Dodaj do ulubionych

hda: lost interrupt

27.06.04, 15:08
próbowałem zainstalować mandrake 10 (dvd)
ale już na samym starcie mam problem
instalacja staje

najpierw jest

hda:max request size 128KiB

a potem

hda: lost interrupt

co to znaczy i jak to można poprawić?

(win xp)

p_
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: hda: lost interrupt 27.06.04, 16:23
      hda: lost interrupt - odpal jakąś distro Live (np. Knoppix) i spróbuj skopiować
      dysk "w kosmos" (dd if=/dev/hda of=/dev/null), jeśli bedą błedy (badsektory),
      problem jest w dysku lub tasmach. Najbardziej optymistyczna wersja, masz jakiś
      dziwny (niestandardowy) sprzęt którego nie ma w domyślnych ustawieniach
      instalatora (kernel ładowany z modułami do innego kontrolera niż twój)
      hda:max request size 128KiB - tu nie wiem, ale moze być ta sama przyczyna
      (kernel z innymi ustawieniami)
      Przeczytaj helpa, tam beda opcje z jakimi powinieneś startować inst. na twój
      konkretny sprzęt.
      • blekot Re: a teraz go nie ma! 27.06.04, 21:58
        koktajl_molotowa napisał:

> hda: lost interrupt - odpal jakąś distro Live (np. Knoppix) i spróbuj skopiować
        > dysk "w kosmos" (dd if=/dev/hda of=/dev/null), jeśli bedą błedy (badsektory),
        > problem jest w dysku lub tasmach.

yy a ten a masz tą poradę w jakiejś innej formie bo ja widzisz nie rozumiem

Najbardziej optymistyczna wersja, masz jakiś
        > dziwny (niestandardowy) sprzęt którego nie ma w domyślnych ustawieniach
        > instalatora (kernel ładowany z modułami do innego kontrolera niż twój)
        > hda:max request size 128KiB - tu nie wiem, ale moze być ta sama przyczyna
        > (kernel z innymi ustawieniami)

to "max..." pojawia się a potem zaraz to drugie z "interrupt" i na tym koniec

> Przeczytaj helpa, tam beda opcje z jakimi powinieneś startować inst. na twój
        > konkretny sprzęt.

chyba go nie mam :-(

ale to nic, wsadziłem inną mandrake (9.2 x3CD) i utknęło na tym samy a potem
        jeszcze auroxa (ver DVD 9.3) i ...na chwilę się zatrzymał przy fatalnym "wpisie"
        a potem ruszył i się zaistalował!
        tylko że kolega mi "pomagał" i teraz auroxa choć jest zainstalowany to go nie
        wiedać, nie widac bootloadera więc nie można się do niego (=auroksa) dostać :-(

o i tak to jakoś słabo mi poszło z tym linuksem
        ale nie poddaję się,
        będę walczył i ...zwalczę

dzięki

p_
        • koktajl_molotowa Re: a teraz go nie ma! 27.06.04, 23:00
          Ratunek dla Auroxa: zapuść jeszcze raz instalację, tym razem z opcja upgrade
          (chyba trzeba wpisac "linux upgradeonly"). Po starcie instalacji jest moment w
          którym musisz wcisnąć ENTER żeby poszło dalej, wciśnij wtedy F2, pokażą się
          wtedy opcje instalacji i komendy które trzeba wpisac. Po starcie
          instalacji/upgrade zainstaluj bootloadera.
          Nie opisałeś konfiguracji sprzetowej, pomaganie tobie to jak wróżenie z fusów.
          • blekot Re: a teraz go nie ma! 28.06.04, 09:19

> Ratunek dla Auroxa: zapuść jeszcze raz instalację, (...)

dzięki spróbuje

> Nie opisałeś konfiguracji sprzetowej, pomaganie tobie to jak wróżenie z fusów.

wiem wiem sorry
            miałem wczoraj i tak sporo z przenoszeniem rzeczy z jednego do drugiego komp
            (reinstalka XP), te wszystkie profile i użytkowniki i programy i inne
            jeśli to ma jakieś znaczenie dle tego bootloadera to mogę to dzisiaj po południu
            sprawdzić, ale tam żadnych rewelacji nie ma, jakaś płyta asrock z wszystkim na
            niej (muzyka, grafika, sieciówka), do tego 256ram plus athlon 900, plus dvd
            (samsung) i cdrw (liteon) no i ten nieszczęsy dysk (pamiętam STA ? tylko)

i tyla
            dzięki koktajl może dzisiaj będę walczył dalej

p_

• zenek_spod_b Re: a teraz go nie ma! 28.06.04, 17:19
              Ta płyta jst chora.. I przepraszam że to piszę, ale nie widziałem gorszej i bardziej problemowej płyty głównej... Wiem wiem, sprzedawca powiedział że to druga marka asusa... Moje szczere kondolencje.
              • blekot Re: koktajlu! 28.06.04, 21:56
                zenek_spod_b napisał:

> Ta płyta jst chora.. I przepraszam że to piszę, ale nie widziałem gorszej i bar
                > dziej problemowej płyty głównej... Wiem wiem, sprzedawca powiedział że to druga
                > marka asusa... Moje szczere kondolencje.

dzięki zenek
                sprzedawca nic nie mówił a ja nie miałem więcej pieniędzy

koktajlu
                a powiedz mi gdzie tego loadera załadować, mbr czy to drugie, a poza tym tam
                była też opcja z wymuszaniem czegoś no i oczywiscie ja się zgubiłem...
                (dla ułatwienie dodam że na c jest winxp - partycja podstawowa koło 5 GB)

dzięki
                p_

• koktajl_molotowa Re: koktajlu! 28.06.04, 23:14
                  Jeśli bootloadera zainstalujesz w MBR (windows masz już zainstalowane), to
                  będzie widział i Auroksa i WinXP. Przy starcie systemu będziesz widział.
                  Masz dysk SATA? I to on sprawia problemy najprawdopodobniej. Instalator
                  nieprawidłowo rozpoznaje kontroler i kapota.
                  • koktajl_molotowa będziesz miał wybór (miało być) /bt 28.06.04, 23:15

• blekot Re: koktajlu! 29.06.04, 13:21

> Jeśli bootloadera zainstalujesz w MBR (windows masz już zainstalowane), to
                    > będzie widział i Auroksa i WinXP.

dobra
                    gdzieś pisali (i ja tam czytałem), że przy reinstalce XP może mi się cośtam
                    skwasić i linuksa znowu nie zobaczę, ale jak Ty mówisz, że w MBR i ja zrobię w MBR

> Masz dysk SATA?

no tego to ja nie jestem pewien, pokazuje mi "ST340810A" czy to oznacza sata to
                    ja nie wiem

> I to on sprawia problemy najprawdopodobniej. Instalator
                    > nieprawidłowo rozpoznaje kontroler i kapota.

czy to znaczy że nie mogiem mieć innego niż auroks linuksa (przy całym szacunku
                    dla niego)?*
                    no i pytanie nr2 jakim cudem auroks się zainstalował?*

*odpowiedź nie jest wymagana

p_

• beny51 Re: koktajlu! 29.06.04, 16:23
                      ST340810A to nie jest dysk SATA

> gdzieś pisali (i ja tam czytałem), że przy reinstalce XP może mi się cośtam
                      > skwasić i linuksa znowu nie zobaczę, ale jak Ty mówisz, że w MBR i ja zrobię w
                      > MBR

i tak sie stanie, MBR zostanie nadpisany przez instalator XP, jak odzyskac
                      dostep do linuksa znajdziesz np. tu
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15430&w=13604050&a=13653218
                      > czy to znaczy że nie mogiem mieć innego niż auroks linuksa (przy całym
                      > szacunku dla niego)?*
                      > no i pytanie nr2 jakim cudem auroks się zainstalował?*

zrobiles to co ci proponowali ?
                      Wysylales zawartosc dysku w "kosmos" - sprawdziles dysk na obecnosc badsectorow?
                      To nie jest jakis tajemniczy dysk ani tajemnicza plyta. Stawialbym na poszarpana
                      tasme do dysku :) I szczescie ze w momencie instalowania jedego zwarlo jak
                      trzeba a przy innym od czasu do czasu.
                      • blekot Re: koktajlu! 29.06.04, 19:43
                        beny51 napisał:

> ST340810A to nie jest dysk SATA

no to fajnie (?)

> i tak sie stanie, MBR zostanie nadpisany przez instalator XP, jak odzyskac
                        > dostep do linuksa znajdziesz np. tu (...)

ok, jak się zgubi kiedyś MBR to skorzystam
                        i dlatego wybrałem podczas instalacji drugą opcję acz nie pamiętam co to było
                        tak czy siak jutro spróbuję odzyskać/zainstalować (na nowo) tego gruba `sa

> zrobiles to co ci proponowali ?
                        > Wysylales zawartosc dysku w "kosmos" - sprawdziles dysk na obecnosc badsectorow ?

kiedy ja nie wiem co to znaczy :-(
                        a poza tym skoro mi się zainstalował aurox to już nie potrzebuję niczego wysyłać
                        w kosmos ani inne odległe miejsca

> To nie jest jakis tajemniczy dysk ani tajemnicza plyta. Stawialbym na
                        > poszarpana tasme do dysku :)

well no to akurat mogę sprawdzić,

> I szczescie ze w momencie instalowania jedego zwarlo jak trzeba a przy innym
                        > od czasu do czasu.

hmm no ok, ale ja próbowałem z 10 razy MDK i raz auroksa
                        szczęściarz z tego auroksa :-)

p_
                        • beny51 Re: koktajlu! 29.06.04, 20:49
                          wyslac w kosmos:
                          spod root'a
                          dd if=/dev/hda of=/dev/null
                          i czekac az sie wysypie albo skonczy.
                          • blekot Re: dzięki 30.06.04, 12:52
                            beny51 napisał:

> wyslac w kosmos:
                            > spod root'a
                            > dd if=/dev/hda of=/dev/null
                            > i czekac az sie wysypie albo skonczy.

czy pytanie "i co potem/wtedy?" jest głupie albo nie na miejscu?
                            jeśli tak to proszę nie odpowiadaj

tak czy siak skoro zainstalował mi się auroks to chyba nie będę go usuwał i
                            istalował innej dystrybucji (chyba ma to sens)

ale dziękuję, może kiedyś się przyda

p_
                    • koktajl_molotowa Re: koktajlu! 29.06.04, 20:59
                      blekot napisał:

> dobra
                      > gdzieś pisali (i ja tam czytałem), że przy reinstalce XP może mi się cośtam
                      > skwasić i linuksa znowu nie zobaczę, ale jak Ty mówisz, że w MBR i ja zrobię w
                      > MBR
                      Ja zawsze robię dyskietke startową, w razie czego (choć już nie mam Win na
                      kompie i reinstalowac nie mam czego :)

> pokazuje mi "ST340810A" czy to oznacza sata to ja nie wiem
                      SATA=Serial ATA, ale jak pisał Beny, to nie jest ten typ dysku (czy na
                      szczeście, nie wiem). Zmyliłeś mnie tym STA, myslałem, że ci literka uciekła :)

> no i pytanie nr2 jakim cudem auroks się zainstalował?*
                      Moze odrobina szczęścia, a może był Ci dane używac Auroksa? Pisałem, sprawdź
                      sprzęt i podałem jak.
                      >
                      > *odpowiedź nie jest wymagana
                      A jednak :)
                      • koktajl_molotowa w przypadku nadpisania bootloadera... 29.06.04, 21:11
                        ...zawsze pozostaje płytka instalacyjna Auroksa, i "zainstaluj bootloadera".
                        • blekot Re: :-) 30.06.04, 12:55

> ...zawsze pozostaje płytka instalacyjna Auroksa, i "zainstaluj bootloadera".

o widzisz! i o taką opcję mnie-sie-rozchodziło
                          :-)

dzięki

p_

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka