1boleslaw
27.12.10, 21:34
10 miesięcy temu kupiłem i zainstalowałem uaktualnienie Windows 7 Home Premium. Stworzyłem dwie partycje. Czysty dysk podzieliłem na pół. Zgodnie z zaleceniami na jednej zainstalowałem Windows XP, a na drugiej wspomniany Windows 7 32-bit.
Do dzisiaj wszystko jest OK. Z komputerem nic złego się nie dzieje, ale zauważyłem, że w pewnych sytuacjach w Windows 7 znikają punkty przywracania systemu. Następuje to wówczas, kiedy przejdę na Windows XP i potem wrócę. Natomiast wszystko jest w porządku, tj. punkty przywracania nie są usuwane, gdy tylko wyłączam i włączam sam Windows 7.
Od dłuższego czasu w internecie i w czasopismach bezskutecznie poszukiwałem rozwiązania tego problemu, bo wiadomo, że z komputerem różnie bywa...i na wszelki wypadek lepiej jest mieć te punkty przywracania systemu.
Znalazłem rozwiązanie identycznego problemu, ale dot. Windows XP oraz Windows Vista i w moim przypadku po ich zastosowaniu niestety nic nie zadziałało, a dokładnie zrobiłem co następuje.
Aby uniknąć konfliktu tych dwóch systemów (nadpisywania punktów przywracania Windows Visty przez Windows XP podczas startu) należało uruchomić edytor Rejestru i dokonać określonych zmian: Start>>Uruchom>>wpisać regedit>>odszukać klucz HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/MountedDevices. Ponieważ ten klucz nie zawierał podklucza Offline, trzeba było utworzyć nowy folder o takiej nazwie, kliknąć prawym przyciskiem w prawej pustej części okna i wybrać Nowy/Wartość DWORD i tę Wartość...nazwać; /DosDevices/D: a następnie na tę nazwę kliknąć dwa razy, wprowadzając wartość 1. Po zrestartowaniu komputera miało się nie mieć dostępu do partycji z Vistą z poziomu XP, ale punkty przywracania systemu w Viście powinny pozostać nietknięte. Dodam też, że w poradzie szczególnie zaznaczano, żeby potem wyłącznie używać Visty do ewentualnego modyfikowania partycji dla obu tych systemów.
Jak już wspomniałem, ten zastosowany sposób u mnie w Windows XP i Windows 7 nie spowodował żadnych zmian i punkty przywracania systemu w Windows 7 nadal są w opisanym wyżej przypadku usuwane. Być może istnieje jakiś inne rozwiązanie, które z powodzeniem mógłbym zastosować?
Bardzo serdecznie proszę o pomoc w tej opisanej sprawie. Za pomoc będę bardzo wdzięczny.