Dodaj do ulubionych

programowanie za pomocaą komend AT

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 20:39
Mam osobny fax-modem Kortex 56000 służący za sekretarkę tel przy wyłączonym
kompie. Chcę, żeby się odzywała po 5-ciu, a nie trzech sygnałach. W
instrukcji piszą, że jest on "programowalny za pomocaą komend AT i rejestrów
S typu HAYESa" i załączają wykaz komend i rejestrów. Podają nawet przykładową
składnię: ATS<numer rejestru>=<zawartość> i przykład ATS0=3 liczba wywołań,
po której modem odpowiada.
Dotąd rozumiem, ale jak to fiycznie wykonać? Modem jest spięty z kompem przez
port szeregowy na tą okoliczność.
Obserwuj wątek
    • Gość: w++ Re: programowanie za pomocaą komend AT IP: 213.76.10.* 16.03.04, 04:12
      Potrzebny jest choćby najprostszy program typu terminal (np. Tera Term). Jest
      ich dość dużo, różnych.
      Trzeba w nich ustawić COM 1 lub 2 (port gdzie podłączony jest modem)
      prędkość np. 9600 (modemy zwykle wykrywają prędkość)
      8 bitów danych
      1 bit stopu
      parzystość - none
      echo lokalne włączone (chyba że wpisywane znaki widać podwójnie - to wyłączyć)
      połączyć się, wpisywać komendy i po naciśnięciu enter modem powinien odpowiadać
      zwykle OK lub ERROR jeśli nie rozumie.
      Można też użyć od biedy Hyperterminala z windows.
      Przy konfiguracji trzeba wybrać bezpośrednie połączenie z portem com, reszta j.w..
      Tu www.56k.com/terminal/ jest coś na ten temat też.
      • Gość: mulat Re: programowanie za pomocaą komend AT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 00:45
        Dzięęęki
        gadam z tym modemem za pomocą Hyperterminala.
        Daję mu polecenie: ats0=5, co oznacza 5 dzwonków,zanim odezwie się sekretarka i on to kupuje.
        Natomiast po rozłączeniu Hyperterminala modem wraca do fabrycznie nastawionych trzech dzwonków.
        • Gość: w++ Re: programowanie za pomocaą komend AT IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.04, 02:57
          To normalne. Ty wpisujesz do rejestru tymczasową wartość, a przy zerowaniu
          modemu (programowo np. ATZ, lub po właczeniu zasilania) wpisuje się wartość z
          tzw. profilu czyli pamięci nieulotnej w modemie. Aby zapisać do tej pamięci
          zmiany należy użyć komendy AT&W0 (i/lub AT&W1, bo są 2 profile, ale zwykle
          profil 0 jest używany po zerowaniu). Do wyświetlenia aktualnej konfiguracji i
          profili w pamięci nieulotnej służy AT&V.
          Sugeruję:
          -odpalić hyperterminal
          -wyłączyć i włączyć zasilanie modemu (koniecznie, żeby nie było jakiś innych
          zmian w ustawieniach)
          -wpisać ATS0=5 (ewentualnie sprawdzić wpis przez ATS0? )
          -wpisać AT&W0 (ewentualnie też AT&W1)
          -wyłączyć i włączyć zasilanie modemu (aby się wyzerował)
          -sprawdzić za pomocą ATS0? czy ta piątka jest na trwałe

Sprawdzałem to na moim modemie (Request), działa. Czy Twój modem ma te komendy,
          trudno mi powiedzieć, ale masz spis komend.
          • Gość: mulat Re: programowanie za pomocaą komend AT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 20:25
            Zrobiłem, jak poradziłeś. Rzeczywiście komenda AT&W0 jest spisie
            jako "zapamiętanie aktualnej konfiguracji",ale po wyzerowaniu, lub restarcie
            wraca poprzedni nastaw. AT&W1 nie widnieje w spisie i po jej wklepaniu w oknie
            Hyperterm. pojawie się ERROR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka