Dodaj do ulubionych

komputer głośno chodzi

IP: *.broker.com.pl 17.05.04, 11:08
komputer AuthenticAMD
AMD Duor(tm) processor
128.OMB RAM głośno chodzi. Czy to jest prawidłowe, kupując go słyszałam, że
jest wysokiej klasy.
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: komputer głośno chodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 11:11
      Może Ci się wiatraki "zdezelowały" na procesorze, albo na karcie graficznej. U
      mnie w pracy ten na procesorze chodzi jak sieczkarnia. A w domu miałem to samo
      z wiatrakiem na karcie.

Jeśli to wiatraki hałasuje, najlepiej wymienić.
      • Gość: mgregor Re: komputer głośno chodzi IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 17.05.04, 12:07
        Witam!

Do rad piecyka dolozylbym jeszcze nieskrecona mocno obudowe ew. jakies inne
        brzeczace elementy (zaslepki, blaszki itp). U mnie bylo tak samo. Wystarczylo
        mocno skrecic.
    • moneoo Re: komputer głośno chodzi 17.05.04, 12:23
      Jeżeli ewa zapłaciłaś za niego 1000 zł, to jego głosnie "chodzenie" jest jak
      najbardziej prawidłowe. ;o)
      A tak na poważnie:
      Źródła hałasu:
      1. Wiatrak w zasilaczu. Tanie obudowy mają tanie zasilacze, a w tanich
      zasilaczach tkwią tanie wiatraki, które po miesiącu zaczynają chodzić, jak
      silonik od traktora wyprodukowanego w "zaprzyjaźnionym kraju".
      2. Wiatrak na procesorze. jesli procesor nie był w wersji BOX (a pewnie nie był)
      to wiatraczki mają tą wadę, że są nałozyskach plastikowych, które to ozyska po
      pewnym czasie ulegają "naturalnemu zuzyciu". Słowem trzeba wymienić wiatrak na
      procesorze.
      3. Wiatrak na karcie graficznej, taki sam przypadek, jak u procesora.
      4. Obudowa z cienkich blach, która działa jak pudło rezonansowe.
      Moja rada:
      1. Wymienić zasilacz i obudowę za jednym zamachem - ok. 180 zł.
      2. Wymienić wiatrak na procesorze (razem z radiatorem) - ok. 50 zł
      3. Wymienić kartę graficzną, lub godząc się na utratę gwarancji wymienic
      radiator z wiatraczkiem na radiator (tyle ze większy). karta graf. bez wiatraka
      - ok. 350 zł (podkreslam dobra karta graficzna), radiator w granicach 35 zł.

Pozdrawiam.

• Gość: sylwia Re: komputer głośno chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 16:53
        po co wydawac kase najlepiej nasmaruj wiatraczek tzw. ojejem do panewek. Na
        grafice wystarczy odkliic nakjejke i wcisnac krobelke, potem zakleic i po bólu
        • moneoo Re: komputer głośno chodzi 17.05.04, 17:38
          Gość portalu: sylwia napisał(a):

> po co wydawac kase
          No własnie? Po co kupować kiełbase za 26 złoty, jak na targu kupi się za 10 zł ?

>najlepiej nasmaruj wiatraczek tzw. ojejem do panewek.
          Porady babuni?

>Na
          >grafice wystarczy odkliic nakjejke i wcisnac krobelke, potem zakleic i po bólu
          Gorzej jak ta kropelka tak sklei wiatraczek, ze nie będzie chłodził.
          :o)
          Miłego wyciszania domowym sposobem,
          zyczy
          Moneo

• jolajola1 Re: komputer głośno chodzi 17.05.04, 17:39
          sylwia, czemu ty ja wpuszczasz w maliny, tak nie uchodzi postepować,
          zadowolona bys byla, jakby naprawde to zrobiła ???? olejem chlapac na procka i
          wiatraczki na monolit zakleić ?????
          • Gość: sylwia Re: komputer głośno chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 17:46
            Po pierwsze napisałam, że na grafice, po drugie ten ojej kosztuje 6 zł i
            wystarczy na posmarowanie setek wiatraczkow, po trzecie olej to nie klej, po
            czwarte pracuje na serwisie duzego sklepu komputerowego i nie jeden sprzet
            naprawialam wiec jezeli ktos sie nie zna to niech nie pisze ze to domowe
            sposoby.
            pozdrawiam wszystkich amatorów
            • Gość: jajo Re: komputer głośno chodzi IP: *.chello.pl 17.05.04, 17:58
              olejem naprawiacie warczące wiatraczki w serwisie ???? i jeszcze może klientom
              na gwarancji ????
              gdzież ten serwis jest ???
              informacja mi potrzebna do omijania szerokim łukiem ...
            • Gość: mgregor Re: komputer głośno chodzi IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 17.05.04, 18:09
              Zalej go olejem to jeszcze szybciej sie zatrze...
              • flere-imsaho Re: komputer głośno chodzi 17.05.04, 18:49
                > Zalej go olejem to jeszcze szybciej sie zatrze...

Aj, głupoty pleciecie. Sylwia ma rację. Używając tzw. oliwy do maszyn
                zregenerowałem już kilka wiatraczków (np. takich z czasów 486) i jakoś działają
                do tej pory.
      • flere-imsaho Re: komputer głośno chodzi 17.05.04, 19:02
        moneoo napisał:

> 1. Wiatrak w zasilaczu. Tanie obudowy mają tanie zasilacze, a w tanich
        > zasilaczach tkwią tanie wiatraki, które po miesiącu zaczynają chodzić, jak
        > silonik od traktora wyprodukowanego w "zaprzyjaźnionym kraju".

A nie zawsze. Jak dotąd najcichszym zasilaczem jaki miałem jest Codegen, a tych
        do markowych zaliczyć nie można. Wiatrak ma po prostu niskie obroty i tyle. Poza
        tym chodzi już calkiem długo.

> 1. Wymienić zasilacz i obudowę za jednym zamachem - ok. 180 zł.
        > 2. Wymienić wiatrak na procesorze (razem z radiatorem) - ok. 50 zł
        > 3. Wymienić kartę graficzną, lub godząc się na utratę gwarancji wymienic
        > radiator z wiatraczkiem na radiator (tyle ze większy). karta graf. bez wiatraka

Te tzw. ciche obudowy to są o d... roztrzaś zazwyczaj, jesli chodzi o redukcję
        hałasu. Jeśli już, to lepiej jest kupić naprawdę dobry radiator a do tego dać
        duży wiatrak na mniejszych obrotach, najlepiej podwieszany.

Poza tym mocno hałasują dyski. Często jest to taki nieprzyjemny gwiżdżący
        dźwięk. Pomaga odkręcenie i położenie dysku na gąbce (bo nie przenosi wtedy na
        obudowę), przy czym dla dysków 7200 obr i więcej, konieczne jest wtedy dodatkowe
        chłodzenie, jakiś mały wentylatorek puszczony lekko załatwia sprawę. Do tego
        wiatrak ssący powinien mieć swobodny przepływ powietrza (a nie jakieś śmieszne
        kratki, grille, dziurki jak to zwykle jest w obudowach). Dobrze uprzątnięta i
        lekko przerobiona obudowa (nawet tania) daje lepsze efekty niż te wszystkie
        cudowne coolery-bajery i obudowy "silent" za grube pieniędze.
        • Gość: ja Re: komputer głośno chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 13:08
          zgadzam sie z sylwia my na serwisie tez tak robimy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka