Dodaj do ulubionych

Problem z p. przywracania systemu w Windows 7

27.12.10, 21:34
10 miesięcy temu kupiłem i zainstalowałem uaktualnienie Windows 7 Home Premium. Stworzyłem dwie partycje. Czysty dysk podzieliłem na pół. Zgodnie z zaleceniami na jednej zainstalowałem Windows XP, a na drugiej wspomniany Windows 7 32-bit.
Do dzisiaj wszystko jest OK. Z komputerem nic złego się nie dzieje, ale zauważyłem, że w pewnych sytuacjach w Windows 7 znikają punkty przywracania systemu. Następuje to wówczas, kiedy przejdę na Windows XP i potem wrócę. Natomiast wszystko jest w porządku, tj. punkty przywracania nie są usuwane, gdy tylko wyłączam i włączam sam Windows 7.
Od dłuższego czasu w internecie i w czasopismach bezskutecznie poszukiwałem rozwiązania tego problemu, bo wiadomo, że z komputerem różnie bywa...i na wszelki wypadek lepiej jest mieć te punkty przywracania systemu.
Znalazłem rozwiązanie identycznego problemu, ale dot. Windows XP oraz Windows Vista i w moim przypadku po ich zastosowaniu niestety nic nie zadziałało, a dokładnie zrobiłem co następuje.
Aby uniknąć konfliktu tych dwóch systemów (nadpisywania punktów przywracania Windows Visty przez Windows XP podczas startu) należało uruchomić edytor Rejestru i dokonać określonych zmian: Start>>Uruchom>>wpisać regedit>>odszukać klucz HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/MountedDevices. Ponieważ ten klucz nie zawierał podklucza Offline, trzeba było utworzyć nowy folder o takiej nazwie, kliknąć prawym przyciskiem w prawej pustej części okna i wybrać Nowy/Wartość DWORD i tę Wartość...nazwać; /DosDevices/D: a następnie na tę nazwę kliknąć dwa razy, wprowadzając wartość 1. Po zrestartowaniu komputera miało się nie mieć dostępu do partycji z Vistą z poziomu XP, ale punkty przywracania systemu w Viście powinny pozostać nietknięte. Dodam też, że w poradzie szczególnie zaznaczano, żeby potem wyłącznie używać Visty do ewentualnego modyfikowania partycji dla obu tych systemów.
Jak już wspomniałem, ten zastosowany sposób u mnie w Windows XP i Windows 7 nie spowodował żadnych zmian i punkty przywracania systemu w Windows 7 nadal są w opisanym wyżej przypadku usuwane. Być może istnieje jakiś inne rozwiązanie, które z powodzeniem mógłbym zastosować?
Bardzo serdecznie proszę o pomoc w tej opisanej sprawie. Za pomoc będę bardzo wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Problem z p. przywracania systemu w Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 21:56
      A po co w ogóle się męczyć z przywracaniem systemu ?

A co jeśli system padnie do tego stopnia, że nie wstanie i nie będzie za pomocą czego przywrócić systemu ?

Moim zdaniem, przywracanie systemu to zbędny balast i to niezależnie od systemu.
      Oczywiście mowa tu o domowym wykorzystywaniu kompa.
      Firmom jeszcze może to do czegoś służyć...... chociaż.

Zamiast tego zasobochłonnego przywracania systemu, proponuję alternatywę w postaci programu do robienia obrazów Patrycji/dysków.
      Możesz zrobić sobie obraz w dowolnym momencie, a nie wtedy kiedy system uzna że trzeba.
      Możesz wybrać miejsce zapisu, nośnik na którym zapisujesz, stopień kompresji obrazu czy też kopie przyrostowe.
      Możesz również cały proces zautomatyzować.

Polecam Acronis True Image, ale oczywiście jest wiele innych tego typu programów.
      • 1boleslaw Re: Problem z p. przywracania systemu w Windows 7 27.12.10, 23:19
        Ja to wszystko o czym piszesz Lajosz, zwłaszcza teoretycznie znam. Od czasu do czasu robię same obrazy Partycji, a także w pewnych momentach usuwam wspomniane punkty przywracania, niemniej chciałbym pozytywnie rozwikłać mój problem i jednak liczę na dalszą pomoc. Bardzo dziękuję za cenne rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka