blekot 27.06.04, 15:08 próbowałem zainstalować mandrake 10 (dvd) ale już na samym starcie mam problem instalacja staje najpierw jest hda:max request size 128KiB a potem hda: lost interrupt co to znaczy i jak to można poprawić? (win xp) p_ Link Zgłoś Obserwuj wątek
koktajl_molotowa Re: hda: lost interrupt 27.06.04, 16:23 hda: lost interrupt - odpal jakąś distro Live (np. Knoppix) i spróbuj skopiować dysk "w kosmos" (dd if=/dev/hda of=/dev/null), jeśli bedą błedy (badsektory), problem jest w dysku lub tasmach. Najbardziej optymistyczna wersja, masz jakiś dziwny (niestandardowy) sprzęt którego nie ma w domyślnych ustawieniach instalatora (kernel ładowany z modułami do innego kontrolera niż twój) hda:max request size 128KiB - tu nie wiem, ale moze być ta sama przyczyna (kernel z innymi ustawieniami) Przeczytaj helpa, tam beda opcje z jakimi powinieneś startować inst. na twój konkretny sprzęt. Link Zgłoś
blekot Re: a teraz go nie ma! 27.06.04, 21:58 koktajl_molotowa napisał: > hda: lost interrupt - odpal jakąś distro Live (np. Knoppix) i spróbuj skopiować > dysk "w kosmos" (dd if=/dev/hda of=/dev/null), jeśli bedą błedy (badsektory), > problem jest w dysku lub tasmach. yy a ten a masz tą poradę w jakiejś innej formie bo ja widzisz nie rozumiem Najbardziej optymistyczna wersja, masz jakiś > dziwny (niestandardowy) sprzęt którego nie ma w domyślnych ustawieniach > instalatora (kernel ładowany z modułami do innego kontrolera niż twój) > hda:max request size 128KiB - tu nie wiem, ale moze być ta sama przyczyna > (kernel z innymi ustawieniami) to "max..." pojawia się a potem zaraz to drugie z "interrupt" i na tym koniec > Przeczytaj helpa, tam beda opcje z jakimi powinieneś startować inst. na twój > konkretny sprzęt. chyba go nie mam :-( ale to nic, wsadziłem inną mandrake (9.2 x3CD) i utknęło na tym samy a potem jeszcze auroxa (ver DVD 9.3) i ...na chwilę się zatrzymał przy fatalnym "wpisie" a potem ruszył i się zaistalował! tylko że kolega mi "pomagał" i teraz auroxa choć jest zainstalowany to go nie wiedać, nie widac bootloadera więc nie można się do niego (=auroksa) dostać :-( o i tak to jakoś słabo mi poszło z tym linuksem ale nie poddaję się, będę walczył i ...zwalczę dzięki p_ Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: a teraz go nie ma! 27.06.04, 23:00 Ratunek dla Auroxa: zapuść jeszcze raz instalację, tym razem z opcja upgrade (chyba trzeba wpisac "linux upgradeonly"). Po starcie instalacji jest moment w którym musisz wcisnąć ENTER żeby poszło dalej, wciśnij wtedy F2, pokażą się wtedy opcje instalacji i komendy które trzeba wpisac. Po starcie instalacji/upgrade zainstaluj bootloadera. Nie opisałeś konfiguracji sprzetowej, pomaganie tobie to jak wróżenie z fusów. Link Zgłoś
blekot Re: a teraz go nie ma! 28.06.04, 09:19 koktajl_molotowa napisał: > Ratunek dla Auroxa: zapuść jeszcze raz instalację, (...) dzięki spróbuje > Nie opisałeś konfiguracji sprzetowej, pomaganie tobie to jak wróżenie z fusów. wiem wiem sorry miałem wczoraj i tak sporo z przenoszeniem rzeczy z jednego do drugiego komp (reinstalka XP), te wszystkie profile i użytkowniki i programy i inne jeśli to ma jakieś znaczenie dle tego bootloadera to mogę to dzisiaj po południu sprawdzić, ale tam żadnych rewelacji nie ma, jakaś płyta asrock z wszystkim na niej (muzyka, grafika, sieciówka), do tego 256ram plus athlon 900, plus dvd (samsung) i cdrw (liteon) no i ten nieszczęsy dysk (pamiętam STA ? tylko) i tyla dzięki koktajl może dzisiaj będę walczył dalej p_ Link Zgłoś
zenek_spod_b Re: a teraz go nie ma! 28.06.04, 17:19 Ta płyta jst chora.. I przepraszam że to piszę, ale nie widziałem gorszej i bardziej problemowej płyty głównej... Wiem wiem, sprzedawca powiedział że to druga marka asusa... Moje szczere kondolencje. Link Zgłoś
blekot Re: koktajlu! 28.06.04, 21:56 zenek_spod_b napisał: > Ta płyta jst chora.. I przepraszam że to piszę, ale nie widziałem gorszej i bar > dziej problemowej płyty głównej... Wiem wiem, sprzedawca powiedział że to druga > marka asusa... Moje szczere kondolencje. dzięki zenek sprzedawca nic nie mówił a ja nie miałem więcej pieniędzy koktajlu a powiedz mi gdzie tego loadera załadować, mbr czy to drugie, a poza tym tam była też opcja z wymuszaniem czegoś no i oczywiscie ja się zgubiłem... (dla ułatwienie dodam że na c jest winxp - partycja podstawowa koło 5 GB) dzięki p_ Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: koktajlu! 28.06.04, 23:14 Jeśli bootloadera zainstalujesz w MBR (windows masz już zainstalowane), to będzie widział i Auroksa i WinXP. Przy starcie systemu będziesz widział. Masz dysk SATA? I to on sprawia problemy najprawdopodobniej. Instalator nieprawidłowo rozpoznaje kontroler i kapota. Link Zgłoś
blekot Re: koktajlu! 29.06.04, 13:21 koktajl_molotowa napisał: > Jeśli bootloadera zainstalujesz w MBR (windows masz już zainstalowane), to > będzie widział i Auroksa i WinXP. dobra gdzieś pisali (i ja tam czytałem), że przy reinstalce XP może mi się cośtam skwasić i linuksa znowu nie zobaczę, ale jak Ty mówisz, że w MBR i ja zrobię w MBR > Masz dysk SATA? no tego to ja nie jestem pewien, pokazuje mi "ST340810A" czy to oznacza sata to ja nie wiem > I to on sprawia problemy najprawdopodobniej. Instalator > nieprawidłowo rozpoznaje kontroler i kapota. czy to znaczy że nie mogiem mieć innego niż auroks linuksa (przy całym szacunku dla niego)?* no i pytanie nr2 jakim cudem auroks się zainstalował?* *odpowiedź nie jest wymagana p_ Link Zgłoś
beny51 Re: koktajlu! 29.06.04, 16:23 ST340810A to nie jest dysk SATA > gdzieś pisali (i ja tam czytałem), że przy reinstalce XP może mi się cośtam > skwasić i linuksa znowu nie zobaczę, ale jak Ty mówisz, że w MBR i ja zrobię w > MBR i tak sie stanie, MBR zostanie nadpisany przez instalator XP, jak odzyskac dostep do linuksa znajdziesz np. tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15430&w=13604050&a=13653218 > czy to znaczy że nie mogiem mieć innego niż auroks linuksa (przy całym > szacunku dla niego)?* > no i pytanie nr2 jakim cudem auroks się zainstalował?* zrobiles to co ci proponowali ? Wysylales zawartosc dysku w "kosmos" - sprawdziles dysk na obecnosc badsectorow? To nie jest jakis tajemniczy dysk ani tajemnicza plyta. Stawialbym na poszarpana tasme do dysku :) I szczescie ze w momencie instalowania jedego zwarlo jak trzeba a przy innym od czasu do czasu. Link Zgłoś
blekot Re: koktajlu! 29.06.04, 19:43 beny51 napisał: > ST340810A to nie jest dysk SATA no to fajnie (?) > i tak sie stanie, MBR zostanie nadpisany przez instalator XP, jak odzyskac > dostep do linuksa znajdziesz np. tu (...) ok, jak się zgubi kiedyś MBR to skorzystam i dlatego wybrałem podczas instalacji drugą opcję acz nie pamiętam co to było tak czy siak jutro spróbuję odzyskać/zainstalować (na nowo) tego gruba `sa > zrobiles to co ci proponowali ? > Wysylales zawartosc dysku w "kosmos" - sprawdziles dysk na obecnosc badsectorow ? kiedy ja nie wiem co to znaczy :-( a poza tym skoro mi się zainstalował aurox to już nie potrzebuję niczego wysyłać w kosmos ani inne odległe miejsca > To nie jest jakis tajemniczy dysk ani tajemnicza plyta. Stawialbym na > poszarpana tasme do dysku :) well no to akurat mogę sprawdzić, > I szczescie ze w momencie instalowania jedego zwarlo jak trzeba a przy innym > od czasu do czasu. hmm no ok, ale ja próbowałem z 10 razy MDK i raz auroksa szczęściarz z tego auroksa :-) p_ Link Zgłoś
beny51 Re: koktajlu! 29.06.04, 20:49 wyslac w kosmos: spod root'a dd if=/dev/hda of=/dev/null i czekac az sie wysypie albo skonczy. Link Zgłoś
blekot Re: dzięki 30.06.04, 12:52 beny51 napisał: > wyslac w kosmos: > spod root'a > dd if=/dev/hda of=/dev/null > i czekac az sie wysypie albo skonczy. czy pytanie "i co potem/wtedy?" jest głupie albo nie na miejscu? jeśli tak to proszę nie odpowiadaj tak czy siak skoro zainstalował mi się auroks to chyba nie będę go usuwał i istalował innej dystrybucji (chyba ma to sens) ale dziękuję, może kiedyś się przyda p_ Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: koktajlu! 29.06.04, 20:59 blekot napisał: > dobra > gdzieś pisali (i ja tam czytałem), że przy reinstalce XP może mi się cośtam > skwasić i linuksa znowu nie zobaczę, ale jak Ty mówisz, że w MBR i ja zrobię w > MBR Ja zawsze robię dyskietke startową, w razie czego (choć już nie mam Win na kompie i reinstalowac nie mam czego :) > pokazuje mi "ST340810A" czy to oznacza sata to ja nie wiem SATA=Serial ATA, ale jak pisał Beny, to nie jest ten typ dysku (czy na szczeście, nie wiem). Zmyliłeś mnie tym STA, myslałem, że ci literka uciekła :) > no i pytanie nr2 jakim cudem auroks się zainstalował?* Moze odrobina szczęścia, a może był Ci dane używac Auroksa? Pisałem, sprawdź sprzęt i podałem jak. > > *odpowiedź nie jest wymagana A jednak :) Link Zgłoś
koktajl_molotowa w przypadku nadpisania bootloadera... 29.06.04, 21:11 ...zawsze pozostaje płytka instalacyjna Auroksa, i "zainstaluj bootloadera". Link Zgłoś
blekot Re: :-) 30.06.04, 12:55 koktajl_molotowa napisał: > ...zawsze pozostaje płytka instalacyjna Auroksa, i "zainstaluj bootloadera". o widzisz! i o taką opcję mnie-sie-rozchodziło :-) dzięki p_ Link Zgłoś