Dodaj do ulubionych

Google........ :)

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.04, 01:20
Mam dwa problemy z tą ,podstawową dla tego forum i niektórycgh forumowiczów, przegladarkę.
Pierwszy: na niektórych stronach, np wikipedia.org jest dostępne, w tym przypadku bardziej z przymusu, wyszukiwanie w danym serwisie za pomocą google. Szukałem takiej opcji w opcjach zaawansowanych google, ale nie znalazłem. Chodzi mi o to,że chciałbym ręcznie ustawiać sobie stronę, w zasobach której miałoby się odbywać wyszukiwanie... Nie moge do tego dojść... Pomożecie?

2. Druga sprawa też jest zwiazana z google.... otóż chciałbym sobie wstawić link do wybranej przeglądarki w operze w okienku wyszukiwania. Standardowo jest tam google, i dobrze. Problem polega na tym ,że chciałbym miec tam dostęp też do wersji polskiej przeglądarki, bo czasem musze wyszukac cos tylko po polsku (a może raczej chcę ;) ). Niestety, wygląda na to ,że są z tym trudnosci.....ale może jednak jest nadzieja...co wy na to?? (PS. Ludzie od tłumaczenia zapomnieli o przeglądarce :( ).
Obserwuj wątek
    • szarykot Re: Google........ :) 04.06.04, 08:36
      > Szukałe
      > m takiej opcji w opcjach zaawansowanych google, ale nie znalazłem. Chodzi mi o
      > to,że chciałbym ręcznie ustawiać sobie stronę, w zasobach której miałoby się
      > od bywać wyszukiwanie... Nie moge do tego dojść... Pomożecie?

google.pl --> zaawansowane szukanie --> W adresie strony tylko wyniki z tego
      serwera lub domeny

albo

w okienku wpisujesz: "słowa do wyszukania site:domena.do.przeszukania.pl"
    • krwawy Re: Google........ :) 04.06.04, 09:52
      a propos google;
      wrzuć kretyn na googla
    • lukesky1 Re: Google........ :) 04.06.04, 12:21
      Gość portalu: Tim napisał(a):

> Mam dwa problemy z tą ,podstawową dla tego forum i niektórycgh forumowiczów,
      pr
      > zegladarkę.
      > Pierwszy: na niektórych stronach, np wikipedia.org jest dostępne, w tym
      przypad
      > ku bardziej z przymusu, wyszukiwanie w danym serwisie za pomocą google.
      Szukałe
      > m takiej opcji w opcjach zaawansowanych google, ale nie znalazłem. Chodzi mi
      o
      > to,że chciałbym ręcznie ustawiać sobie stronę, w zasobach której miałoby się
      od
      > bywać wyszukiwanie... Nie moge do tego dojść... Pomożecie?
      >

Mozesz to zrobic w ten sposob, ze w polu wyszykiwania piszesz:

"to czego szukasz" site:www.cokolwiek.com

Oczywiscie znaczka " uzywasz jesli chcesz.
    • Gość: AmonRa Re: Google........ :) IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 04.06.04, 21:55
      Otwórz plik
      %userprofile%\dane aplikacji\opera\opera75\profile\search.ini
      Odszukaj linię URL= w odnoszącej się do Google.com sekcji [SearchEngine#] - najprawdopodobniej będzie to pierwszy z kolei. Wykasuj adres z linii URL= i wklej tam poniższy tekst (dokładnie!):
      www.google.pl/search?q=%s&ie=UTF-8&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=
      Powinno działać i przy wpisywaniu do okienka szybkiego wyszukiwania i do bocznego panelu.

PS. Jeżeli chcesz mieć wybór co do wersji językowej, to utwórz po prostu nową sekcję [SearchEngine#] z odpowiednimi danymi ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka