Dodaj do ulubionych

czy warto?

IP: *.star.net.uk 02.06.11, 17:57
czesc,

Mam okazje odkupic komputer od firmy w ktorej pracuje, jeszcze nie wiem ile bedzie kosztowal ale napewno niewiele.
Bede musial sobie dokupic monitor i karte graficzna (pytanie do Was czy bede rowniez musial zmienic zasilacz) aha i jeszcze jakis wifi adapter...
Mam kilka pytan:
- jak sprawdzic jakie PCI-E mam na plycie glownej (chyba jest kilka rodzajow) albo inaczej jaka karta graficzna bedzie pasowala (myslalem o jakiejs 1Gb)

oto ten komp:
procesor - intel pentium E5200 dual core 2,5GHz
plyta glowna - MSI 2A78h
ram - DDR2 PC2-6400 (dwie kosci 1G + 2G)
grafika zintegrowana
zasilacz 300W
dysk twardy 500G
nagrywarka DVD

nie wiem czy warto inwestowac w taki komputer i czy nie lepiej dolozyc i kupic cos nowego

dzieki za Wasze opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.11, 19:13
      Czy warto ?

To zależy do czego będziesz używał tego kompa.

Poza tym, ten komo, to chyba --> HP Compaq dx2390 Microtower
      Na tej płycie głównej, czyli --> MSI 2A78h znajdują się miedzy innymi:
      1 slot PCI-E X 1
      1 slot PCI-E X16 (do kary graficznej właśnie)

Poniżej link do manuala tego kompa (jeśli to ten oczywiście):
      www.server-unit.ru/manpdf/13227.pdf
      Poczytaj sobie czy Ci się opłaca w niego inwestować.
      Moim zdaniem, do gier się nie nadaje. Nawet jeśli kupisz do niego mocną kartę graficzną + oczywiście mocniejszy zasilacz .

Natomiast na kompa zastępczego lub nie do grania, to jak najbardziej OK.
      • Gość: zaku Re: czy warto? IP: 85.89.237.* 03.06.11, 12:26
        czyli nawet z dobra grafika na tym kompie nie pogram... mozesz powiedziac dlaczego? slaby procesor? kiepski ram? plyta glowna kijowa?

Nie jestem zapalonym graczem ale od czasu do czasu w cos bym chetnie pogral
        • Gość: lajosz Re: czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 14:42
          Podałem ci linka do manuala.
          Przeczytaj specyfikację tego kompa i już będziesz wiedziała dlaczego się nie nadaje do grania.

W dużym skrócie:
          Procesor nie najlepszy.
          Pamięci w tą płytę nie włożysz szybszych jak 800Mhz i nie inne jak DDR2.
          Chipset G31 Intela do najszybszych również nie należy, (ale w tym kompie akurat pasuje).
          Zasilacz na dzień dobry do wymiany na mocniejszy i to znacznie. Oczywiście pod warunkiem, ze zechcesz kupić lepsza grafikę lub akurat w tym przypadku, jakąkolwiek grafikę.

Powyższe nie oznacza, że nie będziesz mógł grac w ogóle.
          Oczywiście będzie można zagrać (nawet na zintegrowanej grafice), ale w mało wymagające lub starsze gry.
          O graniu np. w Batelfield 2 lu Crysisa w rozsądniej jakości możesz spokojnie zapomnieć, ajuż o graniu w w/w gry na max detalach to nawet mowy nie ma.
          Jednak jest mnóstwo starszych i bardzo dobrych (a moim zdaniem nawet lepszych) gier niż taki Crysis, COD-y wszelakie czy inne tego typu.
          • Gość: xwro Re: czy warto? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 04.06.11, 12:45
            Akurat w Crysisa to sobie pogra po zakupieniu takiej 9600GT (i wzwyż) na średnich detalach w rozdzielczości HD (1024x786).

Procesor nie jest najwyższych lotów ale nie jest to też jakiś jednordzeniowy P4 czy Sempron. Spokojnie wystarczy do nie najnowszych gier.

Zasilacz oczywiście do wymiany bo jest to pewnie jakiś no-name.

Co do kupna grafiki - nie patrz na ilość pamięci (1GB) bo ona nie ma NIC do znaczenia. Najważniejszy jest rdzeń czyli model karty (i tak np GF GT240 1GB będzie słabszy niż GTS450 512MB itp.itd.)
            • Gość: zaku Re: czy warto? IP: 85.89.237.* 06.06.11, 14:28
              dzieki za wasze opinie... co do gier to nie jestem nalogowym graczem, szczerze mowiac pewnie bede gral sporadycznie (chcialbym zaczac od Wiedzmina - jak pojdzie)

czy moglibyscie mi polecic jakas konkretna grafike, tak zebym sie nie musial martwic czy bedzie pasowala.. (w granicy 500zl) i jaka moc zasilacza jest potrzebna?

dzieki
              • Gość: romek Re: czy warto? IP: *.home.aster.pl 06.06.11, 15:11
                HD5750 + zasilacz 400-450w powinien wystarczyć
                • Gość: zaku Re: czy warto? IP: 85.89.237.* 06.06.11, 17:57
                  czy ma znaczenie ktora?:
                  1. Sapphire HD 5750 1GB GDDR5 HDMI DVI-I DisplayPort PCI-E
                  2. PowerColor HD 5750 V3 Edition 1GB GDDR5 DVI VGA HDMI PCI-E
                  3. Sapphire HD 5750 Vapor-X Edition 1GB GDDR5 Dual DVI HDMI DisplayPort PCI-E
                  4. Gigabyte HD 5750 1GB GDDR5 DVI VGA HDMI Out SILENT PCI-E
                  5. XFX HD 5750 XXX Edition 1GB DDR5 Dual DVI DP Out PCI-E
                  6. MSI HD 5750 1GB GDDR5 DVI HDMI VGA Out PCI-E

przy zasilaczu na co mam patrzec?

dzieki
                  • Gość: romek Re: czy warto? IP: *.home.aster.pl 06.06.11, 18:41
                    Jedna z nich ma pasywne chłodzenie. HDMI może się przydać. Reszta bez znaczenia. Zasilacz - w promocji chyba teraz jest Be quiet! Pure Power L7-530W.
                    • Gość: zaku Re: czy warto? IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 06.06.11, 20:50
                      u mnie zasilacze sie przedstawija tak (cenowo rosnaco)
                      1. Casecom Silver 500W PSU - With 12cm Red LED Fan, 20+4pin 1x SATA, 1x PCI-E
                      2. ACE 520W Grey PSU 12cm Fan SATA 24-Pin Model 520W
                      3. Sumvision 500W 20+4pin SATA 80mm Fan
                      4. Arctic Power 500W PSU With PCI-E 2x SATA, 20+4 ATX12V 8pin +12V Connectors
                      5. Coolermaster Elite Power 500W PSU
                      6. Arctic Power 600W PSU - With PCI-E, 3x SATA, 20+4, ATX12V, 8pin +12V Connectors
                      7. Be Quiet 530W Pure Power PSU

ostatni jest 3 razy drozszy w porownaniu do pierwszego... lepiej zalpacic wiecej i miec pewnosc ze nie bedzie sprawial problemow czy tani bedzie rownie dobry?

dzieki
                      • Gość: romek Re: czy warto? IP: *.home.aster.pl 06.06.11, 21:29
                        > czy tani bedzie rownie dobry?
                        Na pewno nie.
                      • Gość: xwro Re: czy warto? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 08.06.11, 09:58
                        Za jakość i bezpieczeństwo się płaci (w przypadku zasilaczy)
                        Ale tak naprawdę wersja L7-430W też spokojnie by wystarczyła.
                        Zobacz może na cenę takich firm jak Chieftec, Antec, Fortron, XFX, OCZ - powinny być odrobinę niższe (o ile masz je dostępne w sklepie)
      • Gość: zaku Re: czy warto? IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 27.06.11, 20:07
        to znowu ja... sorki ze zawracam glowe ale pojawily sie nowe okolicznosci...
        moge odkupic zamiast swoj komp (o ktorym pisalem wczesniej) komputer kogos innego... niestety nie moge sprawdzic co tam w nim dokladnie jest wiem co jest na naklejce:
        HP Compaq 500B MT (E5400/320hq/2V/23rd)

mozecie powiedziec ktory jest lepszy
        dzieki
    • Gość: romek Re: czy warto? IP: *.home.aster.pl 03.06.11, 04:38
      nie warto
    • Gość: art Re: czy warto? IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.11, 15:26
      >czy moglibyscie mi polecic jakas konkretna grafike, tak zebym sie nie musial martwic czy bedzie >pasowala.. (w granicy 500zl) i jaka moc zasilacza jest potrzebna?

Jak napisałeś, że niewiele trzeba będzie zapłacić byłem pewien, że sporo mniej niż 1000zł. Jak tak jest to bez sensu dodawać tak dużo na wymianę części, bo wyjdzie że będzie to dużo więcej niż sama wartość komputera. Z niewiele większą dopłatą można kupić już nie najlepszy, ale i nie najgorszy nowy sprzęt. Do nowych hitów na full detalach może być za mało, ale średnich już nie będzie problemu, nie mówiąc już o starszych niekoniecznie sprzed 5-10 lat zupełnie wystarczy. Z tymi ostatnimi nie mam specjalnych problemów nawet na procesorze jednordzeniowym Athlon 3500+ , 2GB RAM i karcie Radeon 4670 1GB, a dałem za nią mniej niż kilkaset zł. Do grania wystarczą mi najlepsze gry z tych, w których stawia się na grywalność a nie grafikę typu Half-Life 2, Far Cry, Call of Duty Modern Warfare i wiele innych z innych gatunków. W Empiku zobaczyłem, że cena Counter-Strike nawet tej najstarszej 1.4 (bodaj sprzed 10lat) jest wyższa niż masy nowych "hitów" gdzie liczy się jedynie grafika. Jak by jej nikt jej nie kupował byłaby za grosze, albo już dawno ściągnięta z rynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka