Gość: justyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 14:56 slyszalam ze sa programy czytajace e-boki - cos w rodzaju syntezatorow mowy. Czy ktos ma moze linki do nich? Bo czytanie ich normalnie strasznie meczy wzrok... Z gory dziekuje Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: piecyk gazowy OT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 15:00 Męczy wzrok? A jaki masz monitor i ustawone odświeżanie? Jak masz 60 Hz, to się nie dziw, że Ci oczy bolą... Link Zgłoś
rhemek Re: OT 24.06.04, 16:53 ja mam 85 i duza rozdzielczosc i nowoczesny i tez meczy przy czytaniu. Okulistka mi powiedziala, ze wszytkie monitory sa szkodliwe dla oczu ... No wlasnie znacie takie programy??? Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 17:06 Ja mam 100 Hz i nie czuję by mi się wzrok męczył. Od czytania gazety męczy się tak samo jak od monitora. Link Zgłoś
eressea Re: OT 24.06.04, 18:34 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > Ja mam 100 Hz i nie czuję by mi się wzrok męczył. Tez mam 100 Hz i po paru godzinach, szczególnie wieczorami, oczy wysiadają. A oczka piekne, krwiste ;-) Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 18:38 Mi oczy nie wysiadają. 100 Hz - 100 Hz nie równe. Np. na monitorach samtron to jeden huk jakie odświeżanie. Tak i tak oczy bolą. :-) Link Zgłoś
barracuda7110 Re: OT 24.06.04, 19:31 w temacie lcd: newsroom.chip.pl/news_107087.html producenci przegięli. Link Zgłoś
gray Re: OT 24.06.04, 19:34 hihi - no nie zawsze wszystko wychodzi aczkolwiek jeżeli miałbym kupować LCD to i tak 17", które, to fakt, sa cholernie drogie :/ Link Zgłoś
rhemek Re: OT 24.06.04, 19:35 ja kupilem wlasnie plaski flatron lg i jest duzo lepszy od lcd. lcd to beznadziejna jakosc... a ksiazki na monitorze moze czytac tylko samobojca. Ps Idz do dobrego okulisty powie ci ze kazdy monitor szkodzi poniewaz sama budowa monitorow stoi w sprzecznosci z budowa ludzkiego oka. A lcd szkodza najbardziej. zwolennicy monitorow: kupcie juz teraz sobie biale laski przydzadza sie wam :) Link Zgłoś