Dodaj do ulubionych

Hub a switch?

16.03.04, 14:55
Jaka jest różnica pomiędzy hubem a switchem? Co lepsze? Jak się ma do
transferu? Mam internet przez kablowke, szybkość łącza dl 516, ul 96. Mam
zamiar rozdzielić to na 2 kompy. A jak się mają do siebie koszty?

Pozdrawiam
yaga
Obserwuj wątek
    • gray Re: Hub a switch? 16.03.04, 15:39
      yaga77 napisała:

> Jaka jest różnica pomiędzy hubem a switchem?

podstawowa. hub jest 'głupim' urządzeniem pracującym w warstwie pierwszej czyli
      w warstwie mediów transmisyjnych. to co dostaje na jednym porcie wypuszcza na
      wszystkie pozostałe i dopiero karty sieciowe podłączonych do huba komputerów
      eliminują dane nieprzeznaczone dla nich a odbierają te właściwe. minusy:
      kolizje pakietów, 'zatykanie' się sieci przy dużej transmisji danych, możliwość
      łatwego 'podłsuchania' przez wszystkich podłączonych do huba pakietów innych
      użytkowników.

switch jest urządzeniem pracującym (na ogół) w warstwie drugiej czyli w
      warstwie adresów fizycznych kart sieciowych (MAC). switch otrzymując pakiet
      wysyła go jedynie do tego portu, do którego jest podłączone urządzenie, którego
      adres MAC zgadza się z adresem MAC zapisnym w nagłówku pakietu a zatem nie ma
      prostej możliwości 'podsłuchania' nieswoich pakietów a kolizje po prostu nie
      występują.

> Co lepsze?

switch.

> Jak się ma do transferu?

nijak. istnieje podział na huby i switche o przepustowości 10Mbps i 100Mbps (są
      i większe ale mówimy o użytku domowym) ale obecnie w sprzedarzy można dostać
      raczej wyłącznie te drugie.

> Mam internet przez kablowke, szybkość łącza dl 516, ul 96. Mam
      > zamiar rozdzielić to na 2 kompy. A jak się mają do siebie koszty?

w takim wypadku wystarczyłby i mały hub ale ceny takich hubów i switchy są
      obecnie bardzo zbliżone więc lepiej wybrać lepsze niż gorsze. cena 4-5portowego
      switcha to około 150pln. plus okablowanie (kilkanaście złotych).

ale mam nadzieję, że pomyślałaś o jakimś routerze, który rozdzieli połączenie
      internetowe do sieci wewnętrznej. jeżeli chcesz podłączyć do internetu jedynie
      dwa komputery wtedy wystarczy dodatkowa karta sieciowa w komputerze podłączonym
      do internetu i proste udostępnienie połączenia internetowego do drugiego
      komputera (również z kartą sieciową). minus - pierwszy komputer musi działać
      żeby drugi miał internet. sam hub czy switch nie załatwi sprawy ponieważ do
      tego konieczne jest urządzenie pracujące w warstwie adresów IP czyli w trzeciej
      a to potrafi router sprzętowy albo komputer pełniący rolę routera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka