mamakinga5
05.11.13, 14:06
Witam,
moje dziecko właśnie skończyło rok. Poniżej przedstawiam nasz schemat. Nie wygląda on tak, jak u większości roczniaków – z racji alergii. Dziecko je już sporo produktów (z warzyw właściwie wszystko za wyjątkiem selera, pietruszki; z owoców nie je tylko cytrusów, malin, truskawek, brzoskwiń). Niestety, nabiał i jaja póki co nie przeszły. Niedługo będziemy znów próbować. Do tej pory jeśli chodzi o mleko była pierś + Bebilon Pepti. Teraz już przechodzimy na sam Bebilon Pepti.
7:00 – Bebilon Pepti z 2-3 miarkami kaszki (ryżowa lub jaglana) – 240 ml
10:00 – kasza jaglana z owocami – razem około 150 g
13:00 – zupka z brązowym ryżem, kaszą jaglaną, amarantusem lub quinoa + oliwa z oliwek lub olej Holle (około 150 g)
16:00 – II danie – jarzynki z mięsem (królik, indyk lub jagnięcina) z kaszą, ryżem, ziemniakiem lub makaronem + oliwa lub olej Holle (około 200 g)
Ok. 17:00 dziecko pije Bebilon Pepti (bez kaszki) – około 180 ml
19:30 – Bebilon Pepti + 2-3 miarki kaszki – około 210 ml
Dziecko ładnie przybiera na wadze. Je wszystko chętnie. Wyniki morfologii ok. Dopajane jest samą wodą – wypija jej około 300 ml dziennie, czasem więcej. Przekąsek raczej nie dostaje.
Moje pytania:
1) Czy schemat i ilości jedzenia są ok?
2) Po próbie ekspozycji na gluten w 6 msc były wysypki (choć nie jestem pewna czy od tego), teraz chcę znów podjąć próbę. W jaki sposób to zrobić – tak jak klasyczna ekspozycja po 2-3 g codziennie przez dłuższy czas, czy mogę to przeprowadzić tak jak wprowadzanie nowego produktu – podaję trochę i czekam parę dni czy jest reakcja, a jeśli będzie ok, to normalnie podaję większe ilości?
3) Czy mogę zacząć wprowadzanie glutenu od kaszki orkiszowej, czy lepiej od czegoś innego?
4) Dziecko nie je nabiału. Pozostaje mi pozostać póki co przy tym Bebilonie Pepti, tak? Od czego zacząć najlepiej próbę prowokacyjną związaną z nabiałem?