Dodaj do ulubionych

Program do emisji z Linuxa

21.04.04, 15:09
Witam
W naszej telewizji lokalnej, w której pracuję, chcielibyśmy postawić
komputer do emisji na systemie Linux /np. Mandreka 9.0, 9.1 lub 9.2, może
nawet 10.0/. Problem w tym, że z komputera można emitować plansze /po
skonfigurowaniu karty graficznej z wyjściem TV do miksera wizji/ w
programie OpenOffice lub KOffice. To wstępnie już sprawdziliśmy...Nasz
problem jest trochę inny... oprócz plansz chcielibyśmy także emitować filmy
- nasze produkcje. Czy istnieje taki program, który umożliwi taką emisję?
Zapętlenie programu, by np. co godzinę powtarzany był ten sam
program.....plansze, film, plansze....i tak co godzinę....Szukamy
odpowiedzi na te pytania. Bardzo prosimy o odpowiedź. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: Program do emisji z Linuxa 24.04.04, 00:03
      Emisją sie nie zajmowałem nigdy, wiec tu nie pomoge. Ale to "zapętlenie" przy
      pomocy cron-a mozna zrobić.
      linux.gery.pl/dzialy/podstawy/konfiguracja/cron
      • orzels Re: Program do emisji z Linuxa 24.04.04, 06:41
        A moze tak?

www.linuxtv.org/mailinglists/vdr/2002/03-2002/msg01699.html

W skrocie - ulozenie playlisty i emitowanie poukladanego ciagu clipow video z dysku.
        Bo i tak jakos ramowke musicie ukladac, zmieniac, modyfikowac.
        A w takim przypadku moznaby (chyba?) zmieniac ramowke (playliste) w locie.
        • orzels Re: Program do emisji z Linuxa 24.04.04, 06:44
          P.S. Porozgladalem sie dokladniej po stronce, ktora podalem w poprzednim poscie.

www.linuxtv.org/projects.xml
          Baardzo ciekawe rzeczy sie tu znajduja.
          Chyba mozna z tego poskladac stacje emisyjna.
          • kell99 Re: Program do emisji z Linuxa 24.04.04, 06:48
            eh, pamietam, ze w dawnych czasach to amiga byla wymarzona dla malego studia tv,
            a scala mm nie miala sobie rownych. jak to teraz wyglada, dlaczego nie uzywac amigi?
            chociaz pewnie koszty nowej amigi (np takiej z ppc, ktora bezposrednio z dysku
            podola by odtworzyc np divx czy mpeg2) sa dosyc duze...

linuks w tv.. hmm, nie wiedzialem, ze cos takiego istnieje, dzieki za linka.
            • orzels Re: Program do emisji z Linuxa 24.04.04, 23:51
              Ano istnieje i to bardzo mocno.
              I nie tylko w tv, ale i w kinie.
              Hollywoodowe produkcje tez powstaja na Gimpach inszych ciekawych produktach.
              Gdzies kiedys wykopalem linka z artykulem o tym, jak odnajde to wrzuce.
              Do tego jeszcze trza dodac dosc mocny program, jakim jest Cinerella. Edycja
              materialu video z szesciokanalowym dzwiekiem, obsluga formatu HDTV, pluginowane
              efekty... Zyc nie umierac :)

www.heroinewarrior.com/cinelerra.php3
              A i artykul sie znalazl. A nawet artykuly

cgw.pennnet.com/Articles/Article_Display.cfm?Section=Articles&Subsection=Display&ARTICLE_ID=118664
              millimeter.com/ar/video_linux_hollywood/
              Pare tygodni temu mialem atak checi uruchomienia czegos telewizyjnego na linuxie.
              Niech tylko sie wolny czas pojawi, a wroce do walki.
              Bo jest o co.

Pozdr
              • kell99 Re: Program do emisji z Linuxa 25.04.04, 01:57
                o gimpie i zastosowaniach profesjonalnych to slychac czesto, ale zastanawiam sie
                jak to wyglada w zastosowaniach polprofesjonalnych (generacja i emisja np
                planszy informacyjnych, obsluga genlocka, jako cyfrowy magnetowid (tutaj tez
                wiem, ze istnieje sporo softu, przeciez "klony" TiVo sa bardzo popularne))..
                no coz, bede musial sie doksztalcic.
                jak cos telewizyjnego znowu ciebie napadnie to daj znac co z tego wyszlo
                (udowadniasz mi, ze nie ma chyba dziedziny w ktorej linuks nie ma potencjalu ;)
              • koktajl_molotowa Re: Program do emisji z Linuxa 25.04.04, 11:50
                Co prawda nie mam karty TV, nie mam takiej potrzeby, ale zainteresowałem sie
                (czysto teoretycznie) tą stroną Linuksa. pogrzebałem i znalazłem
                www.linux.pl/?id=news&show=937
                Pewnie jeszcze troszkę trzeba bedzie to dopracować, ale wydaje sie byc b.
                ciekawym projektem.
                PS
                Może sie skuszę, zeby zrobić ze swojego komputera cyfrowy magnetowid?
    • radkoziol Re: Program do emisji z Linuxa 26.04.04, 17:04
      Dzięki za tak szerokie rozwinięcie tego tematu. Chciałbym te rozważania
      prowadzić w kierunku konkretnego systemu do emisji programu pod linuxem, który
      moglibyśmy zastosować... Czy można więc zastąpić starą wysłużoną Amigę właśnie
      linuxem? Mam kilka "wizji" takiego rozwiązania... <br>
      1. program lub skrypt, króty przełącza się pomiędzy emisją plansz i emisją
      filmu /avi/ o określonym czasie - skrypt działający pomiędzy dwoma
      programami,<br>
      2. program, który może emitować zarówno plansze, jak i filmy - z playlisty,coś
      takiego jak scala w Amidze...tylko rozbudowana o edycję video<br>
      3. "dedykowany" Linux do takiej pracy ze zmianą "w locie" playlisty...<br>
      ...które rozwiązanie mogłobybyć według Was lepsze? Na pewno każde ma swoje
      plusy i minusy...Liczą się przecież też prostota, dostępność i możliwość
      konfiguracji.<br>
      Pozdówka.
      • orzels Re: Program do emisji z Linuxa 27.04.04, 02:23
        Hmm.. Dostales pare propozycji, nikt z nas z tego co widze nie zajmowal sie
        takim rozwiazaniem do tej pory, wiec chyba wypadlo na Ciebie. Bys byl pierwszy ;)
        Innym sposobem jest pogrzebanie w sieci za rozwiazaniami, chocby na stronie
        ktora wczesniej podalem. Jest tam kilka niezlych pomyslow, poczytac trzeba.
        Jak dla mnie rozwiazanie nr dwa jest najbardziej wygodnym.
        Ale tak jak mowie, nie tykalem tematu.
        Bardziej skupialem sie na montazu video, chocby z racji wykonywanych czynnosci
        zawodownych, a prace na emisji zakonczylem w 95 roku bodajze. Ale wtedy to byl
        switcher, mikser do dzwieku i Amiga CDTV. :)
        Powodzenia zatem w dokopywaniu sie do rozwiazania.
        No i podziel sie, rzecz jasna... ;)
        • radkoziol Re: Program do emisji z Linuxa 28.04.04, 09:18
          Znalazłem w sieci TiVo oraz MythTv. Myślę, że po odpowiednim ustawieniu te
          programy mogłby stać się programami do emisji "z puszki" - tworząc zapętlenie
          plansze z filmami. Patrzę na to optymistyczne i mam nadzieję, że się
          uda...Dzięki za podpowiedzi i słowa zachęty... Co sądzisz o tych programach?
          Pozdrówka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka