Dodaj do ulubionych

Ratunku dla napędu DVD

IP: *.aster.pl 11.05.10, 19:43
Mój napęd DVD w laptopie ASUS "zwariował".Nie chce odtwarzać płyt.Przy próbie odczytu zawiesza się program(przestaje odpowiadać).Udaje się tylko (i to z wielkim trudem) uruchamiać płyty instalacyjne. Do niedawna wszystko było ok, chociaż zawsze mój napęd wydawał mi się wolniej reagujący niż w podobnych laptopach.Niedawno "wyczyściłem" twardy dysk (usunąłem też wszystkie partycje).Zainstalowałem WinXP z oryginalnej płyty i...klops. Resztę programów musiałem u kolegi skopiować na pendrive`a i z niego instalować lub ściągać z internetu. Nie wiem, czy to awaria z powodu oprogramowania, czy sprzętowa? Czy ktoś mógłby mi udzielić jakiejś rady?
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: Ratunku dla napędu DVD IP: *.multimo.pl 11.05.10, 20:00
      Odpal Linuksa Live CD. Będzie wiadomo, czy to wina sprzętu czy
      oprogramowania.
      • Gość: Dziadek Re: Ratunku dla napędu DVD IP: *.aster.pl 11.05.10, 20:11
        Dzięki za radę, ale jestem jeszcze "zielony". Czy mogę odpalić ten program przy zainstalowanym XP, a jeśli tak, to skąd go ściągnąć?
        • r0ger Re: Ratunku dla napędu DVD 12.05.10, 07:18
          ubuntu.pl/pobierz.php
          Pobierz, wypal na płycie i uruchom (ustaw w biosie botowanie z CD). Podczas
          wczytywania wybierz opcję "wypróbuj", czy jakoś tak.
          • needmoney Re: Ratunku dla napędu DVD 12.05.10, 08:18
            Po co taką kobyłę jak ubuntu ciągnąć ? Lepiej www.slax.org/ ma 200MB i opcję copy_to_ram dzięki czemu masz wolny napęd i możesz go użyć do np. nagrania płyty (i sprawdzenia działania napędu) polecam sam używam (tylko wersję 6.1.1 lub 6.2.0 są na ftp://ftp.slax.org/SLAX-6.x/) bo aktualna wywala się chyba przez lisa.
            A napędy do laptopów już nie są tak drogie jak kiedyś ...
    • Gość: qaz Re: Ratunku dla napędu DVD IP: 195.66.116.* 12.05.10, 08:42
      mialem podobne objawy i niestety byl to poczatek konca napedu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka