Dodaj do ulubionych

Czy kupować laptopa do domu?

IP: 212.244.197.* 16.06.04, 12:40
czy lepiej zwykłego PC ?
proszę o radę
Czy kupując obecnie drogiego laptopa można go kiedyś rozbudować i czy będzie
on za parę lat starym gruchotem i pieniądze pójdą w błoto ?
Laptop zajmuje mało miejsca, brak kabli w domu i wogóle jakoś tak "czyściej"
Proszę o rady
Obserwuj wątek
    • Gość: Reader Mozesz IP: *.mci.co.uk 16.06.04, 12:51
      jeszcze kupic dektopa (jesli mozna je jeszcze tak nazwac), ktory nie bedzie
      zabieral 3 metrow kwadratowych. Sa takie wygladajace jak zestawy Hi-Fi dosc
      dobrze wyposazone aczkolwiek o znacznie ograniczonej mozliwosci rozbudowy (w
      porownaniu do desktopow).

Laptopa nie rozbudujesz i wydasz sporo pieniedzy (choc kazdy rozumie co innego
      pod pojeciem SPORO) by miec odpowiednik desktopa - biorac pod uwage wydajnosc.

Postaw sobie pytanie: do czego chcesz sprzet wykorzystac? jaki masz budzet? jaki
      masz budzet na przyszlosc? (gdy np. zachce Ci sie 200GB dysku, karty do obrobki
      wideo itd - ktore sa drozsze w wydaniu USB2, IEEE1394 niz wewnetrzne odpowiedniki)

Przez pare lat kazdy sprzet elektroniczny staje sie "gruchotem" (choc to w sumie
      zalezy od wykorzystania i uzytkownika).

Skoro stac Cie obecnie na drogiego laptopa to moze za 3 lata znow bedzie Cie
      stac?Wiec odpadnie problem z wymiana sprzetu...i decyzja do podjecia jest latwa.
    • Gość: camel zelezy po co ci to... IP: 212.124.226.* 16.06.04, 15:31
      jezeli planujesz go od czasu do czasu zabrac na urlop lub do pociagu to to
      niestety nie masz innego wyjscia. Ale jezeli ci specjalnie nie zalezy ta
      wozeniu komputera to lepiej normalnego PC. Teraz mozna kupic plaski ekran i
      mala obudowe i bedzie zajmowal nieiele miejsca. Zreszta kabe tez sie nie placza
      bo mozesz sobie kupic klawiature i mysz bezprzewodowa.
      Laptop ma niestety jedna wade...rozbudowac to go sie tak latwo nie da. Mozna co
      prawda kupic zewnetrzny dysk i inne akcesoria..ale czy warto (to wszystko
      kosztuje duzo pieniazkow).

camel
    • Gość: kell Re: Czy kupować laptopa do domu? IP: *.udn.pl 16.06.04, 15:42
      napisz do czego potrzebujesz komputer.
      jednak komputer stacjonarny (blaszak;) bedzie tanszy/wydajnieszy/wygodniejszy w
      obsludze. wiekszosc przewodow mozesz z powodzeniem wyeliminowac.
      o ile chcesz sie meczyc z niewygodna klawiatura, malym i kiepskim monitorem,
      niewydajnymi parametrami, wysoka cena i kiepskimi mozliwosciami rozbudowy, to
      czemu nie
      • Gość: Reader No nie jest tak zle IP: *.mci.co.uk 16.06.04, 15:54
        > o ile chcesz sie meczyc z niewygodna klawiatura
        ok moze sa troche mniej wygodne - kwestia przywyczjenia
        > malym i kiepskim monitorem
        no tu moze kupic sobie z 17 calowym LCD
        > niewydajnymi parametrami
        moze kupic z P4 lub AMD64 i to calkiem calkiem bedzie chodzilo :-)
        > wysoka cena
        coz...jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :-(
        > i kiepskimi mozliwosciami rozbudowy
        zgoda - bo ja sie rozbudowuje notebooka to mobilonosc spada - kable sa
        przewaznie za krotkie :-)

Jednak ze wszystkich odpowiedzi wynika pytanie:
        CEL ZAKUPU!?!?!?

---
        poza tym notebook jest mobilny - mozna i w lozku, i w kuchni, i w toalecie, i w
        wannie :-)))
        • Gość: kell Re: No nie jest tak zle IP: *.udn.pl 16.06.04, 21:18
          > ok moze sa troche mniej wygodne - kwestia przywyczjenia
          wielkosci paluchow;)

> no tu moze kupic sobie z 17 calowym LCD
          do domu zgoda, ale chcesz nosic ze soba cos co ledwo wchodzi do plecaka?
          laptop? super, ale taki sexy z 12 - 14" lcd, malutki, lekki, ktory mozna nosic
          ze soba w plecaku, a nie takie wielkie bydle, po ktorym bola plecy (mam takiego;)

dyskusji o laptopach bylo juz kilka. pytajacemu radze przeczytac ktoras z nich.
          wg mnie laptop to super wyjscie gdy masz juz komputer w domu (wtedy mozesz kupic
          maly i tani - nie ciezka i zzerajaca baterie machine do gier).
          myslalem nad powerbookier 12", ale znowu ten touchpad z jednym klawiszem ;(
          porazka dla kogos kto by chcial uzywac linuksa na takim sprzecie

• Gość: Reader !!! IP: *.mci.co.uk 17.06.04, 08:11
            Co racja to racja. Notebook powinien byc lekki. Z reszta ja traktuje to jako
            narzedzie do pracy a nie jako sale kinowa z mazazem i jacuzzi :-)

---!!!---
            Nie mysl nad powerbookiem tylko kupuj!
            Sam sie czaje (a raczej zbieram grosz do grosza)

W domu mam takiego sexi iBooka (stary ale jary) tzw. mydelniczke.

Super sprzet. No i system - MacOS X. Moze sie naraze ale uwazam, ze jest duzo
            bardziej interesujacy niz Linux i Windows razem wziete - Unix z cholernie
            zaawansowanym interfejsem - przyjemny i prosty (zwlaszcza dla poczatkujacyh).

W sumie mozna postawic Linuxa na PowerPC G4 (mydelniczka ma G3). Nie wiem
            jakich kompilatorow uzywaja ale powinno to smigac (procesory IBM/Motorola
            sa zdecydowanie wydajniejsze)

W kazdym razie na moim (366 Mhz, 192MB RAM) MaxOS X 10.2 dziala bez problemow.
            • Gość: kell Re: !!! IP: *.udn.pl 17.06.04, 09:50
              hmm, to jest nas 2ch, bo ja tez zbieram:) innym ktory mi sie podoba to sony
              vaio. akurat szukam maszyny na ktorej rusze linuksa, mac osx jakim by nie byl
              super systemem nie pociaga mnie az tak bardzo.. eh, czemu maci sa takie drogie!
              • Gość: Reader Podejrzewam IP: *.mci.co.uk 17.06.04, 09:56
                ze cena Vaio jest podobna do ceny PowerBooka?

W takim razie (skoro nie potrzebujesz OKIEN) naprawde polecam Maczki. Nie dosc,
                ze spokojnie bedziesz mogl pasc na nim pingwinki to jeszcze moze choc skusisz sie
                na zapoznanie z MacOS X....polecam chocby w celach edukacyjno-porownawczych.

• Gość: Beny ja tylko dodam IP: 213.68.127.* 16.06.04, 15:50
      Tys nie jest jakis troll abo co?

Jesli nie, a szukasz sobie malego fajnego PC, ktory moze sluzyc miedzy innymi do
      ozdoby, a ktory w dodatku jest w miare mobilny rzuc sobie okiem tutaj i poszukaj
      odpowiednika w Polsce
      stores.ebay.de/exclusive-Mini-PCs_W0QQsspagenameZl2QQtZkm
      Do tego bezprzewodowa klawiatura (pilot jest w komplecie z niektorymi
      maszynami), bezprzewodowa krta sieciowa i hulaj dusza piekla nie ma.

Te maszyny dadza sie lekko rozbudowywac, wiec nie jestes tak ograniczony jak
      przy notebooku.

POza tym po poru latach, cobys nie kupil to zlom w porownaniu z tym co jest
      dostepne na rynku.
    • Gość: Lucar Re: Czy kupować laptopa do domu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.04, 10:13
      Do wymienionych już wcześniej wad i zalet laptopów dodam jeszcze, że niektóre z
      nich są bardzo ciche (szczególnie dotyczy to technologii Centrino). Jeżeli więc
      przeszkadza Ci hałas przeciętnego blaszaka, a zestawy z chłodzeniem wodnym są
      daleko poza Twoimi możliwościami finansowymi, jest to propozycja do rozważenia.
    • Gość: Dekar Re: Czy kupować laptopa do domu? IP: *.lukas.com.pl 17.06.04, 11:12
      Jeśli idzie o rozbudowę to wymienić można: procesor (pod warunkiem, że będzie
      pasował pod zainstalowany socket), dysk twardy (obecnie największe pojemności
      to 80GB, większe to tylko zewnętrzne), RAM (to w zasadzie najłatwiejszy
      upgrade).
      Z tą rozbudową IMHO to przy obecnym wolnym wzroście wymagań sprzętowych nowych
      programów (za wyjątkiem gier), dzisiejsza dobra konfiguracja powinna spokojnie
      wystarczyć na najbliższe parę lat.
      Osobiście przesiadłem się z desktopa na laptopa i jestem bardzo zadowolony, a
      na komentarze niejakiego kella nie zwracaj uwagi. Z moich wcześniejszych
      dyskusji z nim wynika, że ma on jakiegoś przedpotopowego klocka i wszystkie
      opinie o laptopach czerpie z tych swoich (zapewne kiepskich) doświadczeń.
      Faktycznie laptop w domu do znaczna oszczędność miejsca, mniej kabli, bardziej
      cicha praca (uwaga tylko na modele z desktopowymi procesorami, jeżeli są źle
      zaprojektowane to będą się grzać i trochę głośniej pracować, polecam Centrino),
      no i rzecz nie do przecenienia czyli mobilność.
      Jeżeli te cechy cenisz bardziej niż różnicę w cenach między notebookiem a
      desktopem, to kupuj notebooka. Jednak z doświadczenia wiem, że wiele decyzji
      weryfikują pieniądze, więc może najpierw sprawdz jaka jest różnica w cenie
      poszukiwanej przez ciebie konfiguracji i dopiero wtedy decyduj. Jeżeli za kwotę
      którą dysponujesz nie jesteś w stanie kupić notebooka o zadowalających ciebie
      parametrach to lepiej kup desktopa, w końcu najważniejsza jest radość z
      użytkowania sprzętu.
      • Gość: slawek Re: Czy kupować laptopa do domu? IP: 212.244.197.* 17.06.04, 14:18
        Wszystkim wielkie dzięki za rady i opinie
        Już wyciągam wnioski...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka