Dodaj do ulubionych

Kłopoty z Nortonem

IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 15:09
Na koncie Administratora wszystko działa mi dobrze, ale gdy włączę drugie konto (ograniczone), to pojawia mi się komunikat:
"Konfiguracja Norton Internet Security nie została ukończona. Do ukończenia instalacji za pomocą Kreatora informacji wymagane są uprawnienia administratora".
Co muszę zmienić w Nortonie jako administrator, aby przy uruchamianiu drugiego konta nie było tego komunikatu?
Mam też pytanie, czym się różni konto z ograniczeniami od konta Gościa, bo słyszałem, że to drugie jest niebezpieczne i należy je mieć wyłączone...
Obserwuj wątek
    • Gość: mgregor Re: Kłopoty z Nortonem IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 18.04.04, 15:35
      Konto z ograniczeniami: moze instalowac i odinstalowywac programy. Nie ma dostepu do funkcji newralgicznych dla systemu: nie moze usuwac urzadzen, instalowac i odinstalowywac sterownikow itp.
      Konto goscia: moze tylko uruchamiac i przegladac zawartosc dysku (ale tylko wybrane katalogi)

Zeby zadzialal Norton musisz nadac prawa do katalogu w ktorym zainstalowany jest norton tak zeby uzytkownik z konta z ograniczeniami mogl do niego zapisywac. Wydaje mi sie ze to powinno wystarczyc. Zeby to zrobic musisz wylaczyc proste udostepnianie plikow (Moj komputer -> Narzedzia -> Opcje folderow -> Widok i tam musisz odznaczyc Wlacz proste udostepnianie plikow). Pojawi Ci sie wtedy we wlasciwosciach katalogu zakladka Udostepnianie i (chyba) uprawnienia. Musisz dodac uzytkownika ktory ma miec prawo zapisu (mozna dodac cala grupe) i zaznaczyc ze ma miec prawa do zapisu. Oczywiscie wszystko to musisz robic z konta admina.
    • Gość: Facet Re: Kłopoty z Nortonem IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 16:12
      W tym miejscu co pokazałeś nie mam prostego udostępniania plików. Nie mogę tego nigdzie znaleźć. Szukałem na pewno z poziomu admina.
      Mam Windows XP.
      • Gość: mgregor Re: Kłopoty z Nortonem IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 18.04.04, 16:38
        A ktora wersje? Pro czy HE?
    • Gość: Facet Re: Kłopoty z Nortonem IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 17:03
      Windows XP wersja Home.
      Tak w ogóle to Norton raczej działa, bo jego ikona jest na pasku zadań (i nie jest przekreślona), ale zachowuje się tak jakby czegoś brakowało. Za każdym uruchomieniem konta (ograniczonego), pokazuje się zacytowany wcześniej komunikat, a gdy kliknę, że go przyjąłem do wiadomości, to wszystko chyba działa. Nie chcę go jednak za każdym razem oglądać.
      • Gość: mgregor Re: Kłopoty z Nortonem IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 18.04.04, 17:43
        Mozesz zrobic tez inaczej. Spod konta admina klikasz na katalog nortona i udostepniasz go. Ale przed nazwa udostepnianego zasobu dodajesz znak $. Zaznacz tez ze pozwalasz na zmiane zawartosci katalogu przez uzytkownikow.
    • Gość: Facet Re: Kłopoty z Nortonem IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 18:37
      Nie bardzo wiem o co chodzi z tym udostępnieniem katalogu nortona. Gdzie ten katalog znaleźć i jak w nim wprowadzić zmiany? Nie wiem też gdzie mam dać pozwolenie na zmiany...
      • Gość: mgregor Re: Kłopoty z Nortonem IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 18.04.04, 19:35
        Szukaj w katalogu c:\program files. Udostepniasz go w taki sposob:
        1.) Prawy klawisz na katalogu nortona
        2.) Udostepnianie i zabezpieczenia
        3.) Zaznacz: Udostepnij ten folder w sieci i Zezwalaj uzytkownikom sieciowym na zmiane plikow.
        4.) W polu Nazwa udzialu przed nazwa dodaj znak $.

A jesli chodzi o nazwe: moze byc rozna:
        Norton Internet Security, Norton Personal Firewall, Norton AntyVirus...Nie wiem ktore masz zainstalowane.
    • Gość: Facet Re: Kłopoty z Nortonem IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 20:51
      Zrobiłem dokładnie tak jak radziłeś i nadal przy starcie mam napis o nieukończonej konfiguracji Nortona...
    • wojtek33 Re: Kłopoty z Nortonem 19.04.04, 11:29
      A może ustaw temu użytkownikowi tymczasowo uprawnienia administracyjne, niech
      skończy tą instalacje. Potem przywróć poprzednie i sprawdź, czy działa, jeśli
      nie, to szukaj pomocy na stronie symanteca, mają tam całkiem sporą bazę wiedzy.
    • Gość: Facet Re: Kłopoty z Nortonem IP: *.matarnia.pl / *.matarnia.pl 19.04.04, 12:12
      Tylko nie wiem co za instalację muszę robić. Czy mam ponownie uruchamiać płytę Nortona? Przecież już raz go w pełni zainstalowałem i dobrze mi działa dla administracyjnego konta. Czy gdy dam nowemu kontu na chwilę uprawnienia administratora zamiast ograniczonych, to samoczynnie zostanie wszystko wyszukane z tego co już mam zainstalowane? Nie chcę żeby mi się coś pozmieniało z tego co mi dobrze działa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka