Dodaj do ulubionych

monitor sie nie wlacza...

28.02.04, 00:29
tak jak w tytule... czasami sie nie wlacza za pierwszym odpaleniem kompa, prawie zawsze przy restarcie (szczegolnie po wyjsciu z BIOSu). Musze wtedy wylaczyc listwe, wlaczyc i dopiero sie bawic, co bywa jednak nieco irytujace... Problem jest od kiedy wymienilam plyte glowna, karta grafiki jest ta sama i nigdy wczesniej nie bylo z nia problemow. Jakies pomysly? I jeszcze przy okazji - mam jeden jedyny port ISA a w nim sprawna karte dzwiekowa SB i zaden system nie jest jej w stanie wykryc, mimo ze wczesniej dzialala bez najmniejszych problemow. Co moze byc nie tak? zakladam, ze ISA nie jest martwa, conajwyzej zakurzona ;) Karta jest raczej dobrze wkrecona (mozna ja w ogole wkrecic zle?) Moze jest do ustawienia w BIOSie cos, co umknelo mojej uwadze?

pozdrawiam
m85
Obserwuj wątek
    • Gość: cs Re: monitor sie nie wlacza... IP: *.k241.webspeed.dk 28.02.04, 01:40
      co do SB, to ustaw w BIOS przerwanie IRQ na ISA/PCI dla portu karty.
      A co do grafiki - moze byc walnieta plyta glowna
      • m85 Re: monitor sie nie wlacza... 28.02.04, 09:40
        > co do SB, to ustaw w BIOS przerwanie IRQ na ISA/PCI dla portu karty.

Wszystkie sa ustawione na PCI/ISA PnP. zastanawiam sie tylko, czy np. nie ma
        konfliktu miedzy karta muz. a sieciowka, ktora wyladowala w dosc przypadkowych
        porcie PCI (nie ostatnim, bo wydawalo mi sie, ze wlasnie na tym sie gryza). Nie
        chce mi sie poki co demolowac kompa i jej wyjmowac, wiec sie wstrzymam z
        ekspertyza :) Moze ktos mi powie, ktore dziela przerwania z ktorymi, bo zdazylam
        juz zapomniec ;)

> A co do grafiki - moze byc walnieta plyta glowna

Na jakiej podstawie taki wniosek? Bo nie powiem, zeby mi sie usmiechal...

pozdrawiam
        • Gość: Robert Re: monitor sie nie wlacza... IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 28.02.04, 20:33
          Miałem podobny problem pom wymianie płyty głównej niestety ja wymieniłem pamięć
          i pomogło dziwny objaw trudno było w to uwieżyc ale pomogło
          • m85 Re: monitor sie nie wlacza... 28.02.04, 21:15
            Juz wiem na 100% ze to ustawienia w BIOSie, tylko nie wiem jakie... przypadek
            chcial, ze mialam identyczna plyte w domu i odpalilam wszystko na tej drugiej -
            dziala, zeby nie bylo ze wina plyty - zresetowalam BIOS - i dupa zbita, to samo.
            Moze ktos cos wie na ten temat? Abit KT7A

P.S. A ISA w koncu ruszyla :)

m.
            • m85 Re: monitor sie nie wlacza... 29.02.04, 19:12
              Kurcze, nie mowcie, ze na calym forum nie ma nikogo, kto bylby mi w stanie
              pomoc, bo nie uwierze! To jest wybitnie upierdliwe, a tez nie wydaje mi sie, ze
              zdrowe dla komputera. Po dluzszej obserwacji tego zjawiska stwierdzam, ze jest
              regula (a wyjatki tylko ja potwierdzaja ;)) ze monitor sie nie wlacza jak chce
              odpalic kompa (wlacz wylacz listwe pomaga, chciaz czasami trzeba tak 2-3 razy) i
              ze sie wylacza przy wysciu z BIOSu (i przy restarcie generalnie tez).
              Przekopalam caly BIOS przy pomocy instrukcji i nic sensownego nie znalazlam. Nie
              zam sie na tych wszystkich przerwaniach i innych bajeach, tam sa tony rzeczy
              ktore mozna poustawiac a ja sie za to nawet nie zabieram. Niech jakis spec sie
              wypowie bo mnie w domu oskubia jak to tak bedzie (nie) dzialac ;)

pozdrawiam
              m.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka