yaga77 16.03.04, 14:55 Jaka jest różnica pomiędzy hubem a switchem? Co lepsze? Jak się ma do transferu? Mam internet przez kablowke, szybkość łącza dl 516, ul 96. Mam zamiar rozdzielić to na 2 kompy. A jak się mają do siebie koszty? Pozdrawiam yaga Link Zgłoś Obserwuj wątek
gray Re: Hub a switch? 16.03.04, 15:39 yaga77 napisała: > Jaka jest różnica pomiędzy hubem a switchem? podstawowa. hub jest 'głupim' urządzeniem pracującym w warstwie pierwszej czyli w warstwie mediów transmisyjnych. to co dostaje na jednym porcie wypuszcza na wszystkie pozostałe i dopiero karty sieciowe podłączonych do huba komputerów eliminują dane nieprzeznaczone dla nich a odbierają te właściwe. minusy: kolizje pakietów, 'zatykanie' się sieci przy dużej transmisji danych, możliwość łatwego 'podłsuchania' przez wszystkich podłączonych do huba pakietów innych użytkowników. switch jest urządzeniem pracującym (na ogół) w warstwie drugiej czyli w warstwie adresów fizycznych kart sieciowych (MAC). switch otrzymując pakiet wysyła go jedynie do tego portu, do którego jest podłączone urządzenie, którego adres MAC zgadza się z adresem MAC zapisnym w nagłówku pakietu a zatem nie ma prostej możliwości 'podsłuchania' nieswoich pakietów a kolizje po prostu nie występują. > Co lepsze? switch. > Jak się ma do transferu? nijak. istnieje podział na huby i switche o przepustowości 10Mbps i 100Mbps (są i większe ale mówimy o użytku domowym) ale obecnie w sprzedarzy można dostać raczej wyłącznie te drugie. > Mam internet przez kablowke, szybkość łącza dl 516, ul 96. Mam > zamiar rozdzielić to na 2 kompy. A jak się mają do siebie koszty? w takim wypadku wystarczyłby i mały hub ale ceny takich hubów i switchy są obecnie bardzo zbliżone więc lepiej wybrać lepsze niż gorsze. cena 4-5portowego switcha to około 150pln. plus okablowanie (kilkanaście złotych). ale mam nadzieję, że pomyślałaś o jakimś routerze, który rozdzieli połączenie internetowe do sieci wewnętrznej. jeżeli chcesz podłączyć do internetu jedynie dwa komputery wtedy wystarczy dodatkowa karta sieciowa w komputerze podłączonym do internetu i proste udostępnienie połączenia internetowego do drugiego komputera (również z kartą sieciową). minus - pierwszy komputer musi działać żeby drugi miał internet. sam hub czy switch nie załatwi sprawy ponieważ do tego konieczne jest urządzenie pracujące w warstwie adresów IP czyli w trzeciej a to potrafi router sprzętowy albo komputer pełniący rolę routera. Link Zgłoś