3 lata. Jeśli do programów to warto a najlepiej zacząć od 17' w góre :)
      Nara
      • ssaczek Re: Monitory LCD 09.01.04, 17:03
        benchmark.pl/artykuly/recenzje/przeglad_paneli_LCD_2002/strona-12.html
        www.pl.tomshardware.com/display/20030902/
    • Gość: Monika Re: Monitory LCD IP: *.biaman.pl 18.01.04, 23:58
      Polecam 17-tkę B4 LCD Philipsa, świetny do netu, gier i video. Obraz jak
      żyletka i waży tylko 4 kg. W granicach 2000 zł.
    • Gość: kell Re: Monitory LCD IP: 24.42.162.* 19.01.04, 00:05
      ja stoje przed podobnym problemem, chce miec 19" i moc uzywac 1600x1200 na
      codzien i od czasu do czasu nizsze rozdzielczosci (np 1024x768 by czasem
      pograc). a problem jest taki, ze lcd nie radza sobie za dobrze ze skalowaniem
      obrazu i mam pikseloze i poszarpane krawedzie (nie po to wlacza sie w grach
      anti-aliasing by lcd psulo caly efekt). rozumiem, ze lcd maja bardzo dobra
      jakosc obrazu (drozsze modele, szczegolnie takie z dvi). tylko czy warto wydawac
      3x wiecej pieniedzy na dobre lcd? czy nie lepiej teraz kupic taniej lepsza 19"
      crt (np viewsonic pf79+ o znakomitych parametrach), czy ladowac sie w drogie
      lcd, czasem z niejasna polityka co do wymiany panelu w przypadkach martywch pikseli.
      hmm, dylematy, dylematy... jakies rady?
      • Gość: marco Re: Monitory LCD IP: *.senet.pl 19.01.04, 12:53
        Już kupiłem. Wybór padł na Samsunga Sync master 193 T. W związku z tym że
        większość monitorów miała zbliżone parametry o wyborze zadecydowała wąska ramka
        przez co według mnie że monitor wygląda bardziej efektownie. Monitor ma służyć
        do prezentacji więc myśle że to dobry wybór.
        • Gość: ok! Re: Monitory LCD IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.01.04, 18:38
          A czy moglbys cos powiedziec na temat tego monitora?Ogladalem model 192 T i
          mialem fajne wrazenia, ale nie ma funkcji pivot, ktora jest mi potrzebna.Ponoc
          model 193 T ma inna matryce niz 192, wiec moze sie zasadniczo roznic.Jak w
          modelu 193T wyglada zakres jasnosci miedzy max i min, czy jest duzy, co pozwala
          zmniejszac znacznie jasnosc np. w ciemnym pokoju wieczorem?Monitor ma sluzyc
          do pracy, Word, internet, zadne gry itp wiec czas reakcji nie jest zbyt tu
          istotny..I czy jest dołączone oprogramowanie pivot do monitora?Jaka tam jest
          matryca, czy gwarancja na 3 lata dotyczy wszystkich elementow typu matryca,
          lampy, elektronika?Jesli moglbys podac swoje wrazenia, zalety i wady?Pozdrawiam.
          • Gość: marco Re: Monitory LCD IP: *.senet.pl 20.01.04, 10:38
            Co do monitora to mogę ci dać odpowiedź za 2-3 dni. Bo wczoraj go dopiero
            zamówiłem. I przywiozą mi dopiero w czwartek lub w piątek. Jeśli chodzi o model
            192v to zajął on ostatnie miejsce w testach monitorów 19 calowych w chipie.
            Porównując modele 192v i 193T to według danych technicznych 193T min. ma trochę
            lepszą jasność i kontrast . W związku z tym że mam już 2 monitory 19 calowe
            które mają gorsze parametry niż model 193T i jestem z nich zadowolony to
            przypuszczam, że i z tego modelu będę zadowolony. Faktem jest monitory które
            już posiadam to ijamy, które według artykułów z chipa są jednymi z najlepszych.
            • Gość: ok! Re: Monitory LCD IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 18:57
              Wiec poczekam na recenzje, gdy Ci go juz dostarczą)))Pozdrawiam.
              • Gość: marco Re: Monitory LCD IP: *.senet.pl 26.01.04, 13:29
                Wrzeszcie przywieźli. Jeśli chodzi o wygląd to prezentuje się całkiem nieźle:
                srebrna cienka ramka daje elegancki wygląd, obrotowy ekran. No i co dla mnie
                też jest ważne pudło od monitora nie jest dużo większe od samego ekranu i ma
                rączkę. Jest to dla mnie o tyle istotnie że będzie on często przenoszony. Jeśli
                chodzi o jakość obrazu to według mojego subiektywnego odczucie jest on lepszy
                od obrazu IIyamy 19" model AS4821DT BK. Miałem możliwość postawienia ich obok
                siebie. Co prawda według danych technicznych wielkość plamki nie rzuca na
                kolana - 0,294. Kąd widzenia zarówno poziomego jak i pionowego wynosi
                170stopni. Maksymalne odświeżanie przy rozdzielczości 1280x1024 - 75Hz.
                Kontrast 700:1. Moc 42 waty. Nigdzie nie mogłem znaleźć czasu reakcji pikseli
                ale gdy zapuściłem film z jakąś szybszą akcją to smuży mniej więcej tak samo na
                samsungu jak i na IIyamie. W tej chwili jestem bardzo zadowolony z zakupu. Jak
                będzie później to nie wiem.
                • Gość: ok! Re: Monitory LCD IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.01.04, 00:07
                  Jesli jest lepszy od Iiyamy, to fajnie..)))Powiedz mi tylko, jak jest z tą
                  regulacją jasnosci, czy jest duza roznica miedzy jasnoscia ustawioną na maxa, a
                  tą na minimum.Dla mnie wazne jest to, zeby wieczorem, w niezbyt jasnym pokoju
                  jasnosc ustawic na niski poziom, by obraz np. w wordzie nie razil oczu.Moj
                  obecny lcd jest zbyt jasny, pomimo jasnosci ustawionej blisko minimum, i
                  dlatego sie go p[ozbywam (dyskomfort dla oczu po niedlugim czasie
                  uzywania).Pozdrawiam.
                  • Gość: marco Re: Monitory LCD IP: *.senet.pl 27.01.04, 09:29
                    Jest lepszy od iiyamy, ale od tego modelu który wymieniłem już wyżej.
                    Przypuszczam, że najnowsze iiyamy mogą mieć lepsze parametry niż ten samsung. Z
                    tego co widziałem w parametrach najnowszych iiyam to mają mniejszy czas
                    odpowiedzi matrycy. Ale lepsze iiyamy są sporo droższe. Mnie bardziej jednak
                    zależało na wyglądzie, a parametry nie musiały być wcale z najwyższej półki.
                    Jeśli chodzi o jasność to nie dam ci odpowiedzi zbyt szybko, bo monitor wczoraj
                    odrazu pojechał na prezentacje i nie wiem czy w tym tygodniu będę go widział.
                    Postaram się to sprawdzić jak najszybciej.
    • Gość: Mariusz Re: Monitory LCD IP: *.plusgsm.pl 19.01.04, 22:36
      A poco ci 19? Masz wade wzroku???
      • Gość: kell Re: Monitory LCD IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.01.04, 22:51
        porzadniejsze 19" wyciagaja 1600x1200, kupono takiej ktora ma max 1280x1024 to
        drobna pomylka. obraz lcd jest wiekszy niz podobnego crt. hmm, tez bym nie
        chcial siedziec przed wielkimi ikonkami, fontami (szczegolnie, ze np w windows
        za kija sie nie da ich pomniejszych, maja jeden staly rozmiar) na 19" w 1280
        • Gość: wojtek Re: Monitory LCD IP: *.nagasaki.ocn.ne.jp 20.01.04, 02:44
          facet obudz sie, a wczesniej sie nie kompromituj
          • Gość: kell Re: Monitory LCD IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.01.04, 05:19
            a co ci sie nie podoba w mojej opinii? mam dobry wzrok, nie potrzebuje okularow,
            do 1280x1024 wystarczy w zupelnosci 17" lcd , 19" do wyzszych. nie lubie miec
            wszystkiego dziecinnie wielkiego. zdradzisz mi jak zreskalowac ikonki w windows
            tak by dynamicznie dobieraly wielkosc do rozdzielczosci?
            z niecierpliwoscia czekam na odpowiedz.
    • Gość: Adrian Re: Monitory LCD IP: *.tkchopin.pl 20.01.04, 00:30
      jeśli będziesz wybirał z tych dwóch firm to przy porónywalnych parametrach
      bierz Iiyamę!!!jesli nne firmy to warte zainteresoania sa: NEC,jak również o
      dziwo koreańczyki: Samsung i LG,dobre są niemieckie Belinee,pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka