Dodaj do ulubionych

ZArobki opiekunów modułów

11.07.06, 08:58
Witam wszystkich. Wiele mówi się o zarobkach konsultantów SAP. A ile
zarabiają administratorzy modułów w różnych firmach. Jakie są wasze
doświadczenia w tym temaci.
Obserwuj wątek
    • viqic Re: ZArobki opiekunów modułów 11.07.06, 21:39
      Różnie.
      Na rękę od 1500-3000zł, czasem zdarza się więcej.
      Wiele zależy od firmy. Są takie, gdzie liczy się staż i stanowisko wtedy znajomość systemu nie ma znaczenia oraz takie, gdzie fuchą jest zajmowanie się SAPem.

• fyrlok Re: ZArobki opiekunów modułów 11.07.06, 21:40
        sa i "fuchy" za 7.-8.000
      • fyrlok Re: ZArobki opiekunów modułów 11.07.06, 21:42
        Sorry, ale 1.500 - to glupota i wstyd !

No,dobra,powiedzmy: "niewiedza".......
    • fyrlok Re: ZArobki opiekunów modułów 11.07.06, 21:39
      Baaaaardzo "zróznicowane",
      bardziej niz u konsultantów.
    • viqic Re: ZArobki opiekunów modułów 11.07.06, 21:41

A zawsze możesz też zajmować się SAPem z doskoku, czyli mieć normalne obowiązki służbowe takie jak inni pracownicy firmy a dodatkowo być zmuszonym do dziergania w systemie. Naturalnie kończy się to ogólnym przemęczeniem, brakiem czasu wolnego i kupą niezapłaconych nadgodzin – zwykle nie ma to wpływu na zarobki.
      • fyrlok Re: ZArobki opiekunów modułów 11.07.06, 21:47
        W takim razie radze szybko opuscic firme !

Bo to wiele o niej mówi:
        o tzw.randze tematu "IS" w oczach "kierownictwa",
        no i o jej "pojeciu/kompetencji" odnosnie tej materii.
        Albo firma poprostu nie ma masy+kasy
        - tym bardzej/szybciej uciekac !
        • viqic Re: ZArobki opiekunów modułów 27.07.06, 21:19
          >> Sorry, ale 1.500 - to glupota i wstyd !
          Ja naturalnie pisałem netto (na rękę jak ktoś woli). Jeśli ściągnie się kogoś z rynku do tzw. przyuczenia i jeszcze pierwsza praca to wątpię, żeby dostał więcej, bo On się będzie zajmował jakimś modułem w SAPie np. MM.

>> Bo to wiele o niej mówi:
          >> o tzw.randze tematu "IS" w oczach "kierownictwa",
          >> no i o jej "pojeciu/kompetencji" odnosnie tej materii.

Ponownie w woli sprostowania „opiekun modułu” inaczej rozumiany jako key-user czasem „administrator biznesowy modułu”, czyli osoba, która od strony firmy posiadającej wdrożony system SAP zajmuje się danym modułem np. MM zwykle uczestniczyła w jego wdrożeniu i jak coś jest nie tak to na jej (jego) barkach spoczywa zadanie rozwiązania problemu (siłami własnymi lub z pomocą konsultanta) – mam nadzieję, że mówimy o tym samym.

>> Albo firma poprostu nie ma masy+kasy
          >> - tym bardzej/szybciej uciekac !

SAP jest drogim wynalazkiem. wg. moich obliczeń z kasy jaką kosztują opłaty za system można utrzymać 40 informatyków z dwukrotną średnia krajową.
          Zatem firma, która ma SAPa raczej ma pieniądze, a to, że pracownikom się nie płaci w Polsce to chyba standard.
          Godzina pracy firmy to średnio 1000zł a pracownika 50 zł. Mimo to większość firm woli outsourcing niż zapłacić 10 pracownikom za nadgodziny.
        • viqic Re: ZArobki opiekunów modułów 27.07.06, 21:40
          Ja obserwuje następujący trend, ale może, ktoś zmieni moje przekonania:
          - system SAP jest narzędziem dla firm, których głównym biznesem (z którego mają pieniądze) nie jest system SAP. Celowo pomijam firmy, które z SAPa szkolą lub go wdrażają. - system SAP jest drogi i stać na niego jest wyłącznie duże i bogate firmy (jest również świetnym narzędziem marketingowym firmy = świadczy o jej profesjonalizmie niezależnie od tego czy faktycznie była to zyskowna inwestycja czy też nie)
          - w firmach „dużych” funkcjonuje system z hierarchiczną strukturą stanowisk i zarobków w skutek, czego osoba, która zajmuje się danym modułem (czasem pracownik działu wykorzystującego moduł a czasem informatyk) zarabia wg. swojego stanowiska. Zatem to, że ktoś jest od MM a ktoś inny od zaopatrzenia nie ma większego znaczenia, ponieważ są na tym samym stanowisku ;-).
          Innymi słowy, jeśli jesteś pracownikiem firmy to raczej nie będziesz zarabiał więcej tylko, dlatego że znasz się na systemie i opiekujesz się modułem. Twoja pensja będzie równa temu co zarabiają inni pracownicy robiący podobne czynności – a opieka nad modułem jest daleka od bycia kierownikiem, szefem, dyrektorem, prezesem ;-) w skutek czego słabo płatna. W skrajnych przypadkach może się okazać, że z rozdzielnika ktoś zarabia 1500zł i basta. Naturalnie taki fachura nie będzie miał dużego doświadczenia z wielu wdrożeń, jakie ma doświadczony konsultant, ale będzie znał dobrze swój moduł, konfiguracje oraz procesy w firmie.
          • amoremio Re: ZArobki opiekunów modułów 28.07.06, 18:29
            > będzie znał dobrze swój moduł, konfiguracje oraz procesy w firmie.

Naprawde tak "m a l o" wiedzy/umiejetnosci ? :)
            No to mysle, ze 1.500 (brutto albo netto), to zdecydowanie za d u z o! :))

Boze, to chyba jakies dziwne zarty! - Za 1.500, to pracuje w Katowicach
            moja mloda kuzynka jako srednia sekretarka z matura, troche niemieckim
            i ekspresem do kawy.

Mówmy o > 4.000 PLN (i to na tzw.prowincji),
            a jak nie, to - jesli powyzszy opis (konfiguracja,
            procesy,...) rzezcywiscie pasuje do/na Was - UCIEKAJCIE!

Z calym respektem przed tematem i Osobami:
            1.500 - to ja lepiej ide rozdawac ulotki i myc samochody albo okna,
            za to bede wlasnym szefem i moge isc w poludnie z dziecmi na basen. :)))

Albo nie znacie cennika albo nie znacie tematu/fachu
            albo brak Wam wiedzy o wlasnej wartosci i pewnosci siebie, Ludzie!
            • viqic Re: ZArobki opiekunów modułów 28.07.06, 20:17
              No cóż. Mój znajomy z 3 trzy letnim doświadczeniem szukał ostatnio pracy.
              Odwiedził trzy firmy, z których każda zatrudnia ponad 1000 pracowników i ma
              system SAP.
              W każdej w odpowiedzi na pytanie o zarobki odpowiedział 2000zł na rękę na
              początek (a później wg. umiejętności) – tylko jedna firma zaprosiła, go na
              drugi etap. W pozostałych przypadkach było to o 200 i 300 zł za dużo.
              A facet ma studia wyższe, biegły angielski wyrobiony w kontaktach za granicą +
              dodatkowe umiejętności i papiery.
              Naprawdę nie sądzę, żeby osoby zajmujące się w Tych firmach systemem SAP
              zarabiały specjalnie więcej niż to co on miał dostawać na swoim stanowisku.

> Mówmy o > 4.000 PLN (i to na tzw.prowincji),
              > a jak nie, to - jesli powyzszy opis (konfiguracja,
              > procesy,...) rzeczywiscie pasuje do/na Was - UCIEKAJCIE!

W związku z powyższym – tylko, gdzie ;-].
              • amoremio Re: ZArobki opiekunów modułów 28.07.06, 22:35
                > Mój znajomy

A gdzie ? Tylko nie mów, ze w Warszawie, Krakowie,
                Gdansku, Katowicach albo Wroclawiu itp. - bo....sie przewróce!
                • viqic Re: ZArobki opiekunów modułów 29.07.06, 09:06
                  Tak. W jednym z Tych dużych miast.
                  >> Warszawie, Krakowie,
                  >> Gdansku, Katowicach albo Wroclawiu

Zresztą do mojej firmy zatrudniają się również fachowcy z innych średnich i
                  dużych firm z okolic i całej Polski. Są podkupowani za dużo niższe pieniądze
                  niż te minimalne, o których pisałeś ;-). Część zapewne liczy, że w przyszłości
                  dostanie większą kasę, ale już po pierwszych tygodniach wiedzą, że „twoje
                  minimum” to tylko sfera marzeń. I jakoś nikt nie odchodzi zatem ?

Jednocześnie w firmie mamy fachowców do SAP, ABAP’erów, szefów projektów, osoby
                  prowadzące inwestycje za setki mln zł.
              • wilhelm4 Pasuje 29.07.06, 01:47
                Cytat pasuje jak ulal : :)

Andrew Rybicki, ADB:
                Słabością polskich przedsiębiorców jest brak
                dbałości o szczegóły i źle rozumiana oszczędność.
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3514676.html
                • viqic Re: Pasuje 29.07.06, 09:28
                  „Wiceprezes Comarchu dodaje, że barierą w rozwoju jest też stosunkowo
                  niewielka liczba informatyków w Polsce. - Jeśli chcemy skutecznie konkurować na
                  Zachodzie, kierunki informatyczne musi kończyć dwa-trzy razy tyle osób co
                  teraz - mówi.”

Ciekawe jakie zarobki proponują dla kogoś kto właśnie skończył studia w tej
                  ofercie
                  kariera.comarch.pl/ofertaShow.php?id=47
                  czy przebiją posadę kelnera z Irlandii lub chociaż zbliżą do połowy jego
                  miesięcznych zarobków.

Wg. mnie proponują max 2000zł netto.
                  • viqic Re: Pasuje 12.08.06, 13:42
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=798&w=46646901&a=46707753
                    średnio 4600 netto ;-)
                    • mr.superlatywny Re: Pasuje 14.08.06, 16:03
                      Mnie bardziej od tego zarobku "intryguje" question,
                      czy ta pani wie, kto to dokladnie jest - ten taki tenze toto "administrator"
                      i czy w tej komunikacji sender i reciepient maja to samo na mysli ? :)

Bo np. ja w tym przypadku nie odgadne sensu slowa "administrator SAP".
                      Wystarczy pokartkowac w dowolnej gazecie - w kazdym ogloszeniu inny sens....

Co innego :
                      - opiekun modulu
                      - konsultant funkcjonalny
                      - customizer
                      - organizator
                      - wdrozeniowiec, implementator
                      - integrator
                      - Systementwickler, system dev.
                      - doradca, konsultant, consulatnt, Berater
                      ........
                      to wszystko jako tako jasne (wprawdzie synonimy lub czesciowo "kongruentne",
                      ale fachowiec ma szanse rozpoznac niuansy).

Ale "adminstrator SAP" = ? techniczny(BC)?, modulowy/funkcjonalny?, ....???
                      • sjux5 Re: Pasuje 22.08.06, 15:57
                        opcja basenu i spotkania z dziecmi po pracy to najlepsza mysl (przewodnia) tego
                        wątku :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka