Dodaj do ulubionych

Backup systemu.

IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.11, 16:21
Mam trochę czasu, zrobiłem porządek w komputerze i chciałbym się zabezpieczyć na przyszlość. Systemy są dwa, XP i Win7. Acronisa zainstalowałem na Win 7. Czy zrobienie obrazu partycji c (win 7) i d (xp) jest wystarczającym zabezpieczem czy lepiej dodatkowo zainstalować Acronisa na XP i też zrobić obrazy (wtedy na c jest xp a na d win7)? Chodzi o to aby nie stracić możliwoci wybrania systemu po uruchomieniu komputera.
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Backup systemu. IP: *.home.aster.pl 03.03.11, 16:37
      > zrobienie obrazu partycji c (win 7) i d (xp) jest wystarczającym zabezpieczem c
      > zy lepiej dodatkowo zainstalować Acronisa na XP i też zrobić obrazy (wtedy na c
      > jest xp a na d win7)?

W obydwu przypadkach oba systemy będą na tych samych partycjach. Coś pomieszałeś.
      • Gość: kość czemu tylko 2 OS? IP: *.toya.net.pl 03.03.11, 17:14
        proponuje jeszcze viste i linuxa
      • Gość: m.m Re: Backup systemu. IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.11, 17:19
        Źle to napisałem. Chodzi o to, że stawiając systemy najpierw zainstalowałem xp, oczywiście na partycji c. Instalując jako drugi win7 wybrałem partycję d. Logując się na xp ten jest oczywiście na c zaś d jest zwyczajną partycją z folderami i plikami. Logując się natomiast na win7 tej partycji zostaje przypisana automatycznie literka c zaś partycja z xp otrzymuje d.
        • Gość: a Re: Backup systemu. IP: *.home.aster.pl 03.03.11, 17:46
          Nie ma znaczenia z którego systemu zrobisz backup. Powinna się odtworzyć cała struktura dysku, łącznie z mbr - jeśli oczywiście zrobisz to odpowiednio.
          • serenita123 Re: Backup systemu. 04.03.11, 08:35

Gość portalu: a napisał(a):

> Nie ma znaczenia z którego systemu zrobisz backup. Powinna się odtworzyć cała s
            > truktura dysku, łącznie z mbr - jeśli oczywiście zrobisz to odpowiednio.

NIE
            jeśli robi obrazy poszczególnych partycji osobno, to potem będzie mógł odtworzyć TYLKO te partycje
            Natomiast może zrobić obraz CAŁEGO DYSKU i wtedy zachowa całą strukturę dysku włącznie z MBR

ja do tego używam Norton Ghost
            • Gość: petroll Re: Backup systemu. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.03.11, 13:55
              Jesli zrobisz backup calego dysku to do recovery musisz uzyc plyty albo innego dysku z systemem i zainstalowanym programem i nie ma znaczenia czy to jest Ghost, Acronis czy jakikolwiek inny program tego typu.
            • Gość: a Re: Backup systemu. IP: *.home.aster.pl 04.03.11, 20:26
              Umiesz czytać?
      • Gość: petroll Re: Backup systemu. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.03.11, 00:13
        a - bzdurzysz. kazde z windows jest na innej partycji wiec rozsadek podpowiada by zrobic obraz kazdej partycji oddzielnie. Bo jesli przyjdzie ci fantazja zrobic recovery tylko jednego windows , zrobisz to. Twoja rada wymusza recovery calego dysku a wiec obydwu windows.
        • Gość: a Re: Backup systemu. IP: *.home.aster.pl 05.03.11, 00:53
          > kazde z windows jest na innej partycji
          A czy napisałem, że jest na tej samej? "partycjach" czyli >1, nie? Odtworzenie zawartości zależy od konfiguracji. Całą strukturę dysku z kilkoma partycjami można zapisać do jednego pliku i w momencie przywracania nadpisać wedle potrzeby 1, 2, 3 partycje i mbr.
    • Gość: Gość Re: Backup systemu. IP: *.home.aster.pl 05.03.11, 15:49
      Skoro masz trochę czasu to zastanów się czy na pewno potrzebne są ci dwa systemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka