mastat 03.03.02, 13:56 Właśnie dziś mam zamiar zamienić mój WinME na Xp. Warto? Są jakieś kłopoty o który ch powinienem wiedzieć? Czekam na odpowiedź i z góry dzieki. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: f Re: Win Xp - warto? IP: 212.160.114.* 03.03.02, 17:55 mastat napisał(a): > Właśnie dziś mam zamiar zamienić mój WinME na Xp. Warto? > Są jakieś kłopoty o który ch powinienem wiedzieć? > Czekam na odpowiedź i z góry dzieki. Bron Cie Boze, pozalujesz chwili w ktorej to uczyniles.... PS Wczesniejsze watki XP Link Zgłoś
Gość: ???? Re: Win Xp - warto? IP: *.chello.pl 03.03.02, 20:00 Napisz jaki masz sprzęt, i powiedz do czego chcesz ten komputer używać. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: xpfan Re: Win Xp - warto? IP: *.home.cgocable.net 03.03.02, 22:56 Dosyc czesto uzywam komputera zarowno do spraw powiedzmy to "polzawodowych" i dla rozrywki. Sciagam wiele programow, z krorymi robie proby (wiekszosc z nich oczywiscie potem kasuje), mam kilka gier, uzywam wszelkich mozliwych polaczen internetowych do przeprowadzania rozmow, videokonferencji , czatow itp. Uzywam programow do obrobki filmow DV, jak rowniez dosyc zaawansowanych programow graficznych. Dlaczego to pisze?. - Od 5 miesiecy uzywam WindowsXP i tylko raz (jedyny raz) mialem powazniejsza awarie na komputerze (zrezta z mojej winy). Poprzednio, uzywajac Windows98 , Windows ME - srednio raz na dwa tygodnie mialem b.powazne problemy z komputerem a (znow srednio) raz na 3 miesiace bylem zmuszony formatowac dysk. Obecnie , uzywajac XP - zapomnialem co to znaczy crash, niebieski ekran, biala ramka itp. Nie znam innych systemow operacyjnych(np. Linux), lecz wydaje mi sie, ze system ten to juz jest wlasnie prawie to co powinno byc. Oprocz systemu operacjnego w XP jest b.wiele dodatkow przydatnych dla "okazjonalnych" uzytkownikow - lecz jesli chce sie uzywac ktoregos z tych "dodatkow" to z reguly trzeba sie "przeniesc" na profesjonalne programy. Mam tu na mysli takie programiki jak Word, Paint, Windows Movie Maker itp. Reasumujac XP jest dobrym programem zarowno dla zaawansowanych "komputerowcow" jak i dla nowicjuszy, ktorym zapewnia latwe i bezpieczne poslugiwanie sie komputerem. Dlatego dziwie sie tym "krytykantom" ktorzy pisza o wadach systemu zapominajac dodac co zle dziala i dlaczego do tego doszlo do tego. Mysle nawet , ze wiekszosc z nich nawet go nie uzywala a wrazenia pisza na podstawie "opowiesci niesamowitych" zaslyszanych gdzies, od kogos - nie w pelni wiedzacego o co chodzi. Najwieksza wada tego systemu jest niewatpliwie jego cena. Powyzsza opinia o XP to moja subiektywna ocena, a to znaczy, ze moge nie miec racji. Chetnie dowiedzial bym sie od innyc forumowiczow ich oceny XP. Pozdrowienia dla wszystkich, ktorzy chcieli powyzsze rozwazania przeczytac. Link Zgłoś
Gość: xpfan Re: Win Xp - warto? IP: *.home.cgocable.net 03.03.02, 23:24 P.S. Wiele starszych programow nie ma jeszcze uaktualnienia do XP. Moze nie byc wszystkich uaktualnionych sterownikow i "driverow", ale od tego jest na dysku XP program sprawdzajacy , ktory powie o wszystkich (lub prawie wszystkich) problemach. Dlatego warto przed instalacja XP uruchomic ten program i dowiedzic sie o czekajacych nas niespodziankach. Brakujace sterowniki lub uaktualnienia, mozna z reguly bez problemow "sciagnac" ze stron producenta. Wedlug mnie prawidlowo zainstalowany XP ze wszystkimi do niego przeznaczonymi programami i sterownikami dziala niezle (lub calkiem niezle) i daje naprawde duzo satysfakcji przy korzystaniu z tego systemu. Link Zgłoś
Gość: siedem a ja od ponad 2 lat uzywam win2000 IP: *.tgory.pik-net.pl 04.03.02, 12:26 i rozumie zaachwyty nad XP osobiscie zapomniałem co to jest upierdliwe instalowanie sytemu raz w tygodniu ulepszona 2000 czyli XP moze doprowadzac do bialej goraczki przeladowaniem grafiką i bzdeetami 'ograniczonym polem manewru' wady jak z kazdym nowym systemem brak i niedopracowanie wielu styerowników warto wiec, miec sprzet markowy i topowy a nie zoltrixy, procompy, a4, skantechy i imadżiny :)) dla niekupujacych orginalne licecencje: "uwaga schody" 7,00 Link Zgłoś
Gość: Adam Re: a ja od ponad 2 lat uzywam win2000 IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.03.02, 14:26 Gość portalu: siedem napisał(a): > i rozumie zaachwyty nad XP > osobiscie zapomniałem co to jest > upierdliwe instalowanie sytemu > raz w tygodniu > > ulepszona 2000 czyli XP > moze doprowadzac do bialej goraczki > przeladowaniem grafiką i bzdeetami > 'ograniczonym polem manewru' Nie sądzę... > wady jak z kazdym nowym systemem > brak i niedopracowanie wielu styerowników > warto wiec, miec sprzet markowy i topowy > a nie zoltrixy, procompy, a4, skantechy i imadżiny :)) Nie zupełnie masz rację (a4 - brak problemow) > dla niekupujacych orginalne licecencje: > "uwaga schody" A to to już wogóle jest śmiech na sali... Win2000 przy XP się żujeeeeeeeeeeeeeee....... Link Zgłoś
Gość: f Re: Win Xp - warto? IP: 212.160.114.* 04.03.02, 18:33 > Dlatego dziwie sie tym "krytykantom" ktorzy pisza o wadach systemu zapominajac > dodac co zle dziala i dlaczego do tego doszlo do tego. Mysle nawet , ze > wiekszosc z nich nawet go nie uzywala a wrazenia pisza na podstawie "opowiesci > niesamowitych" zaslyszanych gdzies, od kogos - nie w pelni wiedzacego o co > chodzi. Hmmm... no prosze, ten XP doskonaly jest. Do czego wy ludzie uzywacie systemu skoro nie zauwazacie jego ewidentnych bug'ow jak tracenie polaczenia z siecia, brak umiejetnosci wyszukiwania stringow w plikach (poprawione w ostatniej lacie), brak naprawde poprawnej pracy java.... Link Zgłoś
Gość: xpfan Re: Win Xp - warto? IP: *.home.cgocable.net 04.03.02, 20:23 Nie napisalem, ze XP jest doskonaly, wspominalem tylko o jego przewadze nad Win98, ME(nie uzywalem Windows 2000, wiec sie nie wypowiadalem). Na pewno kazdy system ma swoje wady i zalety, ale XP ma znacznie wiecej tych drugich. (piszesz, ze przerywa polaczenie - nie jest to chyba wina XP) Nie jestem wielkim zwolennikiem firmy, ktorej produkty sa bardzo kosztowne - ale prosze napisz mi,ktory system operacyjny jest wedlug Ciebie najlepszy i ktory zawiera mniej bledow i dluzej pracuje bez usterek. Link Zgłoś
mastat Re: Win Xp - warto? 05.03.02, 18:41 Gość portalu: ???? napisał(a): > Napisz jaki masz sprzęt, i powiedz do czego chcesz ten komputer używać. > > Pozdrawiam Celeron 433, 128mb ram, Riva TNT2 32mb, Isdn... Będę go uzywać do internetu, oglądania filmów(DivX;)), ew. pogram w coś... Czekam na odpwiedź i pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: Vaterlan Re: Win Xp - warto? IP: *.its-s.tudelft.nl 05.03.02, 20:52 mastat napisał(a): > Gość portalu: ???? napisał(a): > > > Napisz jaki masz sprzęt, i powiedz do czego chcesz ten komputer używać. > > > > Pozdrawiam > > Celeron 433, 128mb ram, Riva TNT2 32mb, Isdn... > Będę go uzywać do internetu, oglądania filmów(DivX;)), ew. pogram w coś... > Czekam na odpwiedź i pozdrawiam! > Ja mam Cel300@450, 192 RAM, Voodoo Banshee 16 MB, T3 i uzywam XP od pol roku (or RC2). 128 Ramu to absolutne minimum, najlepiej dokup jeszcze raz tyle. Do internetu jest bardzo fajny, sciagnij jednak pare security updates do IE. Co do ogladania DivX to: 1. calosc chodzi wolniej niz w 98 (nie wiem czy to wina directx czy przeladowania procesora przez sam system - uruchomione zbyt wiele procesow) 2. Wszelkie nakladki na Media Player nie umozliwiaja poprawnego odtwarzania (za wolno idzie obraz), chyba ze np obnizysz jakosc dzwieku 3. Jedyny program jaki zajmuje mi okolo 80-90% czasu pracy procesora (przy odtwarzaniu Divx 640x320 na fullscreen 1024x768) to The Playa dostarczany z kodekiem, nie probowalem jeszcze Divx 5.0 i ich nowego odtwarzacza) Teraz moze o gierkach. Generalnie chodza co najmniej tak dobrze jak w 98SE (np UT, Collin i NFS Porsche). Mysle ze jest tu pare klatek na korzysc XP (zadziwiajace ale prawdziwe). Dla wszystkich nie lubiacych kolorkow, mozna je wylaczyc i miec interfejs z Win2000, dlatego ci ktorzy twierdza ze Win2000 jest lepszy mowie, ze zawsze mozna przeistoczyc XP w 2000, w druga strone sie nie da. Link Zgłoś
mastat Re: Win Xp - warto? 05.03.02, 22:23 Dzięki Vaterlan, jeszcze się namyślam - tym DivX'em mnie troszke zmartwiłeś:( Mimo to chyba jednak się zdecyduje. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam! Link Zgłoś