Dodaj do ulubionych

Skarga z Warner Bros.!!!

20.01.04, 11:43
Panowie, pali sie!!! Mojemu koledze z pokoju od wczoraj nie chodzi net,
chlopak dzis zadzwonil do providera i dowiedzial sie ze zablokowali mu IP bo
z Warner Bros. wplynela do nich skarga(!!!) na udostepnianie w
Kazie "Matrixa". Kurde, to nie jest zart. Wlasnie przymierzam sie do
wyczyszczenia dysku z filmow i muzy, bo nie wiadomo co bedzie..
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Skarga z Warner Bros.!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.04, 11:48
      A kto to ten Worner Bros?
      • conveyor Re: Skarga z Warner Bros.!!! 20.01.04, 11:50
        Ech piecyk, piecyk... Ty tu sobie zarty stroisz a kolega za przeproszeniem sra
        ze strachu, a i ja sie nietego czuje, bo mam troche mp3 na dysku...
        • Gość: piecyk gazowy Re: Skarga z Warner Bros.!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.04, 12:04
          Mi to się wydaje BARDZO niewiarygodne...
          • conveyor Re: Skarga z Warner Bros.!!! 20.01.04, 12:12
            Heh, wiem ze to brzmi jak bajka o zelaznym wilku, ale pomysl chwile,
            technicznie bardzo latwo ustalic IP, sam takie rzeczy robilem. Potem wystarczy
            wyslac e-maila i wszystko. Fakt jest faktem, kolega wlasnie polecial zalatwiac
            sprawe...
            • Gość: dfg Re: Skarga z Warner Bros.!!! IP: *.radio.com.pl 20.01.04, 13:05
              w przeciwieństwie do bzdur o nalotach policji, to, co wyżej napisano , wydaje
              się prawdopodobne. Duże kompanie wysyłają od pewnego czasu setki tysięcy takich
              listów- nota bene wszystkie są pewnie automatycznie generowane i wysyłane do
              providerów (nawet język korespondencji zgadza się z krajem he, he). Reszta
              zależy od tego, czy provider naszcza w portki, czy wyrzuci list do kosza (na
              pulpicie oczywiście ;)
            • Gość: piecyk gazowy Re: Skarga z Warner Bros.!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.04, 13:08
              Sam Warner Bros ścignął Twego kolegę za udostępnienie Matriksa w Kazie? Hm...
              • Gość: Conveyor Piecyk, a Ty dalej mi nie wierzysz... IP: 82.139.154.* 20.01.04, 13:36
                Kumpel juz sie rozmowil z providerem, bylo dokladnie tak jak pisal dfg
                powyzej, provider dostal maila od MPAA, w ktorym zazadali wylaczenia IP, spod
                ktorego udostepniany byl "Matrix" konkretnego dnia. Kumplowi nic nie bedzie,
                dostal tylko ostrzezenie i juz podlaczyli mu neta. Dodam tylko ze MPAA
                reprezentuje najwiekszych producentow filmowych w USA i zajmuje sie wlasnie
                takimi akcjami...
                • Gość: piecyk gazowy Re: Piecyk, a Ty dalej mi nie wierzysz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.04, 13:46
                  OK, wierzę (tak na 90 proc. ;-). Ale nich mu teraz te MPAA udowodni, że to był
                  Matrix, a nie np. fake z filmem z komunii! ;-)

A RIAA to żałosna instytucja. Trzeba leczyć przyczyny, nie objawy...
    • Gość: piecyk gazowy To ja jeszcze linka zapodam! ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.04, 13:12
      www.pcworld.pl/news/news.asp?id=62887&m=254
      • Gość: cs Nie bylbym taki optymistyczny IP: 194.255.20.* 20.01.04, 13:37
        w tym wypadku RIAA wcale nie musiala starac sie o dane osobowe klienta, tylko
        po prosty wyslali informacje do providera.
        A ci po prostu zamkneli chlopakowi polaczenie.
        Zdarza sie to bardzo czesto, glownie chodzi o scanerow, ale i czasami trafia
        sie ktos z p2p.
        Jednakze normalnie stosowana procedura jest dwukrotne ostrzezenie, a dopiero po
        3 wpadce zamkniecie polaczenia.
        Nie widze tu nic niesamowitego, kilku moim znajomym trafilo sie takie cos, ale
        nie ma powodu do rozpaczy, jezeli mozna sie podlaczyc u innego providera.
        Ot, po prostu, wypadek przy pracy.

• Gość: wojtek Re: Nie bylbym taki optymistyczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.04, 13:52
          a jak ktoś nie ma e-maila? jest jakiś prawo które nakazuje posiadanie e-maila?
          a jeżeli provider sam przydziela e-maila ,to jest jakiś obowiązek sprawdzanie
          tego e-maila?

i ostatnie pytanie ,co to jest "Matrix" w Kazie?
    • bigstrand Re: Skarga z Warner Bros.!!! 20.01.04, 13:52
      tak sobie mysle ze jakis strasznie strachliwy ten provider. Po jednym mailu od niewiadomo kogo wylaczyl komus tam dostep. Czy nie za szybko? Czy zweryfikowal prawdziwosc tego oskarzenia? Czy wreszcie providerowi tez w tym mailu grozono i jesli tak to czym? Wobec tego jeden list do TPSA powinien spowodowac wylaczenie netu w Polsce na dobre, bo chyba nie ma nikogo bez winy :) co???
      No i wreszcie pytanie czy provider jest odpowiedzialny za tresci? -dyskusja trwa
      • Gość: dfg Re: Skarga z Warner Bros.!!! IP: *.radio.com.pl 20.01.04, 14:02
        RIAA, MPAA, czy inne PZPR nie wytacza spraw z powództwa cywilnego osobom
        prywatnym, przynajmniej nie poza USA. Zamiast tego wolą STRASZYĆ providerów
        wysokimi karami. O wiele lepszy skutek można odnieść, jeśli provider sam zadba
        o piratów, którzy są jego kilentami, niż gdyby amerykańscy parwnicy musieli
        pieprzyć się z tysiącami pozwów w dziwnym dla nich języku. Problem polega więc
        nie na tym, czy MPAA dobierze się Wam, drodzy miłośnicy P2P, do tyłków, tylko,
        czy wasz provider nie będzie Was gnębił, bo sam boi się rzekomych procesów.
    • Gość: Szymon Re: Skarga z Warner Bros.!!! IP: *.dialog.net.pl 20.01.04, 17:21
      Tak się właśnie zastanawiam nad aspektem prawnym rozpowszechniania Matriksa w
      divx. Pewnie został przegrany z DVD. I tu pojawia się problem, bo kopiowanie,
      powielanie... zabronione. Z tym, że warto zastanowić się co to
      znaczy "kopiować". Moim zdaniem to: tworzyć kopię. A co to: kopia? Nowy twór o
      cechach IDENTYCZNYCH z oryginałem. Tu zaczyna się problem, dlatego, że divx NIE
      JEST identyczny z dvd. Tym samym Matrix DVD NIE JEST identyczny z Matriksem
      divx, więc nie można założyć, iż zrobiłem kopię. Oba filmy różnią się teraz
      dźwiękiem, efektami, obrazem, co można stwierdzić tworząc stosowne wykresy, ale
      i na pierwszy rzut oka. Skoro więc tak, to nadużyciem jest ściganie kogoś, kto
      rozpowszechnia Matriksa w divx, do którego Warner Bros. nie ma praw, bowiem by
      je mieć, musiałby go wyprodukować i rozpowszechniać (czego nie czyni). Na tej
      samej zasadzie nikt nie zamyka punktów xero, bowiem nie robią one kopii w
      dosłowym tego słowa znaczeniu (jakość jak wiadomo gorsza, często czarno-biała
      wobec kolorowego oryginału itp). Nikt również nie jest w stanie mi zakazać
      sprzedawania reprodukcji obrazu danego malarza, bowiem (choć pozornie nie do
      odróżnienia) łatwo wykazać, iż jest to produkt NIEidentyczny.

Stąd pewnie, delikatnie mówiąc, niejasna sytuacja firm ścigających piratów.
      Oczywiście sytuacja dotyczy plików mp3 i divx. Co innego kopia CD-CD czy to
      muzyki czy gier, gdzie układ plików, wielkość, "jakość", rozmieszczenie na
      krążku są IDENTYCZNE jak w oryginale.
      • Gość: dfg Re: Skarga z Warner Bros.!!! IP: *.e / 80.51.246.* 20.01.04, 19:54
        tu nie chodzi o "identyczność" kopii, ani o fakt jej posiadania, tylko
        ROZPOWSZECHNIANIA. Przypominam, że jesli mamy legalną płytę dvd np. z
        Matrixem, to możemy z niej zrobić kopię na divx, vhs, lub czymkolwiek innym.
        Co więcej- możemy ją udostępnić rodzinie a nawet znajomym (tak!). Nie możemy
        jednak uploadować jej w jakijś sieci P2P milionom "internetowych znajomych".
        Tu już prokurator nie miał by wątpliwości ;)
        Inna sprawa, to posiadanie na dysku wyłącznie pirackich kopii filmów , muzyki
        itd. W większości krajów jest to uznawane za naruszenie praw autorskich (ale
        nie wszędzie- w Kanadzie ściąganie plików jest legalne).
        Inaczej jest z pirackimi programami. Tu nielegalne jest i posiadanie i
        kopiowanie i ściąganie i udostępnianie i instalowanie itd.....
        • Gość: Szymon Re: Skarga z Warner Bros.!!! IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.01.04, 20:20
          Nie zrozumiałeś... Przypominam, że jeśli mamy legalną płytę DVD to NIE możemy
          zrobić kopii na divx, bowiem divx NIE JEST kopią DVD. Rozumiesz? To tak jakbyś
          zlecił skopiowanie mercedesa i wyszedłby Ci maluch. To NIE JEST kopia, choć oba
          mają 4 koła, kierownicę, biegi itp. Kopią Twojego mercedesa jest IDENTYCZNY
          mercedes.

Na tym polega cały problem - jeśli nie ma kopii, to nie można Ci zarzucić, że
          rozpowszechniasz kopię filmu.
          • piecyk.gazowy Re: Skarga z Warner Bros.!!! 20.01.04, 20:52
            Bez przesady! Nikt mi nie zabroni zrippować CDA i zrobić z tego mp3. To będzie
            100 proc. legalna kopia.
            • Gość: w Re: Skarga z Warner Bros.!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.04, 22:27
              wytwórnie mogą mnie w dupe pocałować,znam przypadki że ludzie są winni
              pieniądze,mają wyrok w zawieszeniu,terminy na uregulowanie długu i nikt ich nie
              zamyka a co dopiero jakieś DVD,a co to jets wogóle DVD?
              • Gość: jkl Re: Skarga z Warner Bros.!!! IP: *.bydgoszcz.agora.pl 21.01.04, 16:49
      • Gość: cs Ciekawa teoria IP: *.k241.webspeed.dk 22.01.04, 00:54
        z tym divx
        ale nie sadze, zeby sedia dlugo sie nad tym zastanawial :o))

Zreszta przepis mowi o kopiowaniu i powielaniu ( dokladniej -
        reprodukcji )"dziela" jakim jest film czy utwor muzyczny, a nie o kopiowaniu
        nosnika albo formatu.
        • Gość: Szymon Re: Ciekawa teoria IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.01.04, 15:42
          No nie wiem... film DVD A nie jest równy filmowi Divx B. Stąd nie może działać
          przepis mówiący o kopiowaniu A i powielaniu. Nie skopiowałem, ani nie
          powieliłem. Owszem, są części wspólne A i B (aktorzy, zmierzność kolorów itp),
          ale nie jest to to samo.

Gdyby interpretacja nie polegała na kopii, zauważ, że za użycie słów: "Nie chce
          mi się z Tobą gadać", musiałbym odprowadzać tantiemy, bo powiedzenie to było w
          ścieżce filmu "Psy", która też jest chroniona. No OK, ale dlaczego cały zwrot?
          Już "Nie" jest częścią ścieżki, a nawet "N". Znaczy, że każdy kto używa
          litery "N" ma płacić tantiemy?! Ano nie, bowiem to "N" musi być użyte nie przez
          Ciebie czy mnie, ale przez Lindę, a więc skopiowane z filmu. Stąd zastanawiam
          się kiedy "N" przestaje być prawnie chronione.
          • Gość: dfg Re: Ciekawa teoria IP: *.radio.com.pl 23.01.04, 17:00
            Szymon, jesteś mocny w logice, ale gorszy w ustawie "prawo autorskie i prawa
            pokrewne" ;) To niby logiczne, co mówisz, ale prawo mówi inaczej. Żaden
            sędzia nie miałby wątpliwości, że Matrix.avi, to kopia Matrix.vob itd...
            Gdyby było, tak, jak mówisz, to legalne było by np. kserowanie książek, a nie
            jest (inna sprawa, że ludzie to nagminnie olewają).
            Powtarzam, że mając legalną płytę z filmem, mogę legalnie zrobić jej kopię na
            cdr, dvd-r, dvd+r, VHS, SVHS, DVHS, WVHS, BetacamSP, Digital Betacam, Betamax,
            MiniDV, DV, U-matic, video2000, D1, calówce, dwucalówce, celuloidzie... uff,
            skończyły mi się znane formaty ;)
            Moge te kopie dać cioci, babci, bratu w wojsku, nawet kumplowi i będzie to
            LEGALNE, ale jak zaczne sprzedawać na bazarze, albo udostępnie na swojej str.
            www, to złamię prawo. wszystko jasne??
            • Gość: Szymon Re: Ciekawa teoria IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.01.04, 19:41
              Jasne, dziękuję za wyjaśnienia.
    • maciejowy Re: Skarga z Warner Bros.!!! 23.01.04, 17:18
      propaganda sie szerzy! tak jak w Toruniu poszla plota na akademik to ponoc w
      nocy ludzie z kompami uciekali a oczywiscie zadnej kontroli nie bylo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka